Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cum procedez? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8950)

Fani71 27.03.2010 19:46:19

Depinde si de oras. Nu stiu exact cum e in Olanda, dar stiu de mai multe parohii acolo care au slujbe tot timpul; este si o manastire ortodoxa in Olanda.
La noi la Bruxelles sunt multe biserici ortodoxe de toate felurile si sunt slujbe si in timpul saptamanii, nu numai duminica. Parohii in limba romana sunt doua.

Noesisaa 27.03.2010 20:12:33

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228759)
Voi aveti biserica romaneasca proprie, de poti merge in fiecare saptamana, sau o aveti imprumutata odata pe luna? Sa fie chiar atat de multi romani in Olanda? Stiu ca merg multi la lucru si acolo, ca si aici, dar noi tot nu avem biserica noastra ortodoxa, ci o inchiriem. Iar in bisericile protestante, chiar sa vrei sa saruti icoanele, tot nu poti, ca nu le ai. Alta e situatia cu Biserica Rusa. Lipsa Bisericii, iata un motiv pentru care regret plecarea din tara.

In orasul in care sunt eu nu sunt biserici ortodoxe de nici o culoare. Merg la o biserica catolica, dar care are deasupra altarului si in capela icoane foarte bizantine (Maica Domnului, Hristos si Sf Ioan Botezatorul, Sf Arhangheli, etc), ca si compensatie vizuala. :1: Preotul este de esenta mai traditionalista (genul care tine Missa Tridentina...), ceea ce mie imi place, foarte ortodox (nu, nu Ortodox) in ceea ce spune si face, ceea ce e un lucru mare pentru Olanda. Dar cred ca am povestit mai in detaliu despre asta zilele trecute pe un alt thread.

Sigur, sigur, au sa sara gurile rele -- asa se explica unele din neconcordantele mele cu ortodoxia romaneasca, dar sincer, vad multa credinta si respect fata de Dumnezeu in jurul meu acolo.

Si nu, nu prea ma atrage ideea de biserica romaneasca. In experienta mea se tranforma in cluburi sociale...eu vreau altceva. Si nu sunt de opinie cum ca un roman trebuie sa mearga la o biserica romaneasca, si la cea rusa, de exemplu, numai in caz de urgenta. Cred ca daca exista o biserica ortodoxa acolo unde este o comunitate de ortodocsi, nu este nevoie si de una romaneasca, si de una sarbeasca, si de una greaca, si de una rusa. Una mai mare e de ajuns pentru toti. Cred ca asa se pierd si resurse financiare si spirituale, si din nou, se fragmenteaza si mai mult ortodoxia.

Miha-anca 27.03.2010 20:36:56

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228362)
Ca s anu ziceti ca nu le-am citat si pe ele. Este interesant ca sunt scoase tot din scrierile unor parinti; care mai apoi au fost considerate canoane, nu cele ale sfintilor pe care le-am citat; aici un canonist ar piutea sa ne spuna in ce moment al istoriei.

Canonul 2 al Sf. Dionisie al Alexandriei (+264)
„Iar în privința femeilor, care au curățirea lunară, dacă se cuvine, aflându-se ele așa, să intre în casa lui Dumnezeu, socotesc că și a întreba este de prisos; deoarece cred că nici ele fiind credincioase și cucernice n-ar îndrăzni aflându-se așa, sau să se apropie de masa cea sfântă, sau să se atingă de Trupul și de Sângele lui Hristos;

Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul
„Femeile cele cu scurgeri de sânge obișnuite lor, să nu se atingă de cele sfinte până în a șaptea zi, dispune canonul 2 al Sf. Dionisie ca și al 7-lea al lui Timotei. Acestea poruncește pe legea veche, ba nici să se împreuneze cu bărbații, care să se întâmple ca din acestea să se nască slabi, bolnavi cei zămisliți atunci."

Inca un comentariu: acesti doi sfinti nu dau nici un argument teologic, ci doar se refera la buna cuviinta (cum o intelegeau ei), si la Legea Veche..
Dar daca ar fi sa ne luam dupa Legea veche in toate prescriptiile ei, unde am ajunge? Sa mancam cuser si sa omoram adulterii cu pietre?

Atunci sa ne intrebam pe noi insine, daca suntem credincioase si cucernice. Din raspuns decuge si atitudinea pe care o vom lua. Nu vad sa lase la aprecierea femeii decat aceasta intrebare: esti credincioasa? Atunci stii ce ai de facut: stai departe de cele sfinte.
Nu esti cucernica? atunci te vei atinge de cele sfinte.
Nu tot ce e in biserica este sfant: de ex. usa sau scaunele nu sunt sfinte.

zaharia_2009 27.03.2010 20:48:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228751)
Anca, cand te referi la altii fara sa te referi si la tine, cred ca ar fi mai corect sa folosesti persoana a doua plural. Nu te va lua nimeni de nepoliticoasa din cauza asta.

Uite cum sta treaba in rezumat: Zaharia sopune ca sa nu se duca de loc femeia la biserica timp de 8 zile, altii (eu asa invatasem la Bucuresti) sa nu sarute icoanele si sa nu se miruiasca dar sa vina la biserica (eventual sa stea in spate, cum spui tu). Astea sunt doua interpretari posibile ale canoanelor citate mai sus.
Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca.
Deci, nu vad unde este neascultarea daca unele dintre noi ii asculta pe unii, altele pe altii.

De altfel am mai spus, Zaharia, ca in cazul meu (si al Noesissesi vad) nu este vorba de neascultare din moment ce duhovnivcul meu asa m-a sfatuit sa fac: sa nu tin seama de aceste perioade; de la el am invatat aceste lucruri. Si te rog, Zaharia, daca se poate, sa nu mai spui ca altadata ca sigur, daca mi-am ales eu duhovnicul care imi convine... Cand mi l-am ales (daca se poate spune asa - de fapt Dumnezeu l-a ales pentru mine; unde stateam, nu erau atatia preoti), eram o fetita care nu stia mare lucru si nu era nici pe departe combativa pe care ati cunoscut-o voi fe forum.. :25:.

Doamna Fany, hai sa facem niste precizari pt. a evita supararea fara rost si resentimentele :
- in primul rind nu ma intereseaza persoana nici unui user, fizionomia, virsta, cultura, localizarea in lume . Ma intereseaza neaparat sa fie de aceiasi religie cu mine(ca sa am puncte comune de discutie si de marturisire a Adevarului) si sa nu sustina si sa propage lucuri false, ori prost intelese , interpretate si talmacite mai ales cind ii pui clar in fata sursa din care vorbesti. De asemenea ma intereseaza sa aibe comportament crestin sau etic prin care inafara modului de exprimare bun sa nu ne aflam in situatia de a vorbi de 2 lucruri asemanatoare dar paralele; adica sa vorbim precum ,,Moise in pustiu". Cu alte cuvinte , ma intereseaza ideile pe care le sustine un frate si modul de propagare a acestora . Desi intre individ si ideile sale nu se poate face o disjunctie(separare)clara totusi eu am treba cu ideile si cu substanta , cu individul doar in cazul in care el este ,,in necunoastere virgina dar striga in gura mare ce destept este " ceea ce tradeaza morala precara !In totdeauna cea mai elegasnta si de laudat postura pt. cei care nu stapinesc bine substanta conversatiei este sa stea rezervat nefacind demonstratie de penibil ; tacerea este de aur iar smerenia si mai si : baga direct in rai ! Lipsa de politete si buna crestere (ca de trasaturi duhovnicesti , ce sa mai vorbim ?) este ca atunci cind vezi ca te invirti pe linga penibil si risti sa te faci de toata jena este sa o dai imediat cotita si sa incepi sa ,,versi" cum ca tu spui niste pareri, asa cum ti se pare tie , cam cum ai vazut tu prin nu stiu ce pari s.a.m.d. Ori atita vreme cit se discuta precis pe o tema darea cu cotitul in situatii delicate te face de ,,fistic" ca sa folosesc un eufemism .
Cum vezi dumneata pozitia pe care o adopti accentuind pe faptul ca ,, am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili... " iar eu postez clar si precis canoane ale sfintilor tot patristici cuprinse in ,,Colectia de canoane ale Sf. Nicodim aghioritul" dar fara sa mai adaug spre folosul meu cit de patristici sau de venerabili sunt sfintii la ale caror canoane am facut referire ? Cum par de oneste pozitiile noastre ? Par la fel ? Si nu o spun cu suparare sau emfaza dar punctez clar ca sa nu existe dubiu sau sa se treaca cu vederea ! Mai adaug ca mai la toate temele aprinse de polemica exista in arhiva forumului nu unul ci mai multen articole , aratind pozitia administratorului,si care de regula il posteaza pe cel mai semnificativ; dar mai nimeni nu are treaba cu ele si de aceea spun clar , pe dovezi , ca cei mai multi sufera de nevorbire neinteresindu-i decit sa-si spuna ,,asertiunea" lui pe care asa rea cum este o sustine pina in ,,bezna penibila" chiar daca ii pui luminarea in mina. Si insasi sora Miha-Anca a postat la un moment dat despre aceasta atitudine impardonabila vis-a-vis de incercarile sincere ale altor useri de a lamuri si clarifica o neintelegere . Adica unii au dorinta si rivna de a invata si indrepta cu dovezile in mina iar pe altii ii doare in prastie ? Si atitudinea este persistenta !
- acum , ca ti-ai ales un duhovnic care are ,,filosofia" aceasta este treaba ta . Fa ca el deoarece el este seful dar si raspunzatorul pt. modul cum isi pastoreste turma . Eu mi-am spus parerea despre asemenea duhovnici iar noi toti am mai polemizat si despre deasa sau rara impartasanie si despre tinuta in biserica si multe alte lucri despre in care in primul rind exista canoane puzderie . Dar , aducindu-ne aminte de tagaduitul sau ,,silosul" gheron Cleopa care spunea si intarea cuvintele Mintuitorului despre duhovnicii care nu sunt strict canonisti ,, ... orb pe orb calauzind sfirsesc in groapa impreuna" Nu o spun ca sa reprosez sau sa critic ci sa marchez negativ atitudinea celor care se dau mai cumsecade decit sfintii care au facut canoanele (stim cum ca canoanele au fost rezultatul unor sinoade sobornicesti sau locale sau a unor mari, f. mari sfinti dar care cu totii au facut mari minuni ! cei care le tagaduiesc in practica lor , ce minuni au facut ?) si culmea, cu atitudinea lor mai invata si pe cei care ii pastoreste . Nu mai este loc dar este timpul sa reamintim vorbele lui Hristos de la Matei (cap V sau VI) ,,... cel ce nu implineste cea mai mica din aceste porunci si invata si pe altii asemenea cel mai mic se va chema in imparatia cerurilor" lucru care se coreleaza cu ,,...orb pe orb calauzind..."
In concluzie fa cum spune duhovnicul tau si venerabilii patristicieni dar , desi eu nu vreau sa ma cert cu acesti venerabili, tin sa amintesc ca ei nu au dat canoane in acest sens ci le-au respectat pe cele date deja ,doar au spus niste pareri . Sti ca Mihnea Dragomir chiar a precizat aceasta diferenta intre atitudine sau parere si tagada clara ! Pai daca tot vorbim , vorbim cred cu un folos si nu ca sa ne desconsideram si sa nu fim atenti unul la altul !

Deci, ca unii facem intr-un fel iar altii in alt fel este o realitate si cauza este evident la duhovnici (am mai spus asta : pestele de la cap se impute ... dar de la coada se curata !) dar canoanele sunt in favoarea respectarii bisericii si a tot ce este sfint de catre femeie in perioada de necuratie , restul , a unora mari sau mici sunt pareri... doar pareri sau sfaturi fara un temei canonic clar !

Miha-anca 27.03.2010 20:49:32

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228766)
In orasul in care sunt eu nu sunt biserici ortodoxe de nici o culoare. Merg la o biserica catolica, dar care are deasupra altarului si in capela icoane foarte bizantine (Maica Domnului, Hristos si Sf Ioan Botezatorul, Sf Arhangheli, etc), ca si compensatie vizuala. :1: Preotul este de esenta mai traditionalista (genul care tine Missa Tridentina...), ceea ce mie imi place, foarte ortodox (nu, nu Ortodox) in ceea ce spune si face, ceea ce e un lucru mare pentru Olanda. Dar cred ca am povestit mai in detaliu despre asta zilele trecute pe un alt thread.

Sigur, sigur, au sa sara gurile rele -- asa se explica unele din neconcordantele mele cu ortodoxia romaneasca, dar sincer, vad multa credinta si respect fata de Dumnezeu in jurul meu acolo.

Si nu, nu prea ma atrage ideea de biserica romaneasca. In experienta mea se tranforma in cluburi sociale...eu vreau altceva. Si nu sunt de opinie cum ca un roman trebuie sa mearga la o biserica romaneasca, si la cea rusa, de exemplu, numai in caz de urgenta. Cred ca daca exista o biserica ortodoxa acolo unde este o comunitate de ortodocsi, nu este nevoie si de una romaneasca, si de una sarbeasca, si de una greaca, si de una rusa. Una mai mare e de ajuns pentru toti. Cred ca asa se pierd si resurse financiare si spirituale, si din nou, se fragmenteaza si mai mult ortodoxia.

Multumesc, Noesis. Asa ma gandeam si eu, ca nu aveti biserica romaneasca. Oare nu e un pericol de a deveni catolic, daca cineva frecventeaza Biserica Catolica permanent? Nu vreau sa te supar intreband acest lucru, dar asa am auzit de la un parinte. E o problema cu care se confrunta multi in vest.
Duhul este lucrator atunci cand si intelegem ce se spune preotul, cand oficiaza Sf. Liturghie. De aceea este necesar sa fie o biserica romaneasca si alta greceasca, etc.

Fani71 27.03.2010 20:53:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228771)
Atunci sa ne intrebam pe noi insine, daca suntem credincioase si cucernice. Din raspuns decuge si atitudinea pe care o vom lua. Nu vad sa lase la aprecierea femeii decat aceasta intrebare: esti credincioasa? Atunci stii ce ai de facut: stai departe de cele sfinte.
Nu esti cucernica? atunci te vei atinge de cele sfinte.
Nu tot ce e in biserica este sfant: de ex. usa sau scaunele nu sunt sfinte.

De ce ai luat inseama numai canoanele si nu textele celelalte pe care le-am postat?
Ei uite, atata timp cat nu exista consensul parintilor pt un subiect, eu imi permit sa aleg. Dar le-am citat pe toate (pe care le stiu, Zaharia mai zicea ceva de sf Vasile)

Fani71 27.03.2010 20:55:53

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228766)

Asa este!!
Si tot asa, pentru ca asa m-a pus Dumnezeu, eu am facut parte din 1990 incoace in parohii multinationale unde se facea slujba in limba tarii in care se gaseau. Acolo chiar simti ca oamenii vin pentru biserica, nu pentru ca sa fie intre romani (sau rusi,s au greci etc)

Fani71 27.03.2010 21:02:57

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228776)
Doamna Fany, hai sa facem niste precizari pt. a evita supararea fara rost si resentimentele :
- in primul rind nu ma intereseaza persoana nici unui user, fizionomia, virsta, cultura, localizarea in lume . Ma intereseaza neaparat sa fie de aceiasi religie cu mine(ca sa am puncte comune de discutie si de marturisire a Adevarului) si sa nu sustina si sa propage lucuri false, ori prost intelese , interpretate si talmacite mai ales cind ii pui clar in fata sursa din care vorbesti. De asemenea ma intereseaza sa aibe comportament crestin sau etic prin care inafara modului de exprimare bun sa nu ne aflam in situatia de a vorbi de 2 lucruri asemanatoare dar paralele; adica sa vorbim precum ,,Moise in pustiu". Cu alte cuvinte , ma intereseaza ideile pe care le sustine un frate si modul de propagare a acestora . Desi intre individ si ideile sale nu se poate face o disjunctie(separare)clara totusi eu am treba cu ideile si cu substanta , cu individul doar in cazul in care el este ,,in necunoastere virgina dar striga in gura mare ce destept este " ceea ce tradeaza morala precara !In totdeauna cea mai elegasnta si de laudat postura pt. cei care nu stapinesc bine substanta conversatiei este sa stea rezervat nefacind demonstratie de penibil ; tacerea este de aur iar smerenia si mai si : baga direct in rai ! Lipsa de politete si buna crestere (ca de trasaturi duhovnicesti , ce sa mai vorbim ?) este ca atunci cind vezi ca te invirti pe linga penibil si risti sa te faci de toata jena este sa o dai imediat cotita si sa incepi sa ,,versi" cum ca tu spui niste pareri, asa cum ti se pare tie , cam cum ai vazut tu prin nu stiu ce pari s.a.m.d. Ori atita vreme cit se discuta precis pe o tema darea cu cotitul in situatii delicate te face de ,,fistic" ca sa folosesc un eufemism .
Cum vezi dumneata pozitia pe care o adopti accentuind pe faptul ca ,, am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili... " iar eu postez clar si precis canoane ale sfintilor tot patristici cuprinse in ,,Colectia de canoane ale Sf. Nicodim aghioritul" dar fara sa mai adaug spre folosul meu cit de patristici sau de venerabili sunt sfintii la ale caror canoane am facut referire ? Cum par de oneste pozitiile noastre ? Par la fel ? Si nu o spun cu suparare sau emfaza dar punctez clar ca sa nu existe dubiu sau sa se treaca cu vederea ! Mai adaug ca mai la toate temele aprinse de polemica exista in arhiva forumului nu unul ci mai multen articole , aratind pozitia administratorului,si care de regula il posteaza pe cel mai semnificativ; dar mai nimeni nu are treaba cu ele si de aceea spun clar , pe dovezi , ca cei mai multi sufera de nevorbire neinteresindu-i decit sa-si spuna ,,asertiunea" lui pe care asa rea cum este o sustine pina in ,,bezna penibila" chiar daca ii pui luminarea in mina. Si insasi sora Miha-Anca a postat la un moment dat despre aceasta atitudine impardonabila vis-a-vis de incercarile sincere ale altor useri de a lamuri si clarifica o neintelegere . Adica unii au dorinta si rivna de a invata si indrepta cu dovezile in mina iar pe altii ii doare in prastie ? Si atitudinea este persistenta !
- acum , ca ti-ai ales un duhovnic care are ,,filosofia" aceasta este treaba ta . Fa ca el deoarece el este seful dar si raspunzatorul pt. modul cum isi pastoreste turma . Eu mi-am spus parerea despre asemenea duhovnici iar noi toti am mai polemizat si despre deasa sau rara impartasanie si despre tinuta in biserica si multe alte lucri despre in care in primul rind exista canoane puzderie . Dar , aducindu-ne aminte de tagaduitul sau ,,silosul" gheron Cleopa care spunea si intarea cuvintele Mintuitorului despre duhovnicii care nu sunt strict canonisti ,, ... orb pe orb calauzind sfirsesc in groapa impreuna" Nu o spun ca sa reprosez sau sa critic ci sa marchez negativ atitudinea celor care se dau mai cumsecade decit sfintii care au facut canoanele (stim cum ca canoanele au fost rezultatul unor sinoade sobornicesti sau locale sau a unor mari, f. mari sfinti dar care cu totii au facut mari minuni ! cei care le tagaduiesc in practica lor , ce minuni au facut ?) si culmea, cu atitudinea lor mai invata si pe cei care ii pastoreste . Nu mai este loc dar este timpul sa reamintim vorbele lui Hristos de la Matei (cap V sau VI) ,,... cel ce nu implineste cea mai mica din aceste porunci si invata si pe altii asemenea cel mai mic se va chema in imparatia cerurilor" lucru care se coreleaza cu ,,...orb pe orb calauzind..."
In concluzie fa cum spune duhovnicul tau si venerabilii patristicieni dar , desi eu nu vreau sa ma cert cu acesti venerabili, tin sa amintesc ca ei nu au dat canoane in acest sens ci le-au respectat pe cele date deja ,doar au spus niste pareri . Sti ca Mihnea Dragomir chiar a precizat aceasta diferenta intre atitudine sau parere si tagada clara ! Pai daca tot vorbim , vorbim cred cu un folos si nu ca sa ne desconsideram si sa nu fim atenti unul la altul !

Deci, ca unii facem intr-un fel iar altii in alt fel este o realitate si cauza este evident la duhovnici (am mai spus asta : pestele de la cap se impute ... dar de la coada se curata !) dar canoanele sunt in favoarea respectarii bisericii si a tot ce este sfint de catre femeie in perioada de necuratie , restul , a unora mari sau mici sunt pareri... doar pareri sau sfaturi fara un temei canonic clar !

Zaharia, nu ma mai domni atata, ca ma obligi sa te domnesc si eu si nu se obisnuieste in rest pe forum. ;-)
Repet, atata vreme cand pana si unii din sfintii parinti contrazic aceste canoane, eu nu le consider ne-calcabile. De altfel un sfant nu 'da canoane' intotdeauna el insusi, uneori urmasik aleg din scrierile lor ce pun in codul canonic. Oricum conceptia ortodoxa despre canoane nu este legalista - aici nu vom fi niciodata de acord noi doi.
Iar in ceea ce priveste duhovnicul, el leaga si dezleaga, canoanele sunt in BO numai o orientare. Dar am mai discutat despre asta, si nu am ajuns sa fim de acord... Asta este.

zaharia_2009 27.03.2010 21:19:47

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228781)
De ce ai luat inseama numai canoanele si nu textele celelalte pe care le-am postat?
Ei uite, atata timp cat nu exista consensul parintilor pt un subiect, eu imi permit sa aleg. Dar le-am citat pe toate (pe care le stiu, Zaharia mai zicea ceva de sf Vasile)

Va recomand un gen de atitudine pt. toata viata duhovniceasca : in totdeauna cind auziti despre o activitate care are atingere cu Sf. Vasile cel mare sa fim cel putin rezervati deoarece stim ca a fost cel mai riguros implinitor si aparator al ortodoxiei, are canoane dintre cele mai curate si extinse pe toate aspectele vietii duhovnicesti . Mare canonist si rigorist bisericesc opus ca drastitate si exigenta , de exemplu, sf. Ioan hrisostom .

Eu m-am referit strict la Sfintii care au dat canoane si le-am indicat precis . Am prostul obicei de a vorbi clar , la obiect !

Miha-anca 27.03.2010 21:22:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228359)
1) Sf Ioan Gura de Aur , comentariu la Tit 1:15

"All things are pure. God made nothing unclean, for nothing is unclean except for sin only. For [sin] reaches the soul and defiles it... (And) when the soul is unclean, it thinks all things unclean. Therefore, scroupulous observances are no mark of purity, but it is the part of purity to be bold in all things ... moral. What is unclean? Sin, malice, convetousness, wikedness."

si mai jos dupa ce discuta si de altele:

"You see how many forms of uncleaanliness there are. The woman in childbed is unclean. Yet God made childbirth and the seed of copulation. Why then is the woman unclean, unless something further is intimated? He [Moses] intended to produce piety in the soul, and to deter it from fornication... But these things now are not required of us. But all [attention] is transferred to the soul.

Traducerea:

Deci, iubiților, ce este necurat? Păcatul, răutatea, lăcomia, viclenia. „Spălați-vă, zice, curățiți-vă! Nu mai faceți rău înaintea ochilor Mei” (Isaia 1, 15-16), și iarăși: „Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule” (Psalmi 50, 11), și iarăși: „Plecați, ieșiți de acolo, zice, nu vă atingeți de lucru spurcat!” (Isaia 52, 11), fiindcă și observările acelea erau simboluri ale curăției. „De mort, zice, să nu te atingi” (Num. 19, 16), căci așa este păcatul: mort și împuțit. „Leprosul, zice, este necurat.”

Să vedem acum câte feluri de necurații sunt.
Femeia lăuză, zice, este necurată. Dar, oare de ce? Spune-mi! Oare nu Dumnezeu a făcut sămânța și nașterea? De ce, dar, femeia lăuză este necurată, dacă nu cumva lasă a se înțelege aici altceva. Așadar, ce este aici? Dumnezeu a sădit în om evlavia, și de aceea sufletul său a fost îndepărtat de desfrânare. (..Dacă aceea care a născut este necurată, atunci cu atât mai mult cea care desfrânează. Dacă acela care se apropie de femeia sa nu este atât de curat, cu atât mai mult cel ce se apropie de una străină. Dacă acela care a luat parte la înmormântarea cuiva este necurat, zice, apoi cu atât mai mult este necurat cel ce a luat parte la omor și război… Și, în fine, ar putea găsi cineva multe feluri de necurații, dacă ar voi să le adune pe toate), însă nu aceasta căutăm noi acum, ci totul se rezumă la sufletul nostru.

(A se vedea Matei 15, 18-20 la care probabil face aluzie.)

Fani, traducerea nu corespunde teztului in englea. De unde este textul? Poti sa ne spui?
Aici se discuta in general despre necuratie.

Noesisaa 27.03.2010 21:26:03

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228778)
Multumesc, Noesis. Asa ma gandeam si eu, ca nu aveti biserica romaneasca.

Nu, nu, este biserica romaneasca in Olanda (in Schiedam?). Nu merg eu ca e in cealalta parte a tarii pentru mine, dar ea exista, Coralina iti poate spune mai multe, ca ea am impresia ca merge acolo.

Citat:

Oare nu e un pericol de a deveni catolic, daca cineva frecventeaza Biserica Catolica permanent? Nu vreau sa te supar intreband acest lucru, dar asa am auzit de la un parinte. E o problema cu care se confrunta multi in vest.
Nu stiu, posibil. Dar ceea ce stiu cu siguranta si din proprie experienta este ca daca nu mergi la biserica nu te imbogatesti spiritual, nici nu iti intaresti credinta, dimpotriva devii fie indiferent, fie izolat si incrancenat intr-o credinta ne-vie. Prefer sa devin catolica decat indiferenta, de exemplu. Bineinteles, e totul cum vrea Dumnezeu. Nu cred ca a fi catolic este "un pericol" sau un lucru rau in sine totusi. Daca asa a ingaduit Dumnezeu ca eu sa locuiesc intr-un oras unde ortodoxia e practic inexistenta, atunci are El un plan si cu mine. Din fericire nu sunt intr-un oras unde nu sunt decat protestanti, sau un oras in care toate bisericile catolice sunt quasi-protestante. Din fericire este in oras o biserica catolica care sa ma inspire.

Din nou, nu merg la o biserica catolica din rebeliune fata de biserica ortodoxa, ci din necesitate spirituala. Si nu numai din necesitate spirituala, ci si fiindca imi place, de ce sa nu recunosc. Inseamna asta ca imi place mai putin Sf Liturghie bizantina? Nu, o ascult cu placere in fiecare duminica dimineata la radio inainte de a merge la cea catolica. :1: Sigur, vor spune unii ca te poti ruga acasa, dar EU am nevoie sa fiu in mijlocul crestinilor, am nevoie sa simt mirosul de tamaie, am nevoie sa cant Tatal Nostru impreuna cu altii, am nevoie sa fiu fizic intr-un loc in care simt ca este casa lui Dumnezeu, pe scurt am nevoie sa fiu aproape de Hristos fizic, nu doar pe calea undelor, sau asa, intr-un fel de comuniune spirituala, fiindca credinta mea se bazeaza pe lucruri mult mai palpabile spiritual.

mirabela 27.03.2010 21:35:53

Io una sunt de accord cu Zaharia. Exista o singura CALE, un singur ADEVAR, si o singura Viata.

Zaharia, cred ca tine si de efortul personal al fiecaruia, Bunu Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si-n sac.

Sau mai e o vorba a romanului: " Las' ca iarta Dumnezeu'.

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228776)

mirabela 27.03.2010 21:46:00

In zona in care locuiesc, exista doua biserici ortodoxe romanesti la 50 km, dar pt ca inca nu am mashina, de anul trecut din sept, nu am calcat in biserica ortodoxa, dar pt asta nu am intrat in una catolica.

Daca vrei tamaie, o poti arde si acasa, io una asha fac. Pe net se gaseste orice: acatiste, paraclise, etc.

Pentru noi cei de afara e o mare incercare, dar aici e efortul personal al fiecaruia. Ni se pune credinta la incercare, ori ne intarim in credinta ori o luam pe alta cale. Nu exista calea de mijloc.

Doamne ajuta.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228800)

Nu stiu, posibil. Dar ceea ce stiu cu siguranta si din proprie experienta este ca daca nu mergi la biserica nu te imbogatesti spiritual, nici nu iti intaresti credinta, dimpotriva devii fie indiferent, fie izolat si incrancenat intr-o credinta ne-vie. Prefer sa devin catolica decat indiferenta, de exemplu. Bineinteles, e totul cum vrea Dumnezeu. Nu cred ca a fi catolic este "un pericol" sau un lucru rau in sine totusi. Daca asa a ingaduit Dumnezeu ca eu sa locuiesc intr-un oras unde ortodoxia e practic inexistenta, atunci are El un plan si cu mine. Din fericire nu sunt intr-un oras unde nu sunt decat protestanti, sau un oras in care toate bisericile catolice sunt quasi-protestante. Din fericire este in oras o biserica catolica care sa ma inspire.

Din nou, nu merg la o biserica catolica din rebeliune fata de biserica ortodoxa, ci din necesitate spirituala. Si nu numai din necesitate spirituala, ci si fiindca imi place, de ce sa nu recunosc. Inseamna asta ca imi place mai putin Sf Liturghie bizantina? Nu, o ascult cu placere in fiecare duminica dimineata la radio inainte de a merge la cea catolica. :1: Sigur, vor spune unii ca te poti ruga acasa, dar EU am nevoie sa fiu in mijlocul crestinilor, am nevoie sa simt mirosul de tamaie, am nevoie sa cant Tatal Nostru impreuna cu altii, am nevoie sa fiu fizic intr-un loc in care simt ca este casa lui Dumnezeu, pe scurt am nevoie sa fiu aproape de Hristos fizic, nu doar pe calea undelor, sau asa, intr-un fel de comuniune spirituala, fiindca credinta mea se bazeaza pe lucruri mult mai palpabile spiritual.

anna21 27.03.2010 21:48:17

update.. nu mai conteaza

Noesisaa 27.03.2010 22:10:29

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 228816)
In zona in care locuiesc, exista doua biserici ortodoxe romanesti la 50 km, dar pt ca inca nu am mashina, de anul trecut din sept, nu am calcat in biserica ortodoxa, dar pt asta nu am intrat in una catolica.

Vezi, eu asa nu pot sa imi traiesc credinta. Pur si simplu nu pot. Cred ca nu m-am facut inteleasa. Sunt unii care pot sa traiasca din punct de vedere duhovnicesc cu doua-trei vizite in Romania pe an in care se spovedesc, mai cumpara niste carti care sa le citeasca, una alta. Mie atitudinea asta mi se pare foarte periculoasa. De asta cred ca tie iti spuneam ca atunci cand esti in vest trebuie sa gasesti o solutie in asa fel incat sa duci o viata spirituala mai aproape de realitate. Fie faci ca mine si iti gasesti o biserica catolica in care sa te simti confortabil sufleteste, fie faci efortul sa mergi 50 de km (in cazul tau) pana la biserica. Eu alta cale de mijloc satisfacatoare nu vad.

Citat:

Daca vrei tamaie, o poti arde si acasa, io una asha fac. Pe net se gaseste orice: acatiste, paraclise, etc.
Sigur, am ditamai Acatistierul aici. Dar cred ca stii de ce crestinii merg la biserica, si de ce lipsa de la biserica este un mare prejudiciu sufletesc?

Citat:

Pentru noi cei de afara e o mare incercare, dar aici e efortul personal al fiecaruia. Ni se pune credinta la incercare, ori ne intarim in credinta ori o luam pe alta cale. Nu exista calea de mijloc.
Eu nu o vad ca o incercare, ci ca o oportunitate. O oportunitate de a imi re-improspata credinta, de a nu o lasa sa se rutinizeze. Credinta ti-o pui singur la incercare cand nu faci nici un efort sa o practici in mod palpabil.

Miha-anca 27.03.2010 22:30:23

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228828)
Vezi, eu asa nu pot sa imi traiesc credinta. Pur si simplu nu pot. Cred ca nu m-am facut inteleasa. Sunt unii care pot sa traiasca din punct de vedere duhovnicesc cu doua-trei vizite in Romania pe an in care se spovedesc, mai cumpara niste carti care sa le citeasca, una alta. Mie atitudinea asta mi se pare foarte periculoasa. De asta cred ca tie iti spuneam ca atunci cand esti in vest trebuie sa gasesti o solutie in asa fel incat sa duci o viata spirituala mai aproape de realitate. Fie faci ca mine si iti gasesti o biserica catolica in care sa te simti confortabil sufleteste, fie faci efortul sa mergi 50 de km (in cazul tau) pana la biserica. Eu alta cale de mijloc satisfacatoare nu vad.

Deci propui BC cu spovedanie si Impartasanie. Si atunci ne mai numim ortodocsi? Mie mi se pare ca nu. Avem insa botezul, ce-i drept.
Aceasta este una din problemele majore din vest.

mirabela 27.03.2010 22:39:13

Faptul ca avem parere diferite, n-as vrea sa crezi ca ma cert cu tine. doamne fereste !

Doar ca io vad lucrurile diferit. Avem inca o lectie grea de invatat : RABDAREA. cum spunea parintele Cleopa: Rabdare, rabdare, rabdare...

Credinta ni se pune la incercare. Io una sunt intre serpi, si nu e ushor, crede-ma... Dar stiu ca nimic nu e intamplator, si bunu Dumnezeu ne iubeste si ne vrea binele.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228828)

Sigur, am ditamai Acatistierul aici. Dar cred ca stii de ce crestinii merg la biserica, si de ce lipsa de la biserica este un mare prejudiciu sufletesc?

Eu nu o vad ca o incercare, ci ca o oportunitate. O oportunitate de a imi re-improspata credinta, de a nu o lasa sa se rutinizeze. Credinta ti-o pui singur la incercare cand nu faci nici un efort sa o practici in mod palpabil.

Noesisaa 27.03.2010 22:45:06

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228840)
Deci propui BC cu spovedanie si Impartasanie. Si atunci ne mai numim ortodocsi? Mie mi se pare ca nu. Avem insa botezul, ce-i drept.
Aceasta este una din problemele majore din vest.

Nu este vorba de ce propun eu. Ideea este ca trebuie sa ai o atitudine realista asupra credintei, si nu una de strut cu capul in nisip. Apoi cred ca stii ca in cazul in care esti intr-un oras fara biserica ortodoxa poti sa te spovedesti si impartasesti si la un preot catolic.

Eu am fost in afara Romaniei si fiindca nu aveam biserica romaneasca sau macar ortodoxa in apropiere nu mergeam deloc sau foarte rar fiindca depindeam de masina altora, si altele, sau eram intr-un oras unde era o biserica ortodoxa, dar slujba era total ininteligibila, iar preotul nici macar engleza nu vorbea, ci doar ceva rusa pe care eu nu o vorbesc, deci... Sigur, mergeam din cand inc and dar credinta mea a avut mult de suferit in perioada aceea, desi pe moment nu prea imi dadeam seama, ma gandeam ca asa e normal. Sigur, mergeam acasa de Craciun si de Pasti si ma spovedeam/impartaseam atunci. Dar cam atat, ceea ce e mult prea putin si superficial.

In cei aproape 8 ani de stat in afara Romaniei am ajuns la concluzia ca practicarea credintei in izolare este un drum usor fie spre indiferentism, fie spre o credinta, cum spuneam mai sus, ne-vie.

Mihnea Dragomir 27.03.2010 22:55:27

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228849)
Apoi cred ca stii ca in cazul in care esti intr-un oras fara biserica ortodoxa poti sa te spovedesti si impartasesti si la un preot catolic.

M-ar mira să fie așa o permisiune la ortodocși. Catolicilor le este STRICT interzis să se spovedească și, mai ales, să se împărtășească la ortodocși sau la orice slujbă acatolică, în afară de cazul unei primejdii de moarte. Împrejurarea că în orașul în care locuim nu există biserică catolică nu dispensează de această regulă. Trebuie să ne spovedim și să ne împărtășim cel puțin o dată pe an. Ei bine, o dată pe an putem să mergem în alt oraș unde există biserică catolică. Orice putem să facem împreună cu frații ortodocși: acțiuni comune, rugăciune comună, vecernii, utrenii, Laude, Vespere, procesiuni comune: dar nu să ne împărtășim ! Prevederile referitoare la Sf Împărtășanie sunt serioase, nu e de glumit cu asta !

anna21 27.03.2010 22:57:35

Ai dreptate Mihnea.. asa este si la ortodocsi. Nu te poti impartasi cu alte confesiuni.

zaharia_2009 27.03.2010 23:07:30

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 228854)
M-ar mira să fie așa o permisiune la ortodocși. Catolicilor le este STRICT interzis să se spovedească și, mai ales, să se împărtășească la ortodocși sau la orice slujbă acatolică, în afară de cazul unei primejdii de moarte. Împrejurarea că în orașul în care locuim nu există biserică catolică nu dispensează de această regulă. Trebuie să ne spovedim și să ne împărtășim cel puțin o dată pe an. Ei bine, o dată pe an putem să mergem în alt oraș unde există biserică catolică. Orice putem să facem împreună cu frații ortodocși: acțiuni comune, rugăciune comună, vecernii, utrenii, Laude, Vespere, procesiuni comune: dar nu să ne împărtășim ! Prevederile referitoare la Sf Împărtășanie sunt serioase, nu e de glumit cu asta !

Bravo domnule catolic pt. credinta si respectul pt. disciplina voastra bisericeasca pe care liber consimtit o respecti si nu o tagaduiesti decit ... in caz de moarte ! Bravo !
Dupa cum ai sesizat ortodoxii ... lasa mult de dorit . Se justifica , se explica , se acopera de jena, de distante, de lipsa de prieteni sau masini , de orice , dar de orice ca sa se deslege singuri si sa se binecuvinteze asijderea . Poate o fi cineva care vazind credinta dumitate vor fi pusi pe ginduri . Citi nu merg la biserica ca la teatru si mai ales citi nu se impartasesc doar cu piine si vin, precum bine spune Sf. Ioan hrisostom, crezind ca s-au unit cu cerul !

De multe ori am spus-o si o repet iarasi : pt. cei ce cred cu adevarat nu este nevoie de dovezi , iar pt cei ce nu cred dovezile sunt de prisos !

AlinB 27.03.2010 23:16:36

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 228854)

Dar totusi permit ca ortodocsii sa se impartasasca la ei?
Chiar in mod obisnuit, nu neparat situatii exceptionale.

Noesisaa 27.03.2010 23:18:42

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228855)
Ai dreptate Mihnea.. asa este si la ortodocsi. Nu te poti impartasi cu alte confesiuni.

Ba da, ca exceptie, nu ca regula, bineinteles. Si nu este de glumit, intr-adevar.

Mihnea, ai dreptate -- eu fiind ortodoxa in Suceava nu am voie sa ma duc la biserica romano-catolica Johannes Nepomouk tot din Suceava ca sa ma impartasesc sau sa ma spovedesc acolo. Sigur, pot sa merg la orice slujba, sa ma rog, etc, dar nu sa ma impartasesc. Este impotriva regulilor si este un act flagrant de schisma. Preotul catolic de acolo nu m-ar primi cu buna stiinta in nici un caz. Sunt nenumarate biserici ortodoxe in Suceava, chiar una la fiecare 200 de metri in orice directie ai merge, deci....

Dar eu ca ortodoxa in orasul XXXXX, NL, intr-o parte a tarii in care nu sunt imigranti est-europeni, deci ortodoxia nu a patruns, si deci nu sunt biserici ortodoxe pe o raza de 150 km patrati, pot,c a exceptie de la regula. As cauta unde scrie, ca scrie, dar imi e greu. :1: Oricum am vorbit cu preotul catolic despre situatie, si e asa cum spun eu. Si da, obligatia este sa te spovedesti si impartasesti o data pe an, inainte de Pasti. Daca tu poti sa traiesti linistit sufleteste doar implinind obligatia asta, bine petru tine, sau de fapt nu e chiar asa de bine. Dar eu nu pot.

Fani71 27.03.2010 23:25:53

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228796)
Fani, traducerea nu corespunde teztului in englea. De unde este textul? Poti sa ne spui?
Aici se discuta in general despre necuratie.

Pardon, cred ca traducerea romaneasca pe care am dat-o nu corespunde exact fragmentului in engleza (care mi se pare ca e putin prescurtat) O sa ma uit maine, cand am acces la celalalt computer unde am aceste texte (acum doarme copilul acolo...)
Da, vorbeste in general de necuratie la femei totusi. Textul sfantului Grigore este mai explicit.
Cred ca am dat referintele in postarea de mai sus. Sf Ioan Gura de Aur comenteza ceva din epistola catre Tit (este deci o omilie la aceasta epistola), iar textul sfantului Grigore este dintr-o epistola a sa a sfantului Augustin de Canterbury (este vorba de sfinti din sec. al 6-lea, deci ortodocsi).
Textele se pot gasi pe internet dar nu mai am linkurile.
Le-a pus cineva mai demult pe forum, daca dai search poate le gasesti.

Mihnea Dragomir 27.03.2010 23:26:06

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228864)
Dar eu nu pot.

În situația dv eu aș considera asta ca o cruce pe care mă cheamă Dumnezeu să o port, pentru păcatele mele. Aș aștepta timp de un an să mă întâlnesc cu Sf Său Trup și Sânge. Oare drepții Vechii Lumi nu au așteptat și mai bine de o mie de ani să-L vadă ? Și ei au avut păcate mai puține ! Trebuie îndelungă răbdare ca să Îl întâlnim pe Mirele nostru. În așteptarea clipei fericite în care, făcându-se anul, Îl vom întâlni sub chipul speciilor euharistice, să facem tot ceea ce i-ar plăcea Lui să facem. Să curățim casa Lui, ca să Îl primim cum se cuvine !

Antoni0 27.03.2010 23:26:22

Citat:

Ba da, ca exceptie, nu ca regula, bineinteles. Si nu este de glumit, intr-adevar.

Mihnea, ai dreptate -- eu fiind ortodoxa in Suceava nu am voie sa ma duc la biserica romano-catolica Johannes Nepomouk tot din Suceava ca sa ma impartasesc sau sa ma spovedesc acolo. Sigur, pot sa merg la orice slujba, sa ma rog, etc, dar nu sa ma impartasesc. Este impotriva regulilor si este un act flagrant de schisma. Preotul catolic de acolo nu m-ar primi cu buna stiinta in nici un caz. Sunt nenumarate biserici ortodoxe in Suceava, chiar una la fiecare 200 de metri in orice directie ai merge, deci....

De cand ortodocsii au voie sa mearga la slujbele ereticilor si la rugaciuni?

Sfintele Canoane ne interzic cu desavarsire participarea la slujbele ereticilor si la rugaciunea in comun, dar observ ca pentru tine a devenit o normalitate...

Dacă cineva s-ar ruga, chiar și în casă, împreună cu cel afurisit (scos din
comuniune) acela să se afurisească. Canonul 10 apostolic.

De ce vreti sa faceti intotdeauna dupa capul vostru? De ce nu ascultati ce zice Sfanta Biserica si Sfintii ei si nu ce afirma ereticii ecumenisti?

AlinB 27.03.2010 23:27:10

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228855)

Consider formularea neinspirata..

Despre ce confesiuni ar putea fi vorba, in afara de catolici sau elemente schismatice din Biserica Ortodoxa?

Stim desigur ca in adunarile protestante se foloseste termenul de "impartasi" pentru a pacali naivul ex-ortodox cu "vaste cunostinte biblice" dar fara elementare cunostinte in materie de doctrina protestanta vs. ortodoxa, dar noi stim f. bine ca "impartasit" nu e termenul potrivit.
Acolo doar se consuma must cu biscuite intr-o atmosfera care vrea sa imite palid Liturghia si cam atat.

Fani71 27.03.2010 23:30:50

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 228816)
Doamne ajuta.

Nu exista biserici ortodoxe grecesti, rusesti, arabe sau sarbesti prin zona?
In Germania sunt un milion si jumatate de ortodocsi din toate neamurile, dupa ultimele statistici. Exista in fiecare oras mijlociu cel putin o biserica. In orasul unde stateam eu, de 800000 de locuitori, existau 7 parohii ortodoxe. Iar in zona, nu mai spun.

Daca vrei poti sa imi scrii pe mesaj privat unde esti si pot sa caut pentru tine alte biserici ortodoxe (am un anuar cam depasit dar pot verifica cu prietenii daca mai sunt actuale datele).

anna21 27.03.2010 23:32:13

Citat:

Dar eu ca ortodoxa in orasul XXXXX, NL, intr-o parte a tarii in care nu sunt imigranti est-europeni, deci ortodoxia nu a patruns, si deci nu sunt biserici ortodoxe pe o raza de 150 km patrati, pot,c a exceptie de la regula. As cauta unde scrie, ca scrie, dar imi e greu. :1: Oricum am vorbit cu preotul catolic despre situatie, si e asa cum spun eu. Si da, obligatia este sa te spovedesti si impartasesti o data pe an, inainte de Pasti. Daca tu poti sa traiesti linistit sufleteste doar implinind obligatia asta, bine petru tine, sau de fapt nu e chiar asa de bine. Dar eu nu pot.

Si sor-mea traieste in Olanda... si o invidiam pentru pretul biletului de avion ca hop-top este in Romania de sarbatori.. :1: De toate sarbatorile!
Eu nu-mi permit asta.
Si cand o viziteaza mama, stiu ca mama merge la biserica ortodoxa acolo. Cum? Ia trenul, schimba trenul, ia trenul etc.. :1:.. se descurca.

Noesisaa, nu cred ca este bine ce faci.
Eu am fost la biserica ortodoxa americana si ma simteam foarte vinovata (nu catolica!). Si l-am chestionat in prealabil pe preotul de acolo: ce parere are despre ecumenism si lucruri de-astea.. ca sa stiu daca merg la slujbe (urat din partea mea, stiu, dar omul a rabdat crestineste umilinta).

Fani71 27.03.2010 23:34:09

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228873)
Eu am fost la biserica ortodoxa americana si ma simteam foarte vinovata (nu catolica!). Si l-am chestionat in prealabil pe preotul de acolo: ce parere are despre ecumenism si lucruri de-astea.. ca sa stiu daca merg la slujbe (urat din partea mea, stiu, dar omul a rabdat crestineste umilinta).

Dar de ce te simteai vinovata? Nu inteleg. Tot biserica ortodoxa era.

zaharia_2009 27.03.2010 23:35:49

ARHIEPISCOP AVERCHIE (+ 1976, Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei)

“Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti.”

Noesisaa 27.03.2010 23:39:49

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228873)
Si sor-mea traieste in Olanda... si o invidiam pentru pretul biletului de avion ca hop-top este in Romania de sarbatori.. :1: De toate sarbatorile!

Poate. Problema mea este ca nu am timp. Saptamana viitoare am un examen, imediat dupa Pasti am de predat o lucrare, si cam asa e mai tot timpul. Nu stiu cu destul timp inainte cand am sa am mai mult timp liber ca sa imi pot cumpara un bilet de avion la pret decent.

Sigur, cu trenul, cu trenul. Dar mie mi-ar lua cam o ora jumate sa ajung, alta ora jumate sa ma intorc, plus vreo 20 de euro pe bilet. In fiecare duminica? Remember, sunt studenta, banii nu cresc in copac la mine.

Citat:

Noesisaa, nu cred ca este bine ce faci.
Nu stiu, poate. Om trai si om vedea, cum se spune. :D

anna21 27.03.2010 23:40:11

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228875)
Dar de ce te simteai vinovata? Nu inteleg. Tot biserica ortodoxa era.

Vinovata pt ca nu eram convinsa ca procedez bine.. nu mai conteaza. Am gasit o biserica romaneasca in final.. departe de mine, dar este ok.
Si de fapt am intuit corect: preotul american , desi om admirabil, este destul de lumesc (in sens de.. of, greu de explicat).

Antoni0 27.03.2010 23:43:06

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228876)
ARHIEPISCOP AVERCHIE (+ 1976, Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei)

“Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti.”

Tu nu vezi ca pe aici mersul la "bisericile ereticilor" si rugaciunile in comun cu ei sunt o "normalitate"?

Prefera filozofia unor oameni ca Paraian, decat invatatura Sfintilor cu adevarat Ortodocsi, cum a fost Episcopul Averchie de Jordanville!

Noesisaa 28.03.2010 00:01:52

:4: Da, deci de acum ca m-am vadit drept "fals ortodox vandut catolicilor," imi dau seama ca daca parerile mele nu prea aveau valoare in ochii unora, de acum inainte chiar ca nu au sa aiba nici o valoare. Eh.

Fani71 28.03.2010 00:07:35

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228886)
:4: Da, deci de acum ca m-am vadit drept "fals ortodox vandut catolicilor," imi dau seama ca daca parerile mele nu prea aveau valoare in ochii unora, de acum inainte chiar ca nu au sa aiba nici o valoare. Eh.

Chestia este ca este foarte usor sa spunem altora ca noi suntem adevaratii ortodocsi, hiperultraarhiortodocsi, si ca ceilalti nu sunt adevarati. (avem multi tendinta asta, recunosc ca eu una nu prea imi place sa ma consider in aceeasi biserica cu unii de pe forum desi tehnic vorbind suntem... pacatul meu, probabil)

Noesisaa, banuiesc ca tu faci asa pentru ca ti-a zis duhovnicul.
Am auzit aceasta parere; eu stiam insa ca numai in caz de pericol de moarte ne putem impartasi la catolici. Si credeam ca la catolici se spune cum zici tu. Dar in fine, exista mai multe acceptiuni poate.

Noesisaa 28.03.2010 00:36:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228887)

Noesisaa, banuiesc ca tu faci asa pentru ca ti-a zis duhovnicul.

In principiu.

Citat:

Am auzit aceasta parere; eu stiam insa ca numai in caz de pericol de moarte ne putem impartasi la catolici. Si credeam ca la catolici se spune cum zici tu. Dar in fine, exista mai multe acceptiuni poate.
Anyway, the deed is done, dar nu am facut-o nici cu neglijenta, nici fara sa imi pese, si nici fara sa ma gandesc de 1000 de ori si sa ma rog in legatura cu asta. Oricum, toata treaba nu e atat de neobisnuita pe cat pare. Stiu sigur ca, de exemplu, parintele Teofil Paraian recomanda ortodocsilor in strainatate sa se spovedeasca si impartaseasca la catolici, decat sa nu se impartaseasca deloc sau sa duca o viata neangajata in credinta. Apoi stiu ca am fost la o conferinta cu IPS Iosif al Germaniei (parca, sau era altcineva?) mai demult, si tot asa a spus. Da, stiu, Antoni0 o sa sara in sus. Si mai sunt si altii. Apoi practic in pericol de moarte esti oricand, oricand poti sa mori, nu stiu cat este de intelept sa spui ca esti tanar si nu are ce sa ti se intample. Si da, ca sa ma discreditez complet, dupa 6 luni departe de taina Sf Spovedanii, sentimentul a fost grozav. Si canonul pe masura: sa citesc Acatistul Maicii Domnului. Da, acatistul ortodox, preotul catolic il stie.

AlinB 28.03.2010 00:42:34

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228879)
Vinovata pt ca nu eram convinsa ca procedez bine.. nu mai conteaza. Am gasit o biserica romaneasca in final.. departe de mine, dar este ok.
Si de fapt am intuit corect: preotul american , desi om admirabil, este destul de lumesc (in sens de.. of, greu de explicat).

Pai daca e vorba sa judecam asa, multi ar trebui sa ne simtim jenati ca intram in unele biserici chiar de aici, din Romania..

Acum na..daca era vorba ca faceai hatarul comoditatii (biserica mai aproape) in dauna elementului duhovnic asta ar putea naste sentimente de culpabilitate..

Desi e greu sa spui ca este o biserica ortodoxa "mai duhovniceasca" decat alta.
Poti ridica obiectii la tipicul slujbei (rar totusi..) sau la predica (mai degraba) insa cam atat.

Eu nu stiu daca m-as putea ruga intr-o biserica catolica ca substitut pentru una ortodoxa desi cand am inceput sa merg la biserica (cam impropriu spus) mai intai am inceput prin a frecventa liturghia romano-catolica.

Acum cativa ani am intrat intr-una greco-catolica (credeam ca e ortodoxa) si din start am simtit ca "ceva nu e in regula"...
Cineva cu care eram s-a repezit deja la icoane insa aveam un sentiment ca "nu e ca acasa" si nu cred ca era o chestiune de suprafata.

Am gasit si biserica ortodoxa pe urma..era putin mai incolo si mult mai putin ortodoxa in aparente (specific ardelenesc) dar ca acasa.. :)

Sper sa nu se simta nimeni jignit, e doar o experienta persoanala, altii cum se vede mai sus au avut o experienta relativ opusa.
Desi sigur ca parerile sunt impartite, e greu de spus obiectiv de cineva cat/ce este subiectivism si sentimentalism si cat/ce experienta duhovniceasca la fiecare.

Antoni0 28.03.2010 00:51:55

Noesisaa, daca Sfintii Parinti zic clar sa nu avem comuniune in nici un fel cu ereticii (adica papistasii, coptii, protestantii, s.a.m.d) de ce noi ne credem mai "desptepti" si "credinciosi" si nu'i ascultam?

Dar de ce nu mergeti si la musulmani sau jidovi vazand absenta Bisericilor Ortodoxe... doar ne rugam la acelasi "dumnezeu"!

Ce conteaza ce a zis pr Teofil Paraian? Atata timp cat vocea lui e impotriva invataturilor Sfintilor Parinti, chiar nu trebuie sa'l urmam...

Auzi... "Biserica in trecut a fost exclusivista"... asta e pura erezie!

Miha-anca 28.03.2010 01:13:09

Mi-am adus acum aminte de Elena "Va iubesc". POvestea ca merge o ora dus si o ora intors, ca sa ajunga la biserica. Imi e tare dor de cuvintele ei calde.

Noesis, te rog gandeste-te, ce vrei sa faci de acum inainte.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.