![]() |
AlinB, dobrin7m, Cristi, Antonia si altii - as vrea sa spuneti aici sincer daca voi tineti post 40 zile.
Eu cred ca este cazul sa incetam sa judecam oamenii si puterile sau sanatatea lor. Idei din astea cu pofta pantecelui sunt o prostie, cand nu stiti cat se nevoieste fiecare si ce probleme are. Numai Dumnezeu ne stie. Punct. P.S Nu este vorba de dat si gasit retete de post, sau inlocuitori, ci e vorba despre sanatate si posibilitatea fiecaruia de a se alimenta cu anumite produse. Nu e vorba de pofte. |
Citat:
Eu nu stiu in care din afectiunile medicale se recomanda carnea!!!! Dar stiu ca in majoritatea bolilor se recomnda regim/dieta vegetariana pe cat posibil cruditati.Pana si in anemenie feripriva! Exceptie fac bolile de stomac si bila caci gastrita,ulcerul sau colita de putrefactive nu permit cruditati,citrice,nuci,miere etc Am avut si eu dar m-am vindecat cu argila,suc de aloe si merisoare.Apoi se poate bea pt intretinere 1/saptamana tinctura de oregano sau ulei essential de oregano* diluat cu apa. *uleiul essential de oregano sau tinctura mai este folosita si in alte infectii cu microorganisme : candida,raceala,gripa,bronsita,pneumonie,parodonto za,acnee... Pai logic,carnea si ouale contin fier care provine din ierburile si verziturile pe care animalele le mananca,de ce atunci sa nu mergem la sursa si sa mancam direct verzituri si ierburi? Nu am scris acest comentariu doar din spirit de contradictie ci ca sa putem intelege din alte experiente daca este posibil dpdv medical sa tinem postul! |
Un cuvant deosebit de folositor :
<<Privind neîncetat spre cele cerești, spre ținta efortului nostru ascetic, spre „răsplata cea înaltă” de la Hristos și neîntorcându-ne ochii sufletului și ai trupului spre cele materiale și trecătoare, vom birui „pofta gurii și a pântecelui cu ajutorul acestui văz” îndreptat spre Dumnezeu. În acest mod adăugăm postului trupesc un post al sufletului, căci și sufletul are mâncărurile „vătămătoare” de la care trebuie să se înfrâneze: desfrâul, pizma, slava deșartă etc. Dacă ținem doar postul și înfrânarea trupească și pe cea sufletească o ignorăm, toată osteneala este zadarnică, deoarece ne pângărim „partea cea mai prețioasă”, adică inima, care este sălașul Duhului Sfânt. Căci unirea postului trupesc cu cel sufletesc oferă lui Dumnezeu „jertfa cea mai plăcută și un lăcaș de sfințenie în adâncul inimii neprihănite”.>> Sfântul Ioan Casian |
Parintele Sofian
Citat:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/...sec-de-branza/ |
Citat:
Multumim Cristian,foarte bun articol(macar daca mi-ar intra in deprindere acele lucruri odata pt totdeauna :) |
Chiar daca ti se da dezlegare la oua, lactate, chiar si carne, pe motive de sanatate sau alte stuatii fziologice speciale ( crestere, sarcina, alaptare), asta nu inseamna ca e bine sa faci gratare cu mici, carnati, cefe si friptane stropite din belsug cu vin si bere ( dar nici sa mananci fast food...)...bei un lapte, mananci un iaurt, un ou fiert, o supa d pui, branza de vaci, etc, daca asta ti-e regimul recomandat....dar acum daca familia nu tine post si iti cer sa le faci mancare normala...asta e le faci si gata, mananci si tu ce poti de acolo, ce iti permite sanatatea...din pacat se intampla de mlte ori ca mancarea care nu e de post sa fie chiar mai putin sanatoasa si hranitoare chiar decat una de post, depinde ce ingrediente contine...
|
Chiar daca ti se da dezlegare la oua, lactate, chiar si carne, pe motive de sanatate sau alte stuatii fziologice speciale ( crestere, sarcina, alaptare), asta nu inseamna ca e bine sa faci gratare cu mici, carnati, cefe si friptane stropite din belsug cu vin si bere ( dar nici sa mananci fast food...)...bei un lapte, mananci un iaurt, un ou fiert, o supa d pui, branza de vaci, etc, daca asta ti-e regimul recomandat....dar acum daca familia nu tine post si iti cer sa le faci mancare normala...asta e le faci si gata, mananci si tu ce poti de acolo, ce iti permite sanatatea...din pacat se intampla de mlte ori ca mancarea care nu e de post sa fie chiar mai putin sanatoasa si hranitoare chiar decat una de post, depinde ce ingrediente contine...( cu ce e mai hranitoare o mancare de fasole sau cartofi cu afumatura decat una fara ???)
|
Citat:
Sunt gusturi si gusturi , dar aici vorbim de mancarea de post , o mancare foarte sanatoasa si gustuoasa , dar depinde mult si de cel care o pregateste !:) |
Acum orice macare ar tb sa fie sanatoasa, altfel se cheama ca bagam otrava in noi....( ceea ce si facem de multe ori, din pacate). Asa ca macar atunci cand avem posibilitatea sa gatim si sa mancam ceva mai sanatos, n-a trebui sa ezitam.
Stiti insa ce ar fi amuzant acum? Pana acum nimeni nu tinea post la mine-n casa, si voiau sa gatesc mancaruri cu carne in ele, si ciorba si felul doi, chiar si spanacul il vor cu lapte, unt, oua, vinetele cu maioneza, etc. Imi ziceau ca daca nu vreau carne sa o dau deoparte, sa mananc doar zeama sau legumele.... acum arfi amuzant sa vrea ei sa tna post si eu sa fiu scutita, si sa le fac la fel :))) ( cand normal ar fi sa fac mancarurile de baza vegetale, si pt cine nu poate sau are nevoi speciale, copil, bolnav, gravid, sa-i fac alaturi un ou sau un piept la gratar...sa le zic si eu ca nu pot manca ciorba fara carne sau tocana fara nitica afumatura :):):); daca nu le convine, sa " posteasca" de tot.. Oricum ii compatimesc, saracii, pt ca si cei care nu vor sa tina post niciodata, tot pot ajunge sa posteasca la un moment dat de nevoie, adica de boala, si atunci e mult mai rau...( pana si al meu a fost nevoit sa posteasca anul trecut vreo 2 zile, aproape complet, cand s-a operat, chiar in saptamana mare...ca sa nu mai zic cat a patimit...) ( A nu se intelege insa ca chiar a bucur, din contra,'chiar imi fac griji pt cei care nu pot si nu vor sa se abtina de la anumite lucruri...ba chiar ma tem ca si mie imi va fi greu pe viitor sa ma mai abtin, daca acum mi se permite sa mananc ce si cat vreau, mi.e frica sa nu ma obisnuiesc asa...) Cred insa ca pana la urma postul e o chestiune individuala, nu i se poate impune nimanui un anume " canon", ce si cat sa manance (lunea mananci 100 gr de paine si 1 mar, martea 2 cartofi si trei masline...), decat tot sarmanilor care ajung prin spitale cu diverse afectiuni...fereasca Dumnezeu... |
Citat:
Gastronomic cel putin. Citat:
Citat:
Restul sunt doar scuze. Citat:
Sigur, poti manca si de post si sa nu-ti foloseasca prea mult, poti sa te si ingrasi cu mancare de post, dar cred ca cei mai multi nu pot renunta la gustul/senzatia "de dulce". Daca tu vezi un alt motiv (obiectiv) in afara de cel medical, unul concret, pentru care postul e o problema serioasa, sa ne spui si noua. Ca esti eventual si consumator de fastfood si nu poti veni cu mancarea (de post) de acasa sau ti-e rusine cu ea, nu e printre ele. |
Pai, afara de faptul ca iti pot face rau unele alimente enumerate mai sus ( zacusca, leguminoasele) - dar asta se poate considera motiv medical- mai pot fi si altele :
- esti nevoit sa gatesti de dulce pt familie, si la un moment dat ti se face pofta, nu te mai poti abtine ( sau ti-e prea foame/esti prea obosit ca sa mai gatesti altceva si pt tie); - ti se face pofta vazand la altii sau mergand pe strada pur si simplu ; - esti ispitit sau ti se ofera ceva de dulce, cu sau fara intentie, nu vrei sau nu poti, ti-e rusine sa refuzi , sau poate nici nu iti dai seama |
Citat:
Dar oare aceasta e o bravura , ceva iesit din comun ? Sunt cazuri cand medicul iti da si mai mult , si cred ca merita , cel putin pentru organism !:1: Uite acum in aceasta saptamana , meniul este supa crema de legume , musaca cu soia , mancare cu linte si manarea de cartofi , iar ca desert : coliva si placinta cu dovleac ! Nu-i suficient ? In curand o sa avem la discretie urzicile si spanacul , ciupercile din care se pot prepara N retete extragustoase , dar problema in aceasta perioada nu consta pana la urma in indoparea noastra , ci in complet altceva . . . ! |
Imi poate scrie si mie cineva reteta la coliva?
Am fost la bunica in weekendul asta si am primit de la biserica coliva. Pana acum nu stiam ca, coliva poate fi mancata si ca desert. Adica, e gustoasa tare si e si de post. ps: Abia astept sezonul ciupercilor, anul asta trebuie sa merg cu mama la cules de ciuperci. |
Citat:
Eu am marea sansa sa am la Manastirea Pasarea o Maicuta la care merg saptamanal si care prepara coliva de peste 30 de ani si este foarte gustoasa !:) Acum , nici sotia mea nu e mai prejos , e si ea experta . Sunt un rasfatat !:) |
Corina daca vrei sa faci mai des coliva, aprovizioneaza-te cu nuci mai din toamna, si ai grija cum le pastrezi sa nu se strice. Pe vremea asta nuca e cam scumpa pe piata si uneori cam rea ( ranceda, acra, etc). La coliva toata bunatatea e nuca...restul ingredientelor nu sunt scumpe si sunt chiar la indemana. Arpacas, zahar sau esenta de vanilie, rom, coaja de lamaie si pesmet de biscuiti. Bomboanele si ornamentele sunt optionale si neesentiale :)...nu stiu exact proportiile si timpul de preparare, in orice caz graul ( arpacasul) stiu ca se fierbe de seara, in apa cu sare, dupa ce se spala in prealabil " in 9 ape", se spune (...), nu stiu exact cat dureaza, gasesti pe net, si abia dimineata o amesteci cu restul ngredientelor si o ornezi, daca vrei.
|
Citat:
Luni am avut treaba toata ziua, abia pe la 17,30 m-am asezat jos; ieri a fost mai lejer, pe la 1 m-am asezar si am scos tableta de la incarcat; si ce credeti,'abia ma asez, ca vine un furnizor si comenteaza : " toata ziua va jucati, ati tocit tableta aia"( asta pt ca abia au terminat cu " toara ziua mananci, o sa te ingrasi si nunte mai place barbatu'"); la care eu ii explic ca abia m-am asezat, am avutvtreaba pana acum...( lasand la o parte ca poate fac si altceva la tableta, de jucar nu ma jc nicioadta...), sau cumva crede ca ma joc toata ziua in loc sa fac treaba si de-aia nu am vanzare si bani sa platesc facturile ??? A zis ca nu, a glumit...dar eu tot nu intelege de ce nu-si vad oamenii de treaba lor si-si dau cu parerea despre ce fac altii ( cat mananca, cat se joaca, etc...). In orice caz de cate ori aud comentarii legat de tableta mea, imi vine s-o arunc cat colo... Astazi la fel stateam jos si intra un mos cu un catel in brate, si intreaba daca am guler, eu ii zic din prima ca nu am, ca stiam ca nu am, si incepe sa comenteze ca n-am de nici unele, ca de ce mai tin deschis,ca ma doare gatul (??? de unde si-o fi dat seama ca chiar ma doare ingrozitor, si chiar evit sa vorbesc inutil sau mai mult decat e cazul...)??? Colega mea facea scandal la telefon ca a auzit ca la gradinita au scos copiii afara in curte ( si e frig si curent, chiar daca a iesit soarele), dar si ea m-a trimis pe mine de dimineata sa matur afara, si mi-a fost frig si mie, bate vantul si e curent si umbra la noi pe strada, de mi s-au infundat urechile si mai sunt si racita, am dat ieri o poala de bani pe medicamente, si pe langa asta, nici nu pot sa iau orice si oricat ca pot face rau la copil, eu acum ce fac, mi pun sanatatea inpericol ca da fie curat magazinul ??? ...destul ca doua saptamani am avut santier, s-au mutat vecinii de langa noi si cand au ispravit a trebuit sa ranim dupa ei, ca aveam spatele comun, abia la sfarsit au facut perete, pt ca foloseau baia noastra si ne-au umplut depozitul de moloz, a trebuit sa luam toti sacii la mana... Nu mai spun ce draci am pe sefi ca pe langa faptul ca nu sustin financiar cu nimic afacerea, cand stiu ca e o perioada mai grea si trebuie sa facem eforturi, mai au si pretentia sa-si recupereze datoriile rapid...asta in conditiile in care eu pot sa astept cu salriul si cate 1 sapt-doua...si mai am si o casa in constructie ( renovare), si am mai avut si analize de facut pt sarcina...iar cand le-am zis ca toatea astea imi vor afecta la un moment dat sanatatea ( si nu voi mai putea sau voi prefera sa-mi iau cncediu medical), au zis ca " nu trebuie sa ma afecteze" si punct....( dar mie-i da cu virgula : daca eu ma " relaxez" si nu-mi mai pasa de nimic, nu ma mai afecteaza nimic, le zambesc candid la toti cei care vin sa-mi ceara bani si n-am , inclusiv la proprietari - ceea ce nu vor accepta pt ca s-au obisnuit cu mine sa ma fac luntre si punte, sa ma bag la amanet si sa le dau ce vor - chiar daca as reusi aceasta metamorfoza, care ar fi rezultatul ? Ca in cel mai scurt timp inchidem pravalia :) .A, si am uitat sa spun: nu se accepta sa le zic celor care vin dupa bani sa vb cu sefii...trebuie sa le dau eu o explicatie/solutie...ca doar de-aia am salariu de studii superioare ( din pacate nu si oficial), ca alminteri daca eram o simpla vanzatoare si trebuia sa-si bata ei capul...nu mai ma plateau pe mine.....stiu ca trebuia sa-mi caut demult de lucru in alta parte-desi peste tot e la fel sau mai rau - dar acum e tardiv, nu pot ramane fara munca tocmai acum...:(.... Ok, si ca sa nu mai zic ca de cateva zile ma bat ai mei la cap ca sa nu cumva sa nu dau bonuri,'ca clientii pot sa nu-ti plateasca daac nu le dai bon (? Nu stiu cum vine asta, cine-i da marfa/bonul pana nu plateste ???), ca se dau amenzi, etc, taman aseara se strica casa de marcat....si flacaul care tre' s-o repare, zise ca vine pe la 1...si ca tb sa am un "registru special"...care desigur doar Dumnezeu stie pe unde e...sefa nu in tara, zise ca nu stie sa aiba, si de dimineata mai vine si contabilul care ma " incurajeaza" ca garda ne poate inchide, ne baga in fara plata si pierdem indemnizatia... |
Citat:
|
Citat:
Este bravura mai ales numraul de zile! Pentru un om care oricum a ales asa un fel de alimentatie in mod normal si mai ales il si suporta, nu mai este nici bravura si nici post. Totul este o chestie de organism, fizic si psihic. Da, menul descris de tine este superb, cu mici exceptii (ce este aia musaca cu soia de ex.?). Si eu as manca ceva urzici, dar la noi nu se vand iar ca sa le culeg mi-e frica (nu stiu care sunt cu adevarat urzici si care sunt bune pentru mancat si mai ales unde nu sunt curse pe el diverse lucruri. Ce merita pentru organism si ce iti da medicul sau chiar si Dumnezeu, este altceva. Depinde mult de sanatatea omului, de viata pe care o duce si de multe alte lucruri. Pentru unii este nevointa si post permanent. Ce facem cu oamenii care nu vad carnea (din motive financiare) in mod obisnuit? Sau cu aceia care abia au ce sa manance? Pe mine ma deranjeaza mult cand suntem bagati toti la desfranare, ca vai ne imbuibam cu nu stiu ce si vai desfranam cu sotul/sotia nu stiu cat. Dar cine ne stie si ne poate judeca ce manancam noi in mod obisnuit si ce se intampla la noi in casa? Si la ce renuntari suntem supusi? De asta spun ca ar trebui sa fie lasat fiecare sa decida cum si cand si cat posteste. Nu mai intru in detalii. Mi-a placut mult ceea ce spunea parintele Teofil Paraianu despre post si am pus citatul pe alt fir. Si eu postesc alimentar, dar atat cat pot. Uneori imi este mai usor, alteori mai greu. |
Citat:
Referitor la musacaua cu soia , se prepara exact ca cea cu carne , numai ca in loc de carne folosim granulele de soia care se lasa la inmuiat putin se amesteca apoi cu ceapa , mircov ras si alte miriodenii dupa gust , se caleste putin , apoi se pune un strat de cartofi rondele , un strat de compozitie , iar un strat de cartofi si un strat de compozitie . Cartofii sa-i oparesti putin inainte de a-i taia rondele.Pui in tava , apoi la cuptor si iese ceva delicios ! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Zicea un parinte ca cu cat suntem mai neiertatori, cu atat se inmultesc ispitele...daca noi nu iertam gresitilor nostri, nici Dumnezeu nu ne scuteste de ispite... Cand eram eu distribuitor, aveam un client care era foarte intransigent cand i se greseau comenzile...desigur nu greseam numai eu cand ii luam comanda, se putea gresi si la facturare, si la depozit cand ii impacheta marfa, si soferul putea sa uite sau sa-i incurce marfa, etc. Si obisnuia sa zica " daca aveam asa angajati ca voi, ma dadeam cu capul de pereti"sau " daca asa eram si eu pe unde am lucrat,..", mai zicea ca are pretentia ca si angajatii lui si cei cu care colaboreaza sa fie la fel de constiinciosi cum a fost si el cand era angajat, dar ca nu are parte de asa ceva, si atunci ziceam ca e prea rau si exigent, cere prea mult de la noi, uita de unde a plecat, cand era si el mic si neputincios si poate mai gresea sau nu-si dadea toata silinta; dar acum constat ca avea dreptate, il inteleg..mai ales cand vad in ce hal mi se gresesc si mie comenzile, la ordinea zilei...dar poate corect ar fi inainte sa judec si sa blamez pe cei care au gresit ( desi numai eu suport consecintele greselilor, ei cel mult isi cer scuze, spun ca n-au inteles bine, sau chiar ca asa am zis noi...) sa imi amintesc si eu de unde am plecat, cand mai greseam si noi si prejudiciam pe altii... |
Citat:
Mereu gandim ce este mai rau si mai dezagreabil despre altii cand gresesc,ca sunt prosti,slab pregatiti,cu mintea hai-hui etc . Imi amintesc o zi proasta la serviciu cand asteptam rezultatul unui diagnostic...doctorul imi vb despre o posibilitate de diagnostic foarte grava.M-am intors la birou aproape o umbra,din cand in cand ma duceam la toaleta si trageam o portie de plans. Toata ziua am facut greseli si-l auzeam pe seful meu exasperat cum se plangea altcuiva ca nu stie de ce sunt atat de"handicapata"in ziua respectiva ca de obicei nu dadeam semne ca as fi retardata... Cum sa ma mai concentrez stiind ca exista posibilitati mari sa mor la 25 de ani? |
Citat:
Desigur, nu poti sti daca ai "dependinte alimentare" (patimi/pofte) decat cand incepi sa postesti o perioada mai lunga de timp. Postul nu e o "pedeapsa pentru desfranare" e un ajutor ca sa-ti vezi caderile si sa le birui. |
Postul alimentar nu ar fi asa greu de tinut; eu o singura problema am cu postul alimentar, si anume laptele. Il folosesc in cafea si il beau si ca atare; mi se duce 1 litru la 2 zile; si daca e usor sa renunt la cel baut ca atare, mi-e greu sa renunt la cel din cafea. Dar ca alimente in sine, sunt atatea retete de post bune si satioase, iar de cand am descoperit soia, parca vad carnea ca ceva care nu mai e asa indispensabil. Iar ca nutrienti; e mai greu cu proteinele din vegetale (nu stiu cate sunt si care sunt), dar restul nutrientilor segasesc lejer in plante.
Recunosc ca nu am tinut niciodata post, dar acum incerc sa tin macar miercurea si vinerea. E mai greu cu postul de pacate; e mult mai greu de tinut decat cel de bucate. oaie, eu sper sa nu ma otravesc. Le cumpar de la supermarket, dar in sezon nu ma pot abtine, iar daca nu merg eu la cules, merge bunica si tot culege cu sacii. Pana acum nu am patit nimic, sper ca nici de-acum sa nu patesc nimic. Le cunoastem pe cele comestibile, deci nu ar trebui sa fie probleme, iar daca in jurul celor comestibile sunt si ciuperci otravitoare/necomestibile, atunci nu culegem nici cele comstibile (exista posibilitatea sa fie si ele otravite). Fallen, nuci am de azi toamna de la tara. La coliva se foloseste arpacas sau grau simplu? |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Multumesc mult! |
Citat:
Daca vrei sa desenezi pe coliva Sfanta Cruce (pudra de cacao, etc) http://unica.md/wp-content/uploads/2...kg-350x291.jpg poti folosi un tipar de cruce: http://magazin.mmb.ro/media/catalog/...m/img_0451.jpg |
Mersi; pot sa imi fac un tipar de cruce, dupa acest model; cred ca ma ajuta si un carton curat in loc de lemn.
|
Citat:
Nu stiu daca nu cumva sambata asta se praznuiesc si sfintii 40 de mucenici....stiu ca acum cativa ani au picat in prima sapt de post, in cursul saptamanii, si a zis pr ca facem sf liturghie sambata.... Dar in Ardeal am auzit ca nu prea se fac ( prepara ) mucenici, nici din cei cu zeama nici din cei copti ( moldovenesti)...pacat, ca sunt tare buni...( doar ca eu daca nu ajung cat mai curand la dentist sa inlocuiesc plomba care mi-a cazut, nu-mi mai trebuie nici coliva nici mucenici nici altceva cu nuca....) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Chiar si banala faina de grau are 10-12% proteine, la 3-400g de paine cat se consuma pe zi de obicei deja ai jumatate din necesarul de proteine daca nu mai bine. Dar nu aduce a gust/textura cu carnea, poate aici e problema. Citat:
Se poate si "grau de tara" daca il vanturi, cerni bine si il speli. S-ar putea sa prinzi (curand) vremea in care sa zici ca bine ar fi sa ai macar grau din asta pe masa.. Ar fi nitelus amuzant pentru cei care nici macar in post nu puteau tine post.. |
Sincer, nu cred ca ( nu cunosc pe nimeni) care sa fie consumator de cafea si /sau tigari si sa se lase doar pe perioada posturilor..poate cel mult in ziua cand se impartasesc...ori le lasa de tot, ori nu le mai lasa deloc...
Si apoi care-i problema ca mai bei cafea, doar nu bei alcool? Chiar si pe muntele Athos se mai consuma cafea, si chiar si vin in zilele cand e dezlagare si la ulei. Acum ca nu iti place asa mult fara lapte....asta e, ori bei mai putina, ori cu mai putina placere...mai sunt si alte chestii care nu sunt asa bune fara putin lapte, unt, smantana, etc...nu gasim intotdeauna inlocuitori pentru toate, si chiar si asa, nu e acelasi lucru, doar ca ne obisnuim cu noul gust ( al produselor din soia, de exemplu). Desi sunt persoane care nu il agreaza deloc, prefera mai bine alimentul natur ( decat paine cu pateu de soia sau tofu, mai bine goala sau cu magiun, masline, etc...). In rest...e ca-n gluma aceea " cand nu sunt la regim, mananc shaorma cu de toate, iar cand sunt la regim, mananc cu maioneza light ":) |
Citat:
Eu mananc cu placere totul de post.Probabil ca ar trebui sa tin post cu grasime,carne de animale si oua care nu-mi plac la gust. Pt cei ca mine,singura modalitate de a tine post cat mai folositor spiritual,este sa ma infometez. Am o banuiala ca placerea gastronomica se adapteaza la cele mai vitrege situatii :)) |
Da, daca te-ai adaptat deja la mancarea de post, poti sa incerci niscai post negru :)
Macar o jumatate de zi sau ceva de genul.. |
Citat:
2. Tofu e cam singurul produs de post care nu ma incanta, dar deloc. Si de multe ori chiar nu vreau sa mai vad carne in farfurie, macar o perioada. Te saturi si de carne cand cresti intr-o familie de mari carnivori. 3. Atunci voi incerca cu grau normal; am de la tara de la bunica. fallen, stiu eu o persoana care nu fumeaza in timpul posturilor - cafea bea- (nu-mi explic de ce nu se lasa de tot daca poate sa se lase in posturi). Eu nu as putea tine post negru (acela e postul si fara apa, nu?). Eu fara apa in cateva 3-4 ore sunt alba si mi-e rau. |
|
Este post negru cu apa si fara apa.Indicat ar fi sa-l tii cu apa.
Poate fi si la modul "sa nu maninci pana la ora 3" sau pana seara si seara mai putin sau pana a doua zi. Sau ceva mai mult, cateva zile, zece, patruzeci, depinde cat are fiecare vointa si determinare. Sunt destule cazuri de persoane care au tinut 40 zile sau mai mult, fara a fi vorba de postul crestin. Nu e usor de tinut, e adevarat, dar nici imposibil. E interesant cum necredinciosii gasesc vointa si motivatie iar credinciosii de multe ori nu se lasa induplecati nici macar la mancare exclusiv vegana pe toata perioada postului. Chiar si unii cu haina.. |
Citat:
Sau niste cereale fierte ,grau ,hrisca ,orez. Mi-a spus cineva ca mancarea fara ulei taie mania din om. |
Citat:
Parintii spun ca in cazul necredinciosilor diavolul nu ii ispiteste ,nu are pentru ce . |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:48:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.