Adriana3 |
06.09.2011 15:31:06 |
Citat:
În prealabil postat de catalin2
(Post 397304)
Mai Adriana, chiar faptul ca gandesti asa e o problema, dar sa mai si spui cu voce tare e si mai mare problema. Sfatul meu e sa mergi la dezlegari (si eu mai merg din cand in cand, la biserici se fac in fiecare saptamana, nu e ceva iesit din comun), ai din alta parte si nu cea divina aceste ganduri si trairi. N-o sa ma asculti, eu mi-am facut datoria si ti-am spus.
Nu mai pun la socoteala ca tu de fapt ii contrazici tot timpul pe sfinti.
Noile ganduri ti-au venit dupa ce te-ai impartasit la catolici?
Eu mai dau ce scrie in acel articol, tu iti poti continua monologul, oricum nu are importanta pentru tine vreun argument si nici ce scriu aici.
Pe forum am mai gasit o discutie, si chiar un catolic mai informat decat tine a sscris ca nu se stie sigur ce au mancat, in schimb tu stii sigur ca au mancat azimi.
Asadar cuvantul grecesc folosit pentru paine la Cina cea de taina este "artos", care inseamna paine dospita.. Nu se foloseste cuvantul 'azumos' care inseamna azimi, sau paine nedospita.
Cel mai de netagaduit arguemnt e ca aproape 1000 de ani apusenii )catolici de azi) au folosit numai paine, niciodata azimi. Abia cu ceva timp inainte de Pasti au introdus azimile, venind moda de la franci.
|
Catalin,
Daca tu repeti ca un papagal ideile pe care le ai in cap, normal ca este monolog, tu cu tine insuti. :)
Artos nu inseamna paine dospita pentru ca asa vrei tu, si nu inseamna nici azima, ci inseamna ceea ce au dat grecii ca inteles acestui cuvant adica paine la modul cel mai general, un termen care include inauntru orice fel de paine. Nu indica felul painii ci indica doar "obiectul", indiferent cum este el preparat.
Acum, daca vrei sa iesi din monolog, in chiar articolul dat de tine spre citire scria ca in 3 din cele 4 Evanghelii, Domnul Iisus cere ucenicilor sa-I pregateasca Pastile.
Uite, iti dau un pasaj din cele 3 Evanghelii care mentioneaza Pastile, si apoi, dupa ce le cauti tu pe toate, putem relua discutia daca vrei:
17. In cea dintai zi a Azimelor, au venit ucenicii la Iisus si L-au intrebat: Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ?
18. Iar El a zis: Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei.
|