catalin2 |
13.06.2012 19:04:05 |
Citat:
În prealabil postat de ioanna
(Post 452599)
Ms de explicatii. Eu m-am gandit la altceva Am crezut ca se refera la doua categorii distincte: cei care se departeaza, in sensul ca se autonomizeaza, ies de sub o anumita jurisdictie, dar raman uniti prin aceeasi credinta, iar cei care se rup, adica cei care adopta erezii. Deci, schisma pe motiv administrativ si schisma pe motiv dogmatic.
Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile.
|
Dupa ce am scris mesajul am gasit explicatia mai amanuntita in Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lor-81900.html
Daca un preot continua sa boteze in ciuda caterisirii botezul sau va fi luat in considerare ca al unui mirean, deci e partial valabil. In schimb un ierarh nu mai poate hirotoni, deci la schismatici (administrativi, cum spui si tu) preotii ce s-au impotrivit mai pot boteza ca un mirean daca nu au fost exclusi din Biserica, dar aceatsa e valabil doar acea generatie, nemaiavand apoi cum sa se hirotoneasca peoti pentru ca nu mai au har.
Iata citatul: "Cel caterisit, daca mai slujeste, isi sporeste mai mult nevrednicia. Se pare ca botezul facut de preotii caterisit se poate recunoaste ca si cel facut de mirean; insa taina hirotoniei facuta de arhiereu caterisit, nu poate fi recunoscuta, fiindca episcopul caterisit este arhiereu numai pentru raspunderea sufletului sau, dar pentru misiunea bisericii este mirean."
Iar inceputul: "306. -"Caterisirea este ridicarea darului Sf. Duh, dat unui barbat prin taina hirotoniei din pricina nevredniciei omenesti a purtatorului acestui dar, constatat prin judecata facuta de conducerea canonica a bisericii, conform cu legile scripturistice si canonice. Prin caterisire se ridica omului, care poarta hirotonia, numai dreptul de a o exercita in sanul bisericii, insa pecetea hirotoniei ramane asupra omului primitor ca un fapt care nu se mai poate desparti de fiinta lui" " Deci, pentru sinea primitorului, hirotonia nu se poate sterge cu toata raspunderea ei, dar lucrurile ei fata de obstea bisericii, desavarsit se anuleaza prin caterisirea canonica."
|