Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Post Mare in 2010? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8418)

mirabela 15.02.2010 05:07:39

Cred ca o lingurita de miere pe zi, ar fi aportul necesar de minerale si vitamine.
Fasolea contine magneziu.

Cine papa calciu din corp? Cel mai mare dushman este CACAO !!!

De evitat sucuri accidulate !

De cand locuiesc in Germania, din punct de vedere alimentar, e mai ushor, gasesc fructe si legume proaspete tot timpul, desi gustul lor lasa de dorit, dar sunt intre serpi...

Soia n-am mai consumat de ceva timp bun, lapte de soia am gustat o singura data si nu mi-a placut. Tofu nu l-am gustat niciodata, numa numele ma irita :d.

Doamne ajuta !

Citat:

În prealabil postat de ar14rai (Post 212246)
Uite un om sincer. Asta si trb. Uite aici motive.
Sunt multe intrebari...
Dar cred ca e adevarat, este vb de indiferenta! Printre altele....

Si daca tot am scris acum...
Ma framanta ceva...
In post nu mancam lactate... din care provine calciu (in special).
Dar daca ai deficienta de Calciu si iei medicamente... e ok?
Pastila de Calciu... e de post? Din ce ii facuta? Stie cineva?
Si ce ziceti de alimentele vegetale moderne din 2010?
Lapte, branza, salam, cremwursti, tofu, ... toate din so...ia cui i-o place...
Astea sunt in regula? Haideti pareri noi.
Fara citate sau tratate...
Pareri simple...

Kelly 15.02.2010 11:26:49

postul ne intareste

Cei care se gandesc ca vor fi devitaminizati in post se pot linisti, postul curata, detoxifiaza, deci ajuta. Doar graunte daca mancam si tot suntem fain (grau, orez, hrisca, integrale desigur sa fie).
Exista preconceptia ca, calciul, poate fi luat doar din produsele lactate, dar se gaseste si unele legume: patrunjel, mazare verde, morcovi, gulii, telina, salata verde, praz si in cantitati mari in: fasole, alune, nuci, arahide, masline etc.
Chiar si 'laptele' de soia este hranitor, pentru cine il prefera.
De fapt postul presupune sa nu ne mai gandim atata la cele ale gurii ci la cele sufletesti, ne intareste El Dumnezeu.
Post usor tuturor:6:

caliyo 15.02.2010 15:40:57

Parerea mea persoanal referitoare la produsele din soia( care imita crenwursti, branza, pateu,snitele) ca ar fi bine de evitat. Iar daca nu se poate, folosite cat mai putin.
Eu mai apelez la ele cand sunt in criza de timp sau cand nu am ce sa iau la pachet. Nu le consum neaparat ,,de poftaŽŽ ci din considerente parctice( economie de timp).
Pana la urma, fiecare dupa masura credintei si a ravnei .

iustin10 15.02.2010 22:35:26

tks all pt sugestile alimentare
M-ar interesa si alte alimente posibile sau retete.
Cat despre departarea oamenilor de credinta si de post , cred ca societatea secularizata si-a desavarsit opera.La tara ,in trecut,nu exista atata independenta si libertate de gandire,de fapt atata dezorientare.

P.S. mai bine as manca graunte de grau goale decat 'alimente de post cu gust de...'
Nimic mai fals si mai chimic

cristiboss56 15.02.2010 22:41:20

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212561)
Cat despre departarea oamenilor de credinta si de post , cred ca societatea secularizata si-a desavarsit opera.La tara ,in trecut,nu exista atata independenta si libertate de gandire,de fapt atata dezorientare.

P.S. mai bine as manca graunte de grau goale decat 'alimente de post cu gust de...'

" Unde este comoara ta acolo este si inima ta "

iustin10 15.02.2010 22:55:41

Postul meu este prin excelenta unul alimentar.Acesta il tin usor.
Nimic nu patrunde la intunecata mea inima . Putina rugaciune si smerenie care se fac acum ,imi arata unde imi este de fapt inima : in pantece.
Putina indreptare care o am in relatiile cu ceilalti in aceasta perioada, imi arata doar cat de rau sunt in rest.
Singura bucurie din post,este ca atunci este mai mare nadejdea,in mila Celui care a infometatat pentru noi,si a maicii Sale.

mirabela 15.02.2010 23:00:57

orez cu ciuperci roshii ardei si ceapa

ciuperci cu bulion si mamaliga,

linte se face ca si fasolea, doar ca nu e asha de grea

fasole frecata sau scazuta,

cartofi fierti, copti in cuptor, sau fierti, tocana de cartofi

, mazare,

fasole verde scazuta cu ceapa si rosii si la urma mujdei ,

vinete taiate felii si prajite cu mujdei, salata de vinete cu ceapa

paine prajita unsa cu usturoi, sau paine prajita cu mujdei si roshii

sarmale de post cu orez s ciuperci

ardei umpluti cu orez si ciuperci

cam astea mi-au venit in minte. mai sunt si altele...deci nu se moare de foame:d

Doamne ajuta.

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212561)

cristiboss56 15.02.2010 23:06:01

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212580)
Postul meu este prin excelenta unul alimentar.Acesta il tin usor.
Nimic nu patrunde la intunecata mea inima . Putina rugaciune si smerenie care se fac acum ,imi arata unde imi este de fapt inima : in pantece.
Putina indreptare care o am in relatiile cu ceilalti in aceasta perioada, imi arata doar cat de rau sunt in rest.
Singura bucurie din post,este ca atunci este mai mare nadejdea,in mila Celui care a infometatat pentru noi,si a maicii Sale.

Sincer , mi-a mers la inima cele scrise aici ! Putin cate putin , dar sunt sigur ca vom reusi , pentru ca altfel ne "omoara" DEZNADEJDEA !

maria32 16.02.2010 00:56:02

Pentru ca tot discutati despre mancaruri de post uitati aici ce mananca un preot ortodox in post http://bastrix.wordpress.com/2007/11...preot-ortodox/

Link-ul este de pe blogul unui preot de 33 de ani foarte modern http://bastrix.wordpress.com/

maria32 16.02.2010 01:01:45

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 212581)
orez cu ciuperci roshii ardei si ceapa

ciuperci cu bulion si mamaliga,

linte se face ca si fasolea, doar ca nu e asha de grea

fasole frecata sau scazuta,

cartofi fierti, copti in cuptor, sau fierti, tocana de cartofi

, mazare,

fasole verde scazuta cu ceapa si rosii si la urma mujdei ,

vinete taiate felii si prajite cu mujdei, salata de vinete cu ceapa

paine prajita unsa cu usturoi, sau paine prajita cu mujdei si roshii

sarmale de post cu orez s ciuperci

ardei umpluti cu orez si ciuperci

cam astea mi-au venit in minte. mai sunt si altele...deci nu se moare de foame:d

Doamne ajuta.

Varza calita; ciorba de loboda, de salata sau bors de legume, supa de rosii cu orez si morcovi, SPANAAAAAC!

Prajitura mea de post: 2 cani de faina; 1/2 cana ulei, 1 cana zahar, 250 gr cacao; 1 cana apa, 1 varf lingurita bicarbonat de sodiu.
Se topeste zaharul in cana si apoi se toarna celelalte ingrediente. Daca aluatul este prea vartos si nu curge se mai adauga apa. Se pot pune si stafide in compozitie.

Ionita Daniela 16.02.2010 01:29:48

Oameni de stiinta au descoperit ca dupa 7 zile de post,organismul nostru incepe sa elimine toxinele acumulate,si incepe o reinoire a celulelor.Este pentru binele nostru.

Daniel777 16.02.2010 14:34:08

Parerea mea este ca nu trebuie sa tinem cont de aportul de vitamine ,minerale etc..

Postul alimentar are ca scop slabirea trupului pentru ca sufletul sa se roage cat mai curat...

Dumnezeu completeaza restul ,si vom avea forta sa facem treburile zilnice....

Un lucru care ar trebui respectat,este mancarea fara ulei.....pentru ca uleiul mangaie si intareste trupul,ceea ce nu coincide cu intentia acestei perioade...

Deasemenea putina apa,mancare de doua ori sau o data in zi,nu foarte multe fructe,pentru ca si astea erau considerate o desfatare pentru trup...

Deci ,concluzia....postul este pentru smerenia trupului si nu pentru intarirea lui....

Un parinte spunea ca daca te saturi de paine,acela nu mai este post..

sophia 16.02.2010 15:51:28

1. Daniel777 - de unde ai scos-o si pe asta cu "uleiul ne mangaie si intareste corpul"?
Eu de ex. nu sufar grasimile de nici un fel. Mai pun ulei la mancare si salate ca sa dau gust, altfel nu mi-ar trebui.

2. Eu ma intreb totusi cum rezista un om care mai si munceste la asa un regim?
Acei care tin asa un post/regim nu au munca fizica si intelectuala (nici creierul nu poate lucra in gol). Este posibil: postesti si stai retras in manastire, sau in pustie si...zaci/dormi.
De altfel am citit/vazut la TV ca regimurile drastice de slabire se tin numai sub supravegherea medicului si chiar in spital (stai numai in perfuzii de ex., la pat).
Sunt oameni care tin un regim format numai din lichide indulcite si supe, dar si acela se face sub supraveghere si numai un numar limitat de zile si treptat (si la dus si la intors, numai cate un produs se scoate/introduce).
Dar 40 zile e cam mult.

3. Inca o reteta de post: paste cu sos de rosii (atentie: paste facute din aluat fara ou!). Sos de rosii: cu ceapa inabusita (in ulei).

4. Pai da, asta ar insemna postul: sa nu te saturi niciodata (nici cu paine si nici cu nimic).

Daca omul ar putea trai din aer...ar fi sfant. Dar Dumnezeu l-a facut om care sa manance...de toate.

sophia 16.02.2010 15:53:14

Mi-a placut aceasta pilda de pe site, de astazi:

"Parintele care a mancat carne

Se spune despre Avva Stefan, ca era odata foarte bolnav si doctorii l-au silit sa manance carne. El avea un frate, foarte evlavios, care traia potrivit poruncilor lui Dumnezeu. S-a intamplat sa vina fratele acesta chiar atunci cand batranul manca din carne. Cand l-a vazut, s-a intristat foarte tare, zicandu-si ca, dupa atata asceza si infranare, a mancat, spre sfarsitul vietii, carne.

Dar indata a cazut fratele in extaz si a vazut pe cineva, care i-a spus:

- Pentru ce te superi din pricina preotului pe care l-ai vazut mancand carne ? Nu stii ca el a mancat de nevoie si pentru ca sa faca ascultare ? Nu trebuie sa te superi. Iar daca vrei sa vezi in ce slava este fratele tau, intoarce-te si uita-te !

Cand s-a intors fratele, a vazut pe preotul Stefan alaturi de Hristos.

Si i-a mai spus cel ce i s-a aratat:

- Iata in ce slava este !
Slaveste, asadar, pe Cel ce slaveste pe cei ce Il iubesc cu adevarat."

Jane Says 16.02.2010 16:09:35

Cu apa putina nu ma impac :(

mirabela 16.02.2010 16:20:50

e adevarat ce spui, dar hai sa nu-i speriem pe cei care sunt la inceput. postul il tine fiecare dupa cum poate, tine si de efortul personal.

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 212831)
Parerea mea este ca nu trebuie sa tinem cont de aportul de vitamine ,minerale etc..

Postul alimentar are ca scop slabirea trupului pentru ca sufletul sa se roage cat mai curat...

Dumnezeu completeaza restul ,si vom avea forta sa facem treburile zilnice....

Un lucru care ar trebui respectat,este mancarea fara ulei.....pentru ca uleiul mangaie si intareste trupul,ceea ce nu coincide cu intentia acestei perioade...

Deasemenea putina apa,mancare de doua ori sau o data in zi,nu foarte multe fructe,pentru ca si astea erau considerate o desfatare pentru trup...

Deci ,concluzia....postul este pentru smerenia trupului si nu pentru intarirea lui....

Un parinte spunea ca daca te saturi de paine,acela nu mai este post..

rolumy 16.02.2010 16:40:51

postul

Dragii mei
Eu tin posturile de peste 10 ani si e cam greu sa ma feresc ca ceilalti sa nu afle ca tin post, mai ales ca lucrez in acelasi loc de 11 ani. Lumea stie ca tin post si nu li se mai pare ciudat mai ales ca traim intr-o tara ordodoxa. Si au incep sa tina postul cu mine, fiecare in anumite perioade mai ales in postul Craciunului.

Din an in an am incercat sa tin postul din ce in ce mai bine, sa nu mananc cu ulei in postul Pastelui, apoi sa nu mananc luni si marti in prima saptamana din post decat seara paine si apa, incerc de fiecare data sa fac mai mult, mai bine. Cu fiecare an postul pare din ce in ce mai scurt, nu mai simt ca fac o nevointa.

Asta pot eu, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa fac si trebuie sa spun ca mai greu merge cu rugaciunea, nu ma rog cat ar trebui.

Nu ma intereseaza ca sunt preoti care nu tin post, sau care fumeaza. Nu e bine sa-i judecam, noi trebuie sa facem ce stim ca e bine. Ei se pot spovedi de aceste pacate si sa fie iertati, iar noi sa-i judecam in continuare si sa ramanem cu pacatul judecarii. Pentru mine faptul ca ma dezleaga de pacate si imi dau voie sa ma impartasesc este suficient.

Cu drag.

Marius22 16.02.2010 17:04:20

Citat:

În prealabil postat de rolumy (Post 212890)
Dragii mei
Eu tin posturile de peste 10 ani si e cam greu sa ma feresc ca ceilalti sa nu afle ca tin post, mai ales ca lucrez in acelasi loc de 11 ani. Lumea stie ca tin post si nu li se mai pare ciudat mai ales ca traim intr-o tara ordodoxa. Si au incep sa tina postul cu mine, fiecare in anumite perioade mai ales in postul Craciunului.

Din an in an am incercat sa tin postul din ce in ce mai bine, sa nu mananc cu ulei in postul Pastelui, apoi sa nu mananc luni si marti in prima saptamana din post decat seara paine si apa, incerc de fiecare data sa fac mai mult, mai bine. Cu fiecare an postul pare din ce in ce mai scurt, nu mai simt ca fac o nevointa.

Asta pot eu, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa fac si trebuie sa spun ca mai greu merge cu rugaciunea, nu ma rog cat ar trebui.

Nu ma intereseaza ca sunt preoti care nu tin post, sau care fumeaza. Nu e bine sa-i judecam, noi trebuie sa facem ce stim ca e bine. Ei se pot spovedi de aceste pacate si sa fie iertati, iar noi sa-i judecam in continuare si sa ramanem cu pacatul judecarii. Pentru mine faptul ca ma dezleaga de pacate si imi dau voie sa ma impartasesc este suficient.

Cu drag.

Minunata marturie. Sa va intareasca Dumnezeu pe mai departe si sa va dea ravna spre rugaciune. Fie ca toti cei ce au inceput calatoria, pe "calea postului", sa aiba parte de acestea.

ar14rai 16.02.2010 22:15:23

postul - lumina

Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca acestia, vazand faptele voastre cele bune, sa-L preamareasca pe Dumnezeu care este in ceruri.
La fel se intampla si cu fratele de mai sus...
Dumnezeu sa iti dea putere in continuare...
Intradevar nu se poate sa ascunzi faptul ca postesti, dar nici nu trb.
Si nici rusine sa iti fie.
Doamne ajuta-ne.

ar14rai 16.02.2010 22:39:06

da, postul se duce in jos...

Vad ca nu mai este interesant... Asta inseamna ori ca nu mai are nimeni curiozitati, ori ca, inceput fiind postul, toata lumea tine post.
Dar eu stiu ca e ultima varianta.
Un post usor tuturor!

ar14rai 17.02.2010 08:26:14

mai vorbim dupa Pasti

Sa vedem atunci ce binecuvantari au primit cei care au tinut postul.
Inca o data, un post usor si binecuvantari ceresti!

cristiboss56 17.02.2010 08:53:37

Postul nu-l ți pentru a fi răsplătit !

Postul este pentru Slava ce trebuie dată neâncetat Bunului Dumnzeu. Binecuvântările se revarsă deasemenea neâncetat asupra noastră, dar de multe ori le nesocotim cu bună ștință sau din lipsă de simțire . . . !

Daniel777 17.02.2010 12:36:14

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 212862)
1. Daniel777 - de unde ai scos-o si pe asta cu "uleiul ne mangaie si intareste corpul"?
Eu de ex. nu sufar grasimile de nici un fel. Mai pun ulei la mancare si salate ca sa dau gust, altfel nu mi-ar trebui.

2. Eu ma intreb totusi cum rezista un om care mai si munceste la asa un regim?
Acei care tin asa un post/regim nu au munca fizica si intelectuala (nici creierul nu poate lucra in gol). Este posibil: postesti si stai retras in manastire, sau in pustie si...zaci/dormi.
De altfel am citit/vazut la TV ca regimurile drastice de slabire se tin numai sub supravegherea medicului si chiar in spital (stai numai in perfuzii de ex., la pat).
Sunt oameni care tin un regim format numai din lichide indulcite si supe, dar si acela se face sub supraveghere si numai un numar limitat de zile si treptat (si la dus si la intors, numai cate un produs se scoate/introduce).
Dar 40 zile e cam mult.

3. Inca o reteta de post: paste cu sos de rosii (atentie: paste facute din aluat fara ou!). Sos de rosii: cu ceapa inabusita (in ulei).

4. Pai da, asta ar insemna postul: sa nu te saturi niciodata (nici cu paine si nici cu nimic).

Daca omul ar putea trai din aer...ar fi sfant. Dar Dumnezeu l-a facut om care sa manance...de toate.

Noi putem manca si cu ulei,mai ales in vremurile astea in care credinta si viata duhovniceasca s-a racit,si tot suntem sub ascultarea Bisericii..

Insa pentru cei cu o ravna sporita,si cei care vor un spor mai mare la rugaciune etc,cei care fac asta,renunta de bunavoie la ulei..

Ca este o mangaiere pe care calugarii o evita,este scris in povestirile si patericile din carti....

ar14rai 17.02.2010 21:15:44

ulei

in zilele noastre uleiul nu il mai vad ca o placere...
Face parte din mancarea gatita...
Niste ciuperci fripte in ulei, sa le consideram pacat?
Ca si in povestea aia:
Ai grija sa nu prajesti friptura in unsoare azi, ca azi postesc. Sa pui ulei...

cristiboss56 17.02.2010 21:52:59

Citat:

În prealabil postat de ar14rai (Post 213407)
in zilele noastre uleiul nu il mai vad ca o placere...
Face parte din mancarea gatita...
Niste ciuperci fripte in ulei, sa le consideram pacat?
Ca si in povestea aia:
Ai grija sa nu prajesti friptura in unsoare azi, ca azi postesc. Sa pui ulei...

Apai , sti cum vine treaba ? Stricti la mancare ( la ce bagam in gura ) si slobozi la vorbire ( la ce scoatem din gura ) . . .!:71:

iustin10 17.02.2010 22:06:10

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 213417)
Apai , sti cum vine treaba ? Stricti la mancare ( la ce bagam in gura ) si slobozi la vorbire ( la ce scoatem din gura ) . . .!:71:

Sau cu alte cuvinte:'strecuram tantarul si inghitim camila'

sophia 17.02.2010 23:00:02

Eu ii admir sincer pe cei care pot sa posteasca mult si mai ales asa de strict.
Nu oricine poate. Eu cred ca si asta este o forta data de la Dumnezeu, un dar.
Ca sa poti posti, mai ales in acest fel, trebuie sa fii mai intai sanatos: cu stomacul, cu sufletul, cu alte organe si glande, sa nu fii diabetic, anemic, etc.
Trebuie sa ai forta, mai ales daca trebuie sa si muncesti in perioada asta (cu trupul si/sau capul).
Mi-as fi dorit sa pot si eu sa tin post mai mult decat o fac, dar nu pot (ca sanatate), mi-as fi dorit sa fiu mai puternica (si trupeste si sufleteste) si sa rezist la mai multe si fiu mai sportiva si mai supla.

Se spune ca in post nu trebuie sa se vada ca postesti, ca suferi, trebuie sa te arati puternic si nu slabit, moale, trist... De aceea spun ca este mare lucru sa poti posti (aspru, lung) si sa te simti si bine.

cristiboss56 17.02.2010 23:15:10

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 213441)
Eu ii admir sincer pe cei care pot sa posteasca mult si mai ales asa de strict.
Nu oricine poate. Eu cred ca si asta este o forta data de la Dumnezeu, un dar.
Ca sa poti posti, mai ales in acest fel, trebuie sa fii mai intai sanatos: cu stomacul, cu sufletul, cu alte organe si glande, sa nu fii diabetic, anemic, etc.
Trebuie sa ai forta, mai ales daca trebuie sa si muncesti in perioada asta (cu trupul si/sau capul).
Mi-as fi dorit sa pot si eu sa tin post mai mult decat o fac, dar nu pot (ca sanatate), mi-as fi dorit sa fiu mai puternica (si trupeste si sufleteste) si sa rezist la mai multe si fiu mai sportiva si mai supla.

Se spune ca in post nu trebuie sa se vada ca postesti, ca suferi, trebuie sa te arati puternic si nu slabit, moale, trist... De aceea spun ca este mare lucru sa poti posti (aspru, lung) si sa te simti si bine.

Acum , chestia cu suferitul e nitel exagerat , caci postul nu-i suferinta nici pe departe , caci suferinta-i alta , neputinta si caderile noastre , un pas inainte si doi inapoi , si multe altele . Adevarul este ca in aceasta perioada ispitele navalesc ceva mai mult , dar toate au un rost si sunt sigur ca nimic nu este intamplator . Eu atat pot spune , cine poate sa posteasca sa o faca , cine nu poate dint-un motiv sau altul , sa nu posteasca . Postul nu se impune cu forta , precum si credinta , sunt lucruri care se descopera fiecaruia in parte intr- un anumit moment, iar altora nu li se descopera niciodata . De ce ? Dumnezeu stie !

iustin10 17.02.2010 23:15:22

sophia
La fel ca tine gandesc si eu.Admir pe cei care pot tine un post mai aspru.Si eu muncesc greu si prea sanatos nu ma simt,si de aceea tin un post 'decent',ba chiar indestulat
Dar stau sa ma gandesc.Ok,pe termen lung nu pot face sacrificii,caci sigur m-as imbolnavi.
Dar daca as face si eu o mica nebunie,macar sa vad cum e.
Daca as tine si eu cateva zile post deplin pina la ora 3 sau la apus?Daca as bea o zi mai putina apa?
Ce s-ar intampla?Cel mult as fi ametit,dar sigur nu m-as imbolnavi de tot.Dar castigul suufletesc real si simtiti,cred ca este imens,chiar daca as reusi si numai o singura zi sa tin un post aspru.Si sigur nu as avea vlaga nici pt rele.
Si un singur pas daca am face,conteaza.

cristiboss56 17.02.2010 23:22:49

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213450)
sophia
La fel ca tine gandesc si eu.Admir pe cei care pot tine un post mai aspru.Si eu muncesc greu si prea sanatos nu ma simt,si de aceea tin un post 'decent',ba chiar indestulat
Dar stau sa ma gandesc.Ok,pe termen lung nu pot face sacrificii,caci sigur m-as imbolnavi.
Dar daca as face si eu o mica nebunie,macar sa vad cum e.
Daca as tine si eu cateva zile post deplin pina la ora 3 sau la apus?Daca as bea o zi mai putina apa?
Ce s-ar intampla?Cel mult as fi ametit,dar sigur nu m-as imbolnavi de tot.Dar castigul suufletesc real si simtiti,cred ca este imens,chiar daca as reusi si numai o singura zi sa tin un post aspru.Si sigur nu as avea vlaga nici pt rele.
Si un singur pas daca am face,conteaza.

Cunoscandu-te bine pe tine insuti iti poti impune un anumit "efort" duhovnicesc , caci in nenumarate scrieri Sfintii Parinti ne indeamna : "dupa puterile noastre" ! Exagerarile , experientele si alte cele de acest gen nu ne fac cu nimic mai vrednici , find in marele pericol al caderii fara ridicare - fereasca Dumnezeu ! Cumpatare , chibzuinta , discernamant si dreapta socoteala . . .!:76:

iustin10 17.02.2010 23:29:21

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 213456)
Cunoscandu-te bine pe tine insuti iti poti impune un anumit "efort" duhovnicesc , caci in nenumarate scrieri Sfintii Parinti ne indeamna : "dupa puterile noastre" ! Exagerarile , experientele si alte cele de acest gen nu ne fac cu nimic mai vrednici , find in marele pericol al caderii fara ridicare - fereasca Dumnezeu ! Cumpatare , chibzuinta , discernamant si dreapta socoteala . . .!:76:

Auzi,sti ce
Poate m-am plictisit de neputintele mele,de statututl de caldicel,si de instinctul suveran de auto-conservare.De ani intregi astept vreo schimbare in acest sens,si nimic
Nu zic sa mut munti,am zis macar 2..3 zile de post mai aspru
Si stii de ce?Pt ca am tinut doar vreo 2 zile in viata mea post negru,si nici nu am murit,dar am simtit efectiv o mare 'spiritualizare' si depasire a neputintei
In rest,'toate cu masura',stai linistit,sunt in trend

cristiboss56 17.02.2010 23:36:48

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213464)
Auzi,sti ce
Poate m-am plictisit de neputintele mele,de statututl de caldicel,si de instinctul suveran de auto-conservare.De ani intregi astept vreo schimbare in acest sens,si nimic
Nu zic sa mut munti,am zis macar 2..3 zile de post mai aspru
Si stii de ce?Pt ca am tinut doar vreo 2 zile in viata mea post negru,si nici nu am murit,dar am simtit efectiv o mare 'spiritualizare' si depasire a neputintei
In rest,'toate cu masura',stai linistit,sunt in trend

Ma bucur , sincer , eu nu ti le-am spus pentru a te mania , Doamne fereste , ci din propria-mi experienta ! Chestia cu marea spiritualizare si anihilarea neputintei dupa doar doua zile de post negru , e mai mult autosugestie , deci inselare , caci cele amintite de tine au fost dobandite de adevaratelea dupa muuulti ani de truda si renuntari ( noi depare suntem cu astfel de experiente ocazionale ) . Intelegi matale ?:15:

iustin10 17.02.2010 23:55:34

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 213469)
Ma bucur , sincer , eu nu ti le-am spus pentru a te mania , Doamne fereste , ci din propria-mi experienta ! Chestia cu marea spiritualizare si anihilarea neputintei dupa doar doua zile de post negru , e mai mult autosugestie , deci inselare , caci cele amintite de tine au fost dobandite de adevaratelea dupa muuulti ani de truda si renuntari ( noi depare suntem cu astfel de experiente ocazionale ) . Intelegi matale ?:15:

De inteles inteleg eu.
Dar ceea ce pentru altii e normal: sa posteasca fara ulei sau sa ajuneze pina la ora 15 ,pentru mine,pentru sanatatea mea(o frica inchipuita de altfel),si pentru ratiunea mea (obosita si comoda) ,acestea par o nebunie.
De aceea am zis ca de nebunie sa ne vindecam prin nebunie.
Dar daca tot te am amestecat in cearta cu mine insumi ,spune-mi,mie caruia am recunoscut tot ce fac,tu cum postesti?
Daca nu vrei sa para ca o lauda,sau nu crezi ca ajuta pe altii,poti sa imi zici pe privat

mirabela 18.02.2010 00:11:37

Asa am zis si eu acu cativa ani...doamne cat ii admir pe cei care tin posturile.....si-mi doream si io.....si a venit 1 august....si io am inceput sa postesc !!! pur si simplu dintr-o data s-a intamplat....tot asa gandeam si io, ca o sa ma imbolnavesc.

Sa-ti spun cazul meu, am practicat sport de perfomanta, 9 ani de zile, a tb sa renunt din cauza unei accidentari, dar am ramas cu o deficienta mare de calciu. Imi era foarte rau, dormeam mult, ameteam, imi aparuse pe mana si o alergie la frig....si ma gandeam ca daca mai tin si post, si fara lactate, o sa-mi fie si mai rau, GRESIT !!!! De cand tin posturile, ma simt ff bine, nu am mai facut alergie la frig, fff rar mai iau cate un calciu, cand am o emotie ff mare, si atunci ca ma sperii.

In primul rand postul se inchina, il tinem pt ce vrem noi, sanatate, multumire, ajutor. Ne rugam si cerem ajutorul Maicii Domnului, ea ne va ajuta sigur.

Postul este primit cand il tinem din suflet, renuntam la un aliment sau mai multe, pentru Bunul Dumnezeu.

Nu se recomanda postul negru din prima, este greu de tinut pentru incepatori, acum in postul Pastelui sunt incercari si mai mari.

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213486)
De inteles inteleg eu.
Dar ceea ce pentru altii e normal: sa posteasca fara ulei sau sa ajuneze pina la ora 15 ,pentru mine,pentru sanatatea mea(o frica inchipuita de altfel),si pentru ratiunea mea (obosita si comoda) ,acestea par o nebunie.
Dar daca tot te am amestecat in cearta cu mine insumi ,spune-mi,mie caruia am recunoscut tot ce fac,tu cum postesti?
Daca nu vrei sa para ca o lauda,sau nu crezi ca ajuta pe altii,poti sa imi zici pe privat

sophia 18.02.2010 00:20:15

Inainte vreme mai puteam si eu unele lucruri.
Stateam ore intregi nemancata ( nu puteam manca inainte de a pleca la scoala, fie dimineata, fie la pranz), tineam post si in ziua in care ma duceam sa ma spovedesc si impartasesc, putand sa faca asta numai vineri dupa amiaza, dupa serviciu, tineam practic post negru pana atunci, deci pana la orele 17-18h.
Acum nu mai pot. Azi n-am mancat de la 10.30 pana la 18,45 (atunci am mancat pranzul) si m-a durut stomacul sa mor.
Nu mai sunt ce am fost...
Nu sunt mancacioasa, numai de anumite produse simt nevoia. Ar trebui sa mai lucrez la mine, sa inlocuiesc unele produse (dulciuri mai ales), prin alte activitati, sa nu le mai simt nevoia.
Asta mi-as dori, sa ma pot controla psihologic.

Legat de calciu, magneziu si alte minerale...eu pic (adica fac crize) si fara post cateodata. Asa ca...

iustin10 18.02.2010 00:20:56

mirabela
Ca postul nu face rau m-am convins si eu de mult timp
Dar ,tu ai incercat si postul mai aspru care se recomanda de fapt?Fara ulei,cu ajunare,cu mancare mai uscata,cu abtinere de la ce iti place? Asta era intrebarea.
Si mai putina mancare,mai slaba,nu poate imbolnavi?

cristiboss56 18.02.2010 00:27:44

Deci :

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213486)
De inteles inteleg eu.

Scuze de mica întârziere, am fost în rugăciune ! Deci , subsemnatul Cristian Ștefan P. , domiciliat în București sectorul 3, postesc astfel :miercurea și vinerea și toate Posturile Mari de peste an . 2- Nu mănânc carne, lapte, ouă . . . ( de dulce ) și nu iau în considerare chestia cu ulei și fără ulei . 3-Post negru nu am ținut niciodată, nu pentru că nu pot, dar n-am avut bunăvoință .3 - în general pun accentul foarte mult pe rugăciunea scrisă inclusiv Psaltirele amândouă, rugăciunile SF.Părinți , și rugăciunea liberă plus meditația spre Dumnezeu și Maica Domnului. În Rugăciuni sunt incluse și 10- 12 Acatiste plus Sfinții mei de suflet. Cam asta este d'le prieten din listă Iustin !

iustin10 18.02.2010 01:02:18

Multumesc tuturor pentru confidente
Tot nu m-am lamurit daca postul acela canonic,e obligatoriu sau e 'dupa puteri'
De 3 zile e postul,nu am mancat de loc produse animale,dar deja m-am certat cu cineva,am facut observatie rautacioasa altuia,si de la rugaciune am chiulit,iar la Canon nu am ajuns azi
Mai bine mancam un gratar,si nu le greseam pe acestea.

mirabela 18.02.2010 01:18:00

Am inceput prin a tine postul ushor, in sensul ca, fara carne si lactate. Mi s-a aprut greu la inceput, ca nu stiam ce sa mananc, in timp m-am 'specializat', si gateam asa de bine de post, incat si parintii meu, fratele si prietena lui mancau si nu le venea sa creada ce buna este mancarea de post.

Atunci am realizat, ca parca nu mai e post. Incet am inceput sa tin post negru, cate o ora, intr-o zi, apoi doua , apoi 3, apoi 4, dar in jur de ora 14 mi-e foarte sete, si beau apa. Se spune ca in post cand simti ca ti-e foame , de fapt ti-e sete, organismul cere apa.

In ultimul timp am inceput sa gatesc fara ulei, de exmplu, am un wok Tefal (ma ajuta enorm) pun bulion, il las sa fiarba putin, apoi ciuperci, si sare , putin piper, si putin cimbru uscat si paste( fara ou).

Sau ieri i-am facut sotului gulash, si mi-am facut si mie o tocana de cartofi de post cu ulei, mancam si parca ma simteam putin cam plina, parca nu simteam ca e post asha mult. Ce-i drept de craciun mi-a trimis mama pachet de acasa, d'ale porcului, eu renuntasem de ceva ani sa mai pap porc, doar ff rar, acu am mancat, de la craciun si pana acu in post, si ma simt cam plina.

Dar azi mi-am fiert orez, cu putina sare, piper si putina vegeta si rosii(fara ulei) si fara paine, si m-am simtit asa de bine.

Am o prietena, cum Bunu Dumnezeu lucra prin oameni, asa s-a intamplat si-n cazul ei, ea este 'vinovata' ca astazi eu sunt pe calea luminii( Bunu Dumnezeu s-o binecuvinteze), a lucrat in Sudan, pe calduri ingrozitoare, a tinut post negru doar cu apa timp de 10 zile, si nu a patit nimic. Ea tine un post mult mai aspru.

MI-am propus sa tin si eu un post mult mai aspru, incerc....sper ca Bunu Dumnezeu sa ma intarasca.

Sophia, mi-ar face mare placere sa vb pe mess...daca vrei. Mira

In post nu te imbolnavesti, dar tb inchinat, neaparat.

Doamne ajuta

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213497)
mirabela
Ca postul nu face rau m-am convins si eu de mult timp
Dar ,tu ai incercat si postul mai aspru care se recomanda de fapt?Fara ulei,cu ajunare,cu mancare mai uscata,cu abtinere de la ce iti place? Asta era intrebarea.
Si mai putina mancare,mai slaba,nu poate imbolnavi?

geo.nektarios 18.02.2010 01:18:27

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213502)
De 3 zile e postul,nu am mancat de loc produse animale,dar deja m-am certat cu cineva,am facut observatie rautacioasa altuia,si de la rugaciune am chiulit,iar la Canon nu am ajuns azi
Mai bine mancam un gratar,si nu le greseam pe acestea.

...ispite sunt peste tot frate Iustin! Nu te lasa batut, nu te lasa dus de ganduri demonice ca mai bine ai manca... nu te lasa invins! Exista si smerenie sau umilinta draceasca... prin care inseala pe oameni! DU CRUCEA PANA SUS!!! Si Hristos a cazut sub Ea, chiar si batut, dar nu a dat-o deoparte! S-a ridicat si a mers mai departe! Daca ti s-a intamplat sa cazi, te ridici, nu? nu stai la pamant... ori te calca toti in picioare si vei muri, ori te imbolnavesti... mai ales ca e ger... :15:
Cam asa e si cu Postul... cazi? Te ridici! Cazi? Te ridici! Numai sa ai grija ca Hristos sa te prinda in ziua de Sf.Pasi in picioare, iertand tuturor toate „pentru Inviere”!

Curaj si inainte cu Hristos!!! Bucurii!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:49:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.