![]() |
Citat:
Nu îndrăznesc să consider religia islamică a fi responsabilă pentru dezvoltarea fundamentalismului religios (deși cei mai mulți dintre teroriștii zilelor noastre aparțin acestei religii) pentru că este posibil ca, într-adevăr, fundamentaliștii islamici să se îndepărteze de preceptele coranice, necinstindu-și astfel propria religie. Ceea ce știu sigur și, din acest motiv, am curajul să susțin fără nicio ezitare este faptul că religia creștină este în totalitate INCOMPATIBILĂ cu păcatul fundamentalismului. În primele secole (și chiar în zilele noastre, în statele în care creștinii sunt încă persecutați), milioane de creștini și-au dat viața pentru Hristos, devenind astfel martiri. Totuși, deși persecutați în mod nejustificat de către autoritățile romane, credincioșii lui Hristos nu au fost niciodată violenți față de prigonitorii lor. În acest sens, un exemplu relevant de consecvență în credință și dragoste față de dușmani îl constituie moartea primului martir creștin - Sfântul Ștefan - care, mărturisindu-L pe Domnul Iisus până la ultima suflare, s-a rugat lui Dumnezeu pentru iertarea călăilor săi. Doamne ajută! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ati folosit de multe ori termenul "fundamentalist". Ce intelegeti prin el? Si care ar fi pacatul fundamentalismului? Citindu-va postarile, inclin sa cred ca faceti confuzie intre fundamentalismul crestin si cel islamic. Inca o data, iertare. P.S. atentatul din Oslo nu are legatura cu crestinismul sau cu fundamentalismul crestin ci cu paranoia. |
Citat:
Da, sunt creștini doar cei care doresc să-L iubească pe Domnul nostru Iisus Hristos. Dumnezeu ne respectă libertatea de a alege între bine și rău (liberul arbitru), pentru că... ne iubește. Iubirea Sa nemărginită îi include (în mod surprinzător pentru noi, cei atât de puțin capabili de a ne accepta adversarii) și pe cei care-I neagă existența. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Cel care v-a spus că, prin Botez, ați devenit creștin, a avut dreptate, în sensul că harul primit prin Taina Sfântului Botez rămâne în sufletul dvs (Dumnezeu nu-Și ia darurile înapoi...), dar acest har nu anulează libertatea umană. Vă puteți îndepărta de Dumnezeu, aveți posibilitatea de a nega credința cea adevărată, chiar dacă sunteți botezat și (din nou un fapt ce depășește capacitatea de înțelegere a rațiunii noastre limitate), chiar dacă respingeți prezența lui Dumnezeu în viața dvs. El continuă să vă iubească și să aștepte să faceți fie și numai un singur pas către El... pentru ca El să parcurgă tot restul distanței către inima dvs. :) Evident, nu trebuie să luați în sens literal ceea ce am scris mai sus pentru că, în realitate, între noi și Dumnezeu nu există nicio distanță, El fiind omniprezent. :) Deși știu că sunteți ateu și vă este greu să înțelegeți bucuria credinței (pentru că, probabil, nu ați trăit-o niciodată), nădăjduiesc și vă doresc din tot sufletul să primiți minunatul și sfântul dar al iubirii și încrederii în Dumnezeu, astfel încât să puteți înțelege, din proprie experiență, dorul irezistibil și supranatural ce l-a îndemnat pe Evanghelistul Ioan să adreseze creștinilor această impresionantă întrebare retorică: "Cine este cel ce biruiește lumea, dacă nu cel ce crede că Iisus este Fiul lui Dumnezeu?"! |
Citat:
|
Citat:
Din exprimarea dvs. inteleg ca majoritatea preotilor daca nu chiar toti detin cate un maseratti in garaj. In Romania sunt peste 15.000 de preoti. Cam cati estimati sa aibe un maserati? 10.000? 7000? 5000? 2000? 100? 10? 2? Credeti ca sunt macar doi la dumneavoastra in oras? Dar in Romania? Daca tot folositi pluralul "preoti" ar trebui sa fie macar doi, nu? Vi se pare onest intelectual sa folositi articolul hotarat "preotii" atunci cand cunoasteti doar o (1) singura persoana in cauza? |
Citat:
|
Citat:
Cand afirmi "nu toti au maseratti" lasi sa se inteleaga ca totusi au multi. Trebuie sa zici asa: "din cate eu cunosc doar un (1) preot (din 15.000) are maserati si mi se pare o nedreptate strigatoare la cer sa se foloseasca articol hotarat: preotii au maserati!" Apoi, da, voi incerca sa iti explic cum e cu masinile scumpe. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Vă mulțumesc mult pentru informații. Nu știam că termenul "fundamentalist" poate avea și sensul explicat în link-ul indicat de dvs. Chiar este o informație deosebit de interesantă. Da, eu foloseam acest termen referindu-mă la fanatism, la păcatul de a ucide în numele credinței. Mă bucur că am aflat ceva nou: faptul că termenul "fundamentalism", în sens creștin, poate avea și o semnificație pozitivă. Dumnezeu să fie cu dvs. :) |
Citat:
Inteleg "figurile de stil" domnule Ai2. Constructia de spitale versus constructia de biserici este una dintre aceste figuri de stil ateiste. Mai ales cand e folosita in contextul atentatelor din Oslo. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cred că Ioanna s-a referit la faptul că "fundamentalismul" în sens neoprotestant ține de convingerile personale, neavând legătură cu fanatismul. Fără îndoială, datoria noastră este aceea de a rămâne ortodocși, fii credincioși ai sfintei noastre Biserici, indiferent de împrejurări, deoarece această Biserică a păstrat neschimbată învățătura lui Hristos. Totuși, nici nu-i putem acuza pe creștinii din alte confesiuni de "fundamentalism" în sens extremist (fanatism, intoleranță ș. a. m. d.). Ei sunt creștini asemenea nouă, crezând în adevăratul Dumnezeu - Sfânta Treime - și în principalele adevăruri de credință (Întruparea, Jertfa și Învierea Mântuitorului, viața veșnică, existența Revelației naturale și supranaturale etc.). În plus, "fundamentalismul" în sens protestant, din câte înțeleg (până astăzi n-am știut nici eu) desemnează o mișcare ce a combătut anumite idei incorecte specifice modernismului. Cred că de aceea colega noastră a menționat faptul că, într-un anumit context, conceptul "fundamentalism" poate avea o conotație pozitivă. P. S. Din mesajul dvs. reiese că sunteți un creștin ortodox convins. :) Mă bucur. Bine ați venit pe forum! :) |
Citat:
Doamne ajută! |
Dacă a fi fundamentalist înseamnă a avea convingeri fundamental creștine, dacă a fi fundamentalist înseamnă a avea drept fundație pe Cristos, atunci aș vrea să fiu un astfel de fundamentalist. Sper să ajung să fiu un bun fundamentalist și să mor în naceastă stare.
În practica de pe teren, termenul de "fundamentalist" este folosit de fundamentaliștii atei și democrați la adresa celor care au alte convingeri decât ei, cu intenția conotației negative. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Chestiile de doi lei de genu' mai citeste nu va avantajeaza! |
Citat:
|
Bine, fie cum spui tu, sunt într-o eroare. Am spus "mai citește" pentru a înțelege doctrina markistă, în nici un caz pentru a mă da mare și a te pune în inferioritate. "Fiecare pasăre pe limba ei piere", știi tu!
Spune tu atunci te rog în ce credea (din punct de vedere religios) Stalin. |
O, Doamne....Unde ajunserăm de la psihopatul care a ucis zeci de ființe mai mult ori mai puțin inocente...Iar ce au fețele bisericești e pb lor, important e că mulți nu dau din ce au celor pe care îi păstoresc, mai real, mai....virtual...
|
Citat:
Uita-te putin pe forum la topicuri mai delicate. Crestinii sunt cei care adopta ideile radicale, in timp ce ateii sunt foarte liberali, ceea ce nu se poate spune despre comunisti. Un alt argument pentru non-ateismul comunistilor (pe care nu are rost sa-i impart in stalinisti/leninisti/etc) este faptul ca genetica a fost decretata stiinta chiabura si declarata falsa. Cam cum fac crestinii cu evolutionismul. Ce motive ar fi avut un ateu care isi bazeaza multe argumente pe evolutionism sa respinga genetica, una din cele mai clare dovezi pentru evolutie? Si de ce ar fi inlocuit-o cu o pseudo-stiinta care a infometat milioane de oameni (si semana cu inteligent design)? Comunistii au imbratisat ideologia ateista atat cat le-a convenit. Spune ateismul ca nu exista fiinta superioara? Perfect, luam noi locul zeilor! Asta nu e o atitudine ateista! O alta manifestare religioasa era de exemplu 23 august sau echivalentul rusesc. Cuvantarile de lauda aduse conducatorului iubit sunt foarte similare in idei cu cele crestine (or fi si cu cele musulmane de exemplu dar pe acelea nu le cunosc prea bine). Conducatorul era iubit, atotputernic (sau cel putin mai puternic decat imperialismul capitalist), atotstiitor (securitatea era mereu atenta), ori asemenea manifestari nu sunt nicidecum speficice ateismului. Comunistii s-au autoproclamat zei pe pamant, avand inclusiv drept de viata si de moarte asupra "supusilor". Eu incerc sa va convin prin argumente ca am dreptate, nu cu arma in mana, asa ca teroristul crestin despre care e vb in acest topic. E drept ca au mai daramat si biserici comunistii dar asta ar fi facut si adeptii altor culte. Nu trebuie sa fii ateu ca sa darami biserici. Ma opresc deocamdata aici. |
Citat:
Asa, spre distractia ta...si a cameramanilor...si ca sa ai tu inspiratie cand folosesti figurile de stil... Sau preferi articole bombastice: „Haoleu, vino sa vezi cum au venit ierarhii cu limuzinele de lux, fratioare!!!”. Cand ma duc si eu curios, „limuzinele de parada” erau la fel ca masinile parcate pe o strada marginasa din orasul meu. Va rog domnule Ai2 nu-mi veniti cu slogane de la sedinta PSD din Incuiatii din Vale: jeep, audi, range rover. Traim intr-o tara in care jeepurile si audi sunt vazute la orice intersectie a unui oras mare. Nu mai traim in anul 1973. Iar preotii locuiesc in case, normal, ca in rulote traiesc doar hippies. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Preotii de care vorbesti cersesc non stop bani de la buget. Se plang ca au zalarii de cateva sute de lei si totusi isi permit masini de lux. Exact ca interlopii care primesc ajutor social. Si totusi, voua nu va bate nimic la ochi! |
Citat:
|
Citat:
P.S. "Vin-o" se scrie "vino"!:77: |
Citat:
|
Citat:
Atunci nu mai afirma: „Preotii au Maseratti” Scoate pluralul si articolul hotarat! Citat:
Vor umbla in masini decente, potrivite cu statutul lor. Patriarhul va umbla in audi A8 macar ca merita un avion particular frumos, elegant si nou. Nu orice stift. Este unul dintre cei mai importanti oameni de stat din Romania. Nu e Ai2, un ateu intre atei, nu e un ortodox intre 20.000.000 si nu e un simplu penticostal intre alti 400.000, intelegi? Te rog lasa sloganele egalitariste! Citat:
Citat:
Oricum imi cer scuze ca m-am cam ambalat si oricum suntem offtopic, urari de bine! |
Citat:
|
Citat:
Acuma putem reveni la subiect? Care din cele zece porunci nu se potrivesc cu discursurile sau actiunile dictatorilor? |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 23:58:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.