Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vinde harul preotiei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6168)

Lavrentiu 06.05.2009 19:37:00

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 134068)
Jenica,

Eu nu inteleg de ce amintim de judecata aproapelui cind de fapt noi nu judecam ci doar vrem sa INDREPTAM lucrurile.

Acest termen este folosit ca un scut in spatele caruia se pot face tot felul de cotcarii, nu crezi?

Judecarea implica deja o sentinta si ca urmare o aruncare de pietre, pe cind noi nu facem acest lucru, ne-am oprit si facem exact ce ne-a invatat Mintuitorul cind a oprit macelul si personal a MUSTRAT-o pe prostituata spunindu-i "Vezi,... nu mai este nimeni care vrea sa te omoare....Du-te, si nu mai pacatui"

Dar s-a si dus!!!!!!, nu a mai ramas in ACELASI LOC, in ACEIASI POZITIE DEGRADANTA CI S-A SCHIMBAT, ...si aici vine parte cea mai importanta aplicabila situatiei de fata, cu acesti corupti!!!... S-A OCUPAT DE CU TOTUL ALTCEVA, ALTA "MESERIE" CEA DE LUCRATOARE A SUFLETULUI EI!

Hristos i-a spus : Pleaca femeie din LOCUL asta in care te afli si care te duce la moarte...si fa altceva!!! OCUPA_TE de tine!!!

Asta vrem si noi...NU JUDECATA!...deci terminati cu insinuarile, AICI NU JUDECA NIMENI!

Iubite frate,

iarta-ma daca intervin, dar cred ca gresesti.

Marturisesc ca, daca nu e facatura (ca e posibil sa fie si sa gresesc fata de episcop), atunci pacatul simoniei este real. Eu, ca si crestin, urasc pacatul simoniei din toata inima si din tot sufletul meu. Este si motivul pentru care nu m-am apropiat de preotie si prefer o viata de laic, cat va voi Dumnezeu.

Voi deja ati judecat, pentru ca ziceti: IPS Teodosie este vinovat de simonie, dar de fapt nu puteti fi convinsi de acest lucru. Poate fi o facatura.

Si daca ar fi vinovat, voi nu ziceti "Mi-este mila de IPS Teodosie, ma rog pentru ca Dumnezeu sa-i ierte pacatul". Sau cum zicea Pavel din dragoste fata de cei de un neam cu el, ca cerea de la Dumnezeu sa fie el anatema de la Hristos numai sa se mantuiasca ei.

Asa ca te intreb, frate, ce duh locuieste in noi daca in loc sa ne rugam ca Pavel ne comportam ca si Cain ("Oare sunt eu pazitorul fratelui meu?").

Nu cu ura, ci cu dragoste se rezolva crestineste o astfel de situatie. Altfel, suntem ca si paganii.

Iertati.

Paul

bmd 06.05.2009 19:49:06

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 134059)
1) mass-media in general are o foame de senzational ...., ca mai apoi sa-si umple buzunarele..

[COLOR=indigo]Daniel asta-i rolul mass-mediei sa informeze, sa caute lucruri ascunse si sa le descopere, sa nu fie partinitoare si nu in cele din urma si pentru cistigul material. Ei sint o institutie lumeasca [/COLOR][COLOR=indigo]orientata pe cistig de ce nu ar incerca sa cistige? O fac si cei care n-ar trebuii sa fie orientati spre cistig!:3: Tine de noi sa nu le mai oferim subiecte de descoperit, de senzatie.[/COLOR]
2)
Citat:

Cand in presa se vorbeste despre Biserica-ierarhi, se vorbeste doar pt a denigra institutia Bisericii.

[COLOR=indigo]Problema mare este ca au subiecte, nu ca o fac!!! Normal sa cauti sa vezi daca cei care sustin sau conduc poporul spre o lume cu valori duhovnicesti fac ei insasi cele ce predica. Sa fi crestin este "nebunie" nu doar in ziua de astazi ci de la inceputuri asa ca este normal sa se caute daca noi chiar sintem nebuni sau doar facem pe nebunii. Iisus singur a spus ca ucenicul nu poate depasii invatatorul asa ca daca invatatorul face doar pe nebunul , ucenicii sint normali 100%.[/COLOR]

Citat:

... preotul..ierarhul"
Da chiar el, domnilor , poate fi cuprins de slabiciune si pacat, sa nu uitam ca Petru care a vazut minunile lui Iisus, sa lepadat de El si Iuda deasemenea l-a vandut.

[COLOR=indigo]Dar apoi s-a cait si si-a dat viata pentru credinta. Ca si Ap. Pavel ca si mai toti apostolii, ca multi alti sfinti. Eu nu traiesc in tara sa-mi spuneti cum s-a cait IPS Tomisului, ce canon si-a luat, cum s-a schimbat el de azi inainte. Sincer mi-o doresc din tot sufletul , dar nu cred ca voi traii ziua aceea. Si o stim cu totii ca-i asa![/COLOR]

3) [COLOR=indigo]La punctul asta arati ca esti o biata oaie ca mine![/COLOR]

Anca-Miha 06.05.2009 20:03:22

Epistola catre Corinteni:
" Corinteni 5:
3. Ci eu, deși departe cu trupul, însă de față cu duhul, am și judecat, ca și cum aș fi de față, pe cel ce a făcut una ca aceasta:
12. Căci ce am eu ca să judec și pe cei din afară? Însă pe cei dinăuntru, oare, nu-i judecați voi?
13. Iar pe cei din afară îi va judeca Dumnezeu. Scoateți afară dintre voi pe cel rău."

Lavrentiu 06.05.2009 20:04:49

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 134077)
[COLOR=indigo]Eu nu traiesc in tara sa-mi spuneti cum s-a cait IPS Tomisului, ce canon si-a luat, cum s-a schimbat el de azi inainte. Sincer mi-o doresc din tot sufletul , dar nu cred ca voi traii ziua aceea. Si o stim cu totii ca-i asa![/COLOR]

Stii care e ironia? Dumnezeu ne lasa timp pe pamant pentru pocainta. Daca tu stii ca IPS Teodosie nu se va pocai, ma intreb Dumnezeu ce asteapta?

Of, cat de rapizi suntem in a osandi pe fratele, pentru care a murit Hristos. Nu doar ca il judecam, dar il judecam si pe Dumnezeu, ispitind judecatile Lui.

Iar in problema presei, mi se pare ca Daniel are dreptate. Uita-te la stirile crestine de azi de pe prima pagina a site-ului: infiintarea unei manastiri, o actiune caritabila, sprijin pentru detinuti. Care din aceste stiri apare in mass-media laica?

Si stii de ce nu apar? Pentru ca nu vand. Pentru ca, de fapt, noi fiind foarte rai si pacatosi, nu suntem interesati de binele facut de episcopi, ci doar de relele lor. Asa ca daca ProTV de exemplu ar da stiri de genul asta, nu s-ar uita la ele nimeni.

Asa ca vina pentru care mass-media e asa e pentru ca noua nu ne plac decat relele. Uita-te si pe forum cat se comenteaza aceste scandaluri, cum se cearta oamenii intre ei pentru nimic, doar ca sa para ca s-au indreptatit din vorbe. Du-te pe un thread despre milostenie sau despre dragoste sa vezi cat de mult ne intereseaza acele subiecte.

Scuze ca m-am lungit, poate v-am plictisit

Iertati.

andreicozia 06.05.2009 20:09:28

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134075)
Iubite frate,

iarta-ma daca intervin, dar cred ca gresesti.

Marturisesc ca, daca nu e facatura (

Nu cu ura, ci cu dragoste se rezolva crestineste o astfel de situatie. Altfel, suntem ca si paganii.

Iertati.

Paul

Te inseli Lavretie, te rog nu ne atribui cuvinte si stari pe care nu le simtim...poate doar compatimire, si parere de rau, dar ura, nicidecum, acesta este un cuvint foarte greu pe care eu unul nu-l simt niciodata si nu-l pronunt niciodata, iar daca-mi da tircoale il scutur imediat cu o rugaciune!
Binenteles ca ne pare rau si ne rugam mereu sa trecem de acest impas
........
Sunt de acord cu tine daca este facatura, asa este cum spui, numai ca acesti reporteri dupa cum vezi umbla cu camera ascunsa si-i prind pe pelicula Audio/Video...asa ceva nu mai lasa loc contestarii

ce zici atunci de acest filmulet este tot facatura sau simonism la drumul mare?:

http://www.romanialibera.ro/a153007/...rea-cozia.html

Lavrentiu 06.05.2009 20:10:09

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 134080)
" Corinteni 5:
3. Ci eu, deși departe cu trupul, însă de față cu duhul, am și judecat, ca și cum aș fi de față, pe cel ce a făcut una ca aceasta:
12. Căci ce am eu ca să judec și pe cei din afară? Însă pe cei dinăuntru, oare, nu-i judecați voi?
13. Iar pe cei din afară îi va judeca Dumnezeu. Scoateți afară dintre voi pe cel rău."

De acord frate, aici Sfantul Pavel vorbeste despre problemele bisericesti si despre Consistoriu, adica judecata Bisericii. Nimic fara randuiala, in Biserica.

Din nou, aici Pavel vorbeste despre ura fata de pacat si curatirea Bisericii, iar nu despre cum ca ar fi bine ca noi sa ne judecam unii pe altii, ca in privinta asta ne-a poruncit Hristos.

Ca intr-un veritabil dialog al versetelor care se completeaza:

Matei, 7:
"1. Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.
2. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura.
3. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama?
4. Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul tau?
5. Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau."

Cu dragoste in Hristos, iertati.

Lavrentiu 06.05.2009 20:18:56

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 134083)
Te inseli Lavretie, te rog nu ne atribui cuvinte si stari pe care nu le simtim...poate doar compatimire, si parere de rau, dar ura, nicidecum, acesta este un cuvint foarte greu pe care eu unul nu-l simt niciodata si nu-l pronunt niciodata, iar daca-mi da tircoale il scutur imediat cu o rugaciune!
Binenteles ca ne pare rau si ne rugam mereu sa trecem de acest impas
........
Sunt de acord cu tine daca este facatura, asa este cum spui, numai ca acesti reporteri dupa cum vezi umbla cu camera ascunsa si-i prind pe pelicula Audio/Video...asa ceva nu mai lasa loc contestarii

ce zici atunci de acest filmulet este tot facatura sau simonism la drumul mare?:

http://www.romanialibera.ro/a153007/...rea-cozia.html

Te rog iarta-ma, nu am vrut sa insinuez nimic. Din nou zic, iarta-ma.

In ce priveste facatura, te rog sa ma crezi ca se poate face (de exemplu se poate face un montaj din diverse situatii), pentru a agrava situatia, adica sa-i dea o conotatie si mai grotesca decat e in realitate. Nu stiu, chiar nu stiu.

Bineinteles, stiu ca simonia este o practica din nefericire, asa cum am si zis in postul anterior.

Sa ne fereasca Dumnezeu de acest pacat ucigator si sa aiba mila de cei care il practica.

O zi de tristete in Biserica noastra, cum sunt, parca, din ce in ce mai multe.

Hristos a Inviat!

andreicozia 06.05.2009 20:20:33

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 134080)
" Corinteni 5:

Da, Anca, nu judecam, tacem milc, nu mai spunem si nu mai gindim nimic, ne cufundam intr-o totala tacere.... dar nici sa nu mai aibe vre-o pretentie de respect sau sa intinda mina la pupat, poate doar participare la slujba...si la revedere .
Iti imaginezi cum este sa stai la o predica despre morala crestina a cuiva pe care l-ai vazut facind afaceri cu Tainele?

bmd 06.05.2009 20:29:31

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134081)
Stii care e ironia? Dumnezeu ne lasa timp pe pamant pentru pocainta. Daca tu stii ca IPS Teodosie nu se va pocai, ma intreb Dumnezeu ce asteapta?

Of, cat de rapizi suntem in a osandi pe fratele, pentru care a murit Hristos. Nu doar ca il judecam, dar il judecam si pe Dumnezeu, ispitind judecatile Lui.

.

Alt sfint! E plina lumea domnule de sfinti!
Sti care-i ironia? Dumnezeu lasa si pe cei care nu se pocaiesc sa traiasca mult! Uita-te ca nu doar voi "sfinti" ortodocsi traiti mult; traiesc si ateii si budistii si protestantii samd. Deci fi mai diplomat si nu ma amesteca pe mine cu decizia lui Dumnezeu ca nu-s vrednic. (presupun ca ai crezut ca sint luminat ca voi-NU SINT!)
Sincer mi-e greata de cei care sint "de partea lui Dumnezeu" in sinea lor! Aparatorii Dumnezeirii!
Voi nu v-ati dat inca seama ca nu sinteti nimic?
Eu nu ispitesc nimic si nu-l Judec pe Dumnezeu pentru ca nu ma simt nici sfint si stiu cit sint de tarina, de incapabil de a intelege si pentru ca sint asa cum sint, am inteles ca Dumnezeu in via lui face ce doreste, cind doreste si nu trebuie sa dea nimanui raportul, nu trebuie sa se incadreze in ramele pe care noi oamenii i le facem!
Si intre noi fie vorba daca eu consideri ca l-am judecat pe IPS, tu ce ai facut fata de mine "sfinte" Laurentiu? Ori pentru mine n-a murit Iisus? De ce te dai la mine?

Lavrentiu 06.05.2009 20:40:20

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 134089)
Alt sfint! E plina lumea domnule de sfinti!
Sti care-i ironia? Dumnezeu lasa si pe cei care nu se pocaiesc sa traiasca mult! Uita-te ca nu doar voi "sfinti" ortodocsi traiti mult; traiesc si ateii si budistii si protestantii samd. Deci fi mai diplomat si nu ma amesteca pe mine cu decizia lui Dumnezeu ca nu-s vrednic. (presupun ca ai crezut ca sint luminat ca voi-NU SINT!)
Sincer mi-e greata de cei care sint "de partea lui Dumnezeu" in sinea lor! Aparatorii Dumnezeirii!
Voi nu v-ati dat inca seama ca nu sinteti nimic?
Eu nu ispitesc nimic si nu-l Judec pe Dumnezeu pentru ca nu ma simt nici sfint si stiu cit sint de tarina, de incapabil de a intelege si pentru ca sint asa cum sint, am inteles ca Dumnezeu in via lui face ce doreste, cind doreste si nu trebuie sa dea nimanui raportul, nu trebuie sa se incadreze in ramele pe care noi oamenii i le facem!
Si intre noi fie vorba daca eu consideri ca l-am judecat pe IPS, tu ce ai facut fata de mine "sfinte" Laurentiu? Ori pentru mine n-a murit Iisus? De ce te dai la mine?

Draga frate,

iarta-ma daca te-am judecat. Nu m-am "dat la tine", de ce crezi ca as vrea sa ma dau la tine? Nici nu te cunosc. Ce interes as avea?

Am zis doar ca, ca si tie si mie, ca si budistilor, hindusilor, evreilor si animistilor etc, Dumnezeu ne-a randuit vreme de pocainta, adica ca atata timp cat suntem pe pamant, avem sansa sa ne pocaim si sa ne mantuim. Nu il uita pe talharul de pe cruce.

Daca, de exemplu, IPS Teodosie ar face pocainta, si-ar recunoaste greseala, s-ar retrage la manastire si s-ar sfinti, oare nu ar fi acelasi om pe care il atacam acum? Oare cine ar trebui sa-si plece capul atunci? Oare nu noi, care ne grabim sa aruncam cu piatra?

In cele din urma, te rog, nu jigni, chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi).

Multumesc si iertare din nou

ory 06.05.2009 20:41:33

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 134031)
ory, dar tu fara jigniri nu stii sa te exprimi? Nu pentru mine, dar pentru cei, care iti citesc randurile... Oricum incalci regulamentul prin atac la persoana!

Chiar nu am intentionat sa jicnesc cu nimic,nici nu m-am gandit la asta,cand am spus ceea ce ai in cap si in suflet,m-am referit concret la ceea ce gandesti si simti fata de ceea ce scriu,in general,si nu vad vre-un motiv de indignare daca,chiar astfel te manifesti.Acum,te rog,nu fa tu din tantar armasar!
Ok!,hai sa nu mai facem interpretari din ce in ce mai malitioase....daca intelegem,intelegem,daca nu,la revedere!

Anca-Miha 06.05.2009 20:47:49

Sa nu judecam oricum, ci sa ne raportam la Domnul. Aceasta e judecata acceptabila.

mirelat 06.05.2009 20:50:35

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 134088)
Iti imaginezi cum este sa stai la o predica despre morala crestina a cuiva pe care l-ai vazut facind afaceri cu Tainele?

Da Andrei, de-asta a iesit vorba asta in popor: Fa ce zice popa, nu ce face popa.

ory 06.05.2009 20:53:27

Sa ne raportam la semeni,iar prin semenii nostri ne vom raporta la Domnul...nu avem cum altfel!!! Aceasta ne cere Domnul prin tot,dar absolut tot ceea ce a propovaduit pe pamant si s-a exemplificat pe Sine.Aceasta este logica credintei mele...sau lipsei de credinta,cum doriti,dar asa inteleg eu lucrurile.
Nu avem cum sa traim cu Domnul in minte,in suflet,in nevointele proprii,daca ignoram ceea ce se-ntampla in jurul nostru,daca-i ignoram pe semenii nostri,daca ignoram simtirea din jur. JUST!!!!

andreicozia 06.05.2009 21:41:32

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134091)

Daca, de exemplu, IPS Teodosie ar face pocainta, si-ar recunoaste greseala, s-ar retrage la manastire si s-ar sfinti, oare nu ar fi acelasi om pe care il atacam acum?

Stii bine ca cineva care sta in ascultare grea vre-o 10 ani, NU MAI ESTE ACELASI OM, deci cel pe care-l mustram acum, nu mai este la fel ca cel care va iesi de la "re-educare" de la coada vacii, in solitudine si cu rugaciunea lui Hristos pe buze.
Totul este sa vrea sa se schimbe ca daca nu este alegerea sa sa intre la minastire atunci TU ai dreptate...si chiar va ramine acelasi om, si poate chiar mai amar decit este.

andrei25 06.05.2009 22:17:18

...

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 133737)
[SIZE=4]Fratii mei, oare CAND veti INVATA sa ascundeti GRESELILE APROAPELUI??????? NU VA E TEAMA DE DUMNEZEU CA DACA VETI MURI IN CLIPA IN CARE VETI JUDECA PE APROAPELE VETI FI OSANDITI FARA MILA????[/SIZE]
[SIZE=4]Oare nu stiti ca spune Domnul Hristos ca daca vei ascunde greseala aproapelui tau si El, Hristos, va acoperi greseala Ta???[/SIZE]
[SIZE=4]De ce dar trebuie sa "INVENINATI" lumea cu RAUTATILE VOASTRE???? CE castig aveti din asta???? aratand cu degettul, veti fi aratati!!![/SIZE]
[SIZE=4]Oare nu stiti ca in ce te va afla moartea in aceea te va judeca Hristos????[/SIZE]
[SIZE=4][/SIZE]
[SIZE=4]Cum dar INDRAZNITI fara RUSINARE a publica greseala unui IERARH????[/SIZE]
[SIZE=4]In loc sa CERETI "SA NE RUGAM PT IPS.TEODOSIE" ii facem cunoscuta greseala ca sa avem subiect de discutie, de barfa, judecata, clevetire, si mai ales MANDRIE!!!![/SIZE]
[SIZE=4][/SIZE]
[SIZE=4]Suntem SUB talpa IADULUI inca de acum, daca NU STIM SA IUBIM PE APROAPELE NOSTRU!!!![/SIZE]
[SIZE=4]Daca TATAL UNUIA DINTRE FRATIILE VOASTRE ar fi acum subiectul de discutie pe forum, v-ar conveni sa vedeti cum e judecat si barfit???? asa e si cu un CONDUCATOR de BISERICA!!! [/SIZE]
[SIZE=4]NU ESTE DREPTATE LA OAMENI, NUMAI LA DUMNEZEU, desi IN OKII NOSTRI VEDEM CUM GRESESTE!!!![/SIZE]
[SIZE=4][/SIZE]
[SIZE=4]FIE-VA MILA DE SUFLETELE VOASTRE!!!![/SIZE]
[SIZE=4][/SIZE]
[SIZE=4]Iertati-ma, dar TINETI LA CEEA CE ESTE AL ORTODIXIEI SI AL NOSTRU!!!! [/SIZE]
[SIZE=4]VA rog sa ma iertati de Duritate!!! ASA SUNTEM: JALNICI!!!![/SIZE]

Gresesti cumplit Geo. Multa lume stie ca se da spaga la greu pt a prinde o parohie. Si multa lume s-a indepartat de Biserica din aceasta cauza. Si tu spui, ca judecam? A arata care e de fapt adevarul inseamna sa judeci? Nu confunda lucrurile. Din cauza unor astfel de ierarhi a ajuns sa scada credinta in toata tara asta. Eu nu il judec pe IPS Teodosie, ma rog pt el, dar in cazul asta nu poti sa taci. Biserica isi va pierde din credibilitate acum si mai mult, dar e bine, pt ca asa poate se iau masuri.

andrei25 06.05.2009 22:19:26

...

Afara cu cei care vand ortodoxia, si vand Sfintele Taine pe bani. Va luat diavolul mintile daca ati ajuns sa luati apararea unor astfel de oameni, si pe deasupra si Ierarhi. Nu zic sa-i judecam, dar sa aratam cine sunt cu adevarat.

Anca-Miha 06.05.2009 22:21:16

Episcopul este ales dintre calugari; deci nu e vorba de o noua alegere, ci de cea facuta cu ani in urma.

Nu degeaba scrie in Pidalion ca Episcopul trebuie sa aiba minim 50 ani la numire. Functia cere maturitate.

Lavrentiu 06.05.2009 22:37:53

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 134125)
Stii bine ca cineva care sta in ascultare grea vre-o 10 ani, NU MAI ESTE ACELASI OM, deci cel pe care-l mustram acum, nu mai este la fel ca cel care va iesi de la "re-educare" de la coada vacii, in solitudine si cu rugaciunea lui Hristos pe buze.
Totul este sa vrea sa se schimbe ca daca nu este alegerea sa sa intre la minastire atunci TU ai dreptate...si chiar va ramine acelasi om, si poate chiar mai amar decit este.

Da, in sensul asta nu mai este acelasi om, dar nu asta era ideea. Tot Teodosie se va chema, asta vroiam sa zic. In fine.

Sper sa nu ramana acelasi om.

Iertati

andrei25 06.05.2009 22:39:03

...

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 133794)
Daca nu era fata bisericeasca si era politician oare mai vedeam noi la tine atata altruism si indemn la iertare?

Bine zis!.......................

Lavrentiu 06.05.2009 22:49:06

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134141)
Din cauza unor astfel de ierarhi a ajuns sa scada credinta in toata tara asta

Afara cu cei care vand ortodoxia, si vand Sfintele Taine pe bani. Va luat diavolul mintile daca ati ajuns sa luati apararea unor astfel de oameni, si pe deasupra si Ierarhi. Nu zic sa-i judecam, dar sa aratam cine sunt cu adevarat.

Frate Andrei,

1. eu cred sincer ca si din cauza mea, sau mai ales din cauza mea, ca si om netrebnic care nu ma ingrijesc de mantuirea fratilor mei, "a ajuns sa scada credinta in toata tara asta". Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?

2. eu am zis sa nu judecam, ca sa nu fim judecati. Dar nu ma face inselat, ca nu iau apararea nimanui. Nu stiu daca la mine te refereai, ca n-ai nominalizat, dar n-are importanta.

Iertati

andrei25 06.05.2009 22:49:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 133880)
Domnilor,

Se pare ca unii nu inteleg ce inseamna "a judeca pe aproapele". E o mare diferenta intre a judeca omul condamnandu-l pentru ca a gresit si a judeca raul pe care acesta il face. Raul sa fie judecat, nu omul; asta e voie! Si nu numai atat, dar daca cineva vede ca fratele lui a gresit, este obligat sa mearga la el si sa-l mustre cu blandete, ca sa se indrepte. Altfel, daca tu ignori raul care se face in continuare de catre aproapele, citez di Patericul egiptean, "sangele lui se va cere din mainile tale".

Cat despre episcop... aici nu avem de-a face cu un caz ordinar. Nu e vorba de mine sau de tine care am luat o spaga pentru orice ar fi respectiva spaga, ci faptul e mult mai grav... E vorba de sminteala pe care omul acesta a comis-o iremediabil in biserica si in afara bisericii ortodoxe. Pe deasupra, el isi bate joc de Tainele lui Dumnezeu - si asta poate izvori dintr-o mare NEcredinta. Este aproape incerdibil ca se poate intampla asa ceva.

Dar raul cel mai mare este altul: ganditi-va ca preotul "hirotonit" nu are nici el nici cea mai mica credinta sau respect pentru ortodoxie, din moment ce poate sa comita o asa infractiune. Deci acel "preot" isi va bate joc de-a lungul anilor de parohia sa, va duce la pierzanie mii de suflete! Cum sa taci cand e vorba de mantuirea oamenilor, a aproapelui care este inselat fara sa stie? Cine garanteaza ca preotul, ma scuzati, popa, va tine Sfanta Liturghie ca la carte si se va ruga pentru Taina Euharistiei? Pentru el vinul e vin si painea e paine, fara nici un dubiu. Poate ca nici nu va invoca harul Duhului Sfant, enoriasii nu au de unde sa stie.

Deci, ca sa oprim raul cel mai mare, TIPAM, SCRIEM PE FORUMURI, DAM IN VILEAG LA TV SI IN ZIARE! Sa se faca ancheta si sa se cateriseasca daca va fi gasit vinovat. Dupa care sa se pocaiasca, da Doamne, daca mai are vreo credinta in Dumnezeu. Nimeni nu-i doreste pierzania, insa un asa specimen de episcop nu are ce cauta in in randul arhiereilor. Ca sa fie exemplu si pentru altii care comit fraude de acest gen in BOR.

Adevarul sa iasa la suprafata si asa va fi pentru fiecare dintre noi. Amin.

Florine, multi cred ca judeci omul, dar nu e asa. Foarte bine zici, ca nu putem sa tacem cand e vorba de mantuirea oamenilor! Parintele Iustin Parvu a spus ca cea mai mare facultate pe care o poate face un om, este aia de a mantui suflete. Si noi ne jucam cu asa ceva? Si altii spun ca judecam. Si ce sa facem? Vorba cuiva de mai inainte, sa ascundem mizeria sub pres? Sa stiti ca ce i s-a intamplat IPS Teodosie e cu voia si ingaduinta lui Dumnezeu, si asta tot spre binele lui, ca poate daca nu ar fi patit asa ceva, murea maine poimaine, si la iad mergea. Asa i-a dat Dumnezeu posibilitatea sa se pocaiasca.

bmd 06.05.2009 22:50:16

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134091)
Draga frate,

Daca, de exemplu, IPS Teodosie ar face pocainta, si-ar recunoaste greseala, s-ar retrage la manastire si s-ar sfinti, oare nu ar fi acelasi om pe care il atacam acum? Oare cine ar trebui sa-si plece capul atunci? Oare nu noi, care ne grabim sa aruncam cu piatra?

In cele din urma, te rog, nu jigni, chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi).

Laurentiu daca IPS o sa se indrepte o sa-mi plec capul si am sa recunosc in scris, verbal si cum vreit tu sau altcineva ca m-am pripit. DE fapt n-ar fi prima data cind patesc asa ceva cu un IPS (iar cei care ma cunosc stiu ca nu-s vorbe in vint; a spune da la da, este o cerinta)
Mie nu mi-e scirba de tine (ca vorba ta de ce mi-ar fi ca nu te cunosc) ci de atitudinea asta de "aparator al Dumnezeirii" care nu iti este doar tie specifica si eu o vad mai mult decit ridicola.
Eu te rog sa uiti imediat toate cuvintele mele daca le consideri fara folos asa cum fac eu cu toate cuvintele pe care le consider doar vorbarie si sa nu ma dusmanesti cum nu te dusmanesc nici eu.
chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi). Asta-i atitudinea corecta si ma bucur ca ai revenit la ea, daca vei incerca sa o ai intotdeauna la tine o sa intelegi ca nu te poti pune "de partea lui Dumnezeu"

andrei25 06.05.2009 22:50:47

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134149)
Frate Andrei,

1. eu cred sincer ca si din cauza mea, sau mai ales din cauza mea, ca si om netrebnic care nu ma ingrijesc de mantuirea fratilor mei, "a ajuns sa scada credinta in toata tara asta". Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?

2. eu am zis sa nu judecam, ca sa nu fim judecati. Dar nu ma face inselat, ca nu iau apararea nimanui. Nu stiu daca la mine te refereai, ca n-ai nominalizat, dar n-are importanta.

Iertati

Lavrentiu, cel mai bun exemplu pt crestini de rand sunt preotii? Ce exemplu e asta?

andrei25 06.05.2009 22:52:56

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134141)

Cand am spus "sa luati apararea unor astfel de oameni", m-am exprimat gresit, am vrut sa spun sa nu luam apararea unor asemenea fapte facute de astfel de oameni.

Lavrentiu 06.05.2009 22:58:03

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 134151)
chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi). Asta-i atitudinea corecta si ma bucur ca ai revenit la ea, daca vei incerca sa o ai intotdeauna la tine o sa intelegi ca nu te poti pune "de partea lui Dumnezeu"

Iubite frate,

crede-ma pe cuvant ca n-am innebunit sa ajung sa cred ca eu, un nimic, pot "lua apararea lui Dumnezeu", sau cum zici tu. Sa nu fie!

Un profesor mi-a zis in prima ora de la Facultate ca sa nu e comparam cu ei, sau cu orice om, ci numai cu Hristos. Ca ei, ca toti oamenii, au scaderi, dar Hristos nu are.

Asa ca pentru un crestin sa incerce sa Il urmeze pe Hristos prin ascultarea si urmarea exemplelor Lui nu este o eroare. Doar daca nu e fatarnic.

Asa ca eu, fatarnic fiind, evident ca arat ca un "fur de cele sfinte", ca un imitator jalnic al celor dumnezeiesti.

Iertati

andrei25 06.05.2009 22:59:20

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134149)
Frate Andrei,

Iertati

Cat de mult poti sa gresesti! Tu vezi ce scrii? "Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?" Indiferent de cati sfinti ar fii in tara, episcopul este episcop, si trebuie sa fie exemplu, si sa pastoreasca CUM TREBUIE Sfanta Biserica, nu asa.

Aia cu judecatul ai dreptate, poate m-a luat valul, dar repet, nu-l judec pe Inalt PreaSfintit. Acum ce ai vrea sa fiu de acord cu fapta lui?

Lavrentiu 06.05.2009 23:01:06

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134152)
Lavrentiu, cel mai bun exemplu pt crestini de rand sunt preotii? Ce exemplu e asta?

Am mai dat citatul asta undeva - din memorie - e din Sfantul Siluan Athonitul ("Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei"), la care au venit niste crestini si l-au intrebat: De ce nu avem calauzitori (duhovnici) buni?

Iar Sfantul Siluan le-a raspuns: Nu aveti duhovnici buni pentru ca nu sunteti ucenici buni.

E un citat din memorie, daca vrei il pot reproduce din carte dupa o mica cercetare.

Iertati.

Lavrentiu 06.05.2009 23:05:38

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134155)
Cat de mult poti sa gresesti! Tu vezi ce scrii? "Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?" Indiferent de cati sfinti ar fii in tara, episcopul este episcop, si trebuie sa fie exemplu, si sa pastoreasca CUM TREBUIE Sfanta Biserica, nu asa.

Aia cu judecatul ai dreptate, poate m-a luat valul, dar repet, nu-l judec pe Inalt PreaSfintit. Acum ce ai vrea sa fiu de acord cu fapta lui?

Ai dreptate si cum sa vreau sa fii de acord cu fapta lui?
Ce discutie s-a iscat doar pentru ca unii au zis: "Fratilor, nu fiti asa iuti la a osandi pe IPS".

Crezi ca mie ca si crestin imi place ce a facut? Crezi ca nu stiu ca simonia e practica comuna in Biserica? Poti citi posturile anterioare, am zis de mai multe ori ca urasc simonia cu toata fiinta mea si niciodata nu as cumpara harul, mai bine as muri.

Dar tot ce zic e: sa-l judece Dumnezeu, consistoriul si parchetul in ordinea asta.

O zi de tristete, din nou, pentru Biserica.

AlinB 07.05.2009 10:23:57

Un anunt nou:
http://www.lacasuriortodoxe.com/article-31113386.html

Vedeti ca este si o inregistrare de la conferinta de presa tinuta cu avocatii.
Dati click dreapta pe link, "Save As"...
Pe urma se poate deschide in winamp (este mp3).

Nu l-am ascultat inca.

AlinB 07.05.2009 10:29:06

Nu stiu de ce atata tulburare, cred ca mai intai ar trebui sa ascultam ce are toata lumea de spus.

Nu sunt de acord nici cu cei care se grabesc sa acuze pe IPS Teodosie, desi inregistrarile video/audio lasa prea putin loc de interpretari dar nici cu cei care se grabesc sa arunce totul in carca ziaristilor (ex. articolul par. Savatie http://savatie.wordpress.com/2009/05...asitor-al-bor/)

La fel, faza cu "autosesizarea" Parchetului e ridicola, nu sunt avocat dar totusi cred ca treaba asta cu "coruptia" tine doar de institutiile publice, Biserica Ortodoxa nu este domeniul lor.

Intre timp a mai aparut un articol de genul asta in "Romania Libera" in care este implicata Manastirea Cozia.

ory 07.05.2009 10:34:13

Oricum,Preasfintitul nu va pati nimic,Biserica va face tot posibilul sa stearga aceasta neregula cat mai decent si cat mai finut,iar totul va fi ca inainte...doar cu ceva bagare de seama mai multa.Mi se pare si normal,doar nu o sa dea jos un ditamai Episcop,pentru o "insecenare" si descoperire a adevarului.Lucruri de acest gen se intampla in absolut toate domeniile de activitate din Romania,astfel,daca vrem dreptate,ori trebuie sa ne-o insusim cum stim noi mai bine,"imaginar",ori trebuie sa mergem mai departe,atata timp cat lucrurile merg,bine si rau,dar merg.Asta este viata,fie ea spirituala,ori sociala,asta este viata printre oameni,si nu va fi niciodata altfel.

scrabble 07.05.2009 11:04:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 134294)
La fel, faza cu "autosesizarea" Parchetului e ridicola, nu sunt avocat dar totusi cred ca treaba asta cu "coruptia" tine doar de institutiile publice, Biserica Ortodoxa nu este domeniul lor.

In presupusele fapte de coruptie a fost implicata o institutie de stat, anume Universitatea Ovidius din Constanta. Iar coruptia este coruptie, indiferent daca este statul implicat sau nu.

AlinB 07.05.2009 11:04:25

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 134296)
Oricum,Preasfintitul nu va pati nimic,Biserica va face tot posibilul sa stearga aceasta neregula cat mai decent si cat mai finut,iar totul va fi ca inainte...doar cu ceva bagare de seama mai multa.Mi se pare si normal,doar nu o sa dea jos un ditamai Episcop,pentru o "insecenare" si descoperire a adevarului.Lucruri de acest gen se intampla in absolut toate domeniile de activitate din Romania,astfel,daca vrem dreptate,ori trebuie sa ne-o insusim cum stim noi mai bine,"imaginar",ori trebuie sa mergem mai departe,atata timp cat lucrurile merg,bine si rau,dar merg.Asta este viata,fie ea spirituala,ori sociala,asta este viata printre oameni,si nu va fi niciodata altfel.

Este urat ca te pronunti facand pronosticuri inainte de a vedea rezultatul.

Poti sa speri ca va fi sanctionat in cazul in care va fi gasit vinovat si asta sper si eu.

Dar de aici pana a spune "este vinovat" inainte sa se pronunte si cei pro si cei contra si a afirma ca nu va fi sanctionat desi e vinovat, este o cale lunga.

AlinB 07.05.2009 11:06:06

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 134341)
In presupusele fapte de coruptie a fost implicata o institutie de stat, anume Universitatea Ovidius din Constanta. Iar coruptia este coruptie, indiferent daca este statul implicat sau nu.

In cazul asta sa fie sanctionata universitatea.
Dar se pare ca in cazul universitatii, se pare ca dovezile nu exista.
Ei au declarat ca nu a fost inregistrat acolo, el nu are nici o dovada ca a fost inregistrat acolo, chestiunea inchisa in ceea ce priveste universitatea.

AlinB 07.05.2009 11:07:04

Petru toti cei care vor sa fie in continuare "Giga Contra", sa asculte inregistrarea audio de care vorbeam mai sus, pe urma sa comenteze.

Marius22 07.05.2009 11:12:59

Concluzia conferintei de presa sustinuta la sediul Arhiepiscopiei Tomisului: inscenarea la adresa Inaltpreasfintitului Teodosie este un atac de presa fara precedent si o incercare de lovire a Bisericii Ortodoxe Romane.

http://video.crestinortodox.ro/YCs9Q..._de_presa.html

CosminPopescu 07.05.2009 11:27:54

Jurnaliștii pot să fraierească o țară întreagă, dar niciodată pe constănțeni, uite ce scrie în gazeta Constanței pe telegrafonline.ro :

“Este clar că nu se încearcă să se lovească în oameni, ci în Biserică... În calitate de avocați, apărăm o persoană, dar ca cetățeni, poziția BOR. Se pare că unora nu le place ideea că mai sînt oameni care cred în Dumnezeu, în Paște sau în religie. Este o campanie bine orientată și este clar că este comandată, dar îmi este indiferent dacă în spatele acesteia se află un om politic, un economist sau un mafiot”

...Nu poți să te sesizezi la doar șase ore de la apariția unui articol sau să nu anunți Arhiepiscopia despre începerea urmăririi penale. Cît privește prezentarea video care însoțește articolul, este doar o mixtură, o înscenare. Se vede foarte clar că subtitrarea nu se potrivește în multe locuri cu ceea ce se spune cu adevărat”

ory 07.05.2009 11:29:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 134344)
Petru toti cei care vor sa fie in continuare "Giga Contra", sa asculte inregistrarea audio de care vorbeam mai sus, pe urma sa comenteze.

Asta a fost parerea mea,iar ceea ce ai exprimat a fost strict parerea ta.Coresc!?Nu este obligatoriu sa gandim la unison.
Eu cred ca Preasfintitul va fi neatins,poate doar institutia de invatamant sanctionata,eventual Preasfintitului i se va rari apartitia in public o perioada de timp,pana se dreg apele si se uita totul.Preasfintitul are prea mare putere pentru a fi "injosit",ca sa nu mai vorbim ca,mai sunt ca Sfintia sa,poate mai "cu bube"...ecumenice,etc....
Ati vazut ce fel intreba;"esti bogat,dar cat esti de bogat???"
Asta-i viata,oricat am nega noi,"banii vorbesc".Si aceasta intamplare nu este singulara.
Cat despre presa...ea este ca o halucinatie,nu stii ce sa crezi si ce sa nu crezi despre faptele acesteia.

eduardd 07.05.2009 11:37:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 134294)
Nu sunt de acord nici cu cei care se grabesc sa acuze pe IPS Teodosie, desi inregistrarile video/audio lasa prea putin loc de interpretari dar nici cu cei care se grabesc sa arunce totul in carca ziaristilor (ex. articolul par. Savatie http://savatie.wordpress.com/2009/05...asitor-al-bor/)
.

Interesant Alin este acest pasaj din articol:
"Cred că arhiepiscopul Teodosie a fost atras în cursă de către oameni din anturajul său care îi cunoșteau bine slăbiciunile. Ar fi naiv să credem că doi jurnaliști oarecare au jertfit peste o mie de euro în numele investigației jurnalistice, fără să aibă asigurarea că materialul le va reuși. Dacă acești bani au fost plătiți de România Liberă, înseamnă că acest organ de presă este mai mult decît un simplu organ de presă. Iar dacă banii au fost plătiți de o persoană privată, înseamnă că România Liberă oferă servicii de spionaj și detectiv particular contra cost. În orice caz, folosirea camerei ascunse mi se pare că depășește limitele deontologiei omului de presă, fiind o treabă a procuraturii și a angajaților săi. Sau mitul despre jurnaliștii securiști este adevărat?"

Exista posibilitatea sa nu aibe nicio legatura cu acest caz dar nu pot sa nu amintesc cuvantul parintelui Mina:
"Ne-au facut sfintii (din inchisori)legionari, pentru a intarzia canonizarea lor, ne-au facut duhovnicii habotnici si instigatori la erezie, ce va mai urma?" Nu sunt convinsa ca cele ce acum ne ofera presa este adevar curat! dar nici nu pot pune mana in foc, nici pentru mine insumi nu as putea. Omul e OM, inainte de a fi preot sau ierarh. Domnul si Maica Domnului sa ne ajute adevarul sa iasa la iveala! Oricare ar fi el.
ps- oare isi va cere cineva scuze public din toata povestea asta? Ma indoiesc...

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:59:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.