Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Sa ramanem ORTODOCSI pana la capat ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12796)

anna21 07.05.2011 22:08:19

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359525)
Atat timp cat tu accepti credinta ortodoxa inseamna ca ea devine credinta ta; deci vei credea ce iti spune BO sa crezi. Asa ca nu e gresit sa te intrebe cineva ce crezi. Desigur, raspunsul va fi : "Eu cred ce scrie in catehism la pagina X...", dar ceva crezi. Pe forum discutam cu persoane particulare, nu cu religii, zic eu.

Ca ma fortezi sa dau raspuns.. am spus ce cred despre acel copil: ca sufera pt pacatele oamenilor (ale stramosilor lui, ale noatre), ca suntem toti vinovati pt suferinta lui.
Dar sa evaluez mantuirea lui, asta mi se pare obraznicie, mandrie si nerusinare. Nu exagerez. Adica eu nu stiu ce e cu mine si cu familia mea, dar stau sa gandesc eu judecatile lui Dumnezeu? Sau ce as face eu daca as fi Dumnezeu? Sau sa-mi "linistesc" eu vinovatia fata de el, ca lasa, ca oricum il mantuieste Dumnezeu? De parca eu i-as da mantuirea din buzunar si raman cu constiinta curata?

Asta este ceea ce cred. Ca este nebunie sa crezi ca patrunzi judecatile lui Dumnezeu cu mintea omeneasca.
Noua ni s-a dat absolut tot ceea ce este necesar pentru mantuire. Ce nu stim, fie nu ne este de folos, fie nu putem intelege si ne smintim. De aceea nu numai ca nu pot afirma altceva decat spune invatatura crestina, dar ar fi dovada de mandrie..

Daca ai cunoaste traditia ortodoxa, ai sti ca au fost cazuri de sfinti care au insistat cu o intrebare, dar li s-a raspuns.. sa se smereasca!

Citat:

Posibil, mi se mai intampla sa iasa si cu cearta, dar e mai interesant sa vorbesti cu oameni decat sa citesti catehisme. O credinta personalizata poate fi un lucru deosebit de frumos uneori. Si un om care gandeste cum ar gandi Dumnezeu in locul lui e chiar o minune. Mai trist e cand gasesti unii care nu gandesc pentru ca au gandit altii in locul lor. Chiar foarte trist...
"Un om care gandeste cum ar gandi Dumnezeu in locul lui"? Nu inteleg ce vrei sa spui. Nici Dumnezeu nu gandeste ca oamenii, nici oamenii nu gandesc ca Dumnezeu.

Mda, asta se vrea o umilire subttila ...
Daca omul care gandeste in locul meu este un sfant... cu bucurie dau gandurile mele pt ale lui.

O minte luminata de Sf. Duh te calauzeste altfel decat una lipita de cele lumesti, nu?

N.Priceputu 07.05.2011 22:14:30

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359534)
Dezaproband ideile acestor oameni este putin probabil ca ei sa vada in tine dragostea de care vorbesti mai sus.

Atacând ideea, și nu persoana, cum de multe ori se întâmplă, se poate discuta fără a crea tensiuni.

AlinB 07.05.2011 22:15:34

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 359536)
Cred ca e foarte trist si frustrant sa nu iti poti pune bunicii la slujbele ortodoxe, pentru ca ei, in viata, au marturisit alt adevar.

Adevar...?

AlinB 07.05.2011 22:18:56

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359539)
Atacând ideea, și nu persoana, cum de multe ori se întâmplă, se poate discuta fără a crea tensiuni.

Cei care sunt organic legati de ideile lor, se vor simti chiar si in acest caz, fara doar si poate afectati, cu atat mai mult cu cat putini se pot mentine la o critica rationala fara a folosi terminologie si exprimare ofensiva.

Daca ai sa critici ortodoxia cu argumente care tin de o alta credinta, considerata eretica de catre ortodocsi f. putini ortodocsi nu se vor simti lezati, chiar si daca eviti terminologie si exprimare ofensiva.

Valabil in toate directiile, ortodocsi vs. romano-catolici, etc.

Asta e realitatea, ne discurcam cum putem, dialogul sa mearga inainte.. :)

glykys 07.05.2011 22:27:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359540)
Adevar...?

Ceea ce numesc ei adevar, adica fundamentele credintei lor (ca Maica Domnului nu e Nascatoare de Dumnezeu, ca sfintii nu mijlocesc, ca esti mantuit de-a gata, ca pana la judecata universala sufletele "dorm")... Cum sa pomenesti un om cu o asemenea conceptie la un parastas, de pilda? Ce rost ar avea?

Nu inteleg ce nu ai inteles.

AlinB 07.05.2011 22:29:41

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 359544)
Ceea ce numesc ei adevar, adica fundamentele credintei lor (ca Maica Domnului nu e Nascatoare de Dumnezeu, ca sfintii nu mijlocesc, ca esti mantuit de-a gata, ca pana la judecata universala sufletele "dorm")... Cum sa pomenesti un om cu o asemenea conceptie la un parastas, de pilda? Ce rost ar avea?

Nu inteleg ce nu ai inteles.

Nu poti numi minciuni/erezii "adevar".
Trebuia sa formulezi altfel..

glykys 07.05.2011 22:32:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359546)

Din perspectiva lor, erezia e adevar.
Dar multumesc de corectare, ai dreptate!

LapetiteMoc 07.05.2011 23:04:53

àpropos de gestul Cristinei ...

Vorbeam cu parintele de la Biserica greaca, pentru ca veni vorba de ecumenism etc... Printre altele, ca fapt divers, i-am spus de trecerea colegei noastre de partea catolica. A raspuns cu un firesc si o blandete cutremuratoare: "Pana acum avea doua picioare, de acum va schiopata intr-unul singur."

vinerea13 07.05.2011 23:11:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359546)

Cu toata stima dar ceva e putred in Danemarca daca enoriasii pleaca la catolici si protestanti.
Cetatenii acestei minunate tari (Danemarca e foarte frumoasa, intr-adevar) in loc sa cerceteze fenomenul si sa-si vada hibele, sa se pocaiasaca si sa schimbe ce e de schimbat, vad "ereziile" altora.

cristiboss56 07.05.2011 23:12:02

Da , frumos si sugestiv spus !

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 359555)
Vorbeam cu parintele de la Biserica greaca, pentru ca veni vorba de ecumenism etc... Printre altele, ca fapt divers, i-am spus de trecerea colegei noastre de partea catolica. A raspuns cu un firesc si o blandete cutremuratoare: "Pana acum avea doua picioare, de acum va schiopata intr-unul singur."

Mai schiopatam noi si-n doua picioare , dar sa ramai intr un singur picior !:106:

Doriana 07.05.2011 23:17:53

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359537)
"Un om care gandeste cum ar gandi Dumnezeu in locul lui"? Nu inteleg ce vrei sa spui. Nici Dumnezeu nu gandeste ca oamenii, nici oamenii nu gandesc ca Dumnezeu.
O minte luminata de Sf. Duh te calauzeste altfel decat una lipita de cele lumesti, nu?

Ti-ai dat singura raspunsul la intrebare. Atunci cand ai mintea luminata de Duhul Sfant vei gandi asa cum iti da Duhul sa gandesti; iar Duhul este Dumnezeu. Asa ca uneori vei gandi ca Dumnezeu. Iar, din cate am auzit eu pe aici, se spune ca dvs primiti Duhul Sfant la botez; asa ca sunt sigura ca voi gasi printre ortodocsi si oameni care nu numai ca spun ca au primit Duhul Sfant, dar si actioneaza calauziti de el.

Fraza aceea nu s-a vrut o umilire. Era doar o durere; ar trebui sa o simti si tu. Dumnezeu nu te vrea robotel si te iubeste asa cum ii iubeste si pe sfinti. Daca esti calauzita de Duhul Sfant vei gandi si tu ceea ce au gandit sfintii si ce marturiseste credinta adevarata si nu vei cadea in erezie; numai nu mai refuza sa gandesti.

Noesisaa 07.05.2011 23:20:43

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 359555)

Stai putin, cum? Dimpotriva....acum am amandoua picioarele...:) Parintele e grec?

luciand 07.05.2011 23:22:39

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359561)
Stai putin, cum? Dimpotriva....acum am amandoua picioarele...:)

Tăiate?!...

sophia 07.05.2011 23:22:42

Citat:

În prealabil postat de vinerea13 (Post 359558)
Cu toata stima dar ceva e putred in Danemarca daca enoriasii pleaca la catolici si protestanti.
Cetatenii acestei minunate tari (Danemarca e foarte frumoasa, intr-adevar) in loc sa cerceteze fenomenul si sa-si vada hibele, sa se pocaiasaca si sa schimbe ce e de schimbat, vad "ereziile" altora.

Ai dreptate.
Trebuie totusi vazut de ce pleaca oamenii...

LapetiteMoc 07.05.2011 23:24:11

de langa Thesalonik

Citat:

Parintele e grec?

Preot ortodox grec.

Noesisaa 07.05.2011 23:28:49

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 359564)
Preot ortodox grec.

:) De asteptat...

Citat:

Tăiate?!...
Hahahaha, ce gluma buna....

sophia 07.05.2011 23:34:07

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359537)
Ca ma fortezi sa dau raspuns.. am spus ce cred despre acel copil: ca sufera pt pacatele oamenilor (ale stramosilor lui, ale noatre), ca suntem toti vinovati pt suferinta lui.
Dar sa evaluez mantuirea lui, asta mi se pare obraznicie, mandrie si nerusinare. Nu exagerez. Adica eu nu stiu ce e cu mine si cu familia mea, dar stau sa gandesc eu judecatile lui Dumnezeu? Sau ce as face eu daca as fi Dumnezeu? Sau sa-mi "linistesc" eu vinovatia fata de el, ca lasa, ca oricum il mantuieste Dumnezeu? De parca eu i-as da mantuirea din buzunar si raman cu constiinta curata?

Asta este ceea ce cred. Ca este nebunie sa crezi ca patrunzi judecatile lui Dumnezeu cu mintea omeneasca.

Noua ni s-a dat absolut tot ceea ce este necesar pentru mantuire. Ce nu stim, fie nu ne este de folos, fie nu putem intelege si ne smintim. De aceea nu numai ca nu pot afirma altceva decat spune invatatura crestina, dar ar fi dovada de mandrie..

Daca ai cunoaste traditia ortodoxa, ai sti ca au fost cazuri de sfinti care au insistat cu o intrebare, dar li s-a raspuns.. sa se smereasca!

Mda, asta se vrea o umilire subtila ...
Daca omul care gandeste in locul meu este un sfant... cu bucurie dau gandurile mele pt ale lui.

In fragmentul evidentiat de mine ai spus exact ce trebuie. Asta este esenta.
Nu stim bine ce e cu noi si ai nostri si ii judecam pe altii, vorbim de credinta si mantuirea sau erezia lor.
Si noi nu suntem in stare sa intelegem nici pe Dumnezeu si nici scripturile. ne straduim, dupa puterea noastra. Dar atat.

Iar partea cu scara iubirii: pentru mine "hugs and kisses" nu inseamna neaparat/intotdeauna iubire.

La mine exista mai intai mai multe feluri de iubiri in functie de persoane:
- iubirea de sot/sotie, sau ma rog logodnici/prieteni
- iubirea de parinti/copii
- iubire de alti apropiati (rude, prieteni)
- iubire de Dumnezeu, Maica Sa si alti sfinti
- iubire de oameni in general (crestineasca sa-i spunem).

Fiecarei grupe i se potriveste ceva din ceea ce ai spus tu.
Iar profunzimea si gradul de sacrificare depinde si el de grup si de persoana.

LapetiteMoc 07.05.2011 23:49:21

drumul unora spre Biserica Mama

Se stie ca la inceput Biserica era Una, si era ortodoxa. Apoi Apusul a vrut altceva.

La Biserica greaca la care ma duc , este un cantaret in strana al carui parcurs m-a lasat fara cuvinte.

Tanar fiind, in aceasta Franta ce penduleaza intre ateism si protestantism, a fost mai intai catolic (parintii, de origine italiana, l-au botezat in cultul romano-catolic). Ajuns la varsta majoratului, a simpatizat cu martorii lui Iehova, apoi a simpatizat cu drogurile. La un moment dat, pe mare , a cunoscut un tanar grec, ortodox, ranit in urma unei furtuni. Nava in care se afla venise in ajutorul navei ce fusese prinsa din plin de furtuna. Nadejdea, calmul celui ranit, imbabatarea oferita colegilor de suferinta l-au marcat profund pe cel caruia i se parea ca toate sunt bune daca nu ucid. S-a imprietenit cu acel tanar care a ramas in Franta in cele din urma. S-a dus cu el la Biserica Ortodoxa si acolo a simtit ca se afla acasa, ca a gasit libertatea pe care sufletul sau inca nu o cunoscuse.
Anul trecut am participat la casatoria lui religioasa (era casatorit deja in biserica catolica, dar vroia sa implineasca in fata Domnului promisiunea de a nu-L mai parasi niciodata pentru o alta confesiune - asa ca a repetat mariajul religios in Biserica lui Hristos).

luciand 08.05.2011 00:26:42

Citat:

Cu toată stima, cei care pleacă, de-aia pleacă pentru că, tocmai, nu văd ereziile!
Pleacă cei neștiutori și creduli, apoi pleacă cei care s-ar vinde și pe mai puțin de 30 de arginți și, binențeles, cei încercați de gândurile ”înalte”: mândria și slava deșartă!
Primii nu văd ereziile din pricina neștiinței; iar neștiința vine din lene, autosuficiență și/sau lipsa de discernământ duhovnicesc.
A doua categorie nu vede ereziile pentru că nu au ce să vadă, Dumnezeu și credința nu se află în raza preocupărilor lor și tot ce văd aceștia este latura materială a vieții. Aceștia, oricum, erau ortodocși doar cu numele...
Cei din urmă, însă, sunt cei înaintați duhovnicește, dar care se pun pe ei înșiși deasupra Bisericii și a dogmelor. Ei nu văd ereziile pentru că sunt "deasupra" lor. Aceștia își găsesc și cele mai sofisticate justificări, iar în propriile minți, propriile acțiuni iau o amploare dramatică. Și, convinși de justețea acțiunilor lor, vor să-i atragă și pe alții în rătăcirea lor. Uneori reușesc: cu cei din prima categorie!
Vina este împărțită: o parte se poate atribui societății (atât cea comunistă cât și cea actuală, de după `89), o parte slujitorilor Bisericii, care nu i-au catehizat îndeajuns de bine, dar cea mai mare parte este a lor. Scuza necunoașterii nu poate fi invocată într-un spațiu Ortodox prin tradiție!

vinerea13 08.05.2011 00:44:25

OK, vina este împărțită:
1. Cei care pleacă - cei mai vinovați
2. Societatea (?)
3. Slujitorii Bisericii, care nu i-au catehizat îndeajuns de bine
Doar atât aveți de spus? Așteptam ceva mai mult.
Încercați să săpați mai adanc. Am toată convingerea că se poate mai mult.

AlinB 08.05.2011 01:03:57

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359566)
:) De asteptat...

Hahahaha, ce gluma buna....

stii ce se zice, in cazul virtutii mai intaii vine durerea pe urma placerea.
in cazul pacatului, este invers.

Sau ca sa parafrazam nitel, la pacat mai intai este rasul, pe urma vine si plansul.

AlinB 08.05.2011 01:06:58

Citat:

La care enoriasi te referi?

Eu personal n-am cunoscut nici macar un singur crestin ortodox model care sa treaca la protestanti sau la catolici.

In schimb la cazurile care le cunosc, au ajuns acolo tocmai din cauza pacatelor care n-au fost "tratate" la timp, dintr-unul in altul s-a ajuns de la mic la mare pana la apostazie.

Citat:

În prealabil postat de vinerea13 (Post 359574)
OK, vina este împărțită:
1. Cei care pleacă - cei mai vinovați
2. Societatea (?)
3. Slujitorii Bisericii, care nu i-au catehizat îndeajuns de bine
Doar atât aveți de spus? Așteptam ceva mai mult.
Încercați să săpați mai adanc. Am toată convingerea că se poate mai mult.

Si ce ai vrea? Sa ti se zica ceea ce vrei tu sa auzi chit ca nu suntem de acord cu tine?
Ai un punct de vedere, argumenteaza-l, iar daca nu poti, abtine-te.

tabitha 08.05.2011 01:40:45

posibile raspunsuri

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 359563)
Ai dreptate.
Trebuie totusi vazut de ce pleaca oamenii...

din superficialitate, din autosuficienta, din comoditate etc. etc.

nutucutu 08.05.2011 10:26:53

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 359523)
În al treilea rând, voi l-ați părăsit pe Hristos în momentul în care ați modificat Crezul! Deci, ceea ce, poate, pentru ortodocșii mai slabi de înger ar putea fi un viitor virtual, puțin probabil și nedorit, pentru voi este deja trecut! Hristos, însă, vă așteaptă și noi împreună cu el. Dar fără "zestre"!

Ma reuzum la acest aspect: dumneavoastra credeti ca noi L-am parasit pe Cristos. EU m-am nascut catolica si am fost invatata ca Isus Cristos este Domnul meu si Dumnezeul meu. Dupa niste zeci de ani in care am trait asa, vine cineva, protestant sau ortodox, si-mi spune ca eu gresesc. Faptul ca blestemati si sinteti plini de ura nu ma va convinge niciodata ca eu gresesc. Mie mi se pare ca ceea ce propagati dumneavoastra e adevarata inchizitie, pentru ca logica dumneavoastra e urmatoarea: esti altfel decit noi? Meriti sa fii blestemat.

Sincer, ma indoiesc ca cel care gindeste asa e luminat de Duhul Sfint.

PS Nedumerirea mea nu se referea la potir. Se referea la faptul ca daca un sfint ortodox va indeamna sa-i blestemati pe catolici, atunci cum e posibil sa fii prieten cu o persoana care merita sa fie blestemata. Si sper ca asta e pozitia izolata a vreunui fanatic si nu a ortodoxilor in general.

sophia 08.05.2011 12:23:14

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 359578)
din superficialitate, din autosuficienta, din comoditate etc. etc.

A cui?

Sunt de acord ca cei care pleaca au o vina mare - aceea ca sunt slabi si nu reusesc sa indure pana la capat.
Dar ca sa dai vina numai pe unii? Si ceilalti, adica biserica, preotii, comunitatea sunt sfinti?
Multi au parte (mai ales cei din tara), de parohii model, de preoti buni, duhovnici buni etc. Dar majoritatea nu au asa ceva.

Intotdeauna este loc de mai bine.
Preotii sa fie mai buni (cred ca ati uitat cate cazuri negative sunt si printre ei), sa se preocupe mai mult ca duhovnici si in social, sa faca si cateheza (mai ales la adulti, ca la copii se face la scoala), sa dicute cu ei, sa afle problemele, sa ajute.

Dupa cum am mai spus, si biserica (institutie, ierarhie) poate si trebuie sa faca mai mult.

E f.usor sa arati cu degetul, sa dai 20 la fundul altuia si sa dai vina mereu pe ceilalti, ca tu esti perfect.

Repet, tu si altii nu stii/stiti ce probleme au unii oameni, in existenta lor, in sufletul lor. Nu stiti ce probleme sunt in unele parohii.

Credinta nu este ceva ce se face cu forta, ci este ceva legat de suflet, de om. Dumnezeu este cu noi, dar pana cand va suporta sa vada ce se face in numele Lui, in numele credintei a ortodoxiei?

Si am mai spus ceva: de multe ori, citind ce scriu unii ortodoxi pe acest forum (exagerati), am avut tendinta sa spun: asta nu este credinta/ortodoxie, nu este al meu, mai bine plec la altii.
Si n-am renuntat si nu renunt la credinta mea ortodoxa, pentru ca Dumnezeu este cu mine si inseamna mai mult decat tot ce spun oamenii aici pe pamant. Si pentru El fac totul.

Si din alte credinte pleaca oamenii, poate mult mai mult. Fiecare cauta ce este mai aproape de sufletul, puterea si intelegerea sa. Iar greselile se platesc pretutindeni si nimeni nu este fara greseala, nici macar ierarhiile si institutiile bisericesti, toate ale omului.

Si incetati sa mai loviti aici in oameni. Ei nu sunt vinovati pentru credinta in care au fost botezati. Aveti ceva cu credinta, f.bine, razboiti-va cu aia, dar lasati oamenii in pace. Ce fel de ortodoxie va invata sa prigoniti oameni si sa-i batjocoriti pentru ca nu sunt ortodoxi?

AlinB - inceteaza te rog cu tonul asta! Nu esti sef de tarla aici sa calci oamenii in picioare. Ti-am tot spus, daca nu intelegi, te anunt la administrator.

dobrin7m 08.05.2011 12:54:31

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359517)
E clar că părerile sunt împărțite între marii duhovnici și teologi ai noștri. Unii ne spun aceasta, părintele Stăniloae, a cărui competență e dincolo de orice discuție, după părerea mea, ne spune că se vor mântui.

Ce ne facem? Cum înțelegem? Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Dacă cei mai mari curați dintre creștini nu au căzut de acord cu privire la acest aspect, deduc că acest răspuns nu este ușor de dat. E mai bine să rămână incert, așa cum incertă este mântuirea fiecăruia dintre noi. Putem spune că ortodocșii au la dispoziție toate mijloacele pentru a primi mântuirea.

A avea deosebiri în felul în care înțelegem lucrurile este normal, întrucât în cunoașterea adevărului înaintăm mereu, nu ne oprim niciodată. Să rămânem, însă, frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că această problemă este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credințna noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.

Iata cum ne intelegem. Parintele Staniloaie nu gresea dar nici Parintele de la Manastirea Prislop nu gresea.
Cum vine asta? Ne da raspuns Parintele Petroniu de la Prodromu Sfantul Munte Athos

``
- Avva, dacă Dumnezeu e bun și numai bun, poate hărăzi El iadul pentru „lucrul mâinilor Sale”?

- Nu Dumnezeu îl condamnă pe om, el își alege locul din timpul vieții acesteia. Nu Dumnezeu ne hărăzește iadul. Dimpotrivă, El ne spune: "Mergeți și moșteniți Împărăția Cerurilor". Omul este cel care aduce iadul cu dânsul. Pentru că și raiul și iadul ni le pregătim noi, aici. Nu este pedeapsă, ci omul e chinuit de propriile lui opțiuni greșite: cu ce ne ducem dincolo, aceea avem. Cum am spus și mai înainte, el se duce pe lumea cealaltă cu păcatele de aici: desfrânat ai fost, bețiv sau drogat, învrăjbit sau răutăcios, așa pleci dincolo, în veșnicie. Aici, pe pământ, el își poate satisface toate aceste porniri. Omul rămâne cu aceste porniri păcătoase și pe lumea cealaltă, numai că acolo nu și le mai poate satisface. Pentru păcătos, acestea sunt chinuri în iad.``

Sunt cu totul de acord aici cu dvs, ca ar trebui sa ne vedem fiecare de propria mantuire.
Am ajuns la concluzia ca multi dintre noi gandim ca e mai usor sa ne imantuim daca reusim sa aducem pe cineva pe calea cea buna decat sa ne nevoim in priveghere, rugaciune si plangerea propriilor pacate spre mantuirea noastra.
Doamne ajuta!

dobrin7m 08.05.2011 13:06:12

Citat:

Stai putin, cum? Dimpotriva....acum am amandoua picioarele...:) Parintele e grec?

Ai doua picioare trupesti, dar sufletul schioapata intr-unul. Odata cu convertirea ta la catolici ai primit si mandrie si orbire de nu mai intelegi sensurile cuvintelor cum tebuie.

glykys 08.05.2011 13:30:22

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359559)
Mai schiopatam noi si-n doua picioare , dar sa ramai intr un singur picior !:106:

Si unde nu e cap, vai de picioare!

cristiboss56 08.05.2011 13:38:52

Draga Nutucutu

Se fac iar mari confuzii ! Ramai in credinta in care te-ai nascut si botezat , fara a navali insa peste cei de aici , si ca un exemplu pozitiv, in acest sens este Mihnea si multi alti frati de credinta cu tine ! Nu stiu cine te-a blestemat , sau cine are asemenea ganduri , caci a blestema pe cineva este unul din cele mai grave pacate posibile cu repercusiuni foarte grave . Deci , daca a existat asa ceva din partea cuiva , sa-i fie rusine caci nu reprezinta decat pe satana , asa ceva nu se face . Eu , totusi nu am citit aici nici un blestem , dar poate imi scapa , iar de exista te rog sa dai link-ul pentru a anuta adminul . In alta ordine de idei , nu voi catolicii sunteti principalul "pericol" in convertirea ortodocsilor , ci sunt cei care va vor face si voua multe necazuri de nu vegheati cum trebuie . Crezi ca daca o colega a noastra a trecut la catolici e lucru rau pana la urma ? Daca analizam in profunzime ideile , atitudinea si mesajele ei , ne dam seama ca era catolica in suflet mai de multisor , dar purta eticheta de ortodox ! Castigul e al nostru in astfel de situatii ! Mare atentie la : protestanti , neoprotestanti , baptisti , anabaptisti , adventisti , penticostali ( deja s-a relogat cineva din Constanta ) ,crestini dupa evanghelie , luteranii , reformatii , biserica nou apostolica , etc . Au impanzit romania , lumea , si pericolul real de la ei pleaca . Acum , de unde s-au desprins ei voi stiti cel mai bine . Deci , te rog sa stai linistita , si sa-ti urmezi credinta si biserica in care te-ai nascut si botezat ! Cu Dumnezeu inainte !+

N.Priceputu 08.05.2011 14:07:34

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359614)
Mare atentie la : protestanti , neoprotestanti , baptisti , anabaptisti , adventisti , penticostali ( deja s-a relogat cineva din Constanta ) ,crestini dupa evanghelie , luteranii , reformatii , biserica nou apostolica , etc . Au impanzit romania , lumea , si pericolul real de la ei pleaca . Acum , de unde s-au desprins ei voi stiti cel mai bine . Deci , te rog sa stai linistita , si sa-ti urmezi credinta si biserica in care te-ai nascut si botezat ! Cu Dumnezeu inainte !+

Ca unul care cunoaște foarte bine mediul neoprotestant (din familie), o să-mi permit să vă indic o modalitate de a ne apăra nu de ei, ci de rătăcirile pe care le propagă.
Întâi de toate, aș vrea să arăt că principala cauză pentru care fenomenul este atât de răspândit e nevrednicia noastră, iar nu coruptibilitatea lor. Au vrut să se hrănească în Biserică, însă au rămas flămânzi.
Vă voi povesti, pe scurt, trei cazuri în care persoanele au fost smintite de către cei din Biserică.
Una dintre bunicile mele, tânără fiind, îi cerea duhovnicul să postească. Ea nu prea înțelegea pentru ce și îi venea foarte greu. Ducându-se nu știu cu ce problemă la părinte acasă l-a găsit la masă, mâncând de dulce în timpul postului. Vă dați seama că era greu să nu se smintească. Era o femeie simplă, de la țară, nu-i citise pe Sfinții Părinți. Avea nevoie de exemplu personal.
Cealaltă bunică a fost de mică învățată că nu e bine să te închini, că e păcat, în general, să faci ce fac ortodocșii (mama ei era „pocăită”). La școală preotul preda religia. Și pentru că ea credea că e păcat, nu vroia să sărute crucea. Preotul o bătea cu crucea peste gură ca să o sărute. Credeți că asta a făcut-o să iubească crucea?
Un al treilea caz mi l-a povestit un fost coleg. În copilărie, în satul lui veniseră niște pocăiți cu o căruță cu biblii sau cărți de ale lor. Era duminică. Nu mai știu dacă era vară sau iarnă. Preotul, ieșind de la liturghie împreună cu poporul, i-a îndemnat să ia găleți cu apă și au mers de le-au vărsat peste misionarii neoprotestanți. Urmarea a fost că acest fost coleg, copil pe atunci, s-a depărtat de ortodocși.
Ceea ce vreau să spun este că astfel de atitudini, care se mai regăsesc și în ziua de astăzi printre noi, nu fac decât foarte mult rău; nu îndreaptă pe nimeni.
Aceste persoane de care v-am povestit erau însetate după Dumnezeu, așa încât atunci când li s-a făcut cunoscută Evanghelia, au început să-L iubească sincer pe Domnul, în felul lor copilăresc.
De aceea, cred că cea mai bună metodă dacă vrem ca misionarismul neoprotestant să înceteze este ca Biserica noastră să le iasă în întâmpinare tuturor credincioșilor, începând cu cei mai simpli, cu cei care cunosc cel mai puțin cuvântul lui Dumnezeu. Dacă vrem ca ei să nu mai citească biblii neoprotestante, de ce nu le ieșim noi în întâmpinare cu biblii ortodoxe? Iar apoi, pentru a fi ajutați să înțeleagă cum trebuie Evanghelia, să se facă discuții în după-amiezele de duminică, de exemplu.
Oamenii sunt flămânzi. „Dați-le voi să mănânce”, a spus Hristos.

cristiboss56 08.05.2011 14:13:26

Draga Sofia

Ne cunoastem cat de cat , de cand te-ai inscris pe acest forum , si cunosc in mare problemele si framantarile tale , si pana la urma nu sunt numai ale tale , ci a omului aflat in dificultate mai pe toate planurile . Vroiam de ieri sa-ti scriu cam asa ( asta ca o incurajare si pentru mine si pentru toti :1:) : -De n-ai bani luna asta de intretinere -Ramai ORTODOX ; -De te calca ma toti in picioare -Ramai ORTODOX ; -De nu ai ce pune bun pe masa -Ramai ORTODOX ; -Daca ramai o perioada fara job si totul parca se naruie - Ramai ORTODOX ;-De nu poti sa fi parinte , sa ai copiii -Ramai ORTODOX ; -De vezi oameni mai fericiti ca tine -Ramai ORTODOX ;-De vezi biserici straine de a ta , mai mari , mai frumoase , ramai in a ta -Ramai ORTODOX . . . Draga mea Sofia , aici e cheia statorniciei , cheia "succesului " , in a pune sufletul inainte , caci atunci el ne va ghida pe noi , si multe dureri de acum vor fi mult mai usoare , sau chiar vor disparea complet . Cat de amarati am fi in asta lume , o candela , niste carti de rugaciuni , o icoana , doua , trei , un radio cat de mic , iti vor crea confortul mult dorit , dar trebuie sa stim ce vrem pana la urma cu ADEVARAT ! Pune-ti sufletul inainte , draga Sofia , caci Ortodoxia sufletului se adreseaza ! Ea nu este zgomotoasa , cu adunari stradale impresionante , cu steaguri galbene , multicolore ! Ea , nu are in componenta ei oameni bogati material , mari fabricanti , industriasi , ea nu este bogata astfel , caci nu a fost niciodata , dar a avut altfel de bogatii pe care si tu le cunosti desigur . E atat de simpla si saraca material , incat omul bogat sau indragostit de cele materiale , o priveste ca pe ceva ciudat , invechit . . . La noi nu se canta din chitara , sau se bat tobele , nu se fac spectacole de circ-religios , nu se impart bomboane , pantaloni , tricouri ,si alte cele ! Noi ne rugam pentru noi , pentru cel de langa noi , ne rugam lui Dumnezeu , aducem Lauda Lui , ne rugam sfintilor bineplacuti Lui , o Cinstim pe Maca Domnului . . . , mai toate ce le sti si tu ! Te rog sa rezisti in continuare , si sa nu te dezlipesti de Dumnezeu si Biserica Lui ! Doamne ajuta !

dorinastoica14 08.05.2011 14:15:20

Rămâneți în biserica sfântă, strabună

Fugiți, fugiți cât puteți, feriți-vă ca de năluci
De acei care vă învață să nu vă închinați Sfintei Cruci,
De acei care nu cred în Sfânta Fecioară și nici în icoane.
De-acei care râd de creștini și de Sfintele Canoane.
Ramâneți până la moarte-n biserica ortodoxă străbună
Țineți-vă strâns de Sfânta Fecioară Maria, Maica preabună,
Că Doamne ferește după moarte în iad de-ar fi să te duci
Cu Sfintele Liturghii și cu puterea Sfintei Cruci
Prin rugăciunile preoților și a celor vii pentru morți
Ne scoate biserica până la urmă din focul cel veșnic pe toți.( D.S)

(Din înțelepciunea Părinelui Cleopa)

dobrin7m 08.05.2011 14:16:42

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359623)
Ca unul care cunoaște foarte bine mediul neoprotestant (din familie), o să-mi permit să vă indic o modalitate de a ne apăra nu de ei, ci de rătăcirile pe care le propagă.
Întâi de toate, aș vrea să arăt că principala cauză pentru care fenomenul este atât de răspândit e nevrednicia noastră, iar nu coruptibilitatea lor. Au vrut să se hrănească în Biserică, însă au rămas flămânzi.
Vă voi povesti, pe scurt, trei cazuri în care persoanele au fost smintite de către cei din Biserică.
Una dintre bunicile mele, tânără fiind, îi cerea duhovnicul să postească. Ea nu prea înțelegea pentru ce și îi venea foarte greu. Ducându-se nu știu cu ce problemă la părinte acasă l-a găsit la masă, mâncând de dulce în timpul postului. Vă dați seama că era greu să nu se smintească. Era o femeie simplă, de la țară, nu-i citise pe Sfinții Părinți. Avea nevoie de exemplu personal.
Cealaltă bunică a fost de mică învățată că nu e bine să te închini, că e păcat, în general, să faci ce fac ortodocșii (mama ei era „pocăită”). La școală preotul preda religia. Și pentru că ea credea că e păcat, nu vroia să sărute crucea. Preotul o bătea cu crucea peste gură ca să o sărute. Credeți că asta a făcut-o să iubească crucea?
Un al treilea caz mi l-a povestit un fost coleg. În copilărie, în satul lui veniseră niște pocăiți cu o căruță cu biblii sau cărți de ale lor. Era duminică. Nu mai știu dacă era vară sau iarnă. Preotul, ieșind de la liturghie împreună cu poporul, i-a îndemnat să ia găleți cu apă și au mers de le-au vărsat peste misionarii neoprotestanți. Urmarea a fost că acest fost coleg, copil pe atunci, s-a depărtat de ortodocși.
Ceea ce vreau să spun este că astfel de atitudini, care se mai regăsesc și în ziua de astăzi printre noi, nu fac decât foarte mult rău; nu îndreaptă pe nimeni.
Aceste persoane de care v-am povestit erau însetate după Dumnezeu, așa încât atunci când li s-a făcut cunoscută Evanghelia, au început să-L iubească sincer pe Domnul, în felul lor copilăresc.
De aceea, cred că cea mai bună metodă dacă vrem ca misionarismul neoprotestant să înceteze este ca Biserica noastră să le iasă în întâmpinare tuturor credincioșilor, începând cu cei mai simpli, cu cei care cunosc cel mai puțin cuvântul lui Dumnezeu. Dacă vrem ca ei să nu mai citească biblii neoprotestante, de ce nu le ieșim noi în întâmpinare cu biblii ortodoxe? Iar apoi, pentru a fi ajutați să înțeleagă cum trebuie Evanghelia, să se facă discuții în după-amiezele de duminică, de exemplu.
Oamenii sunt flămânzi. „Dați-le voi să mănânce”, a spus Hristos.

Perfect adevarat. Aceasta atitudine uneori apare si aici pe acest forum.
In multe discutii in loc sa raspundem intrebarilor celor care nu cunosc, ne intrecem intre noi cu stiinta, iar daca vrem sa invatam ceva gasim multa contrazicere si intrecere intre oameni de parca am fi la un maraton de idei.

Melissa 08.05.2011 14:37:14

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359625)
o incurajare si pentru mine si pentru toti :1:) : -De n-ai bani luna asta de intretinere -Ramai ORTODOX ; -De te calca ma toti in picioare -Ramai ORTODOX ; -De nu ai ce pune bun pe masa -Ramai ORTODOX ; -Daca ramai o perioada fara job si totul parca se naruie - Ramai ORTODOX ;-De nu poti sa fi parinte , sa ai copiii -Ramai ORTODOX ; -De vezi oameni mai fericiti ca tine -Ramai ORTODOX ;-De vezi biserici straine de a ta , mai mari , mai frumoase , ramai in a ta -Ramai ORTODOX . . . !

Foarte frumos:53:..Parca este un Imn Ortodox!!!

dobrin7m 08.05.2011 15:36:44

Toti crestinii ortodocsi ar trebui sa vada acest interviu cu Parintele Amfilohie
``Curajul marturisirii Adevarului - Parintele Amfilohie

http://www.youtube.com/watch?v=Eqd5_1Veoow

Florin-Ionut 08.05.2011 15:58:55

Din slujba Utreniei:

"Întărește, Dumnezeule, sfînta și dreapta credință a dreptmăritorilor creștini și Sfântă Biserica Ta în veacul veacului."

Erethorn 08.05.2011 16:25:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359576)
Eu personal n-am cunoscut nici macar un singur crestin ortodox model care sa treaca la protestanti sau la catolici.

.

Eroare, voita sau nu, de argumentare.

Argumentul "no true scotsman".

Daca ar fi fost "model" n-ar fi trecut la alta Biserica, deci, daca a trecut, n-a fost model, sau n-a fost ortodox.

dobrin7m 08.05.2011 21:01:29

Multumesc Cristi pentru acest thread.
Pe masura ce citesc pe Sfintii Nostri Parinti, mi se intareste mai tare credinta crestina ortodoxa.
Ai facut un mare bine lansand acest indemn.
Doamne ajuta!

Sfantul Teofan Zavoratul
``Toate traducerile apusene despre viața duhovnicească nu ni se potrivesc. Există în ele un dram de adevăr; dar și cele mai bune conțin multe himere și neadevăruri; flatează, dar nu hrănesc... este ca în zicala: „pe buze a curs, dar în gură n-a nimerit”. Luați-o pe cea mai bună și mai lăudată dintre ele: Imitarea lui Iisus Hristos de Toma de Kempis... Citiți-o cu atenție și comparați: oferă ea oare același lucru ca Macarie Egipteanul, Isaac Sirul sau cuvintele Părinților noștri: Serafim, Partenie?... Apusenii vor să se mântuiască singuri; și ajung prin strădanii proprii într-o stare de liniștire a inimii, asemănătoare cu pasivitatea la tăcerea altor forțe. Aici fantezia le zugrăvește imagini, iar ei se topesc de admirație... Aruncați-le! Dumneavoastră vă sunt de ajuns sfinții pe care îi aveți.
Oare sunt o sută de adevăruri? Există un singur adevăr. Oare există o sută de căi?
Există o singură cale. Oare sunt o sută de dumnezei? Există Unicul Dumnezeu, o singură
credință, un singur botez. Și cum să fie asta totuna?... Acelea ne sunt oare nouă egale, care nu au nici preoțime, nici sfânta împărtășanie și nici pocăință? Cum ni se vor ierta păcatele?... Și cu ce ni se va hrăni duhul? Cu nimic nu se aseamănă toată această filantropie. Ei nu pot rezolva problema: dar ce înseamnă alte confesiuni? Dar, dacă nu o putem rezolva cum se cuvine, nu trebuie să o tălmăcim greșit, ci să înțelegem lămurit adevărul. Vedeți ce se întâmplă într-o fotografie? Figura naturală a omului este cea mai fidelă imagine a lui. Se fac poze, apoi se tipăresc fotografiile. La unul a ieșit prea întunecoasă, la altul, prea luminoasă, unul nu a nimerit focala, la altul a pozat într-o atitudine nefirească. Dar există și fotografii destul de fidele originalului. Iar retușul cu cât schimbă caracterul trăsăturilor? Examinând acum toate aceste fotografii, putem spune, oare, că toate sunt egale, când printre ele sunt unele în care nu se recunoaște nici cel care a fost imortalizat. Lui Moise așa i-a spus Dumnezeu: „Vezi să faci acestea toate (cortul) după modelul ce ți s-a arătat în munte” (Ieș. 25, 40).
Și așa a fost până la pogorârea lui Hristos. Domnul, când a venit, ne-a adus din ceruri
un alt cort - sfânta credință și Biserica, chivernisită după cum a văzut și a auzit El de la Tatăl, în sfătuirea dinainte de veci a Dumnezeului Triipostatic. Dar au apărut fotografi samavolnici... ca să retușeze, să facă alte fotografii, și au acoperit imaginea... Chipul Bisericii este unul; dar în fotografiile amatorilor, la unul au ieșit două capete, la altul au dispărut mâinile și picioarele, colo ochii au ieșit schimbați, dincolo veșmintele sunt cu totul altele și așa mai departe... Dar la toți apare una și aceeași inscripție: „Biserica”... Te tot uiți și te uiți și ești obligat să recunoști: „Nu, nu este ea”. S-ar mai cuveni oare ca după toate acestea noi, cei ce păstrăm chipul originar al Bisericii, să ne așezăm alături de ceilalți? Dar ce să mai vorbim de alții? Îl lăsăm pe Atotțiitorul să Se îngrijească de ei. El ne oferă mărturia palpabilă că originalul este la noi: acestea sunt darurile facerii de minuni, pe care le poate vedea oricine, ale clarviziunii, ale neputrezirii moaștelor, ale fenomenelor extraordinare - pe toate acestea le vedem în zilele noastre. Ce să mai vrem? Dumnezeu nu va fi îngăduitor cu mincinoșii.
Domnul e cu noi și Duhul Său sălășluiește în Biserica noastră...``

cristiboss56 08.05.2011 21:09:46

Cu adevarat de folos !

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 359649)
Toti crestinii ortodocsi ar trebui sa vada acest interviu cu Parintele Amfilohie
``Curajul marturisirii Adevarului - Parintele Amfilohie

http://www.youtube.com/watch?v=Eqd5_1Veoow

Multumiri pentru acest link , iar de mai gasesti ceva asemanator cu adevarat ne este de folos ! Cuvantul care se aude , dar si se vede , este cu mult mai convingator , caci el cu adevarat zideste !

luciand 08.05.2011 21:22:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 359592)
Ma reuzum la acest aspect: dumneavoastra credeti ca noi L-am parasit pe Cristos. EU m-am nascut catolica si am fost invatata ca Isus Cristos este Domnul meu si Dumnezeul meu. Dupa niste zeci de ani in care am trait asa, vine cineva, protestant sau ortodox, si-mi spune ca eu gresesc. Faptul ca blestemati si sinteti plini de ura nu ma va convinge niciodata ca eu gresesc. Mie mi se pare ca ceea ce propagati dumneavoastra e adevarata inchizitie, pentru ca logica dumneavoastra e urmatoarea: esti altfel decit noi? Meriti sa fii blestemat.

Sincer, ma indoiesc ca cel care gindeste asa e luminat de Duhul Sfint.

PS Nedumerirea mea nu se referea la potir. Se referea la faptul ca daca un sfint ortodox va indeamna sa-i blestemati pe catolici, atunci cum e posibil sa fii prieten cu o persoana care merita sa fie blestemata. Si sper ca asta e pozitia izolata a vreunui fanatic si nu a ortodoxilor in general.

Ai menționat numele meu alături de afirmația că cineva a blestemat! Și aceasta sub anonimatul unui pseudonume predestinat, parcă!
Consider aceasta ca un atac la persoană și un act nedemn, de o nesimțire crasă!
Te somez să arăți exact unde, când și cine a blestemat! Iar dacă nu poți face asta, cere-ți iertare, asta doar dacă mai ai un dram de bun simț elementar!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:37:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.