Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   mincaruri traditionale romanesti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8850)

aureliapopescu 30.03.2010 13:27:42

sfat!

Alimentele ramase in frigider se pot aseza in casolete de plastic si congelate. E drept ca nu mai au acelasi gust dar pot fi consumate in siguranta dupa decongelare. Inclusiv ciorbita. Puneti bucatile de peste in casoleta si zeama in sticle de plastic incarcate pe 3/4. in momentul servirii se scot sticlele si casoletele se lasa la temperatura camerei 4-5 ore sau de seara pana dimineata dupa care le incalziti si le serviti din nou. Pentru imbunatatirea gustului deja cred ca stiti...verdeata tocata!:4:

cherub 30.03.2010 14:32:32

tot pt. imbunatatirea gustului - zeama de lamaie

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 229533)
...Pentru imbunatatirea gustului deja cred ca stiti...verdeata tocata!:4:

... si multa zeama de lamaie proaspat stoarsa :1::3:

aureliapopescu 30.03.2010 16:45:47

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229593)
... si multa zeama de lamaie proaspat stoarsa :1::3:

Zeama de lamaie nu poate fi folosita la toate felurile de mancare pe cand verdeta da! Sau am un fix eu cu asta? O fi de vina primavara?:71:

cherub 30.03.2010 18:08:23

zeama de lamaie si verdeatza se potrivesc f. bine la/in mancarurile cu/din peste

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 229677)
Zeama de lamaie nu poate fi folosita la toate felurile de mancare pe cand verdeta da! Sau am un fix eu cu asta? O fi de vina primavara?:71:

La ciorba, da, zeama de lamaie da gust bun (ar fi o alternativa mai sanatoasa la otzet, alaturi de untdelemn de masline sau de fl-soarelui), cat si la mai multe feluri cu/din peste... si eu am o 'fixatie' pt. zeama de lamaie (fiecare cu 'fixatiile' lui culinare sau de alta natura... :1::4:). Dar sunt de acord si cu verdeatza, da gust bun mancarurilor, insa in cazul din discutia de mai sus, cred ca ambele 'merg' de minune, se completeaza reciproc (verdeatza tocata si zeama de lamaie) :3:

axios 30.03.2010 18:59:53

...

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229719)
La ciorba, da, zeama de lamaie da gust bun (ar fi o alternativa mai sanatoasa la otzet, alaturi de untdelemn de masline sau de fl-soarelui), cat si la mai multe feluri cu/din peste... si eu am o 'fixatie' pt. zeama de lamaie (fiecare cu 'fixatiile' lui culinare sau de alta natura... :1::4:). Dar sunt de acord si cu verdeatza, da gust bun mancarurilor, insa in cazul din discutia de mai sus, cred ca ambele 'merg' de minune, se completeaza reciproc (verdeatza tocata si zeama de lamaie) :3:

imi pare rau cherub dar... aurelia are dreptate...
lamaia e putin cam aspra la gust si uneori poate strica...
si daca faci bors, atunci pui bors de putina... nu se compara nici cu otetul nici cu lamaia...
borsu' de pe la noi e capodopera!
si gustu' se poate revigora cu putin (dar putin, dupa gust) mujdei de usturoi adaugat in toate combinatiile...
Doamne ajuta si post cu folos!
nu stiu cum fac si numai gandul la mancare imi este...

cherub 30.03.2010 19:19:53

chestiune de gustibus

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 229738)
imi pare rau cherub dar... aurelia are dreptate...
lamaia e putin cam aspra la gust si uneori poate strica...
si daca faci bors, atunci pui bors de putina... nu se compara nici cu otetul nici cu lamaia...
borsu' de pe la noi e capodopera!
si gustu' se poate revigora cu putin (dar putin, dupa gust) mujdei de usturoi adaugat in toate combinatiile...
Doamne ajuta si post cu folos!
nu stiu cum fac si numai gandul la mancare imi este...

Acuma, fiecare cu gusturile lui/ei!... si parca, 'gusturile nu se discuta', pai nu? vba ceea: 'cate bordeie, atatea obiceie'... :1::10::3:

axios 30.03.2010 19:46:24

...

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229742)
Acuma, fiecare cu gusturile lui/ei!... si parca, 'gusturile nu se discuta', pai nu? vba ceea: 'cate bordeie, atatea obiceie'... :1::10::3:

ba uite ca nu e chiar asa... gusturile sunt discutabile. asta cu nu se discuta a bagat-o un fanfaron de printisor si nu-si putea permite sa-l contrazica nimeni. dar problema e ca nu tot ce zboara se mananca...
si bors e bors cand pui bors de putina, nu otet sau zeama de lamaie...
poate facem un concurs candva... :71:

cherub 30.03.2010 20:19:15

axios, nu ma-nebuni, serios?! dar hai, mai bine, sa schimbam subiectul...

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 229746)
ba uite ca nu e chiar asa... gusturile sunt discutabile. asta cu nu se discuta a bagat-o un fanfaron de printisor si nu-si putea permite sa-l contrazica nimeni. dar problema e ca nu tot ce zboara se mananca...
si bors e bors cand pui bors de putina, nu otet sau zeama de lamaie...
poate facem un concurs candva...

nu ma-nebuni, serios?! si ce daca? te bagasi si tu in discutzie aci, 'ca musca-n lapte' (sau 'in salata' - lol) in orice caz, axios, nu-mi amintesc sa te fi intrebat cine a inventat expresia, respectiv 'bagat-o' sau nu (in discutzie - lol)... NEINTERESANT...

si, a-pro-pos, pe langa faptul ca numai la mancare te tot gandesti in timpul postului, din cate observ, si 'artzagoshenia' si cautarea de 'nod in papura, adica a unor motive de cearta din chestii marunte si neinsemnate (prin lansare de provocari s.a.m.d.), cat si niscaiva 'complexe de superioritate' si 'ruperea in talente', dar si, probabil, altele de genul, iti cam dau tarcoale si te tot chinuie... :4: ce ti-e si cu ispitele astea!... :4::21: in ceea ce ma priveste, aceasta discutie total inutila, initiata de tine, axios, se incheie aici (cel putin, pt. mine):27: asta inainte de a degenera si asta, in cearta (ca si multe altele de pe-aici, care se tot 'lalaie' si lungesc la nesfarsit, si doar de dragul contrazicerii etc). Mai bine hai sa renuntzam la pedanterii (de care, sincer, cam facem abuz si depasim masura, exageram, uneori, fara rost, ca si de orgolii personale etc) si sa schimbam subiectul... ar fi mai intelept.

axios 31.03.2010 12:00:45

...

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229753)
nu ma-nebuni, serios?! si ce daca? te bagasi si tu in discutzie aci, 'ca musca-n lapte' (sau 'in salata' - lol) in orice caz, axios, nu-mi amintesc sa te fi intrebat cine a inventat expresia, respectiv 'bagat-o' sau nu (in discutzie - lol)... NEINTERESANT...

si, a-pro-pos, pe langa faptul ca numai la mancare te tot gandesti in timpul postului, din cate observ, si 'artzagoshenia' si cautarea de 'nod in papura, adica a unor motive de cearta din chestii marunte si neinsemnate (prin lansare de provocari s.a.m.d.), cat si niscaiva 'complexe de superioritate' si 'ruperea in talente', dar si, probabil, altele de genul, iti cam dau tarcoale si te tot chinuie... :4: ce ti-e si cu ispitele astea!...:21: in ceea ce ma priveste, aceasta discutie total inutila, initiata de tine, axios, se incheie aici (cel putin, pt. mine):27: asta inainte de a degenera si asta, in cearta (ca si multe altele de pe-aici, care se tot 'lalaie' si lungesc la nesfarsit, si doar de dragul contrazicerii etc). Mai bine hai sa renuntzam la pedanterii (de care, sincer, cam facem abuz si depasim masura, exageram, uneori, fara rost, ca si de orgolii personale etc) si sa schimbam subiectul... ar fi mai intelept.

cred ca ma confunzi... sau ti-a picat greu zeama de lamaie... imi cer iertare daca te-am ofensat cu ceva prin stilul meu. insa nu tin minte sa fi avut accese de rautate sau de provocare... dar na, postul e lung, te inteleg...

si apropo de ce am scris mai sus... mai de bun simt nu cred ca se putea. poate ai alt filtru de intelegere. si iar imi cer iertare si pentru faptul ca m-ai inteles gresit. dar n-am avut nicio intentie de a provoca cine stie ce mare scandal... dintr-un bors... si chiar daca am folosit un ton glumet, eram departe de a fi ironic...

cat despre ultima parte a refularii tale... poti sa fii linistita. e ok!

pace?:5:

aureliapopescu 31.03.2010 13:31:15

ptr. Cherub si Axios

http://www.youtube.com/watch?v=6AH7e3qK0EA
ASTA E SPECIALA PENTRU VOI AMANDOI!!!
Sunteti niste draguti, frumosi.

aureliapopescu 31.03.2010 13:40:06

Eu lamaie o folosesc la scrumbie si cand fac icre. La ciorbita folosesc bors de Tecuci. Am si o reteta de umplut borsul in casa dar pentru asta e nevoie de husti si nu se gasesc decat daca avem vreun gospodar pe la sat. Cum eu nu am asa ceva atat de des folosesc ceea ce am scris mai sus. Nu o fac de desteapta scriu cum procedez eu si mai e putin si mancam mancarica dulcica de abia astept.
A si am uitat sa scriu in mesajul anterior lui Axios ca suntem in aceeasi barca...adica si eu ma gandesc numai la mancare...mai ales ca m-am apucat de facut piata si facut liste cu mancaruri...am cumparat ...ghiciti...? verdeata mai intai...!!!
Va pup si mai scrieti si voi retete cum a cerut si zaharia pe care le faceti in casele voastre..please!

forfota 31.03.2010 14:00:52

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 229926)
Eu lamaie o folosesc la scrumbie si cand fac icre. La ciorbita folosesc bors de Tecuci. Am si o reteta de umplut borsul in casa dar pentru asta e nevoie de husti si nu se gasesc decat daca avem vreun gospodar pe la sat.

De ce doar la sat? Acest "husti" din ce se face?

Multumesc de raspuns.

Doriana 31.03.2010 14:10:43

hustile sunt taratele ramase dupa ce altcineva a facut bors. Functioneaza ca o maia pentru noul bors. Se gasesc la tara pentru cas orasenii nu prea mai fac bors; cumpara de la magazin. :)

mirabela 31.03.2010 14:14:32

Offf...ce dor imi e sa merg la piata, sa cumpar legume proaspete si gustoase. Si sanatoase !!!

Io fiind din zona Banat-Ardeal, mancam mai mult supa. Sotul meu e din Calarasi, si era obisnuit cu borsul, si mie imi place borsul, doar ca ma arde la stomac. Prefer supa de casa, hranitoare, pe care mai nou si sotul meu o cere si e mult mai ushoara.

Dupa ce trece si Saptamana Patimilor, am sa postez retete de Pasti pe care le gateam si la mama acasa, si nu numai. :D:D:D

Citat:

Eu lamaie o folosesc la scrumbie si cand fac icre. La ciorbita folosesc bors de Tecuci. Am si o reteta de umplut borsul in casa dar pentru asta e nevoie de husti si nu se gasesc decat daca avem vreun gospodar pe la sat. Cum eu nu am asa ceva atat de des folosesc ceea ce am scris mai sus. Nu o fac de desteapta scriu cum procedez eu si mai e putin si mancam mancarica dulcica de abia astept.
A si am uitat sa scriu in mesajul anterior lui Axios ca suntem in aceeasi barca...adica si eu ma gandesc numai la mancare...mai ales ca m-am apucat de facut piata si facut liste cu mancaruri...am cumparat ...ghiciti...? verdeata mai intai...!!!
Va pup si mai scrieti si voi retete cum a cerut si zaharia pe care le faceti in casele voastre..please!

Doriana 31.03.2010 14:22:28

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 229939)
Offf...ce dor imi e sa merg la piata, sa cumpar legume proaspete si gustoase. Si sanatoase !!!

acum, ca au iesit urzicile, spanacul si stevia, avem ocazia sa ne refacem proviziile de fier din corp. Si sunt si de post. :1:

axios 31.03.2010 17:15:44

...

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 229924)
http://www.youtube.com/watch?v=6AH7e3qK0EA
ASTA E SPECIALA PENTRU VOI AMANDOI!!!
Sunteti niste draguti, frumosi.

multumesc aurelia, dar draguta e numai cherub... eu sunt lupul cel fioros care cauta vrajba...
si mai sunt si rau pe deasupra. stii de ce? pentru ca nu pap tot din farfurie...:10:

am strans toate retetele postate pana acum intr-un fisier word. cine le vrea sa le solicite. sunt gratis...

CRIS2010 31.03.2010 20:12:58

Citat:

În prealabil postat de forfota (Post 229932)
De ce doar la sat? Acest "husti" din ce se face?

Multumesc de raspuns.

Si cel mai din urma orasean stie ! Forfoteala multa pentru nimic , Mara , Gabriela . . .

cristiboss56 31.03.2010 20:16:00

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 229942)
acum, ca au iesit urzicile, spanacul si stevia, avem ocazia sa ne refacem proviziile de fier din corp. Si sunt si de post. :1:

Ce bine la oranduit Dumnezeu ! Dupa iarna asta lunga , iata vin cele ce ne intaresc , bogate in vitamine si mult fier !:1:

cristiboss56 31.03.2010 20:19:55

Citat:

Esti o buna gospodina , si pana la urma este si asta un mare dar ! Da , e bine sa facem borsul in casa , si sotia mea il face de mult timp . Este chiar indicat ca zilnic sa bem cate un pahar de bors pe stomacul gol :25:

cherub 01.04.2010 07:05:27

pace cu axios & co. (si toata lumea)

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 229894)
cred ca ma confunzi... sau ti-a picat greu zeama de lamaie... imi cer iertare daca te-am ofensat cu ceva prin stilul meu. insa nu tin minte sa fi avut accese de rautate sau de provocare... dar na, postul e lung, te inteleg...

si apropo de ce am scris mai sus... mai de bun simt nu cred ca se putea. poate ai alt filtru de intelegere. si iar imi cer iertare si pentru faptul ca m-ai inteles gresit. dar n-am avut nicio intentie de a provoca cine stie ce mare scandal... dintr-un bors... si chiar daca am folosit un ton glumet, eram departe de a fi ironic...

cat despre ultima parte a refularii tale... poti sa fii linistita. e ok!

pace?

biiiiiiineeeeee, mai, recunosc, poate ca uneori (sau mai tot timpul) ma cam grabesc eu cu unele concluzii si imi pare ca unele pers. se cam 'reped asupra mea', iar in 'consecintza', sar si eu repede 'in defensiva' (ori cel putin asa cred eu :21::9:) bineinteles, PACE! :25::3: imi cer si scuzele de rigoare!... si Paste binecuvantat si fericit, alaturi de cei dragi, tuturora!... si, evident, pofta buna!...

axios 01.04.2010 10:55:22

...

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 230221)
biiiiiiineeeeee, mai, recunosc, poate ca uneori (sau mai tot timpul) ma cam grabesc eu cu unele concluzii si imi pare ca unele pers. se cam 'reped asupra mea', iar in 'consecintza', sar si eu repede 'in defensiva' (ori cel putin asa cred eu :21::9:) bineinteles, PACE! :25::3: imi cer si scuzele de rigoare!... si Paste binecuvantat si fericit, alaturi de cei dragi, tuturora!... si, evident, pofta buna!...

cred ca toti avem momente de incordare... toti suntem sensibili si, uneori, reactionam exagerat... nu cred ca exista crestin fara ispite, mai ales in postul mare... uite-asa am ajuns la reteta care se cheama cearta traditionala romaneasca...
important e sa ne putem privi in ochi dupa asta.
sa avem putere sa ne cerem iertare, sa nu ne suparam unii pe altii si, cel mai important, nu toti odata...
pe rand fratilor... sa fie macar unul cu mintea limpede sa descalceasca tensiunea...
mai e putin... rabdare... o sa fie bine...
iertati-ma!
Doamne ajuta!

aureliapopescu 01.04.2010 14:59:27

Husti!!!

Husti sunt taratele de grau, adica ceea ce ramane dupa ce se macina graul!
Se foloseste de maxim 2 ore pentru umplerea borsului, impreuna cu apa. De aceea am spus ca nu prea se gaseste in supermarket.

aureliapopescu 01.04.2010 15:17:27

ptr. Axios

am strans toate retetele postate pana acum intr-un fisier word. cine le vrea sa le solicite. sunt gratis...[/quote]
Axios si eu care trageam nadejde la tine ca scoatem si noi un ban gramada ca tot vin sarbatorile acum...GLUMESC!!!:105:
Doamne ajuta!!!

Mihnea Dragomir 04.04.2010 12:59:42

Gata cu postul ! Treceți la rețete tradiționale pe bază de miel. Un stufat, un jigou, ceva ?

cristiboss56 04.04.2010 15:43:50

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 231045)
Gata cu postul ! Treceți la rețete tradiționale pe bază de miel. Un stufat, un jigou, ceva ?

Deja sunt in stomac . . .:3:

cojanete 04.04.2010 15:51:11

HRISTOS A INVIAT .Sa ne hranim cu masura si sa lasam putin loc si pt duhl sfant .Am citat din sf Serafinm de Sarov .

LapetiteMoc 04.04.2010 18:11:43

oua umplute

Se pot prepara cu ce a ramas din prepararea celorlalte bucate.

Se taie ouale fierte in doua, pe lungime. Galbenusul se scoate, iar albusul se pune deoparte intr-un castronel.

Se amesteca o parte din galbenus cu doi, trei ficatei fierti, doi trei castraveciori taiati cubulete marunte si scursi bine de zeama, putin marar, patrunjel, branza de orice fel data prin razatoare. Se umplu albusurile oualor cu acest amestec, se asaza intr-un platou, iar peste ele se adauga un sos pregatit din putina maioneza preparata din galbenusul ramas, doua linguri de iaurt, o lingura de mustar, sare, piper. Se pot decora cu frunze de patrunjel.

Delicios!

cristiboss56 04.04.2010 21:34:06

Citat:

În prealabil postat de cojanete (Post 231071)
HRISTOS A INVIAT .Sa ne hranim cu masura si sa lasam putin loc si pt duhl sfant .Am citat din sf Serafinm de Sarov .

Adevarat a Inviat !
Imbuibarea , fie ea si cu oua umplute ( ? ? ? ) , e nociva , pentru ca acolo unde nu exista cumpatare si se pune accentul pe excelenta gustului , apar dezechilibre grave ce lesne se pot observa in viata unora !

glykys 05.04.2010 15:01:44

Cu cat puneti mai multe oua in aluatul de cozonac, cu atat iese mai pufos. Indicatia vine de la bunica-mea, dar eu am verificat-o, mancand, si asa este! :3:

LapetiteMoc 05.04.2010 15:01:58

"Mancare rece"

Asa i se spune, "mancare rece"...

5 cepe rosii
5 inimi de miel
100 g de masline negre fara samburi
ulei de rapita
sare, piper verde, foi de dafin

Se dau cepele prin razatoare si se pun intr-o craticioara la fiert intr-o cana de apa. Se presara putina sare, o ceasca de ulei, trei foi de dafin. Dupa 10 minute se adauga inimioarele de miel taiate cubulete si se micsoreaza puterea focului. Se lasa la fiert amestecandu-se din cand in cand. Cam dupa 40-45 de minute se adauga piper verde (un varf de cutit), apoi se inchide focul. Se lasa craticioara in acelasi loc si se adauga maslinele. Se acopera oala si se asteapta sa se raceasca pentru a se servi.

Se serveste, de obicei, ca antreu.

LapetiteMoc 05.04.2010 21:15:15

Tort de mere

6 oua mari
6 linguri de faina
6 lingurite de ulei de rapita (sau de masline)
2 plicuri de zahar vanilat
8 linguri rase de zahar
un varf de cutit de amoniac stins in zeama de lamaie
putin praf de scortisoara, un varf de cutit
6 mere
1/2 kg de smantana pentru frisca

Prima etapa:

Se curata merele, se scoate cotorul si se lasa intregi. 5 linguri de zahar se pun intr-o tava rotunda si se topesc. Dupa ce zaharul s-a topit, se invarte tava astfel incat peretii sa fie acoperiti de zahar topit. Se asaza merele in tava si se da la cuptor la foc mic.

A doua etapa:

Cu telul se amesteca bine intr-un castron adanc cele sase oua, sase linguri de faina, sase lingurite de ulei, un plic de zahar vanilat, o lingura de zahar, praful de scortisoara, amoniacul stins in zeama de lamaie. Compozitia se rastoarna in tava de la cuptor, peste mere si se lasa la copt. Cand este gata, se rastoarna intr-un platou rotund, astfel incat merele sa fie deasupra. Dupa ce se raceste, se orneaza cu frisca (preparata din smantana, doua linguri de zahar si zahar vanilat).

http://www.bucataras.ro/uploads/modu...56ef142f60.jpg

cristiboss56 05.04.2010 21:46:37

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 231250)
Cu cat puneti mai multe oua in aluatul de cozonac, cu atat iese mai pufos. Indicatia vine de la bunica-mea, dar eu am verificat-o, mancand, si asa este! :3:

. . . si picuri de dragoste si multa pasiune in ceea ce faci . Multi cunosc retete, dar putini reusesc si mai ales putini mai au rabdare . Deci : toate ingredientele + dragoste + pasiune + rabdare !:25:

casiana 06.04.2010 20:32:55

aperitiv delicios

Ingrediente
6 chifle, 600 g muschi de porc, 1 varza mica, 2 cepe, 3 linguri de maioneza, 3 linguri de ketch-up, ulei, usturoi, unt

Mod de preparare:
Carnea se taie in cuburi mai groase. Ceapa se curata si se toaca, apoi se pune in tigaie si se caleste impreuna cu carnea. Se pun 2 linguri de ulei, usturoi dupa gust. Varza se toaca fin si se fierbe 6-7 minute in apa clocotita si putin sarata. Dupa care se scurge si se tine sub jet de apa rece. Maioneza se amesteca cu ulei, cu condimente si apoi cu varza. In putin unt, se prajesc jumatati de chifle, pe care se aseaza salata de varza, carnea, din nou varza si se acopera cu cealalta jumatate de chifla. Drept ornament se folosesc: verdeturi, felii de rosii sau de morcovi.

casiana 06.04.2010 20:38:06

Oua umplute

Ingrediente
8 oua
25g-50g pate de ficat
1/2 castravete murat
6 linguri de maioneza
3 linguri de smantana
sare, piper

Mod de preparare

Se fierb ouale tari. Se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Se scot galbenusurile si se pun intr-un castron. Se paseaza galbenusurile cu furculita, se adauga pateul (pentru inceput 25 de g), 3 linguri de maioneza, sarea, piperul si se amesteca bine pana devin o pasta. Castravetele se curata de coaja si se da prin razatoarea mica. Se stoarce bine de zeama, se adauga in pasta si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper, eventual se mai pune si restul de pate de ficat sau maioneza.

In cornet se pune pasta si se umplu scobiturile din albusuri. Daca nu aveti cornet le puteti umple cu o lingurita. Se aseaza pe un platou.

Din 3 linguri de maioneza, 3 linguri de smantana si un praf de sare a se face un amestec. Aceasta maioneza se toarna peste ouale umplute. Se orneaza dupa preferinta cu gogosar murat, masline sau castravete murat.

LapetiteMoc 06.04.2010 22:05:44

clatite banatene

1. Se coc 8 clatite dupa reteta traditionala (faina, doua-trei oua, lapte, zahar vanilat si putina pudra se sare).

2. Se umplu cu branza de vaci amestecata cu un ou, 1 lingura de zahar si stafide. Se ruleaza si se pun intr-o tava (de cuptor). Peste ele se toarna un amestec din 8 linguri de smantana, doua de zahar, un plic de zahar vanilat si trei oua. Se pune tava in cuptorul incins si se lasa sa se coaca aproximativ 20 de minute.

In unele restaurante din Timisoara am vazut ca peste o astfel de clatita se adauga o compozitie groasa de bezea (se vede ca si clatita a stat putin la cuptor impreuna cu acea compozitie de bezea - albus de ou batut cu zahar pana se intareste ca o crema groasa, groasa).

mirabela 06.04.2010 22:43:38

Sunt celebrele clatite de la Ana Lugajana, acea bezea se face din albushe batute spuma.Compozitia clatitelor, e: un ou, lapte, faina cat cupr si putina sare. compozitia branza de vaca (zamatisha cum ii spunem), putin lapte, zahar vanilat, putina sare, galbenushe, zahar, smantana. apoi deasupra albushele batute spuma cu zahar.

Sunt delicioaseeee.

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 231892)
1. Se coc 8 clatite dupa reteta traditionala (faina, doua-trei oua, lapte, zahar vanilat si putina pudra se sare).

2. Se umplu cu branza de vaci amestecata cu un ou, 1 lingura de zahar si stafide. Se ruleaza si se pun intr-o tava (de cuptor). Peste ele se toarna un amestec din 8 linguri de smantana, doua de zahar, un plic de zahar vanilat si trei oua. Se pune tava in cuptorul incins si se lasa sa se coaca aproximativ 20 de minute.

In unele restaurante din Timisoara am vazut ca peste o astfel de clatita se adauga o compozitie groasa de bezea (se vede ca si clatita a stat putin la cuptor impreuna cu acea compozitie de bezea - albus de ou batut cu zahar pana se intareste ca o crema groasa, groasa).

glykys 06.04.2010 22:59:44

Tare delicios mai este acest topic. Te saturi numai citindu-l! Nu am un emoticon pofticios....

cristiboss56 06.04.2010 23:28:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 231946)
Tare delicios mai este acest topic. Te saturi numai citindu-l! Nu am un emoticon pofticios....

Un astfel de emotion nici n-ar incapea pe cat de dolofan e ! Oricum rteta asta de clatite e super !

LapetiteMoc 06.04.2010 23:49:05

emoticon pofticios

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 231946)

http://www.cool-smiley.com/smiley/manger/c002.gif

casiana 07.04.2010 09:10:02

Mere umplute

Ingrediente
1 kg mere,2 oua,80-100 g stafide,150g miez de franzela inmuiata in lapte si stors bine, 150 g de zahar

Mod de preparare:
se spala merele,se taie un capac si se scobesc.Miezul merelor se amesteca cu ouale,stafidele,miezul de franzela si zahar dupa gust ( nu se pune tot).
Se umplu merele se aseaza intr-o tava unsa cu unt sau margarina si se coc la cuptor cca 25 de minute ( pana se caramelizeaza).din zaharul ramas se face un sirop gros cu care se glazureaza merele coapte.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:34:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.