Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   "imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9226)

Doriana 22.04.2010 12:00:51

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 238040)
Stiti voi unde stau copiii nebotezati ? Sa tineti minte, care sunteti aici ! Copiii nebotezati ai crestinilor stau in partea de miazanoapte din ceruri, unde este un fel de ceata, cum este la noi in zori de ziua, cand nu s-a luminat.
Ei au primit de la Mantuitorul un inel; se cheama " inelul nemuririi vesnice ". Ei stau acolo si striga totdeauna impotriva parintilor : " Doamne, n-am vazut lumina soarelui, n-am vazut lumina lunii, n-am vazut stelele, n-am vazut lumina zilei, n-am vazut florile campului, n-am auzit cantand pasarile, n-am vazut frumusetea lumii, de ce ne tii pe noi in intuneric, ca noi nu suntem vinovati !"

In cerul lui Dumnezeu exista intuneric si locuri in care te simti rau? :23:

topcat 22.04.2010 12:01:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 238040)
Hm.. cred ca am auzit asta si pe la parintele Cleopa, nu ca nu s-ar mantui, ci ca ar sta intr-un loc intunecat.

Asta se intimpla cind amestecam realitatea cu fantezia ;)

Jane Says 22.04.2010 12:04:39

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 238049)

Nu mergi oare sa prorocesti in limbi doi metri mai incolo, pe celalalt topic, dupa care vii si ne spui si noua ce ai aflat? :)

Dumitru73 22.04.2010 12:07:02

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238050)
Asta se intimpla cind amestecam realitatea cu fantezia ;)

Pr Cleopa era plin de fantezii.

topcat 22.04.2010 12:08:10

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238041)
Dragul meu topcat: copiii normali pot.
Cum am zis si pe alt topic, preopcuparea de natura intelectuala pentru mantuirea altuia nu serveste la nimic. Daca pe tine te intereseaza lucrurile astea, singurul lucru pe care-l poti face e sa te asiguri ca daca ai primit un ceas elvetian care functioneaza perfect si are potential, nu o sa te limitezi la a bate cuie cu el.
Ca de restul se ocupa Dumnezeu, dupa ce faci tu tot ce tine de tine.
Arsul in iad poate fi la 13 ani si asta: m-am obisnuit sa ma joc cu cucul in fiecare zi si aia e starea mea de bine si lucrul pe care-l astept cu nerabdare. Se intampla ceva si mor. Si-ajung pe lumea cealalta, unde cu siguranta nu va mai exista posibilitatea de a ma juca cu respectivul cuc, dar dorinta va ramane la infinit si fiind toti adulti pe aici ne putem imagina ca aia nu e tocmai o fericire.

E o simplificare extrema, dar ca sa intelegi de ce ne rugam sa ne dea Dumnezeu timp de pocainta si indreptare. Metanoia e schimbarea orientarii mintii dinspre pacat (caruia moartea fizica ii pune punct oricum, fie ca vrem sau nu) spre Dumnezeu.

Deci daca cumva copilul moare cu cucul in mina, neapucind sa vada cum e sa ai o pasarica adevarata, peste citiva ani, inseamna ca Domnul a considerat ca nu e in stare sa isi dezlipeasca mina de pe cuc niciodata si l-a omorit ca oricum facea prostii pe Pamint si ii mai smintea si pe altii?
A, am uitat, nu l-a omorit Domnul ci s-a departat vicleanul de copil de el.

glykys 22.04.2010 12:08:48

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 238049)

Nu am pretentia de a sti mai bine decat par. Cleopa.

glykys 22.04.2010 12:11:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238054)
Pr Cleopa era plin de fantezii.

Dupa voi, si crestinismul e plin de fantezii... asa se spune cand nu ai argumente sau credinta... :76:

Dumitru73 22.04.2010 12:13:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 238059)
Dupa voi, si crestinismul e plin de fantezii... asa se spune cand nu ai argumente sau credinta... :76:

Are unele fantezii, dar asta nu inseamna ca toata invatatura crestina este gresita si ar trebui lepadata.
Dar pr Cleopa era chiar fantezist. De altfel si alti parinti.

Jane Says 22.04.2010 12:16:19

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238055)
Deci daca cumva copilul moare cu cucul in mina, neapucind sa vada cum e sa ai o pasarica adevarata, peste citiva ani, inseamna ca Domnul a considerat ca nu e in stare sa isi dezlipeasca mina de pe cuc niciodata si l-a omorit ca oricum facea prostii pe Pamint si ii mai smintea si pe altii?
A, am uitat nu l-a omorit Domnul ci s-a departat sarmanul de copil de el.

Din punctul tau de vedere cand inceteaza un om sa mai fie sarmanul copil?
Te intreb pentru ca pari matur, cu experienta de viata, ba poate ai si copii. Cam pe la varsta, asa, orientativ, incepi sa le recunosti autonomia, discernamantul intre bine si rau, si sa gandesti ca sunt in mod direct responsabili pentru faptele si consecintele faptelor lor?

Iar in ceea ce priveste moartea: ce diferenta personala ultima (deci dincolo de sentimentele familiei si tragedia colaterala) este intre a muri la 13 ani si a muri la 80? Adica pe astia la 13 ani ii omoara Dumnezeu dar pe unul de 80 de ani care are un AVC sau cade pe scari si se face praf -- il omoara cine? Sau daca Dumnezeu ar fi asa de bun, nu ar mai exista moartea fizica deloc? Iar daca tu oricum esti de parere ca Dumnezeu nu exista, de ce investesti acest concept teoretic (pt tine) cu atatea afecte negative? :)

Din punctul de vedere ortodox, Dumnezeu cheama omul in momentul cel mai propice mantuirii lui. Ori ca sa il impiedice de la a face pacate si mai mari, despartindu-se astfel si mai mult de El si agonisindu-si si mai mult intuneric. Ori pentru ca acel om nu ar mai fi putut progresa duhovniceste si si-a ajuns masura. Dumnezeu nu vrea sa umple iadul cu noi si cand ne da ani lungi, cand da viata lunga unor pacatosi care pana si pe un ateu l-ar ingretosa, e si pentru ca le da sansa la pocainta, pentru ca nici pe aia n-ar vrea sa ii piarda.

Motiv pentru care in fiecare dimineata ar trebui sa multumim lui Dumnezeu, cum zice in rugaciunile de dimi, capentru multa mila sa m-a facut sa apuc dimineata, dar e o mila de care suntem constienti si la care facem apel.

Jane Says 22.04.2010 12:22:31

Chiar ca pare imoral si nedrept Dumnezeu :)

Citat:

cum toți își primesc răsplata, cei din ceasul întâi, cu plata cea dreaptă, cei din ceasul al treilea cu mulțumire să prăznuiască, cei din ceasul al șaselea și al nouălea, nicidecum îndoindu-se. Cei din ceasul al unsprezecelea, netemându-se din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește, și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și viața o laudă...
De ceasul al doishpelea nu mai zice nimic, si banuiesc ca acela ar fi moartea.

Dumitru73 22.04.2010 12:34:15

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238062)
Te intreb pentru ca pari matur, cu experienta de viata, ba poate ai si copii. Cam pe la varsta, asa, orientativ, incepi sa le recunosti autonomia, discernamantul intre bine si rau, si sa gandesti ca sunt in mod direct responsabili pentru faptele si consecintele faptelor lor?

Iar in ceea ce priveste moartea: ce diferenta personala ultima (deci dincolo de sentimentele familiei si tragedia colaterala) este intre a muri la 13 ani si a muri la 80? Adica pe astia la 13 ani ii omoara Dumnezeu dar pe unul de 80 de ani care are un AVC sau cade pe scari si se face praf -- il omoara cine? Sau daca Dumnezeu ar fi asa de bun, nu ar mai exista moartea fizica deloc? Iar daca tu oricum esti de parere ca Dumnezeu nu exista, de ce investesti acest concept teoretic (pt tine) cu atatea afecte negative? :)

Din punctul de vedere ortodox, Dumnezeu cheama omul in momentul cel mai propice mantuirii lui. Ori ca sa il impiedice de la a face pacate si mai mari, despartindu-se astfel si mai mult de El si agonisindu-si si mai mult intuneric. Ori pentru ca acel om nu ar mai fi putut progresa duhovniceste si si-a ajuns masura. Dumnezeu nu vrea sa umple iadul cu noi si cand ne da ani lungi, cand da viata lunga unor pacatosi care pana si pe un ateu l-ar ingretosa, e si pentru ca le da sansa la pocainta, pentru ca nici pe aia n-ar vrea sa ii piarda.

Motiv pentru care in fiecare dimineata ar trebui sa multumim lui Dumnezeu, cum zice in rugaciunile de dimi, capentru multa mila sa m-a facut sa apuc dimineata, dar e o mila de care suntem constienti si la care facem apel.

Iar la copilul din exemplu cel mai propice moment al mantuirii era ala cu cucul in mana?

topcat 22.04.2010 12:34:41

Citat:

E un proces gradual si mult prea complex si nu poate fi bine definit, asa cum nu poate fi definita bine nici macar viata. Sint unii oameni ce in anumite domenii nu se maturizeaza deloc, caracteristicile de copil si matur se intrepatrund.
Citat:

Iar in ceea ce priveste moartea: ce diferenta personala ultima (deci dincolo de sentimentele familiei si tragedia colaterala) este intre a muri la 13 ani si a muri la 80? Adica pe astia la 13 ani ii omoara Dumnezeu dar pe unul de 80 de ani care are un AVC sau cade pe scari si se face praf -- il omoara cine? Sau daca Dumnezeu ar fi asa de bun, nu ar mai exista moartea fizica deloc?

Personala, nu este. Eu nu am spus ca unul de 80 ani nu l-ar omori tot Dzeu. Insist insa pe exemple de copii pentru a scapa de vesnica scuza cum ca omul moare pentru ca s-a indepartat de Dzeu. Oricum, nu e tot una ce fel de moarte are un copil.
Citat:

Iar daca tu oricum esti de parere ca Dumnezeu nu exista, de ce investesti acest concept teoretic (pt tine) cu atatea afecte negative? :)

Pentru ca conceptul in sine e unul profund imoral. E imoral sa consideri ca e ok ca parintii sa ajunga in rai si copilul, pentru care au trait si muncit atitia ani, bucuria vietii lor, a ajuns in iad.
Citat:

Repet a nu-stiu-cita-oara: vorbim despre acelasi Dzeu, omniscient, sau despre un Dzeu cu nazuite, dorinte si asteptari omenesti?

Dumitru73 22.04.2010 12:43:07

Citat:

Serios vorbind, tu daca ti-ai printe baiatul de 13 ani cu cucul in mana ce i-ai face?
Astept un raspuns serios.

topcat 22.04.2010 12:45:27

Ar face asta:
18. De va avea cineva fecior rău și nesupus, care nu ascultă de vorba tatălui său și de vorba mamei sale și aceștia l-au pedepsit, dar el tot nu-i ascultă,
19. Să-l ia tatăl lui și mama lui și să-l ducă la bătrânii cetății lor și la poarta acelei cetăți și către preoții cetății lor să zică:
20. Acest fiu al nostru este rău și neascultător, nu ascultă de Cuvântul nostru și este lacom și bețiv".
21. Atunci toți oamenii cetății lui să-l ucidă cu pietre și să-l omoare. Și așa să stârpești răul din mijlocul tău și toți Israeliții vor auzi și se vor teme. (Deut. 21)

Care e diferenta intre VT si NT? Doar mijloacele de tortura mai sofisticate?

Jane Says 22.04.2010 12:53:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238074)
Ar face asta:
18. De va avea cineva fecior rău și nesupus, care nu ascultă de vorba tatălui său și de vorba mamei sale și aceștia l-au pedepsit, dar el tot nu-i ascultă,
19. Să-l ia tatăl lui și mama lui și să-l ducă la bătrânii cetății lor și la poarta acelei cetăți și către preoții cetății lor să zică:
20. Acest fiu al nostru este rău și neascultător, nu ascultă de Cuvântul nostru și este lacom și bețiv".
21. Atunci toți oamenii cetății lui să-l ucidă cu pietre și să-l omoare. Și așa să stârpești răul din mijlocul tău și toți Israeliții vor auzi și se vor teme. (Deut. 21)

Care e diferenta intre VT si NT? Doar mijloacele de tortura mai sofisticate?

De cand cu NT nu ai voie sa mai ranesti nici cu o floare pe aproapele.

topcat 22.04.2010 12:56:47

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238077)

Sa inteleg ca esti de acord ca inainte ERA VOIE? :)
Si? Copilul cu cucul in mina tot in iad va ajunge. Macar daca ii dai o scatoalca poate intelege.

Dumitru73 22.04.2010 13:00:53

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238077)

Interesanta aceasta intoarcere de 180 de grade, ca doar vorbim de acelasi Dumnezeu, nu?
In VT ne porunceste sa ne ucidem copii neascultatori, iar NT sa intoarcem si celalalt obraz celui care ne loveste.
Nu vi se pare ca e ceva in neregula?

Jane Says 22.04.2010 13:02:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238071)
Serios vorbind, tu daca ti-ai printe baiatul de 13 ani cu cucul in mana ce i-ai face?
Astept un raspuns serios.

Probabil ca acelasi lucru ca tine, cu exceptia cazului in care tu i-ai da indicatii pretioase, ofcors.

I-as spune sa nu mai faca si i-as da eventual sa citeasca vreo carte pe tema asta - si nu una dintre acelea care scriu ca daaaa, e bine, e ok sa te explorezi, sa bla bla. Nici una care ii zice de flacarile iadului. Exista si altele, dar n-am chef de intrat in detalii acum. M-as cam spala pe maini si i-as lasa duhovnicul sa ii vorbeasca despre asta.

Chiar daca o va mai face pe urma, o sa stie ca nu e ok cu Dumnezeu sa faci lucrul asta si indiferent de cate ori cade, va avea posibilitatea sa se intoarca si sa spovedeasca acel pacat, fiind constient si incercand sa nu-l mai repete. Lumea pe-aici nu scrie pentru ca sunt lucruri intime, insa dupa ce spovedesti de n ori un pacat, ceva se intampla si nu-ti mai vine sa-l faci deloc.

Jane Says 22.04.2010 13:07:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238082)
Interesanta aceasta intoarcere de 180 de grade, ca doar vorbim de acelasi Dumnezeu, nu?
In VT ne porunceste sa ne ucidem copii neascultatori, iar NT sa intoarcem si celalalt obraz celui care ne loveste.

Citeste daca ai chef la Isaia, la Maleahi si la Osea, printre altele, ca sa vezi de ce ii scutura Dumnezeu pe ai Lui, si in ce maniera o facea. Ai oarece responsabilitati cand esti nascut in poporul ales al lui Dumnezeu si cand din urmasii tai se va intrupa Mantuitorul, Unul din Sfanta Treime, si cand Dumnezeu iti vorbeste in mod direct. Asa cum si fiii Printului Charles au avut alta copilarie decat copiii celorlalti, cu mai multe restrictii, tocmai in ideea ca ei vor ajunge regi. Un exemplu mai din topor, dar trebuie sa plec acum.

Dumitru73 22.04.2010 13:10:31

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238083)
Probabil ca acelasi lucru ca tine, cu exceptia cazului in care tu i-ai da indicatii pretioase, ofcors.

I-as spune sa nu mai faca si i-as da eventual sa citeasca vreo carte pe tema asta - si nu una dintre acelea care scriu ca daaaa, e bine, e ok sa te explorezi, sa bla bla. Nici una care ii zice de flacarile iadului. Exista si altele, dar n-am chef de intrat in detalii acum. M-as cam spala pe maini si i-as lasa duhovnicul sa ii vorbeasca despre asta.

Chiar daca o va mai face pe urma, o sa stie ca nu e ok cu Dumnezeu sa faci lucrul asta si indiferent de cate ori cade, va avea posibilitatea sa se intoarca si sa spovedeasca acel pacat, fiind constient si incercand sa nu-l mai repete. Lumea pe-aici nu scrie pentru ca sunt lucruri intime, insa dupa ce spovedesti de n ori un pacat, ceva se intampla si nu-ti mai vine sa-l faci deloc.

Aha ... pai daca tu si eu si altii nu l-am pedepsi decat cu ceva cuvinte, asa cumm suntem noi pacatosi si rai, cum crezi ca Dumnezeu in marea sa bunatate, pentru aceeasi fapta, l-ar trimite pentru vesnicie in iad?

FiulRisipitor 22.04.2010 13:10:41

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 237975)
Ce greseala crezi ca trebuie sa faca un copil si cam la ce virsta pentru a ajunge in iad?
Ce crezi ca se schimba la un copil intre 2 si 10 ani? Consideri un copil la 10 ani bun de plata pentru numeroasele sale pacate pe care a reusit sa le stringa in acest rastimp? Crezi ca un copil la 10 ani nu mai are dreptul la o copilarie lipsita de griji?

Ma impingi si pe mine sa gandesc limitat ca si tine. Imi pare rau s ate anunt - nu sut in masura sa spun cine se mantuiesti si cine nu. Spunea un parinte odata ca la Dumnezeu cateodata 1+1 face 2 dar cateodata 1+1 face 2 milioane....
Nu am spus despre un copil ca ajunge in iad si cred ca nici macar preotii nu pot spune cu certitudine cine si unde ajunge. Incercam sa spun doar ca un copil care a ajuns la varsta in care poate gandi si poate lua si singur anumite decizii este pasibil de judecata. Ca dupa judecata va fi in rai sau iad nu mai este de domeniul nostru. Fiecare greseala va fi luata in parte si daca se gasesc circumstante atenuante esti iertat daca nu platesti pentru ce ai facut.

Dumitru73 22.04.2010 13:13:46

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 238085)
Citeste daca ai chef la Isaia, la Maleahi si la Osea, printre altele, ca sa vezi de ce ii scutura Dumnezeu pe ai Lui, si in ce maniera o facea. Ai oarece responsabilitati cand esti nascut in poporul ales al lui Dumnezeu si cand din urmasii tai se va intrupa Mantuitorul, Unul din Sfanta Treime, si cand Dumnezeu iti vorbeste in mod direct. Asa cum si fiii Printului Charles au avut alta copilarie decat copiii celorlalti, cu mai multe restrictii, tocmai in ideea ca ei vor ajunge regi. Un exemplu mai din topor, dar trebuie sa plec acum.

Adica Charles si-ar pune copii sa ucida alti oameni, eventual proprii copii (tot din topor este exemplul), pentru a deveni buni regi.
Hmmm ...

FiulRisipitor 22.04.2010 13:14:55

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238009)
Faptul un copil de 7-10 ani poate fi considerat pacatos, ma infioara.

Ai auzit de invidie? Sa sti ca si copii o au. Ai auzit de furt? Furt se cheama si un copil ia jucaria altuia. Ai auzit de neascultare? Vezi raportul intre om si Dumnezeu = raportul intre copil si parinti. Si din nou lista poate continua....
Sigur de cele mai multe ori vina este impartita intre el si parinti ca nu i-au acordat lectiile de viata necesare.

topcat 22.04.2010 13:19:29

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238089)
Ma impingi si pe mine sa gandesc limitat ca si tine. Imi pare rau s ate anunt - nu sut in masura sa spun cine se mantuiesti si cine nu. Spunea un parinte odata ca la Dumnezeu cateodata 1+1 face 2 dar cateodata 1+1 face 2 milioane....
Nu am spus despre un copil ca ajunge in iad si cred ca nici macar preotii nu pot spune cu certitudine cine si unde ajunge. Incercam sa spun doar ca un copil care a ajuns la varsta in care poate gandi si poate lua si singur anumite decizii este pasibil de judecata. Ca dupa judecata va fi in rai sau iad nu mai este de domeniul nostru. Fiecare greseala va fi luata in parte si daca se gasesc circumstante atenuante esti iertat daca nu platesti pentru ce ai facut.

Nu crezi ca faptul ca ne-a creat asa imperfecti e o circumstanta demna de luat in calcul?

Dumitru73 22.04.2010 13:24:18

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238092)
Ai auzit de invidie? Sa sti ca si copii o au. Ai auzit de furt? Furt se cheama si un copil ia jucaria altuia. Ai auzit de neascultare? Vezi raportul intre om si Dumnezeu = raportul intre copil si parinti. Si din nou lista poate continua....
Sigur de cele mai multe ori vina este impartita intre el si parinti ca nu i-au acordat lectiile de viata necesare.

Si copii pot sa ucida.
Dar asta nu inseamna ca este pasibil de iad.

glykys 22.04.2010 13:26:13

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238096)
Nu crezi ca faptul ca ne-a creat asa imperfecti e o circumstanta demna de luat in calcul?

Grrr! Te-o fi creat Dumnezeu maimuta?
Cum sa ne creeze Dumnezeu imperfecti, cand El i-a creat pe Adam si Eva perfectibili (nu perfecti), dar ei, folosindu-si liberul arbitrul, au ales sa pacatuiasca, desi fusesera preveniti asupra acestui lucru? Si cand a mai venit in lume sa se rastigneasca, tocmai ca sa ne spele pe noi toti de pacatul protoparintilor!!! :32::32:

FiulRisipitor 22.04.2010 13:26:26

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238082)

Cei care sustin teoria evolutiei ar trebui sa va raspunda la asta. Si in crestinism se spune ca omul inainte era mai idiot. Deci si exemplele trebuiau sa fie extreme. Daca te uiti la diferenta intre VT si NT o sa vezi ca in VT Dumnezeu vorbea destul de direct proorocilor si multor oameni. Deci te vezi fata in fata cu Dumnezeu si nu respecti nimic din ce iti cere - am impresia ca de aici cam slabe sanse sa te indrepti, decat poate printr-o masura extrema. Dupa venirea lui Hristos lucrurile s-au schimbat. La inceputul crestinismului erau mult mai multi oameni drepti decat in VT. Nu mai era 1 prooroc care calauzea poporul, erau mai multi apostoli. Omul se presupune ca a devenit mai inteligent si pricepe nu trebuie ca la telefon sa dai cu pumnul sa-i pice fisa.

glykys 22.04.2010 13:27:13

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238098)
Si copii pot sa ucida.

De unde stii asta? Teoretic, toti suntem pasibili de iad, dar si de rai...

FiulRisipitor 22.04.2010 13:27:48

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 238098)
Si copii pot sa ucida.

Citeste ce am raspuns pentru topcat. Nu am spus IAD!!! Nu am spus cu certitudine ca va fi pedepsit! Ci doar ca este pasibil de judecata.

FiulRisipitor 22.04.2010 13:34:56

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238096)

Nu cred ca ne-a creat imperfecti cum nici pe diavol nu l-a creat imperfect: toti au dreptul sa aleaga. Pana si diavolul daca s-ar cai si si-ar cere iertare ar ajunge iar inger.
Daca mergi sa-ti cumperi o masina si la reprezentanta in care intri este numai un singur model sunt convins ca nu vei fi multumit ca nu ai d eunde alege. De cate ori ne dorim ceva cautam cea mai buna optiune - facem alegeri. Eu zic ca asta este o libertate....

topcat 22.04.2010 13:39:06

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 238100)
Grrr! Te-o fi creat Dumnezeu maimuta?

Asa se pare :)

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 238100)
Cum sa ne creeze Dumnezeu imperfecti, cand El i-a creat pe Adam si Eva perfectibili (nu perfecti), dar ei, folosindu-si liberul arbitrul, au ales sa pacatuiasca, desi fusesera preveniti asupra acestui lucru? Si cand a mai venit in lume sa se rastigneasca, tocmai ca sa ne spele pe noi toti de pacatul protoparintilor!!! :32::32:

Perfectibil implica imperfectiunea ;)

Acum sintem la topicul potrivit, asa ca am sa spun (desi cred ca am mai facut-o) cum e si cu rastingnirea: rastignirea si suferinta unei fiinte omnipotente nu are absolut nici cea mai mica valoare. Trebuia sa fie deci (ceea ce s-a intimplat) muritor pentru ca rastignirea sa valoreze ceva. Aici exista doua variante: Hristos stia ca va invia sau nu era sigur ca va invia; daca era sigur ca va invia, rastignirea sa iarasi era un gest neutru, nu implica nci un sacrificiu pentru el. Ramine varianta 2: Dzeu s-a intrupat in ceva muritor fara sa fie sigur ca va invia. Trecind peste absurdul situatiei (ca ceva nemuritor poate deveni muritor), care credeti ca e discernamintul unei astfel de ratiuni, care risca totul (umanitatea si tot universul) pe o carte?

topcat 22.04.2010 13:41:05

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238109)
Nu cred ca ne-a creat imperfecti cum nici pe diavol nu l-a creat imperfect: toti au dreptul sa aleaga. Pana si diavolul daca s-ar cai si si-ar cere iertare ar ajunge iar inger.
Daca mergi sa-ti cumperi o masina si la reprezentanta in care intri este numai un singur model sunt convins ca nu vei fi multumit ca nu ai d eunde alege. De cate ori ne dorim ceva cautam cea mai buna optiune - facem alegeri. Eu zic ca asta este o libertate....

Atunci sa ne lase libertatea de a fi fericiti si fara el. Eu zic ca asta e libertate ;)

Mihnea Dragomir 22.04.2010 13:42:37

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238109)
Pana si diavolul daca s-ar cai si si-ar cere iertare ar ajunge iar inger.

Hmm, asta poate fi cel mult o părere.

FiulRisipitor 22.04.2010 13:43:13

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238116)
Atunci sa ne lase libertatea de a fi fericiti si fara el. Eu zic ca asta e libertate ;)

Pai eu cred ca ne-a lasat si asta.... Dar ce te faci cu dracul? El nu vrea sa ne lase in pace oricat l-ai ruga tu! :)

FiulRisipitor 22.04.2010 13:46:08

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 238119)
Hmm, asta poate fi cel mult o părere.

Da este doar o parere, dar nu schimba cu nimic viziunea ortodoxa despre Dumnezeu. Evident ca si diavolul are acelasi termen ca si noi pentru a face asta - pana la a doua venire a lui Hristos.

topcat 22.04.2010 13:48:17

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238120)
Pai eu cred ca ne-a lasat si asta.... Dar ce te faci cu dracul? El nu vrea sa ne lase in pace oricat l-ai ruga tu! :)

Ei, dracul asta! E al dracului de il tine la respect pina si pe Dzeu ;)

FiulRisipitor 22.04.2010 13:55:35

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238125)
Ei, dracul asta! E al dracului de il tine la respect pina si pe Dzeu ;)

Nu-l tine la respect dar are libertate (cum spuneam in alt post). Acum nu putem sa-i cerem lui Dumnezeu: Dispari si odata cu tine fa-l praf si pe diavol! :D

Florin-Ionut 22.04.2010 14:12:47

Behooold!!!

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 238044)
Fotograful s-a bucurat ca a gasit un instantaneu care ii poate aduce bani si celebritate. Nu a alungat vulturul, nu a luat copilul de acolo sa-l duca intr-un orfelinat ceva, nu i-a dat ceva sa manance. Deci eu la fotograf ma gandesc ma mult, nu la acel suferind. Asta e marea diferenta dintre atei si crestini: noi consideram acest timp ca inceputul vesniciei, pe cand voi va rezumati la cativa ani de existenta...

Habar n-am avut ca jurnalistul a capatat premiul Pulitzer pentru poza asta si ca dupa cateva luni s-a sinucis.

http://africanhistory.about.com/b/20...-the-child.htm

http://z.about.com/d/africanhistory/...ulturePhot.jpgThe haunting photo of a vulture stalking an emaciated Sudanese girl who'd collapsed on her way to a feeding station won photographer Kevin Carter a Pulitzer Prize in 1994. Carter also become notorious for sticking to the journalistic principle of being an observor and not getting involved -- he left after taking his photo and neither he, nor the New York Times, which first published the photo on 26 March 1993, knew what happened to her. (Looking at the photo, it's hard to imagine a pleasant ending.) A few months later after collecting his Pulitzer, Carter committed suicide, the violence he'd encountered in his life as a journalist, especially in South Africa, becoming too much to live with.

topcat 22.04.2010 14:14:19

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 238133)
Nu-l tine la respect dar are libertate (cum spuneam in alt post). Acum nu putem sa-i cerem lui Dumnezeu: Dispari si odata cu tine fa-l praf si pe diavol! :D

El poate ramine, daca zici ca e numai iubire :)
Care mai e diferenta practica intre dualism si crestinism?

glykys 22.04.2010 14:19:27

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 238112)
Asa se pare :)

Perfectibil implica imperfectiunea ;)

Acum sintem la topicul potrivit, asa ca am sa spun (desi cred ca am mai facut-o) cum e si cu rastingnirea: rastignirea si suferinta unei fiinte omnipotente nu are absolut nici cea mai mica valoare. Trebuia sa fie deci (ceea ce s-a intimplat) muritor pentru ca rastignirea sa valoreze ceva. Aici exista doua variante: Hristos stia ca va invia sau nu era sigur ca va invia; daca era sigur ca va invia, rastignirea sa iarasi era un gest neutru, nu implica nci un sacrificiu pentru el. Ramine varianta 2: Dzeu s-a intrupat in ceva muritor fara sa fie sigur ca va invia. Trecind peste absurdul situatiei (ca ceva nemuritor poate deveni muritor), care credeti ca e discernamintul unei astfel de ratiuni, care risca totul (umanitatea si tot universul) pe o carte?

Ne-a facut perfectibili, pentru ca noi sa hotaram daca dorim desavarsirea sau caderea. Omul a ales caderea, evident...
Rationamentul tau este gresit, pentru ca uiti faptul ca in Hristos sunt doua firi, una umana si una dumnezeiasca. Omul Hristos se rastigneste pe cruce. Dar astea sunt lucruri prea inalte si nu e bine sa imprastiem tuturor maimutelelor margaritarele noastre, ca sa nu se apuce sa huleasca si mai tare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:32:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.