Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   intrebare pt cei casatoriti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4869)

Fani71 26.04.2009 01:33:30

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 130868)
da , chiar , ce e aia metoda calendarului ? ca am mai auzit de asta , insa nu mi-a explicat nimeni ce e ...

Pai bine, nu spuneai tu mai sus ca e pacat? Si nici nu stii ce inseamna, vad!
Asta da, pacat inconstient! :-)

Este o metoda anticonceptionala veche de cand lumea, care consta in a te abtine de la relatia trupeasca in zilele in care femeia este fertila. Nu este o metoda foarte sigura, poentru ca perioada fertila nu poate fi calculata decat aproximativ. Deci folosind-o, iti iei rioscul de a avea totusi un copil. Preotii in gerenal recomanda aceasta metoda ca sa nu ai prea multi copii.

Esti sigur ca si pe asta o consider ucidere de prunci, desi consta in abstinenta, pur si simplu?

Fani71 26.04.2009 01:43:30

[quote=emanuel2007;130778]
asta e cea mai dioata chestie care am auzit-o : e ca si cum ai zice moareta = viata ... e absurd ...

Nu e absurd, pentru ca daca faci sa dispara un ebrion in loc de 10 mor mult mai putini!

"ai inceput sa iti vina mintea la cap ... insa nu e destul de sigur ca o sa si ramana acolo ... sigur ca orice ovulatie este o ucidere ... pai de ce crezi ca iti tot ziceam eu ca orice scurgere si orice ciclu suntpacate ? sunt ucideri virtuale ... si masturbarea si prezervativul exact acelasi lucru sunt : ucideri virtuale ; adica tot ucideri ... de aia si sunt considerate pacate ... "

Confunzi: pierderea spermatozoizilor nu este ucidere, pentru ca, nu stiu daca stii, pentru formarea unui embrion, care contine toate genele unei fiinte umane, este nevoie si de ovul si de spermatozoizi. Toti sfintii parinti care s-au ocupat de asta si teologii moderni zic ca viata incepe de la fecundare, deci nu inainte.
Ai putea spune tot asa bine ca daca te tunzi e ucidere, ca dai jos niste celule nevinovate, care nu ti-au facut nimic.

Ce insemana ucidere virtuala??

Masturbarea este pacat nu pentru ca se pierde sperma (atuci nu ar mai fi pacat la femei, pentru ca nu se produce ovulatie cand se masturbeaza o femeie - iertai-ma pentru aceste detalii). Este pacat pentru ca este o forma de sexualitate intoarsa spre sine insusi, or sexualitatea e data de Dumnezeu ca sa se uneasca doua fiinte umane. Este o pura cautare a placerii fara comuniunea cu altul.

"care e explicatia ? am mai dat-o undeva mai sus : inainte de cadere nu avea femeia ovulatie si la barbat nu se producea samanta decat numai cand planificau un act trupesc ... si inca ceva : nu exista un contact trupesc intre ei fara ca femeia automat sa ramana insarcinata ... tot ce e sub nivelul asta care l-am zis acuma se datoreaza de la caderea din rai , de cand totul a pierdut rationalitatea dumnezeiasca ... de atunci toti am devenit ucigasi ai propriei noastre specii , chiar si daca numai in mod virtual ... "

La astea ti-am raspuns in threadul despre 'ce cauta femeia tanara in dreapta la barbati'

"Iisus nu a avut niciodata scurgere ...
Maica Domnului nu a avut niciodata ciclu ...
sfintii si sfintele si-au invins prin asceza pacatul chiar si sub aceste forme extrem de subtile "

De unde stii amanuntele astea???
Cum spuneam mai sus, crezi ca la latrina se duceau?

Ma opresc aici. Noapte buna si Duminica binecuvantata.

Fani71 26.04.2009 01:53:51

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 130766)
Emanuel,intai spune daca esti casatorit,apoi mai vorbim.....Esti ambiguu,oricum.Chestia cu iadul si cu sotul.ori sotia tine deja de un domeniu abstarc,am spus si faptul ca totul trebuie sa se manifeste in limite morale,omenesti...normale.Iar,despre ceea ce vorbesti tu,deja tine doar de teorii...SUNT CONVINSA CA NU ESTI INSURAT!!!Atunci,nu mai vorbi doar din carti,fiindca pentru mine nu prezinta credibilitate doar teoriile,prezentate ca niste fantasme.

Nu este insurat, Ory, precis!
Sunt de acord cu tine. Si exista destui parinti care sfatuiesc cuplurile sa ia anticonceptionale sau prezervative in anumite situatii, eu nu pot sa cred ca sunt toti ucigasi si pacatosi, si ca bietii credinciosi care isi asculta duhovnicul se vor duce in iad cu ei!
Era unul mai sus care zicea ca si metoda calendarului e pacat!

Eu cred ca e mare pericol de angelism si puritanism in ortodoxia noastra!

emanuel2007 26.04.2009 13:56:19

acuma am aflat ce e exact metoda calendarului , si pot sa zic ca e un pacat mai mic ... poate ca noi ne zicem , ca facem asta din abtinenta , insa de fapt nu e asta motivul ... daca ar fi abstinenta ar fi bine , dar nu asta e realul motiv , ci altul ... :1:

intrebarea este : de ce te abtii numai in acele zile si nu si in altele ? fiindca raspunsul e , pentru a nu avea copii , ne duce cu gandul ca totusi e pacat ; stii de ce ? pentru ca se inlatura ratiunea de a fi a actului sexual , si anume aceea de a perpetua specia : " cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul " ... asta era porunca , ori porunca e porunca , iar incalcarea poruncii este pacat ... deci , in concluzie : metoda calendarului e un pacat mai mic , insa tot pacat este ; un fel de a te ascunde dupa deget ca sa mai castigi timp de pocainta ...

a spune ca te abtii din abstinenta e o minciuna : nu te abtii din motivul asta , ci doar te inseli pe tine insati spunandu-ti aceasta ; in realitate te abtii ca sa nu ai copii , si atunci apare intrebarea : de ce nu te abtii si in restul timpului ? ori , minciuna e pacat ... nu crezi ?

emanuel2007 26.04.2009 14:00:26

" Nu e absurd, pentru ca daca faci sa dispara un ebrion in loc de 10 mor mult mai putini! "

calea nu e sa omori un embrion in loc de 10 ! daca asta ar fi fost calea fireasca , atunci inseamna ca noi am fost creati de Dumnezeu ca fiind omoratori de embrioane , adica ucigasi ... ori asta nu e adevarat ... la facere , eva nu era ucigasa de embrioni niciodata ... exista o cale de a nu mai omora nici un embrion : a nu avea ciclu ... a ajunge sa iti opresti ciclul ...

vezi cum vin dovezile pe tava impotriva ciclului ? singura imi oferi dovezi !!! :4:

emanuel2007 26.04.2009 14:03:45

" Confunzi: pierderea spermatozoizilor nu este ucidere, pentru ca, nu stiu daca stii, pentru formarea unui embrion, care contine toate genele unei fiinte umane, este nevoie si de ovul si de spermatozoizi. Toti sfintii parinti care s-au ocupat de asta si teologii moderni zic ca viata incepe de la fecundare, deci nu inainte.
Ai putea spune tot asa bine ca daca te tunzi e ucidere, ca dai jos niste celule nevinovate, care nu ti-au facut nimic. "

celulele parului nu pot da nastere niciodata la alti copii ... de aceea omorarea unor celule de par nu este ucidere ... insa a omora celulele de inmultire este ucidere ... pantru ca singura ratiune a celulelor de inmultire este a da nastere altor copii ... iar , in rai , nu exista o impreunare care sa nu aiba rezultat ca femeia sa ramana insarcinata ... de aceea orice omorare a unor celule de inmultire este ucidere automat ...

emanuel2007 26.04.2009 14:10:14

" Masturbarea este pacat nu pentru ca se pierde sperma (atuci nu ar mai fi pacat la femei, pentru ca nu se produce ovulatie cand se masturbeaza o femeie "

chiar daca o femeie nu ar face ovulatie la masturbare ( ceea ce nu cred ca e totdeauna valabil , din contra ) , tot un act irational ar fi masturbarea ; pentru ca nu e folosita cu ratiunea de a avea copii ...

actul sexual nu are ca ratiune a uni doi oameni , pentru ca asa nu ar fi pacat nici in afara casatoriei , deci actul sexual are ratiunea de a concepe copii , si de aia este pacat in afara casatoriei ...

deci mastrurbarea e pacat pentru ca este un act irational , cum de altfel irationala este si pierderea spermei , care deci tot un pacat e ...

emanuel2007 26.04.2009 14:18:59

"Iisus nu a avut niciodata scurgere ...
Maica Domnului nu a avut niciodata ciclu ...
sfintii si sfintele si-au invins prin asceza pacatul chiar si sub aceste forme extrem de subtile "

De unde stii amanuntele astea???
Cum spuneam mai sus, crezi ca la latrina se duceau?

stiu asta de la sfintii parinti ; de exemplu sf maxim marturisitorul a zis ca Maica Domnului nu a avut ciclu niciodata ...

apoi ca sfintii si-au invins scurgerile , citeste numai cartea " marturii din viata monahala " a lui gheron iosif ; in prefata , este o prezentare scurta a vietii lui , pe care a facut-o unul dintre ucenicii lui , si acolo se zice ca gheron iosif dobandise dupa 8 ani de lupte grele nepatimirea , incat nici scurgeri nu mai avea ... apoi daca citesti si celelalte carti ale ucenicilor lui gheron iosif , ai sa vezi ca toti ucenicii lui au ajuns la acest inceput de sfintenie ; iti recomand in acest sens , cartea parintelui haralambie , ucenic de al lui gheron iosif ; in acea carte se prezinta ca par haralambie a spus unui ucenic la o spovedanie ca el nu mai avusese scurgeri de cand intrase in manastire , decat o data ( deci in vre-o 50 de ani ) , si atunci din cauza ca s-a certat cu un frate de manastire ...

si asta referindu-ne numai la obstea par haralambie , plina de sfinti ...

emanuel2007 26.04.2009 14:25:42

" Eu cred ca e mare pericol de angelism si puritanism in ortodoxia noastra! "

ortodoxia e comuniunea si cu Dumnezeu nu numai cu ingerii ; ortodoxia duce firea umana de-a dreapta Tatalui ; tu ai sa ai cicluri acolo , cand ai sa fii de-a dreapta Tatalui ?????!!!!! :24:

e chiar de ras ... ce inseamna ca vom fi ca ingerii din ceruri ? nuinseamna depasirea firii omenesti pana acolo incat , nu numai ca scurgeri si cicluri nu vor mai fi deloc , ba chiar nici acte sexuale nu vor mai fi ...

deci , acum vezi posiibilitatile firii omenesti ? ele sunt infinite : sa ajunga de-a dreapta Tatalui , in Lumina neapropiata ... Hristos este cu trupul acuma in cer ... zici ca El ar fi avut scurgeri pe pamant , ceea ce este desigur hula , dar acuma in cer ce zici ? are scurgeri , avand trup ? nu cred ca ai sa zici asta ...

deci iata ca firea omeneasca isi poate depasi aceste neputinte ... de altfel pentru sfinti , a invinge aceste neputinte este o chestie foarte simpla , ca buna ziua de simpla si usoara ...

cine ajuns sa simta harul limpede in sufletul sau permanent , poate sa opreasca orice scurgere sau ciclu chiar si de ar manca mult si nu ar munci deloc ...

Fani71 26.04.2009 16:28:10

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 131130)
celulele parului nu pot da nastere niciodata la alti copii ... de aceea omorarea unor celule de par nu este ucidere ... insa a omora celulele de inmultire este ucidere ... pantru ca singura ratiune a celulelor de inmultire este a da nastere altor copii ... iar , in rai , nu exista o impreunare care sa nu aiba rezultat ca femeia sa ramana insarcinata ... de aceea orice omorare a unor celule de inmultire este ucidere automat ...

Nu ma pot abtine sa nu-ti raspund la asta..
Celulele parului ar putea da nastere teoretic la copii, prin clonare.

Dar hai sa zicem ca asta nu e calea naturala (desi caile naturale sunt si ele rele, dupa tine, ca sunt de la cadere incoace), dar ce spui tu inseamna ca fiecare barbat cand concepe un copil omoara altii doua sute de milioane minus unul, pentru ca nu stiu daca stii ca atatia spermatozoizi contine in medie sperma ejaculata, si numai unul invinge cursa! (unite-te pe wikipedia daca nu ma crezi)
Mai Emanuel, tu esti mai ucigas ca mine, chiar daca consideram toate ciclurile mele de la 12 ani incoace cu cate un ovul care nu a fost fecundat!
:-)))

Poate ai sa-mi zici ca Adam nu ejacula decat un spermatozoid singur singurel, si ca sfintii casatoriti (ca tatal sfantului Vasile sau ca sf. Gregorie de Nissa) au ajuns prin sfinarea simturilor si rugaciune sa ejaculeze doar un spermatozoid.

Sau ca Traditie, ca copii ar trebui conceputi fara orgasm (adica fara ejaculare!!).

Cred ca ajungem aici in domeniul absurdului si sa discutam ca unii teologi sclastici despre sexul ingerilor..

Hai mai bine sa discutam despre alte lucruri mai cu folos pentru suflet, cum spunea nu mai stiu care dintre voi! Eu am vrut sa o ajut pe Anna cu postarile mele, de fapt...
Daca vrei, reluam discutia cand o sa gasesc citatele de care ziceam. Dar si tu te rog sa imi dai citatul din Sf Maxim despre ciclul maicii Dumnului si al altor sfinte.

emanuel2007 26.04.2009 20:39:18

" Nu ma pot abtine sa nu-ti raspund la asta..
Celulele parului ar putea da nastere teoretic la copii, prin clonare. "

ce treaba are clonarea cu ortodoxia ??? eu nu cred ca Dumnezeu inzestreaza celula de par cu harul de a ajunge om ... si nici nu planuieste El una ca asta niciodata ; astea sunt aberatii ale omului cu inima contorsionata de patimile antihrstice ...

" Dar hai sa zicem ca asta nu e calea naturala (desi caile naturale sunt si ele rele, dupa tine, ca sunt de la cadere incoace), dar ce spui tu inseamna ca fiecare barbat cand concepe un copil omoara altii doua sute de milioane minus unul, pentru ca nu stiu daca stii ca atatia spermatozoizi contine in medie sperma ejaculata, si numai unul invinge cursa! (unite-te pe wikipedia daca nu ma crezi) "

faptul ca un om nu supravietuieste din cauza unor conditii vitrege firesti , asta nu ma face pe mine vinovat ... insa daca eu am pus capat vietii lui atunci sunt ucigasul lui ... deci faptul ca celulele nu supravietuiesc in cinditiile respective care tin de fire , asta e una , dar a le omora cu mana ta , e altceva ... onania este pacat , caci se omoara celulele care ar fi supravietuit in conditiile firii , insa faptul ca nu toate celulele sunt destinate a supravietui pentru ca nu e firesc asta e altceva ...

deci tin sa repet : cand vorbesc de celulele de inmultire nu vorbesc si nu le consider niste celule obisnuite , cum fac altii ... celulele de inmultire sunt celule care sunt intr-un plan special al Lui Dumnezeu ... ele sunt inca de la conceptie considerate

emanuel2007 26.04.2009 20:42:24

" Sau ca Traditie, ca copii ar trebui conceputi fara orgasm (adica fara ejaculare!!). "

traditie nu a zis ca nu trebuie orgasm ... a zis numai ca orgasmul cum il cunoastem noi in starea decazuta in care suntem este cu pacat ... mancam de pofta si asta e pacat ... pofta aia e pacatul ... si totusi mancarea nu se poate sa nu aduca si o oarecare placere fireasca , care nu e pacat ... intelegi ? exista un pacat in placerea aia cum o avem noi , o exagerare ...

emanuel2007 26.04.2009 20:44:50

cam greu sa iti mai dau citatul din sf maxim , deoarece numai am cartea , insa stiu ca el a zis asta , cand a scris despre viata Maicii Domnului ... am sa incerc sa fac rost iar de carte , de la biblioteca , da e cam greu sa mai merg acolo + ca nam mai fost de mult ...

Fani71 26.04.2009 21:25:58

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 131249)
cam greu sa iti mai dau citatul din sf maxim , deoarece numai am cartea , insa stiu ca el a zis asta , cand a scris despre viata Maicii Domnului ... am sa incerc sa fac rost iar de carte , de la biblioteca , da e cam greu sa mai merg acolo + ca nam mai fost de mult ...

Salut, Emanuel. Hai, fara suparare, sa incheiem discutia asta deocamdata, pentru ca ajungem la un punct la care suntem de parere diferita si niciunul nu reuseste sa-l convinga pe celalalt.
Unul din punctele de divergenta este daca viata incepe de la spermatozoizi si ovule sau de la embrion. Altul este despre ciclu, daca este sau nu pacat. Altul este daca canoanele trebuie aplicate sau nu cu principiul economiei. Alta este daca trebuie sau nu duhovnicii sa dea pogoraminte. Alta este daca Parintii au intotdeauna dreptate. Alta este care este scopul casatoriei si care este rolul relatiei trupesti. Mai sunt si altele, de care nu am vorbit aici, dar care erau implicate in spusele noastre. De o vreme, vad ca nu facem amandoi decat sa repetam aceleasi argumente si ne invartim in cerc.

Uite, te las pe tine sa ai ultimul cuvant si nu-ti mai raspund la ultimele postari de data asta.
Eu propun sa nu mai postam despre asta deocamdata, si sa mai citim amandoi si sa revenim cand avem texte patristice noi si argumente noi. Eu o sa caut de partea mea ce am promis, si tu cauta si tu. Bine?
Iti admir ravna pentru ortodoxie, desi nu sunt de acord cu tine in multe puncte. Sa stii ca si eu iubesc Biserica si credinta, dar le iubesc altfel ca tine. Nu cred ca avem dreptul noi sa spunem cine se va duce in iad. Daca ar fi El asa aspru, n-ar mai ajunge nimeni in rai.
Dumnezeu sa-ti ajute si repet, fara suparare!

emanuel2007 27.04.2009 10:57:49

sunt de acord ... :4:

MarinaAlca 27.04.2009 11:55:00

Citat:

În prealabil postat de mircea_dd (Post 125191)
BUNA MAI ANAMARIA !!!ne-ai adresat o antrebare noua celor casatoriti si mai ales celor care tin de ce spune biserica ei bine ;;eu sunt casatorite de 4 ani,provin dintr-o familie de preoti adica sora mea e preoteasa si cumnatul preot ,mai am si un var preot deci am ancercat pana acum sa tin macar asa an mare de legea bisreiceasca si sa nu fac ceea ce e pacat dar,; an ce priveste acum situatia ta la fel si eu am ajuns sa-mi pun antrbari si nu pot gasi niciun raspuns findca dumnezeu spune sa ne anmultim adica sa facem copii cati ne da cel de sus totusi e greu an zilele noaste si te pune pe ganduri cum ai zis si tu ;;;avotul e pacat ,sa te protejezi e pacat atunci ce se poate face ptr.ca e greu si findca nu avem barbai care sa fie de acord sau macar dinaia credinciosii care sa perceapa pacatul a nu mai face copi si invers sa faci avoet. SINGURA SOLUTIE ESTE ACEASTA PE CARE SI EU AM APLICATO.; AM TREI COPII MAI MULTI NU SE POATE CA NU SUNTEM DE COMUN ACORD SI E SI GREU AN ZILELE AN CARE TRAIM NU? ATUNCI ,SE ZICE SI AN CARTILE SFINTE SA FACEM PACATUL MAI MIC IAR DE CEL MAI MARE SA FUGIM. DECI EU MA PROTEJEZ ACU CU ANTICONCEPTIONALE DECAT SA NU MA PROTEJEZ SI SA FAC PACATUL MAI MARE ADICA CRIMA SA-L AVORTEZ NU ;AM ALES CALEA ACEASTA SI MA SPOVEDESC MEREU AJUT COPI SI VOI BOTEZA COPI ASA DUPA POSIBILITATI PANA LA MOARTE ASTA CA SA-MI ACOPAR PACATUL CA MAM ANPOTRIVIT VOI LUI DNZ,. AN A MAI FACE COPI MAN TELEGI SI CU POST,RUGACIUNE DUPE PUTINTA, BOTEZURILE CARE LE VOI FACE ANRUNA ,MILOSTENIILE CARE FE FAC TOT DUPA PUTINTA SI SPOVEDANIA CU ANPARTASANIA A CELE 4 POSTURI DIN ,POATE MA VA PRIMI SI PE MINE DNZ. MACAR ACOLO AGATATA DE RAI .CU SINCERITATE .TE PUP SI-TI DORESC MULTA ANTELEPCIUNE AN CAZUL TAU CA SA STI CE SA ALEGI numai bine la toata lumea va doresc bye bye

Desi sunt in afara topicului vin si eu cu o mare rugaminnte draga Mircea... daca nu pentru tine, atunci macar ptr mine, nu mai folosi î din a acolo unde nu e cazul:
[COLOR=Red]antrebare [/COLOR]... corect este întrebare
[COLOR=Red]ancercat[/COLOR]...încercat
[COLOR=Red]an mare[/COLOR]... în mare
[COLOR=Red]antrbari[/COLOR] ...întrebari
[COLOR=Red]anmultim[/COLOR]....înmultim
[COLOR=Red]ANPARTASANIA[/COLOR]... împartasania
[COLOR=Red]ANTELEPCIUNE[/COLOR]....întelepciune

ca sa nu mai pomenesc si de celelate greseli, caci efectiv mi-e mie rusine, de rusinea ta([COLOR=Red]APLICATO,COPI,MAN TELEGI [/COLOR])
Nici unul dintre noi nu s-a nascut invatat, toti mai facem greseli: din graba, oboseala, neatentie, nestiinta.. dar citind textul tau, sincer e foarte deranjant sa vezi cum este atat de batjocorita biata limba romana. Iarta-ma, dar intre doua milostenii si botezuri pe care spui ca le faci, ar trebui serios sa pui mana pe o carte de gramatica limbii romane!!!

ory 27.04.2009 16:23:50

Nu ar fi rau sa dam si ceva explicatii in priviinta folosirii lui i din "a",sau i din "i"...vezi,apare si problema tastaturii,nu toti folosesc acestea din tastatura,astfel ca uneori se realizeaza erori involuntare.
Deci,i din "a" se foloseste doar in interiorul cuvantului,cu exceptia cuvintelor care au prefix inainte,exemplu;"reincercare"...se afla in interiorul cuvantului,dar se foloseste i din "i",pentru ca acest cuvant este format si dintr-un prefix.
Se mai foloseste i din "i",doar la inceputul cuvantului,cum ar fi;"imparat...,impacare,etc".

unortodox 28.04.2009 10:21:47

asa sa ne ajute Dumnezeu!

Citat:

În prealabil postat de mircea_dd (Post 125191)
BUNA MAI ANAMARIA !!!ne-ai adresat o antrebare noua celor casatoriti si mai ales celor care tin de ce spune biserica ei bine ;;eu sunt casatorite de 4 ani,provin dintr-o familie de preoti adica sora mea e preoteasa si cumnatul preot ,mai am si un var preot deci am ancercat pana acum sa tin macar asa an mare de legea bisreiceasca si sa nu fac ceea ce e pacat dar,; an ce priveste acum situatia ta la fel si eu am ajuns sa-mi pun antrbari si nu pot gasi niciun raspuns findca dumnezeu spune sa ne anmultim adica sa facem copii cati ne da cel de sus totusi e greu an zilele noaste si te pune pe ganduri cum ai zis si tu ;;;avotul e pacat ,sa te protejezi e pacat atunci ce se poate face ptr.ca e greu si findca nu avem barbai care sa fie de acord sau macar dinaia credinciosii care sa perceapa pacatul a nu mai face copi si invers sa faci avoet. SINGURA SOLUTIE ESTE ACEASTA PE CARE SI EU AM APLICATO.; AM TREI COPII MAI MULTI NU SE POATE CA NU SUNTEM DE COMUN ACORD SI E SI GREU AN ZILELE AN CARE TRAIM NU? ATUNCI ,SE ZICE SI AN CARTILE SFINTE SA FACEM PACATUL MAI MIC IAR DE CEL MAI MARE SA FUGIM. DECI EU MA PROTEJEZ ACU CU ANTICONCEPTIONALE DECAT SA NU MA PROTEJEZ SI SA FAC PACATUL MAI MARE ADICA CRIMA SA-L AVORTEZ NU ;AM ALES CALEA ACEASTA SI MA SPOVEDESC MEREU AJUT COPI SI VOI BOTEZA COPI ASA DUPA POSIBILITATI PANA LA MOARTE ASTA CA SA-MI ACOPAR PACATUL CA MAM ANPOTRIVIT VOI LUI DNZ,. AN A MAI FACE COPI MAN TELEGI SI CU POST,RUGACIUNE DUPE PUTINTA, BOTEZURILE CARE LE VOI FACE ANRUNA ,MILOSTENIILE CARE FE FAC TOT DUPA PUTINTA SI SPOVEDANIA CU ANPARTASANIA A CELE 4 POSTURI DIN ,POATE MA VA PRIMI SI PE MINE DNZ. MACAR ACOLO AGATATA DE RAI .CU SINCERITATE .TE PUP SI-TI DORESC MULTA ANTELEPCIUNE AN CAZUL TAU CA SA STI CE SA ALEGI numai bine la toata lumea va doresc bye bye

Doamne ajuta!

eea 28.04.2009 10:32:58

ptr mircea_dd...http://www.provita.ro/index.php/cont...onceptionalele sunt un fel de lupi in piele de oaie...

Fani71 28.04.2009 11:29:16

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 131246)
" Nu ma pot abtine sa nu-ti raspund la asta..
faptul ca un om [eu vorbeam de spermatozoizi) nu supravietuieste din cauza unor conditii vitrege firesti , asta nu ma face pe mine vinovat ... insa daca eu am pus capat vietii lui atunci sunt ucigasul lui ... deci faptul ca celulele nu supravietuiesc in cinditiile respective care tin de fire , asta e una , dar a le omora cu mana ta , e altceva ... onania este pacat , caci se omoara celulele care ar fi supravietuit in conditiile firii , insa faptul ca nu toate celulele sunt destinate a supravietui pentru ca nu e firesc asta e altceva ...
deci tin sa repet : cand vorbesc de celulele de inmultire nu vorbesc si nu le consider niste celule obisnuite , cum fac altii ... celulele de inmultire sunt celule care sunt intr-un plan special al Lui Dumnezeu ... ele sunt inca de la conceptie considerate

Salut. Uite ca ma gasit un mic text de care ziceam, despre iconomie. Dar mai intai un mic raspuns:
Eu cred ca nu pui pe acelasi plan femeia si barbatul. Dar daca spermatozoizii care se pierd din cauza conditiilor vitrege nu se pierd din cauza caderii lui Adam, ci doar din cauza conditiilor vitrege, si nu are nici o vina barbatul cand chiar concepe un copil si nu se masturbeaza, atunci de ce femeia care pierde un singur ovul la fiecare ciclu cand nu ramane insarcinata este pacatoasa si nu va ajunge in rai pana nu isi va invinge ciclul, dupa tine? (ca ai zis asta mai sus) (Noroc cu noi femeile ca avem menopauza, altfel nu ar mai ajunge niciuna in rai! Dar rau de voi barbatii, ca voi aveti sperma si la batranete :-D )
Nu crezi ca judeci cu doua masuri? Sau poate chiar nu stii niste chestii de biologie. Tu chiar nu stii ca atunci cand ai concepe un copil, tot ai fi facut sa moara 200 de milioane minus unul din spermatozoizi. Si afirmi ca daca femeia se masturbeaza se produce o ovulatie. Ovulatia se produce odata pe luna! Si numai in cazuri rale se produce mai mult de un ovul odata; sau daca face un tratament de fertilizare.

Poate si ce ai citit tu despre Maica Domnului ia inteles gresit. Ea a fost fecioara inainte, in timpul si dupa nastere, si nu a mai avut dupa aia viata sexuala, asta este credinta ortodoxa.
Si chiar daca sa zicem nu ar mai fi avut nici ciclu (nu e imposibil), nu inseamna ca asta e calea pt toate muritoarele. Ca nici noua nu ni se cere sa-l nastem pe Hristos in trup, fara barbat, sau sa ramanem fecioare dupa nastere.
Nu stim noi cum a fost omul inainte de cadere. Probabil isi putea controla activitatile trupului, sufletul era stapan peste trup, asa zic unii parinti. Hai sa zicem ca nu se pierdeau nici ovule, nici spermatozoizi. Insa nu asta ni se cere noua pentru mantuire, sa devenim in TRUP ca Adam si Eva. Poate ni se va da asta la Inviere (si mult mai mult), dar Hristos cand ne spune cum sa ne mantuim, ne spune alte lucruri - sa ne iubim aproapele, sa-l iubim pe El, sa nu ne desfranam etc.

Textul despre 'iconomia' in mesajul urmator.
Te rog, te rog insa: cand iti scriu eu un mesaj nu raspunde cu 10! Nu e drept asa! Tu sustii sus si tare ca trebuie omul sa aiba copii, 20 de copii, copii handicapati, etc, deci tine seama ca eu am un copîl de crescut iar tu nu, deocamdata.
Insa nu te supara, ca nu vreau sa te jignesc!

Fani71 28.04.2009 11:30:17

Pardon. Cred ca mesajul asta trebuia sa-l postez la 'ce cauta femeia tanara in dreapta la barbati, und evorbeam despre menstruatie.

Fani71 28.04.2009 11:47:34

iconomie si acrivie

Notiounea de iconomie (deci, si de pogoramant, care este o varianta mai mult latinizanta, traducerea cuvantului dispensa, daca nu ma insel) nu vine de la teologii modernisti sau din minti pacatoase, ci a fost introdusa de sf. Vasile cel Mare in Epistola catre Amfilohie. El spune acolo ca in anumlite cazuri, cand este in joc mantuirea cuiva, este bine sa nu se aplice canoanele cu strictete, pentru a nu se strica economia (adica planul de mantuire) al lui Dumnezeu. Deci PENTRU MANTUIRE, canoanele se pot aplica in feluri diferite sau chiar nu se aplica. La ortodocsi, canoanele nu sunt vazute ca legi, ci ca indreptar, ajutor, si abaterea de la ele este necesara si dorita de multi parinti.
Daca tu, Emanuel, te opui si spui ca vom merge in iad toti cei care o vom aplica (preoti sau mireni), atnci te gasesti in afara credintei ortodoxe si esti influemnat de dreptul canonic catolic (cum se aplica el pe vremuri).
Sfantul Evloghie, patriarh al Constantinopolului, (581-607) a spus: "Iconomia poate fi practicata in mod drept de fiecare data cand doctrina credintei ramane intacta" Cu alte cuvinte, iconomia priveste implicatiile practice ale credintei crestine. de ex. nu se poate spune prin icoomia unui om ca de fapt sunt doua persoane nu trei in Sfanta Treime.

Deci, in ceea ce priveste contraceptia, sunt de acord cu tine si cei care zic ca in principiu un cuplu crestin ar trebui sa accepte nasterea de copii (NB daca practica abstinenta periodica, ei tot pot avea copii, ca nu este o metoda sigura). Asta este principiul. Dar sunt anumite situatii in care proncipiul nu se aplica din iconomie, pentru motive de care stie parintele duvovnic si cei doi, si de care am vorbit la inceput pe acest thread, si nu as vrea sa le mai repet. Asta se face spre MANTUIRE.

Poti citi despre asta in diverse carti, situri insa nu am sa-ti dau deocamdata. Oricum eu stau in Belgia si cunosc mai mult situri in alte limbi.

A, daca vei zice ca chestia asta contrazice credinta, atunci sa stii ca principiul iconomiei se aplica inca din primul mileniu foarte des tocmai pentru casatorie, de ex; casatoria dupa divort sau casatoria a doua si a treia. Credinta este ca mariajul e unul.
Exista si o sfanta de care stiu eu care a avut doi soti, de primul a divortat.

Saurian 28.04.2009 12:06:43

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 131590)
Notiounea de iconomie (deci, si de pogoramant, care este o varianta mai mult latinizanta, traducerea cuvantului dispensa, daca nu ma insel) nu vine de la teologii modernisti sau din minti pacatoase, ci a fost introdusa de sf. Vasile cel Mare in Epistola catre Amfilohie. El spune acolo ca in anumlite cazuri, cand este in joc mantuirea cuiva, este bine sa nu se aplice canoanele cu strictete, pentru a nu se strica economia (adica planul de mantuire) al lui Dumnezeu. Deci PENTRU MANTUIRE, canoanele se pot aplica in feluri diferite sau chiar nu se aplica. La ortodocsi, canoanele nu sunt vazute ca legi, ci ca indreptar, ajutor, si abaterea de la ele este necesara si dorita de multi parinti.
Daca tu, Emanuel, te opui si spui ca vom merge in iad toti cei care o vom aplica (preoti sau mireni), atnci te gasesti in afara credintei ortodoxe si esti influemnat de dreptul canonic catolic (cum se aplica el pe vremuri).
Sfantul Evloghie, patriarh al Constantinopolului, (581-607) a spus: "Iconomia poate fi practicata in mod drept de fiecare data cand doctrina credintei ramane intacta" Cu alte cuvinte, iconomia priveste implicatiile practice ale credintei crestine. de ex. nu se poate spune prin icoomia unui om ca de fapt sunt doua persoane nu trei in Sfanta Treime.

Deci, in ceea ce priveste contraceptia, sunt de acord cu tine si cei care zic ca in principiu un cuplu crestin ar trebui sa accepte nasterea de copii (NB daca practica abstinenta periodica, ei tot pot avea copii, ca nu este o metoda sigura). Asta este principiul. Dar sunt anumite situatii in care proncipiul nu se aplica din iconomie, pentru motive de care stie parintele duvovnic si cei doi, si de care am vorbit la inceput pe acest thread, si nu as vrea sa le mai repet. Asta se face spre MANTUIRE.

Poti citi despre asta in diverse carti, situri insa nu am sa-ti dau deocamdata. Oricum eu stau in Belgia si cunosc mai mult situri in alte limbi.

A, daca vei zice ca chestia asta contrazice credinta, atunci sa stii ca principiul iconomiei se aplica inca din primul mileniu foarte des tocmai pentru casatorie, de ex; casatoria dupa divort sau casatoria a doua si a treia. Credinta este ca mariajul e unul.
Exista si o sfanta de care stiu eu care a avut doi soti, de primul a divortat.

Totuși iconomia nu trebuie să fie o regulă. Și când se dau sfaturi "iconomice" atunci toți cei care citesc asta consideră că și ei sunt în acea grupare la care i se potrivește acel sfat "iconomic" și se apucă să curvească în căsătorie.

În al doilea rând ce e făcut cu iconomie e făcut doar pentru o perioadă de timp nu pentru toată viața. Și doctorul dă o perioadă un tratament cu vitamine ( și mă refer strict la vitamine nu la alte medicamente ) până ce își revine bolnavul iar după asta îl lasă fără vitamine că este pericolul să ajungă dependent de vitamine și organismul să nu mai fie în stare să își proceseze vitaminele.

Nici în dreapta, nici în stânga ci calea de mijloc e cea împărătească... Când mi se cere sfatul pe un forum eu îl dau pe cel în care știu că sunt de acord și Sf. Părinți și las duhovnicului eventual să aplice iconomia după cum consideră.

Fani71 28.04.2009 12:20:40

Citat:

În prealabil postat de Saurian (Post 131599)
Totuși iconomia nu trebuie să fie o regulă. Și când se dau sfaturi "iconomice" atunci toți cei care citesc asta consideră că și ei sunt în acea grupare la care i se potrivește acel sfat "iconomic" și se apucă să curvească în căsătorie.

În al doilea rând ce e făcut cu iconomie e făcut doar pentru o perioadă de timp nu pentru toată viața. Și doctorul dă o perioadă un tratament cu vitamine ( și mă refer strict la vitamine nu la alte medicamente ) până ce își revine bolnavul iar după asta îl lasă fără vitamine că este pericolul să ajungă dependent de vitamine și organismul să nu mai fie în stare să își proceseze vitaminele.

Nici în dreapta, nici în stânga ci calea de mijloc e cea împărătească... Când mi se cere sfatul pe un forum eu îl dau pe cel în care știu că sunt de acord și Sf. Părinți și las duhovnicului eventual să aplice iconomia după cum consideră.

Da, Saurian, iti dau dreptate ca nu trebuie facuta o regula din iconomie. Nici nu am afirmat asa ceva. Am zis doar ca daca promovam acrivia sus si tare ii putem sminti pe unii care sunt intr-o situatie dramatica de viata si atunci ei lasa totul balta, si ortodoxia si toate, si traiesc dupa legea lor, crezand ca nu exista nici o solutie crestina pentru situatia lor. (Cum fac multi catolici divortati pentru care o a doua casatorie in Biserica este exclusa, pt ca la ei nu exista iconomia; ei se casatoresc la primarie si uita de biserica! Unii sufera sincer toata viata din cauza asta)

Cred ca tu vrei sa spui ca nu este pedagogic sa vorbesti prea mult despre iconomie, ca atunci oamenii ar lasa-o mai moale in general. Da, asa o fi, dar eu una cred ca mai trebuie sa-lasam omului si libertatea data de Dumnezeu de a hotari in cunostiinta de cauza, nu sa- tratam ca pe niste copii.

Bineinteles ca sfaturile astea se dau in functie de situatie, nu pentru toata viata. Vezi exemplul cu chemioterapia.

Oricum, nu este adevarat ca ar trebui sa ne abtinem de la relatia trupeasa daca nu putem avea copii, cum a zis cineva: daca un cuplu e steril , el este considerat pe deplin casatorit in Biserica. Nu nasterea de copii este scopul principal al casatoriei, asta scriu si parintii.

Si mi se pare iresponsabil sa faci copii handicapati daca stii dinainte ca asta e pericolul si ai fi putut sa eviti, cum propune Emanuel. Cel putin pentru mine ar fi, daca as fi in aceasta situatie.

As vrea sa mai adaug o chestie: exista si pilule contraceptive care nu impiedica nidarea, cele secventiale, dar ele nu prea se prescriu pentru ca tocmai, nu actioneaza suta la suta, daca cumva un ovul se produce si ajunge sa fie fecundat, el se va nida. Si prezervativul este si el complect neabortiv.

eea 28.04.2009 12:30:31

Nici prezervativul nu ofera protectie 100% impotriva unei eventuale sarcini, ci undeva intre 90-98% ..asa ca exista sansa unei sarcini...ce urmeaza dupa nu se stie...in cazul abstinentei protectia e 1005...deci sa nu ne ascundem dupa deget...nu vrei copii nu avea relatii cu sotul (sotia)...

eea 28.04.2009 12:31:08

rectificare nu 1005 ci 100%...

Fani71 28.04.2009 12:40:25

Citat:

În prealabil postat de eea (Post 131605)
Nici prezervativul nu ofera protectie 100% impotriva unei eventuale sarcini, ci undeva intre 90-98% ..asa ca exista sansa unei sarcini...ce urmeaza dupa nu se stie...in cazul abstinentei protectia e 1005...deci sa nu ne ascundem dupa deget...nu vrei copii nu avea relatii cu sotul (sotia)...

Nu ofera protectie 100 la 100, deci cuplul accepta chestia asta, si daca se naste un copil il accepta.

Daca nu vrei copii intr-o anumita perioada si nu 20 de copii, de asta era vorba, nu, de ex. daca facu chemioterapie. Sau daca esti in pericol de moarte daca vei avea copii sau daca parenerul nu accepta in nici un chip sa mai aiba copii si nu accepta metoda abstinentei periodice (ca taina casatoriei este ai importanta)
Repet, hotararile astea se iau caz dupa caz de cuplu si la sfatul duhovnicului.
Hai, ca iar m-am inflacarat, si am alte treburi..

Saurian 28.04.2009 14:15:59

@Fani71:

Hai să îți mai spun ceva despre păr Nicolae Tănase că omul acesta e fenomenal ( ai auzit de el? hai că îți dau și un link despre ce face acest om în timp ce noi ne ocupăm de teologie dogmatică și lupta împotriva conspirației mondiale ): Vorbea despre faptul că un doctor le-a spus părinților să facă un avort că respectivul copil se va naște cu handicapuri. Părinții speriați nu știau ce să facă și au plecat la acest părinte care a spus să facă copilul. Când s-a născut copilul ce a fost? Avea parcă la cap o mică malformație trupească.

Mai spunea că unii părinți se feresc să aibă copii mongoloizi iar păr Tănase spunea că acești copii sunt capabili de o dragoste de neînchipuit. La început te sperie când poate strânge prea tare pe om dar e doar modul în care își manifestă dragostea. Poți avea copii handicapați și să faci sfinți din ei și vei vedea ce plată vei avea dincolo. Era o sfântă în Rusia... nu mai știu cine... Sf Xenia sau Matroana... în fine, care era maniaco-depresivă și a ajuns o sfântă.

Îmi amintesc când am fost la mănăstire m-am întâlnit cu un băiat care cred că avea un handicap mental și observam că după felul în care vorbea era f mândru. Acum probabil era asta din cauza bolii dar mă gândesc: oare părinții s-au necăjit puțin să îl crească în duhul smereniei? Nu avem puțin curaj să ne luptăm cu viața. E normal atunci să spunem despre căsătorie că e mai ușoară ca și călugăria. Călugării măcar nu au voie să curvească, adică într-un fel trebuie să își depășească firea pe când noi avem voie și asta. Dar căsătoria înțeleasă cu toate responsabilitățile pe care le implică nu văd să fie cu nimic mai prejos decât călugăria. Dar în loc să facem eforturi să avem parte de o căsnicie în Hristos, o căsnicie în care să ne jertfim și să ne răstignim noi preferăm iconomii. Oare nimeni nu își pune problema: oare ce ar fi dacă m-aș comporta ca un nebun și aș lăsa totul în mâna lui Dumnezeu? Oare cât de tare m-ar lăsa Dumnezeu să cad dacă tot ce fac e pentru El? Oare cât de tare e în stare să mă chinuiască? Dar toți se gândesc că mai bine știu ei să își planifice viața și totul.

P.S.: Pentru cei care vor încerca să îmi facă teoria "revenirii cu picioarele pe pământ" să nu se mai obosească că oricum nu cred că mai postez aici. Am spus ce aveam de spus și dacă vrea cineva înțelege dacă nu... face ce vrea.

emanuel2007 28.04.2009 19:42:18

" Salut. Uite ca ma gasit un mic text de care ziceam, despre iconomie. Dar mai intai un mic raspuns:
Eu cred ca nu pui pe acelasi plan femeia si barbatul. Dar daca spermatozoizii care se pierd din cauza conditiilor vitrege nu se pierd din cauza caderii lui Adam, ci doar din cauza conditiilor vitrege, si nu are nici o vina barbatul cand chiar concepe un copil si nu se masturbeaza, atunci de ce femeia care pierde un singur ovul la fiecare ciclu cand nu ramane insarcinata este pacatoasa si nu va ajunge in rai pana nu isi va invinge ciclul, dupa tine? (ca ai zis asta mai sus) (Noroc cu noi femeile ca avem menopauza, altfel nu ar mai ajunge niciuna in rai! Dar rau de voi barbatii, ca voi aveti sperma si la batranete :-D ) "

mam saturat sa iti repet acelasi raspuns de mii de ori ... tam mai zis : ciclul este de la cadere , pierderea spermatozoizilor in conditii vitrege nu este de la cadere ; pierderea in conditii vitrege este involuntara , dar pierderea in conditii in care ciclul si scurgerea pot fi invinse devine un pacat + ca adam si eva nu aveau ciclu si scurgere inainte de cadere ... asta e diferenta , si de aia femeia care nu si-a invins ciclul este pacatoasa ; la fel si cu barbatul care nu si-a invins scurgerea ... nu are rost sa iti tot repet acelasi lucru , cat timp tiam mai explicat asta pe pagini km-etrice ...

emanuel2007 28.04.2009 19:46:42

" Poate si ce ai citit tu despre Maica Domnului ia inteles gresit. Ea a fost fecioara inainte, in timpul si dupa nastere, si nu a mai avut dupa aia viata sexuala, asta este credinta ortodoxa.
Si chiar daca sa zicem nu ar mai fi avut nici ciclu (nu e imposibil), nu inseamna ca asta e calea pt toate muritoarele. Ca nici noua nu ni se cere sa-l nastem pe Hristos in trup, fara barbat, sau sa ramanem fecioare dupa nastere. "

Maica Domnului nu a avut ciclu , deoarece asta e pacat , e o stare necurata si nefireasca ...

daca ea nu a avut asta nu a avut nici o legatura cu faptul ca trebuia sa nasca pe Hristos , ci doar cu faptul ca este pacat , iar ea nu a pacatuit toata viata ; si sfintele si-au invins ciclul si asa au ajuns sfinte , dar asta nu inseamna ca prin asta au ajuns sa nasca pe Hristos :24: ...

emanuel2007 28.04.2009 20:00:02

" Nu stim noi cum a fost omul inainte de cadere. Probabil isi putea controla activitatile trupului, sufletul era stapan peste trup, asa zic unii parinti. Hai sa zicem ca nu se pierdeau nici ovule, nici spermatozoizi. Insa nu asta ni se cere noua pentru mantuire, sa devenim in TRUP ca Adam si Eva. Poate ni se va da asta la Inviere (si mult mai mult), dar Hristos cand ne spune cum sa ne mantuim, ne spune alte lucruri - sa ne iubim aproapele, sa-l iubim pe El, sa nu ne desfranam etc. "

nu stii tu , sau teologii , insa sfintii stiu cum e treaba ...

iata : preasfintul ioan din carpati , un pustnic cu viata sfanta , avea puterea sa se faca invizibil , nu a mancat si nu a baut apa zeci de ani , a stat imbracat zeci de ani numai intr-un sac , fara sa aiba casa sau foc , si dormea asa prin codri si iarna , fara sa pateasca nimic ; el insusi zicea ca nu mai simte frigul sau foamea sau setea deloc ... ce spui despre aceste stari de sfintenie autentica ? sunt ele dupa inviere sau acuma , in viata asta ? deci , ce crezi , PS ioan pustnicul , mai avea scurgeri ??? ia gandeste-te , daca avea puterile de mai sus , crezi ca a-si infrana scurgerile mai era o problemuta cat de mica pentru el ??? nu mai era ...

stii ce este mantuirea ? una este mantuiala , adica a face unele porunci , si alta este mantuirea : mantuirea deplina este inceputul sfinteniei , adica atunci cand omul ajunge la rugaciunea vazatoare si nu mai are tulburari sau lupte ... cine nu are mantuire deplina mai sta si in iad , nu numai in rai , in functie de starea lui ... deci , mantuirea nu inseamna a ajunge la starea lui adam si eva de dinainte de cadere , deoarece nici macat Hristos nu avea intr-u totul starea lor ... Hristos , s-a vazut , in gradina ghetsimani s-a infricosat , insa adam inainte de cadere nu s-ar fi infricosat absolut deloc in aceeasi situatie cu a lui Hristos , ci ar fi avut o stare perfecta , ingereasca ... insa frica lui Hristos din gradina ghetsimani nu a fost pacat , din cauza ca El imediat zicea : " dar nu voia Mea sa fie ci a Ta " ... deci chiar si Hristos avea o frica de suferinta , care nu e pacat , insa e o slabiciune fara de greseala ; asta nu o avea adam si eva in rai ...

deci noua nu ni se cere sa ajungem la starea lui adam si eva din rai , insa ni se cere sa invingem pacatul asa cum si ei nu aveau pacate ... noi avem si pacate , si greseli , dar si acea frica care Insusi Hristos o avea , iar adam si eva nu aveau nici pacate nici greseli nici frica in rai ...

noua , pentru mantuire ni se cere sa nu mai avem pacate , pentru desavarsire ni se cere sa nu mai avem greseli , asa cum era Hristos ... astea sunt cele doua etape care ni se cer noua ...

insa : la prima etapa , mantuirii depline , nu au ajuns decat sfintii , iar la a doua etapa , aceea de a nu mai avea nici greseli , au ajuns , zice sf isaac sirul , numai cate un sfant in fiecare generatie cel mult ...

deci macar sa ajungem noi la prima etapa , mantuirii depline , ca asta inseamna ca nu mai mergem deloc in iad , si tot va fi bine de noi ... iadul inseamna chinuri , de aia ...

emanuel2007 28.04.2009 20:06:23

" Textul despre 'iconomia' in mesajul urmator.
Te rog, te rog insa: cand iti scriu eu un mesaj nu raspunde cu 10! Nu e drept asa! Tu sustii sus si tare ca trebuie omul sa aiba copii, 20 de copii, copii handicapati, etc, deci tine seama ca eu am un copîl de crescut iar tu nu, deocamdata.
Insa nu te supara, ca nu vreau sa te jignesc! "

la mantuire nu merge cu " motive " din astea ... sa nu crezi ca un pustnic nu are si el o cruce de dus , sau ca curcea lui e mai usoara ; nu e ... deci , descurca-te , fa poruncile si ai sa te mantuiesti , asta e valabil la oricine , si la pustnici ... nimeni nu ne iarta daca nu credem si nu ne pocaim ... e greu , dar asta e adevarul ; nu putem micsora adevarul dumnezeiesc entru ca noi suntem slabi si pacatosi ... asta e conditia mantuirii , deci curajul e solutia nu frica si lepadarea ...

gandeste-te ca vom fi judecati de Dumnezeu , de ingeri si sfinti , care ei au realizat poruncile si curatia trupeasca si sufleteasca ; iar la judecata nu mai exista mila , ci numai dreptate ; aici e mila , prin faptul ca ni nu simtim nici 10% din chinurile care ni se cuvin pentru pacatele noastre ; dar imediat dupa moarte le vom simti in intregime ... deci pana atunci nu mai e timp de pierdut , ci pocainta e singura noastra salvare ...

emanuel2007 28.04.2009 20:28:03

:24:...

" Notiounea de iconomie (deci, si de pogoramant, care este o varianta mai mult latinizanta, traducerea cuvantului dispensa, daca nu ma insel) nu vine de la teologii modernisti sau din minti pacatoase, ci a fost introdusa de sf. Vasile cel Mare in Epistola catre Amfilohie. El spune acolo ca in anumlite cazuri, cand este in joc mantuirea cuiva, este bine sa nu se aplice canoanele cu strictete, pentru a nu se strica economia (adica planul de mantuire) al lui Dumnezeu. Deci PENTRU MANTUIRE, canoanele se pot aplica in feluri diferite sau chiar nu se aplica. La ortodocsi, canoanele nu sunt vazute ca legi, ci ca indreptar, ajutor, si abaterea de la ele este necesara si dorita de multi parinti. "

crezi ca eu nu stiu ce e aia economie ??? :24:

problema nu e asta : problema este ca tu greseti cand zici ca dispensa de poruncile dumnezeiesti , de dogme , sau canoane , poate duce la mantuire vreodata ... nu duce la nici o mantuire ... mantuirea nu poate fi pentru unii in poruncile dumnezeiesti , in canoane si dogme , iar pentru altii in pacate ... :24: ... asta e buna , de gluma ... mantuirea este pentru toti aceeasi : in poruncile dumnezeiesti , in canoane si in dogme ... nu exita mantuire deplina in afara acestora ... DAR , care insa e scopul dispensei ? de ce foloseste biserica dispensa ? pai pentru ca exista si oameni mai slabi , care nu pot sa inteleaga poruncile , dogmele si canoanele , adica nu pot intelege ortodoxia , si lor li se pare ca e ceva exagerat ... din cauza asta se face dispensa de canoane , dogme , porunci , pentru a le da timp de pocainta si acelora mai slabi ...

INSA , in bis ortodoxa , dispensa , nu este nelimitata !!! daca era nelimitata , atunci puteam sa primi in bis ortodoxa si pe atei , si pe orice eretici , si pe iudei si mahomedani si budisti , si sa ii spovedim pe toti ... insa asta nu e posibil ... deci dispensa are o limita in bis ortodoxa ! limita aia au pus-o sfintii parinti , de-a lungul veacurilor , si tot sfintii au zis : " cine crede ca poate avea mai multa mila decat sfintii parinti ( adica sa aplice dispense mai mari decat sfintii parinti ) este ratacit , inselat " ...

deci , dispensa are o limita ... ei , in veacurile trecute , nu exista ecumenismul , care nu e alteva decat o dispensa ; nu exista o dispensa atat de mare ca ecumenismul , asta e ceva nou in bis ortodoxa , e o mila mai mare decat a sf parinti !!!!!!!! de aceea toti parintii cu viata sfanta din vremurile astea au zis despre ecumenism ca e o dispensa periculos de mare , si au numit-o de-a dreptul erezie , pe fata ... si asta si este : ecumenismul este o inselaciune , care insa nu si-a dat INCA ! arama pe fata ... de aceea noi asteptam ca ecumenismul sa isi dea arama pe fata , si cand si-o va da , atunci ecumenistii vor cadea in afara bisericii ortodoxe si vor fi anatemizati ; asta o spun proorociile , se va intampla inevitabil ...

apoi , tot asa o inselaciune , este si dispensele astea mult prea exagerate care au aparut in ultimul timp in privinta pacatelor trupesti ; una din aceste dispense exagerate este si dezlegarea asta la anticonceptionale ... nici un parinte cu viata sfanta din ultimul timp nu a dat dispensa la asa ceva , ci toti au fost fermi impotriva oricarui anticonceptional , de orice forma ... deci dispensa la anticonceptionale este una exagerata , deoarece intrece mila sfintilor parinti , iar preotii care fac dispense din astea le fac pentru ca nu au nici o experienta induhovnicie , cu toate ca ei cred ca au , si isi vor osandi sufletele la iad impreuna cu ale celor pe care ei i-au dezlegat ...

deci , dispensa in bis ortodoxa , acuma a atins in general un nivel exagerat de mare , periculos de mare , care in viitor va duce la o schisma ; aici se va implini cuvantul sf parinti : " cine crede ca are o mila mai mare decat sfintii este inselat " ... consecintele acestor dispense exagerate nu au ca scuza ca acuma sunt vremurile antihristice ; nu au nici o scuza ; ele se datoreaza faptului ca duhovnicii nu respecta invataturile sfintilor parinti , si vor duce bis ortodoxa de rapa ...

dar ma rog , timpul va vindeca toate ranile din bis ortodoxa, prin curatarea de putregai , cum a zis si par arsenie boca ...

emanuel2007 28.04.2009 20:33:51

" Daca tu, Emanuel, te opui si spui ca vom merge in iad toti cei care o vom aplica (preoti sau mireni), atnci te gasesti in afara credintei ortodoxe si esti influemnat de dreptul canonic catolic (cum se aplica el pe vremuri).
Sfantul Evloghie, patriarh al Constantinopolului, (581-607) a spus: "Iconomia poate fi practicata in mod drept de fiecare data cand doctrina credintei ramane intacta" Cu alte cuvinte, iconomia priveste implicatiile practice ale credintei crestine. de ex. nu se poate spune prin icoomia unui om ca de fapt sunt doua persoane nu trei in Sfanta Treime. "

iar te contrazic : dispensa se poate face si in dogme : sf Vasile cel mare a facut dispensa o vreme de dogma sf Treimi !!! adica o vreme nu a mai predicat in biserica ca Duhul sfant este Dumnezeu , Persoana Dumnezeiasca ; cu alte cuvinte reducea Treimea la doime , asta e erezie in dogma ... :4: insa el nu atacat dogm in intreaga biserica ortodoxa , ci numai in biserica unde slujea el nu mai predica dogma sf Treimi ...

dupa cum vezi io nu sunt in afara bisericii ortodoxe , cum ai zis , insa nici nu cred ca daca se depaseste limitele impuse de sf parinti va fi bine ... a face dispensa in limitele indicate de ei , mai avem nadejde de mantuire , chiar daca slaba ; insa daca aplicam dispense mai mari decat sf parinti , nu prea mai sunt sperante , ci se prevede un viitor sumbru pentru cei mai multi : o schima ...

emanuel2007 28.04.2009 20:45:46

si oricum , si cand sfintii faceau pogoraminte , ei erau constienti ca pogoramantul = iad , de aceea ei nu se bucurau absolut niciodata de una ca asta ... stiau ca isi cufundau sufletele in iad pentru altii ... si de aia ei au stabilit niste limite rezonabile ...

emanuel2007 28.04.2009 20:47:16

iti dau si un exemplu graitor : Mantuitorul a mers la sinagoga iudaica 30 de ani , lucru care este necanonic si erezie , insa scurgere nu a acceptat niciodata sa aiba ... la fel si Maica Domnului ...

emanuel2007 29.04.2009 10:14:37

deci , folosi prezervativul este un pacat la fel de mare ca si masturbarea si onania , si se canoniseste cu 40 de zile de post aspru , sau daca nu cu oprire de jumate de an de la sfintele taine ... preotii care fac " dezlegari " la asa ceva nu sunt nici pe departe in duhul sfintilor parinti , ci sunt inselati si rataciti , si nu fac altceva decat sa pregateasca venirea lui antihrist pe pamant ... si calea pe care merg acesti preoti si mirenii care fac pacate de astea nu e o cale care sa duca catusi de putin la mantuire ci duce aici pe pamant la marea schisma ( mai mare decat aia din 1054 ) care va fi in curand , iar dincolo duce la iad ... deci e de asteptat ca toti ( in general ) acestia care fac acuma " pogoraminte " din astea sa se separe de biserica ortodoxa cand va veni acea mare schisma ... este un lucru inevitabil si proorocit de altfel de sfinti ... aceste " pogoraminte " nu sunt pogoraminte cu adevarat ci inselaciune de la vrajmasul ... si asta e valabil si in ce priveste miscarea ecumenista ...

io atata am avut de spus ; daca ei vor sa faca asta nu au decat ; io nu ma mai bag in blestematia lor ...

emanuel2007 29.04.2009 10:40:09

ca o ultima precizare , acest soi de oameni , preoti sau mireni care fac asemenea " pogoraminte " sunt numai formal in biserica ortodoxa , sau cel mult asa cum zicea si parintele proclu : cu un picior in biserica si cu unul in afara ei " asta in prezent , insa , in viitorul apropiat vor cadea , majoritatea din ei , cu ambele picioare in afara si vor deveni definitiv anatema ; imi pare foarte rau sa spun asta , este foarte trist si tragic , da nu am ce face : trebuie spus si adevarul , pentru ca macar foarte putini care mai sunt oarecum constienti si mai cred in proorocii , sa le mai vina cat de cat minte la cap ; deci o spun din compatimire , nu din judecare : io nu am nimic cu cei care vor sa mearga pe alta cale si care cred ca calea lor e buna si mantuitoare ; asa cum nu am nimic si nu ma bag in treburile sectantilor , asa nu ma bag nici in treburile celor care vor sa mearga pe calea " pogoramintelor " diavolesti ...

este inevitabil : ce e scris ca va fi oricum va fi , indiferent ce vom face noi ...

Fani71 29.04.2009 10:57:09

Emanuel, sa ma ierti de gluma, dar felul nostru de a scrie aici ne reflecta apartenenta sexuala: eu vorbesc ciclic, iar tu ai scurgeri de vorbe! ;-)

Eu ma opresc aici. Am impresia ca este un fel de dialog al surzilor intre noi:
Eu il citez pe sf Vasile care zice ca ecoomia este spre MANTUIRE, iar tu imi zici in urmatoarele zece mesaje ca o sa-i manance iadul pe cei care aplica economia. Eu speram sa ma intalnesc in rai cu el.

Toate cele bune si Dumnezeu cu tine, Emanuel! - La urmatoarele zece mesaje nu mai raspund.

emanuel2007 29.04.2009 11:20:38

"Eu ma opresc aici. Am impresia ca este un fel de dialog al surzilor intre noi:"

da , este un dialog al surzilor ... io nu am nici o treaba sau tangenta cu oameni , preoti sua mireni , care fac asemenea pogoraminte , la pacate de talia masturbarii ... asta imi provoaca greata ...

" Eu il citez pe sf Vasile care zice ca ecoomia este spre MANTUIRE "

nu am zis ca toate pogoramintele duc la iad ; am zis ca cele care erau in limitele indicate de sfintii parinti erau oarecum o pogorare in iad , insa cu mari sanse de a ajunge la mantuire totusi ; asta si era rostu lor , sa aduca mantuirea ... daca se fac pogoraminte in acele limite , atunci sansa este ca cei buni din biserica sa atraga pe cei rai ( rai sunt aceia care au avut nevoie de pogoraminte ) la bine si mantuire ...

insa " pogoramintele " care se faca acuma intrec cu mult limitele acceptabile , si astea nu duc pe nimeni la nici o mantuire , ci duc la iad pe aproape toti ... ele nu au nici un rost bun , si nu sunt " pogoraminte " , asa cum zic cei slabi ca sunt , ci sunt inselaciuni ... diavolul poate lua si masca pogoramantului , ce crezi ? daca se face el si in chipul lui Hristos , crezi ca nu poate sa apoara si sub masca pogoramintelor ?!?!?! poate , si inca foarte usor ... aceste " pogoraminte " foarte exagerate nu vor avea ca efect sa atraga pe cei rai la bine si mantuire , ci exact din contra : vor atrage si pe cei bunisori la rele ( si bunisori is cam toti din biserica ortodoxa , mai ales mirenii nu depasesc acest nivel ) , si in final va duce la marea majoritate din ortodocsi la schisma de biserica ortodoxa ... in final toti acestia vor deveni adepti ai antihristului ...

deci aceste " pogoraminte " nu sunt ceea ce par , ci un diavol mascat sub aparenta binelui , o ortodoxie falsa , care nu slujeste la binele nimanui , ci la venirea lui antihrist si la marea apostazie din vremea lui ... iar vremea lui este acum ...

ia gandeste-te : ai vazut tu la sfintii parinti , pe vre-o undeva , sa se fi facut vre-odata in istoria crestinicsmului , pogoraminte la masturbare ? sa zica un duhovnic unui credincios mai slab : hai fa masturbare ca nu e nimic ? si sa nu ii dea canonul necesar de 40 de zile de post aspru sau de jumate de an de oprire de la sfintele taine ? nu exista asa ceva in istoria crestinismului ! ori metodele anticonceptioale neabortive , sunt pacate la fel de grele ca si onania si masturbarea ; iar cele abortive sunt ucideri de prunci ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:27:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.