![]() |
Citat:
Recunosc ca nu am auzit de acest sinod de la Macon. Precizare: Un conciliu (sinod) nu este compus dintr-un 'sobor de preoti', ci din episcopi. Pe Wikipedia am gasit ca este o legenda propagata de un teolog protestant, Lucas Osiander, deci nu este nici macar un fapt istoric atestat ca ar fi fost pusa in mod serios o asemenea problema absurda. De altfel ar fi chiar absurd, dupa ce sinodul al treilea ecumenic (recunoscut deci si in occident) a hotarat ca poate numi o femeie 'Maica Domnului'... si Biserica venera deja mai multe sfinte. A doua, ca din afirmatia lui Stuart Mill se vede ca societatea din evul mediu si renasterea occidentale era mai departe pe calea progresului decat secolul lui, al 19lea, in care repet, femeia era un copil dpdv juridic, nu avea voie sa posede averi daca era casatorita de ex... |
Citat:
Si daca s-a discutat: sa nu uitam ca tocmai, la sinoade s-au discutat idei eretice. S-a discutat daca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu sau nu, si s-a hotarat ca este. Ce scrii tu aici este ca si cum ai afirma, din cauza ca s-a discutat aceasta problema la un sinod (de data asta existent si ecumenic, totusi, intaiul sinod ecumenic) : 'sa nu uitam ca multa vreme s-a considerat ca Iiisus Hristos nu ar fi fost fiul lui Dumnezeu'.... |
Citat:
Iar in al doilea rand am spus "aproape un conciliu" nu conciliu. |
Citat:
|
Vorbind de catolicii de acum 1500 de ani, mai bine ne-am uita in ograda noastra. Eu cel putin am auzit/citit, si nu numai dintr-un loc, si in mediu mai "cucernic" cum ca pacatele unei femei sunt mai usor iertate fiindca ea e "mai slaba la minte, mai cu sentimentele...etc", pe cand un barbat are mai multa minte, asa ca pacatele lui au greutate mai mare. Adica o femeie, o fi avand ea suflet, ca daca nu ai suflet nu poti sa faci pacate, dar nu prea stie ce face oricum, ca e cam prostuta. :17: Si asta nu e din evul mediu, ci din era noastra de acum.
Dar faptul ca sunt cativa calugari care cred asa ceva nu inseamna ca asta e pozitia oficiala a bisericii, nici pe departe. Dar asta nici nu inseamna ca nu exista discriminare, chiar si neoficial. |
Citat:
Dupa parerea ta, episcopii de la Niceea s-au intamlnit asa, la un pahar de bere si in lipsa de alte subiecte s-au gandit sa dezbata problema diovinitatii lui Iisus Hristos? Sau din cauza ca aparuse un preot, Arius, care o contesta? Bun, sa zicem ca intr-adevar s-a discutat candva in mod serios aceasta problema. Si? Inseamna pur si simplu ca ideile absurde trebuie si ele discutate, pentru ca altfel creaza tulburare. Omul este adesea absurd in parerile lui. S-au crezut multe absurditati de-a lungul istoriei, si Biserica a trebuit sa-si dea cu parerea si despre ele. Nu inseamna ca Biserica ar fi vrut de fapt sa dovedeasca ca femeile nu au suflet si nu i-a mers, cum pari tu sa insinuezi... de loc, nu mi se pare. |
Citat:
|
Citat:
Biserica se afla in lume si chiar daca ea va fi biruitoare in veac, cum ne-a promis Hristos, nu va fi deci cucerita de ideile false care circula, suntem inca in lupta si trebuie sa discernem ce este cu adevarat crestin si ce nu chiar in spusele unor reprezentanti cat se poate de oficiali. |
Citat:
Eu ce am afirmat pana acum? Episcopii de la Niceea de ce s-au intalnit? Pentru ca au avut un motiv. Asa si cei de la Macon. Dar Mihnea spunea ca nu a fost nici o problema. Acolo stabilindu-se doar ca femeia are suflet. |
Citat:
|
Citat:
Dac intr-adevar au discutat despre asta (repet, nu este atestat istoric), inseamna ca cineva a pus aceasta problema, ca ea provoca si tulburare si confuzie, si atunci a trebuit discutata. La fel ca si divinitatea lui Iisus. Unde este poblema? Ar fi fost o problema daca un consiliu mai ales ecumenic ar fi hotarat ca femeia nu are suflet.. |
Citat:
|
Citat:
Ca acea intalnire a avut loc datorita unor tulburari in randul bisericilor din apus. |
In anul 500 Biserica era Una Catolica, fiind inainte de Schisma. Daca problema existentei sufletului la femei ar fi framantat Biserica, s-ar fi dezbatut acest lucru intr-un Sf. Sinod ecumenic, cum spune si Fani si hotararea ar fi fost valabila pentru intreaga Biserica.
Daca Dumnezeu ar fi vrut sa faca femeia fara suflet, ar fi spus acest lucru in Facerea. Ori acolo ce scrie? 20.Și a pus Adam nume tuturor animalelor și tuturor păsărilor cerului și tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui. 21.Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; și, dacă a adormit, a luat una din coastele lui și a plinit locul ei cu carne. 22.Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam. 23.Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. 24.De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup. 25.Adam și femeia lui erau amândoi goi și nu se rușinau. |
Citat:
Huh? Nu inteleg, am spus ca este, dar ca sunt unii care se ascund dupa deget si spun ca nu este. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Stii ca a mai inalta faptura din universul creat nu e un barbat ci o femeie, adica Maica Domnului? |
@Jane Says - nu mai stiu cine a pus citatul din postarea ta, dar cam are dreptate in anumite privinte.
Noi traim obligat cu aceasta vina de a ne fi nascut femei, impusa de V.T., orice ati spune voi pe aici. Nu vreau sa reiau discutia. Nu stiu de ce chiar nu se intelege si multa lume incearca sa ne convinga acum ca nu este asa. Femeia este considerata de biserica intr-un fel gresit, ramas din legea veche de fapt (V.T), pentru ca Iisus o respecta. Se considera ca suntem vinovate de pacatul originar. Numai noi, nu si barbatul. De aici toate discutiile: murdara, pacatoasa, sa taca, sa inghita, sa nu faca aia si ailalta. Asta este adevarul, de ce nu se mai recunoaste acum. Si a mai spus cineva, iar tu preiei si este gresit: Cea mai inalta fiinta din universul creat (de la Dumnezeu Tatal - tot barbat), este un barbat si este Fiul. Maica Domnului este mai in urma. Abia acolo sus in Imparatia Cerului sunt poate egali. Poate ca ar fi timpul sa se aboleasca si aceasta parte gresita si sa se treaca la N.T, iar femeia sa fie repusa la valoarea ei alaturi de barbat. Biserica ar trebui sa faca acest lucru. Sa terminam cu V.T, daca tot ne-a adus Fiul legea cea noua. |
Citat:
Si cand spui ca "se considera", cine considera ca suntem murdare si pacatoase si de ce au aia dreptate si nu cei care sustin contrariul? Si pana la urma, in ce fel te afecteaza pe tine, concret, prejudecata aceea? Te contrazic la faza cu cea mai inalta fiinta din universul creat -- eu am folosit cuvantul faptura, subintelegand faptura creata - iar Iisus Hristos nu este creat (facut) ci nascut, El Insusi creator, prin Care toate s-au facut. Din creatie, Maica Domnului este cea mai mare. Si din trupul unei femei a ales Dumnezeu sa se intrupeze, ca daca ar fi dorit, putea sa apara pur si simplu, nimic nu ii este cu neputinta. Ar fi ales El ceva ce stia ca e murdar si pacatos din nastere? Nici nu stiu daca se citeste ceva din VT in Biserica la vreo slujba ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Știți care e viziunea mea? Și nu are legătură cu religia. Da, femeile sunt diferite de bărbați, e evident, însă o femeie și un bărbat se completează și astfel poate exista armonie, asta într-o relație, de exemplu. Nu se pleacă din start cu ideea că unul e inferior, că unul e impur, nu. Sunt doar diferențe, dar asta nu trebuie să ducă la astfel de gânduri. Am mai zis-o și repet. Niciodată nu voi considera niște manifestări normale ale corpului omenesc drept motiv pentru a condamna o femeie. Nu este corect, nu este moral.. oare e creștinesc? Esența creștinismului poate duce la o astfel de abordare? Eu cred că nu. |
Citat:
|
Citat:
Biserica, nu discrimineaza nici barbatul si nici femeia, pentru ca nici Hristos nu face acest lucru. Noi barbatii, ne nastem in acesta lume actualizand in mod profetic "chipul lui Hristos", iar femeile actualizand "chipul Bisericii". Atata vreme cat nu-L putem separa pe Hristos de Biserica Sa, nu suntem toti (barbat si femeie) de aceeasi cinste? |
@Jane Says - fiecare se simte in felul ei, prin sensibilitatea sa. Initiatoarea topicului, eu si alte femei ne simtim rau si de asta scriem aici si intrebam.
Uita-te si tu asa pe listele de discutii. Observi ceva? Se discuta si judeca numai femeile aproape: - cum sa intre in biserica, unde sa se aseze si cum, cum sa se imbrace, basma sau nu, curatia in anumite zile ale lunii, lauzia, ca ispitesc barbatii, n-au voie in altar, n-au voie in biserica sa citeasca, sa faca nu stiu ce etc., sa faca prunci, dar daca s-ar putea fara barbat (ca trebuie sa tina si post trupesc, indiferent cand este ea fertila, etc.). mai jos undeva scrie Dorin despre femeia desfranata. Intr-una femeia este cumva in plus. Se mai si citeaza din unii parinti monahi, care se iau dupa V.T si dau cu fermeia si familia de pamant. Sincer le admir pe cele care nu-si fac probleme. E mai bine asa, dar nu toata lumea are taria asta. Maica Domnului a fost "aleasa", a avut o situatie si pozitie speciala. Si totusi nici ea n-a fost (impreuna cu celelalte femei, mironositele de ex.) la acelasi nivel cu barbatii. El, Mantuitorul a respectat femeile in general, dar nici El nu le-a considerat egale cu barbatii. Repet, macar le-a respectat si ajutat si le-a iertat pacate si prin legea sa noua a mai imblanzit situatia femeii. In biserica se citeste rar din V.T cate ceva (psalmi, sau am inteles ca si cantarile provin in mare parte din V.T, nu stiu insa sigur).Proorocii mai sunt in V.T (Sf. Ilie de ex.). Ortodoxia se bazeaza pe legea noua, pe Noul Testament. Vechiul Testament este in/pentru Iudaism. Si totusi multi parinti monahi (ex. par. Cleopa) se bazeaza intru totul pe V.T in judecata. Si rau fac. @Marius - corect spui de asumarea conditiei. Asa ne-a facut Dumnezeu. Da, El asa ne-a facut, nu ne judeca, vin in schimb oamenii sa ne judece si sa ne desfiinteze in numele Lui si a bisericii. Asta este problema. Nu ce vrem noi, ci ce vor oamenii de la noi. Si cum puteti voi sa spuneti, cum va vine, chestia asta cu femeia chipul bisericii, sau femeia este biserica, iar barbatul preotul, ceva in genul asta, cand voi spuneti singuri ca femeia este pacatoasa si nu este curata si sa stea colo, sa nu intre colo, sa nu si sa nu. Pai va contraziceti grav! Hotarati-va si nu mai vobiti in metafore din astea derutante. |
Citat:
M-as bucura f mult, daca ti-ai insoti afirmatiile cu citate si versete, ca sa vedem de unde te inspiri, atunci cand iti formulezi parerile. Nu putem avea doar pareri personale despre Maica Domnului. Si nici nu putem sa ne permitem aprecieri eronate la adresa Mantuitorului. Denota doar lipsa de informatie (ca sa ma exprim bland). |
@Anca-Miha - in scripturi a fost peste barbati. Si da, a primit un har deosebit. Nici eu si nici altcineva nu contestam acest lucru.
Ba mai mult o iubim pentru asta, ne este orcrotitoare, dar mai este ceva: admiram smerenia Ei. Ea insasi s-a lasat in urma barbatilor. Tocmai aici este un paradox: este cea dintai din unele puncte de vedere, dar in urma barbatilor. Si barbatii nu au adus-o langa ei, pe treapta lor. Nu stiu acum daca era traditia vremii (ca asa erau tratate femeile atunci), sau voia Lui. Se spune deja f.putin despre viata Ei. Ce anume a facut, cu ce s-a ocupat. A facut minuni prin harul ei. Totusi nicaieri nu se spune ca ar fi avut si alt rol in credinta, in afara de Maica Domnului. In sensul ca nu i-a fost dat de barbati. Nu s-a luptat pentru El, pentru fiul ei ca orice mama, ca asa era voia Tatalui (dupa scripturi)(tot "fie mie dupa Voia Ta"), nu a fost chemata si intrebata nicaieri. Nu a facut un ordin de maici (voi spuneti ca a facut Athosul...pentru barbati), nu a propovaduit credinta, in sensul ca nu a avut biserica, ordin, diaconie, nimic. Nu a lucrat, nu a studiat, ca asa era pe atunci. Merita mai mult? Poate ca da. A fost data de copil la templu si la fel ca alte fete, la varsta pubertatii n-a mai fost lasata in templu. Si la Ea era ideea cu "curatia"? Desi se spune ca a fost iertata de pacatul originar, deci a fost fara pata, altfel decat celelalte femei. Alt paradox. Maica Domnului nu mi se pare exemplul si comparatia potrivita pentru egalitatea femeii cu barbatul. O iubim si veneram pentru ceea ce a fost si ramane. |
Citat:
Evdokimov spune in 'Femeia si mantuirea lumii' ca femeia tine de 'a fi' iar barbatul de 'a face'. (daca imi amintesc eu bine). Nu inseamna ca o femeie nu poate si actiona, asa cum propui tu, dar are si un mod specific de a 'actiona' e care ne este greu sa il definim. Uneori, acest mod feminin da mai multe roade decat cel masculin. Sa nu uitam si spusele lui Hristos: ultimii vor fi primii in Imparatia Cerurilor. Deci femeia, care a avut adesea in societate, exterior vorbind, un rol secundar, a avut poate, in ceea ce priveste Imparatia (care incepe de aici) un rol mai important. |
Citat:
Cel mai mult m-a ajutat urmatoarea explicatie a lui Evdokimov, la dilema "ne-preotiei femeii". Zice asa: femeia are jertfelnicia in mod ontologic, intern, prin faptul ca naste prunci. Ea se jetfeste pentru Dumnezeu in modul asta, pentru ca Dumnezeu ii incredinteaza aceasta jertfa. La barbati e diferit: jetfelnicia este externa, barbatul este hirotonit preot - adica savarsitor al Jertfei nesangeroase. Fiecare la locul lui - si cum zicea Marius mai sus - in conditia lui - si astfel totul este conform vointei lui Dumnezeu. Atunci cand femeia se leapada de jertfa ei, iar barbatul de rolul sau de slujitor al lui Dumnezeu, ajungem sa avem astfel de dileme. Dar insusi faptul ca avem aceasta dilema implica faptul ca nu vrem sa primim voia lui Dumnezeu ca atare. |
Citat:
Cred ca trebuie adaugat, in legatura cu nasterea de prunci, ca si cele care nu pot avea copii in mod vizibil au un fel specific feminin dea 'zamisli', in mod invizibil. Dumnezeu le ajuta sa le gaseasca. De altfel, nici toti barbatii nu ajung preoti. Iar pentru toti, atat barbati cat si femei, exista preotia imparateasca de care vorbeste sf. Petru. |
Citat:
Cat despre reguli, ele nu sunt o expresie a faptului ca femeia este vazuta ca "rea in sine", ci acestea sunt date, pentru a pastra totul in buna randuiala. De aceea trebuie sa le respectam, si sa le urmam cu smerenie. |
Am si eu cartea lui Evdokimov, dar inca n-am apucat s-o citesc. Am rasfoit insa si parca am vazut ca vorbeste mai mult in favoarea femeii. Am sa ma uit.
@Fani - tot n-am inteles ce au femeile fara copii, in schimb. Si ce este preotia imparateasca? @Marius - corect ceea ce spui tu. Dar ce facem cu femeile care nu nasc prunci? Ele ce vocatie mai au? Ele nu nasc nici in trup si nici in duh. Ceva lipseste, ceva nu este corect in toata treaba asta. Si inca ceva - toti barbatii pot deveni preoti de fapt. Este numai o chestie de dorinta. Nu-i impiedica nimeni, nici Dumnezeu. Ceea ce nu se poate spune despre femeile fara copii. Ele sunt impiedicate, de Dumnezeu, de natura, ele nu pot si vor. Numai tot comparati, ca nu functioneaza. |
Citat:
|
Citat:
O inteleg mai bine pe Maica Domnului, in postura ei de femeie smerita, prin prisma sfintilor. Si acestia, in clipa, in care Dumnezeu i-a miluit (vezi Sf. Nifon: ), i-a golit de pacate si i-a indumnezeit, au primit porunca sa nu se increada in ei si sa ne se mandreasca. Maica Sfanta are aceleasi atribute ca si Fiul, mai putin nasterea inainte de veacuri; in rest le are pe toate. Intentionat nu a vrut sa iasa in evidenta, si asta nu a depins de Apostoli sau de martorii oculari, ci de vointa ei, de marea ei smerenie. |
Citat:
asta e ceea e s a propovaduit de proorocii vechiului testament izbavirea intregului neam omenesc prin femeie ca prin ea cazuse fiirea omenesca si izbavirea tot in ea sa facut.......... |
Citat:
Petru 2, 5. Și voi înșivă, ca pietre vii, zidiți-vă drept casă duhovnicească, preoție sfântă, ca să aduceți jertfe duhovnicești, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos; Petru 2,9. Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată, Fiecare crestin este membru al Bisericii si este chemat sa aduca jertfa. Acest tip de preotie este cel mai important si ramane in veac, pe cand celalalt este numai o functie pentru lumea asta. Citeste Evdokimov! ;-) |
singurul lucru pe care nu il inteleg este dece canoanele sunt luate din VT ?ca exemplu citirea unei femei lauze tradidie a VT din Levitic in care femeile lauze trebuiea sa fie curatite de pacat pt intrarea in templu,nasterea e privita ca necuratie atat timp cat in NT Dumnezeu ii da iertarei evei......
si sunt multe canoane din Levitic mai exact cele referitoare la femei ca si exemplu cand e o femeie in perioada lunara nu are voie dar leviticul interzice si la barbati si totusi sa copiat in canoane doar cele referitoare la femeii... e o chestie de inerpretare....in VT era legea pt ca Adam gresise in NT e DARUL ,MILA,IERTAREA,BUNATATEA...... in VT numai din nemull preotilor putea fii preot nu oricine in NT a dat libertate ca oricine simte si are chemare,nu se mai aduce jerfa de sange......si tostusi nu inteleg de ce sau facut canoanele din levitic,deuteronomul...... care ar mai fii diferenta intre iudaism si crestinism? |
Citat:
Nu putem chiar spune ca totul este in crestinism este ca in iudaism, sa nu exageram. Dar aceste infiltratii ar trebui gasite si eliminate, de catre episcopi cu scaun la cap. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:22:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.