Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Taina Sfintei Impartasanii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2739)

andreicozia 26.11.2010 17:27:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 307891)

26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu.
27. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți,
28. Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.

Unde mai sunt simbolurile?! Care va fi raspunsul vostru la Judecata?

Ionut, sincer, dar SINCER, tu chiar crezi ca ucenicii au mincat carnea Mintuitorului taindu-si o bucata din El si i-au baut singele Lui, pe care si l-a scurs din vene, cu un cutit in fata lor?

Sau poate crezi ca ucenicii au fost hipnotizati in a crede ca maninca carne si beau singe sau au luat-o, TREJI FIIND, drept o alegorie, un fel simbolic de a pomeni pe El.

Dar pe bune, ca nu cred ca esti irational.

Cum te poate Dumnezeu intreba o asemenea bazaconie la Judecata? sa te puna sa marturisesti UN EVENIMENT LA CARE NU AI PARTICIPAT si un act de care numai s-au facut speculatii(vezi minciuni si inchipuiri).
Pai ce fel de martor esti?...poate doar mincinos, care depune marturie pentru ceva ce nu a vazut.
vorba aia, Dumnezeu JUDECATOR SUPREM si judeca aiurea in tramvai...este de neconceput.

Pina si cel mai papagal judecator de pe pamint nu ar accepta o asemenea marturie.

si stim foarte bine ca "ce-i in cer asa si pe pamint"

Tu esti un baiat foarte istet, nu inteleg cum de mai poti insista cu asa ceva? :))
Numai bine!

iustin10 26.11.2010 23:12:12

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 307883)

Comemorarea nu este a Cinei, ci a Domnului și anume a Jertfei Sale. Și nu o spunem noi, ci apostolii înșiși:

"23. Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine,
24. Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea.
25. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea.
26. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni.
" (1 Cor.11)

Pai si noi respectam "sa faceti acest lucru intru pomenire Mea",ca doar si noi reamintim mereu Jertfa Domnului,si Cina dinaintea acesteia,ambele cuprinse in Euharistie.
Euharistia este si Cina,dar si Jertfa.Una fara alta nu se poate.
Daca Cina este reala si Jertfa este reala,daca cina e doar o inchipuire,si Jertfa ar fi tot o 'simulare'
Si atunci cine nu respecta Cuvantul Domnului ? Noi care facem si pomenirea lui dar primim si jertfirea Lui,reala ,sau voi care nu faceti decat inchipuirea si reamintirea acestora.

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 307883)
Acceptăm că vine și de la/prin apostoli, doar că nu o numim Taină, cum nici ei nu au numit-o așa. Împărtășania a fost intitulată "Taină" doar pentru a justifica iluzoria transformare mistică a pâinii în carne și a vinului în sânge.

De ce nu spuneți lucrurilor pe nume? Această învățătură a prefacerii mistice este exprimată 0% de apostoli, iar dacă ar fi fost o învățătură atât de importantă trebuia să se reflecte măcar în câteva procente acolo...

Nu conteaza cum o numiti voi sau noi,conteaza ce a fost aceasta Impartasire pentru apostoli? A fost o simpla reamintire a timpului petrecut cu Domnul,sau a reprezentat mai mult pentru ei ?A fost doar un act de comemorare ,sau a fost cu mult mai mult?
Ei ,care erau calauziti de insusi Duhul lui Dumnezeu,care il vazusera pe Hristos si mancasera(real) cu El,aveau ei nevoie de astfel de reamintiri?

Ramane intrebarea de ce apostolii nu au vorbit deslusit despre importanta Euharistiei,si adevarata ei semnificatie ,desi ar fi putut sa o faca .
Citate exista totusi la ap Pavel despre cum sa manancam Trupul si sangele Domnuluii pana la venirea Sa
Dar de ce nu au existat mai multe si mai clare?
Pentru ca acest lucru atunci era practicat si subanteles.
Nu se facea teorie ca acum 'despre' un subiect.Ci acel subiect era subanteles in viata crestinilor,si nimeni nu se indoia ca vreodata nu va mai fi asa.
Atunci era despre ce sa vorbesti,intreaga credinta trebuia fixata.
LITURGHIA NU ERA SI NU ESTE NICI ACUM UN SUBIECT DE DISCUTIE.
Era o practica,o taina.Nu era cu folos sa se faca teoria mancarii painii ,cand aceasta se putea manca pur si simplu,cu credinta ca este Trupul Domnului,legatura sa vie cu noi.
Era mult prea evidenta aceasta Taina ,ca sa fie un simplu subiect de dezbatere

Recunosc ca ulterior ortodoxii,in batalia cu cei care au negat-o,au facut din Liturghie un scop in sine.Dar la inceput Liturghia era doar impartasirea simpla cu fiinta Fiului lui Dumnezeu,si nimeni nu o teoretiza,ci toti se in ghesuiau sa manance Trupul Domnului.
Nici acum nu este un scop in sine liturghia.
Hristos nu se jertfeste continuu, de dragul jertfei.Ci numai si numai pentru a ne veni noua in ajutor.Gustati,nu va temeti!

Florin-Ionut 27.11.2010 09:23:46

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 307914)
[...]degradant[...]blasfemic[...]absurdă[...]

Ioan 6, 60

Deci mulți din ucenicii Lui, auzind, au zis: Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?

Am citit in literatura ortodoxa despre destui credinciosi care nu au crezut in validitatea acestei Sfinte Taine.

Nu mai are rost sa continui, pentru vorbesc in zadar.

Sanatate!

tricesimusquintus 27.11.2010 09:50:24

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 308010)
Daca Cina este reala si Jertfa este reala,daca cina e doar o inchipuire,si Jertfa ar fi tot o 'simulare'
Si atunci cine nu respecta Cuvantul Domnului ?

Am postat deja textele care arată că Jertfa lui Hristos a fost adusă o dată pentru totdeauna. El nu Se jertfește duminică de duminică în cadrul euharistiei. Dacă Jertfa simbolizată în bucatele de pe masa pascală ar fi fost "reală" cum susțineți, Hristos n-ar mai fi trebuit să treacă pe la cruce. După Cina din joia mare putea să se înalțe înapoi la Cer. Absurd și total neadevărat!
Vedeți acum câte implicații teologice are o asemenea dogmă a "Jertfei reale în euharistie"?

Citat:

Noi care facem si pomenirea lui dar primim si jertfirea Lui,reala ,sau voi care nu faceti decat inchipuirea si reamintirea acestora.

Probabil ați înțeles greșit cum o facem noi... Faptul că participăm la Cina Domnului este o demonstrare a faptului că am primit deja Jertfa Lui (cea reală, cea de pe cruce), am acceptat-o prin credință și acum doar o facem "întru pomenirea Sa" primind putere spirituală în lupta credinței.

Citat:

Nu conteaza cum o numiti voi sau noi,conteaza ce a fost aceasta Impartasire pentru apostoli? A fost o simpla reamintire a timpului petrecut cu Domnul,sau a reprezentat mai mult pentru ei ?A fost doar un act de comemorare ,sau a fost cu mult mai mult?

A fost "mai mult" ce? Duceți până la capăt ideea, ori mai bine lăsați-o baltă dacă vreți să sugerați că apostolii Îl tranșau pe Hristos și Îl beau din potir după rugăciunea de invocare.

Citat:

Ei ,care erau calauziti de insusi Duhul lui Dumnezeu,care il vazusera pe Hristos si mancasera(real) cu El,aveau ei nevoie de astfel de reamintiri?

Uite că aveau! Nu trecuseră 2.000 de ani și Cleopa împreună cu celălalt ucenic au mers tot drumul până la Emaus cu Hristos fără să-L recunoască. A trebuit ca El să binecuvinteze și să frângă pâinea ca să-L recunoască. Aveau sau nu nevoie de această reamintire? Aveau nevoie să mănânce "pâinea frântă" "întru pomenirea" Lui? Recitiți vă rog Luca 24,13-32 și poate vă mai răzgândiți...

Citat:

Ramane intrebarea de ce apostolii nu au vorbit deslusit despre importanta Euharistiei,si adevarata ei semnificatie ,desi ar fi putut sa o faca .

Păi când Iisus dă o indicație cu valoare de poruncă (Luca 22,19), iar sf. apostol Pavel o reamintește (1 Cor.11,24-25), vreți ceva mai mult? Dar așa e omul... neascultător și uituc. Dumnezeu scrie cele 10 porunci pe piatră cu Însuși mâna Sa, apoi le scrie în conștiința fiecărui creștin, iar el are nevoie de ceva mai mult să-i reamintească...

Citat:

LITURGHIA NU ERA SI NU ESTE NICI ACUM UN SUBIECT DE DISCUTIE.
Era o practica,o taina.

Nu citim nicăieri în NT că Liturghia ar fi fost o practică și încă una tainică. În arealul în care s-a dezvoltat creștinismul într-adevăr era o practică ca preoții păgâni să oficieze tainele (mysterion) lălăind și tămâind, însă creștinii se fereau să participe la așa ceva, ba încă își făceau procese de conștiință dacă să folosească ori nu carnea din măcelării ce trecea prin templele păgâne.

tricesimusquintus 27.11.2010 09:51:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 308086)
Ioan 6, 60

Deci mulți din ucenicii Lui, auzind, au zis: Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?

Am citit in literatura ortodoxa despre destui credinciosi care nu au crezut in validitatea acestei Sfinte Taine.

Nu mai are rost sa continui, pentru vorbesc in zadar.

Sanatate!

Sănătate și un sabat binecuvântat!

doctor_faustus 27.11.2010 10:00:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 308086)
Nu mai are rost sa continui, pentru vorbesc in zadar. Sanatate !

Lasă-l, nu îți mai mânca nervii cu el că este demonizat !!

doctor_faustus 27.11.2010 10:49:36

Cu privire la trupul și sângele Domnului Hristos, pe care îl blasfemiază diavolii adventiști, iată numai un fragment de la Stăniloae:
Citat:

De aceea trupul Domnului, cel viu, cel plin de simțiri curate și de viață dumnezeiască, în care sunt reflectate simțirile și viața sufletului Lui, și prin aceasta viața dumnezeiască, imprimă și în sufletul celui ce se împărtășește de el prin Trupul Lui curăția și viața dumnezeiască din sufletul Domnului, arătate și în trupul Lui.
Sursa: Dumitru Stăniloae – Spiritualitate și comuniune în liturghia ortodoxă – Editura IBMBOR, 2004, pag. 562

Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac. (Ioan 6:53-58)

După cum se vede Mântuitorul Hristos nu doar că nu interzice împărtășirea de Trupul Lui, prin trupul și sângele Lui, și prin această împărtășire să se împărtășească de Hristos ca să rămână Hristos în ei, așa cum încearcă să insinueze diavolii adventiști, ci chiar cere răspicat această împărtășire de trupul și sângele Lui, pentru că așa cum spune și părintele profesor Stăniloae, trupul lui Hristos este plin de viață dumnezeiască și prin urmare împărtășirea de trupul și sângele lui Hristos, când este făcută cu vrednicie și cu jertfă de sine, este împărtășire de viață dumnezeiască, este împărtășire de viața înviată, sfântă, nemuritoare a Hristosului înviat; așa cum spune și Ioan Damaschin pâinea și trupul în actul sfintei prefaceri devin efectiv, în mod tainic euharistic, sacramental, trupul și sângele lui Hristos unite cu dumnezeirea.

Prin urmare Euharistia Bisericii lui Hristos este departe de insinuările blasfemice ale satanelor adventiste că Euharistia este un simplu trup și sânge uman "spintecate" de dinții hămesiților; această concepție blasfemică a satanelor adventiste, total contrazisă de realitatea Revelației este în fapt nu doar consecința profundei ignoranțe spirituale care îi caracterizează pe "diavolii" adventiști, nu doar rodul stărilor de ură și de dușmănie care îi macină pe acești oameni lipsiți de liniște sufletească, nu doar rodul îndoctrinării fanatice, isterice, fanatizante și tulburate la care sunt supuși, nu doar rodul influenței diavolilor care îi mână, ci este în modul cel mai evident rodul lipsei de cunoaștere autentică a lui Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt !!

De n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. (Ioan 15:22)

nutucutu 27.11.2010 16:24:19

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308089)
A
Uite că aveau! Nu trecuseră 2.000 de ani și Cleopa împreună cu celălalt ucenic au mers tot drumul până la Emaus cu Hristos fără să-L recunoască. A trebuit ca El să binecuvinteze și să frângă pâinea ca să-L recunoască. Aveau sau nu nevoie de această reamintire? Aveau nevoie să mănânce "pâinea frântă" "întru pomenirea" Lui? Recitiți vă rog Luca 24,13-32 și poate vă mai răzgândiți...

Iata ca ai dreptate. Ucenicii nu L-au recunoscut pe Isus pentru si-au construit o alta imagine despre El. Cred ca la fel facem si noi: pentru unii Isus cu siguranta tine Simbata, nu maninca porc, etc, etc, etc. Isus e asa cum e, nu cum vreau eu sau tu sa fie, sau cum ne imaginam ca ar putea fi. Tocmai din aceasta cauza nici nu-L vedem linga noi, sau in aproapele nostru, pentru ca avem deja sabloane pentru cum ar trebui sa fie, si nu-L acceptam asa cum e EL. Dar, ne-a dat o rezolvare, cum bine ai scris: S-A DESCOPERIT LA FRINGEREA PIINII, semn ca El insusi, in mod real, se afla in acea piine, iar noi, sarmanii pacatosi, avem posibilitatea sa-L cunoastem, sa-L iubim si sa vorbim cu EL -Lui sa-I fie slava, si gloria si cinsta in toti vecii vecilor, Amin.

doctor_faustus 27.11.2010 17:43:31

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 308156)
Iata ca ai dreptate. Ucenicii nu L-au recunoscut pe Isus pentru si-au construit o alta imagine despre El. Cred ca la fel facem si noi: pentru unii Isus cu siguranta tine Simbata, nu maninca porc, etc, etc, etc. Isus e asa cum e, nu cum vreau eu sau tu sa fie, sau cum ne imaginam ca ar putea fi. Tocmai din aceasta cauza nici nu-L vedem linga noi, sau in aproapele nostru, pentru ca avem deja sabloane pentru cum ar trebui sa fie, si nu-L acceptam asa cum e EL. Dar, ne-a dat o rezolvare, cum bine ai scris: S-A DESCOPERIT LA FRINGEREA PIINII, semn ca El insusi, in mod real, se afla in acea piine, iar noi, sarmanii pacatosi, avem posibilitatea sa-L cunoastem, sa-L iubim si sa vorbim cu EL -Lui sa-I fie slava, si gloria si cinsta in toti vecii vecilor, Amin.

Diferența între sectanții neoprotestanți și Biserica lui Hristos este că la sectanții NP se frânge pâinea vieții, în Biserica lui Hristos Ortodoxă Se frânge Pâinea Vieții. Sectanților NP li se descoperă/cunosc/li se împărtășește viața când se frânge pâinea; ortodocșilor adevărați li Se descoperă/cunosc/li Se împărtășește Viața când Se frânge Pâinea !!!

iustin10 27.11.2010 18:12:37

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308089)
Am postat deja textele care arată că Jertfa lui Hristos a fost adusă o dată pentru totdeauna. El nu Se jertfește duminică de duminică în cadrul euharistiei. Dacă Jertfa simbolizată în bucatele de pe masa pascală ar fi fost "reală" cum susțineți, Hristos n-ar mai fi trebuit să treacă pe la cruce. După Cina din joia mare putea să se înalțe înapoi la Cer. Absurd și total neadevărat!

Jertfa de pe Cruce a fost una singura suficienta pentru mantuirea intregii omeniri,suficienta pentru a sterge toate pacatele .Jertfa euharistica e doar o continuare a acelei jertfe.
Poate pentru ca si noi,din ziua de azi,sa ne bucuram in mod direct de aceea jertfa.Negresit ,ca si atitudinea voastra nu e gresita,caci respectati adevarata jertfa a lui Hristos,cea cu sange,de pe Cruce.Nu e vorba aici ca voi gresiti si noi spunem adevarul.
E vorba doar ca Domnul a gasit cu cale sa continue aceea jertfa a Sa,jertfindu-se in continuarea jertfei initiale,(nu ca aceasta nu ar fi fost suficienta) ,nesangeros,prin intermediul painii si al vinului,care se prefac in Trup si sange. La inceputul slujbei pleaca ca paine si vin,iar apoi,se prefac efectiv in Trup si sange,dar nu cel dinainte de jertfire,ca sa se zica ca Hristos se mai rastigneste inca o data,ci in Trupul si sangele de dupa jertfire.
Aici e problema.Nu noi sustinem ca Domnul se preface in paine si vin,ci El a vrut asa.
Noi doar am primit aceasta intrupare neobisnuita,care prima oara s-a revelat chiar apostolilor,in care si voi credeti.
Nu pot eu ca om sa dovedesc un lucru atat de neobisnuit.Pot doar sa cred in el.
Intelege ,ca aici nu vorbim despre opinia unuia sau altuia,ci despre un lucru neobisnuit si tainic,care Domnul ni l-a daruit dupa Jertfa sa.Tu cu noi te certi,caci departe de noi a intelege cum se poate manca si bea Trupul lui Dumnezeu. Aceasta e Taina Domnului,nu a noastra.O sustinem doar si noi,dupa puterile noastre,dar,daca vrei adevarul adevarat,cere-l de la Domnul
Domnul sa te calauzeasca in toate peregrinarile tale, al 35-lea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:07:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.