Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Ecumenism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=632)

odin 15.04.2007 21:53:18

`Iubitor de invatatura si inzestrat pentru carte, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie.

Deci nu a fost la Alexandria si Antiohia ci la Atena (principalul centru al culturii pagâne în sec. 4) unde a învatat la scoala elina. `

Am zis eu undeva ca Vasile a fost la Antiohia sau Alexandria? Tu spuneai ca nu existau centre de invatamant teologic in vremea aia... Eu am zis ca erau...la Antiohia si Alexandria (scolile catehetice)... si mai erau si pe la Edesa, in Siria etc.

Oricum, despre influneta scolii antiohiene asupra lui Ioan si Vasile, sau a celei alexandrine asupra lui Chiril, stiu destul de multi...

odin 15.04.2007 21:54:41

`Una e sa auzi, alta sa întelegi. Dar nu ma referam la mine.`

Ca sa intelegi, trebuie mai intai sa auzi... Daca nu auzi, nu ai CE sa intelegi...

odin 15.04.2007 22:03:16

`Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala.

Cât despre manastirile occidentale, raspândite mai ales o data cu renasterea carolingiana, stiinta era si mai înapoiata. `

Probabil, citim surse diferite... eu stiu cu totul altceva despre sistemul de invatamant din Bizant, insa daca tu crezi ca in scola primara se invata drept, dialectica, filosofie, teologie... e dreptul tau

odin 15.04.2007 22:05:27

`Nu am zis asa ceva. E foarte bine sa urmezi Facultatea de Teologie, dar e mult mai bine sa te rogi`

Am zis eu ca nu ar fi mai bine..? Noi aici vorbeam despre faptul ca ar fi bine ca si ieromonahii sa urmeze cursurile unor facultati de teologie...

odin 15.04.2007 22:14:54

`Fiindca un calugar cauta viata retrasa. `

Un calugar cauta mantuirea. Tu vrei sa ma convingi ca este rau ca un calugar sa faca Facultatea de Teologie, pt. ca evident nu crezi ca ar fi bine pt. el si pt. cei cu care intra in contact. In cel mai bun caz, crezi ca este inutil... Istoria te contrazice... prin exemplele pe care le ofera. Binenteles ca tot ce scriu eu se izbeste ca de un zid, fiindca nu poti accepta pur si simplu faptul ca altcineva ar putea avea dreptate. Eu iti spun ca stiu astfel de cazuri si ca fac cinste, tu imi spui ca nu e asa... de parca ai stii aceleasi cazuri ca si mine, ca sa ai dreptul minim de a nega ceea ce zic eu...

Nu inteleg ce ti se pare imposibil ca un calugar sa faca o Facultate de teologie la FF si apoi sa stea toata viata in manastire sau unde vrea el in fundul muntelui...

Insa, binenteles, ca tu stii mai bine decat cei care incurajeaza sistemul asta, de la ierarhi pana la profesorii universitari...Deci ce pot sa zic...

cozia 15.04.2007 22:30:00

Nu inteleg ce ti se pare imposibil ca un calugar sa faca o Facultate de teologie la FF si apoi sa stea toata viata in manastire sau unde vrea el in fundul muntelui...

In momentul cind incepe cineva sa generalizeze cind spune: calugarul trebuie sa... cred ca discutia o ia automat pe aratura.

Cred ca UNOR calugari le-ar prinde mai bine sa se duca in...lume o perioada si sa faca studiile teologice iar ALTII NU, Facultatea i-ar sminti, Dumnezeu stie...,stim cu totii ca se mai intimpla..., si deci ar devenii Duhovnici mai buni, din nou POATE, daca ar invata, cum frumos a spus Traditie, din PRACTICA si DIN AUZITE(in sens bun) de la alti Duhovnici traind in mediu minastiresc.

odin 15.04.2007 22:30:20

Oricum, cred sincer ca nu are rost sa mai continuam discutia. Cred ca autonomia gandirii tale nu exista in ceea ce priveste problema ecumenismului. Eu nu am zis ca ar fi un lucru extraordinar, daca ai fi atent la ce vreau sa zic, insa mi se pare o dovada crasa de ignoranta sa pleci in construirea unor convingeri de la niste premise artificiale, fara fond, si fara nici o urma de documentare. Daca ii zicea Consiliul Ecumenic al Bisericii - nu te deranja , pt. ca nu aveai Biserici la plural, sa inteleg..
Poate CEB se refera la `biserici` ca locasuri de cult, sau la biserici locale.... DE UNDE STII DACA NU AI CITIT NIMIC OFICIAL DIN CE SUSTINE CONSILIUL ASTA?

Pur si simplu... Ai auzit acolo de `ecumenism`... Gata. A fost suficient... este de rau. Poate ca CEB spune ca viitorul ecumenismului este ca toata lumea sa treaca la Ortodoxie... De unde poti stii daca nu esti informat deloc? Daca nu ai citit tu ce spun prostii aia acolo... Abia apoi, poti spune... `Da, am citit cateva rapoarte, cateva rezumate ale discutiilor si am observat cutare si cutare aberatie. CEB este un lucru rau`. Este ca si cum vad o carte al carei titlu este `Eros` si nu o citec pt. ca brusc devin convins ca este o carte erotica... Insa cartea respectiva vb. despre `eros` in filosofie sau `erosul crestin`...

Nu m-am pripit cu afirmatia? Nu am gresit? Nu am vb. fara sa stiu despre ce este vorba...?

Citeste intai cartea, si apoi convinge-te ca este o carte erotica... Cerceteaza, cauta...informeaza-te.

odin 15.04.2007 22:43:36

Citat:

În prealabil postat de cozia

In momentul cind incepe cineva sa generalizeze cind spune: calugarul trebuie sa... cred ca discutia o ia automat pe aratura.

Cred ca UNOR calugari le-ar prinde mai bine sa se duca in...lume o perioada si sa faca studiile teologice iar ALTII NU, Facultatea i-ar sminti, Dumnezeu stie...,stim cu totii ca se mai intimpla..., si deci ar devenii Duhovnici mai buni, din nou POATE, daca ar invata, cum frumos a spus Traditie, din PRACTICA si DIN AUZITE(in sens bun) de la alti Duhovnici traind in mediu minastiresc.

Cozia, nimeni nu a spus `calugarul trebuie sa`... Mai, oameni, daca nu aveti rabdare sa cititi ce scriu altii, in ce context, la ce raspund... de ce mai postati?

Cozia, hai sa te pun la curent... Vb. aici despre faptul ca ar fi bine ca ieromonahi sa aiba studii de specialitate, un Seminar, o facultate ceva...

Dupa cum sigur stii, nu toti calugarii sunt ieromonahi...

De asemenea, `ar fi bine` nu este o sintagma care sa exprime obligativitate, ci `ar fi de preferat`. Insa, chiar daca ar exprima o obligativitate, tot nu vad unde ar fi problema... Daca respectivul se sminteste, f. bine... inseamna ca nu avea toate aptitudinile pt. a fi preot. Canonic vorbind, orice candidat la preotie trebuie sa intruneasca anuimite conditii. Vedeti ce spun canoanele cu privire la asta.... Apoi discutam...

Intre conditiile alea se numara si pregatirea teologica... Sa nu incepeti cu abureli ca pregatirea teologica nu presupune scoli de specialitate, ca nu le inghit...fiindca nu au nici un fel de acoperire logica, istorica, tot ce vreti voi.

Traditie 15.04.2007 23:50:40

Probabil, citim surse diferite... eu stiu cu totul altceva despre sistemul de invatamant din Bizant, insa daca tu crezi ca in scola primara se invata drept, dialectica, filosofie, teologie... e dreptul tau

Depinde la ce perioada te referi. În antichitate, adica înainte de închiderea scolilor eline de catre Sf. Iustinian (în primul rând a celor din Atena) într-adevar se studiau acele domenii.

Apoi a urmat o perioada tulbure si o data cu renasterea macedoneana, în sec. 9, a reaparut gustul pentru cultura antica, dar nu pâna acolo încât sa se studieze organizat respectivele domenii. Si nu uita ca vorbeam de manastiri iar manastirile din Bizant erau totusi centre ascetice, imaginea calugarului care studiaza pe Aristotel corespunde evului mediu occidental, care a nascut si monstrul scolasticismului.

Tu vrei sa ma convingi ca este rau ca un calugar sa faca Facultatea de Teologie, pt. ca evident nu crezi ca ar fi bine pt. el si pt. cei cu care intra in contact. In cel mai bun caz, crezi ca este inutil... Istoria te contrazice... prin exemplele pe care le ofera. Binenteles ca tot ce scriu eu se izbeste ca de un zid, fiindca nu poti accepta pur si simplu faptul ca altcineva ar putea avea dreptate. Eu iti spun ca stiu astfel de cazuri si ca fac cinste, tu imi spui ca nu e asa.

Facultatea de Teologie pentru capatarea harului Preotiei la preotii mireni e menita sa le dea acestora pregatirea pe care calugarii se presupune ca o dobândesc datorita mediului desi modului de viata din manastire.

odin 16.04.2007 09:08:09

`Depinde la ce perioada te referi. În antichitate, adica înainte de închiderea scolilor eline de catre Sf. Iustinian (în primul rând a celor din Atena) într-adevar se studiau acele domenii.`

Eu ma refer atat la perioada sec. `de aur`, cat si ce a sec. 8-9. Ma refer la perioada lui Vasile si Ioan (a parintilor antiohieni - cunoscut termenul?), dar si a lui Simeon Noul Teolog sau Teodor Studitul. Eu eram ferm convins ca despre perioadele astea vorbim...desi uite ce ziceai tu mai sus despre Studion: ``Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala.`... MA rog...

odin 16.04.2007 09:14:10

`Facultatea de Teologie pentru capatarea harului Preotiei la preotii mireni e menita sa le dea acestora pregatirea pe care calugarii se presupune ca o dobândesc datorita mediului desi modului de viata din manastire. `

Cine presupune? Tu? Sau ai ceva argumente? Crezi ca daca cineva, fara nici un pic de pregatire, se apuca sa citeasca Scriptura si pe Sf. Parintii, chiar si intr-un mediu monahal, acela va intelege doctrina? Ma indoiesc... Nu trebuie sa fie si pe acolo prin manastire unul sau doi care stiu cu ce se mananca teologia...? Aia nu cumva ar fi bine sa aiba niste studii de specialitate ca sa aiba ce sa invete pe alti frati,,,? ? Nu zic ca toata obstea monahala ar trebui sa se duca la Facultate, ci doar ieromonahul sau maica stareta (de altfel astea chiar sunt conditii acum, cf. legislatiei bisericesti) ca sa existe 1-2 oameni in manastire capabili sa invete, sa indrume , sa garanteze ca cel care se induhovniceste nu este departe de invatatura. In Ortodoxie, INTOTDEAUNA a aexistat un echilibru intre traire si doctrina, intre mistica si teologie....

Traditie 17.04.2007 00:40:59

Eu ma refer atat la perioada sec. `de aur`, cat si ce a sec. 8-9. Ma refer la perioada lui Vasile si Ioan (a parintilor antiohieni - cunoscut termenul?), dar si a lui Simeon Noul Teolog sau Teodor Studitul. Eu eram ferm convins ca despre perioadele astea vorbim

Acum m-am convins ca nu stii despre ce vorbesti sau vorbesti despre ce nu stii.

În secolul 8 au fost luptele iconoclaste, a fost perioada de maxima decadere a Bizantului, nici vorba de învatamânt.

Iar perioada de aur (secolul 4) e caracterizata de învatamântul pagân. Am zis ca Sf. Iustinian a dat ordin (în secolul 6) sa se închida scolile de învatatura elineasca.

Dupa secolul 9 are loc descoperirea radacinilor culturale grecesti (pâna atunci bizantinii se considerau (si chiar erau) continuatorii imperiului roman) si se înfiinteaza prima Universitate:

[size=1]The University of Constantinople, founded in 849, by the regent Bardas of emperor Michail III, is generally considered the first institution of higher learning with the characteristics we associate today with a university (research and teaching, auto-administration, academic independence, et cetera).[/size]

Crezi ca daca cineva, fara nici un pic de pregatire, se apuca sa citeasca Scriptura si pe Sf. Parintii, chiar si intr-un mediu monahal, acela va intelege doctrina? Ma indoiesc...

Da, o va întelege. Pericolul vine atunci când sunt oameni neascultatori, care neaga rolul Bisericii si al preotilor, adica sectantii, care din pricina mândriei se ratacesc în propriile gânduri. Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri. Orice credincios trebuie sa citeasca Biblia dar sa se mentina în interpretarile date de Biserica.

Acum vrei sa creezi un sistem prin care mirenilor sa li se tâlcuiasca Biblia iar calugarilor scrierile Sfintilor Parinti?

Calugarii sa stea prin orase? Ia sa vii la Patriarhie sa vezi puzderie de calugari acolo. Veniti la studii.... pacat ca multi termina facultatea si nici sa scrie cum trebuie nu prea stiu....

A fi instruit în lucrurile lumesti nu e indispensabil. Însa sunt destui oameni instruiti în cele lumesti, care nu au nici o traire duhovniceasca. Acestia sunt morti pentru Dumnezeu si împaratia cerurilor.

cozia 17.04.2007 01:52:04

Citat:

În prealabil postat de Mirean
pacat ca multi termina facultatea si nici sa scrie cum trebuie nu prea stiu....

Mirean, iarta-i pe acei bieti monahi!..si data viitoare cind vin pe la tine sa semneze hirtii, trece cu vederea faptul ca nu stiu sa scrie, fa-o pentru numele lui Dumnezeu, lasa de la tine ca cine stie, cind ti-o fi si tie mai rau, vre-un analfabet de la minastire o sa-ti intinda o mina sau iti ofera un pahar cu apa.

odin 17.04.2007 09:25:59

Mai Traditie, am impresia ca te contrazici singur in modul cel mai vulgar si neatent cu putinta.

1. Esti de acord ca in sec. 4 se studiau discipline pagane. Unii dintre cei mai de seama Parinti ai Bisericii au studiat aceste discipline. Vasile, care a facut ce a facut pt. monahismul tau scump, a mers la astfel de scoli... Dar, nu.... Din pct. tau de vedere ramane o prostie. Si atentie! Vorbim de discipline pagane...

Acum, referitor la teologie.... Scriam mai sus de scolile catehetice din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Edesa etc. Spune-mi te rog ce se studia la scolile respective.

odin 17.04.2007 09:37:13

Referitor la sec. 8... Sec. 8 este intr-adevar o perioada de decadere... Asta nu inseamna ca oamenii aia nu aveau scoli. Sau ca nu au existat si atunci monahi culti (si cand spun culti nu ma gandesc la vreo inspiratie care i-a luminat, asa cum sustii tu). Citatul dat de tine referitor la inceputurile primei universitatii din Bizant (sec. 9)este complet paralel cu discutia noastra. Nicaieri nu am zis ca exista inainte de asta o universitate, asa cum intelegem noi astazi. despre asta era vorba atunci. Asta nu inseamna ca nu existau forme superioare de invatamant, inainte de asta.

Notiunile de `liceu` (acum o sa imi zici ca liceul nu este o forma superioara de invatamant, bineteles...) si de `academie` sunt cunoscute inainte de Hristos...

Bineteles, nu vorbim de `academii` de teologie... Insa asta nu schimba faptul ca monahii de seama de care ai auzit tu s-au folosit de studiile astea. Nu are rost sa discut cu tine... Pt. ca nu vrei sa vezi dincolo de niste cuvinte pe care le citesti pe internet...

odin 17.04.2007 09:44:16

`Da, o va întelege. Pericolul vine atunci când sunt oameni neascultatori, care neaga rolul Bisericii si al preotilor, adica sectantii, care din pricina mândriei se ratacesc în propriile gânduri. Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri. Orice credincios trebuie sa citeasca Biblia dar sa se mentina în interpretarile date de Biserica.`

Pericolul vine atunci cand oameni care nu inteleg invatatura de credinta se apuca si o interpreteaza in mod gresit. `Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri.` - ascultare fata de cine...? ? Cum poti fi atat de naiv...Pai da-i tu unui monah cu 4 clase sa citeasca pe Grigorie de Nyssa pt. a intelege antropologia crestina si vezi cat de ortodox este dupa... Bine, sunt rau... Da-i sa citeasca cap. 1 din Ioan si vezi ce intelege dupa... sau epistola catre galateni a lui pavel... Vezi apoi cat de orotdox este... Ma lasi,,, Tu unde te crezi? In pustiul Egiptului? Fi realist... Vorbesti de pericolul neascultarii, insa te vad razvratit nevoie mare impotriva unor precizari ale ierarhiei... refritoare la obligativitatea studiilor.

odin 17.04.2007 09:45:49

`Acum vrei sa creezi un sistem prin care mirenilor sa li se tâlcuiasca Biblia iar calugarilor scrierile Sfintilor Parinti? `

Sistemul este creat de mult, dom`ne, habar nu ai despre ce vorbesti... Se numeste invatamant teologic.. Si este creat de unii mai destepti decat tine sau decat mine... Sau ai impresia ca eu vorbesc despre altceva?

odin 17.04.2007 11:57:57

Si fiindca vrei sa imi dai impresia ca sunt la ora de istorie, hai sa bat si eu campii pe langa subiect, la fel ca tine:

`Acum m-am convins ca nu stii despre ce vorbesti sau vorbesti despre ce nu stii.

În secolul 8 au fost luptele iconoclaste, a fost perioada de maxima decadere a Bizantului, nici vorba de învatamânt.

Iar perioada de aur (secolul 4) e caracterizata de învatamântul pagân. Am zis ca Sf. Iustinian a dat ordin (în secolul 6) sa se închida scolile de învatatura elineasca.

Dupa secolul 9 are loc descoperirea radacinilor culturale grecesti (pâna atunci bizantinii se considerau (si chiar erau) continuatorii imperiului roman) si se înfiinteaza prima Universitate`

Prima Universitate exista in Bizant inca din sec.5, infiintata de Teodosie al II-lea. Ce vorbesti tu despre 849 este de fapt reorganizarea unei institutii... Noul mod de reorganizare este unul nou...

Am admis ca in sec. 8, cultura in general in Bizant cunoaste o regresie, asta nu inseamna ca este inexistenta sau de nivelul claselor primare de astazi.

Ti-am vorbit mai sus de M-rea Studion, care este infiintata in sec. 8, insa te-ai facut ca nu vezi... Tu singur ai vorbit de iconoclasm in perioada asta... Unde au invatat teologie cei care au participat la discutii? In scoala primara? Invatamantul era organizat in cilcuri de 3 si 4 ani, studiindu-se gramatica, filozofie, geometrie, medicina etc.

Se pune problema cautarii originilor umanismului occidental din Evul Mediu in mediile culturale ale Bizantului din perioada asta (vezi in lb. francez `Umanismul Bizantin`) si tu incerci sa ma convingi pe mine ca aveau cunostine de clasa a IV-a. Cred ca tu esti cel care nu stie despre ce vorbeste sau nu vorbeste despre ce stie...

Fotie, traitor in sec. 9, trateaza in `Biblioteca` lui peste 1000 de titluri... Unde erau cartile astea? Nu cumva intr-o bilbioteca? Asta nu inseamna centru de invatamant? Sau vrei sa ma convingi ca au aparut deodata in sec. 9, ca nu existau biblioteci si in sec. 8 etc? ?

Vezi lucrarea lui Meyendorff `Teologie Bizantina` - desi nu este neaparat un reper.

Este perioada alcatuirii Triodului, cuvioase, Triod ingalbenit prin manastiri... Triod care este un exemplu extraordinar de dogmatica liturgica.

Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...

Traditie 17.04.2007 18:10:48

1. Esti de acord ca in sec. 4 se studiau discipline pagane. Unii dintre cei mai de seama Parinti ai Bisericii au studiat aceste discipline. Vasile, care a facut ce a facut pt. monahismul tau scump, a mers la astfel de scoli... Dar, nu.... Din pct. tau de vedere ramane o prostie. Si atentie! Vorbim de discipline pagane...

unde am zis eu ca e o prostie? E indicata, dar doar pentru unii. Majoritatea monahilor nu au nevoie de asa ceva.

Acum, referitor la teologie.... Scriam mai sus de scolile catehetice din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Edesa etc. Spune-mi te rog ce se studia la scolile respective.

Nu stiu. Si nu vad ce legatura are cu Ecumenismul.

Asta nu inseamna ca nu existau forme superioare de invatamant, inainte de asta.

Spune-mi, în perioada iconoclasta ce fel de scoli erau si ce fel de teologie se putea învata? Iconoclasta sau iconodula?

`Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri.` - ascultare fata de cine...? ? Cum poti fi atat de naiv...Pai da-i tu unui monah cu 4 clase sa citeasca pe Grigorie de Nyssa pt. a intelege antropologia crestina si vezi cat de ortodox este dupa.

Tu crezi ca religia e o stiinta ce se deprinde din carti? Conteaza experienta directa a realitatilor nevazute, si pentru asta e suficienta viata de asceza si smerenia.

E rândul meu sa te întreb: cum poti fi atât de naiv?

Cititul Parintilor este si o ispita fiindca în mod aproape sigur o sa începi sa crezi ca ai dobândit ceva despre care ai citit.

Tu unde te crezi? In pustiul Egiptului? Fi realist... Vorbesti de pericolul neascultarii, insa te vad razvratit nevoie mare impotriva unor precizari ale ierarhiei... refritoare la obligativitatea studiilor.

Împotriva caror precizari sunt razvratit? Am negat eu obligativitatea studiilor? Sustin doar ca ideea ta de transformare a calugarilor în studenti e aberanta.

Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...

Sf. Ioan Damaschin a trait în Siria, nu în Bizant.

cozia 17.04.2007 18:25:46

:D

odin 17.04.2007 19:45:56

`unde am zis eu ca e o prostie? E indicata, dar doar pentru unii. Majoritatea monahilor nu au nevoie de asa ceva. `

Vorbeam de ieromonahi...nu de majoritatea monahilor. Sau uiti despre ce vorbesti?

`Nu stiu. Si nu vad ce legatura are cu Ecumenismul. `

Ar trebui sa aflii, apoi sa ai curajul sa vorbesti despre invatamant religios in Imperiul Bizantin sau sa imi spui mie ca nu stiu despre ce vorbesc. Are legatura cu ceea ce am discutat pana acum, referitor la faptul ca nu exista invatamant teologic in Bizant, sau daca exista era unul primar. Are legatura pt. ca vreau sa fie clar pt. cei care citesc ceea ce postezi tu ca vorbesti despre lucruri despre care nu ai habar.

odin 17.04.2007 19:48:14

`Spune-mi, în perioada iconoclasta ce fel de scoli erau si ce fel de teologie se putea învata? Iconoclasta sau iconodula? `

Iconoclasmul nu a pornit din centrele de invatamant EXISTENTE. Indiferent de partea cui erau, ele existau. Tu spuneai ca nu existau....

odin 17.04.2007 19:49:56

`Împotriva caror precizari sunt razvratit? Am negat eu obligativitatea studiilor? Sustin doar ca ideea ta de transformare a calugarilor în studenti e aberanta.`

Nu am sustinut nicaieri ca monahii ar trebui sa fie transformati in studenti. Cum poti incerca sa ma minti in fata? ? Nu am vazut tupeu mai mare in viata mea...

odin 17.04.2007 20:03:32

`Sf. Ioan Damaschin a trait în Siria, nu în Bizant. `

Vezi cat de incuiat poti fi? Fii atent... Discutia noastra a pornit de la faptul ca Daniel al Moldovei ofera burse unor monahi in occident. Tu ai zis ca e un lucru rau, eu am zis ca e un lucru bun. Eu spuneam ca e un lucru bun, pt. ca este bine si indicat ca IEROMONAHII (unul sau doi calugari din amanstire - staret etc) sa aiba studii superioare de teologie. Si am argumentat ca practica este una veche, mergand pana in Bizant, unde cei mai de seama Parinti aveau studii `inalte`, chiar profane. tu m-ai contrazis si ai zis ca invatamantul teologic era varza (nivel de cls. 1-4 astazi). Acum... schimba cu ceva ce am zis eu faptul ca Ioan Damaschin era un erudit in Siria si nu in Constantinopol, desi eu am zis asa: `Cand a trait si a scris?` nu unde... Eu zic sa fii atent la ce contrazici, sa citesti bine si apoi sa deschizi gura...

odin 17.04.2007 20:12:51

Oricum, nu vreau sa mai discut cu tine pe acest subiect. Nu are rost sa imi tocesc nervii pentru unul ca tine. Am zis oricum ca nu vreau sa discut despre ecumenism cu un tip care isi zice `Traditie`, pt. ca nu poate fi ceva constructiv din principiu.

cozia 18.04.2007 03:07:17

Odin si Traditie, multumim, oricum, sunt multe de invatat din ce ati scris si ati dat dovada de multa eruditie Ortodoxa ceva ce se intilneste din ce in ce mai rar, inca o data , iertati si multumim.
Mai voiam doar sa-l intreb ceva pe Odin care este asa de convins ca bursele de studiu in Italia pentru calugari si preoti este un lucru bun.
Citi preoti cunosti care au fost la studii la Catolici? zic si eu asa pentru ca intimplator eu am cunoscut cinci, direct sau indirect si mai toti au trecut daca nu la catolicism(ramasi in Italia) la greco-catolicism si de acasa plecasera ortodocsi... dar din nou, poate ca este doar o coincidenta si doar in cazurile cunoscute de mine s-au ratacit, si ma insel, ...sper sa fie asa.

Mirean 18.04.2007 09:01:55

Citat:

Odin si Traditie, multumim, oricum, sunt multe de invatat din ce ati scris si ati dat dovada de multa eruditie Ortodoxa ceva ce se intilneste din ce in ce mai rar, inca o data , iertati si multumim.
Mai voiam doar sa-l intreb ceva pe Odin care este asa de convins ca bursele de studiu in Italia pentru calugari si preoti este un lucru bun.
Citi preoti cunosti care au fost la studii la Catolici? zic si eu asa pentru ca intimplator eu am cunoscut cinci, direct sau indirect si mai toti au trecut daca nu la catolicism(ramasi in Italia) la greco-catolicism si de acasa plecasera ortodocsi... dar din nou, poate ca este doar o coincidenta si doar in cazurile cunoscute de mine s-au ratacit, si ma insel, ...sper sa fie asa.

Poti da mai ulte detalii despre preotii respectivi?

odin 18.04.2007 11:07:13

Cunosc foarte multi preoti care sunt sau au fost plecati la studii post-universitare in diferite universitati catolice sau protestante europene si au ramas ortodocsi pana in maduva oaselor. Pot sa insir cateva nume, insa nu stiu daca are rost... Gandeste-te de ex. la profesorii sau asistentii din Fac. de Teologie de la noi... majoritatea au fost plecati `afara` la studii... Cel putin, astia mai tinerii - mai toti au fost in Occident.

Mirean 18.04.2007 11:09:23

Citat:

În prealabil postat de odin
Cunosc foarte multi preoti care sunt sau au fost plecati la studii post-universitare in diferite universitati catolice sau protestante europene si au ramas ortodocsi pana in maduva oaselor. Pot sa insir cateva nume, insa nu stiu daca are rost... Gandeste-te de ex. la profesorii sau asistentii din Fac. de Teologie de la noi... majoritatea au fost plecati `afara` la studii... Cel putin, astia mai tinerii - mai toti au fost in Occident.

Si se vede diferenta, in sens pozitiv.

cozia 18.04.2007 16:03:06

Citat:

Citat:

Nu, nu pot sa-ti dau detalii concrete, si nu am nici un motiv sa te mint. Unul este preot in Transilvania, altul este in Italia orasul Bari, altul care a devenit adept al miscarii ecumeniste si cu care nu m-am inteles deloc este pe linga Roma, iar altul a plecat in Canada sa predea la scoala catolica

Mirean 18.04.2007 17:31:57

Citat:

Citat:

Citat:

Nu, nu pot sa-ti dau detalii concrete, si nu am nici un motiv sa te mint. Unul este preot in Transilvania, altul este in Italia orasul Bari, altul care a devenit adept al miscarii ecumeniste si cu care nu m-am inteles deloc este pe linga Roma, iar altul a plecat in Canada sa predea la scoala catolica

Sa inteleg ca de fapt nu stii nimic de ei...dar de unde ai postat informatia? Din auzite?

IC 18.04.2007 19:00:16

Pai, ce ai vrea, Mirean, sa-ti spuna mai mult? Ti-a spus pe unde este fiecare, sa-ti dea si detalii asupra fizicului fiecaruia? Nu cred ca e cazul sa dam anumite nume pe forum. Asta e parerea mea.
Doamne ajuta!

Mirean 18.04.2007 19:08:04

Citat:

În prealabil postat de IC
Pai, ce ai vrea, Mirean, sa-ti spuna mai mult? Ti-a spus pe unde este fiecare, sa-ti dea si detalii asupra fizicului fiecaruia? Nu cred ca e cazul sa dam anumite nume pe forum. Asta e parerea mea.
Doamne ajuta!

Pai eu nu cred prea nulte din auzite. asa multe aud si eu de preoti, buni si rai sau de ierarhi asemenea sau de pseudocrestini. dar nu aplec urechea la tot ce aud. Postez numai ce am verificat personal sau din surse sigure.

Nu vreau sa imi dea nume, dar ar putea spune preotul din parohia "X", a plecat in anul cutare in Italia sa ...

cozia 18.04.2007 19:08:30

Exact, sa lasam dosariada pentru altii...:)

cozia 18.04.2007 19:23:03

Citat:

Sa inteleg ca de fapt nu stii nimic de ei

Daca ce ti-am spus inseamna ca nu stiu nimic despre ei ar trebui sa revizitezi dictionarul explicativ...
Deci Mirean, eu m-am nascut in timpul noptii dar nu m-am nascut noaptea trecuta...:D

Mirean 18.04.2007 19:30:51

Citat:

Exact, sa lasam dosariada pentru altii...:)

Nu are legatura cu dosariada. Daca tot incerci sa argumentezi ceva, macar sa discutam pe chestiuni concrete.

Nu de alta, dar nici eu nu sunt nascut noaptea trecuta.

Au mai fost unii care incercau sa dea în patriarh si au facur, acum aproximativ un an niste afirmatii scandaloase. Ba chiar spuneau ca au si dovezi pentru ce afirmau. Dar cand li s-a cerut sa argumenteze au inceput sa dea din colt in colt si s-a dovedit ca, de fapt, nu stiu nimic concret.

Nu cred ca esti dintre aceea, dar tactica ta este similara cu a lor: acuzatii fara dovezi concrete. nu vreau sa te supar, dar asta e parerea mea... :)

cozia 18.04.2007 22:17:02

Direrenta este ca eu nu umblu cu afirmatii scandaloase ci incerc sa apar cauza Ortodoxiei prin exemple vazute de mine personal pe cind altii altceva nu fac decit sa bage strimbe impotriva Bisericii Lui Hristos, a scrierilor Patristice, a traditiilor si ritualurilor care trebuiesc respectate cu precizie

Mirean 19.04.2007 11:20:04

Citat:

Direrenta este ca eu nu umblu cu afirmatii scandaloase ci incerc sa apar cauza Ortodoxiei prin exemple vazute de mine personal pe cind altii altceva nu fac decit sa bage strimbe impotriva Bisericii Lui Hristos, a scrierilor Patristice, a traditiilor si ritualurilor care trebuiesc respectate cu precizie

Eu cred ca vorbesti din auzite. Cu mici exceptii nici unul dintre cei cu care am discutat pe forumul asta nu a fost in stare sa apere Ortodoxia. Toti veneau cu afirmatii sforaitoare, dar nici unul cu argumente concrete. Dupa asta acuzau ori ca nu sunt ortodox, ori dadeau vina pe altii care sunt mai rai, ori incepeau sa se roage ori, asa cum faci tu evitau raspunsul si cu un mestesug - vorba lui Creanga - "curat mestesug dracesc" rastalmaceau spusele si o dadeau ca si cum ar fi spus la fel ca mine dar n-am inteles eu...

Nu ti-am cerut decat sa aduci dovezi concrete si nu esti in stare sa faci asta. Ce e scandalos in asta?

Teologia dupa ureche, aroganta, mandria, prostia, habotnicia sunt pericole mai mari pentru ortodoxia decat atacurile "dn afara".

cozia 19.04.2007 16:52:21

Mai Mirean, ce sa-ti spun, toti vorbim din ce am auzit , vazut, verificat, asta este, alta metoda nu cunoastem.
Crezi ca daca ai sta fata-n fata cu noi s-ar mai agita cineva sa-ti arate dovezi alb pe negru, sau crezi ca vre-un duhovnic ti-ar face pe plac. Ce s-ar intimpla este ca ne-am uita toti la tine cu tristete in suflet la si ne-am vedea mai departe de treaba. Norocul tau este ca ESTI AICI si stai comod in anonimat in spatele monitorului si zgindari in continuu si ai pretentia de dovezi.
"Arata-mi dovezile!" asta este motto-ul tau. Greu sa procuri dovezi ale trairii inimii si a sufletului.
Este trist ca nu intelegi mai ales dupa atita efort aratat de cei mai intelepti de aici cum ar fi: Grigorie, Traditie 1 si 2, Odin, Macarie, Antiecumenism si altii si care se remarca de la o posta ca sunt foarte buni cunoscatori in ale teologiei si mai ales a trairii Ortodoxe.

ce pot sa fac este sa-ti transmit aceeasi urare facuta si de Ecleziast tinerilor dornici de dovezi materiale asa ca tine:

"Bucură-te, tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cît ești tînăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată."

Mirean 19.04.2007 19:54:50

Citat:

Mai Mirean, ce sa-ti spun, toti vorbim din ce am auzit , vazut, verificat, asta este, alta metoda nu cunoastem.
Crezi ca daca ai sta fata-n fata cu noi s-ar mai agita cineva sa-ti arate dovezi alb pe negru, sau crezi ca vre-un duhovnic ti-ar face pe plac. Ce s-ar intimpla este ca ne-am uita toti la tine cu tristete in suflet la si ne-am vedea mai departe de treaba. Norocul tau este ca ESTI AICI si stai comod in anonimat in spatele monitorului si zgindari in continuu si ai pretentia de dovezi.
"Arata-mi dovezile!" asta este motto-ul tau. Greu sa procuri dovezi ale trairii inimii si a sufletului.
Este trist ca nu intelegi mai ales dupa atita efort aratat de cei mai intelepti de aici cum ar fi: Grigorie, Traditie 1 si 2, Odin, Macarie, Antiecumenism si altii si care se remarca de la o posta ca sunt foarte buni cunoscatori in ale teologiei si mai ales a trairii Ortodoxe.

ce pot sa fac este sa-ti transmit aceeasi urare facuta si de Ecleziast tinerilor dornici de dovezi materiale asa ca tine:

"Bucură-te, tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cît ești tînăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată."

Ceea ce nu intelegi tu este ca scara mea de valori este alta si nu intra in contradictie cu valorile teologice.

Nu ti-am cerut dovezi ale trairii pentru ca nu mi le poti oferi si nu am nevoie de ele.

Ti-am cerut dovezi afirmatiilor tale despre persoane concrete la care ai facut referire...

"Ce s-ar intimpla este ca ne-am uita toti la tine cu tristete in suflet la si ne-am vedea mai departe de treaba." - asta e marea problema a unora dintre Ortodocsi. Mandria. Toti isi vad mai departe de treaba, considera ca detin adevarul absolut si nu incearca sa inteleaga sau macar sa vada mai incolo de norme si cutume...

Nu sunt impotriva Bisericii...our si simplu vad lucrurile din alta perspectiva si nu ma tem sa le spun pe nume.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:23:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.