Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Credeti in reincarnare? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9875)

Danut7 27.06.2010 12:22:42

Boala trupeasca nu este intotdeauna legata de cea sufleteasca...

lore86 27.06.2010 13:05:56

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 263399)
In VT copiii sufereau pentru ca parintii faceau pacate dar de la venirea DONULUI IISUS HRISTOS nu mai este la fel ci fiecare este raspunzator pentru pacatul lui.
Atunci cum de sufera un copil care a fost botezat si i sa sters si pacatul stramosesc dar el tot cu probleme de sanatate este ?

nu e asa. Hristos spune:parintii mananca agurida si la copii li se strapezesc dintii.
asadar pacatul parintilor cade asupra copiilor iar daca acesti nu il ispasesc cade mai departe:nepoti, stranepoti, pana la al patrulea neam.
asa invata parintii bisericii.

gavriil 27.06.2010 13:24:30

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 263433)
Boala trupeasca nu este intotdeauna legata de cea sufleteasca...

E posibil sa fie adevarat ca uneori boala trupeasca nu are treaba cu cea sufleteasca prin neglijenta parintilor sau a celor care au grija de copiii.

gavriil 27.06.2010 13:36:20

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 263440)
nu e asa. Hristos spune:parintii mananca agurida si la copii li se strapezesc dintii.
asadar pacatul parintilor cade asupra copiilor iar daca acesti nu il ispasesc cade mai departe:nepoti, stranepoti, pana la al patrulea neam.
asa invata parintii bisericii.

Te inseli de la venirea DOMNULUI IISUS HRISTOS nu a mai fost valabila aceasta lege cu agurida pentru ca DUMNEZEU spune destul de clar in VT ca va veni timpul cind celor care vor minca agurida li se va sterpezi dintii si nu copiiilor iar acel timp este venirea DOMNULUI IISUS HRISTOS pentru ca sa spalat pacatul stramosesc.Mai spune ca nimeni nu va invata pe nimeni ci EU DOMNUL voi invata pe fiecare sau ca va pune invatatura in fiecare.

Biserica nu poate invata ca pacatul bunicilor poate sa afecteze pe nepoti pentru ca ar fi in contradictie cu biblia si din ce stiu eu nu este in contradictie.

Eu nu stiu unde in biblie spune HRISTOS asa ceva poti sa imi arati si mie.

alinnasser2010 27.06.2010 14:14:28

Normal ca nu, la ce intrebi asta? Orice crestin adevarat stie ca asta e o porcarie posteaza la rubrica pentru pagani .

lore86 27.06.2010 15:02:34

s-au purtat indelungi discutii pe forum pe tema asta.pana gasesc eu citatul iti dau linkul sa vezi si tu...
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6938

costel 27.06.2010 15:51:38

Parintii nu transmit copiilor pacatele personale, ci inclinatiile spre patimi. Ceea ce mostenim ca pacat, este doar pacatul stramosesc.

Revenind la subiectul propus - Reincarnarea - nu exsista nici o legatura intre ea si invatatura crestina. Iar daca nu se regaseste in Revelatie, ce rost are sa credem in ea. La un moment dat se spune in Scriptura: "Nu va mirati de aceasta; caci vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui, si vor iesi, cei ce au facut cele bune spre invierea vietii si cei ce au facut cele rele spre invierea osandirii". Daca trupurile vor invia si vor participa la judecata, cu care din multele trupuri se va uni sufletul si de care fapte va raspunde?

Viorel 04.07.2010 23:56:05

Reincarnarea nu este erezie.

In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh!

Reincarnarea m-a preocupat de ani buni, la inceput doar o intuiam, apoi citeam articole ortodoxe si ma cuprindeau indoielile, citeam din nou, in fine, acum sunt convins de existenta ei. In primul rand, despre reincarnare nu trebuie sa te convinga nimeni, trebuie sa o simti tu, sa privesti in ochii maturi ai unui copil de doar cativa anisori si sa iti dai seama ca privesti un suflet batran. Nu prea este sanatos nici sa ii combati pe cei care resping ideea reintruparii, pur si simplu, sistemul lor de credinta este dat complet peste cap, ii scoti din echilibrul lor, le provoci suferinta [pe langa dezgust], pentru care vei plati.

Daca astazi, peste 90% din ortodocsi [estimare personala] sunt ortodocsi doar cu numele care vin la Biserica doar de Paste ca sa ia Lumina, consider ca este din cauza ca Biserica nu are raspunsuri de multa vreme la framantarile, la dramele lor, la cautarile lor. Multe ar putea fi explicate prin fenomenul reintruparii, ca mortea "prematura", suferinta, contrastele evidente in egalitatea de sanse, toate "nedreptatile" si lista poate continua.

Ortodocsii ferventi combat reincarnarea prin cateva idei care se regasesc in majoritatea articolelor scrise pe acest subiect:
1. lipsa amintirilor din alte vieti.
2. omul este dator sa moara o singura data.
3. evitarea judecatii de apoi
4. Sf. Ilie / Sf. Ioan Botezatorul
5. povestea hindusa cu broasca si inelul de pe lac.
6. teoria ne-pre-existentei sufletului.

Viorel 05.07.2010 00:05:44

Lipsa amintirilor din alte vieti [1]

S-a afirmat: „Dacă noi am mai trăit pe pământ, de ce nu ne amintim de acele vieți trecute? Faptul că nu ne amintim dovedește că nu am mai trăit și deci ideea reîntrupării este o simplă fantezie sau o ipoteză lipsită de fundament. Pentru ce să suferim acum, din cauza unor fapte pretinse că le-am fi săvârșit în alte vieți, dacă nu păstrăm nici o amintire de aceste acțiuni greșite ale noastre? Cum putem să stabilim o legătură între cauză și efect, între faptele, sentimentele și vorbele noastre din trecut și suferințele din prezent, când nu știm ce am făptuit, cugetat sau vorbit în altă viață? Ce învățătură putem trage, dacă nu ne amintim de ele, ca să înțelegem că suferințele, starea noastră fizică sau morală de azi sunt urmările acelei vieți? Da. Această doctrină ar deveni clară și orice minte cugetătoare o va accepta, dacă ne-am putea aminti câte ceva din viețile trecute."

In aparență argumentul este puternic, dar în realitate - foarte slab, pentru că nu se cunosc tainele divine. Mai întâi să ne lămurim asupra memoriei noastre actuale. Până la dovedirea existenței noastre din alte timpuri, să vedem cât de bine memorăm faptele, ideile și vorbele noastre, chiar în viața prezentă. Căutând în trecutul nostru, încercând să ne amintim de anii copilăriei constatăm că nu mai știm ce-am făcut, ce idei am avut, ce sentimente am încercat. Răsar unele fapte, întrezărim unele împrejurări ca prin ceață, ne amintim unele vorbe sau idei. Dar atât! Constatăm că nu suntem în stare să reînviem întru totul anii dulci ai copilăriei. Amănuntele au dispărut, nu ne-au rămas decât crâmpeie din faptele și evenimentele înregistrate mai puternic în ființa noastră. Acum nu mai avem
decât un rezumat al anilor trecuți. Dar nu ne amintim nici faptele, vorbele și ideile noastre din anul trecut. Aș îndrăzni să afirm că nu ne putem reface mental nici sentimentele și faptele petrecute ieri-alaltăieri. Rog pe cititor să încerce să-și amintească gândurile, vorbele și tot ce a făcut ieri, și se va convinge de cele afirmate mai sus. în aceste condiții, cum avem pretenția să ne amintim acțiunile noastre, starea socială, suferințele și nedreptățile îndurate sau produse în alte vieți?

Azi știm să citim, să învățăm dintr-o carte, dar oare mai știm noi cum am pășit de la literă la literă, cum am înnodat literele'și cuvintele ca să exprimăm o cugetare? Constatăm doar că urmărim ideile exprimate într-o carte, înțelegem esența cuprinsă în ea, rezultat al primilor ani de școală. Detaliile prin care am trecut pentru a ne însuși cititul și scrisul s-au uitat, amănuntele faptelor noastre din copilărie s-au șters din mintea noastră. Ne-au rămas însă anumite capacități, un învățământ general, restul scufundându-se în întuneric.

Când eram mici, ne-am băgat degetele în apa fiartă și ne-am opărit. Anul, luna, ziua, nu ni le mai amintim, dar avem în memorie rezumatul, învățătura: nu e bine să bagi mâna în apă fiartă că te opărești și doare. De aici esența acelei lecții: să fii prudent. Toată conduita noastră actuală, întreaga noastră înțelepciune este suma concluziilor, rezumatul; invățămintelor din existențele noastre trecute.Când eram mici, de frică sau de rușine, spuneam minciuni. După dovedirea minciunii, ne rușinam și eram pedepsiți pentru fapta noastră. Mai târziu, către maturitate, am uitat amănuntele acestor cazuri, dar am rămas cu însușirea de a spune adevărul. Acest caracter splendid l-am dobândit ca rezultat al mai multor greșeli din copilărie, urmate de pedepse. Astfel am ajuns la starea morala! De a fi loiali în spusele noastre. La fel am creat și celelalte calități ale noastre. Cum, prin ce greutăți, și suferințe am trecut, care este prețul lor - nu mai știm. Ceea ce știm e că avem o concepție de viată, anumite tendințe și facultăți.

Creatorul le-a aranjat astfel ca, din toate învățămintele, observațiile și durerile noastre sa extragem numai esența lor. Bietul nostru sistem cerebral nici n-ar fi în stare să rețină din copilărie până la moartea sa toate amănuntele existenței noastre. Oare cum am mai putea scrie o scrisoare dacă în momentul când ne-am apuca de scris, ar năvăli în mintea noastră dacă în momentul când ne-am apuca de scris, ar năvăli în mintea noastră toate fazele prin care am trecut pentru învățarea scrisului?

Viorel 05.07.2010 00:11:21

Lipsa amintirilor din alte vieti [2]

Creatorul tuturor ființelor, corpurilor cerești și al universurilor, a vrut ca noi, la fiecare coborâre pe pământ, să înscriem pe o pagină albă, o nouă viață, având impresia că acum ne-am născut pentru prima oară. Din copilărie până la moarte, în mod inconștient, vedem, auzim, adunăm observații și cunoștințe, analizăm diferitele directive morale, ne comportăm mai bine sau mai rău, mai moral' sau mai șchiopătând, mai intelectual sau mai credincios, după capitalul spiritual adunat în viețile trecute. Nu e bine să ne cunoaștem viețile precedente. Dacă în viața trecută - deși cu un nivel intelectual ridicat, deși cu o situație socială mai de seamă - într-un moment de mare iritare, ne-am ucis prietenul ori soția, în viața următoare, cunoscând această faptă, am fi chinuiți de gândul crimei. Fapta rea va reveni mereu în conștiință și vom fi neliniștiți în existența actuală, astfel că progresul
spiritual ar fi zădărnicit, sau cel puțin redus.

Nu e bine să ne cunoaștem viețile precedente, pentru că se poate ca iubitul nostru copilaș să fie unul din cei care în altă viață, fiind tutorele nostru, ne-a torturat, ne-a mâncat averea, lăsată de părinți, și ne-a lăsat pe drumuri. Cu ce dragoste am mai privi acest copil, ce iubire am mai avea față de cel ce ne-a nenorocit și brutalizat altădată? Așa neștiind, ne considerăm copilul ca fiind carne din carnea noastră și în virtutea legii divine, a iubirii, îl adorăm cu frenezie, dorindu-i fericirea desăvârșită în viața sa terestră.

De ce să fim stăpâniți de greșelile noastre din trecut? De ce să ne tortureze remușcările unor fapte ticăloase din alte vremuri? De ce să fim mânați și mai departe de aceleași idei, prejudecăți de rasă ori religie? După cum nu e bine să ne cunoaștem trecutul, tot așa nu e bine să știm nici viitorul nostru. Cine știe prin ce cotituri ale destinului suntem siliți să trecem, să ne facem educația amarnică, pentru a urca pe scara evoluției! Cine știe prin ce nenorociri trebuie să mai trecem, pentru dezvoltarea spiritualității noastre, și atunci, cunoscând dinainte torturile morale, suferințele fizice ce ne așteaptă în viitor, oare cu ce elan vom mâna viața înainte, oare. vom mai munci cu dragoste și avânt ca să agonisim, să ne creștem copiii, să fim morali și activi?

Necunoscând măreția și infinitele planuri ale Divinității nu înțelegem binefacerile uitării cu care ne-a înzestrat bunul Părinte ceresc. Deoarece nu ne amintim, negăm principiul reîntrupărilor noastre, al tuturor ființelor, al tuturor corpurilor cerești, planete și sori. Uitarea este o fericire, o binecuvântare pentru om. Dacă nu ar fi uitarea, viața noastră ar fi un iad aici pe pământ. Din fragedă copilărie și până la coșciug, atâtea lacrimi, dureri și griji ne urmăresc, încât dacă uitarea n-ar așterne vălul ei binefăcător, pentru a ne arunca în vârtejul vieții de toate zilele, existența noastră pe pământ nu ar mai fi posibilă.

Să mulțumim bunului Creator pentru tot ce a făcut și stabilit. El le-a întocmit pe toate cu
desăvârșita înțelepciune, pe care în stadiul ajuns nu suntem încă în stare să le apreciem și înțelegem.

Extrase din cartea lui Scarlat Demetrescu, Din tainele vietii si ale universului
[cauta pe Scribd]

Viorel 05.07.2010 00:13:42

Omul este dator sa moara o singura data.

Absolut corect: in fiecare viata, omul moare o singura data. Perfect de acord cu voi aici.

Viorel 05.07.2010 00:30:55

Reincarnarea nu este erezie

Natura omului este făcută să caute mereu, să-și explice existența lucrurilor și a faptelor, să-și chinuie sufletul în fața enigmelor ce se ridică mereu în drumul său. Din această cauză, materialismul- atât de trâmbițat și pompos întronat - se năruie, și omul se întoarce către datele științei ezoterice, către tradiția spirituală a lumilor invizibile, ascunsă și încuiată cu zeci de lacăte, căutând să-și explice prin ea existența lumilor și a destinului omenesc.

Bietul om se întreabă mereu: „Există un Dumnezeu, o Putere inteligentă, infinită, care a creat totul în univers atât de armonios?" „Da", îi răspunde biserica. „Da", răspunde și sufletul său, dar el vede în jurul său nedreptăți, războaie, calamități, boli, suferințe de tot felul. In sufletul său se naște întrebarea: „Dacă există un Dumnezeu, de ce permite atâta suferință și nedreptate? De ce slabul cade pradă celui puternic?" Privește în jur și constată violență și cruzime: șopârla mănâncă furnici, ea este mâncată de șarpe, șarpele este mâncat de un arici, care la rândul său cade pradă unei vulpi. Toate ființele omoară și la rândul lor sunt omorâte, și atunci se întreabă bietul om: „Unde este mila și dreptatea lui Dumnezeu?"

Omul nu înțelege nimic din desfășurarea evenimentelor petrecute în jurul său, pentru că nu
cunoaște adâncul tainelor ce îl înconjoară, după cum nu știe că moartea va face să se nască viața și mai strălucitoare. El nu știe, pentru că în fața lui stă aparența, iar nu realitatea. Omul neștiutor nu vede în lume decât un vast complot al sălbăticiei fără milă, de la mic la mare, și nedumerit, se întreabă: „Dacă există, într-adevăr, un Dumnezeu, de ce există atâta mizerie în lume? De ce oameni puternici și sănătoși devin într-o bună zi orbi? De ce copii nevinovați sunt loviți de boli, și mame - care strâng cu dragoste la sân un copilaș - sunt omorâte?"

De câte ori nu se întreabă ignoranții: „De ce în această lume binele rămâne nerecompensat și răul nepedepsit? Adesea criminalul circulă liber și inocentul este aruncat în închisoare. Disprețul îi urmărește pe cei ce muncesc și îi împinge către mormânt, pe când în lume forfotesc nerușinați și șarlatani. De ce atâta nedreptate?"

Religia ar vrea să ne facă să înțelegem că în lumea cealaltă aceste suferințe vor fi răsplătite, păcatele noastre vor fi iertate și ignoranța luminată. Bazați pe aceste afirmații, timp de secole, oamenii au ridicat ochii spre Cer, au suferit încercările acestei lumi, cu speranța -că se vor bucura dincolo de fericirea promisă.

Scepticul însă, zâmbind, răspunde acestor suflete frumoase și încrezătoare: „Dacă Dumnezeu a creat această lume pe care o vedem atât de nedreaptă, ce mai putem aștepta în lumea de dincolo? Dacă nu este dreptate aici pe pământ, pentru ce ar fi mai multă acolo? Dacă toate sufletele se nasc egale, de ce soarta oamenilor este atât de diferită?"
Oare să fie la mijloc o simplă întâmplare? Se poate concepe un univers alcătuit de Tatăl ceresc, în care viețile oamenilor sunt aruncate la voia întâmplării?

Nu, de o mie de ori nu - răspunde omul cunoscător — deoarece chiar dacă nu vedem totul și toate, lumea noastră fizică este guvernată de legi sublime și absolut juste.

Viorel 05.07.2010 00:32:36

Sf. Ilie / Sf. Ioan Botezatorul

Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in Imparatia Cerurilor este mai mare decat el. Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum, Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea. Toti proorocii si Legea au proorocit pana la Ioan. SI DACA VOITI SA INTELEGETI, EL ESTE ILIE, CEL CE VA SA VINA. Cine are urechi de auzit sa auda. Matei, 11, 11-14.

"Eu insa va spun voua ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el cate au voit:; asa si Fiul Omului va patimi de la ei. Atunci au inteles ucenicii ca Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezatorul. [Matei, 17.12-13].

Ce nu este clar aici in acest citate din Biblia Ortodoxa? Sau am citat din Biblia Hindusa?

Viorel 05.07.2010 00:38:14

Acestea sunt faptele, și tu - care știi că în dosul acestor inegalități există totuși o dreptate -te mâhnești deoarece nu o poți demonstra pe înțelesul tuturor. Toți te combat cu emfază și îți aruncă în față fel de fel de argumente. Materialistul, scepticul și ateul te vor întreba: „Pentru ce un copil se naște într-un bordei, condamnat prin însăși nașterea sa la o viață restrânsă, iar un altul se naște în mijlocul unei societăți avansate în cultură și civilizație, unde are prilejul să învețe și să fie educat. Unul vine în lume într-o cameră tristă și murdară, unde stau grămadă și alți nefericiți. Firește, de pe el curg zdrențele, iar educația și-o va face pe întinsul maidanelor. Un altul se naște într-o familie bogată, crescut în cele mai bune condiții și instruit în cele mai bune școli. Unul va fi mai târziu un cerșetor, iar celălalt o personalitate de seamă. Dacă există într-adevăr entități spirituale și dacă ele se nasc egale, pentru ce atâta favoritism? De ce un copil sosit în lumea aceasta este condamnat dinainte la o viață mizerabilă, plină de privațiuni, pe când un altul cunoaște o viață fericită?

Ei, unde este Dumnezeul tău, de care tot vorbești? Dacă El ar exista, n-ar mai fi această diferență, această distribuire inegală de înlesniri ale vieții."

Oare destinul ne este impus fără o lege și fără nici un scop? Pentru ce ocaziile oferite oamenilor sunt atât de inegale? Unul va lucra penibil toată viața sa, și din cauza unui accident își va sfârși zilele într-un azil, iar un altul moștenește o moșie întinsă, posedă palate și automobile, călătorește prin țări îndepărtate și cu toate acestea este un inactiv, un membru inutil societății.

Cum de este permis acest lucru, când se spune că nici un fir de iarbă nu crește fără voia lui Dumnezeu? Totuși, cu această orânduire - în aparență nedreaptă - suntem în mod instinctiv înclinați să credem că, în adâncul tuturor lucrurilor și întâmplărilor, trebuie să existe Gândirea și Voința Tatălui, plină de iubire și întemeiată pe dreptate, dar din nefericire nu o putem proba sprijinindu-ne numai pe faptele acestei lumi, pentru că haosul moral este mai evident decât Ordinea divină.

Este adevărat că biserica creștină încearcă să rezolve aceste probleme, dar nu dispune de
mijloace științifice pentru a-l convinge pe om de existența unui spirit, veșnic trăitor, într-o evoluție continuă, trecând prin toată gama formelor existente, pentru îndeplinirea Legilor divine și atingerea perfecțiunii. Religiile pământului neputând da lămuriri asupra acestor stări de lucruri, majoritatea omenirii - neștiind ce este dincolo de mormânt, dincolo de lumea materiei fizice - rămâne dezorientată, întrebându-se cu teamă și îndoială dacă într-adevăr există spiritul și Dumnezeu.

Din Tainele Vietii si ale Universului, Scarlat Demetrescu

anna21 05.07.2010 00:47:46

carte de inspiratie draceasca

Ma refer la cartea citata aici: Scarlat Demetrescu "Din tainele.."
Din prefata cartii:
"„Dar de unde știe autorul cărții de aceste mistere ale universului?”
Întrebarea e firească și merită să primească un răspuns. Prezenta lucrare este fructul comunicărilor entităților spirituale superioare, Lumini ale Cerului, care au revelat Adevărul câtorva iubiți frați ai lor de pe pământ. La aceste comunicări am adăugat, în prima carte a lucrării, cunoștințele ezoterice publicate până în prezent, în a doua carte vorbind doar Cerul prin trimișii săi. Așadar această lucrare este un mănunchi de cunoștințe adunate de la diferiți autori, din relatările marilor lucizi spirituali pe care i-a avut pământul până acum, dar mai ales din comunicările primite de la marile Lumini cerești."

Poftiiim?

Si daca nu este clar cui i se adreseaza aceasta carte, citim mai departe:
"Desigur, adevărurile descrise în acest tratat vor depăși înțelegerea mulțimii. Numai entitățile spirituale evoluate le vor înțelege, aprecia, sorbi cu nesaț, până la ultima pagină. Cei care încă nu se ridică la nivelul acestor destăinuiri, vor zâmbi, socotindu-le fantezii, rătăciri ale unor minți bolnave."

A se citi: numai oamenii manati de mandria draceasca vor citi cu nesat minciuni croite pe mintea lor lipsita de har dumnezeiesc!

Adevarul este Unul!
Adevarul s-a intrupat si a murit pentru ca noi sa avem in El viata vesnica..

Este o hula imensa sa dai de inteles ca Iisus Hristos este un avatar! Cum de nu va dati seama ca asta spune teoria reincarnarilor?!

Vreti sa cunoasteti? Smeriti-va ca nu este alta cale! (decat calea draceasca desigur!)

Viorel 05.07.2010 00:49:09

Marele scop al reîntrupării este educația

Marele scop al reîntrupării este educația. Din acest motiv ne naștem mereu pe pământ, nu
pentru că am fi siliți de cineva, ci pentru că entitatea spirituală - în timpul șederii sale în spațiu - înțelege legile divine care guvernează în univers, înțelege legea evoluției și necesitatea ascensiunii spiritului pe scara infinită a spiritualității. Ne întrupăm mereu, pentru că Divinul a sădit în esența noastră, în scânteia divină, dorința neînfrânată de a ajunge la picioarele Celui care ne-a chemat la viață.

Entitatea spirituală dorește să revină mereu în materia fizică pentru a învăța, pentru a se lumina și purifica. Cel care trăiește pe pământ, uitând de legile din spațiu, nu dorește să revină pe pământ, el simțind doar că s-a săturat de atâta muncă și amar. Intr-adevăr, omul care a mâncat, și încă prea mult, nu se mai gândește la mâncare. De aceea, la finele unei întrupări terestre e de așteptat să nu mai dorim reîntruparea. Această dorință nu se naște în prima perioadă a șederii noastre în spațiu, pentru că avem nevoie de un răgaz, timp în care entitatea spirituală înțelege noua condiție de existență, cunoaște scopul venirii sale acolo și a vieții sale terestre.

Conștiința spiritului întrupat este mărginită de corpul fizic, și această conștiință devine splendidă, extinsă, când nu mai este limitată de acest corp. între aceste două condiții - de duh întrupat și duh liber - există un spațiu de timp, în care entitatea spirituală își ia un avânt deplin și intră în posesia conștiinței sale luminoase. Iată de ce în prima perioadă a existenței sale în spațiu, entitatea spirituală se cutremură la ideea unei noi reîntrupări în întunericul și zbuciumul vieții terestre.

Viorel 05.07.2010 00:59:08

Intrebare

La botez, se face lepadarea de satana de catre nash in numele sufletului care se boteaza, pentru a se ierta pacatul stramosesc se spune acum. Eu cred ca primii crestini cunosteau ideea de reincarnare, stiau ca sufletul vine din alte vieti cu pacate care trebuiesc curatate si de aceea se facea botezul imediat dupa nastere. Este foarte interesant ca un nou-nascut de 3 luni trebuie sa se lepede de satana ca sa intre in biserica desi sufletul lui a fost creat la momentul conceptiei de catre parinti, dar apoi pana la varsta de 7 ani se poate impartasi fara spovedanie, preotul spunand: pai ce pacate sa aiba ingerasul asta? Adica, la trei luni trebuia sa se lepede de satana ca sa se boteze, apoi se poate impartasi fara probleme, ca nu mai este pacatos? Va rog pe voi, distinsi teologi sa imi explicati acest aspect. Multumesc.

Viorel 05.07.2010 01:01:55

Inca o intrebare

Danion Vasile combate reincarnarea prin ideea ca sufletul este creat de Dumnezeu la momentul conceptiei de catre parinti, deci nu avem o pre-existenta a sufletului. Atunci, copilasii care mor imediat dupa nastere sau pana la 7 ani, devin conform dogmei ortodoxe ingerasi sau sunt mantuiti. Bun, atunci, celelalte suflete vor striga la judecata: Doamne! De ce nu ne-ai luat si pe noi de pe pamant la varsta frageda ca sa nu apucam sa ne murdarim de pacate! Nu este corect! Eu cred intr-un judecator drept si bun si in egalitatea de sanse! Deci, un Dumnezeu care ne ia de pe Pamant cand doreste El, pe unii de la varsta de 1 ora, pe altii la 90 de ani, harsaiti de pacate, cum ne poate judeca pe toti la fel? In plus, un suflet care a trait doar 1 ora pe pamant cum poate deveni inger? Ce teste a trecut? Ce ispite a infruntat? Ce pocainta a facut?

Nimeni nu intra in Imparatia cerurilor fara examene trecute, fara testari ale “rarunchilor”, deci ce merite are un suflet care are o existenta terestra de 1 ora sau de 1 an ca sa castige mantuirea! Dumnezeu incearca totul, nu exista exceptii de la regula, insusi Iisus Hristos a fost incercat de satana, chiar si el a trebuit testat si incercat, si voi imi spuneti ca un suflet poate intra in imparatia cerurilor fara nici un examen. Daca este asa, atunci voi credeti intr-un Dumnezeu nedrept, in care eu nu pot sa cred, eu cred intr-un Dumnezeu drept care ne iubeste pe toti la fel.

anna21 05.07.2010 01:07:04

Citat:

În prealabil postat de Viorel (Post 266246)
Danion Vasile combate reincarnarea prin ideea ca sufletul este creat de Dumnezeu la momentul conceptiei de catre parinti, deci nu avem o pre-existenta a sufletului. Atunci, copilasii care mor imediat dupa nastere sau pana la 7 ani, devin conform dogmei ortodoxe ingerasi sau sunt mantuiti. Bun, atunci, celelalte suflete vor striga la judecata: Doamne! De ce nu ne-ai luat si pe noi de pe pamant la varsta frageda ca sa nu apucam sa ne murdarim de pacate! Nu este corect! Eu cred intr-un judecator drept si bun si in egalitatea de sanse! Deci, un Dumnezeu care ne ia de pe Pamant cand doreste El, pe unii de la varsta de 1 ora, pe altii la 90 de ani, harsaiti de pacate, cum ne poate judeca pe toti la fel? In plus, un suflet care a trait doar 1 ora pe pamant cum poate deveni inger? Ce teste a trecut? Ce ispite a infruntat? Ce pocainta a facut?

N-ai tu grija ce pocainta are un prunc!
Dumnezeu ne mantuieste, nu noi prin puterile noastre.

In plus, invatatura bisericii spune clar ca sunt mantuiti cei BOTEZATI!
De aceea parintii care nu se ingrijesc de botezul copilului (iar copilul moare nebotezat) cad sub canonul ucigasului de oameni.. eu asa stiu, corectati-ma daca gresesc.

tigerAvalo9 05.07.2010 01:08:07

Eu sunt crestin si cred in Hristos,in inviere,in Dumnezeu nu in reincarnare care este in general crezuta de budisti,cei din zona China/Japonia etc.Viata nu ar avea sens daca omul s-ar reincarna si in primul rand nu exista nicio dovada care sa confirme existenta reincarnarii.Punct.

Viorel 05.07.2010 01:09:46

Pre-existenta sufletului

Există două teorii importante referitoare la spirit:
1.Individualitatea conștientă intră în acțiune numai din momentul nașterii sale pe pământ, adică omul esle o creație a Divinității, la fiecare naștere.
2.Individualitatea conștientă există de veacuri și ea nu face decât să coboare, din când în când, în mijlocul materiei fizice și să anime o formă materială, fizică."

Prima interpretate a fost dată și susținută de vreo 1.500 de ani încoace. Numărul celor care
susțin această teorie este în scădere continuă, deoarece cu toată înapoierea în care ne găsim, în ceea ce privește știința spirituală, logica ne arată că această teorie duce la urmări imposibile. într-adevăr, este absurd să presupunem că doi soți, prin actul lor sexual, dau naștere unei personalități care va trăi în veșnicie. Normai este ca o personalitate chemată la viață printr-un procedeu fizic, să înceteze de a mai trăi în urma procedeului fizic al morții sale. Se invocă puterea divină în creația acestui om chemat la viața fizică. Curios, se invocă puterea creatoare a Divinității numai cu ocazia unirii sexuale a oamenilor?! Dacă este vorba de creația de moment a Divinității, ea nu s-ar putea face și fără răscolirea pasiunilor omenești?

Divinitatea este infinită în putere, în înțelepciune, după cum rezultă din tot ce este în jurul nostru. Planul urmărit este acela ca părinții să formeze lutul în care va veni omul spațial, entitatea; spirituală ce va însufleți materia fizică, născându-se un om trupesc. Prin urmare, spiritul nu e o creație de moment, pentru că noi existăm de miliarde de veacuri - de pe când animam o particula eterică, un atom, o moleculă, un bob de nisip, și de alte multe miliarde de ani - de pe când eram numai sfere luminoase în spațiile infinite ale cosmosului.

Și apoi cum putem să ne închipuim o Divinitate atât de părtinitoare, atât de nedreaptă, încât să-1 aducă pe om în lumea fizică numai o dată, fără posibilitatea ca acesta să-și repare greșelile, să-1 creeze acum și unora să le dăruiască calități mentale, morale și spirituale înălțate până la statura unui sfânt ori a unui savant.

Viorel 05.07.2010 01:13:42

Pre-existenta sufletului [2]

Iar altora să le acorde o existență întunecată, ignorantă, sălbatică și plină de mizerie? înțelesul clar pentru o minte dezbrăcată de prezumții este că spiritul a preexistat înainte de a se întrupa și că el revine mereu în trup, ca să învețe ceea ce nu a știut în altă viață, să repare ceea ce a greșit și să-și corecteze imperfecțiunile.

Judecata - darul sfânt așezat de Tatăl în ființa noastră - ne spune că spiritul preexistă trupului, că el trăiește după moartea trupului, că pentru a se perfecționa, revine mereu în mediu) unde a mai învățat, într-o altă existență fizică, adică se reîntrupează. Numai grație acestei legi ne putem explica diferența dintre indivizi, pe plan trupesc, intelectual și spiritual. Totul depinde de evoluție. Astfel înțelegem că destinul nostru actual este rezultatul trecutului nostru, iar cât privește nașterea noastră printr-un procedeu fizic, în pântecele mamei, acesta este numai pentru a obține un corp fizic, un costum de scafandru prin intermediul căruia spiritul să-și continue studiile și cercetările în sânul lumii fizice.

Dacă prin acest instrument obținut de la părinți moștenim anumite însușiri fizice - o oarecare asemănare fizică, o predispoziție pentru o anumită boală, nu înseamnă că sunt ereditare și însușirile spirituale și sufletești. Aceste însușiri sunt rezultatul muncii spiritului de-a lungul a mii de reîntrupări. Așa se explică cum în sânul unei familii simple, din părinți fără calități spirituale deosebite, se naște un geniu.

Viorel 05.07.2010 01:23:00

Reîntruparea explică și diferitele facultăți ale omului

Un copil se naște în sânul unei familii obscure, uneori vicioase, imorale, și cu toate acestea,
copilul - deși fizic seamănă cu unul din părinții săi - este foarte cuminte, inteligent și mai târziu devine un om de valoare. Nimic din anturajul său nu i-a dezvoltat calitățile sufletești. De unde inteligența, de unde moralitatea, de unde însușirile lui spirituale?

Răspunde Cerul: Spiritul le-a adus cu sine din alte vieți. El a venit în sânul acestei familii
ignorante, imorale cu scopul împlinirii unei datorii, din cauza unei legături cu acești părinți dintr-o altă viață, ori pentru împlinirea unei hotărâri a Celor de sus, care au voit ca prin el să urce și părinții săi pe scara spiritualității. Există și cazuri, când în familii onorabile, culte, bine sub toate raporturile, se nasc copii care amărăsc bieții părinți tot restul existenței lor. Seamănă fizic cu unul din generatori, dar nu seamănă prin înclinările morale și intelectuale cu nici unul dintre părinți.

Din aceste exemple reiese existența eredității fizice, fiind pus în evidență faptul că vehicolul
fizic al copilului poate semăna cu părinții săi, i se pot transmite ereditar anumite însușiri fizice de la părinți, dar nu sunt ereditare însușirile sufletești și mai ales cele spirituale. Părinții nu au făcut decât să-i procure un trup - fetusul, iar spiritul ce se întrupează în acest corp fizic este străin, este o altă creație a Tatălui, sosit prin acești părinți în lumea fizică, pentru îndeplinirea destinului său.

Uneoriel se ridică, alteori totul a fost de prisos, rămânând același ca înainte de naștere.
Este adevărat că eul suprem, spiritul, este limitat până la un anumit punct de instrumentul pe care îl va utiliza, de corpul fizic în care se va întrupa. Astfel, omul este un complex format din calitățile fizice ale trupului său - moștenite în parte de la părinți, și din însușirile spirituale -câștigate în viețile trecute. In general, copiii născuți din părinți slabi de spirit sau vicioși sunt și ei reduși și imorali, ca și părinții lor, pe de o parte pentru că elementele generatoare procurate de la părinți sunt de o calitate inferioară, grosolană, iar pe de altă parte spiritele dispuse să se întrupeze în aceste familii sunt în general slab dezvoltate.

Fără admiterea reîntrupării nu este posibilă explicarea diferenței de inteligență, cumințenie,
voință, caracter și temperament între copiii aceleiași familii. Fiecare vine în lumea fizică cu bagajul sau de moralitate, spiritualitate, din viețile trecute. Prin urmare reîntruparea ne explică diferențele dintre oameni, diferențe care nu sunt urmarea unor întâmplări fără sens, nici a vreunei legi a Meditații fizice, ci ele se datoresc vârstei spiritului omenesc, gradului său evolutiv.

Viorel 05.07.2010 01:26:38

Precizari

Imi cer iertare tuturor celor care vor fi deranjati de textele pe care le-am postat aici din cartea lui Demetrescu si cu intrebarile mele.

Viorel 05.07.2010 01:31:59

Reîntruparea nu este o noțiune contrară credinței creștine

Unii afirmă că reîntruparea este o noțiune contrară credinței creștine când despre ea se face aluzie chiar și în Sfânta Scriptură. Mai întâi trebuie să știm că această credință a revenirii spiritului la viața terestră este veche de când lumea. în primii două sute
de ani după Christos, creștinii credeau în această revenire necontenită pe pământ, și numai de atunci s-a început înlăturarea acestei credințe, prin votul celor ignoranți, ca fiind o părere eretică.

S-a mai zis că ideea reîntrupării nu înalță spiritul. Părerea aceasta e cât se poate de necugetată. Cum poate fi înălțătoare ideea că după moarte spiritul omului pleacă în cer și acolo duce o viață de visare extrafizică, nefăcând nimic, stând alene mii și milioane de secole?! Unde și cum mai avansează el când a părăsit viața terestră din fragedă copilărie sau direct de la coarnele plugului?

Adevărul este că după ce spiritul și-a analizat toată viața pământească și a tras învățămintele folositoare, este cuprins de o iubire nesfârșită față de cei lăsați pe pământ, față de întreaga umanitate, în credința că - prin experiența dobândită în suferințele și greșelile sale trecute - le poate fi de folos, dorește să revină pe pământ, cu scopul de a-i îndruma și sfătui să nu repete răul făcut de el altădată, îndemnându-i să se ridice la fapte bune, care i-au procurat fericire în spațiu, provocând astfel, după puterea lui, progresul fraților săi pământeni.

Dorința duhurilor evoluate de a reveni pe pământ, pentru sprijinirea și povățuirea celor înapoiați nu este oare un act sublim, ce concordă cu iubirea la care ne-a îndemnat strălucitul Spirit, sublimul nostru Domn și Dumnezeu Isus Christos? Care concepție este mai nobilă? Să trăiești etern într-un paradis, în mod inactiv și numai pentru tine, egoist, ori să revii periodic pe pământ și să participi la progresul omenirii, să-i ajuți pe frații tăi mai tineri, care șovăie ori cad în drumul evoluției lor?

Dezbrăcați de povara dogmelor create omenește de conducătorii bisericii creștine, dezbrăcați de orice prejudecată, vom descoperi că ideea reîntrupării răspunde unui plan sublim în evoluția universului, planul Celui infinit în înțelepciune, Creatorul nostru - binecuvântat fie Numele Său. Dacă viața noastră terestră a fost presărată cu mai multe împrejurări și evenimente de o importanță deosebită, durata șederii în sfera cerească este mai mare, pentru ca prin examinarea vieții terestre să putem analiza și extrage învățătura morală sau științifică, înregistrată în noi sub formă de aptitudini, înclinații ori facultăți cu care vom reveni în viitoarea reîntrupare.

Viorel 05.07.2010 01:39:12

Spiritul omului nu renaște într-un trup de animal

Reîntruparea nu înseamnă că spiritul omului renaște într-un trup de animal. Această credință a fost răspândită în popor de preoții egipteni, asirieni și indieni, ca o sperietoare pentru omul imoral și redus mental. Ea nu corespunde adevărului. Este absurd să credem că o ființă omenească -înzestrată cu o simțire aleasă, cu un simț moral și inteligență superioară - să se nască într-un trup de animal imoral și neinteligent. Cu ce ar contribui la evoluția generală o asemenea întrupare? Toate faptele naturii au un scop determinat - evoluția, regulă de la care nu poate face excepție nici reîntruparea.

Legea reîntrupării nu cere ca noi să ne naștem imediat după moarte; cu toate că se poate
întâmpla, în unele cazuri, ca ea să se facă în minutele următoare părăsirii trupului. în această privință s-au citat cazuri când o persoană a murit, și-a părăsit trupul uzat de boală sau distrus printr-un accident, și s-a reîntrupat imediat în trupul unui copil în agonie. Spiritul copilului s-a desprins de trupul său fraged și imediat i-a luat locul un spirit, care și el își părăsise reședința carnală.

Asemenea cazuri de reîntrupări pripite sunt rare, provenind din ignoranță, nesupunere la reguli și dintr-o dorință vie de a mai trăi în lumea cărnii. In revelațiile făcute de entitățile spirituale de înaltă evoluție, se spune că perioada între moarte și nașterea viitoare poate fi extrem de scurtă - când e vorba de un sălbatic. Cu cât spiritul este mai evoluat, cu atât timpul șederii sale în spațiu este mai mare. Ea se poate prelungi la marile Lumini ale spațiilor globului nostru, la mii de ani. Perioada medie, generală, între două întrupări este de aproximativ două sute de ani. Repet însă că acest interval este variabil, din diferite motive.

Astfel spiritul poate să dorească o ascensiune spirituală mai rapidă - prin suferința vieții trupești. Poate dori coborârea în lumea fizică mai devreme, pentru a repara nedreptățile comise. De aceea nu se poate da o regulă generală.

Scarlat Demetrescu, Din Taineel Vietii si ale Universului

Eugen7 05.07.2010 09:25:45

Citat:

În prealabil postat de Viorel (Post 266239)
Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in Imparatia Cerurilor este mai mare decat el. Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum, Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea. Toti proorocii si Legea au proorocit pana la Ioan. SI DACA VOITI SA INTELEGETI, EL ESTE ILIE, CEL CE VA SA VINA. Cine are urechi de auzit sa auda. Matei, 11, 11-14.

"Eu insa va spun voua ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el cate au voit:; asa si Fiul Omului va patimi de la ei. Atunci au inteles ucenicii ca Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezatorul. [Matei, 17.12-13].

Ce nu este clar aici in acest citate din Biblia Ortodoxa? Sau am citat din Biblia Hindusa?

Invatatura reincarnarii este total straina de Sfanta Scriptura si implicit de doctrina crestin ortodoxa.

Trebuie inteles ce inseamna cuvantul duh, in teologia ortodoxa.
"Duhul are mai multe sensuri, înseamnă, în primul loc, Sfântul Duh. Și puterile Sfintului Duh se numesc duhuri. Duh se nume ște și îngerul cel bun; duh si demonul; duh si sufletul. Sunt cazuri când si mintea se numește duh. Duh este si vântul; duh si aerul." Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I-a cap XIII.

Invatatura Crestin ortodoxa marturiseste:
Hristos il numste pe Sfantul Ioan Botezatorul, doar Ilie nu Ilie Tesviteanul (proorocul vechiului Testament) tocmai pentru a face diferenta intre ei.
Astfel Sfantul Ioan Botezatorul este numit Ilie pentru harul Duhului Sfant, slujirea si ravna pentru Dumnezeu pe care a avut-o acest mare prooroc intocmai ca si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Proorocul Ilie Tesviteanul este cu trupul in cer. Cum putea duhul (sufeltul spiritual) al Sfantului Ilie Tesviteanul sa fie si doua trupuri in acelasi timp? Reiese foarte clar ca teoria reincarnarii este o invatatura gresita.
"deodată s-a ivit un car și cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer" IV Regi 2,11

Si despre proorocul Elisei, Scriptura spune ca avea duhul lui Ilie (Tesviteanul):
"Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, văzându-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! " IV Regi 2,15.

Este evidet ca duh se refera in acest caz la har (Duhul Sfant)... ca doar Sfantul Prooroc Elisei nu a cerut sa aiba 2 suflete in el sau un suflet de doua ori mai mare.
"Elisei a zis: "Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!" " IV Regi 2,9

"Iar dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui" Romani 8,9

Eugen7 05.07.2010 09:43:36

NU EXISTA reincarnare

"Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata" Evrei 9,27

O viata pe pamant are omul dupa care urmeaza judecata. Din faptele sale va reiesi ce a ales omul: iadul (vesnic) sau raiul (viata vesnica intru Hristos, cu Hristos pentru Hristos).
"Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. " Luca 16,22-23.

Pe cruce Hristos Domnul i-a psus talharului care s-a pocait:
"Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" Luca 23,43.
deci nu maine nici la sfaritul veacurilor ci ASTAZI, in prezent.

Hrisos s-a pogorat la iad, evident cu sufletul Sau (spiritual) indumnezeit, caci trupul Sau era pe cruce rastignit (pentru a scoate de acolo doar pe cei drepti):
Hristos "omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe..." I Petru 3,19-20.

"Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig. Dacă însă a viețui în trup înseamnă a da roadă lucrului meu, nu știu ce voi alege. Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Dar este mai de folos pentru voi să zăbovesc în trup." Filipeni 1,24.

Danut7 05.07.2010 16:51:23

Citat:

În prealabil postat de Viorel (Post 266239)

Nu exista reincarnare.. Ioan nu a fost Ilie..

19. Și aceasta este mărturia lui Ioan, când au trimis la El iudeii din Ierusalim, preoți și leviți, ca să-l întrebe: Cine ești tu? 20. Și el a mărturisit și n-a tăgăduit; și a mărturisit: Nu sunt eu Hristosul. 21. Și ei l-au întrebat: Dar cine ești? Ești Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Ești tu Proorocul? Și a răspuns: Nu. 22. Deci i-au zis: Cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis. Ce spui tu despre tine însuți? 23. El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Îndreptați calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul. Ioan 1

13. Iar îngerul a zis către el: Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată și Elisabeta, femeia ta, îți va naște un fiu și-l vei numi Ioan. 14. Și bucurie și veselie vei avea și, de nașterea lui, mulți se vor bucura. 15. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. 16. Și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. 17. Și va merge înaintea Lui cu duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților spre copii și pe cei neascultători la înțelepciunea drepților, ca să gătească Domnului un popor pregătit. Luca 1

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266284)
Invatatura reincarnarii este total straina de Sfanta Scriptura si implicit de doctrina crestin ortodoxa.

Trebuie inteles ce inseamna cuvantul duh, in teologia ortodoxa.
"Duhul are mai multe sensuri, înseamnă, în primul loc, Sfântul Duh. Și puterile Sfintului Duh se numesc duhuri. Duh se nume ște și îngerul cel bun; duh si demonul; duh si sufletul. Sunt cazuri când si mintea se numește duh. Duh este si vântul; duh si aerul." Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I-a cap XIII.

Invatatura Crestin ortodoxa marturiseste:
Hristos il numste pe Sfantul Ioan Botezatorul, doar Ilie nu Ilie Tesviteanul (proorocul vechiului Testament) tocmai pentru a face diferenta intre ei.
Astfel Sfantul Ioan Botezatorul este numit Ilie pentru harul Duhului Sfant, slujirea si ravna pentru Dumnezeu pe care a avut-o acest mare prooroc intocmai ca si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Proorocul Ilie Tesviteanul este cu trupul in cer. Cum putea duhul (sufeltul spiritual) al Sfantului Ilie Tesviteanul sa fie si doua trupuri in acelasi timp? Reiese foarte clar ca teoria reincarnarii este o invatatura gresita.
"deodată s-a ivit un car și cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer" IV Regi 2,11

Si despre proorocul Elisei, Scriptura spune ca avea duhul lui Ilie (Tesviteanul):
"Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, văzându-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! " IV Regi 2,15.

Este evidet ca duh se refera in acest caz la har (Duhul Sfant)... ca doar Sfantul Prooroc Elisei nu a cerut sa aiba 2 suflete in el sau un suflet de doua ori mai mare.
"Elisei a zis: "Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!" " IV Regi 2,9

"Iar dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui" Romani 8,9

gabriel 30 05.07.2010 17:25:08

Un crestin Nu poate crede in reincarnare,in primul rand pentru ca filozofia reincarnarii nu este un concept crestin ci un concept pagan( venit din Asia-India,China,japonia,etc),si cine crede in reincarnare nu are cum sa nu creada si in zeii pagani si falsi din acele zone.

reincarnarea a fost un concept preluat si de miscarea new-age,miscare anti christica care vrea sa il indeparteze pe om de Dumnezeul adevarat.

marioad24 05.07.2010 17:30:02

Explica-mi ce este reincarnarea, cum a aparut ca stare, dimensiune, energie, daca cei ce cred au forta sa se transforme prin ei insasi. Si daca tot e asa de tare reincarnarea asta, de ce nu are mai adeptilor ai ei, putere sa va transforme intr-un inger sau o forma superioara de vibratie energetica? Doar reincarnari in animale si plante... Si inca o intrebare: De ce trebuie sa astepti sa mori, convins fiind ca te vei reincarna si vei trai mai departe? De ce nu incerci cat esti in viata sa te reincarnezi? Dupa moarte dispui de alte energii decat cele din aceasta viata? Si acest ciclu al reincarnarii e de capul lui, necontrolat de nimeni? Copii ai reincarnarii , ganditi putin si sunteti lenesi d.p.d.v. Spiritual....
Citat:

În prealabil postat de panthera (Post 262130)
credeti in reincarnare?

Makavelli 05.07.2010 17:51:37

Nu inteleg de ce vi se pare atat de absurda ideea reincarnarii, si de unde si pana unde concluzia ca ciclul reincarnarii e haotic? si cine v-a zis ca neaparat reincarnare in plante sau animale? Teoria e ca dupa atatea vieti sufletul evolueaza spiritual pana devine pur prin experiente pozitive sau negative. Nu sunt ferm convins ca exista reincarnare, dar...vad ca unii de aici reactioneaza agresiv la o idee noua de frica, ca maine toate credinta lor se va pierde. Acum pot sa vad clar ca va indoiti de propria voastra credinta.

seraph 05.07.2010 21:09:49

reincarnarea

Nu prea s-a vorbit de ereziile lui Origen(vis-a-vis de preexistenta sufletului) ,de metasomatoza greceasca (si de interpretarile eronate aduse acesteia de catre antropozofie si teozofie ) . In vechiul testament si in brahmane ni se spune cat se poate de clar ca tot ceea ce a parasit pamantul acesta nu se va mai intoarce aici. Nu spun ca nu exista o credinta in reincarnare, dar aceasta a aparut ca urmare a "popularizarii" doctrinelor orientale traditionale, unde evident madam'(ignoranta) Blavatsky si tov. ezoteric Steiner au avut o mare contributie in cursa lor spre uniformizare si simplificare. (pana si Dalai Lama intr-un interviu a spus ca occidentalii inteleg altceva prin notiunea de reincarnare.)
Daca ar exista totusi reincarnare, asta ar insemna ca toate doctrinele cu adevarat traditionale ale lumii sunt gresite.
Invataturile traditionale ale hinduismui(si nu numai) ne spun ca suntem in Kali-yuga, ultimul ciclu al manifestarii ; unde adevarata spiritualitate este ascunsa si rezervata doar pentru o mana de oameni- paralela este(si Parintele Staniloaie a descris-o destul de bine in ascetica si mistica - diferenta dintre mantuire si desavarsire). Eu din cate stiu, aceasta asa-zisa credinta in reincarnare a aparut prin sec. 19 pentru a explica diferentele dintre clasele sociale. De cele mai multe ori citim o carte unde ne este servit totul sub nas, ne gadila noua urechiusa cum trebuie si o luam ca atare, realitatea este cu totul alta. Reincarnarea nu exista.

marioad24 05.07.2010 21:30:15

daca ai fi corect

de ce nu esti corect si sa spui ca te referi la mine?Si ce vrei , sa tacem , ca sa aratam ca astfel avem credinta?
Cand cineva greseste atunci cand isi indeplineste indatoririle de serviciu taci? Il lasi sa persiste in continuare in greseli pana ce face praf totul? Dar practica cum e?
Citat:

În prealabil postat de Makavelli (Post 266393)
Nu inteleg de ce vi se pare atat de absurda ideea reincarnarii, si de unde si pana unde concluzia ca ciclul reincarnarii e haotic? si cine v-a zis ca neaparat reincarnare in plante sau animale? Teoria e ca dupa atatea vieti sufletul evolueaza spiritual pana devine pur prin experiente pozitive sau negative. Nu sunt ferm convins ca exista reincarnare, dar...vad ca unii de aici reactioneaza agresiv la o idee noua de frica, ca maine toate credinta lor se va pierde. Acum pot sa vad clar ca va indoiti de propria voastra credinta.

Makavelli 05.07.2010 23:10:02

Puteam sa zic ca ma refer la tine mario, dar pana la urma nu e ceva personal, pentru ca mai sunt si altii care gandesc ca tine, dar diferenta e ca te pripesti cu concluziile: copii ai reincarnarii, lenesi d.p.d.v spiritual nici nu stiu ce ai vrut sa spui cu lenea aia. Si nu am zis sa taci, doar ca vad ca orice nu tine de crestinism trebuie combatut de parca ar fi impotriva lui dumnezeu, si daca nu gandim toti la fel (crestineste) neaparat suntem etichetati eretici (nu ma refer neaparat la mine).Si pur si simplu, lasand la o parte existenta reincarnarii, gresita ea sau nu, tot nu as putea sa ma rezum doar la o carte alcatuita dintr-o colectie de legende, si sa nu incerc sa aflu si alte perspective.

gabriel 30 05.07.2010 23:43:20

Unde in Sfanta Scriptura se vorbeste de reincarnare.????

Unde in scrierile Sfintilor Parinti este aprobata existenta reincarnari..???

Nicaieri.Din contra,ni se cere(chiar ni se porunceste) sa combatem cu orice mijloace astfel de idei amagitoare,care smintesc mintile crestinilor.La fel ca si de Yoga,si de ideea existentei reincarnarii,crestinul trebuie sa se fereasca,pentru ca sminteste mintea.

orenda 06.07.2010 04:34:30

Reincarnarea nu prea are logica pentru mine si nu functioneaza.

Eugen7 06.07.2010 09:49:07

Citat:

În prealabil postat de Makavelli (Post 266393)
Nu inteleg de ce vi se pare atat de absurda ideea reincarnarii,...

Machiavelli... o rugaminte avem. Te rog nu mai afirma ca esti (crestin) ortodox daca sustii invataturi cu totul straine de doctrina crestin ortodoxa.
La profilul tau asa scrie. Poti induce in eroare pe multi (din cei necunoscatori ai invataturii crestin ortodoxe).

A fi ortodox inseamna a marturisi (toata) credinta ortodoxa prin fapte in primul rand dar si in cuvinte (atunci cand este cazul).
Poti vorbi cat vrei despre reincarnare si cui vrei atata timp cat nu sustii ca esti ortodox crestin.

"Smintelile trebuie sa vina dar VAI DE CEL PRIN CARE VINE SMINTEALA" (Matei)

heaven 06.07.2010 10:43:03

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266529)
Machiavelli... o rugaminte avem. Te rog nu mai afirma ca esti (crestin) ortodox daca sustii invataturi cu totul straine de doctrina crestin ortodoxa.
La profilul tau asa scrie. Poti induce in eroare pe multi (din cei necunoscatori ai invataturii crestin ortodoxe).

A fi ortodox inseamna a marturisi (toata) credinta ortodoxa prin fapte in primul rand dar si in cuvinte (atunci cand este cazul).
Poti vorbi cat vrei despre reincarnare si cui vrei atata timp cat nu sustii ca esti ortodox crestin.

"Smintelile trebuie sa vina dar VAI DE CEL PRIN CARE VINE SMINTEALA" (Matei)

Numai Dumnezeu poate hotari cine si cat de crestin este in inima sa,nu noi,simpli muritori cu pacatele garla dupa noi.
Lasati judecatile in seama Tatalui si vedeti-va fiecare de lucrul cu propriul suflet.
Informatiile vor curge nu doar pe acest forum,ci peste tot in jurul nostru.Unele sunt benefice,altele mai putin,dar fiecare om are dreptul sa cerceteze si sa aleaga ceea ce este bine pentru el si nimeni nu se va converti sau sminti in urma lecturarii pe un forum,ci cel mult va avea curiozitatea sa cerceteze,iar cu informatiile primite este alegerea fiecaruia ce va face.
Fiecare are filtrul sau propriu interior si nimeni nu are dreptul sa cenzureze si sa puna pumnul in gura celor din jur.Si nu vorbesc de tine in mod special,Eugen,chiar nu vreau sa intelegi ca am ceva personal contra ta,dar ma deranjeaza aceasta atitudine pe care am observat-o la mai multi ortodocsi plini de zel.
Religia crestina este relgia iubirii,iar iubirea da libertate,in nici un caz nu face casa buna cu cenzura,incatusarea,opresiunea etc.

Eugen7 06.07.2010 10:54:40

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 266544)
...Si nu vorbesc de tine in mod special,Eugen,chiar nu vreau sa intelegi ca am ceva personal contra ta,dar ma deranjeaza aceasta atitudine pe care am observat-o la mai multi ortodocsi plini de zel.
Religia crestina este relgia iubirii,iar iubirea da libertate,in nici un caz nu face casa buna cu cenzura,incatusarea,opresiunea etc.

Ideea din postarea mea era simpla. Fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale. Daca te consideri ortodox atunci trebuie sa marturisesti credinta ortodoxa.

Nu am nimic impotriva celor care vor sa sustina invataruri proprii in numele crestinismului... ci doar cu cei care propovaduiesc invataturi straine de ortodoxie si spun ca acelea ar fi crestin ortodoxe.

"Vremea este sa lucreze Domnul ca oamenii au stricat legea ta" Psalmul 118.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:30:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.