Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce carte v-a marcat/placut? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8128)

glykys 10.08.2010 21:22:00

Eu recomand "Ospatul credintei", de par. Teofil Paraian, alcatuita din conferintele tinute in tara. Se gaseste la Sophia, cu 13 lei, si este o carte groasa si tiparita in conditii foarte bune. Este atat de bland si bun parintele acela, incat numai citindu-l iti aduce in suflet o stare de bucurie... :105:

Adrinskaia 11.08.2010 03:11:23

O carte, mai precis un capitol care mi a schimbat optica de viata, ,,Medicina naturista'' a lui Pavel Chirila, capitolul Agricultura biologica, desi acolo nu mai retin cat se aminteste de R. Steiner care inteleg ca este total de lepadat, si culmea ca de curand am mai gasit o carte ,,Agricultura biodinamica'' unde se aminteste din nou de acesta, si nu vad sau cred ca ar fi toata cartea de lepadat.

A propos, daca Pavel Chirila imbratiseaza homeopatia si intr o carte mai ortodoxa, ,,Vindecarea'', si il da exemplu si pe Sfantul Serafim de Virita ca folosea si se interesa de aceste remedii samd, inseamna ca toata cartea este de lepadat ? Caci, daca tin bine minte, Lazarev scria ca homeopatia nu e buna, caci trimite in viitor niste probleme, asupra urmasilor sau viitorului personal, nu mai tin minte...

Nu stiu daca se poate numi virusare cumva ca mi amintesc unele lucruri din ce am citit la Lazarev ,,luati cele bune'', poate si de la un roman controversat care si a dorit sa ajunga psihiatru...o raritate, si efectiv cred ca a avut mai multa iubire si credinta decat marea majoritate a psihiatrilor, pentru care lucru il respect.

Nu am pretentia ca sunt in stare sa iau cele bune inca, dar macar Lazarev a recunoscut ca a renuntat sa practice bioenergia pentru ca ajunsese sa vampirireze pacientul...

In orice caz, romanasul mi a zis de rugaciunea de la miezul noptii, nevasta de Paraclisul Maicii Domnului si Acatistul acoperamantului si in mai putin de un an am primit de la cineva cartea Sfantul Lavrentie al Cernigovului, pe care aleg sa l consider superior celor doi si o carte foarte buna.

Am citit ceva si de Domnul Zorin, dumnealui este pro medicamente, parca, si chiar as fi curioasa cam ce medicamente de import recomanda Maria Sa, si in ce cantitati, si mai ales ca fireste ca pentru dumnealui d alde Sfantul Ciprian inainte de crestinare este un basm, ori macar Lazarev scria ca pana si vrajile cad in momentul in care elimini niste atitudini gresite, nu mai stiu care. Oups, dar atunci pierde Mafia farmaceutica si agro alimentara, sa ma ierte Mariile lor...caci sunt mica si pricajita si cat de curand vor ajunge crestinii sa se ascunda ca n primele secole...

Imi cer iertare, fratilor ca v am gresit...

speranta1970 11.08.2010 03:30:29

Sfintele Scripturi mereu sant aproape de sufletul meu; o carte pe care o citesc zilnic si in care imi gasesc linistea.
Alte carti citesc, mi-i se par interesante, unele sant, altele mai putin. Dupa cum spunea cineva intr-un post, nu toate sant pentru imbogatirea sufletului din pacate, dar unele imi duc la cunostiinte lucruri mai putin stiute, cateodata e bine, cateodata nu prea bine ( se zice ca ce nu stii nu te doare, in unele cazuri posibil sa fie adevarat).

O carte recenta mi-a cazut pe mana asa cautand in libraria locala si m-a surprins, ma pus putin pe ganduri. Se numeste Angelology si e scrisa de DanielleTrussoni. Puteti gasii detalii pe internet, sant curioasa ce parere au altii.

anamaria.lupu 12.08.2010 17:25:20

carti

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 200086)

Ce carte (nu neaparat religioasa) ati citit si credeti ca e recomandabila inclusiv unui crestin?

M-a marcat in bine "Trezire duhovniceasca" de Cuviosul PAisie Aghioritul ,de asemenea apoi am citit de 2 ori si "patimi si virtuti" de acelasi autor,intrucat mi-a placut mult.
Tin sa mentionez ca eu nu citesc de doua ori o carte,dar iata pe ale parintelui le-am citit :)
alte carti extraordinare care merita si trebuie citite "Marturii despre parintele ARsenie Boca" si "noi marturii despre parintele Arsenie Boca"
"intre iadul smereniei si iadul deznadejdii" de Siluan Athonitul.

Vrei si carti nereligioase? "Amurg" :)) carte pt adolescenti sau toate varstele chiar,am o colega de 34 de ani casatorita cu copil,care e indragostita de povestea din carte.E f bine scrisa.

Lectura cu spor duhovnicesc,iti spun eu ca merita :)

vidoveczandrei 12.08.2010 20:06:57

Eu vas recomanda "Sa ne cunoastem credinta"de diaconul Gheorghe Babut.

Erethorn 12.08.2010 20:14:42

"Stapanul Inelelor" de Tolkien.

Pentru cine a vazut doar filmul, recomand calduros citirea cartii. Filmul e bun, dar e doar atat - o transpunere cinematografica buna.

Cartea, in schimb, e o capodopera.

Noesisaa 12.08.2010 20:15:15

Citesc zilele astea "Isus din Nazaret" de Joseph Ratzinger -- Benedict XVI. Nu spun decat ca o citesc pe nerasuflate si ca de abia astept si volumul doi in primavara care vine.

Erethorn 12.08.2010 20:18:15

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 277214)
Citesc zilele astea "Isus din Nazaret" de Joseph Ratzinger -- Benedict XVI. Nu spun decat ca o citesc pe nerasuflate si ca de abia astept si volumul doi in primavara care vine.

Am vazut-o la librarie si am ezitat daca sa o cumpar sau nu (strict din motive financiare, si gandindu-ma cati Parinti imi lipsesc din biblioteca). O recomandati ?

vidoveczandrei 12.08.2010 20:21:32

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 277211)
"Stapanul Inelelor" de Tolkien.

Pentru cine a vazut doar filmul, recomand calduros citirea cartii. Filmul e bun, dar e doar atat - o transpunere cinematografica buna.

Cartea, in schimb, e o capodopera.

mai ales la sfarsitul filmului e un lucru ce este dulce amar,deoarece un prieten bun se desparte de in al prieten.

Noesisaa 12.08.2010 20:48:24

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 277216)
Am vazut-o la librarie si am ezitat daca sa o cumpar sau nu (strict din motive financiare, si gandindu-ma cati Parinti imi lipsesc din biblioteca). O recomandati ?

Cu siguranta. 40 de lei care n-au fost cheltuiti in vant. In occident/SUA a aparut inca din 2007, vroiam de mai demult sa o cumpar, dar era in jur de 20 de euro. Hmm.

Dar din nou, citesc cartea pe nerasuflate. In cautarea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, cel istoric, scrisa din perspectiva unui om care si-a daruit intreaga viata lui Hristos. Poate pentru unii nu sunt lucruri noi, dar eu nu voi mai asculta Fericirile la Sf Liturghie in acelasi fel, si nici nu voi spune Tatal Nostru la fel, citind cartea.

Ostasul 12.08.2010 21:38:17

Quo vadis?

Rodica50 13.08.2010 09:47:14

Tadeusz Dolega Mostowicz - Vraciul

IonelS 13.08.2010 10:01:43

Marturisirea unui crestin. Parintele Marcu de la Sihastria . Pe aceasta n-o s-o uiti !

Rodica50 13.08.2010 12:36:11

Dintr-un secol de viata- Cella Delavrancea

Scotianul 13.08.2010 23:41:58

,,Hristos rastignit din nou" (Nikos Kazantzakis)

Anton79 14.08.2010 11:27:39

Choke - Chuck Palahniuk.

Rodica50 14.08.2010 11:57:23

Imi amintesc cu multa placere de perioada in care, pentru a-mi alina sufletul de necazul primit din lume, citeam proloagele- si cand vedeam cat de multe au rabdat sfintii,pana la pierderea vietii pamantesti, suferinta mea devenea usoara, lectura imi ere balsam pe suflet. Toate cartile care au lumina din lumina lui Dumnezeu sunt frumoase.

Imogene 30.03.2011 03:18:22

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 277328)
Tadeusz Dolega Mostowicz - Vraciul

Am citit-o si eu acum vreo o luna. Emotionanta carte. :)

Andyfth 30.03.2011 03:22:04

Ingeri Rebeli, Secretele Varstelor de aur, Mantuirea de dupa Cumplita Ratacire - toate scrise de Pavel Corut.

Cred ca aceste carti m-au ajutat cel mai mult pana acum.

cicarlanv 30.03.2011 06:25:50

o parere doar

Se pare ca ai citit totul din literatura romana, de aceea ai trecut la carti ce apartin marilor scriitori din literatura universala. Eu am fost impresionat de o carte scrisa de un autor fara un renume oarecare:,,Pentru glia stramoseasca" de Iulius Payer; este o carte mica si usor de citit care prezinta pataniile unui tanar In timpul celui de-al-II-lea razboi mondial. Daca Iti va cadea-n mana vreodata citeste-o! N-ai sa regreti.

Mihailc 25.04.2011 17:03:12

O lectură foarte folositoare în perioada Penticostarului (și nu numai)

PĂRINTELE JUVENALIE – Experiența Rugăciunii lui Iisus în spiritualitatea românească

http://cartianastasia.wordpress.com/...ea-romaneasca/

Într-o frumoasă continuitate cartea Mitropolitului Irineu al Olteniei

PĂRINTELE MITROPOLIT IRINEU – Experiența mistică a Părinților orientali

http://cartianastasia.wordpress.com/...lor-orientali/

Sara I 24.09.2011 12:41:48

Ca si necrestin, mi-au placut "Lupul de stepa", Herman Hesse, cred.."Medelenii" lui Teodoreanu, .."La rascruce de vanturi"..."Pascalierul", si alte nuvele de Agarbiceanu...

Cand am devenit crestin, mi-au placut mult "Talita Kumi - Inviind pe drumul Damascului", de Ecaterina Fermo, poeziile lui Nechifor Crainic, Traian Dorz, scrierile sf Siluan, Simeon-Noul Teolog, Arsenie Papacioc..Rafail Noica, Siluana Vlad, Danion Vasile...

Multi dintre noi, cei care venim la credinta in Hristos, Mantuitorul si Domnul nostru, din ateism si alte rataciri, venim sovaielnici si speriati intre voi, vinovati, confuzi, facem urat si mai vorbim golaneste, ca sa ne mascam teama, in general frica de respingere, pentru ca nu stim mai nimic despre viata de obste, suntem "nedusi la biserica", vorba aia, si asupra noastra au mare impact cei mentionati mai sus, pentru ca vorbesc un limbaj accesibil noua, si nu unul atat de teologic incat sa nu intelegem nimic, sau atat de "sfant" incat sa ne faca sa ne simtim si mai mizerabili si patetici si groaznic de pacatosi decat ne simtim deja, ci dimpotriva, citindu-i sau ascultandu-i pe ei, ne simtim intelesi, nejudecati, nedispretuiti, incurajati, iertati si iubiti..si vietile lor, cuvintele lor, scrierile lor, pentru noi sunt ca un izvor vindecator si curatitor...Mesajul lui Dumnezeu prin ei catre noi este ceva de genul..."hai, copile, ca se poate..stiu ce-ai facut, cum ai trait, si totusi, esti al Meu, te-am asteptat cu mult dor, vreau sa indrept viata ta, ca sa ai parte de zile bune si fericire, cum inca nu ai cunoscut...si vreau sa Ma cunosti ca Acela care nu te va parasi niciodata..si-ti Voi fi alaturi, prin tot ce vei trece, si la bine, si la rau...si daca tu nu alegi de buna-voia ta sa pleci de la Mine, Eu..sunt Acela Care, niciodata, si sub nici o forma.. "Nu te voi lasa, nici nu te voi parasi".(Evr, 13:5)

Lor, si celor ca ei din zilele noastre, care nu se scarbesc de noi, prinsii de razboi, fosti atei, pagani, pacatosi groaznici, lepadaturi ale lumii acesteia, ci vin cu bratele deschise sa ne intampine, ba se mai si baga dupa noi prin canale, prin bolnite, prin puscarii, printre drogati, alcoolici, etc, si daca-i batem, sau scuipam, sau injuram, plang, nu raspund raului cu rau, ci se roaga pentru noi cu mai mare ardoare, ne dau literal, si haina de pe ei daca noi nu avem, si impart cu noi coltul lor de paine,...fac o plecaciune de mare respect in inima mea, nu ca unui idol, ci ca unui OM, si ma rog ca Insusi Dumnezeu, Atotputernicul, Iubitorul de oameni,..sa fie rasplata ostenelilor lor...

Scuze de divagatie, dar cartile astea imi place cel mai mult sa le citesc, ma marcheaza, ma amprenteaza..ma fac sa-mi doresc sa fiu...Om... Epistolele vii ale lui Hristos, care umbla printre noi in trupuri de om, in zilele noastre...

antoniap 24.09.2011 16:49:32

Pentru ca astazi il praznuim pe Sfantul Siluan Athonitul, imi aduc aminte ca am vazut cartea scrisa de acest sfant intitulata ,,Intre iadul smereniei si iadul deznadejdii'' la o cunostinta a mea. Am citit cateva pagini cu interes si apoi mi-am cumparat-o si eu.

Este o carte de o mare valoare duhovniceasca din care se poate invata cum sa luptam cu mandria si cu deznadejdea, acesti dusmani de temut ai mantuirii noastre.

Astazi am citit din nou despre acest sfant. Numele acestui sfant este legat de indemnurile ,,Tine mintea in iad si nu deznadajdui'' primite de la Insusi Mantuitorul.

florin.oltean75 24.09.2011 22:27:55

Pentru cei ce vor sa-si largeasca orizontul cunoasterii,

cu un budism esentializat in stil japonez,

recomand cartea CALEA ACCEPTARII, care poate fi citita si descarcata de la aceasta adresa.

http://josho-adrian.blogspot.com/201...-tannisho.html

Este o carte remarcabila care merita o ora de lectura.

P.S.
Nu fac reclama, nu-l cunosc pe autor. Am dat accidental peste carte. O consider valoroasa pentru ca subliniaza importanta majora a fundamentului pe care sunt cladite practicile budiste: refugiul in Dumnezeu (in cazul japonezilor Amida - Buddha Milei Universale), a credintei si a rostirii Numelui.

Lectura placuta.

Sara I 01.11.2011 10:13:46

Mi-a ajuns recent in maini o carte, minunata. "Invataturi despre bine si rau", de episcopul Nicolae Velimirovici, tradusa in romana de p. Teofil Petrescu. E ca o trambulina inspre cerul lui Dumnezeu.

Scotland The Brave 11.11.2011 23:57:00

Cu scuzele de rigoare ,o sa potez ceva aici complet offtopic,dar am motive,era un topic cu privire la filme,dar nu il mai gasesc,asa ca postez aici.

In ultimele 4 saptamini,in fiecare joi,odata cu un ziar de sport,gsp,s-a dat si un cd cu filme istorice,sunt un mare fan al lor.Primul a fost ,,Acvila Legiunii a-IX-a",a urmat ,,Regatul razboiului",apoi ,,Henry al IV-lea"si la final,a aparut joia aceasta, filmul de exceptie: ,,Cuceritorul:Legenda lui Taras Bulba".Toata lumea a auzit de Taras Bulba.Filmul este facut de rusi,adica exact cum stiu rusii sa faca unul:nationalist,de exceptie,coloana sonora super,actori rusi pt ca numai ei pot juca un asemenea rol.Filmul tare de tot,rog pe credinciosii ortodocsi mai aprinsi din fire,dupa ce il vad,sa nu puna mana pe sabie,precum cazacii ortodocsi din film si sa invadeze Polonia :) Chiar mi-a placut mult,l-am terminat acum de vazut pe CD si le recomand pe toate dar mai ales pe acesta.Probabil ca inca mai poate fi gasit la chioscurile de ziare,cred.

Vizionare placuta :)

VladCat 12.11.2011 21:04:11

Citat:

În prealabil postat de Sara I (Post 408748)
Mi-a ajuns recent in maini o carte, minunata. "Invataturi despre bine si rau", de episcopul Nicolae Velimirovici, tradusa in romana de p. Teofil Petrescu. E ca o trambulina inspre cerul lui Dumnezeu.

Îți recomand „rugăciuni pe marginea lacului” de același autor.

lore86 12.11.2011 21:49:06

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 402991)

recomand cartea CALEA ACCEPTARII, care poate fi citita si descarcata de la aceasta adresa.

P.S.
Nu fac reclama, nu-l cunosc pe autor. Am dat accidental peste carte. O consider valoroasa pentru ca subliniaza importanta majora a fundamentului pe care sunt cladite practicile budiste: refugiul in Dumnezeu (in cazul japonezilor Amida - Buddha Milei Universale), a credintei si a rostirii Numelui.

Lectura placuta.

cand am zis ca ideile tale nu sunt ortodoxe, te-ai suparat.
Acum mi s-a confirmat ipoteza.
Dragul meu, aceasta amestecatura e foarte periculoasa.
Acusi o sa ajungi sa spui ca de fapt, amandoua sunt bune, deoarece amandoua au atatea asemanari.
iti recomand intai cartile sfintilor parinti:Serafim Rose, Siluan athonitul, Paisie Aghioritul s.a
Citeste orice carte ortodoxa vrei, dar lasa ratacirile budiste la o parte.
Altfel....strasnica-i prapastia!

florin.oltean75 13.11.2011 20:06:28

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 410200)
cand am zis ca ideile tale nu sunt ortodoxe, te-ai suparat.
Acum mi s-a confirmat ipoteza.
Dragul meu, aceasta amestecatura e foarte periculoasa.
Acusi o sa ajungi sa spui ca de fapt, amandoua sunt bune, deoarece amandoua au atatea asemanari.
iti recomand intai cartile sfintilor parinti:Serafim Rose, Siluan athonitul, Paisie Aghioritul s.a
Citeste orice carte ortodoxa vrei, dar lasa ratacirile budiste la o parte.
Altfel....strasnica-i prapastia!

Tot ce indreapta inima spre bunatate si dragoste este bun, pentru ca natura Lui Hristos aceasta este.
Si tot ce ne desparte de cele doua este rau.

Inflexibilitatea are partile ei bune si partile ei rele.

Ceea ce am recomandat este sesizarea acelorasi principii expuse insa intr-o alta forma.

Legarea unor principii de forma ne limiteaza capacitatea de acceptare a diversitatii, generand conflicte atat in interior cat si in exterior. ( aici gasim sursa atrocitatilor facute in numele unei religii, indiferent de forma acesteia)

Cand recunoastem universalitatea principiului putem spune ca si "neamurile" sunt chemate la mantuire nu numai crestinii.

Religia este o artificialitate necesara corectarii miscarilor inimii.

Religia nu trebuie sa fie practicata de dragul religiei.

Religia se afla sub dragoste si nu invers.

oana72 13.11.2011 21:15:20

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 410196)
Îți recomand „rugăciuni pe marginea lacului” de același autor.

o mica rectificare, cartea se numeste "Rugaciuni pe malul lacului" si este intr-adevar minunata.... e un balsam, o recomand si eu cu toata caldura, iti schimba starea sufleteasca, te face sa vibrezi..

Eu una dupa ce l-am descoperit pe Sfantul Nicolae Velimirovici, am comandat tot ce se gaseste pe piata cu semnatura lui, nu degeaba este numit Gura de aur al sarbilor.

Pestisorul de Aur 13.11.2011 21:32:16

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 402991)

P.S.

Lectura placuta.

am nevoie de recomandari de lecturi budiste cu privire la cum sa fi fericit sau sa duci o viata positiva , optimista si sa mentii o karma positiva.ma poti ajuta(daca nu aici pe prv).

florin.oltean75 14.11.2011 18:59:20

Citat:

În prealabil postat de Pestisorul de Aur (Post 410277)
am nevoie de recomandari de lecturi budiste cu privire la cum sa fi fericit sau sa duci o viata positiva , optimista si sa mentii o karma positiva.ma poti ajuta(daca nu aici pe prv).

Pentru un studiu structurat al budismului, cele mai clare explicatii le-am gasit in lucrarile calugarului tibetan Kelsang Gyatso.

Iti recomand urmatoarele carti (toate sunt in engleza - nu avem traduceri in romana ale acestor carti):

Eight steps to happiness - The budhist way of loving kinddness
(Opt pasi spre fericire - bunatatea iubitoare in sens budist)

Universal Compassion - Inspiring solutions for difficult times
(Mila Universala - Inspiratii pentru timpuri dificile)

Clear light of bliss - The practice of mahamudra in vajrayana buddhism
(Lumina clara a extazului - Practica viziunii ultime a realitatii in budismul vajrayana)

Heart Jewel
(Giuvaerul Inimii)

Joyful Path of Good Fortune - The Complete Path to Enlightment
(Calea plina de bucurie a celor cu destine binecuvantate - Calea Completa spre Desavarsire)

Understanding the mind - The nature and power of the mind
(Intelegand mintea - Natura si forta mintii)

Pestisorul de Aur 14.11.2011 20:15:31

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 410434)
Pentru un studiu structurat al budismului, cele mai clare explicatii le-am gasit in lucrarile calugarului tibetan Kelsang Gyatso.

Iti recomand urmatoarele carti (toate sunt in engleza - nu avem traduceri in romana ale acestor carti):

Eight steps to happiness - The budhist way of loving kinddness
(Opt pasi spre fericire - bunatatea iubitoare in sens budist)

Universal Compassion - Inspiring solutions for difficult times
(Mila Universala - Inspiratii pentru timpuri dificile)

Clear light of bliss - The practice of mahamudra in vajrayana buddhism
(Lumina clara a extazului - Practica viziunii ultime a realitatii in budismul vajrayana)

Heart Jewel
(Giuvaerul Inimii)

Joyful Path of Good Fortune - The Complete Path to Enlightment
(Calea plina de bucurie a celor cu destine binecuvantate - Calea Completa spre Desavarsire)

Understanding the mind - The nature and power of the mind
(Intelegand mintea - Natura si forta mintii)

si unde le pot gasi?

VladCat 14.11.2011 20:21:26

Citat:

În prealabil postat de oana72 (Post 410274)
o mica rectificare, cartea se numeste "Rugaciuni pe malul lacului" si este intr-adevar minunata.... e un balsam, o recomand si eu cu toata caldura, iti schimba starea sufleteasca, te face sa vibrezi..

Eu una dupa ce l-am descoperit pe Sfantul Nicolae Velimirovici, am comandat tot ce se gaseste pe piata cu semnatura lui, nu degeaba este numit Gura de aur al sarbilor.

imi este drag sfantul..am vazut documentarul ala facut de sarbii din Berlin de 4 ori...si mie „rugaciuni pe malul lacului” mi-au adus din starea aceea de pace inefabila de care ne invrednicim atat de rar.

florin.oltean75 14.11.2011 20:50:38

Citat:

În prealabil postat de Pestisorul de Aur (Post 410452)
si unde le pot gasi?

Cateva le poti consulta utilizand functia Limited Preview pe Google Books.

O parte din colectia lui Kelsang Gyatso am cumparat-o de pe internet prin Okian.ro.
(probabil, Okian le-a achizitionat de pe Amazon.com - si pe Amazon poti vizualiza o parte din continut)

arwein 01.12.2011 21:09:31

"Oare ne-am intors de la Athos?" Dan C. Mihailescu- o carticica extraordinara despre inceputul convertirii unui intelectual! a se completa cu interviul de la emisiunea " Inapoi la argument" de pe TVR Cultural din 1 decembrie 2011!

Si o carte controversatainca de la aparitie, in Franta: "Aristotel la Muntele Saint Michel"- Sylvain Gouguenheim- interesanta repozitionarea Bisericilor Rasaritene in istoria culturii europene din Evul Mediu.

glykys 01.12.2011 21:17:49

Povestiri orientale de M. Yourcenar. Se poate citi si pe scribd.
Asa am descoperit ca nu doar in folclorul romanesc avem mitul sacrificarii unei femei nevinovate prin zidirea ei de vie la temelia unei constructii care altfel se surpa...:105:

Scotland The Brave 02.12.2011 14:53:31

CANONUL ORTODOXIEI:Canonul apostolic al primelor secole

O lucrare masiva,dintr-o serie ce va fi de exceptie daca va continua asa,o munca efectiv impresionanta si o realizare extraordinara.Pretul este justificat pe deplin ba chiar as intrazni sa spun ca aparitia unei asemenea lucrari in Vest ar fi determinat un pret mult mai mare.Am studiat-o si o studiez si eu pe un sistem numit ,,cu creionul si foaia alaturi"(ca sa folosesc expresia cuiva drag mie de pe acest forum)si va asigur ca efortul va va imbogati profund dpdv spiritual dar va va ajuta sa intelegeti mult mai bine aceea perioada atat de discutata din istoria Bisericii.Cartea este aceasta>Canonul Ortodoxiei.Canonul apostolic al primelor secole.

Si ca sa incerc sa va conving si mai mult :) pe cei care nu o aveti deja sau ezitati sa dati bani,sau preferati sa va pierdeti timpul in orice alt mod,o sa va las si o prezentare a sa.

,,Canonul Ortodoxiei este titlul generic al unei serii prevazute sa apara in cinci volume si care isi propune restituirea integrala a tuturor documentelor constitutive ale identitatii crestine ortodoxe. Lectura lor va oferi cititorului posibilitatea de a avea un raspuns avizat si riguros exact la intrebarea: ce sunt ortodoxia crestina si crestinismul ortodox in forma lor canonica?Volumul de fata, care inaugureaza aceasta serie, este dedicat Canonului apostolic al primelor secole si include un corpus de texte si documente scripturistice, martirice, liturgice si disciplinare care reveleaza existenta inainte de anul 325 a unui crestinism al originilor, integral, viu si riguros, care isi exprima rigoarea in termenii notiunii fundamentale de canon. Inainte de a promulga dogme, definitii sau tomosuri (cum se va face in epoca imperiala bizantina), Biserica apostolica a primelor secole si-a formulat normativul identitatii sale intr-o serie de canoane: canonul scripturistic, canonul adevarului credintei, canonul etic si disciplinar al vietii si mai ales canonul liturgic. Cititorul interesat are acces in acest volum la:

— primele acte martirice si apologii crestine;
— corespondenta discipolilor directi ai apostolilor: Clement Romanul si Ignatie Teoforul;
— primele aparari ale Traditiei apostolice de catre Irineu al Lyonului si Tertulian;
— documentele literaturii canonice apostolice in integralitatea lor: Didahia Apostolilor, Traditia Apostolica, Canoanele Bisericesti ale Apostolilor si Constitutiile Apostolilor; si
— cele mai vechi colectii pastrate de rugaciuni ale Bisericii vechi: principalele anaforale euharistice, Euchologion-ul lui Serapion din Thmuis si mai ales cel mai vechi Euchologion bizantin pastrat in codicele Barberini graecus 336.

Actualitatea si importanta permanenta a acestor documente fondatoare se dovedeste acuta in zilele noastre cand, pe fondul unei ingrijoratoare amnezii a esentelor, crestinismul apostolic e supus unor tot mai radicale si virulente atacuri mediatice si eforturi de deconstructie si subminare.Studiul introductiv, amplu si erudit, propune un exercitiu de memorie si reasimilare reflexiva a traditiei ortodoxe ca proces viu de realizare istorica si ecleziala a unei Forme canonice identificate cu misterul paradoxal si inepuizabil al Persoanei lui Iisus Hristos Cel rastignit si preaslavit, Fiul vesnic al Tatalui si Capul in Duhul Sfant al creatiei celei noi. Identificarea si realizarea acestui Canon, ireductibil la scheme osificate, e o invitatie la inteligenta, smerenie si discernamant personal."

adaria 02.12.2011 14:59:16

Interesanta si instructiva propunerea ta Scotianule!

TunsDiana 02.12.2011 15:56:49

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 200086)
Vreau sa-mi mai iau niste carti noi de citit. Problema e ca daca ma duc si iau o carte de pe raft fara sa cunosc prea multe despre autor se poate sa-mi para rau si cartea aceea sa nu fie spre binele sufletului meu.

Ce carte (nu neaparat religioasa) ati citit si credeti ca e recomandabila inclusiv unui crestin?

Pentu inceput dau cateva exemple: F. Dostoyevsky "Idiotul", "Crima si Pedeapsa", A. Tolstoy "Razboi si Pace", "Anna Karenina". Nu neaparat sa fie clasice, doar sa fie puternice si cu impact pozitiv.

Iorgovan Moise- Sfantul inchisorilor

Despre Valeriu Gafencu, o carte perfecta pentru a a vedea un model de viata crestina.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:49:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.