Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   de ce a lasat D-zeu sa existe raul? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=907)

jeniffer 28.12.2006 19:12:52

Cind dormim, creierul doarme, deci imaginile care apar au o parte de fictiv. Ideile despre creaturi inchipuite ca fiind realitate au dus la dezvoltarea credintelor.

ARHANGHELUL 30.12.2006 14:51:10

Citat:

În prealabil postat de jeniffer
Cind dormim, creierul doarme, deci imaginile care apar au o parte de fictiv. Ideile despre creaturi inchipuite ca fiind realitate au dus la dezvoltarea credintelor.

Dece se vad mainile intregi???????

jeniffer 30.12.2006 22:43:49

Este in relatie cu ceea ce ai trait, dar poate fi amestecat.

ARHANGHELUL 01.01.2007 14:49:19

Citat:

Este in relatie cu ceea ce ai trait, dar poate fi amestecat.

Sant oameni care se nasc cu multe probleme si se vad intregi carei explicatia stiintifica???????

jeniffer 02.01.2007 22:38:10

Este in relatie cu ce se vede.

consuela 12.01.2007 12:36:23

nu are nici o logica pt ca daca nu a vazut in viata lui in mod normal nu ar vedea nici in vis nu poate sa isi imagineze ceva ce nu stie. Asa ca singura explicatie e existenta sufletului! eu din afara corpului vedeam tot pe intuneric bezna! Cum am intrat in corp nu am mai vazut nimic.

jeniffer 12.01.2007 21:04:05

Imginile reale si fictive pot crea iluzii optice, prin relaxare. Nu inseamna ca sufletul poate exista fara corp in viata, este doar inchipuire.

cristiboss56 13.01.2007 20:41:43

Citat:

Imginile reale si fictive pot crea iluzii optice, prin relaxare. Nu inseamna ca sufletul poate exista fara corp in viata, este doar inchipuire.

Si tu sper ca esti o simpla iluzie, o simpla inchipuire pe acest forum , un cosmar , un nimeni.....

cristiboss56 13.01.2007 20:42:17

Citat:

Si tu sper ca esti o simpla iluzie, o simpla inchipuire pe acest forum , un cosmar , un nimeni.....

jeniffer 15.01.2007 15:47:55

Este ideea ta despre atei, dar urmele civilizatiilor preistorice demonstreaza ca reprezentarea spiritului a evoluat, cu scrierea, de la simboluri la personaje supranaturale.

Alexandr_Bazil 15.01.2007 15:52:40

Cristi... ai sunat exact ca petre tutea.
Jeniffer...in viziunea mea dincolo de diferentele de credinte intre atei si fundamentalisti religiosi, sunt putine diferente in mentalitatea celor 2 grupuri.

consuela 19.01.2007 11:54:54

jeniffer, sunt de acord ca se pot crea iluzii optice si vedenii de toate felurile. Din cauza asta am verificat de fiecare data imediat ce m-am trezit daca era real ce vazusem din afara corpului.

dan73 19.01.2007 12:33:29

Plecand de la aceste intrebari: "D-zeu dupa ce l-a creat pe Lucifer, i-a lasat posibilitatea sa cada? sau altfel cum ar fi putut cadea daca nu exista aceasta varianta? Nu se putea crea o lume in care sa nu existe de loc raul, sa nu existe notiunea de greseala si sa fie imposibila orice cadere pt orice fiinta creata?", pot spune urmatoarele lucruri:
- Dumnezeu este desavarsit, lumea pe care a creat-o nu este desavarsita, are in ea chemarea spre aceasta stare. Astfel, ingerii au avut posibilitatea sa progreseze in bine, sau sa rupa legatura cu El. Dumnezeu a ingaduit caderea pentru ca a respectat alegerea. Daca ar fi creat lumea perfecta, lumea ar fi fost pasiva intru totul in aceasta titulatura.
- Dumnezeu nu pierde ceva din fiinta sa prin caderea noastra sau a ingerilor, dar nici nu dobandeste ceva prin mantuirea unora dintre noi - pentru ca nu suntem de aceeasi fiinta.
- Prefer sa aud de un rai in care suunt prezente fiintele care au depus efortul de a face trecerea de la chip la asemanare, decat sa aud de un rai in care sunt persoane care doar au fost declarate drepte, dar fara a depune vreun efort in acest sens.
- Cel ajuns in rai nu va mai cadea - deci, exista o lume in care caderea apare imposibila.

Alexandr_Bazil 19.01.2007 14:38:35

"Cel ajuns in rai nu va mai cadea - deci, exista o lume in care caderea apare imposibila."
Asta duce la 3 concluzii:
1. In rai nu exista libertate
2. In rai toti se afla intr-o stagnare continua
sau
3. Raiul reprezinta iluminarea spirituala deplina
Cu 1 nu ati fost de acord mai devreme, iar avand in vedere cum sunt oamenii considerati drepti, ma indoiesc si de varianta 3....
Sunt curios ce voiai sa zici cu aceasta ultima fraza...

dan73 19.01.2007 14:53:45

In rai exista adevarata libertatate, spun ca nu va mai cadea, pentru ca vointa omului a devenit una cu vointa lui Dumnezeu, omul nu mai vrea ceva contrar Creatorului.
Nu exista stagnare, exista un alt mod de existenta; daca Dumnezeu este prezent in lume insemna ca este doar in miscare? Sfintii Parinti vorbesc de nemiscarea lui Dumnezeu - nu are spre ce sa tinda. Maxim Marturisitorul vorbeste de o "miscare stabila".
In legatura cu al treilea punct, consider ca starea celui ajuns in rai, cunoaste o continua crestere in bine; omul devine desavarsit prin participare si nu prin propria fiinta.

Alexandr_Bazil 19.01.2007 16:22:30

vointa omului a devenit una cu vointa divinitatii?? E totuna cu privarea libertatii...

jeniffer 19.01.2007 16:35:55

Ce este raiul?

dan73 19.01.2007 17:03:32

Da, vointa omului a devenit una cu vointa divinitatii. Nu inseamna privarea libertatii. Dumnezeu poate sa distruga lumea dar nu vrea, nu este un semn de slabiciune, nu o face pentru ca nu a creat lumea pentru acest scop. Omul nu mai face nimic rau in rai - nu pentru ca nu ar avea libertate, ci pentru ca este intarit in bine. Cand iubesti cu adevarat si simti ca esti iubit cu adevarat, nu mai doresti sa te desparti de cel iubit, doresti ca aceea iubire sa nu cunoasca sfarsit, asta nu insemna ca esti lipsit de libertate, poti sa nu mai iubesti. Dar, daca vei fi in iubirea mentionata si te vei desparti de cel iubit, inseamna ca nu ai iubit cu adevarat.

Alexandr_Bazil 19.01.2007 20:25:04

Pt jeniffer: un element de teologie crestina. Teoretic este locul in care "cei drepti" ajung dupa ce mor, in comuniune cu binele absolut.
Pt dan: am inteles acum ideea...oamenii care ar trebui sa ajunga in rai chiar nu au vointa proprie... singura decizie din viata lor este sa se transforme in pionii unui sistem de ideei...foarte interesant

dan73 19.01.2007 21:54:43

Avand in vedere ca plec de la datul scripturistic - omul este creat dupa chipul lui Dumnezeu - tinde spre asemanarea cu El - actiunea de a face vointa mea cat mai asemanatoare cu cea divina, face parte din ratiunea mea de a fi. Deci, nu-i consider pe cei ajunsi in rai ca fiind lipsiti de vointa, dimpotriva au o vointa "realizata, implinita". Eu cred ca cel care nu ajuge la ceea ce am marturisit, este lipsit de vointa, pentru ca este purtat de diverse patimi - "cand incolo, cand aici" - acesta este un pion in existenta.

Alexandr_Bazil 19.01.2007 22:36:46

e trist...uite unde duce zelul religios: oameni fara vointa,crezand ca libertatea este sa faci ce iti dicteaza o dogma care ar trebui sa fie vointa divina...

cristiboss56 19.01.2007 23:13:28

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
e trist...uite unde duce zelul religios: oameni fara vointa,crezand ca libertatea este sa faci ce iti dicteaza o dogma care ar trebui sa fie vointa divina...

E trist , unde poate duce ignoranta unora ca tine care se mai gasesc,din pacate, la marginea societatii. E trist sa vezi astfel de "argumente" lipsite de orice logica crestina.De fapt nici nu ma mira, ca acolo unde-ti apare numele apar si ineptiile submediocre.

dannsan 20.01.2007 22:43:04

Hai sa revenim la topic: de ce a lasat DUMNEZEU sa existe raul?:
- prima idee care-ti trece prin cap: - pentru ca nu a facut fata in confruntarea cu raul;
- daca te mai gandesti: poate ca are nevoie de ceva "verificari" asupra sufletelor care ulterior se ridica spre EL;
- daca nu te mai gandesti, dar Crezi: - pentru ca EL e mai puternic si are nevoie de adevaratele suflete dezvoltate in Credinta LUI!
Punct.

Altceva?

jeniffer 21.01.2007 23:36:51

Zeul este doar simbol, nu a creat natura sau spatiul. Cauzele care fac existenta materiei nu sint cele atribuite unui zeu numit domn.

ARHANGHELUL 21.01.2007 23:43:33

Citat:

Zeul este doar simbol, nu a creat natura sau spatiul. Cauzele care fac existenta materiei nu sint cele atribuite unui zeu numit domn.

Jeni sant curios sa te cunosc.
Cum explici fulgerele si tunetele???????
Din cate stiu eu in laborator totul trebuie uscat ca sa aiba succes testul.
Si totusi norii sant umezi.

consuela 22.01.2007 12:22:07

"prima idee care-ti trece prin cap: - pentru ca nu a facut fata in confruntarea cu raul"

Cum sa nu faca fata la ceva permis de El? Pana si americanii fac antidot la boli create in laborator sa nu ii atace pe ei.

"daca te mai gandesti: poate ca are nevoie de ceva verificari asupra sufletelor care ulterior se ridica spre EL"

chestia asta suna a cobai, iar probl. care se pune e daca cobailor le convine sa existe, ca nu i-a intrebat nimeni daca vor sau nu sa fie folositi pe post de cobai.

"daca nu te mai gandesti, dar Crezi: - pentru ca EL e mai puternic si are nevoie de adevaratele suflete dezvoltate in Credinta LUI! "

si ingerii sunt dezvoltati in credinta lui si mult mai bine decat noi. De ce nu ne-a facut pe toti direct ingeri sa fi ales atunci toti care existam acum intre 2 tabere: Arhanghelul Mihail sau Lucifer, si nu mai treceam prin rele ajungeam ingeri direct si cu liber arbitru pt ca cine vroia cu Lucifer asa alegea.

Alexandr_Bazil 22.01.2007 15:59:03

Cum am mai afirmat binele si raul sunt moduri de a privii lumea. In societatea spartana de ex binele reprezenta puterea si raul slabiciunea. In cea crestina binele reprezinta obiedenta, raul-revolta impotriva dogmei. In mentalitatea capitalista binele este totuna cu profitabilitatea si raul-nerentabilitatea. Sa limitezi tot ce e bine si rau la perceptia ta este primul pas spre negarea libertatilor celorlalti.

jeniffer 22.01.2007 19:00:43

Despre fenomene si fapte istorice poti gasi oriunde, despre spirite care le-ar conduce, doar in scrierile metaforice ale religiilor. Profitul economic al unora face din putere un instrument totalitar, care duce la prinderea unor decizii negative.

cristiboss56 23.01.2007 20:18:16

Citat:

Despre fenomene si fapte istorice poti gasi oriunde, despre spirite care le-ar conduce, doar in scrierile metaforice ale religiilor. Profitul economic al unora face din putere un instrument totalitar, care duce la prinderea unor decizii negative.

HODORONC TRONC ! cam asa se traduce "filozofia" ta, nedezvoltata si neargumentata.

Alexandr_Bazil 23.01.2007 21:34:13

Si uite....sunt in sfarsit de acord cu cristi...
Dar pe final am observat o vaga referinta la discutie...deci..sa sper la mai mult?
Si vezi jeniffer...logic vorbind...sa dovedesti ca nu exista nici un Dumnezeu este cam la fel ca si cum ai dovedi ca exista: imposibil..cel putin la nivelul actual al perceptiei si constiintei umane. Deci..e o chestiune de credinta

cristiboss56 23.01.2007 22:08:15

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Si uite....sunt in sfarsit de acord cu cristi...
Dar pe final am observat o vaga referinta la discutie...deci..sa sper la mai mult?
Si vezi jeniffer...logic vorbind...sa dovedesti ca nu exista nici un Dumnezeu este cam la fel ca si cum ai dovedi ca exista: imposibil..cel putin la nivelul actual al perceptiei si constiintei umane. Deci..e o chestiune de credinta

Deci...e o chestiune de credinta si de respect reciproc, pina la urma urmei. Cei ce nu cred in Divinitate si in creationism ar trebui sa vina macar cu minime argumente despre origina omului in viziunea lor, a vieti ,a lumii in general. Noi avem vechiul si noul testament, manuscrise, descoperiri arheologice, insasi traditiile si obiceiurile crestine transmise din generatie in generatie etc , etc. Ei ce argumente , dovezi au?

Alexandr_Bazil 24.01.2007 00:24:58

Nu m-as baga in evolutie sau creationism...e un camp minat, si prefer sa nu indreptam discutia intr-o directie ce va degenera intr-o cearta inutila. Eu vorbeam de argumentarea ideii..tot zice de spiritele imaginare...dar nu spune de ce nu sunt reale,etc. Nu iau aici nici o parte...dar va rog de dragul discutiei inteligente...aduceti si argumente solide din cand in cand...si unde nu aveti...spuneti: "eu cred...dar nu pot sa argumentez..."

jeniffer 24.01.2007 00:37:19

Viata a aparut in oceane, prin reactii, acizi, baze, zahar, alge si organisme. Este demonstrat si aceasta varianta nu poate fi comparata miturilor din trecut, care nu se bazau pe studiu. Credintele in divinitate dau nastere unor idei diferite despre natura vietii de cele reale si pot crea fenomene in care ratiunea este destabilizata. http://lgb.unige.ch/evolution/oriindex.htm

consuela 24.01.2007 12:51:55

e adevarat ca asa a aparut, pt ca se spune ca Duhul Sfant se plimba pe deasupra apelor, si nu poti nega ca exista Duhul Sfant!

Si orcium , acizii si bazele cine le-a creat?

"Cum am mai afirmat binele si raul sunt moduri de a privii lumea".

Binele si raul se pot stabili f simplu dupa legea bunei morale sau si mai simplu dupa principiul ce tie nu iti place altuia nu-i face, asa ca nu e nici o confuzie aici. Raul exista si sunt lucruri pe care orice om le considera rele fara dubii de ex cancerul , moartea unei rude parinte sau ceva apropiat, nedreptatea, durerea fizica, etc.

Alexandr_Bazil 24.01.2007 13:13:05

"Binele si raul se pot stabili f simplu dupa legea bunei morale sau si mai simplu dupa principiul ce tie nu iti place altuia nu-i face, asa ca nu e nici o confuzie aici. Raul exista si sunt lucruri pe care orice om le considera rele fara dubii de ex cancerul , moartea unei rude parinte sau ceva apropiat, nedreptatea, durerea fizica, etc."
"Legea bunei morale" e la fel de subiectiva. Daca eu as fi un masochist asta ar insemna ca trebuie sa chinui pe cei din jur? Eu spre exemplu proape niciodata(poate foarte rar si in circumstante cu totul deosebite)nu dau "pomana". Eu nu as cere si nu as primi asa ceva...dar asta sunt eu...altii pot avea alte idei. Raul exista in mintea fiecaruia...si acolo ramane. Acum din exemplele tale: moartea, eu personal nu o consider un lucru rau,sunt oameni carora durerea fizica le provoaca o placere psihologica.

24.01.2007 17:32:02

Citat:

În prealabil postat de consuela
D-zeu dupa ce l-a creat pe Lucifer, i-a lasat posibilitatea sa cada? sau altfel cum ar fi putut cadea daca nu exista aceasta varianta?
Nu se putea crea o lume in care sa nu existe de loc raul, sa nu existe notiunea de greseala si sa fie imposibila orice cadere pt orice fiinta creata?

D-zeu este drept de aceea ingaduie si bineele si raul, nu se poate pune problema ca de ce nu a creat o lume a binelui?? noi am transfosrmat binele in rau, de ce a ingaduit D-zeu? tocami pt ca este drept.

jeniffer 24.01.2007 19:33:47

Duhurile nu exista, ca forme de viata, sint doar personificari. Este o diferenta intre pericolul natural si cel omenesc, deci morala se refera la protectia vietii.

consuela 24.01.2007 22:54:16

"noi am transfosrmat binele in rau, de ce a ingaduit D-zeu? tocami pt ca este drept."

te cred ca noi am transformat in rau, dar de ce? pentru ca nu suntem perfecti, asa am fost facuti cu posibilitatea de a gresi, si in cazul asta mai tarziu sau mai devreme raul este facut, pt ca e posibil acest lucru din start...era bine sa nu existe aceasta posibilitate. De exemplu daca exagerez un pic, sa zicem ca americanii creaza clone in laborator, au gandire proprie si posibilitati de a face rele destule si monstrul din ele de tip Frankenstein se manifesta pana la urma....cine e de vina monstrul sau americanul?
In plus mai e o chestie sa zicem ca unii oameni sunt corecti respecta tot asa cum trebuie, ce vina au ei sa suporte nedreptatile altora? Ar trebui separati : asupritorii sa fie izolati sa stea cu de-ai lor, si oamenii respectosi,corecti intre ei-asa ar fi mai corect dar nu e nici pe departe asa.

Alexandr, daca ne luam dupa parerea nebunilor sau a anormalilor e clar ca nu ajungem nicaieri, trebuie sa ne luam dupa adevaruri universal valabile care includ si legea bunei morale, altfel degeaba traim (in haos). E clar ca exista ceva la care trebuie sa te raportezi si o influenta o are si ingerul pazitor (glasul constiintei).

jeniffer, nu ai zis inca cine sau ce ar putea misca obiectele. Mie mi s-au intamplat chestii la gen in fata mea...cine sau ce misca toate astea?

jeniffer 24.01.2007 23:13:39

Nu am nevoie de certitudini in ceea ce priveste duhurile, sint sigura ca nu exista.

phradmon 31.01.2007 11:13:45

Zis-a cel nebun in inima sa: "Nu este Dumnezeu!" (Psalmul 13:1)
Zis-a cel nebun întru inima sa: "Nu este Dumnezeu!" (Psalmul 52:1)
Aceste cuvinte sunt vrednice de crezare și adevărate. (Apocalipsa 22:6)

Jenico, nebuna mica... :rolleyes:

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:41:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.