Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Versetul de azi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2129)

cristiboss56 08.05.2013 20:52:21

Ev. Ioan 1, 35-51

"În vremea aceea stătea Ioan și doi dintre ucenicii lui și privind pe Iisus, care trecea, a zis: iată Mielul lui Dumnezeu. Cei doi ucenici l-au auzit grăind acestea și au mers după Iisus. Iar Iisus, întorcându-Se și văzându-i mergând după El, i-a întrebat: ce căutați? Iar ei I-au răspuns: Rabi (ce se tâlcuiește: Învățătorule), unde locuiești? El le-a zis: Veniți și veți vedea. Deci au mers și au văzut unde locuia și au rămas la El în ziua aceea. Era ca la al zecelea ceas și Andrei, fratele lui Simon Petru, era unul dintre cei doi care auziseră pe Ioan și veniseră după Iisus. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său și i-a spus: am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos). Și l-a adus la Iisus, care, privind la el, i-a zis: tu ești Simon, fiul lui Iona. Tu te vei numi Chifa (care se tâlcuiește: Petru). Iar a doua zi a vrut Iisus să meargă în Galileea și a găsit pe Filip și i-a zis: vino după Mine. Și Filip era din Betsaida, din orașul lui Andrei și al lui Petru. Filip a găsit pe Natanael și i-a zis: am aflat pe Acela despre care a scris Moise în lege și au scris proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Iar Natanael i-a zis: din Nazaret poate să fie ceva bun? Și Filip i-a zis: vino și vezi. Iisus a văzut pe Natanael venind către Dânsul și a zis despre el: iată, cu adevărat israelitean în care nu este vicleșug. Natanael L-a întrebat: de unde mă cunoști? Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: mai înainte ca Filip să te cheme, te-am văzut când erai sub smochin. Răspuns-a Natanael și I-a zis: Rabi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești împăratul lui Israel. Răspuns-a Iisus și i-a zis: pentru că ți-am spus că te-am văzut sub smochin, tu crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Apoi i-a zis: adevărat, adevărat vă spun vouă, de acum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și pogorându-se peste Fiul Omului."

cristiboss56 08.05.2013 20:53:22

Apostolul zilei :

Ap. Fapte 2, 22-38

În zilele acelea, zis-a Petru către popor: Bărbați israeliți, ascultați cuvintele acestea: Pe Iisus Nazarineanul, bărbat adeverit între voi de Dumnezeu, prin puteri, prin minuni și prin semne pe care le-a făcut prin El Dumnezeu în mijlocul vostru, precum și voi știți, pe Acesta, fiind dat, după sfatul cel rânduit și după știința cea dinainte a lui Dumnezeu, voi L-ați luat și, pironindu-L prin mâinile celor fără de lege, L-ați omorât. Pe Care Dumnezeu L-a înviat, dezlegând durerile morții, întrucât nu era cu putință ca El să fie ținut de ea. Căci David zice despre El: «Pururea L-am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca să nu mă clatin. De aceea s-a bucurat inima mea și s-a veselit limba mea; chiar și trupul meu se va odihni întru nădejde. Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune. Făcutu-mi-ai cunoscute căile vieții; cu înfățișarea Ta mă vei umple de bucurie». Bărbați frați, cuvine-se a vorbi cu îndrăznire către voi despre patriarhul David, că a murit și s-a îngropat, iar mormântul lui este la noi, până în ziua aceasta. Deci el, fiind prooroc și știind că Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să-i așeze pe tronu din rodul coapselor lui, mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos, că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut stricăciune. Dumnezeu L-a înviat pe Acest Iisus, Căruia noi toți Îi suntem martori. Deci, înălțându-Se de-a dreapta lui Dumnezeu și primind de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, El L-a revărsat pe Acesta, cum vedeți și auziți voi acum. Căci David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: «Zis-a Domnul Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale». Cu încredințare să știe deci toată casa lui Israel că Dumnezeu, pe Acest Iisus pe Care voi L-ați răstignit, L-a făcut Domn și Hristos. Iar ei, auzind acestea, au fost pătrunși la inimă și au zis către Petru și ceilalți apostoli: Bărbați frați, ce să facem? Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt.

Sola Scriptura 09.05.2013 02:17:50

1 Corinteni 15:19

1 Corinteni 15:19 „Dacă numai pentru viața aceasta ne-am pus nădejdea în Hristos, atunci suntem cei mai nenorociți dintre toți oamenii!”

cristiboss56 10.05.2013 20:31:54

Ev. Ioan 2, 12-22

În vremea aceea a venit Iisus în Capernaum, El și mama Lui și frații Lui și ucenicii Lui, dar n-au rămas acolo decât puține zile, căci erau aproape Paștile iudeilor, și Iisus S-a suit la Ierusalim. Și a găsit în templu pe cei care ședeau și vindeau boi și oi și porumbei, și pe schimbătorii de bani. Atunci, făcându-și un bici de ștreanguri, i-a scos afară din templu pe toți cu oile și boii lor, iar schimbătorilor le-a risipit banii și mesele le-a răsturnat; și celor ce vindeau porumbei le-a zis: luați acestea de aici și nu faceți casa Tatălui Meu, casă de negustorie. Și și-au adus aminte ucenicii Lui că este scris: râvna casei Tale Ma mâncat. Atunci iudeii au luat cuvântul și I-au zis: ce semn ne arăți că ai dreptul să faci acestea? Iisus, răspunzându-le, a grăit: dărâmați templul acesta și în trei zile îl voi ridica. Dar iudeii au răspuns: în patruzeci și șase de ani s-a ridicat templul acesta și Tu îl vei ridica în trei zile? Dar El vorbea despre templul trupului Său. De aceea, când s-a sculat din morți, ucenicii Lui și-au adus aminte că le spusese aceasta și au crezut Scripturii și cuvântului pe care îl spusese Iisus.

calinit 10.05.2013 22:21:06

Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut!

Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, măritu-Te-ai foarte.
Întru strălucire și în mare podoabă Te-ai îmbrăcat;
Cel ce Te îmbraci cu lumina ca și cu o haină;
Cel ce întinzi cerul ca un cort;
Cel ce acoperi cu ape cele mai de deasupra ale lui;
Cel ce pui norii suirea Ta;
Cel ce umbli peste aripile vânturilor;
Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri și pe slugile Tale pară de foc;
Cel ce ai întemeiat pământul pe întărirea lui și nu se va clătina în veacul veacului. (Ps. 103, 1-6)

Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut! Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta. (Ps. 103, 25)

calinit 10.05.2013 22:27:42

Gândul acesta să fie în voi care era și în Hristos Iisus!

Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu,
Ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflându-Se ca un om,
S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce.
Pentru aceea, și Dumnezeu L-a preaînălțat și I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume;
Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt.
Și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl. (Filipeni, 2, 5-11).

cristiboss56 10.05.2013 22:54:23

Apostolul zilei :

Ap. Fapte 3, 1-8

<<În zilele acelea, Petru și Ioan se suiau la templu pentru rugăciunea din ceasul al nouălea. Și era un bărbat olog din pântecele mamei sale, pe care-l aduceau și-l puneau în fiecare zi la poarta templului, zisă Poarta Frumoasă, ca să ceară milostenie de la cei ce intrau în templu. Acesta văzând că Petru și Ioan aveau să intre în templu, le-a cerut milostenie. Iar Petru, căutând spre el, împreună cu Ioan, a zis: Privește la noi! Iar el se uita la ei cu luare-aminte, așteptând să primească ceva de la ei. Iar Petru a zis: Argint și aur nu am; dar ce am, aceea îți dau. În numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, scoală-te și umblă! Și, apucându-l de mâna dreaptă, l-a ridicat și îndată gleznele și tălpile picioarelor lui s-au întărit. Și sărind, a stat în picioare și umbla, și a intrat cu ei în templu, umblând și sărind și lăudând pe Dumnezeu.>>

cristiboss56 11.05.2013 09:00:47

Ev. Ioan 3, 22-33

<<În vremea aceea a venit Iisus și ucenicii Lui în pământul Iudeii și stătea cu ei acolo și boteza. Și boteza și Ioan la Enon, aproape de Salim, pentru că erau acolo ape multe și veneau și se botezau, căci Ioan nu fusese încă închis în temniță. Atunci a fost o neînțelegere între ucenicii lui Ioan și un iudeu, asupra curățirii. Și au venit la Ioan și i-au spus: Rabi, Acela care era cu tine, dincolo de Iordan, despre care tu ai mărturisit, iată El botează și toți se duc la Dânsul. Răspuns-a Ioan și a zis: nu poate un om să ia nimic, dacă nu i s-a dat lui din cer. Voi înșivă îmi sunteți martori că eu am zis: nu sunt eu Hristos, ci sunt trimis înaintea Lui. Cel care are mireasă, acela este mirele, iară prietenul mirelui, care stă și ascultă pe mire, cu bucurie se bucură de glasul mirelui. Deci, această bucurie a mea s-a împlinit. Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez. Cel ce vine de sus este deasupra tuturor; cel ce este de pe pământ pământesc este și de pe pământ grăiește. Cel ce vine din cer este deasupra tuturor și ce-a văzut și a auzit, aceea mărturisește, dar mărturia Lui nu o primește nimeni. Cine a primit mărturia Lui a pecetluit că este Dumnezeu adevărat.>>

calinit 11.05.2013 13:40:36

Domnul este luminarea mea și mântuirea mea; de cine mă voi teme?

Domnul este luminarea mea și mântuirea mea; de cine mă voi teme?
Domnul este ocrotitorul vieții mele; de cine mă voi înfricoșa?
(Ps. 26, 1, trad. Anania)

Că El m'a ascuns în cortul Său în ziua necazurilor mele,
în ascunzișul cortului Său m'a adăpostit,
pe stâncă m'a înălțat...(Ps. 26, 5, trad. Anania)

cristiboss56 11.05.2013 21:10:31

Ap. Fapte 3, 11-16

În zilele acelea, fiindcă ologul cel vindecat se ținea de Petru și de Ioan, tot poporul, uimit, alerga la ei, în pridvorul numit al lui Solomon. Iar Petru, văzând aceasta, a răspuns către popor: Bărbați israeliți, de ce vă mirați de acest lucru?, sau de ce stați cu ochii ațintiți la noi, ca și cum cu a noastră putere sau cucernicie l-am fi făcut pe acesta să umble? Dumnezeul lui Avraam și al lui Isaac și al lui Iacov, Dumnezeul părinților noștri a slăvit pe Fiul Său, Iisus, pe Care voi L-ați predat și L-ați tăgăduit în fața lui Pilat, care găsise cu cale să-L elibereze. Dar voi v-ați lepădat de Cel sfânt și drept și ați cerut să vă dăruiască un bărbat ucigaș. Iar pe Începătorul vieții L-ați omorât, pe Care însă Dumnezeu L-a înviat din morți și ai Cărui martori suntem noi. Și prin credința în numele Lui, pe acesta pe care îl vedeți și îl cunoașteți l-a întărit numele lui Iisus și credința cea întru El i-a dat lui întregirea aceasta a trupului înaintea voastră, a tuturor.

calinit 11.05.2013 22:48:43

Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!

Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă și ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci această bucurie a mea s-a împlinit.
Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez.
Cel ce vine de sus este deasupra tuturor; cel ce este de pe pământ pământesc este și de pe pământ grăiește. Cel ce vine din cer este deasupra tuturor. (Ev. după Ioan, 3, 29-31)

cristiboss56 11.05.2013 23:07:18

Citat:

În prealabil postat de calinit (Post 518425)
Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă și ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci această bucurie a mea s-a împlinit.
Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez.
Cel ce vine de sus este deasupra tuturor; cel ce este de pe pământ pământesc este și de pe pământ grăiește. Cel ce vine din cer este deasupra tuturor. (Ev. după Ioan, 3, 29-31)

" Marea smerenie a Domnului precum și aceea a lui Ioan Botezătorul constituie minunata lecție pe care umanitatea trebuie să o înțeleagă astăzi.
Dacă Fiul lui Dumnezeu S-a smerit atunci, pe malurile Iordanului, dacă Ioan a înțeles că altul era mai mare decât el, noi de ce să nu învățăm din aceste exemple dătătoare de viață?"

calinit 12.05.2013 19:16:38

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 518428)
" Marea smerenie a Domnului precum și aceea a lui Ioan Botezătorul constituie minunata lecție pe care umanitatea trebuie să o înțeleagă astăzi.
Dacă Fiul lui Dumnezeu S-a smerit atunci, pe malurile Iordanului, dacă Ioan a înțeles că altul era mai mare decât el, noi de ce să nu învățăm din aceste exemple dătătoare de viață?"

E adevărat, Frăția Ta, dar „când eram copii, eram robi înțelesurilor celor slabe ale lumii” (Ep. către Galateni, 4, 3). Să dea Domnul să nu se uite că „Și acum, copii, rămâneți întru El, ca să avem îndrăzneală când Se va arăta și să nu ne rușinăm de El, la venirea Lui.” (I Ioan, 2, 28)

calinit 12.05.2013 19:17:29

Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!

Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios ci credincios. A răspuns Toma și I-a zis: Domnul meu și Dumnezeul meu! Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! Deci și alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta.(Ev. după Ioan, 20, 27-30).

cristiboss56 12.05.2013 21:23:09

Citat:

În prealabil postat de calinit (Post 518508)
„Și acum, copii, rămâneți întru El, ca să avem îndrăzneală când Se va arăta și să nu ne rușinăm de El, la venirea Lui.” (I Ioan, 2, 28)

Amin , amin , amin !

cristiboss56 12.05.2013 21:25:48

Ap. Fapte 5, 12-20

În zilele acelea, prin mâinile apostolilor se făceau semne și minuni multe în popor; și erau toți, într-un cuget, în pridvorul lui Solomon. Și nimeni dintre ceilalți nu cuteza să se alipească de ei, dar poporul îi lăuda. Și din ce în ce mai mult se adăugau cei ce credeau în Domnul, mulțime de bărbați și de femei, încât scoteau pe cei bolnavi în ulițe și-i puneau pe paturi și pe tărgi, ca, venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei. Și se aduna și mulțimea din cetățile dimprejurul Ierusalimului, aducând bolnavi și bântuiți de duhuri necurate, și toți se vindecau. Și sculându-se arhiereul și toți cei împreună cu el - cei din neamul saducheilor - s-au umplut de pizmă. Și au pus mâna pe apostoli și i-au aruncat în temnița obștească. Iar un înger al Domnului, în timpul nopții, a deschis ușile temniței și, scoțându-i, le-a zis: Mergeți și stați drept și, grăiți poporului în templu toate cuvintele Vieții acesteia.

calinit 13.05.2013 17:20:17

Voi sunteți fiii proorocilor și ai legământului pe care l-a încheiat Dumnezeu!

Deci pocăiți-vă și vă întoarceți, ca să se șteargă păcatele voastre, ca să vină de la fața Domnului vremuri de ușurare și ca să vă trimită pe Cel mai dinainte vestit vouă, pe Iisus Hristos, pe Care trebuie să-L primească Cerul până la vremile stabilirii din nou a tuturor celor despre care a vorbit Dumnezeu prin gura sfinților Săi prooroci din veac.
Moise a zis către părinți: "Domnul Dumnezeu va ridica vouă dintre frații voștri Prooroc ca mine. Pe El să-L ascultați în toate câte vă va spune și tot sufletul care nu va asculta de Proorocul Acela, va fi nimicit din popor".
Iar toți proorocii de la Samuel și cei câți le-au urmat au vorbit și au vestit zilele acestea.
Voi sunteți fiii proorocilor și ai legământului pe care l-a încheiat Dumnezeu cu părinții noștri, grăind către Avraam: "Și întru seminția ta se vor binecuvânta toate neamurile pământului".
Dumnezeu, înviind pe Fiul Său, L-a trimis întâi la voi, să vă binecuvânteze, ca fiecare să se întoarcă de la răutățile sale. (Fapte Sf. Ap., 3, 19-26)

cristiboss56 14.05.2013 22:38:39

Ev. Ioan 3, 16-21

Zis-a Domnul: așa a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său Unul-Născut, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să osândească lumea, ci ca să se mântuiască lumea prin El. Cel ce crede în El nu se osândește, iar cel ce nu crede a și fost osândit pentru că nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu. Iar această osândă este pentru că a venit Lumina în lume și oamenii au iubit mai mult întunericul, decât Lumina, fiindcă faptele lor erau rele; căci oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca să nu se vădească faptele lui. Dar cine lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate că faptele lui sunt săvârșite în Dumnezeu.

calinit 16.05.2013 04:23:00

"... pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis."

Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.
Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viață în Sine, așa I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine și I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului.
Nu vă mirați de aceasta; căci vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui vor ieși, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieții și cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii.
Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis. (Ev. după Ioan, 5, 24-30)

cristiboss56 16.05.2013 20:01:51

judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut voia Mea, ci voia Tatălui Meu. . .

Ev. Ioan 5, 24-30
Zis-a Domnul către iudeii care veniseră atunci la Dânsul: adevărat, adevărat vă spun vouă, ca cine ascultă cuvintele Mele și crede în Cel ce M-a trimis pe Mine are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viață. Adevărat, adevărat vă spun vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și care vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viață în Sine însuși, așa I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine însuși; și I-a dat Lui putere să facă judecată pentru că este Fiul Omului. Nu vă mirați de aceasta, căci vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui; și vor ieși cei care au făcut cele bune, spre învierea vieții, iar cei care au făcut cele rele, spre învierea osândei. Nu pot Eu să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut voia Mea, ci voia Tatălui Meu, care M-a trimis.

cristiboss56 17.05.2013 22:02:15

Ap. Fapte 5, 1-11

În zilele acelea un om, anume Anania, împreună cu Safira, femeia lui, și-a vândut țarina. Și a dosit din preț, știind și femeia lui, și aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minți tu Duhului Sfânt și să dosești din prețul țarinei? Oare, păstrând-o, nu-ți rămânea ție, și vândută, nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai mințit oamenilor, ci lui Dumnezeu! Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut și a murit. Și frică mare i-a cuprins pe toți care au auzit. Și sculându-se cei mai tineri, l-au înfășurat și, scoțându-l afară, l-au îngropat. După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat și femeia lui, neștiind ce se întâmplase. Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă ați vândut țarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât. Iar Petru a zis către ea: De ce v-ați învoit voi să ispitiți Duhul Domnului? Iată, picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la ușă și te vor scoate afară și pe tine. Și ea a căzut îndată la picioarele lui Petru și a murit. Și intrând tinerii, au găsit-o moartă și, scoțând-o afară, au îngropat-o lângă bărbatul ei. Și frică mare a cuprins toată Biserica și pe toți care au auzit acestea.

cristiboss56 18.05.2013 08:51:20

Agonisiți-vă nu mâncarea cea pieritoare, ci mâncarea care rămâne spre viața veșnică

Ev. Ioan 6, 14-27

În vremea aceea, văzând minunea pe care a făcut-o Iisus, oamenii ziceau: Acesta este cu adevărat Proorocul, Care va să vină în lume. Deci Iisus cunoscând că vor să vină și să-L ia cu sila ca să-L facă împărat, s-a dus iarăși în munte, El singur. Când s-a făcut seară, s-au pogorât ucenicii Lui la mare și intrând în corabie, mergeau dincolo de mare, spre Capernaum. Și s-a făcut întuneric, dar Iisus încă nu venise până atunci la ei. Și marea era întărâtată, căci sufla un vânt puternic. După ce au vâslit deci ca la douăzeci și cinci sau treizeci de stadii, zăresc pe Iisus umblând pe apă și apropiindu-se de corabie. Atunci s-au înfricoșat, dar El le-a grăit: Eu sunt, nu vă temeți! Deci, voiau să-L ia în corabie, însă corabia a sosit îndată la țărmul la care se duceau. A doua zi, mulțimea, care rămăsese de cealaltă parte a mării, și-a dat seama că altă corabie nu fusese acolo, fără numai aceea în care intraseră ucenicii Lui și că Iisus nu intrase în corabie împreună cu ucenicii Săi, ci plecaseră numai ucenicii singuri. Dar alte corăbii au venit de la Tiberiada aproape de locul unde ei mâncaseră pâinea, după ce Domnul mulțumise lui Dumnezeu; deci dacă a văzut mulțimea că Iisus nu este acolo și nici ucenicii Lui, au intrat și ei în corăbiile și au venit în Capernaum, căutând pe Iisus. Și aflându-L dincolo de mare, L-au întrebat: Rabi, când ai ajuns aici? Iisus le-a răspuns și a zis: adevărat, adevărat vă spun vouă: Mă căutați pe Mine nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat. Agonisiți-vă nu mâncarea cea pieritoare, ci mâncarea care rămâne spre viața veșnică, pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Tatăl, adică Dumnezeu.

cristiboss56 19.05.2013 22:44:25

Ev. Marcu 15, 43-47; 16, 1-8

În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic cu bun nume, care aștepta și el împărăția lui Dumnezeu, și, îndrăznind, a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit așa curând; și chemând pe sutaș l-a întrebat dacă a murit de mult; și aflând de la sutaș, Pilat a dăruit lui Iosif trupul mort. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu de in și pogorând pe Iisus de pe cruce, L-a înfășurat în giulgiu și L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la ușa mormântului. Iar Maria Magdalena și Maria lui Iosie priveau unde L-au pus. Iar după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena și Maria mama lui Iacob și Salomeea au cumpărat miresme, ca să meargă să ungă trupul lui Iisus. Și dis-de-dimineață, în prima zi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt zicând una către alta: cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? Dar, ridicându-și ochii, au văzut că piatra, care era foarte mare, fusese răsturnată. Și intrând în mormânt au văzut un tânăr, șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb și s-au spăimântat. El însă le-a zis: Nu vă spăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul cel răstignit? A înviat; nu este aici; iată locul unde-L puseseră. Ci duceți-vă de spuneți ucenicilor Lui și lui Petru, că El merge în Galileea mai înainte de voi. Acolo îl veți vedea, după cum v-a spus vouă. Dar ele, ieșind din mormânt, au fugit de acolo, căci erau cuprinse de cutremur și de spaimă, și n-au spus nimănui nimic, căci se temeau.

cristiboss56 22.05.2013 22:44:34

Ev. Ioan 6, 35-39

Zis-a Domnul către iudeii care crezuseră într-Însul: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cine crede în Mine nu va înseta niciodată. Dar v-am spus vouă că M-ați văzut și tot nu credeți. Tot ce-Mi dă Mie Tatăl, la Mine vine; și pe cel care vine la Mine, nu-l voi da afară, pentru că M-am pogorât din cer, nu ca să fac voia mea, ci voia Celui care M-a trimis pe Mine. Iar voia Celui care M-a trimis pe Mine este aceea, ca din toți pe care Mi i-a dat Mie, să nu pierd pe nici unul, ci să-i înviez pe ei în ziua cea de apoi.

cristiboss56 23.05.2013 23:34:19

Ap. Fapte 8, 26-39

În zilele acelea, un înger al Domnului a grăit către Filip, zicând: Ridică-te și mergi spre miazăzi, pe calea care coboară de la Ierusalim la Gaza; aceasta este pustie. Și, ridicându-se, a mers. Și iată un bărbat din Etiopia, famen, mare dregător al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toată vistieria ei și care venise la Ierusalim ca să se închine, se întorcea acasă; și, șezând în carul său, citea pe proorocul Isaia. Iar Duhul i-a zis lui Filip: Apropie-te și te alipește de carul acesta. Și, alergând, Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, și i-a zis: Înțelegi, oare, ce citești? Iar el a zis: Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva? Și a rugat pe Filip să se urce și să șadă cu el. Iar locul din Scriptură pe care-l citea era acesta: «Ca un miel care se aduce spre junghiere și ca o oaie fără de glas înaintea celui ce-o tunde, așa nu și-a deschis gura Sa. Întru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat, și neamul Lui cine-l va spune? Că se ridică de pe pământ viața Lui». Iar famenul, răspunzând, a zis lui Filip: Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva? Iar Filip, deschizând gura sa și începând de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. Și, pe când mergeau pe cale, au ajuns la o apă; iar famenul a zis: Iată apă. Ce mă împiedică să fiu botezat? Filip a zis: Dacă crezi din toată inima, este cu putință. Și el, răspunzând, a zis: Cred că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Și a poruncit să stea carul; și s-au coborât amândoi în apă, și Filip și famenul, și l-a botezat. Iar când au ieșit din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip, și famenul nu l-a mai văzut. Și el s-a dus în calea sa, bucurându-se.

cristiboss56 26.05.2013 00:37:30

Ev. Ioan 5, 1-15

În vremea aceea, fiind sărbătoare, s-a suit Iisus în Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreiește Vitezda și care avea cinci pridvoare. În aceste pridvoare zăceau mulțime multă de bolnavi: orbi, șchiopi, uscați, așteptând mișcarea apei, căci un înger al Domnului se pogora din când în când în scăldătoare și tulbura apa; și cel care intra întâi după tulburarea apei se făcea sănătos, orice de ce boală era cuprins. Atunci era acolo un om, care era bolnav de treizeci și opt de ani. Pe acesta, văzându-l zăcând și știind că este așa încă de multă vreme, l-a întrebat Iisus: voiești să te faci sănătos? Răspuns-a Lui Bolnavul: Doamne, nu am pe nimeni ca să mă bage în scăldătoare, când se tulbură apa; așa că până când merg eu, altul se pogoară înaintea mea. Iisus a zis către el: scoală-te, ia-ți patul tău și umblă. Și în clipa aceea s-a făcut omul sănătos și și-a luat patul său și umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau iudeii către cel vindecat: este zi de sâmbătă și nu-ți este iertat să iei patul. El le-a răspuns: Cel care m-a făcut sănătos, Acela mi-a zis: ia-ți patul tău și umblă. Ei l-au întrebat: cine este omul care ți-a zis: ia-ți patul tău și umblă? Dar cel vindecat nu știa cine este, căci Iisus se dăduse la o parte din mulțimea care era în acel loc. După aceea Iisus l-a găsit în templu și i-a zis: iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple și mai rău. Atunci omul s-a dus și a spus iudeilor că Iisus este cel care l-a făcut pe el sănătos.

cristiboss56 26.05.2013 00:49:06

Multa lui răbdare

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 520210)
Ev. Ioan 5, 1-15

În vremea aceea, fiind sărbătoare, s-a suit Iisus în Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreiește Vitezda și care avea cinci pridvoare. În aceste pridvoare zăceau mulțime multă de bolnavi: orbi, șchiopi, uscați, așteptând mișcarea apei, căci un înger al Domnului se pogora din când în când în scăldătoare și tulbura apa; și cel care intra întâi după tulburarea apei se făcea sănătos, orice de ce boală era cuprins. Atunci era acolo un om, care era bolnav de treizeci și opt de ani. Pe acesta, văzându-l zăcând și știind că este așa încă de multă vreme, l-a întrebat Iisus: voiești să te faci sănătos? Răspuns-a Lui Bolnavul: Doamne, nu am pe nimeni ca să mă bage în scăldătoare, când se tulbură apa; așa că până când merg eu, altul se pogoară înaintea mea. Iisus a zis către el: scoală-te, ia-ți patul tău și umblă. Și în clipa aceea s-a făcut omul sănătos și și-a luat patul său și umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau iudeii către cel vindecat: este zi de sâmbătă și nu-ți este iertat să iei patul. El le-a răspuns: Cel care m-a făcut sănătos, Acela mi-a zis: ia-ți patul tău și umblă. Ei l-au întrebat: cine este omul care ți-a zis: ia-ți patul tău și umblă? Dar cel vindecat nu știa cine este, căci Iisus se dăduse la o parte din mulțimea care era în acel loc. După aceea Iisus l-a găsit în templu și i-a zis: iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple și mai rău. Atunci omul s-a dus și a spus iudeilor că Iisus este cel care l-a făcut pe el sănătos.

Sfântul Maxim Mărturisitorul definește îndelunga răbdare prin aceste cuvinte: "A sta neclintit în împrejurări aspre și a răbda relele; a aștepta sfârșitul încercării și a nu da drumul iuțimii la întâmplare; a nu vorbi cuvânt neînțelept, nici a gândi ceva din cele ce nu se cuvin unui închinător al lui Dumnezeu. Căci zice Scriptura: "Până la o vreme va răbda cel cu îndelungă răbdare și pe urmă i se va răsplăti lui cu bucurie; până la o vreme va ascunde cuvintele lui, și buzele multora vor spune înțelepciunea lui"."Evanghelia de azi ne arată că există o legătură între păcat și boală, dar și o legătură între suferință și pocăință.

Sfântul Ioan Gură de Aur, în cartea sa: Comentariu la Evanghelia după Ioan, spune că acest om bolnav de la scăldătoarea Vitezda, ne învață multa răbdare fără cârtire; el nu se revoltă, adică nu se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu, nu-și blestemă soarta pentru că suferă de mulți ani, ci suferă întru răbdare unită cu nădejde. Deși mulți oameni se aflau în jurul lui și nimeni nu l-a ajutat vreodată, el nu îi judecă pe ceilalți, nu-i blestemă, nu-i vorbește de rău pe cei care ar fi putut să-l ajute și nu l-au ajutat, ci suferă întru speranță, rabdă și așteaptă vindecarea de la Dumnezeu, iar această răbdare a lui întru smerenie și întru speranță, fără să cârtească împotriva lui Dumnezeu și fără să judece pe cei din jur, a fost socotită lui ca virtute sau lumină a sufletului, adică am zice: suferință transformată în pocăință.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că prin această suferință a slăbănogului trebuie să înțelegem iubirea, îndurarea și îndelunga răbdare ale lui Dumnezeu, Care prin suferință curăță sufletul slăbănogului, asemenea unui doctor care vindecă boala pacientului său nu numai prin tratamente ușoare, ci și prin "tăiere și ardere", sau asemenea unui tată adevărat care mustră, dojenește și pedepsește pe fiul său, spre îndreptare. Iubirea milostivă a lui Hristos se vede atât în faptul că îl vindecă pe cel aflat în suferință, cât și în faptul că, după ce-l întâlnește la templu pe cel vindecat, îi spune acestuia: "De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău" (Ioan 5, 14), prin asta înțelegându-se că refacerea sănătății nu trebuie folosită ca prilej de-a reveni la viața păcătoasă. "Așadar, El l-a slobozit din boală, dar nu l-a slobozit din luptă, l-a izbăvit din pătimire, dar nu i-a luat frica și grija, și tocmai prin aceasta a făcut ca binefacerea arătată lui să fie permanentă și statornică", spune Sfântul Ioan Gură de Aur vorbind despre slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda.
În acest sens, Sfântul Marcu Ascetul zice: "Orice suferință fără voie să te învețe să-ți aduci aminte de Dumnezeu; în acest caz, nu-ți va lipsi prilejul de pocăință". Referitor la suferință, părintele Teofil Părăian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, spunea: "[…] Biserica dorește ca toți oamenii să trăiască în pace, să fie sănătoși și să aibă zile îndelungate. Ea nu încurajează suferința, dar ne învață să o suportăm atunci când o întâlnim, să acceptăm partea noastră de suferință, să o primim pentru binele nostru. Să nu ne dorim suferința, dar să o acceptăm dacă vine. Nu e nevoie ca toți oamenii să aibă partea lor de suferință. Unii sunt scutiți, alții o pot suporta cu ușurință, iar pentru alții este un adevărat chin. Când spun asta mă gândesc în special la suferința fizică. Cunosc persoane care suportă o suferință adâncă, care nu se pot mișca de pe patul de boală, și care totuși radiază de bucurie, o bucurie pe care ceilalți, deși sănătoși fizic, nu o au. Unii se revoltă în fața suferinței, iar alții o ignoră. […] Aș spune că suferința e o realitate pe care avem dreptul să o evităm, dacă putem, o problemă pe care avem dreptul să o rezolvăm, dacă ne stă în putință, dar trebuie să ne plecăm în fața tainei și să folosim suferința care ne este dată pentru progresul nostru spiritual ".

cristiboss56 26.05.2013 20:44:32

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 520210)
Ev. Ioan 5, 1-15

https://lh6.googleusercontent.com/-h.../vitezda-4.jpg

Vezi ce ne învață Mântuitorul? Când vedem un om în necaz, în scârbe, în pagube și-n boală, să n-așteptăm să ne roage mult timp să-i facem bine, ci chiar mai înainte de a ne ruga el, să facem îndată fapta cea bună trebuitoare lui. Și la cuvântul lui Hristos Dumnezeu – Care a zis la început să se facă lumină și s-a făcut lumină, să se facă tăria și s-a făcut, să se dea apele în lături și să se arate uscatul și celelalte – slăbănogul s-a sculat deplin sănătos, și-a luat patul său pe umeri și umbla.
Fraților, așa cum razele soarelui luminează în toate părțile, așa luminează și cuvântul lui Dumnezeu într-o pericopă a Evangheliei, sau dintr-un singur cuvânt, milioane de învățăminte. Noi însă vom scoate acum numai ce ne trebuie nouă din acest izvor de lumină care este Evanghelia de astăzi, adică învățătura care trebuie pentru fiecare din noi. Iată ce luminează mai mult și iată ce trebuie să ținem minte mai mult din Evanghelia de astăzi: că Dumnezeu pedepsește păcatul.
În general, păcatul – fie mic, fie mare – atrage după el pedeapsă asupra noastră, și dacă nu suferim pedeapsa aici, avem să o suferim dincolo. Dar să ne ferească Dumnezeu să o suferim dincolo! De aceea – spune un sfânt din Pateric – dă-mi, Doamne, boală aici, chinuiește-mă aici, trimite-mi și draci din iad să mă muncească, numai să nu mă chinuiești dincolo, că acolo pedeapsa nu are sfârșit! Acolo nu ține boala, și chinul, și căința, și viermii un an, sau o sută de ani, ci veșnic. Căci precum veșnic este Dumnezeu, veșnică este și viața raiului, și veșnică este și munca iadului.
Frații mei, totdeauna când vă sculați după o boală, să vă aduceți aminte că boala aceasta a fost un mijloc de a vă curăți, de a vă ușura, de a vă lumina viața. Căci zice dumnezeiescul Părinte Isaac Sirul: „Precum focul curăță rugina de pe fier, așa boala curăță păcatele de pe om”. O boală, dacă o suferi cu mulțumire și dacă te spovedești și-ți pare rău de păcatul săvârșit, îți ridică tot canonul, pentru că în boală nu se cere omului nici post de mâncare, nici metanie, nici priveghere. Cine primește boala cu mulțumire și cu dragoste, ca un pedepsit de la Dumnezeu, își curăță sufletul său de păcate în timpul de aici. Iar dacă se curăță și mai trăiește și este sănătos, să-și aducă aminte de cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi: „Iată, te-ai făcut sănătos, acum să nu mai greșești, ca să nu-ți fie ție ceva mai rău!”. AMIN!
Parintele Cleopa

cristiboss56 27.05.2013 22:00:41

Ev. Ioan 6, 56-69

Zis-a Domnul către iudeii care crezuseră în El: cel care mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne în Mine și Eu în el. Precum Tatăl cel viu M-a trimis pe Mine și Eu viez prin Tatăl, așa și cel care Mă mănâncă pe Mine va fi viu prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu ca mana pe care au mâncat-o părinții voștri și au murit. Cine mănâncă pâinea aceasta va fi viu de-a pururi. Acestea le-a zis pe când învăța în sinagoga din Capernaum. Însă mulți din ucenicii Lui, auzind acestea, au grăit: greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte? Iar Iisus, știind în cugetul Său că ucenicii Lui cârtesc pentru aceasta, a zis către ei: aceasta vă pune la îndoială pe voi? Dar când veți vedea pe Fiul Omului suindu-se acolo unde era mai înainte? Duhul este care dă viață; trupul nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus vouă duh sunt și viață sunt. Sunt însă unii dintre voi care nu cred. Pentru că Iisus știa de la început cine sunt cei care nu credeau și cine este acela care avea să-L vândă. Și de aceea zicea: pentru aceasta v-am spus vouă, că nimeni nu poate să vină la Mine dacă nu-i va fi dat lui de la Tatăl Meu. Și de atunci mulți dintre ucenicii Lui s-au dus înapoi și nu mai umblau cu Dânsul. Deci a întrebat Iisus pe cei doisprezece: nu vreți și voi să vă duceți? Simon Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Cuvintele vieții veșnice Tu le ai. Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu.

cristiboss56 28.05.2013 18:17:49

Ap. Fapte 10, 21-33

În zilele acelea, Petru coborându-se la bărbații trimiși la el de Corneliu, le-a zis: Iată, eu sunt acela pe care îl căutați. Care este pricina pentru care ați venit? Iar ei au zis: Corneliu sutașul, om drept și temător de Dumnezeu și mărturisit de tot neamul iudeilor, a fost înștiințat de către un sfânt înger să trimită să te cheme acasă la el, ca să audă cuvinte de la tine. Deci, chemându-i înăuntru, i-a găzduit. Iar a doua zi, sculându-se, a plecat împreună cu ei; iar câțiva din frații cei din Iope l-au însoțit. Și în ziua următoare au intrat în Cezareea. Iar Corneliu îi aștepta și chemase acasă la el rudeniile sale și prietenii cei mai de aproape. Și când a fost să intre Petru, Corneliu, întâmpinându-l, i s-a închinat, căzând la picioarele lui. Iar Petru l-a ridicat, zicându-i: Scoală-te. Și eu sunt om. Și, vorbind cu el, a intrat și a găsit pe mulți adunați. Și a zis către ei: Voi știți că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat. De aceea, chemat fiind să vin, am venit fără împotrivire. Deci vă întreb: Pentru care cuvânt ați trimis după mine? Corneliu a zis: Acum patru zile eram postind până la ceasul acesta și mă rugam în casa mea, în ceasul al nouălea, și iată un bărbat în haină strălucitoare a stat în fața mea. Și el a zis: Corneliu, a fost ascultată rugăciunea ta și milosteniile tale au fost pomenite înaintea lui Dumnezeu. Trimite, deci, la Iope și cheamă pe Simon, cel ce se numește Petru; el este găzduit în casa lui Simon, tăbăcarul, lângă mare. Deci îndată am trimis la tine; și tu ai făcut bine că ai venit. Și acum noi toți suntem de față înaintea lui Dumnezeu, ca să ascultăm toate cele poruncite ție de Domnul.

cristiboss56 31.05.2013 23:49:50

Ev. Ioan 8, 21-30

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Eu Mă duc și Mă veți căuta și nu Mă veți afla și veți muri în păcatul vostru. Unde Mă duc Eu, voi nu puteți să veniți. Deci ziceau iudeii: nu cumva își va ridica singur viața, pentru că zice: unde Mă duc Eu, voi nu puteți să veniți? Dar Iisus le-a spus: voi sunteți din cele de jos, Eu sunt din cele de sus; voi sunteți din lumea aceasta, Eu nu sunt din lumea aceasta. Drept aceea v-am spus vouă că veți muri în păcatele voastre, căci dacă nu credeți cine sunt Eu, veți muri în păcatele voastre. L-au întrebat atunci pe El: cine ești Tu? Și le-a răspuns Iisus: ceea ce de la început v-am spus că sunt! Multe am de zis și de judecat despre voi; dar Cel ce M-a trimis pe Mine adevărat este, și cele ce am auzit de la Dânsul, Eu acestea le grăiesc în lume. Ei însă n-au înțeles că le vorbea despre Tatăl. Deci le-a spus Iisus: când veți înălța pe Fiul Omului, atunci veți cunoaște cine sunt Eu și că de la Mine însumi nu fac nimic, ci precum M-a învățat Tatăl Meu, așa grăiesc. Iar Cel ce M-a trimis este cu Mine; Tatăl nu M-a lăsat singur, fiindcă Eu fac pururea cele plăcute Lui. Aceste cuvinte grăind El, mulți au crezut într-Însul.

cristiboss56 02.06.2013 21:53:16

Ev. Ioan 4, 5-42

În vremea aceea a venit Iisus în orașul Samariei, ce se numea Sihar, aproape de câmpul pe care Iacob l-a dat lui Iosif, fiul său. Și era acolo puțul lui Iacob. Iar Iisus, ostenit de călătorie, ședea lângă puț; și era cam pe la al șaselea ceas. Atunci a venit o femeie samarineancă să scoată apă. Iisus i-a zis: dă-Mi să beau; căci ucenicii Lui se duseseră în oraș ca să cumpere hrană. Femeia samarineancă I-a răspuns: Tu, care ești iudeu, cum ceri să bei apă de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au nici un amestec cu samarinenii! Iisus i-a răspuns și i-a zis: dacă cunoșteai harul lui Dumnezeu și cine este Cel care ți-a zis, dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El și ți-ar fi dat apă vie. L-a întrebat femeia: Doamne, nici nu ai cu ce să scoți și puțul este adânc; de unde, dar, ai apa cea vie? Nu cumva Tu ești mai mare decât Iacob, părintele nostru, care ne-a dat puțul acesta și a băut dintr-însul el însuși și fiii lui și turmele lui? Iisus i-a răspuns și a zis: oricine bea din apa aceasta va înseta din nou, dar cel ce va bea din apa pe care Eu o voi da lui nu va mai înseta în veci, căci apa pe care Eu o voi da lui se va face în el izvor de apă curgătoare pentru viața veșnică. Atunci femeia a grăit către Dânsul: Doamne, dă-mi această apă, ca să nu mai însetez, nici să mai vin aici să scot. Iisus i-a poruncit: mergi și cheamă pe bărbatul tău și vino aici. Dar femeia, răspunzând, I-a zis: n-am bărbat. Iisus i-a răspuns: bine ai zis că n-ai bărbat, căci cinci bărbați ai avut și cel pe care-l ai acum nu-ți este bărbat; aceasta adevărat ai spus. Doamne, a zis femeia către Dânsul: văd că Tu ești prooroc. Părinții noștri s-au închinat pe muntele acesta; iar voi ziceți că în Ierusalim este locul cuvenit pentru închinare. Dar Iisus i-a zis: femeie, crede-Mă că vine vremea, când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim vă veți închina Tatălui. Voi vă închinați la ce nu știți; noi ne închinăm la ce știm, căci mântuirea este de la iudei. Dar vine vremea și acum a venit, când închinătorii cei adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, căci Tatăl astfel voiește să fie cei ce se închină Lui. Duh este Dumnezeu; și cei ce se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr. A zis femeia către Dânsul: știm că va veni Mesia, căruia I se zice Hristos; când va veni, Acela ne va spune nouă toate. Iisus i-a răspunss: Eu sunt, cel care vorbesc cu tine. Dar atunci au venit ucenicii Lui și se mirau că vorbea cu o femeie; însă nimeni nu I-a zis: ce o întrebi, sau despre ce vorbești cu dânsa? Atunci femeia și-a lăsat găleata s-a dus în oraș și a zis oamenilor: veniți de vedeți un om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva aceasta este Hristos? Deci au ieșit din oraș și veneau către Dânsul. În timpul acesta ucenicii Lui Îl rugau zicând: Învățătorule, mănâncă. Dar El le-a zis: Eu am de mâncat o mâncare pe care nu-o știți. Deci ucenicii se întrebau între ei: nu cumva I-a adus cineva să mănânce? Iisus însă le-a zis: mâncarea Mea este să fac voia Celui care M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui. Oare nu ziceți voi că mai sunt patru luni și vine secerișul? Iată, zic vouă: ridicați ochii voștri și vedeți holdele că sunt albe, gata pentru seceriș. Iar cel care seceră primește plată și adună rod în viața de veci, ca împreună să se bucure și cel ce seamănă și cel ce seceră; căci aici se adeverește zicerea că: altul este cel ce seamănă și altul cel ce seceră. Eu v-am trimis să secerați ceea ce voi n-ați muncit; alții au muncit și voi ați intrat în munca lor. Iar din orașul acela mulți dintre samarineni au crezut într-Însul, pentru cuvântul femeii care mărturisea: mi-a spus mie toate câte am făcut. Deci după ce au venit la Dânsul, samarinenii L-au rugat să rămână la ei. Și a rămas acolo două zile și mult mai mulți au crezut pentru cuvântul Lui, iar femeii îi ziceau: credem nu numai pentru vorbele tale, ci fiindcă noi înșine am auzit și știm că Acesta este cu adevărat Hristos, Mântuitorul lumii.

cristiboss56 02.06.2013 21:56:40

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 521109)
Ev. Ioan 4, 5-42

În vremea aceea a venit Iisus în orașul Samariei, ce se numea Sihar, aproape de câmpul pe care Iacob l-a dat lui Iosif, fiul său. Și era acolo puțul lui Iacob. Iar Iisus, ostenit de călătorie, ședea lângă puț; și era cam pe la al șaselea ceas. Atunci a venit o femeie samarineancă să scoată apă. Iisus i-a zis: dă-Mi să beau; căci ucenicii Lui se duseseră în oraș ca să cumpere hrană. Femeia samarineancă I-a răspuns: Tu, care ești iudeu, cum ceri să bei apă de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au nici un amestec cu samarinenii! Iisus i-a răspuns și i-a zis: dacă cunoșteai harul lui Dumnezeu și cine este Cel care ți-a zis, dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El și ți-ar fi dat apă vie. L-a întrebat femeia: Doamne, nici nu ai cu ce să scoți și puțul este adânc; de unde, dar, ai apa cea vie? Nu cumva Tu ești mai mare decât Iacob, părintele nostru, care ne-a dat puțul acesta și a băut dintr-însul el însuși și fiii lui și turmele lui? Iisus i-a răspuns și a zis: oricine bea din apa aceasta va înseta din nou, dar cel ce va bea din apa pe care Eu o voi da lui nu va mai înseta în veci, căci apa pe care Eu o voi da lui se va face în el izvor de apă curgătoare pentru viața veșnică. Atunci femeia a grăit către Dânsul: Doamne, dă-mi această apă, ca să nu mai însetez, nici să mai vin aici să scot. Iisus i-a poruncit: mergi și cheamă pe bărbatul tău și vino aici. Dar femeia, răspunzând, I-a zis: n-am bărbat. Iisus i-a răspuns: bine ai zis că n-ai bărbat, căci cinci bărbați ai avut și cel pe care-l ai acum nu-ți este bărbat; aceasta adevărat ai spus. Doamne, a zis femeia către Dânsul: văd că Tu ești prooroc. Părinții noștri s-au închinat pe muntele acesta; iar voi ziceți că în Ierusalim este locul cuvenit pentru închinare. Dar Iisus i-a zis: femeie, crede-Mă că vine vremea, când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim vă veți închina Tatălui. Voi vă închinați la ce nu știți; noi ne închinăm la ce știm, căci mântuirea este de la iudei. Dar vine vremea și acum a venit, când închinătorii cei adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, căci Tatăl astfel voiește să fie cei ce se închină Lui. Duh este Dumnezeu; și cei ce se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr. A zis femeia către Dânsul: știm că va veni Mesia, căruia I se zice Hristos; când va veni, Acela ne va spune nouă toate. Iisus i-a răspunss: Eu sunt, cel care vorbesc cu tine. Dar atunci au venit ucenicii Lui și se mirau că vorbea cu o femeie; însă nimeni nu I-a zis: ce o întrebi, sau despre ce vorbești cu dânsa? Atunci femeia și-a lăsat găleata s-a dus în oraș și a zis oamenilor: veniți de vedeți un om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva aceasta este Hristos? Deci au ieșit din oraș și veneau către Dânsul. În timpul acesta ucenicii Lui Îl rugau zicând: Învățătorule, mănâncă. Dar El le-a zis: Eu am de mâncat o mâncare pe care nu-o știți. Deci ucenicii se întrebau între ei: nu cumva I-a adus cineva să mănânce? Iisus însă le-a zis: mâncarea Mea este să fac voia Celui care M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui. Oare nu ziceți voi că mai sunt patru luni și vine secerișul? Iată, zic vouă: ridicați ochii voștri și vedeți holdele că sunt albe, gata pentru seceriș. Iar cel care seceră primește plată și adună rod în viața de veci, ca împreună să se bucure și cel ce seamănă și cel ce seceră; căci aici se adeverește zicerea că: altul este cel ce seamănă și altul cel ce seceră. Eu v-am trimis să secerați ceea ce voi n-ați muncit; alții au muncit și voi ați intrat în munca lor. Iar din orașul acela mulți dintre samarineni au crezut într-Însul, pentru cuvântul femeii care mărturisea: mi-a spus mie toate câte am făcut. Deci după ce au venit la Dânsul, samarinenii L-au rugat să rămână la ei. Și a rămas acolo două zile și mult mai mulți au crezut pentru cuvântul Lui, iar femeii îi ziceau: credem nu numai pentru vorbele tale, ci fiindcă noi înșine am auzit și știm că Acesta este cu adevărat Hristos, Mântuitorul lumii.

https://lh5.googleusercontent.com/-O...marineanca.jpg

Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, venind în lume și pururea însetând de mântuirea sufletelor omenești, umblând prin locurile Palestinei, a ajuns și la o cetate a Samariei, care pe atunci se chema Sihar. Acolo, prin pronia Sa nemărginită, a făcut a se întâlni cu o femeie din acea cetate la fântâna lui Iacob. În convorbirea cu ea, prin înțelepciunea Lui negrăită, o aduce la cunoștința adevărului și, printre alte învățături tainice pe care i le dă, îi vorbește și despre adevărata închinăciune făcută în duh și în adevăr, zicându-i: „Vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr“ (Ioan 4, 23)

Convorbirea Domnului nostru Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob este o lecție de catehizare creștină și o călăuză pe calea mântuirii pentru noi toți. În această Evanghelie, preoții învață cu câtă înțelepciune trebuie să câștige sufletele oamenilor pentru viața veșnică, știind că nu este meșteșug mai mare și mai greu decât acela de a vâna pe cei păcătoși la pocăință. În Evanghelia de astăzi, creștinii buni învață că „apa cea vie“, dătătoare de viață a credinței ortodoxe și toate izvoarele mântuirii se află numai la fântâna vieții, care este Biserica. Aici ne așteaptă Hristos să venim să ne închinăm, să ne rugăm și să-L lăudăm, să ne mărturisim păcatele și să-I cerem iertare și mântuire.
O, Băutură Dumnezeiască, ce minunată ești Tu! O, dulce Mântuitorule, Tu răcorești și împrospătezi Fântâna, cât ești de luminos, îndestulător și dătător de viață! Duhule Sfânt, Mângâietorule, apropie de Domnul Iisus pe toți cei ale căror suflete tânjesc după viața veșnică, și care strigă de sete: “Sufletul meu este însetat după Dumnezeu; după Dumnezeul Cel viu!” Slavă și laudă Ție, Doamne Iisuse Hristoase, dimpreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt – Treimea cea deoființă și nedespărțită, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin.

(Părintele Cleopa ILIE)

cristiboss56 03.06.2013 20:52:56

Ev. Ioan 8, 42-51

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: dacă Dumnezeu ar fi Tatăl vostru, M-ați iubi pe Mine, căci Eu de la Dumnezeu am ieșit și sunt venit; pentru că n-am venit de la Mine însumi, ci Dumnezeu M-a trimis. Pentru ce nu înțelegeți glasul Meu? Fiindcă nu puteți să auziți cuvântul Meu. Voi aveți pe diavolul de tată și țineți să faceți poftele tatălui vostru. El a fost de la început ucigător de oameni și cu adevărul nu stă laolaltă, pentru că nu este adevăr într-însul. Când spune minciuna, dintru ale sale grăiește, căci este mincinos și tatăl minciunii. Iar pe Mine, fiindcă vă spun adevărul, nu Mă credeți. Cine dintre voi Mă poade dovedi că am păcat? Iar dacă spun adevărul, pentru ce nu Mă credeți? Cine este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultați, pentru că nu sunteți de la Dumnezeu. Atunci au răspuns iudeii și I-au zis: oare nu zicem noi bine, că tu ești samarinean și că ai diavol? Dar Iisus le-a răspuns: Eu nu am diavol, ci cinstesc pe Tatăl Meu, pe când voi Mă necinstiți pe Mine. Dar Eu nu caut slava Mea. Are cine să caute și să judece. Adevărat, adevărat vă spun vouă: dacă păzește cineva cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veci.

cristiboss56 05.06.2013 20:33:40

Ev. Ioan 6, 5-14

În vremea aceea, ridicându-și ochii și văzând că de mult popor vine la Dânsul, a zis Iisus către Filip: de unde vom cumpăra pâine ca să mănânce aceștia? Dar aceasta o zicea, ca să-l încerce, că El știa ce avea să facă. Iar Filip I-a răspuns: nu le va ajunge pâine de două sute de dinari, ca fiecare dintr-înșii să ia câte puțin. Unul din ucenicii Lui, Andrei, fratele lui Simon Petru, I-a spus: este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâția inși? Atunci Iisus a zis: spuneți oamenilor să stea jos. Iar în locul acela era multă iarbă. Deci au șezut – oameni la număr ca la cinci mii. Atunci Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a împărțit ucenicilor, iar ucenicii la cei care ședeau; așijderea și din pești, cât au vrut ei. Iar după ce s-au săturat, a zis ucenicilor Săi: strângeți fărâmiturile ce au rămas, ca să nu se piardă nimic. Deci au strâns și au umplut douăsprezece coșuri de fărâmituri, care au rămas de la cei ce au mâncat din cele cinci pâini de orz. Iar oamenii, văzând minunea pe care a făcut-o Iisus, ziceau: Acesta este într-adevăr Proorocul, care va să vină în lume.

cristiboss56 07.06.2013 21:29:32

oile Mele ascultă de glasul Meu și Eu le cunosc pe ele și ele vin după Mine @

Ev. Ioan 10, 17-28

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: pentru aceasta Tatăl Mă iubește pe Mine, pentru că Eu Îmi dau viața Mea, ca iarăși s-o iau. Nimeni n-o ia de la Mine, ci Eu de la Mine însumi o pun. Putere am ca s-o pun și putere iarăși s-o iau; această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu. Din nou s-a făcut dezbinare între iudei pentru cuvintele acestea. Deci mulți dintre ei ziceau: are diavol și este nebun; pentru ce îl ascultați? Dar alții răspundeau: aceste cuvinte nu sunt cuvinte de îndrăcit; și cum poate un diavol să deschidă ochii orbilor? Și era atunci în Ierusalim sărbătoarea Tîrnosirii templului, și era iarnă. Iar Iisus se plimba în templu, în pridvorul lui Solomon. Atunci L-au împresurat iudeii și I-au zis: până când ai să scoți sufletul din noi? Dacă ești Tu Hristos, spune-o nouă fără sfială. Iisus le-a răspuns: v-am spus-o vouă și nu credeți; lucrurile pe care Eu le fac în numele Tatălui Meu, acestea mărturisesc despre Mine. Dar voi nu credeți pentru că voi nu sunteți dintre oile Mele. Precum v-am spus vouă, oile Mele ascultă de glasul Meu și Eu le cunosc pe ele și ele vin după Mine; iar Eu le dau viață veșnică.

cristiboss56 09.06.2013 21:43:54

Ev. Ioan 9,1-38

În vremea aceea, trecând, Iisus a văzut pe un om orb din naștere; atunci ucenicii Lui L-au întrebat pe El zicând: Învățătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinții lui, de s-a născut orb? Iisus le-a răspuns: nici el n-a păcătuit, nici părinții lui, ci s-a născut orb ca să se arate într-însul lucrările lui Dumnezeu. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine, căci vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. Câtă vreme sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. După ce a zis acestea, a scuipat jos și a făcut tină din scuipat, și a uns cu tină ochii orbului. Apoi i-a zis: mergi de te spală la izvorul Siloamului, care se tâlcuiește: trimis. Deci s-a dus și s-a spălat și a venit văzând. Iar vecinii și cei ce-l văzuseră mai înainte, că era cerșetor, se întrebau: nu este acesta cel ce ședea și cerșea? Unii ziceau că acesta este, iar alții ziceau că seamănă cu el. Dar el zicea: eu sunt. Deci l-au întrebat: atunci cum s-au deschis ochii tăi? El le-a răspuns și a zis: omul care se numește Iisus a făcut tină și a uns ochii mei. Apoi mi-a zis: mergi la izvorul Siloamului și te spală. Deci, mergând și spălându-mă, am dobândit vederea. L-au mai întrebat: unde este Acela? Nu știu, le-a răspuns el. L-au dus la farisei pe cel ce mai înainte fusese orb. Și era într-o zi de sâmbătă, când a făcut Iisus tină și a deschis ochii orbului. Deci din nou l-au întrebat fariseii cum a dobândit vederea. El le-a răspuns: tină a pus pe ochii mei și m-am spălat și văd. Deci, unii dintre farisei ziceau: acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu păzește ziua sâmbetei. Dar alții ziceau: cum poate un om păcătos să facă minuni ca acestea? Și astfel era dezbinare între ei. Deci iarăși l-au intrebat pe cel ce fusese orb: tu ce zici despre El pentru că ți-a deschis ochii tăi? Iar el a răspuns că este prooroc. Dar iudeii n-au crezut despre el că a fost orb și și-a căpătat vederea, până ce n-au chemat pe părinții celui vindecat de orbire. Așadar i-au întrebat și le-a zis: acesta este fiul vostru, despre care voi ziceți că s-a născut orb? Atunci părinții lui au răspuns și l-au zis: știm că acesta este fiul nostru și că el s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu știm; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu știm. Este în vârstă, întrebați-l pe dânsul; el singur vă va spune despre sine. Acestea le-au zis părinții lui, pentru că se temeau de iudei, căci iudeii se sfătuiseră acum, că de-L va mărturisi cineva pe Iisus că este Hristos, să fie dat afară din sinagogă. De aceea părinții lui au zis: este în vârstă, întrebați-l pe dânsul. Deci fariseii au chemat a doua oară pe omul care fusese orb și i-au zis: dă slavă lui Dumnezeu; noi știm că omul Acesta este păcătos. El însă a răspuns: de este păcătos, nu știu; eu una șiu, că eram orb și acum văd. Deci l-au întrebat iarăși: ce ți-a făcut? Cum a deschis ochii tăi? El le-a răspuns: acum v-am spus vouă și n-ați auzit! De ce voiți să auziți încă o dată? Nu cumva voiți și să vă faceți și voi ucenici ai Lui? Atunci l-au ocărât și i-au zis: tu ești ucenicul Lui; noi suntem ucenicii lui Moise. Noi știm că Dumnezeu a grăit cu Moise, iar pe Acesta noi nu-L știm de unde este. Răspuns-a omul și le-a zis: tocmai în aceasta stă minunea că voi nu știți de unde este; și totuși El a deschis ochii mei. Și noi știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoși, dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui, pe acela îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii vreunui orb din naștere. Dacă n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, nimic n-ar fi putut face. Ei însă au răspuns și i-au zis: în păcate tu te-ai născut întreg și tu ne înveți pe noi? Și l-au dat afară. A auzit Iisus că l-au dat afară și găsindu-l, l-a întrebat: crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns și a întrebat: cine este, Doamne, ca să cred într-Însul? Iisus i-a spus: L-ai văzut pe El, căci cel care vorbește cu tine, Acela este. Atunci el a grăit: cred, Doamne, și s-a închinat Lui.

vsovivivi 10.06.2013 16:28:48

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 521897)
În vremea aceea, trecând, Iisus a văzut pe un om orb din naștere; atunci ucenicii Lui L-au întrebat pe El zicând: Învățătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinții lui, de s-a născut orb? Iisus le-a răspuns: nici el n-a păcătuit, nici părinții lui, ci s-a născut orb ca să se arate într-însul lucrările lui Dumnezeu. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine, căci vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. Câtă vreme sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. După ce a zis acestea, a scuipat jos și a făcut tină din scuipat, și a uns cu tină ochii orbului. Apoi i-a zis: mergi de te spală la izvorul Siloamului, care se tâlcuiește: trimis. Deci s-a dus și s-a spălat și a venit văzând. Iar vecinii și cei ce-l văzuseră mai înainte, că era cerșetor, se întrebau: nu este acesta cel ce ședea și cerșea? Unii ziceau că acesta este, iar alții ziceau că seamănă cu el. Dar el zicea: eu sunt. Deci l-au întrebat: atunci cum s-au deschis ochii tăi? El le-a răspuns și a zis: omul care se numește Iisus a făcut tină și a uns ochii mei. Apoi mi-a zis: mergi la izvorul Siloamului și te spală. Deci, mergând și spălându-mă, am dobândit vederea. L-au mai întrebat: unde este Acela? Nu știu, le-a răspuns el. L-au dus la farisei pe cel ce mai înainte fusese orb. Și era într-o zi de sâmbătă, când a făcut Iisus tină și a deschis ochii orbului. Deci din nou l-au întrebat fariseii cum a dobândit vederea. El le-a răspuns: tină a pus pe ochii mei și m-am spălat și văd. Deci, unii dintre farisei ziceau: acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu păzește ziua sâmbetei. Dar alții ziceau: cum poate un om păcătos să facă minuni ca acestea? Și astfel era dezbinare între ei. Deci iarăși l-au intrebat pe cel ce fusese orb: tu ce zici despre El pentru că ți-a deschis ochii tăi? Iar el a răspuns că este prooroc. Dar iudeii n-au crezut despre el că a fost orb și și-a căpătat vederea, până ce n-au chemat pe părinții celui vindecat de orbire. Așadar i-au întrebat și le-a zis: acesta este fiul vostru, despre care voi ziceți că s-a născut orb? Atunci părinții lui au răspuns și l-au zis: știm că acesta este fiul nostru și că el s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu știm; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu știm. Este în vârstă, întrebați-l pe dânsul; el singur vă va spune despre sine. Acestea le-au zis părinții lui, pentru că se temeau de iudei, căci iudeii se sfătuiseră acum, că de-L va mărturisi cineva pe Iisus că este Hristos, să fie dat afară din sinagogă. De aceea părinții lui au zis: este în vârstă, întrebați-l pe dânsul. Deci fariseii au chemat a doua oară pe omul care fusese orb și i-au zis: dă slavă lui Dumnezeu; noi știm că omul Acesta este păcătos. El însă a răspuns: de este păcătos, nu știu; eu una șiu, că eram orb și acum văd. Deci l-au întrebat iarăși: ce ți-a făcut? Cum a deschis ochii tăi? El le-a răspuns: acum v-am spus vouă și n-ați auzit! De ce voiți să auziți încă o dată? Nu cumva voiți și să vă faceți și voi ucenici ai Lui? Atunci l-au ocărât și i-au zis: tu ești ucenicul Lui; noi suntem ucenicii lui Moise. Noi știm că Dumnezeu a grăit cu Moise, iar pe Acesta noi nu-L știm de unde este. Răspuns-a omul și le-a zis: tocmai în aceasta stă minunea că voi nu știți de unde este; și totuși El a deschis ochii mei. Și noi știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoși, dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu și face voia Lui, pe acela îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii vreunui orb din naștere. Dacă n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, nimic n-ar fi putut face. Ei însă au răspuns și i-au zis: în păcate tu te-ai născut întreg și tu ne înveți pe noi? Și l-au dat afară. A auzit Iisus că l-au dat afară și găsindu-l, l-a întrebat: crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns și a întrebat: cine este, Doamne, ca să cred într-Însul? Iisus i-a spus: L-ai văzut pe El, căci cel care vorbește cu tine, Acela este. Atunci el a grăit: cred, Doamne, și s-a închinat Lui.

Deși acest orb din naștere era orb și fără ochi atât pentru păcatele părinților cât și pentru păcatele lui pe care urma să le facă și el, căci de aia se născuse orb, pentru că cineva în vechiul Israel păcătuise și osânda a căzut pe el, cu toate acestea Iisus pare că minte când spune că nici el nu a păcătuit și nici părinții lui ci s-a născut așa pentru ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu... deci deși pare că Hristos minte și că vorbește în contra descoperirilor date prin Moise căci orbirea și boala și moartea este o consecință negreșită a păcatului săvârșit care distruge tot ce era bun până cel târziu la a treia sau la a patra generație, iată că defat Domnul prin credință a spus așa și a mers pe Cale dovedind că lucrările lui Dumnezeu chiar s-au arătat și se vor arăta prin acel orb sărman și astfel, prin Cuvintele Sale, contrabalansează evidența păcatului săvârșit, nesocotindu-l păcătos pe păcătos și neocărându-l astfel înaintea poporului și iată că astfel Iisus Hristos respectă cu adevărat Sabatul supunându-se cu adevărat și pe deplin legii și proorocilor... învățându-ne pe noi cititorii și privitorii că a-l socoti păcătos pe cineva și a-i batjocurii până și părinții care l-au născut și crescut dovedindu-i și pe ei ca păcătoși și cauză a nenorocirii lui, mai degrabă asta este defapt contrar legii a 4-a și este foarte urât și rău de trăit și făptuit. Însă iată că fapta asta blestemată și atot-știutoare a fost făcută chiar de fariseii și mai marii învățători stăpâni ai sinagogii cu multă trufie tocmai de ziua Domnului căci nu le-a convenit lor răspunsurile frumoase și drepte ale orbului ce și-a recăpătat ochii și vederea. Nu le-a convenit să vadă și să audă mărturisind cineva despre Iisus nu numai cu viața lui umilită dar dreaptă, ci și ca martor înțelept, depunând el o mărturie simplă și curată care i-a făcut praf dar care i-a atras nu numai ocara lui și a părinților lui ci și eliminarea definitivă din sinagogă. Ei bine iată că fapta asta este de fapt interzisă de lege și de revelația venită prin Moise contravenind ea legii a 4-a, adică ținerii odihnei sfinte măcar de Sabat, atunci când toți ar fi trebuit să stea liniștiți ca măcar să nu osândească ei tocmai de Sabat dacă chiar nu vor să vadă de Sabat minunea milelor Domnului bucurându-se pentru sărmanii iertați curățiți și vindecați, Domn Care-i ascultă uneori până și pe păcătoși, darmite atunci pe sfinți sau pe drepți?.. Deci dacă pe ei nu-i ascultase Dumnezeu, pe farisei căci ei nu puteau dăruii ochi și vedere nimănui... cît de mare era întunericul acela al lor? Nu erau ei mai jos decât păcătoșii, căci până și pe mulți păcătoși îi auzea Domnul ascultându-le și împlinindu-le cererile?

Lucrarea lui Dumnezeu s-a arătat prin faptul că Hristos a unit Sfințenia dată prin El cu sfințenia pământului acela binecuvântat, căci a făcut tină din scuipat și a plămădit ochi din tina cu care a uns orbitele goale ale orbului pe care l-a trimis la fântâna Siloanului adică 'a celui trimis de Dumnezeu', și el s-a dus crezând și ascultând și după ce s-a spălat de ceea ce a rămas din tina aia a văzut pentru prima oară în viața lui cu ochi noi făcuți din pământ și văzând el a fost chemat să depună mărturie și să se arate preoților după legea lui Moise comprtându-se el ca un trimis de Dumnezeu. Dar lucrările Domnului săvârșite întru el și dreapta și frumoasa lui viață dreaptă petrecută întru răbdare s-au arătat deci și în timpul mărturisirii căci așa o mărturisire este demnă de un apostol sau un prooroc dar iată că ea a fost făcută de neînsemnatul cerșetor orb ce-și căpătase vederea pentru credința sa. Deci ca un trimis a depus mărturie cel chemat înaintea maimarilor sinagogii care l-au judecat și văzându-se înfrânți de mărturia lui l-au scos în cele din urmă drept un foarte mare păcătos ca să nu urmeze ei Domnului tot așa cum spuneau și de Iisus că este născut din desfrânare sau că este fiu sărac al lui Iosif tâmplarul, deci n-are cum să vorbească tocmai El așa măreț și n-are cum să aibă tocmai el un dar și un har mai mare ca ei din moment ce se știe că el a crescut printre ei și cum atunci să vină un asemenea om și să le dea lor lecții... așa că l-au dat afară din sinagogă insinuând că cel ce i-a redat vederea, adică Iisus, este șeful păcătoșilor pe care-i stârnge să smintească pe Israel și că Iisus cu domnul demonilor îi scoate afară pe demoni din oameni pentru ca să păcălească și să smintească poporul. Iar că era credincios orbul și statornic și de neclătinat s-a văzut în momentul când Iisus i-a vorbit despre Mesia și despre Fiul lui Dumnezeu arătându-se acelui sărman alungat din biserică pentru că nu a mărturisit după cum le-ar fi convenit lor, mai marilor sinagogii. Deci iată că orbul s-a dovedit foarte înțelept și statornic în credință căci cu toată cumplita situație de speriat în care se afla din pricina lui Iisus, nu numai că nu i-a crezut pe farisei și că n-a aruncat apoi vina pe Iisus deznădăjduind ci chiar L-a socotit și L-a crezut pe Iisus ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu, deci nu s-a îndoit nici măcar o picătură în tot timpul mărturisirii și nici apoi. Nu s-a speriat și n-a căzut în deznădejde din pricina că a fost scos din sinagoga în care părinții lui și el trăiseră și crescuseră de generații! Deci scos din credință el nu și-a pierdut adevărata Credință și dreptatea și iată că atunci Păstorul cel bun a luat întru sine pe oaia cea cerească alungată pe nedrept ca să fie ea lăsat fără învățătră și fără iarbă duhovnicească.

vsovivivi 10.06.2013 18:08:36

Și dacă veni vorba despre răutatea răspândită de farisei că cică Domnul Iisus cu belzebul scoate pe demonii spurcați din păcătoși poate ar trebui să ne întrebăm cum poate atunci să dăinuie o împărăție a păcatului dezbinată în ea însăși care este curățită și biruită în contra ei sau cum se răspândește și crește mai repede și mai tare o buruiană care nu mai este hrănită cu plăcerile păcatului fie și pentru o perioadă scurtă?.. Ce este pentru satana și pentru buruieni și neghine cât timp omul acela este iertat, curățit și vindecat și sfătuit să nu mai păcătuiască pentru ca să n-o pățească mai rău?

Deci dacă cineva mătură și curăță cu lopata scoțând spurcăciunea pustiirii ca s-o arunce afară din om cum este atunci biserica aceea sau casa aceea sau inima aceea? Curată sau murdară?.. și cine are de câștigat? Sfințenia sau Păcătoșenia?.. Omul lui Dumnezeu sau omul lui mamona?.. Deci ce se înmulțesc în curățenie interioară și exterioar mai repede? Păcatele și păcătoșii sau sfinții și fericiții?.. și cine are de împărățit acolo?.. satana cu îngerii lui slujitori păcatului din om sau Dumnezeu iubitorul de oameni împreună cu ai Lui îngeri slujitori întru altruismul a toată slava Lui cerească și pământească?

cristiboss56 16.06.2013 21:33:09

Ev. Ioan 17, 1-13

În vremea aceea, ridicându-și ochii Săi către cer, Iisus a cuvântat: Părinte, a venit ceasul! Preamărește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preamărească pe Tine, precum I-ai dat stăpânire peste toată făptura, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui; iar viața veșnică este aceea ca să Te cunoască pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. Eu Te-am preamărit pe Tine pe pământ și am săvârșit lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac. Și acum Mă preamărește Tu, Părinte, la Tine însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea. An făcut cunoscut numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume; ai Tăi erau, și Mi i-ai dat Mie și cuvântul Tău l-au păzit. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine, pentru că cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor; iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut acum că Tu M-ai trimis. Eu pentru aceștia Mă rog; nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceștia pe care Mi i-ai dat, căci ei sunt ai Tăi, și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele, și M-am preamărit în ei. Mult nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău; pe cei care Mi i-ai dat, i-am păzit și nici unul dintre ei n-a pierit, decât numai fiul pierzării, pentru ca să se împlinească Scriptura. Acum însă Eu vin la Tine și acestea le grăiesc cât sunt în lume, pentru ca bucuria Mea s-o aibă deplin în ei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:16:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.