Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

grasu77 06.09.2011 14:58:17

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 397162)
Ce intelegi prin "vor fi recreate"? Domnul a zis ca vor fi inviate nu recreate. Ca ceva sa invie, acel ceva trebuie sa existe mai intai. Iar daca deja exista, nu se poate vorbi de recreere. Dumnezeu a creat om fara pacat. Cum ar putea recrea unul cu pacate din moment ce Dumnezeu nu poate crea pacatul?

Despre inviere vorbesc si eu. Poate ti se pare nepotrivit termenul recreere, care inseamna refacerea (readucerea la viata) a ceva care a existat (dar a murit). Am fost, intr-un fel, obligat sa folosesc acest termen, deoarece am spus ca moartea este un proces invers creatiei.

Dumnezeu nu creaza un om cu pacate ci il readuce la viata pe omul care a pacatuit, pentru a fi judecat si osandit.

grasu77 06.09.2011 15:17:01

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 397175)
Cu cele scrise aici sunt deacord: cel care trebuie urmat este Iisus. Nu rezulta insa modul in care neamurile o fericesc pe Sfanta Fecioara dupa cuvintele sale. S-a spus despre apostolul Pavel sau altii, ca ii vor ferici toate neamurile? Nu, asa-i? Deci cum anume neamurile o fericesc pe Sfanta Fecioara conform spuselor ei?

In Evanghelia dupa Luca scrie ca "neamurile o vor numi fericita" (am luat mai multe traduceri la verificat - doar varianta Bartolomeu Anania spune "ma vor ferici" - expresia greu de inteles).

Asa cum au fericit-o Sfintii Apostoli (fara sa dezvolte un cult al Maicii Domnului). Cred ca ei au inteles cel mai bine ce a spus Maica Domnului si a fost consemnat in Evanghelie.

Repet o idee: si eu o fericesc pe Maica Domnului. Sunt constient de faptul ca este cea mai fericita femeie deoarece, tocmai ea a fost aleasa de Dumnezeu sa-L poarte pe pruncul Iisus. Pe vremea ei, mai erau destule fecioare, credincioase. Dumnezeu a ales-o pe Maria. In asta consta fericirea ei si toate neamurile stiu asta.

Si eu fac parte din acele neamuri. O numesc fericita pe Maica Domnului. Ce ar trebui sa mai fac?

grasu77 06.09.2011 15:29:57

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 397186)
Duhul de viata este sufletul omului si sunt Biblii in care, in versetul din Ecleziastul este tradus cu suflet sau spirit.

Suflet si spirit, in Sfanta Scriptura, reprezinta doua elemente distincte. Gasim termenul "suflet" (nephes - in ebraica VT sau psyche - in greaca NT) si termenul "spirit/duh" (ruach - in ebraica VT sau pneuma - in greaca NT) in mod distinct.

In Eclesiastul 12:7 este vorba despre "spirit/duh" (de viata). Tocmai am luat la rand 10 traduceri, in trei limbi (in care pot pricepe expresiile suflet sau spirit - practic nu cunosc nici o limba straina). Toate aceste traduceri folosesc termenul "spirit". Doar traducerea Bartolomeu Anania face exceptie, traducand "suflet".

Poti vedea (si verifica, numaidecat, asa cum am observat ca-ti este obiceiul) aici ( http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia ) tot ce este legat de moarte, suflet sau spirit in acceptiunea biblica. Vei gasi explicatii bine documentate, bine structurate si usor de inteles .

Adriana3 06.09.2011 15:31:06

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 397304)
Mai Adriana, chiar faptul ca gandesti asa e o problema, dar sa mai si spui cu voce tare e si mai mare problema. Sfatul meu e sa mergi la dezlegari (si eu mai merg din cand in cand, la biserici se fac in fiecare saptamana, nu e ceva iesit din comun), ai din alta parte si nu cea divina aceste ganduri si trairi. N-o sa ma asculti, eu mi-am facut datoria si ti-am spus.
Nu mai pun la socoteala ca tu de fapt ii contrazici tot timpul pe sfinti.

Noile ganduri ti-au venit dupa ce te-ai impartasit la catolici?
Eu mai dau ce scrie in acel articol, tu iti poti continua monologul, oricum nu are importanta pentru tine vreun argument si nici ce scriu aici.
Pe forum am mai gasit o discutie, si chiar un catolic mai informat decat tine a sscris ca nu se stie sigur ce au mancat, in schimb tu stii sigur ca au mancat azimi.
Asadar cuvantul grecesc folosit pentru paine la Cina cea de taina este "artos", care inseamna paine dospita.. Nu se foloseste cuvantul 'azumos' care inseamna azimi, sau paine nedospita.
Cel mai de netagaduit arguemnt e ca aproape 1000 de ani apusenii )catolici de azi) au folosit numai paine, niciodata azimi. Abia cu ceva timp inainte de Pasti au introdus azimile, venind moda de la franci.

Catalin,
Daca tu repeti ca un papagal ideile pe care le ai in cap, normal ca este monolog, tu cu tine insuti. :)

Artos nu inseamna paine dospita pentru ca asa vrei tu, si nu inseamna nici azima, ci inseamna ceea ce au dat grecii ca inteles acestui cuvant adica paine la modul cel mai general, un termen care include inauntru orice fel de paine. Nu indica felul painii ci indica doar "obiectul", indiferent cum este el preparat.

Acum, daca vrei sa iesi din monolog, in chiar articolul dat de tine spre citire scria ca in 3 din cele 4 Evanghelii, Domnul Iisus cere ucenicilor sa-I pregateasca Pastile.

Uite, iti dau un pasaj din cele 3 Evanghelii care mentioneaza Pastile, si apoi, dupa ce le cauti tu pe toate, putem relua discutia daca vrei:

17. In cea dintai zi a Azimelor, au venit ucenicii la Iisus si L-au intrebat: Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ?
18. Iar El a zis: Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei.

stefan florin 06.09.2011 16:51:12

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 397303)
Cititi pe site-ul evreiesc cum anume se desfasoara Cina Pascala, inclusiv frangerea painii (nedospite), binecuvantarea painii, a vinului si multe altele. Uitati aici un link in engleza, Cina Pascala fiind "The Pesach Seder":

http://www.jewfaq.org/holidaya.htm#Seder

Doamna mea aici aveti dreptate. La Cina Pascala din timpul lui Hristos se folosea si un sos special.Pana acum nu am stiut treaba acesta. Va multumesc pentru informatie. Doamne ajuta!

Theodor_de_Mopsuestia 06.09.2011 17:15:57

Si uite asa, adevarul folosirii azimilor iese la iveala

Deo gratias, in sfarsit devine clar ca inca un motiv de "cearta" dintre Apus si Rasarit nu isi are fundament scripturistic. Poate ca momentul impacarii e mai aproape decat credem... Noi ii consideram pe ortodocsi frati, niste frati plecati in lumea larga...si ii asteptam cu bratele deschise, acasa...

Adriana3 06.09.2011 17:19:27

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 397311)
Acolo scrie si ce nu stiai pana acum, ca Pastile se manaca doar in ziua de Pasti, nu inainte. Mielul se taie daca am inteles bine dimineata in seara in care au loc Pastile.

Catalin draga,
Si de voi scrie negru pe alb de o mie de ori ca azimile se mananca numai de Pasti tot la fel o sa zici, ca nu stiam. :)) Ia mai citeste postarile mele si vezi de stiam ori ba :))

Adriana3 06.09.2011 17:23:42

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 397321)
Suflet si spirit, in Sfanta Scriptura, reprezinta doua elemente distincte. Gasim termenul "suflet" (nephes - in ebraica VT sau psyche - in greaca NT) si termenul "spirit/duh" (ruach - in ebraica VT sau pneuma - in greaca NT) in mod distinct.

In Eclesiastul 12:7 este vorba despre "spirit/duh" (de viata). Tocmai am luat la rand 10 traduceri, in trei limbi (in care pot pricepe expresiile suflet sau spirit - practic nu cunosc nici o limba straina). Toate aceste traduceri folosesc termenul "spirit". Doar traducerea Bartolomeu Anania face exceptie, traducand "suflet".

Poti vedea (si verifica, numaidecat, asa cum am observat ca-ti este obiceiul) aici ( http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia ) tot ce este legat de moarte, suflet sau spirit in acceptiunea biblica. Vei gasi explicatii bine documentate, bine structurate si usor de inteles .

Versetul din Eclesiastul l-am gasit tradus in diverse Biblii si diverse limbi cu spirit, suflet si suflare de viata. Toti trei termenii i-am gasit. Revin mai tarziu cu exemple concrete, trebuie sa le regasesc :)
Dar este drept ca nu am verificat pana acum originalul cuvantului folosit in ebraica. O sa studiez problema si revin :)

Adriana3 06.09.2011 17:29:11

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 397318)
In Evanghelia dupa Luca scrie ca "neamurile o vor numi fericita" (am luat mai multe traduceri la verificat - doar varianta Bartolomeu Anania spune "ma vor ferici" - expresia greu de inteles).

Asa cum au fericit-o Sfintii Apostoli (fara sa dezvolte un cult al Maicii Domnului). Cred ca ei au inteles cel mai bine ce a spus Maica Domnului si a fost consemnat in Evanghelie.

Repet o idee: si eu o fericesc pe Maica Domnului. Sunt constient de faptul ca este cea mai fericita femeie deoarece, tocmai ea a fost aleasa de Dumnezeu sa-L poarte pe pruncul Iisus. Pe vremea ei, mai erau destule fecioare, credincioase. Dumnezeu a ales-o pe Maria. In asta consta fericirea ei si toate neamurile stiu asta.

Si eu fac parte din acele neamuri. O numesc fericita pe Maica Domnului. Ce ar trebui sa mai fac?

O sa revad si eu mai multe limbi si versiuni.
In rest, nu trebuie sa mai faceti nimic, daca ii urmati sfatul de a asculta de Fiul Sau este arhi-suficient :)

Adriana3 06.09.2011 17:33:14

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 397314)
Despre inviere vorbesc si eu. Poate ti se pare nepotrivit termenul recreere, care inseamna refacerea (readucerea la viata) a ceva care a existat (dar a murit). Am fost, intr-un fel, obligat sa folosesc acest termen, deoarece am spus ca moartea este un proces invers creatiei.

Dumnezeu nu creaza un om cu pacate ci il readuce la viata pe omul care a pacatuit, pentru a fi judecat si osandit.

Cu asta sunt deacord. Deci omul mort trebuie sa existe undeva, nu? In Apocalipsa spune ca moartea si marea ii va da pe mortii sai. Deci ce este moartea? Un loc sau un fapt? Cred ca trebuie elucidata intai notiunea de moarte in cazul asta. :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:32:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.