Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Catedrala Mantuirii Neamului pentru ce? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13145)

ai2 02.08.2011 09:17:41

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 384711)
La noi Biserica a fost (si) un motor al propagarii ideii nationale, menite sa unifice si sa omogenizeze asperitatile statului national, de aceea Catedralele nu sunt doar Case ale Domnului cat si monumente ale unei identitati nationale. Ideea construirii unei Catedrale a Neamului- chintesenta a unei etnicitati nascute intru ortodoxie,care sa revitalizeze viata comunitara si sa conduca la o renastere spirituala, nu-mi displace, insa materializarea acestei „identitati” ar fi trebuit sa vizeze eternitatea, sa fie convertibila intr-o valoare a patrimoniului universal. Identitatea nationala nu poate fi privita decat in interiorul binomului identitate-universalitate, deci din aceasta perspectiva, in opinia mea ,proiectul e un esec al arhitecturii eclesiastice.

Propaganda nationalista face casa buna cu religia.
Biserica nu a avut nicio legatura cu identitatea nationala niciodata. Este o minciuna propagata in mediile bisericesti pentru a-si gasi o utilitate. Biserica a fost interesata doar de bani si nu de vreun nationalism.

DragosP 02.08.2011 11:51:53

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 384942)

...și multiculturalismul cu ateismul...

În altă ordine de idei, n-am înțeles de ce a face săli de sport/a face sport ar fi o prioritate mai mare decât a face biserici/educație spirituală/religioasă.

AlinB 02.08.2011 11:59:10

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 384765)
din cat am intele, stadionul a costat vreo 146 milioane de euro.
pana la 600 e o diferenta ...

Pai diferenta inca nici nu e suficient de mare intre cei care au nevoie doar de fotbal si cei care au nevoie de Dumnezeu.

Asa ca idee..

Acum, ca proiect eu am mai scris ca nu ii vad rostul, mai ales raportat la costuri si nevoia de bani care o are Biserica in tara, proiectul a fost conceput probabil ca o sugativa care sa traga banii Bisericii din alte locuri unde ar fi putut fi cu mult mai lucratori, pe de alta parte putem sa ne gandim si ca are valoare de mesaj pentru cei care cred ca BOR este un organism anacron si fara putere, mai ales avand in vedere si locul unde este amplasata pana la urma..

Cred ca Dumnezeu stie cel mai bine care sunt adevarate ratiuni din spatele acestei constructii, care este miza reala si ce am pierdut si castigat prin asta..

Poate vom afla si noi dar mai in timp asa..sau poate niciodata in viata asta.

Florin-Ionut 02.08.2011 12:09:10

Acum două Duminici, părintele ne-a reținut imediat după Liturghie pentru cîteva anunțuri foarte importante. Primul - că a fost ziua preafericitului și a trebuit să-l laude și el puțin... În fine.

Apoi ne-a explicat că au venit niște chitanțiere de la București ca să facem donații pentru catedrala mîntuirii și că, dacă nu dăm bani păstrîndu-i pentru săraci în loc, ne asemănăm lui Iuda trădătorul care a considerat că mai bine vinde acel mir scump decît să-l ungă pe Hristos. Auzi, ce comparație a găsit de cuviință să facă! La faza asta m-am întors și am ieșit ostentativ prin mulțimea care asculta cuminte lamentațiile protopopului.

Fraților, ajutați săracii cu puținii bani pe care îi aveți de dat!

AlinB 02.08.2011 12:24:17

Pai cu ce-L unge si cea mai mega-super-ultra-catedrala pe Hristos?

Nu L-ar unge mai bine cele cateva sute/mii de biserici care se puteau construi cu aceeasi bani si care ar fi putut adaposti de cateva zeci sau sute de ori mai multi credinciosi in toata tara?

Construirea de manastiri acolo unde calugarii traiesc in cate o casuta amarata de pe o zi pe alta din mila catorva credinciosi si mergand la cersit prin parohii din toata tara?

Ma intreb totusi, acela era un preot bun si aceea sa fi fost singura lui scapare?

Nu stiu daca iesitul ostentativ din biserica este o solutie, la fiecare revolta exista si riscul sa te bantuie spiritul intunecat a lui Luther, dar cred ca gestul mult mai discret a fiecarui credincios in parte de a lasa chitantierul in cauza gol ar fi un raspuns mult mai adecvat.

ai2 02.08.2011 12:51:59

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 384980)
...și multiculturalismul cu ateismul...

În altă ordine de idei, n-am înțeles de ce a face săli de sport/a face sport ar fi o prioritate mai mare decât a face biserici/educație spirituală/religioasă.

Exista cateva motive pentru care constructia unui stadion este "prioritara". In primul rand, cele doua nu se afla in vreo competitie. Exista un minister al sportului care se ocupa, incredibil dar adevarat, inclusiv cu constructia de stadioane, care intra si in responsabilitatea altor institutii. In schimb, alocarea de fonduri pentru biserici se bazeaza pe alt algoritm. Exista ministerul cultelor, care repartizeaza fondurile in functie de numarul de enoriasi ai fiecarei biserici. Acum, BOR vine si cerseste alte fonduri de la stat, desi s-a tot laudat ca vor fi folosite doar fonduri private. Nu inteleg ce concurenta ar fi intre doua constructii daca una este legala iar alta nu. Iar sportul te tine mai sanatos decat rugaciunile. Daca am face mai mult sport, nu ne-am mai baza pe copiat la bac, am construi un sistem medical sanatos, atunci minunile de multe ori penibile cu care se lauda crestinii nu si-ar mai avea rostul. Dar de ce sa nu ramana crestinul cu impresia ca are dreptate cand sta in mizerie?

AlinB 02.08.2011 13:12:34

In ceea ce priveste fondurile, iti dau dreptate, n-ar trebui sa primeasca 1 leu in plus fata de ceea ce este alocat in mod normal prin regula care ai enuntat-o.

In schimb, la restul afirmatiilor, da-mi voie sa spun ca daca n-am avea atei, am fi mai sanatosi, nu s-ar copia la bac, oamenii ar fi mai inteligeti, cu mai mult bun simt, n-ar mai fi crize, somaj, etc.

DragosP 02.08.2011 13:21:28

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 384995)
Dar de ce sa nu ramana crestinul cu impresia ca are dreptate cand sta in mizerie?

Culmea, creștinul are dreptate și când nu stă în mizerie.

Cât despre sănătare, sunt de acord cu tine: și sportul te ține sănătos.:71:

ioanna 02.08.2011 13:22:32

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 384942)
Biserica nu a avut nicio legatura cu identitatea nationala niciodata. Este o minciuna propagata in mediile bisericesti pentru a-si gasi o utilitate. Biserica a fost interesata doar de bani si nu de vreun nationalism.

Tu privesti lumea actuala total rupta de realitatea sec. XIX (uita-te la situatia din Transilvania si ce rol a jucat Biserica greco-catolica) sau per. interbelica (Biserica Ortodoxa) , ca sa nu mai spun de secolele anterioare. Pentru tine lume trebuie sa fie fara radacini. Poate ar trebui sa recitesti ce am scris in postul citat de tine: monument de identitate nationala. Tema identitara (in arhitectura) a fost amplu dezbatuta la inc. sec. XX

Citat:

Iar sportul te tine mai sanatos decat rugaciunile
Sanatatea e importanta atat sub aspectul fizic cat si psihic. In religie dominant e aspectul psihic in sport e cel fizic, insa fiecare deriva din celallat. Iti inteleg inversunarea impotriva construirii acestei catedrale, nu era tocmai momentul oportun sa o faca, insa incapatanarea ta de a demonstra inutilitatea acestui proiect denota simptomele cele mai triste ale superficialitatii gandirii.

ai2 02.08.2011 13:33:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 385003)
In schimb, la restul afirmatiilor, da-mi voie sa spun ca daca n-am avea atei, am fi mai sanatos, nu s-ar copia la bac, oamenii ar fi mai inteligeti, cu mai mult bun simt, n-ar mai fi crize, somaj, etc.

Pai oricum in Romania ateii sunt neglijabili asa ca afirmatia ta este adevarata pentru crestini si lor le datoram mizeria din tara asta. Cum am mai spus, ironia ma tine pe forum. Oamenii mai inteligenti sunt atei, deci fara atei inteligenta in niciun caz nu ar creste. Poate doar impresia ca sunteti inteligenti. Ateii, desi sunt cei mai potriviti pentru a ocupa functii de conducere, fiind mai inteligenti si mai pregatiti, nu au nicio sansa sa fie alesi de hoardele care voteaza dupa cum dicteaza preotul.
Nu inteleg cum poti sa spui ca fara atei ar fi mult mai mult bun simt. Trecand peste faptul ca in Romania numarul ateilor este neglijabil iar bunul simt la fel, nu pot sa cred ca n-ai vazut cum se comporta ultrasii huligani cand se da liber la moaste sau aghiazma. Aia nu pot sa-mi imaginez ca ar avea vreun atom ateu in ei si sunt niste salbatici. Mult mai civilizati sunt spectatorii de la un concert hip-hop sau rock, (chestii evident sataniste, Doamne fereste! ptiu ptiu ptiu) decat hoardele de ahtiati dupa moaste. Vorbesc desigur din experienta.
Eu ce am spus am spus bazat pe exemplul altor tari care au preferat o atitudine pragmatica in locul milogirii la sfinti si o duc mult mai bine. Daca "mai bine" este o notiune discutabila, ia-o in sensul "mai sanatosi", "mai inteligenti", "nu copiaza la bac".
Crede-ma, daca ar depinde doar de mine, inca s-ar mai da bani bisericilor, dar nu in halul asta. Unii sunt total pierduti fara busola denumita biserica si pentru ei e mai bine sa existe biserici. Unii spun ca fara D-zeu s-ar apuca de omorat oameni pe strada. Nu mai bine facem o biserica si ii lasa sa creada ce vor? O atitudine pragmatica si nimic mai mult.

ai2 02.08.2011 13:38:23

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385008)
Sanatatea e importanta atat sub aspectul fizic cat si psihic. In religie dominant e aspectul psihic in sport e cel fizic, insa fiecare deriva din celallat. Iti inteleg inversunarea impotriva construirii acestei catedrale, nu era tocmai momentul oportun sa o faca, insa incapatanarea ta de a demonstra inutilitatea acestui proiect denota simptomele cele mai triste ale superficialitatii gandirii.

Problema cu argumentul tau este ca rugaciunea s-a dovedit ca nu are efect. Superficialitatea este de partea celor care ignora dovezile. Inversunarea mea este indreptata impotriva gandirii religioase si doar pe cale de consecinta impotriva acestui proiect.

anita 02.08.2011 13:47:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 385003)

In schimb, la restul afirmatiilor, da-mi voie sa spun ca daca n-am avea atei, am fi mai sanatosi, nu s-ar copia la bac, oamenii ar fi mai inteligeti, cu mai mult bun simt, n-ar mai fi crize, somaj, etc.

Chiar si in conditiile in care avem atei se vede ca in tara asta mai este credinta prin binecuvantarile pe care ni le-a trimis Dumnezeu anul acesta:
ploaie la vreme potrivita ,arsita mai putina ,recolte bogate.
Doamne ajuta !

ioanna 02.08.2011 13:48:40

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385017)
Problema cu argumentul tau este ca rugaciunea s-a dovedit ca nu are efect. Superficialitatea este de partea celor care ignora dovezile.

Rugaciunea e intima si personala, pentru unii e o eliberare de stress, de tristete, aducandu-le o liniste launtrica, deci da, are efect psihic. Tu poti sa iti alegi alt remediu terapeutic pentru eliberarea de tensiunea psihica, daca rugaciunea iti provoaca dezgust, incerci dansul.

DragosP 02.08.2011 13:51:14

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385013)
Oamenii mai inteligenti sunt atei, deci fara atei inteligenta in niciun caz nu ar creste. Poate doar impresia ca sunteti inteligenti. Ateii, desi sunt cei mai potriviti pentru a ocupa functii de conducere, fiind mai inteligenti si mai pregatiti,

Inteligentu-le! Modestu-le! Marginalizatu-le!

anita 02.08.2011 13:57:09

Citat:

Pai oricum in Romania ateii sunt neglijabili asa ca afirmatia ta este adevarata pentru crestini si lor le datoram mizeria din tara asta. Cum am mai spus, ironia ma tine pe forum. Oamenii mai inteligenti sunt atei, deci fara atei inteligenta in niciun caz nu ar creste. Poate doar impresia ca sunteti inteligenti. Ateii, desi sunt cei mai potriviti pentru a ocupa functii de conducere, fiind mai inteligenti si mai pregatiti, nu au nicio sansa sa fie alesi de hoardele care voteaza dupa cum dicteaza preotul.
Nu inteleg cum poti sa spui ca fara atei ar fi mult mai mult bun simt. Trecand peste faptul ca in Romania numarul ateilor este neglijabil iar bunul simt la fel, nu pot sa cred ca n-ai vazut cum se comporta ultrasii huligani cand se da liber la moaste sau aghiazma. Aia nu pot sa-mi imaginez ca ar avea vreun atom ateu in ei si sunt niste salbatici. Mult mai civilizati sunt spectatorii de la un concert hip-hop sau rock, (chestii evident sataniste, Doamne fereste! ptiu ptiu ptiu) decat hoardele de ahtiati dupa moaste. Vorbesc desigur din experienta.
Eu ce am spus am spus bazat pe exemplul altor tari care au preferat o atitudine pragmatica in locul milogirii la sfinti si o duc mult mai bine. Daca "mai bine" este o notiune discutabila, ia-o in sensul "mai sanatosi", "mai inteligenti", "nu copiaza la bac".
Crede-ma, daca ar depinde doar de mine, inca s-ar mai da bani bisericilor, dar nu in halul asta. Unii sunt total pierduti fara busola denumita biserica si pentru ei e mai bine sa existe biserici. Unii spun ca fara D-zeu s-ar apuca de omorat oameni pe strada. Nu mai bine facem o biserica si ii lasa sa creada ce vor? O atitudine pragmatica si nimic mai mult.

Sunt foarte multi atei in Romania ,mai ales din cei tineri.
Un exemplu pragmatic al tarilor supercivilizate il reprezinta Japonia ,care nu si-a pus nadejdea in Dumnezeu si ai vazut ce nenorocire la centralele alea -nu se mai oprea focul.
Cum a ajutat inteligenta si stiinta in acest caz ?
S-a dovedit ca stiinta a fost neputincioasa.
Cat despre atei care sunt mai inteligenti ,te contrazic ,sunt si credinciosi mai putini inteligenti si atei la fel ,cu o inteligenta mediocra.
Dar deosebirea este ca primii prin credinta s-au luminat ,Dumnezeu i-a ajutat si si-au depasit nivelul intelectual.
Un exemplu este sf.Ioan de Kronstadt.

ioanna 02.08.2011 13:57:19

Citat:

În prealabil postat de ai2
Oamenii mai inteligenti sunt atei, deci fara atei inteligenta in niciun caz nu ar creste
Asta o putem incadra la gluma zilei. Ce are ateul in plus fata de un non-ateu? Deschidere spre cunoastere stiintifica au ambii, insa non-ateul are in plus o deschidere spre cunoasterea spirituala. IQ-ul unui om nu e direct proportional cu nereligiozitatea sa.

Adriana Cluj 02.08.2011 14:06:14

Poate ca, asa cum spuneu unii care au vazut in restul tariilor "civilizate", avem si noi nevoie de un monument religios impresionant, desi -nu-mi amintesc cine anume, un monah ortodox- cred ca Sofronie de Essex a spus despre Westminter Abbey, ceva de felul, "aici nu este nici un strop de har”.

Asa ca zic si eu ca daca trebuie un monument- sa se faca, daca-i musai-musai.

Daca insa cautam altceva avem unde gasi, intr-o bisericuta neinsemnata de lemn dintr-un colt uitat de tara putem gasi mai mult har decat in orice cladire impresionanta prin arhitectura ei.

ioanna 02.08.2011 14:35:45

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 385035)
Daca insa cautam altceva avem unde gasi, intr-o bisericuta neinsemnata de lemn dintr-un colt uitat de tara putem gasi mai mult har decat in orice cladire impresionanta prin arhitectura ei.

Asta asa este, catedrala nu este superioara din punct de vedere haric unei simple biserici, caracterul si arhitectura ei fiind doar diferente de ordin canonic si estetic. Eu privesc aceasta constructie ca un gest de putere explicit al romanitatii ortodoxe (reprezentata prin BOR), un "scut" de aparare a identitatii noastre spirituale si culturale in fata avantului cultelor eterodoxe din ultimele doua decenii si mai ales a spectacolului dezarmant al lumii in care traim, o rechemare la unitatea credintei. Gestul nu e unul nou, dorinta de a construi o Catedrala a Neamului exista inca din perioada interbelica, cand ideologia romaneasca era ortodoxista, chiar organizandu-se un concurs de idei in acest sens.

Adriana Cluj 02.08.2011 15:04:51

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 385035)
cred ca Sofronie de Essex a spus despre Westminter Abbey, ceva de felul, "aici nu este nici un strop de har”.

Am grestit. Cel care a spus aceste cuvinte a fost Vladica Ioan:

"....Urmând acest obicei, Vladica Ioan și-a exprimat dorința de a vizita și Catedrala Westminster. Este probabil ca odata sa fi fost un loc sfânt. În ciuda pagubelor pricinuite de Henric al VII-lea, Catedrala s-a pastrat în mod minunat ca o biserica în funcțiune. Dar, acum, nu mai poseda sfințenia pe care o avea odata ca o biserica straveche. Acum mergem sa o vizitam doar ca pe o atracție turistica londoneza.

A fost și Vladica sa o vada, și, dupa ce și-a petrecut puțin timp acolo, a plecat, spunând: „Aici nu este har deloc”. Este adevarat ca puteai gasi acolo ramașițele unor figuri celebre din Anglia, ale întemeietorilor politici ai țarii, ale scriitorilor, ale carturarilor, dar nu ale sfinților.

(Din cartea “Noi minuni ale Sfântului Ioan de San Francisco”, Editura Egumenița, Galați, 2004)

Lavrentiu 02.08.2011 15:42:51

Citat:

Draga ai2, cred ca esti de suficient de mult timp pe forum ca sa intelegi ca pentru noi Dumnezeu - si credinta noastra in consecinta - nu are scopul de a indeplini dorinte sociale sau de a ameninta cu pedepse.

Iar atunci cand consideri ca ateii sunt mai inteligenti (insemnand oare ca daca fugi de Dumnezeu devii mai 'destept'?), nu faci dupa parerea mea decat sa scoti din tolba de frustrari ale oricarui ateu.

Sper ca nimeni nu s-a simtit jignit de cuvintele tale, caci nici n-ar trebui. Orice crestin trebuie sa fie pregatit sa fie la fel de rigid fata de rautatile lumii ca un mort, ca unul care a murit tuturor acestor prostii.

gdf-fdc 02.08.2011 16:09:23

Citat:

În prealabil postat de Robertworld (Post 370923)
In timp ce verificam noutatile de azi, am dat si peste site-ul asta, de unde am aflat ca primaria capitalei doneaza 10 milioane pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. Si eu sunt revoltat in aceasta privinta, pentru ca nu ii vad rostul acum. Impart aceiasi idee cu tipul care a scris articolul ala si ma bucur ca el a incercat sa apere biserica, dar degeaba daca presa ataca zilnic Biserica Ortodoxa. Totusi, revenind la subiect, ce parere aveti voi despre Catedrala Mantuirii Neamului ?

Este un lucru FF BUN dar nu compenseaza SFINTELE BISERICI daramate de comunisti. cand se construieste ceva spre folos sufletesc sarim ca sacalii la gatul SF BISERICI dar cand se fac lucruri spre pierderea sufletului tacem.sunt pe acest forum cativa mucosi care sunt ff inversunati impotriva BISERICII ORTODOXE.

GLAdoS 02.08.2011 16:45:52

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 385028)
Un exemplu pragmatic al tarilor supercivilizate il reprezinta Japonia ,care nu si-a pus nadejdea in Dumnezeu si ai vazut ce nenorocire la centralele alea -nu se mai oprea focul.
Cat despre atei care sunt mai inteligenti ,te contrazic ,sunt si credinciosi mai putini inteligenti si atei la fel ,cu o inteligenta mediocra.
Dar deosebirea este ca primii prin credinta s-au luminat ,Dumnezeu i-a ajutat si si-au depasit nivelul intelectual.

Vorbesti despre Japonia ca si cum ar fi lovit in permanenta de zeitata in care crezi tu(desi se stie ca nu are nimic de a face cu zeitatea ci zona in care se alfa Japonia e predispusa la 4 dintre cele 5 mari calamitati ale Pamantului). Spune-mi, care cladiri din Romania o tara preponderent crestina ar supravietuii vreunui dezastru de o asemena aplitudine, sau macar la cele mai mici cu frecventa mai mare. Stiinta este singurul lucru care face posibila existenta in Japonia, si nenorocirea ce s-a intamplat la ei cu centralele respective ar fi fost la fel si in Romania poate chiar mai rau.

ai2 03.08.2011 09:34:15

Citat:

Hai sa asteptam recensamantul.

Citat:

Centralele care au avut probleme erau dintr-o generatie mai veche. Acuma intelegi cum a ajutat stiinta? Si nu trebuie sa neglijam faptul ca a fost totusi un cutremur foarte mare. Dupa cum zicea si Glados, cate cladiri din Romania ultraortodoxa crezi ca ar rezista unui asemenea cutremur? Cutremurul din 77 a avut 7,2 grade si a nivelat multe cladiri. Cutremurul din Japonia a avut 8,9 sau 9 grade si cateva reactoare mai vechi au avut probleme. Sesizezi diferenta?
Citat:

Ai luat un caz care nici macar nu-ti da dreptate si ai tras o concluzie care imi sustine afirmatia legata de inteligenta. Siinta s-a dovedit capabila acolo unde rugaciunea a dat gres pentru secole la rand.
Citat:

Ce am spus este un adevar statistic.

Citat:

Un exemplu nu dovedeste nimic. Eu discutam in medie. Si eu am un prieten olimpic international la fizica si foarte credincios dar aici pe forum aproape niciun crestin n-are habar ce inseamna stiinta. Toti comenteaza impotriva stiintei fara sa aiba habar despre ce vorbesc.

ai2 03.08.2011 09:35:12

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 385100)
Este un lucru FF BUN dar nu compenseaza SFINTELE BISERICI daramate de comunisti. cand se construieste ceva spre folos sufletesc sarim ca sacalii la gatul SF BISERICI dar cand se fac lucruri spre pierderea sufletului tacem.sunt pe acest forum cativa mucosi care sunt ff inversunati impotriva BISERICII ORTODOXE.

Cate biserici au daramat comunistii?
Cate biserici catolice au fost furate de ortodocsi in perioada comunista?

ai2 03.08.2011 09:37:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385029)
Asta o putem incadra la gluma zilei. Ce are ateul in plus fata de un non-ateu? Deschidere spre cunoastere stiintifica au ambii, insa non-ateul are in plus o deschidere spre cunoasterea spirituala. IQ-ul unui om nu e direct proportional cu nereligiozitatea sa.

Nu e gluma, e rezultatul unei masuratori cat se poate de stiintifice. Din pacate pentru voi, IQ-ul chiar este proportional cu nereligiozitatea. Desigur, discutam in medie. Iar despre ce are in plus un ateu fata de un religios, raspunsul este evident. Ateu nu-si pierde timpul cu chestii ireale.

ai2 03.08.2011 09:48:05

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 385092)
Draga ai2, cred ca esti de suficient de mult timp pe forum ca sa intelegi ca pentru noi Dumnezeu - si credinta noastra in consecinta - nu are scopul de a indeplini dorinte sociale sau de a ameninta cu pedepse.

Sunt de suficient timp pe forum pentru a intelege ca nu exista "noi" sau "voi". Exista o plaja larga de crestini. Unii toleranti, altii fundamentalisti.
Citat:

Iar atunci cand consideri ca ateii sunt mai inteligenti (insemnand oare ca daca fugi de Dumnezeu devii mai 'destept'?), nu faci dupa parerea mea decat sa scoti din tolba de frustrari ale oricarui ateu.
Nu fuga de D-zeu te face mai destept. Si nici ateu. Privind lumea in mod rational intelegi ca D-zeu este o notiune fara sens. Este un raspuns primitiv. D-zeu nu este necesar pentru a explica lumea. Mai mult, exista deja explicatii pentru aparitia zeilor in culturile primitive si supravietuirea acestora in culturile avansate. D-zeu este un fenomen psihic si nimic mai mult. Un personaj de basm pe care unii se chinuie sa-l potrivesca cu realitatea si comit atrocitati in timpul acestui proces. D-zeu a suferit un proces de evolutie in timp, ceea ce il face imperfect atunci cand unii il considera perfect pentru ca isi doresc ca zeul lor sa fie mai tare decat al altora.
In sensul acesta un om mai rational are sanse mai mari sa fie ateu.

Citat:

Sper ca nimeni nu s-a simtit jignit de cuvintele tale, caci nici n-ar trebui. Orice crestin trebuie sa fie pregatit sa fie la fel de rigid fata de rautatile lumii ca un mort, ca unul care a murit tuturor acestor prostii.
Nici eu nu mai simt jignit daca un adevar imi stirbeste din imagine :)

Adriana Cluj 03.08.2011 13:17:54

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 384730)
Asta am vrut să arăt și eu!

Foarte bine ai punctat Dragos.
Asa este, pentru un stadion, pentru nu stiu ce "floricele pe campii" nu ne batem capul de unde se iau banii, din banii aceia nu se puteau face spitale, azile, scoli, etc? ...dar cand e vorba de o biserica sarim de fund in sus ca mai bine faceau altceva cu banii aceia..........

ai2 04.08.2011 09:46:37

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 385488)
Foarte bine ai punctat Dragos.
Asa este, pentru un stadion, pentru nu stiu ce "floricele pe campii" nu ne batem capul de unde se iau banii, din banii aceia nu se puteau face spitale, azile, scoli, etc? ...dar cand e vorba de o biserica sarim de fund in sus ca mai bine faceau altceva cu banii aceia..........

1) Stadionul aduce bani la buget. Biserica este o gaura neagra pentru buget.
2) Este cat se poate de legal sa se construiasca stadioane pe bani publici. Exista fonduri alocate in mod special acestui scop. Daca s-ar face biserici doar din fondurile alocate deja cultelor n-ar mai zice nimeni nimic. Nesimtirea BOR este insa incredibila si cere fonduri suplimentare care trebuie luate din alte parti. Cum politicienilor si preotilor nu le trebuie adepti sanatosi la cap, se taie de la sanatate si educatie. Asa fac rost de o masa usor manipulabila. O masa care crede ce zice popa, o masa care nu stie sa gandeasca independent si sa critice argumentat actiunile dubioase ale preotilor sau politicienilor.
3) cand au venit cu idei faraonice, BOR-ii au trambitat ce se vor folosi numai fonduri private. Stiau prea bine ca nu vor fi in stare sa adune fondurile necesare. Ar fi fost nevoie de multa munca si oamenii nu mai au incredere in preotii cu maseratti. Practic, BOR recunoaste ca 85% ortodocsi este o minciuna pe care se bazeaza doar cand vrea sa fac abuzuri bazate pe majoritate.

Totusi, cand crezi ca ar fi cazul sa ne oprim din contruit biserici? Grecii au tot construit. La ce le-au folosit? Si grecii sunt "mai" majoritari ortodocsi!

DragosP 04.08.2011 09:56:51

@ai2: te rog frumos să pui aici pe site un link, două, câte poți către informațiile de interes public din care să reiasă cheltuielile de la buget cu Catedrala.
Altfel, consider că ceea ce faci tu și ceilalți ca tine este o campanie deșănțată anticreștină în general și antiortodoxă în particular.
Mulțumesc frumos.

ai2 04.08.2011 10:03:40

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 385848)
@ai2: te rog frumos să pui aici pe site un link, două, câte poți către informațiile de interes public din care să reiasă cheltuielile de la buget cu Catedrala.

Asta nu e treaba BOR sau a celor care spun ca bugetul o sa aiba o contributie minora la fondurile necesare catedralei? Voi ar trebui sa aratati asta. N-o s-o faceti pentru ca sumele de la buget vor creste in timp si nu vreti sa se vada asta. Tu de unde crezi ca apare cate o biserica la doua zile?

Citat:

Altfel, consider că ceea ce faci tu și ceilalți ca tine este o campanie deșănțată anticreștină în general și antiortodoxă în particular.
Mulțumesc frumos.
Crestinul nu-i crestin destul daca nu se simte atacat personal cand ii aduci argumente care nu-i convin!
BOR a spus ca nu vrea bani de la buget si ca 400 de milioane e costul total. Acum vor bani de la buget si au ajuns la 600 de milioane. Ce alta campanie mai desantata anticrestina in general si antiortodoxa in particular decat insasi promiscuitatea BOR?

Lavrentiu 04.08.2011 10:11:00

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385419)
Nu fuga de D-zeu te face mai destept. Si nici ateu. Privind lumea in mod rational intelegi ca D-zeu este o notiune fara sens. Este un raspuns primitiv. D-zeu nu este necesar pentru a explica lumea. Mai mult, exista deja explicatii pentru aparitia zeilor in culturile primitive si supravietuirea acestora in culturile avansate. D-zeu este un fenomen psihic si nimic mai mult. Un personaj de basm pe care unii se chinuie sa-l potrivesca cu realitatea si comit atrocitati in timpul acestui proces. D-zeu a suferit un proces de evolutie in timp, ceea ce il face imperfect atunci cand unii il considera perfect pentru ca isi doresc ca zeul lor sa fie mai tare decat al altora.
In sensul acesta un om mai rational are sanse mai mari sa fie ateu.

Draga ai2, cuvintele tale de mai sus imi arata cat de superficial privesti crestinismul, si religia in general. Nu intru acum intr-o polemica de istorie a religiilor, caci nu-si are sensul aici, dar ma limitez sa spun ca toate aceste cuvinte ale tale seamana foarte tare cu documentarele de pe Discovery: daca nu ai auzit nimic la viata ta despre respectivul subiect, e foarte probabil sa crezi ca e adevarul.

Sper ca toti cititorii mesajelor tale sa inteleaga ca faptul ca arunci cu fraze generaliste, ca tipi asadar, nu demonstreaza de fapt nimic. Si nu comunica de fapt nimic.

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385419)
Nici eu nu mai simt jignit daca un adevar imi stirbeste din imagine :)

Ce diversiune :).

Mie nu de imagine imi pasa, ci de adevar. Ma va durea intotdeauna cand ma va mustra adevarul. Preocuparea de imagine ne transforma in morminte varuite.

DragosP 04.08.2011 10:11:35

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385850)
Asta nu e treaba BOR sau a celor care spun ca bugetul o sa aiba o contributie minora la fondurile necesare catedralei? Voi ar trebui sa aratati asta.

TU ai făcut afirmații neacoperite (până la proba contrarie), nu eu (noi). Așa cum ceri creștinilor să dovedească credința lor (pe baza afirmațiilor lor) tot așa îți cer eu ție (te rog chiar) să-ți dovedești afirmațiile. Simplu și logic, nu?

Citat:

N-o s-o faceti pentru ca sumele de la buget vor creste in timp si nu vreti sa se vada asta. Tu de unde crezi ca apare cate o biserica la doua zile?
Eu știu de unde s-au făcut reparațiile la Biserica parohiei mele. Din DONAȚII.
Altceva nu știu și nici nu-mi permit să fac presupuneri. Sau dacă le fac, le țin pentru mine, afirmațiile le fac ÎNTOTDEAUNA când mă bazez pe ceva concret.

ai2 04.08.2011 10:44:37

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 385854)
TU ai făcut afirmații neacoperite (până la proba contrarie), nu eu (noi).
Așa cum ceri creștinilor să dovedească credința lor (pe baza afirmațiilor lor) tot așa îți cer eu ție (te rog chiar) să-ți dovedești afirmațiile. Simplu și logic, nu?

Afirmatii neacoperite a facut taman biserica in care crezi atunci cand a spus ca nu se vor folosi fonduri publice.

Citat:

Eu știu de unde s-au făcut reparațiile la Biserica parohiei mele. Din DONAȚII.
Altceva nu știu și nici nu-mi permit să fac presupuneri. Sau dacă le fac, le țin pentru mine, afirmațiile le fac ÎNTOTDEAUNA când mă bazez pe ceva concret.
Eu nu am zis NICIODATA ca TOATE constructiile sau renovarile se fac INTEGRAL pe bani publici. Binenteles ca exista si biserici revonate din donatii dar asta nu are absolut nicio relevanta in cazul catedralei pentru care se cersesc bani de la buget. Daca unele se fac din donatii nu inseamna ca toate se fac din donatii. Simplu și logic, nu? Si declaratiile BOR sunt cat se poate de concrete. Doar ca sunt contradictorii si tind intr-o directie parsiva. Nu e nicio presupunere in argumentatia mea cand BOR initial a zis 100% donatii pentru 400 de milioane si acum cerseste pentru 600. Apropo, acum cand constructiile sunt in criza si materialele si mana de lucru au scazut ca pret, cum se face ca pretul catedralei a crescut cu 50%?

ai2 04.08.2011 10:47:12

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 385853)
Draga ai2, cuvintele tale de mai sus imi arata cat de superficial privesti crestinismul, si religia in general. Nu intru acum intr-o polemica de istorie a religiilor, caci nu-si are sensul aici, dar ma limitez sa spun ca toate aceste cuvinte ale tale seamana foarte tare cu documentarele de pe Discovery: daca nu ai auzit nimic la viata ta despre respectivul subiect, e foarte probabil sa crezi ca e adevarul.

Sper ca toti cititorii mesajelor tale sa inteleaga ca faptul ca arunci cu fraze generaliste, ca tipi asadar, nu demonstreaza de fapt nimic. Si nu comunica de fapt nimic.

Asa e! Voi credeti in tufisuri arzatoare vorbitoare si eu sunt superficial! Corect!

DragosP 04.08.2011 10:49:28

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 385864)
Afirmatii neacoperite a facut taman biserica in care crezi atunci cand a spus ca nu se vor folosi fonduri publice.

Ești în stare să produci și să prezinți niște dovezi, altele decât bazate pe speculații?

Citat:

Apropo, acum cand constructiile sunt in criza si materialele si mana de lucru au scazut ca pret, cum se face ca pretul catedralei a crescut cu 50%?
Spune-ne tu, faci parte dintre cei mai inteligenți ca noi. Uimește-ne te rog!

mihailt 04.08.2011 10:58:11

Citat:

Nu mai soro acolo a fost un defect in proiectarea reactoarelor,care tocmai de niste crestini de i-au inselat dracii sa nu le proiecteze cum trebuie au fost proiectate (cauta pe inet sa vezi,ce firma le proiectase si ca era un defect,ca cineva de acolo si-a dat demisia cand a vazut ce si cum se proiecteaza la reactor).
Inteligenta si stiinta tot de la Dumnezeu sunt,unii interpreteaza gresit ce zicea Sfantul Grigorie Palama referitor la "stiinta" prin stiinta Sfantul Grigorie Palama referindu-se la filosofia antica,iar nu la stiinta actuala sau cea care incepuse pe atunci,de e inspirata tot de la Duhul Sfant.
Daca tot citezi pe Sfantul Ioan de Kronstadt,vezi ca Sfantul are o predica despre Duhul Sfant,pe unde zice si de mestesuguri ca sunt de la Duhul Sfant.

anita 04.08.2011 11:35:50

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 385868)
Nu mai soro acolo a fost un defect in proiectarea reactoarelor,care tocmai de niste crestini de i-au inselat dracii sa nu le proiecteze cum trebuie au fost proiectate (cauta pe inet sa vezi,ce firma le proiectase si ca era un defect,ca cineva de acolo si-a dat demisia cand a vazut ce si cum se proiecteaza la reactor).
Inteligenta si stiinta tot de la Dumnezeu sunt,unii interpreteaza gresit ce zicea Sfantul Grigorie Palama referitor la "stiinta" prin stiinta Sfantul Grigorie Palama referindu-se la filosofia antica,iar nu la stiinta actuala sau cea care incepuse pe atunci,de e inspirata tot de la Duhul Sfant.
Daca tot citezi pe Sfantul Ioan de Kronstadt,vezi ca Sfantul are o predica despre Duhul Sfant,pe unde zice si de mestesuguri ca sunt de la Duhul Sfant.

Cand faci din stiinta Dumnezeu ,inteligenta si stiinta nu mai sunt de la Dumnezeu ci de la draci.
Pune dracul mandriei stapanire pe om si se crede el mai presus de toate ,le rezolva singur fara sa ceara ajutor de Sus.
Apoi primeste o cearta de la Dumnezeu si se smereste.
"Certand Domnul m-a certat dar mortii nu m-a dat"

konijiro 04.08.2011 12:16:30

Citat:

Ești în stare să produci și să prezinți niște dovezi, altele decât bazate pe speculații?
Despre ce dovezi vorbim? A zis Patriarhul sau nu, acum un an, ca nu va cere un ban de la Stat? Da sau nu?

S-a razgandit sau nu anul asta? Da sau nu? Au urcat costurile de constructie de la 400 milioane la 600? Da sau nu?

Chiar trebuie sa iti aduc o colectie de articole de presa care arata sumele alocate de Guvern din fondul de urgenta pentru constructia de biserici? Sau sumele alocate de diverse Consilii locale pentru aceeasi treaba?

Daca vrei o fac, dar informatiile respective vor confirma doar o situatie arhicunoscuta deja, pentru cei care au ochi sa vada si urechi sa auda.

Citat:

Spune-ne tu, faci parte dintre cei mai inteligenți ca noi. Uimește-ne te rog!
De ce sa te lamureasca el? Treaba asta e in ograda voastra, si e pusa la cale de oameni care va reprezinta. Stii tu, detinatorii moralitatii supreme.

Citat:

Cand faci din stiinta Dumnezeu ,inteligenta si stiinta nu mai sunt de la Dumnezeu ci de la draci.
Aha. Deci toata problema din Japonia nu e ca sunt varful de lance al cercetarii stintifice, ci faptul ca nu au chemat un sobor de preoti ortodocsi sa le sfinteasca centralele, nu?

Spune-mi si mie, care e efectul masurabil si vizibil al faptului ca avem cel mai mare numar de biserici per capita din Europa? Suntem mai sanatosi? Mai fericiti? Mai calmi? Mai civilizati?

Probabil ca si faptul ca in tot haosul produs de cutremur si tsunami nu s-au spart magazine, ba mai mult, oamenii au mers la Politie cu banii si seifurile gasite in ruinele cladirilor tine tot de faptul ca nu sunt ortodocsi, nu?

Citat:

Pune dracul mandriei stapanire pe om si se crede el mai presus de toate ,le rezolva singur fara sa ceara ajutor de Sus.
Pai am tot cerut ajutor "de Sus", timp de mii de ani. Si impotriva bolilor, si a dezastrelor naturale. A functionat cumva?

anita 04.08.2011 12:25:11

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 385890)

Pai am tot cerut ajutor "de Sus", timp de mii de ani. Si impotriva bolilor, si a dezastrelor naturale. A functionat cumva?

Tu vrei pe degeaba totul.
Cand mergi la piata cineva iti da ceva pe degeaba?
Suntem noi vrednici de atatea binecuvantari ?
Noi hulim la tot pasul ,injuram de cele sfinte si asteptam chilipiruri.

DragosP 04.08.2011 12:25:18

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 385890)
Despre ce dovezi vorbim?

Doar despre cele care să demonstreze niște afirmații făcute pe un forum public.
Restul e can-can.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:09:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.