Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Aceleasi realitati pot fi privite din perspective diferite - indemn la deschidere in (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16607)

Decebal 20.07.2013 18:12:41

Pentru Barsaumas

Așa cum am dat de înțeles și Laurei, aici nu discutăm despre persoane individuale, de oameni de rând care fac parte din anumite religii sau confesiuni, care pot să fie într-adevăr minunați, și mult mai bogați și mai buni decât noi în anumite privințe. Aici este vorba de cei care reprezintă oamenii la nivel oficial și care fac, în cele din urmă jocurile, așa cum vor ei, nu așa cum ar dori sau poate ar face oamenii de rând, "catolicii" de rând etc. Lucrurile sunt foarte clare, mai ales că în catolicism spre exemplu oamenii pur și simplu nu au în general niciun fel de putere în biserică. Inclusiv propaganda oficială, cu care sunt îndoctrinați și copiii de la cea mai fragedă vârstă, este "papa și episcopii". Restul, oamenii, aceia minunați, sunt pur și simplu o umplutură, niște executanți, niște simple marionete ale celor care au făcut și fac jocurile, de multe ori în mod ilegitim din punct de vedere creștinesc. Cu alte cuvinte, cei care trec peste acei oameni simpli, minunați, neconflictuali și care nu sunt angajați în polemici ori conflicte sunt cei din ierarhiile de care fac ascultare. În ceea ce mă privește nu este vorba despre o desconsiderare, și personal mi-am exprimat poziția în alte postări, numai că lucrurile sau jocurile hotărâtoare, care contează la nivel eclezial și istoric nu se fac cu acei oameni, ci cu cei din ierarhii, cu cei care au puterea la îndemâna lor. Restul, într-adevăr, sunt povești. Nemuritoare și romantice, dar povești.

cezar_ioan 20.07.2013 19:16:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 527125)
Am inteles. Nu erati compatibili fizic.
O mare tragedie in ziua de azi, daca stai bine sa te gandesti.

Ca sa nu mai vorbim ca o fiinta atat de dizgratioasa avea totusi o catedra de teolog iar o persoana stralucita intelectual si spritual (fizic nu mai vorbim), risca in fiecare zi sa treabuiasca sa treaca prin sila de a-l saluta din postura unui amarat de student.

Apropo, stii ce l-a ucis pe Iuda?
Dispretul.
Mai intai fata de cei din jur (nu asa scoliti ca el, nu asa destepti sa-si dea seama de teatrul care il juca ca pretins ucenic, ca-i fura la punga comuna), apoi fata de Fiul lui Dumnezeu care a considerat ca face exact 40 de arginti si in cele din urma, indelung exersat o viata, dispretul i-a depasit arogana si s-a intors impotriva lui, oprindui-se pana la urma in gat, in aceasta treaba funia avand un rol cu totul si cu totul secundar.

..........:)
Amuzant, ca de obicei, cum răsucește omul un text, în jocul infinit al imaginilor despre alții.
Mesajul meu era însă altul, așa că mă văd silit să fiu mai explicit.
Nu e deloc exclus ca o canalie, un individ subuman, să treacă la catedră și să predea tinerilor, mai exact viitorilor preoți, mesajul tipic al nebuniei. Care spune că nu contează ce fel de om ești, nu contează că agresezi prin simpla ta prezență pe semenii tăi, nu contează că arăți ca porcu (pentru că nu te poți înfrâna de la fripturi și paste făinoase), nu contează că îi insulți, până la înjurătură, pe studenții teologi care ți-au fost încredințați spre educație creștină, nu contează că tonul vocii tale e strident de parano, nu contează că faci crize de nervi (exact ca simpaticul Adolf, cum dealtfel îl și numeau studenții pe acel măscărici) dacă s-a auzit un scârțâit de scaun în timp ce tu îți dădeai importanță la catedră, contează doar un lucru: anume, că istoria pilăritului și savantismului a funcționat și în cazul tău. Și, desigur, contează enorm că Alin te agreează deja, deși nu te cunoaște... Sau, mai dihai, tocmai pentru că te cunoaște.

P.S. Nu sunt o persoană strălucită intelectual, nici fizic (nu mai sunt), cu atât mai puțin spiritual (presupun că prin asta ai vrut să spui duhovnicește), sunt însă dornic să fiu mereu student. Asta da, ai nimerit-o bine! Dar nu pot învăța de la un parano cu scheme histrionice accentuate, asta nu pot și pace. Poți pricepe oare că nu toți suntem capabili să fim iubitori de paranoia, bunule?

cezar_ioan 20.07.2013 19:19:55

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 527124)
Oricum, toata viata am pus mentalul deasupra credintei...

Nasol. E firesc să ai necazuri mari, uneori....
Dar mintea, pe de altă parte, este indispensabilă credinței. Dreptei credințe.
Mentalul nu, ce-i drept. Și nici mentații....:)

catalin2 20.07.2013 19:33:31

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 526930)
Nu cred ca imi poti spune ceva,momentan,care sa ma poata interesa. Insa cand tu faci asta ca sa-ti raspund,fie ca sunt de acord sau nu,trebuie intrunite trei conditii:timp,resurse si pasiune.
In fix acest moment eu nu pot indeplini decat conditia materialului informativ.

Nu de asta am scris acel mesaj, pentru un dialog. Am vazut ceva ce mi s-a parut a fi neadevarat si am scris care e adevarul. Intotdeauna fac asta, am citat mesajul tau pentru ca nu ar fi fost bine sa scriu doar un mesaj in care sa spun ca cineva a spus ceva, ca si cum te ignor. Nu tin sa raspunzi, doar daca vrei sa-ti sustii punctul de vedere, eu am spus ce era de spus, nu pot decat sa ma bucur cand am mai putin de scris.
In legatura cu alte materiale, eu am obiceiul sa cercetez, si cand scriu un mesaj spun ceea ce stiu sigur, iar daca nu, ma informez inainte. Nu are ce sa ma surprinda in privinta asta, numai din discutiile cu diverse persoane am auzit cam toate argumentele impotriva. Ma refer doar la ce tine de invatatura de credinta, sinoade, etc. De-a lungul timpului am avut si conceptii new-age, si ecumeniste, dar am cautat adevarul, nu am nimerit din intamplare ortodoxia, si nu as ramane aici daca nu as fi ferm convins ca adevarul e intreg aici. Daca ar fi in alt cult m-as duce acolo, decizia asta nu o putem lua doar pe baza de sentimente. Numai bine.

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 19:44:43

Ioane,am avut si eu un profesor universitar cum spui tu,cu singura diferenta ca nu preda teologia.Omul era efectiv devorat de pasiunea pt materia sa,era evident ca era dragostea vietii lui,la nivel intelectual.Intrucat unii dintre noi nu-i impartaseam pasiunea devenea rece,rautacios,razbunator,parca isi apara cu ghearele iubita de zeflemeaua noastra.Chiar si cand gasea pe cineva interesat tot suferea putin pt ca nu era un nivel al pasiunii egal cu al lui.Traia in lumea lui academica,realitatile cotidiene aveau mica importanta pentru el dar era un profesor foarte bun daca ma gandesc bine.Ironia sortii face ca peste ani sa indragesc ce spunea el atunci.La tine pare un caz diferit cumva.Interesant ce amprente in suflet ne lasa dascalii nostrii dar trebuie sa recunosc ca pe cei blanzi i-am indragit,pe ceilalti doar i-am respectat profund.Zic blanzi,nu superficiali sau care coborau standardele la nivelul rigolei,adica cei care aveau un dar anume de a-ti transmite informatia,cu o bucurie si o dragoste aparte,te modeleaza altfel parca.Totusi si de la acel ,,mic caporal"am ramas cu pasiunea pt analiza in context,avea o adevarata idee fix pe acest subiect dar atunci nu realizam implicatiile,fiind prins de pasiunea pt speculatie.Acum as fi mai aspru ca el pe aceasta coordonata,noroc ca am avut bunul simt sa crut lumea universitara de contactul cu mirabolanta mea persoana :)

catalin2 20.07.2013 19:47:20

Nu este doar Epistola din 1895, aceea era un raspuns adresat Papei care facea un nou apel catre ortodocsi sa vina in Biserica Catolica. La fel a fost si Enciclica Patriarhilor din 1848, un raspuns la apelul papei de atunci sa vina ortodocsii la catolicism.
Dar au fost si sinoade, unele chiar pan-ortodoxe (echivalentul celor ecumenice) sau locale. De exemplu Sinodul din 1583 se refera strict la invataturile catolice, Sinodul din 1673 reafirma condamnarea invataturii Filioque si a Purgatoriului. Sinodul din 1755 reaminteste ca Tainele catolicilor si protestantilor nu sunt valide. Sinodul din 1772 condamna din nou dogma Purgatoriului, etc. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Tot ce a hotarat un Sinod, mai ales in privinta dogmei, ramane valabil pentru totdeauna, este litera de lege (exceptie facand cazul in care e declarat talharesc si anulat).

catalin2 20.07.2013 19:55:32

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527090)
Îmi pare esențial faptul acesta, anume duhul în care cineva mărturisește credința, adevărul: unii cu răceală, alții cu căldură, sau mai-știu-eu-cum. Pentru că Duhul Adevărului este, totodată, mângâietor, dătător de viață, vistier al bunătăților...

In primul rand conteaza ce spune acea persoana, apoi cum spune. Daca un ortodox spune o prostie si un hindus un adevar hindusul are dreptate, nu ortodoxul. Adevarul conteaza, apoi felul cum il spune. Daca ne luam in primul rand dupa cum il spune e posibil sa ne si inselam. Povesteau cei ce au ajund in preajma vreunui guru ca emana dragoste si bunatate. De asemenea, martorii sau cei din alte culte protestante care fac prozelitism au o atitudine foarte frumoasa, nu te ghidezi dupa acest aspect.
Un preot la spovedanie poate sa fie bland cu unii sau sa ii certe pe altii, in functie de ce are acel om nevoie sa se indrepte. Unii daca aud ca sunt certati ca fac un pacat mai repede se indeapta decat daca le spune preotul ca e bine sa mai rareasca pacatele.

N.Priceputu 20.07.2013 20:36:05

Tocmai de aceea am adăugat răspunsul către Decebal, în care spuneam că nu este suficientă o singură calitate a Duhului. Nici numai blândețea nu este suficientă pentru a recunoaște adevărul, nici adevărul enunțat rece nu este dumnezeiesc, oricât de corect ar fi (sau ar părea). Pentru că Adevărul nu este o concepție filosofică, ci suflarea Duhului Sfânt. Iar Acesta poate fi și aspru, dar niciodată rece, pentru că nu poate fi lipsit de iubire.

catalin2 20.07.2013 21:27:05

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527147)
Tocmai de aceea am adăugat răspunsul către Decebal, în care spuneam că nu este suficientă o singură calitate a Duhului. Nici numai blândețea nu este suficientă pentru a recunoaște adevărul, nici adevărul enunțat rece nu este dumnezeiesc, oricât de corect ar fi (sau ar părea). Pentru că Adevărul nu este o concepție filosofică, ci suflarea Duhului Sfânt. Iar Acesta poate fi și aspru, dar niciodată rece, pentru că nu poate fi lipsit de iubire.

Cristian, ca oaia are patru picioare e adevar indiferent daca spune cineva cu dragoste sau nu. Eu asta tot repet ca invatatura revelata nu depinde de trairea noastra, asta tine doar de relativism. Asadar daca cineva spune o dogma nu conteaza cum o spune, poate sa o spuna si un mare pacatos, tot adevar e. Chiar dadeam un citat in care se spunea ca nu conteaza daca cel ce spune adevarul e pacatos sa nu. Adevarul nu e numai Iisus, sunt adevaruri revelate care au fost numite dogme. Un adevar e si ca Bucurestiul e un capitala Romaniei, nu tine de subiectivismul fiecaruia, eu asta incerc sa spun legat de relativism. Chiar asta e relativismul, realitatea prin prisma subiectivismului fiecaruia.
Restul urmeaza dupa aceea, trairea si dragostea noastra.

N.Priceputu 20.07.2013 21:47:57

Există adevăruri obiective, care se potrivesc obiectelor, și adevăruri subiective, potrivite subiectelor. Dacă despre o persoană vorbești obiectiv, poți să o descrii, fizic, din afară, însă dacă n-ai stat de vorbă cu ea nu vei putea să spui nimic despre personalitatea ei, despre calitățile sufletești, despre bunătatea sau răutatea ei.
Mai mult de atât, poți fi orb și să nu vezi cum arată pe din afară, însă poți să ai o relație cu ea, poți chiar s-o iubești și să știi, în felul ăsta, cum arată pe dinăuntru.

Adăugare ulterioară:

Dacă te limitezi la cunoașterea obiectivă vei fi un spectator. Vei putea ști în amănunt cum este alcătuit celălalt, de la nuanța exactă a părului sau a ochilor, la numărul firelor din capul lui, dacă vrei. Poți analiza și cunoaște cu precizie totul.

Dar celălalt ți se revelează nu doar sub acest aspect, pe care-l împarte cu obiectele, ci sub unul mult mai profund și inepuizabil, atunci când intră în relație cu tine. Aici cunoașterea nu mai poate fi obiectivă, iar precizia lipsește. Paradoxal, însă, în timp ce primul tip de cunoaștere pare că te-ar putea duce la o cunoaștere fără rest, nu vei putea niciodată să-l cunoști cu adevărat pe celălalt, pe când cea de-a doua cunoaștere, deși inepuizabilă, îți poate oferi absolutul.

P.S. De aceea, este mai potrivit să nu ne referim la cămile, tigri sau oi, căci avem în vedere persoane.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:14:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.