Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   De cand exista Dumnezeu ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12902)

Radianta 22.05.2011 22:58:50

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363028)
Stai linistit, ca mi-a scris pe privat ca ea crede in Dumnezeu.
Si atunci eu am intrebat-o de ce ii e rusine sa isi marturiseasca credinta in vazul lumii. Si am continuat sa o intreb daca marturiseste crezul, isi face cruce, cinsteste icoanele si cinsteste preotul ca fiind purtator de har.
La care raspunsul a fost o tacere lunga.
Asadar nu toti cei ce scriu ortodox acolo in dreapta si sunt.
Eu consider ca ar trebui sa ne asumam responsabilitatea a ceea ce suntem. Dar mai sunt si oameni care au oarece interese.
Domnul sa ii ajute si pe ei!

consider ca ti-am raspuns la toate intrebarile prin acel mesaj. "Daca crezi ca gresesc, lamureste-ma." nu am considerat ca gresesti si deci nu am avut ce replica sa-ti dau. nu sunt aici sa ma pun la indoiala credinta oamenilor si nici sa ma laud cu a mea.

Lilith23 22.05.2011 23:00:52

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 363034)
Să nu uiți, nevermore... Bunul Dumnezeu iartă și sincer, pentru mine nu se pune problema de iertare, sunt prea rău ca să pot ierta absolut, e bine, totuși, că mă înțeleg... :53:

It's a great idea... I like you:53: Nici eu nu pot înțelege cum există oameni să nu dorească să citească / să se informeze / să studieze înainte să vorbească / să scrie (s-au cam înmulțit rândurile celor care scriu mai mult decât citesc / studiază!)

Știu și "mi-am bănuit" (o expresie din Ardeal) imediat ce am scris. Și e evident (pentru mine) că ar trebui să fii pe calea cea bună. Și nu încerc să te aduc pe cale, ești deja...!

M-ai convins, ai bunătate și mai ales, sper, onestitate în tine.
Am și eu vreo două - trei întrebări:
1.Ce te face să fii altceva sau altcineva ... nici tu ateism, nici tu creștinism? Ce este? O altă religie? Sau, pur și simplu, agnosticism = scepticism?
2.Este sau nu este vreo divinitate în background-ul existenței noastre?

Întrucât ne cam abatem de la subiectul acestui topic, îmi permiți să-ți scriu un mesaj privat?

dobrin7m 22.05.2011 23:01:37

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363041)
consider ca ti-am raspuns la toate intrebarile prin acel mesaj. "Daca crezi ca gresesc, lamureste-ma." nu am considerat ca gresesti si deci nu am avut ce replica sa-ti dau. nu sunt aici sa ma pun la indoiala credinta oamenilor si nici sa ma laud cu a mea.

In consecinta iti faci cruce, cinstesti icoanele, marturisesti crezul, cinstesti preotii ortodocsi ca fiind purtatori de har? Ca tot nu am inteles.

I.Calin 22.05.2011 23:05:11

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 363042)
Întrucât ne cam abatem de la subiectul acestui topic, îmi permiți să-ți scriu un mesaj privat?

Chiar te rog...

Radianta 22.05.2011 23:12:32

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 363044)
Chiar te rog...

mai bine deschideti un nou topic, ca poate mai e interesata lumea :P

VelvetSky 22.05.2011 23:33:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 362698)
Everii îi spuneau lui Dumnezeu în mai multe feluri, dar cel mai des Cel Care Este (Iehova). El Însuși îi spune lui Moise să Îl numească astfel, când se manifestă ca un rug aprins. Deci, Dumnezeu este existența prin excelență și orice altă existență este astfel numai în raport cu El.
Unde se află Dumnezeu ? "În Cer, pe Pământ și în tot locul" răspunde Catehismul. Mai exact, El nu se află numai în univers (nu suntem panteiști) ci și în afara lui, astfel încât Lumea nu Îl poate cuprinde. Este normal, numai un creator care e (și) în afara lumii ar putea crea lumea. Mai departe, noțiunea de timp este valabilă în lumea fizică ("în Manifestat", ar spune budiștii). Este mărime fizică fundamentală, la fel cum este distanța sau masa. Deci, timpul nu numai că nu poate fi conceput înainte de creația lumii așa cum nici distanța nu poate fi concepută înainte de creația lumii, dar nici măcar acum, când noi "trăim și ne mișcăm și suntem" timpul nu poate fi conceput decât în lumea fizică. În Cer nu există așa ceva. De aceea, omul poate fi iertat, pe când îngerul apostat nu poate fi iertat. Am căzut astăzi, dar poate că mă voi îndrepta mâine, alegând Binele. Pentru îngeri nu există "mâine", alegerea lor este definitivă.

În ceea ce privește partea a doua, nu numai Dumnezeu există pentru totdeauna, ci și noi înșine suntem astfel creați. Nu suntem la fel de vechi precum Cel Vechi de Zile, dar de trăit vom trăi tot atâta cât va trăi și El: o eternitate. Împreună cu El sau rupți de El, aici e o "mică" deosebire, dar toți oamenii vor trăi atâta cât va trăi Dumneze: In saecula saeculorum, amen !

Superb ati explicat! Am descoperit postarile dvs de curand, la fel si blogul. Scriu acest comment doar pt a va felicita si a va indemna sa va fructificati cat de des posibil talentul, deoarece am vazut ca postati destul de rar. Desigur, sunt constient ca poate nu aveti timp, insa doresc sa stiti ca cineva ar dori sa aveti si sunt sigur ca nu sunt singurul. Multumesc! O sa incerc sa mai comentez si la alte postari! Numai bine!

costel 23.05.2011 11:11:34

Daca Dumnezeu era asemanator noua, atunci am fi putut sa spunem exista din momentul X.

Dar El este intru totul diferit noua, de aceea intrebarile de genul "de cand exista", nu sunt pentru Creator, ci pentru fiintele create.

konijiro 23.05.2011 12:06:03

Citat:

Tocmai din acest motiv, in principiu, matematica si stiintele exacte sunt cladite pe nisip.
Fix pe nisip. De-aia de fiecare data cand construiesti ceva, fie ca e pod, masina sau avion si te bazezi pe calcule matematice (si ele bazate pe axiome din astea, "pe nisip"), rezultatul e previzibil, si mai ales, functioneaza.

Citat:

Va rog sa raspundeti, daca vreti, la urmatoarea intrebare:
ce aveti impotriva la urmatoarele afirmatii, cu argumente:

1. Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti.

Stupid si de nerealizat. Asta e mai mult un ideal, decat o pozitie in care ti-ai dori sa fii. E total nenatural, si daca oamenii erau intr-adevar asa, nu mai existam azi ca specie.

2. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.

Daca merita. Respectul se castiga, nu vine din oficiu. Simplul fapt ca au facut sex la un moment dat, si 9 luni mai tarziu am aparut eu, nu ii face demni de respect. Ceea ce fac din acel moment incolo castiga sau nu respectul.

3. Sa nu ucizi.

Nici in legitima aparare? Daca imi intra unul in casa, si vrea sa ma omoare pe mine si pe nevasta-mea, si am posibilitatea sa il omor eu primul, sa nu o fac? Dar ce sa fac? Aprind o lumanare si fac o cruce?

4. sa nu fi desfranat.

Defineste "desfranat". Nu de alta, dar daca e lege, sa fie clara.

5. Sa nu furi.

Si asta e discutabil.

6. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui.

Prima care e corecta.

7. Sa nu poftesti nimic impotriva aproapelui tau.

Depinde de ce imi doreste si el mie.

8. Esti un om rau daca: esti mandru, iubesti avutiile peste masura, esti lacom, esti invidios, esti manios din fire, esti puturos.

9. Toate cele afirmate mai sus sunt porunci si invataturi ale dogmei crestine.
Au ramas pe dinafara cele privitoare la Dumnezeu: Eu sunt Dumnezeul tau sa nu ai alti dumnezei in afara de mine, sa nu iei numele Domnului Dumnezeu in desert si sa cinstesti ziua Domnului.

Respingi Creatorul pentru ca ti se pare mai interesant si crezi ca te pozitioneaza pe o treapta superioara celor care cred.

Gresit. Eu resping Creatorul (mai ales pe ala crestin) bazat pe argumente, rezultate din anumite cunostinte pe care le-am acumulat. Si daca ar exista respectivul zeu, tot nu as venera un tiran ca cel din Vechiul Testament.

Acest simtamant vine dintr-o problema grava a propriei tale persoane. Legat de identificarea ta ca personalitate intre ceilalti indivizi. Un fel de criza de personalitate a individului cu care unii dintre voi ajungeti si in mormant.

Siiigur. Pe cand daca crezi toate povestile din Biblie, ala e caz clar de sanatate mintala de nezdruncinat, gandire sanatoasa si comportament social exemplar.

10. Cine te invata sa fii om bun, iubitor si sa iti gasesti identitatea in comunitate nu poate fi decat bun. Acesta este Dumnezeu care a dat invatatura crestina. Respingeti binele fara un motiv intemeiat decat acela al razvratirii.

Dumnezeu ne invata o groaza de alte lucruri. Unele atat de ingrozitoare, ca preferati sa nu vorbiti despre ele. Ia zi, cum i-a invatat Dumnezeu sa fie oameni buni, iubitori si sa isi gaseasca identitatea pe sutele mii de oameni ucisi de evrei la indemnul lui?

Am destule impotriva lor, dupa cum vezi. Dar ia zi, de unde pana unde setul de norme de mai sus constituie o dovada pentru existenta zeului crestin?

Citat:

Deci ii accepta conceptele, poruncile dar pe Dumnezeu nu il accepta. Ceea ce mi se pare extrem de antagonic.
E antagonic doar daca te incapatanezi sa crezi ca moralitatea poate exista doar in prezenta religiei. Dar acum stim ca asta e o afirmatie falsa.

In plus, chiar crezi ca inainte sa coboare Moise de pe munte oamenii nu stiau ca nu e bine sa furi sau sa ucizi?

dobrin7m 23.05.2011 12:23:30

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363130)
Am destule impotriva lor, dupa cum vezi. Dar ia zi, de unde pana unde setul de norme de mai sus constituie o dovada pentru existenta zeului crestin?

E antagonic doar daca te incapatanezi sa crezi ca moralitatea poate exista doar in prezenta religiei. Dar acum stim ca asta e o afirmatie falsa.

In plus, chiar crezi ca inainte sa coboare Moise de pe munte oamenii nu stiau ca nu e bine sa furi sau sa ucizi?

Nu, setul de norme de mai sus au fost puse pentru a vedea de ce resping ateii pe Dumnezeu. Nu pentru dovada existentei lui Dumnezeu.
Normal ca oamenii stiau ca nu e bine sa furi si sa ucizi pe aceea vreme, dar vad ca pentru tine a fura e discutabil, a respecta parintii se rezuma doar la "daca merita", a ucide se poate daca e cazul, a fi desfranat esti in dilema, desi consider ca nu esti animal sa o faci ca animalele iar a iubi oamenii este stupid si greu de realizat.
In consecinta, unii atei, sunt rai, nemilosi si cruzi acestea fiind atribute inumane, care considera ca doar egoul lor exista si restul sunt undeva in spate, in umbra, ceva neimportant.
Dumnezeu e drept si este foarte bine ca cei care hulesc pe Dumnezeu si care nu cred in El sa ajunga in chinul cel vesnic.
Imi pare rau pentru tine, Konijiro ca esti asa, dar cand ai sa mori vei avea o surpriza de proportii.

konijiro 23.05.2011 12:44:35

Citat:

Nu, setul de norme de mai sus au fost puse pentru a vedea de ce resping ateii pe Dumnezeu. Nu pentru dovada existentei lui Dumnezeu.
Acceptarea normele morale sau legale (de orice fel) vine la pachet neaparat cu acceptarea lui Dumnezeu? De unde pana unde?

Cele 10 porunci sunt oricum outdated, asta ca sa ma exprim politicos. Dar Biblia in sine e o sursa suficienta de informatii pentru a respinge existenta zeului crestin.

Citat:

Normal ca oamenii stiau ca nu e bine sa furi si sa ucizi pe aceea vreme, dar vad ca pentru tine a fura e discutabil, a respecta parintii se rezuma doar la "daca merita", a ucide se poate daca e cazul, a fi desfranat esti in dilema, desi consider ca nu esti animal sa o faci ca animalele iar a iubi oamenii este stupid si greu de realizat.
Aproape tot ce tine de moralitate e discutabil. Singura exceptie la care ma pot gandi acum e violul.
Numai voi o tineti sus si tare cu moralitatea absoluta, si inteleg de ce, pentru ca o percepeti de origine divina, si va e teama de caracterul relativ al moralitatii, ca ar putea sa se transfere si zeului vostru.

Ca iti place sau nu, sau ca accepti sau nu, moralitatea este relativa, si in perpetua schimbare.

Referitor la ce ai scris:

- a fura ESTE discutabil. Daca situatia e de asa natura ca trebuie sa fur ca sa imi hranesc copiii, orice alta optiune neexistand, ar trebui sa ii las sa moara?
- da, parintii trebuie respectati daca merita. Ia zi, un copil care e mutilat la varsta de 3 ani si dupa aia trimis la cersit, ar trebui sa isi respecte parintii? Dar o fata care e violata de tatal ei de la o varsta frageda pana cand reuseste sa scape de acasa, ar trebui sa isi respecte violatorul?
- cat despre ucidere, pana si Codul Penal face diferente intre diferitele tipuri de omor si situatiile in care se intampla. Imi pare rau, dar nu toti vedem treburile astea in ALB/NEGRU, doar pentru ca ne e lene sa observam nuantele de gri.
- cu desfranarea nu sunt in dilema. Ai aruncat un termen in discutie, te-am rugat sa il definesti. Dilema nu e la mine, ci la tine, avand in vedere ca definitia nu a aparut inca.

Citat:

In consecinta, unii atei, sunt rai, nemilosi si cruzi acestea fiind atribute inumane, care considera ca doar egoul lor exista si restul sunt undeva in spate, in umbra, ceva neimportant.
Asta face parte din ciclul: "eu cred asa, si sigur realitatea e suficient de amabila sa se muleze FIX dupa ce si cum cred eu".
Ai avut vreodata curiozitatea sa verifici cam cum stau ateii fata de credinciosi, in tarile unde asemenea sondaje se fac? Vei avea o surpriza. Epic fail apropo de ideea ca religia te face mai bun, mai civilizat sau mai iubitor.

Citat:

Dumnezeu e drept si este foarte bine ca cei care hulesc pe Dumnezeu si care nu cred in El sa ajunga in chinul cel vesnic.
Dumnezeul din VT e oricum, doar drept nu. Si daca nu vezi asta, ai probleme mari de percepere a realitatii.

Citat:

Imi pare rau pentru tine, Konijiro ca esti asa, dar cand ai sa mori vei avea o surpriza de proportii.
Mi-o asum. Citeste-mi semnatura. Mai mult decat atat, o supriza s-ar putea sa ai si tu, cand te vor intampina Shiva, Allah sau Thor, si te vor trimite direct la cazan, ca ai avut ghinionul sa te nasti in Romania, tara majoritar ortodoxa.

cocacoc 23.05.2011 12:50:34

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363138)
cand ai sa mori vei avea o surpriza de proportii.

Daca ti-ai da seama cat de stupid si infantil suna ce ai zis ...

Radianta 23.05.2011 12:53:59

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363138)

Dumnezeu e drept? Atunci de ce au murit atatia oameni nevinovati in Haiti, Japonia, Indonezia la recentele dezastre naturale? De ce traim intr-o lume in care domina coruptia si desfraul? De ce daca esti bun si iti iubesti aproapele esti calcat in picioare si ajungi sa traiesti in genunchi? Cate crime nu s-au savarsit in numele religiei? Din cauza ca oamenii ca tine doresc moartea semnilor lor doar pentru ca nu le impartasec viziunea asupra Creatorului?

Radianta 23.05.2011 12:55:33

gandire medievala

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 363143)

dobrin7m Ar putea candida cu succes la postul de inchizitor sef.

konijiro 23.05.2011 12:56:18

Citat:

Dumnezeu e drept? Atunci de ce au murit atatia oameni nevinovati in Haiti, Japonia, Indonezia la recentele dezastre naturale?
Nu ti-e clar? Pentru ca nu erau ortodocsi, evident. Se vede ca esti noua pe forum.:6:

Scotland The Brave 23.05.2011 13:02:38

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363144)
Dumnezeu e drept? Atunci de ce au murit atatia oameni nevinovati in Haiti, Japonia, Indonezia la recentele dezastre naturale? De ce traim intr-o lume in care domina coruptia si desfraul? De ce daca esti bun si iti iubesti aproapele esti calcat in picioare si ajungi sa traiesti in genunchi? Cate crime nu s-au savarsit in numele religiei? Din cauza ca oamenii ca tine doresc moartea semnilor lor doar pentru ca nu le impartasec viziunea asupra Creatorului?

1.Da.2.In raport de ce anume ii definiti ca ,,nevinovati"? 3.Coruptia si desfraul sunt rezultatul unor actiuni umane.Au ca esenta patimi precum lacomia,necinstea si perversitatea.Sunt multi indivizi catre considera ca este perfect normal sa traiasca asa si ca aceste slabiciuni sunt normale.Efectul este vizibil.4.A explicat Hristos.5.Suficient de multe si nu doar in crestinism.Este o tendinta generala ca fiecare sa considere ca doar el detine Adevarul.Se aplica si in domeniul laic.6.Concluzie usor exagerata.Userul Dobrin nu a spus ca isi doreste moartea cuiva,sau nu am observat eu.La absolut tot ce ati intrebat,dar la absolut tot,exista analize si raspunsuri in Biblie.Vorbesc serios.Nu este nimic nou fata de ce este scris acolo.Mai ales cu privire la intrebarea 4.

konijiro 23.05.2011 13:06:47

Citat:

1.Da.2.In raport de ce anume ii definiti ca ,,nevinovati"? 3.Coruptia si desfraul sunt rezultatul unor actiuni umane.Au ca esenta patimi precum lacomia,necinstea si perversitatea.
Cam cati copii sub doi ani erau printre morti? Si ei erau corupti, desfranati, lacomi, necinstiti si perversi?

Scotland The Brave 23.05.2011 13:09:56

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363150)
Cam cati copii sub doi ani erau printre morti? Si ei erau corupti, desfranati, lacomi, necinstiti si perversi?

Auzi Konijiro da faptul ca tu inca traiesti este drept?Nu era poate mai bine sa fi scapat acei copii si sa mori tu?Atunci era Dumnezeu mai drept?

konijiro 23.05.2011 13:27:55

Citat:

Auzi Konijiro da faptul ca tu inca traiesti este drept?Nu era poate mai bine sa fi scapat acei copii si sa mori tu?Atunci era Dumnezeu mai drept?
Aha. Sa inteleg ca nu ai un raspuns, si ai bagat-o pe asta, la confuzie.

Eu nu vad viata in termeni de drept/nedrept. Traiesti cat traiesti, si mori cand mori. Unii oameni mor la timp (in ochii unora), sau prea devreme (in ochii altora). Ce e asa de complicat?

Insa atunci cand vorbesti despre Haiti si Japonia si zici ca pacatele lor au atras mania Dumnezeului tau (iubitor, de altfel), te intreb: ce pacate au avut copii care au murit si ei acolo?

dobrin7m 23.05.2011 13:48:56

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363144)

Eu nu doresc moartea nimanui, nici nu am dorit vreodata. Poti sa imi arati fraza care declara ca doresc moartea cuiva?
Din contra imi doresc sa traiasca cat mai mult ca sa reuseasca sa se pocaiasca inainte de a muri. Daca e necesar 1000 ani pentru asta m-as bucura ca Dumnezeu sa le dea.

Am spus ca cei care hulesc pe Dumnezeu si nu cred in El, isi merita iadul atunci cand vor muri.
ca toti murim, nimeni nu e nemuritor.

Cu crimele in numele religiei, trebuie sa discutati cu cei a caror religii au participat la asa ceva: catolici, protestanti, luterani, iezuiti si mai stiu cine, mahomedani. In istorie nu exista ca ortodoxia sa fi fost implicata in crime in masa in numele ortodoxiei. Ca da, multi ortodocsii au fost ucisi si transformati in martiri de-a lungul istoriei asta e altceva.

Un ortodox considera ca Dumnezeu e drept. Si exista texe si explicatii pentru toate la Sfintii Parinti. (referitor la Vechiul Testament)
Acest post al dv. explica clar ca nu sunteti ortodoxa. E cazul, din respect pentru ceilalti useri sa va afisati apartenenta religioasa corecta.

dobrin7m 23.05.2011 13:54:37

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 363143)

Din cartea 1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhivniceasca

Intrebarea 13:
- Ce religii sunt considerate gresite.
raspuns:
Toate religiile care sunt in lume in afara de cea crestin ortodoxa sunt gresite si nu il mantuiesc pe om . O religie gresita este o badjocura la adresa oamenilor.
Dupa moarte se descopera imediat cat de trainic a fost lucrul pe care omul si-a intemeiat nadejdea. Si cat de cumplita si de sfasietoare va fi starea celui care va vedea atunci ca a fost inselat.
Sfantul Teofan Zavoratul

Intrebarea mea este: si Sfantul Teofan Zavoratul este stupid si infantil cand a spus cele de mai sus? Pentru ca cuvintele mele se bazeaza exact pe aceste cuvinte ale Sfantului Teofan.

dobrin7m 23.05.2011 13:57:26

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363145)
dobrin7m Ar putea candida cu succes la postul de inchizitor sef.

Nu as fi bun,a pentru ca inchizitia nu a fost a ortodoxiei si cum eu sunt ortodoxa pe mine ma caracterizeaza mila fata de semen. Daca maine te-as intalni pe strada flamanda cu siguranta te-as lua la mine si te-as hrani fara sa te intreb daca esti ortodoxa.

konijiro 23.05.2011 13:58:29

Citat:

Intrebarea mea este: si Sfantul Teofan Zavoratul este stupid si infantil cand a spus cele de mai sus? Pentru ca cuvintele mele se bazeaza exact pe aceste cuvinte ale Sfantului Teofan.
Sfantul respectiv e ortodox. Ce te asteptai sa spuna? In plus, e o afirmatie fara nici un fel de argument. Daca tu vrei sa o crezi, e treaba ta.

Deci ia zi, daca ma nasc intr-un trib jungla amazoniana, si deci ortodoxia imi e inaccesibila, ajung in iad, direct? Asa zice zeul tau, drept si iubitor?

dobrin7m 23.05.2011 13:58:34

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363146)
Nu ti-e clar? Pentru ca nu erau ortodocsi, evident. Se vede ca esti noua pe forum.:6:

gandesti infantil.

Scotland The Brave 23.05.2011 13:58:40

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363158)
Aha. Sa inteleg ca nu ai un raspuns, si ai bagat-o pe asta, la confuzie.

Eu nu vad viata in termeni de drept/nedrept. Traiesti cat traiesti, si mori cand mori. Unii oameni mor la timp (in ochii unora), sau prea devreme (in ochii altora). Ce e asa de complicat?

Insa atunci cand vorbesti despre Haiti si Japonia si zici ca pacatele lor au atras mania Dumnezeului tau (iubitor, de altfel), te intreb: ce pacate au avut copii care au murit si ei acolo?

Konijiro nu-ti ,,bag"nimic nicaieri.Tu eviti ce te-am intrebat.Daca eu as spune:unul dintre acei copii ajungea noul Pol Pot si 10 dintre ei ar fi fost adeptii lui,ma poti contrazice?Nu poti pt nu poti spune cum ar fi fost in viitor.La fel de bine ar fi putut ajunge un mare doctor.Iarasi nu poti spune.Erau nevinovati in functie de ce anume?De faptele lor?Foarte probabil.Tu in schimb s-ar putea sa fii extrem de vinovat(ipoteza)si totusi traiesti.Problema este standardul,reperul la care raportezi nevinovatia.

Raportat la inocenta lor poate era mai drept sa mori tu.Si raportat la interesul umanitatii era poate mai bine sa mori tu,ei fiind mai mici sunt viitorul iar tu,fiind matur,deja esti pe panta descendenta.Da uite ca tu traiesti si ei nu.In acesti termeni este o nedreptate,fara a implica factorul divin,ca tu traiesti.Daca nedreptatea asta nu ar fi existat acum nu mai discutam pe crestinortodox despre ce crezi tu despre nedreptate.Dar uite ca se intimpla si nici unul nu poate spune,cu siguranta,de ce se intimpla asa si nu altfel.

Deseneaza pe o foaie 2 de ,,X".Incepi usor sa ii unesti cu o linie.Primul X este nasterea.Al doilea va fi moartea ta.Linia pe care o desenezi este viata pe care o traiesti.Ai timp,intre cele doua puncte,sa iti dai seama de anumite aspecte sau nu.Dupa ce viata ta,buna sau rea,dreapta sau nedreapta,utila sau inutila,se va termina te vor arde sau te vor pune in pamint intr-o groapa mai mica,ca dimenisuni,decat o toaleta publica.Este valabil si in cazul meu.In momentul cand ultima ta suflare se va stinge atunci vei afla daca ce ai crezut este asa cum ai crezut sau te-ai inselat.Daca nu te-ai inselat vei fi cenusa sau mancare pentru viermi si in cel mai bun caz,in functie de proprietatile solului,corpul tau va intra in putrefactie intr-un timp mai lung sau mai scurt.Dupa 4 saptamini aprox vei mirosi groaznic,pielea va fi deja in descompunere si viermii iti vor alerga prin cap.Valabil si in cazul meu.Si aici se termina povestea vietii tale.Cei de dupa tine isi vor mai aduce aminte de tine sau nu in functie de anumiti factori.Pentru tine oricum nu va mai conta.Dupa 100 de ani o sa ne gaseasca unii craniu,vom fi expusi intr-un muzeu si copii se vor holba la noi ascultand explicatiile ghidului despre ,,Cum esti tu acum am fost si eu si cum sunt eu acum vei fi si tu".

Daca te inseli in aprecieri,sufletul tau va sta fata in fata cu Adevarul.Ce va urma nu ma pronunt.Daca te-ar fi interesat Ecclesiastul atunci ai fi aflat lucruri interesante dar poate nu te intereseaza asa ca nu insist nici eu.Ideea este ca ai sa mori,se poate intimpla oricand iar viziunea ta tau pana atunci,conform celor spuse de tine este ,,Eu nu vad viata in termeni de drept/nedrept. Traiesti cat traiesti, si mori cand mori.".Pacat ca nu te intereseza Ecclesiastul..acum peste 2000 de ani,a sintetizat unu situatia atat de bine ca ai ramine uimit.Poate iti arunci vreodata privirea...cat timp curge linia intre cele doua puncte...

Bafta.

dobrin7m 23.05.2011 14:01:10

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363169)
Sfantul respectiv e ortodox. Ce te asteptai sa spuna? In plus, e o afirmatie fara nici un fel de argument. Daca tu vrei sa o crezi, e treaba ta.

Deci ia zi, daca ma nasc intr-un trib jungla amazoniana, si deci ortodoxia imi e inaccesibila, ajung in iad, direct? Asa zice zeul tau, drept si iubitor?

Nu, ci daca esti bun, si ai moralitate in tine, si faci fapte bune pentru ca firea ta e buna vei ajunge in rai, pentru ca Dumnezeu judeca lumea in prisma legii pe care lumea a vazut-o si cunoscut-o. In acest caz al celor din tribul amazonian , acestia au vazut legea zidirii, a creatiei lui Dumnezeu si deci vor fi judecati dupa aceasta lege a zidirii.

Sfantul este ortodox. Dar si eu sunt ortodoxa. Iar argumente sunt destule. Cauta-le ca le vei gasi.

Radianta 23.05.2011 14:01:49

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363166)
Din cartea 1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhivniceasca

Intrebarea 13:
- Ce religii sunt considerate gresite.
raspuns:
Toate religiile care sunt in lume in afara de cea crestin ortodoxa sunt gresite si nu il mantuiesc pe om . O religie gresita este o badjocura la adresa oamenilor.
Dupa moarte se descopera imediat cat de trainic a fost lucrul pe care omul si-a intemeiat nadejdea. Si cat de cumplita si de sfasietoare va fi starea celui care va vedea atunci ca a fost inselat.
Sfantul Teofan Zavoratul

Nu mai posta, te faci de ras e clar ca nu intelegi nivelul discutiei. Iti doresc sa iti schimbi orientarea religioasa caci prin cometariile tale aduci o pata credintei ortodoxe. Din cauza celor ca tine nu mai vine lumea la biserica si se feresc oamenii sa-mi marturiseasca religia. Le este teama sa fie confundati cu oameni ca tine.

Lilith23 23.05.2011 14:05:00

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363174)
Nu mai posta, te faci de ras e clar ca nu intelegi nivelul discutiei. Iti doresc sa iti schimbi orientarea religioasa caci prin cometariile tale aduci o pata credintei ortodoxe. Din cauza celor ca tine nu mai vine lumea la biserica si se feresc oamenii sa-mi marturiseasca religia. Le este teama sa fie confundati cu oameni ca tine.

Radianta, nu pot sa zic ca te contrazic in totalitate, dar ai fost putin cam dura. Desigur, am si eu impresia ca Dobrin e undeva pe o alee paralela cu ce se discuta aici. Dar are dreptul la exprimare, lasa'l! Cine are urechi bune (in cazul asta ochi), filtreaza cuvintele si alege sa auda doar ceea ce trebuie auzit.

konijiro 23.05.2011 14:09:26

Citat:

Nu, ci daca esti bun, si ai moralitate in tine, si faci fapte bune pentru ca firea ta e buna vei ajunge in rai, pentru ca Dumnezeu judeca lumea in prisma legii pe care lumea a vazut-o si cunoscut-o.
Asta contrazice clar citatul pe care l-ai dat mai devreme. Revenim? Ia uite:

Citat:

Deci, sfantul tau zice clar ca daca nu esti ortodox, dupa moarte nu ti se vor intampla lucruri tocmai placute. Nu zice nimic altceva.

Adica pui un citat pe care il consideri argument, dupa care spui o treaba care contrazice citatul. Bravo! Cata coerenta...

Citat:

Sfantul este ortodox. Dar si eu sunt ortodoxa. Iar argumente sunt destule. Cauta-le ca le vei gasi.
Am inteles. Adica nu ai argumente.

dobrin7m 23.05.2011 14:12:36

Citat:

În prealabil postat de Radianta (Post 363174)

Sa inteleg ca te-a suparat rau de tot citatul Sfantului Teofan Zavoratul.
Eu cred ca tu nu intelegi nivelul discutiei, ba ai probleme serioase la intelegerea textelor Sfintilor Parinti. Asa ca te invit pe tine sa nu mai murdaresti credinta ortodoxa pentru ca din cauza celor ca tine multi se smintesc.

``Din cauza celor ca tine ... se feresc oamenii sa-mi marturiseasca religia``.
Acum, cum se face, ca se feresc oamenii sa iti marturiseasca tie religia? Poti fi mai explicita? De ce trebuie oamenii sa iti marturiseasca religia tie iar tu sa stai ascunsa sub o masca ?
Ca vad ca tu esti altceva sub masca de ortodox.
Si vad ca atunci cand ti se cere clar sa marturisesti credinta ortodoxa , raspunzi atacand ca si cum ai fi fost muscata de un sarpe.
Eu nu am treaba, fi ce vrei , atee, agnostica, budhista, hindusa, fii ce vrei, dar nu minti ca esti ortodoxa, fireste daca iti respecti interlocutorii.

dobrin7m 23.05.2011 14:22:24

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 363177)
Radianta, nu pot sa zic ca te contrazic in totalitate, dar ai fost putin cam dura. Desigur, am si eu impresia ca Dobrin e undeva pe o alee paralela cu ce se discuta aici. Dar are dreptul la exprimare, lasa'l! Cine are urechi bune (in cazul asta ochi), filtreaza cuvintele si alege sa auda doar ceea ce trebuie auzit.

Fireste, nu ne aflam pe acelasi drum.
Doar ca eu sunt pe calea spre mantuire, iar tu pe o alee spre..... vei vedea la finalul aleii.

Apropo, ce se discuta aici?
de cand exista Dumnezeu?
Sa inteleg ca au venit ateii sa ne spuna de cand exista Dumnezeu ei care nu cred in Dumnezeu?
Sa inteleg ca au venit agnosticii sa ne spuna de cand exista Dumnezeu ei care sunt neutrii si zic nici da nici ba?

konijiro 23.05.2011 14:24:08

Citat:

Nu s-a suparat nimeni, esti doar comica.

Citatul ala e ca si cum m-as duce la managerul general Coca Cola, si l-as intreba: "Dintre Coca Cola si Pepsi, care e bautura mai buna?".

Ce crezi ca ar raspunde?:39:

Radianta 23.05.2011 14:25:19

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363181)
Eu cred ca tu nu intelegi nivelul discutiei, ba ai probleme serioase la intelegerea textelor Sfintilor Parinti. Asa ca te invit pe tine sa nu mai murdaresti credinta ortodoxa pentru ca din cauza celor ca tine multi se smintesc.

``Din cauza celor ca tine ... se feresc oamenii sa-mi marturiseasca religia``.
Acum, cum se face, ca se feresc oamenii sa iti marturiseasca tie religia? Poti fi mai explicita? De ce trebuie oamenii sa iti marturiseasca religia tie iar tu sa stai ascunsa sub o masca ?
Ca vad ca tu esti altceva sub masca de ortodox.
Si vad ca atunci cand ti se cere clar sa marturisesti credinta ortodoxa , raspunzi atacand ca si cum ai fi fost muscata de un sarpe.
Eu nu am treaba, fi ce vrei , atee, agnostica, budhista, hindusa, fii ce vrei, dar nu minti ca esti ortodoxa, fireste daca iti respecti interlocutorii.

Stii..e o diferenta intre a fi credincios si a fi fanatic. Una e sa-ti aperi religia cu argumente de ordin logic si alta e sa te faci ca nu intelegi intrebarea. Consider ca este o mare diferenta intre invataturile lui Iisus si cultul mortilor pe care il propovaduiesc unii pe acest forum sub masca ortodoxiei (tu s-ar putea chiar sa crezi ca esti un bun crestin ortodox).
Ca fapt divers eu sunt din Maglavit si am avut privilegiul sa-l cunosc pe Petrache Lupu, si am petrecut foarte mult timp in preajma oamenilor bisericii (si buni si rai ca tot omul) asa ca te rog nu-mi mai pune la indolaia religia. Eu incerc sa o apar aducand argumente logice.

Radianta 23.05.2011 14:28:17

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363184)
Doar ca eu sunt pe calea spre mantuire, iar tu pe o alee spre..... vei vedea la finalul aleii.

de cand exista Dumnezeu?
Sa inteleg ca au venit ateii sa ne spuna de cand exista Dumnezeu ei care nu cred in Dumnezeu?
Sa inteleg ca au venit agnosticii sa ne spuna de cand exista Dumnezeu ei care sunt neutrii si zic nici da nici ba?

Ai vorbit tu cu Dumnezeu? Ti-a zis el cumva ca eu si Lilith23 o sa ajungam in iad?

dobrin7m 23.05.2011 14:28:58

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 363179)
Asta contrazice clar citatul pe care l-ai dat mai devreme. Revenim? Ia uite:

Deci, sfantul tau zice clar ca daca nu esti ortodox, dupa moarte nu ti se vor intampla lucruri tocmai placute. Nu zice nimic altceva.

Adica pui un citat pe care il consideri argument, dupa care spui o treaba care contrazice citatul. Bravo! Cata coerenta...

Am inteles. Adica nu ai argumente.

argumentele.
vrei sa iti dau eu argumente? sa te lipsesc de efortul cautarii? Daca vrei sa discutam in amanunt despre ortodoxie si argumentele vietii de dincolo sunt dispusa sa discutam.

In legatura cu citatul, lucurile sunt complexe, se pare ca tu nu ai capacitatea sa le intelegi.

Sfantul se refera la cei care au auzit de Hristos si de ortodoxie si care nu au nici o scuza in a cerceta, a cauta sa vada ce este cu adevarat ortodoxia.
Nu se refera la triburile amazoniene care nu au auzit decat tunetele, fulgerele, ploaia, soarele, luna, semenii, animalele si vegetatia.
Orotdoxia este cea mai complexa religie, iti ofera raspunsuri la toate , totul este sa vrei, doar atat, sa vrei sa citesti si sa intelegi.

Lilith23 23.05.2011 14:32:40

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 363184)

de cand exista Dumnezeu?

Oh doamne, dar tu chiar esti in aer, scuza'ma ca'ti spun!

konijiro 23.05.2011 14:41:28

Citat:

Faptul ca crezi nu inseamna ca ai acces la mai multe informatii. Din contra, e un lucru care se constituie intr-o piedica atunci cand e vorba de evaluarea obiectiva a informatiilor respective.

Deci daca vroiai sa zici ca tu stii mai bine pentru ca crezi, te anunt ca la nivel argumentativ, tocmai ti-ai batut un cui in talpa.

Citat:

In legatura cu citatul, lucurile sunt complexe, se pare ca tu nu ai capacitatea sa le intelegi.
Scuza eterna. Esti ateu, deci teologia e prea complicata pentru tine. Pfff... Daca e atat de complicata, de ce e atat de usor de refutat?

Citat:

Sfantul se refera la cei care au auzit de Hristos si de ortodoxie si care nu au nici o scuza in a cerceta, a cauta sa vada ce este cu adevarat ortodoxia.
Nu se refera la triburile amazoniene care nu au auzit decat tunetele, fulgerele, ploaia, soarele, luna, semenii, animalele si vegetatia.
Te rog frumos sa imi scoti din citatul sfantului cuvintele de unde reiese treaba asta.
Mai exact, unde e exprimata diferenta intre cei care au sansa sa cunoasca ortodoxia, dar aleg sa nu o faca, si cei care nu au aceasta sansa? Nu ma intereseaza interpretarea ta, ci strict citatul. Astept.

Citat:

Orotdoxia este cea mai complexa religie, iti ofera raspunsuri la toate , totul este sa vrei, doar atat, sa vrei sa citesti si sa intelegi.
Complexitatea nu e neaparat un atu. La fel si presupusa capacitate de a oferi raspunsuri "la toate". Mi se pare mai degraba suspecta, nu constituie un avantaj.

Nu e nici o bariera in "complexitate" atunci cand poti sa zici orice, fara sa fii vreodata pus in situatia de a aduce dovezi. S-au scris tratate intregi despre zane si spiridusi. Foarte complexe si alea. Deci si prin urmare, zanele si spiridusii exista, pentru ca informatia despre ei e tare complexa.

Un raspuns este cel care e sustinut de fapte si dovezi, nu o vorba aruncata de la adapostul autoritatii de preot, "sfant" sau zeu. La capitolul asta, religia sta foarte prost. Multe din "raspunsurile" date de-a lungul vremii s-au dovedit a fi gresit si neconforme cu realitatea, si nu vad ca lucrurile se schimba in vreun fel.

dobrin7m 23.05.2011 16:50:18

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 363190)
Oh doamne, dar tu chiar esti in aer, scuza'ma ca'ti spun!

Daca tu zici.
Oricum chiar daca avem impresia ca suntem cineva, doar impresiile noastre nu sunt suficiente ca sa stabileasca daca chiar suntem cineva.
Cine e mic acela e mai mare in fata lui Dumnezeu si cine e mare acela este mai mic .

Asa si eu cred ca tu nu ai nici un pic de repect pentru credinta ortodoxa si ca atunci cand nu stii ce sa mai argumetezi recurgi la jgniri grosolane asupra ortodosilor.
Apropo: ce cauti pe un forum ortodox?
Ortodoxia sau polemica?

Daca te intereseaza ortodoxia atunci ar trebui sa privesti altfel ortodocsii.
daca te intereseaza polemica atunci cauta un forum exclusiv destinat polemicii. Pe noi ortodocsii nu ne ntereseaza polemica.

Nu te obosi sa raspunzi, ca nu ma intereseaza ideile tale.
Si daca o faci, e inutil, ca nu am sa ma mai impiedic de orice nimic.

konijiro 23.05.2011 16:52:57

Citat:

Pe noi ortodocsii nu ne ntereseaza polemica.
Ce ironic...:69:

dobrin7m 23.05.2011 17:03:56

[quote=konijiro;363192]Faptul ca crezi nu inseamna ca ai acces la mai multe informatii. Din contra, e un lucru care se constituie intr-o piedica atunci cand e vorba de evaluarea obiectiva a informatiilor respective.

Deci daca vroiai sa zici ca tu stii mai bine pentru ca crezi, te anunt ca la nivel argumentativ, tocmai ti-ai batut un cui in talpa.

[quote]

Daca vroiam sa zic..... Dar nu vroiam.
Am zis ce am zis. Deci fara idei speculative.

Am acces la tot atatea informatii ca oricine. Ca si tine ca si Radianta ca si Lilith. Deci avem aceleasi sanse sa intelegem adevarul. Iar cu evaluarea obiectiva te asigur ca totul , cel putin in cazul meu, a trecut prin filtrul ateismului, agnoticismului, si doar in final al crestinismului.
La mine chiar crestinismul a fost ultima varianta la care m-am gandit.
Am trait cativa ani buni in ateism, apoi am avut o perioada scurta in care credeam doar in Dumezeu si atat si apoi am ajuns si la crestinism.
Deci am folosit si eu candva argumentele ateiste.

Apropo, Konijiro, noi doi am mai purtat discutii acerbe acum cateva luni pe tema ateismului nu crezi ca nu mai e cazul sa reluam?
Nu de alta dar e inutil. Tu nu ma schimbi pe mine si eu nu te schimb pe tine.
So, that is it.

konijiro 23.05.2011 17:06:47

Citat:

Daca vroiam sa zic..... Dar nu vroiam.
Am zis ce am zis. Deci fara idei speculative.
Revin, pentru ca vad ca ai facut niste afirmatii, pe care nu le-ai justificat, si acum te faci ca nu vezi. Deci, inainte sa incheiem discutia, repet:

Citat:

Te rog frumos sa imi scoti din citatul sfantului cuvintele de unde reiese treaba asta.
Mai exact, unde e exprimata diferenta intre cei care au sansa sa cunoasca ortodoxia, dar aleg sa nu o faca, si cei care nu au aceasta sansa? Nu ma intereseaza interpretarea ta, ci strict citatul. Astept.
Nu de alta, dar acuzi in stanga si-n dreapta ca e complex, ca nu intelegem noi, etc. Da-ne o sansa. Explica citatul de mai sus.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:26:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.