Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Ce spuneti de actele biometrice? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10367)

I.Calin 24.08.2010 16:42:03

Se întâmplă ceea ce am ales să se întâmple (ca oameni, ca specie), realitate prezisă și în Apocalipsa Sf. Ioan despre fiara care va domni "... peste toată seminția și poporul și limba și neamul. Și i se vor inchina ei toți cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieții Mielului celui junghiat." (13, 8)

gabriela8 26.08.2010 13:03:11

Citat:

În prealabil postat de Cristian_S (Post 278322)
Sfaturile parintelui Iustin sunt parazitate de parerile unor rataciti care n-au nimic in comun cu invatatura de bun simt a parintelui. Spre exemplu, la Manastirea Petru Voda, niste "calugari mai putin dusi pe la biserica" au afisat niste mesaje prin care resping prezenta in manastire a persoanelor care au pasapoarte sau acte de identitate cu "cip"...... :(

Daca vrei sa stii detinerea unor acte cu cip constituie impediment la impartasanie la M-rea Petru Voda si mie chiar nu mi se pare deplasata o asemenea masura. Daca toti ar tace s-ar trece cu vederea acest pericol sufletesc. Apelul la trezirea constiintelor nu mi se pare o ratacire deci nici cei care au afisat aceste mesaje nu sunt rataciti!

Daniel777 26.08.2010 13:44:45

de la 1 noiembrie cetatenii germani vor primi buletine cu cip

Diverse autoritati germane vor putea identifica persoanele rapid si sigur prin scanarea cartii de identitate cu cip. Printre acestea se numara politia, autoritatile vamale, directia taxe si impozite si bineinteles autoritatile locale si cele responsabile pentru emiterea pasapoartelor.

Productia de cipuri RFID, element al noii generatii de carti germane de identitate, a inceput dupa ce guvernul a acordat un contract de 10 ani producatorului olandez NXP. Cetatenii vor primi noile carti de identitate obligatorii incepand cu 1 noiembrie.

Noile carti de identitate vor integra toate datele de identitate pe un cip, putand fi apoi accesate cu ajutorul tehnologiei wireless. Acestea vor permite autoritatilor germane sa identifice persoanele rapid si precis, a precizat guvernul.

Companii ca cea germana Infineon sau cea olandeza NXP, care detine o fabrica mare de productie in Hamburg, Germania, sunt lideri globali in domeniul productiei de cipuri RFID. Noua carte de identitate electronica, care va inlocui treptat vechile carti de identitate, reprezinta una dintre cele mai mari adoptii la scara larga a cipurilor RFID cu sprijin oficial si avand ca scop identificarea.

Cardul va mai avea si alte functionalitati, precum cea de identificare pe internet de acasa cu ajutorul unui dispozitiv de citire. Dupa inregistrarea unui cont online corespunzator cartii de identitate, cetatenii vor putea efectua in siguranta cumparaturi, vor putea descarca muzica si, cel mai important, vor putea interactiona online cu autoritatile guvernamentale.

Pasapoartele biometrice din mai multe tari sunt deja echipate cu cip RFID – continand amprentele si imaginea digitala a posesorului – si exista pe piata de aproape 5 ani, dupa ce Statele Unite au inceput sa ceara astfel de pasapoarte oricarei persoane care le trece granita.

Exista insa niste ingrijorari legate de folosirea cipurilor RFID, considerandu-se ca acestea ar putea reprezenta un risc de securitate.

Primele versiuni ale pasapoartelor electronice, care foloseau cipurile RFID impreuna cu protocolul „basic access control” (BAC) (control de baza al accesului), au fost sparte cu succes de catre cercetatorii universitari si de catre expertii in securitate.

Cartile de identitate germane vor folosi si ele protocolul BAC, insa doar pentru informatiile de baza imprimate pe card, pentru poza si pentru nume. Celelalte informatii sunt protejate printr-un protocol specific, mai puternic.

Accesul ilegal la informatiile stocate ar fi util pentru crearea falsurilor perfecte si pentru efectuarea de tranzactii online „sigure” de catre hotii de identitate.

Ministrul german responsabil citeaza totusi multimea de avantaje rezultate din urma folosirii cipului RFID, precum durata mai lunga de viata a cardului, optiunea de a-l conecta la viitoare dispozitive precum telefoanele capabile de citire a cipurilor RFID, precum si reducerea costurilor de productie datorita compatibilitatii cu infrastructura deja existenta pentru pasapoartele RFID.

AlinB 26.08.2010 20:25:08

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 282109)
Daca vrei sa stii detinerea unor acte cu cip constituie impediment la impartasanie la M-rea Petru Voda si mie chiar nu mi se pare deplasata o asemenea masura. Daca toti ar tace s-ar trece cu vederea acest pericol sufletesc. Apelul la trezirea constiintelor nu mi se pare o ratacire deci nici cei care au afisat aceste mesaje nu sunt rataciti!

Una din caracteristicile ortodoxiei este unitatea in chestiunile morale si dogmatice.

Daca la M. Petru Voda lucrurile stau altfel decat in restul ortodoxiei (radical altfel!) inseamna ca M. Petru Voda deja nu mai este ortodoxa decat la un nivel f. formal.

Din fericire, se pare ca regulile mai sus enuntate nu sunt practicate de toti preotii de acolo ci doar un grup absolut minoritar.
Sa speram.

ioana.ctin 26.08.2010 20:52:15

Scuzati-ma, dar nu sunt deacord cu "restrictionarea" unei persoane de la Sfanta Impartasanie pe baza documentelor pe care le detine. Inseamna ca in curand nimeni nu se va mai impartasi, ca este clar ca vom fi obligati toti sa avem aceste acte. Si nici nu se poate ca sa nu traim fara acte in societate. Eu nu mai locuiesc momententan in Romania, dar in primavara lui 2011 voi veni pentru a-mi preschimba actele (CI si pasaportul). O sa fiu nevoita sa am buletinul biometric si inca ma gandesc la varianta pasaportului. Dar cand voi avea un act biometric, mai conteaza cel de-al doilea. Mai conteaza ca si cardurile nostre bancare au chipuri?
Nu militez pentru aceste acte, dar si ce sa facem, sa iesim in strada degeaba. Credeti ca se va lua o masura? Patriarhia ce face in legatura cu aceasta?
Am mai postat eu candva ceva impotriva acestor acte, dar cu timpul am inteles ca alte cale nu avem, amprentele au fost stocate de mult sau imaginea faciala.
Momentan scanarea irisului sau corporala este in faza de proiect, se practica pe unele aeropoarte ale lumii. Cred ca va mai dura mult pana la implantarea chipurilor si sunt sigura ca nu numai ortodocsii se vor opune acestui lucru.
Telefoanele nostre mobile au chipuri, computerele pe care le folosim cu totii. Putem fi deja depistati unde suntem localizati. Stiti si voi la fel de bine aceste probleme.
Sincer, nu cred ca exista solutii concrete in a solutiona aceasta problema a actelor biometrice. Numai sa stam fara acte.
In fond sunt niste masuri de siguranta si securitate, prin stocarea amprentelor si a iamaginii faciale intr-un nou format cum poate integritatea unei persoane sa fie lezate?

Daniel777 27.08.2010 09:20:05

O poveste cu un card

..Ma numesc .X
Doresc in aceste cateva randuri sa va relatez o mica intamplare personala care a avut ecouri profunde la nivel sufletesc.
In primavara acestui an (2008) am hotarat sa imi fac un CARD de cumparaturi pe internet. Dupa cateva cautari pe unele forumuri am gasit cea mai buna ocazie: Cardul de la Banca Transilvania, BT MONDO-care este recunoscut international la cumparturi online. Bun. Punct ochit,punct lovit. In cateva zile, la o agentie a BT mi-am deschis cont si Card. Nelinistea mea in privinta multor atentionari(spirituale-duhovnicesti) asupra acestor carduri a fost repede spulberata de imensul orizont al www-ului care se deschidea in fata ochilor mei. Site-uri peste site-uri, care mai de care stilizate si atragatoare incepusera sa ma imbie cu o gramada de produse atractive. Regele “comertului digital” -EBAY&PAYPAL, deja imi facea cu ochiul atragator.A fost doar o chestiune de timp pana cand aveam sa-mi pierd mult nopti si seri fara rugaciune (doar asa ,pe fuga-cele incepatoare) in compania acestor titani ai WEB-ului.
Marea mea bucurie fu intrerupta de imposibilitatea de a face tranzactii online datorita, insa, neacceptarii serviciului Paypal de a lucra cu banca mea.Suparari,peste suparari, am decis sa vad ce se intampla.Am mers la Banca, dar cei de acolo mi-au zis ca nu sunt probleme. Asa ca mi-a ramas ultima solutie: sa caut din nou pe forumuri.Alte nopti pierdute, suparari,dezamagiri,insa la inceputul unei dimineti am gasit solutia: Banca ING scosese pe piata un card “destept” , care continea “CHIP’ cu tehnologie “RFID”(ceea ce aveam sa aflu mai tarziu despre aceasta tehnologie-dureros).Sistemul era perfect si totodata promitator. Am hotarat astfel sa imi fac un Card VISA Electron la ING Bank. Prilejul de a face doar 5 min pana la sediul lor m-a urnit intr-o dimineata plina de soare. Ajuns in fata relatiilor cu clientii, am dat peste o doamna buna voitoare si intru totul”zambitoare” care m-a intrebat politicos ce doresc. I-am spus despre dorintele mele de a face cumparaturi online pe web si aceasta m-a asigurat ca “am venit unde trebuie”.
Oare venisem “unde trebuia” ?
In momentul in care mi-a explicat sofisticaria tehnologica proprietara doar grupului ING despre aceste “Card-uri”, am avut,dintr-odata, un sentiment, o senzatie stranie.O durere launtrica a inimii m-a cuprins,o neliniste, ca si cand cineva ti-ar implanta un pumnal in inima, cu ura,dorind sa se uite in ochii tai,sorbindu-ti ultima picatura de viata.Totul s-a petrecut la nivel de secunde, nici nu am avut timp sa ma gandesc daca e bine sau rau ce fac.A fost un simtamant care a depasit stadiul discernerii mele rationale. Acelasi simtamant l-am avut cand mi-am condus bunicul pe ultimul drum al acestei vieti,pe un drum de munte, intr-o zi deloc friguroasa de iarna.
Undeva, in strafundurile inimii mele stiam ca ceva era in neregula cu ceea ce facusem, ca dadusem voie unei “stari” interioare sa ma corupa si sa ma domine. (Acum, cand sunt deja eliberat de cele nesabuite ale mele-pot privi intr-o alta lumina lucrurile)
Nu doresc sa generalizez trairile mele, sunt doar ale mele, simtamintele,durerile, “placerile de moment” au participat toate,laolalta la schimbarea starii mele sufletesti,stare pe care o voi analiza ceva mai tarziu.
Intr-un fel sau altul, stiam launtric ca acea stare a durerii inimii de la ING era strans legata de acel card.Dar “bucuria privelistii digitale” care se deschisese in fata ochilor mei era cu mult mai mare decat avertismentul multor parinti si frati crestini.
Asadar, am hotarat sa neglijez acele mici “rabufniri” ale inimii si sa dau curs vietii cotidiene.Devenisem un om modern. Aveam doua Carduri, navigam de “placere” pe marile site-uri comerciale, puteam vitual sa cumpar tot ceea ce imi doream,bineinteles in functie de posibilitatile mele financiare.Au inceput alte zile si nopti pierdute, in sisteme de “licitatii” electronice, in cercetari si speculatii de “marketing” pt. oferte bune. Toate acestea mi se pareau minunate, mai ales ca noi, romanii, nu avusesem ocazia sa traim ca “europenii sau americanii”. Deja ma integrasem in mare “familie EBAY”.Eram ca si unul de-al lor.
Daca lucrurile pareau frumoase”in exterior”, in interior, insa, o mare prapastie se adancea din ce in ce mai mult. Simteam ca nu imi mai pot controla puterile sufletului.Stateam duminica la Biserica ,ajungand sa privesc din ce in ce mai des ceasul care urma sa ma trimita acasa mai repede, sa imi pot relua “noile” preocupari.
Cred ca acuma (dupa ce am renuntat la carduri) imi dau seama mai bine, pe pielea mea, cat de usor intra in vietile noastre acest sistem murdar. Te simti ca un numar intr-o turma, exact ca in filmul acela “Endgame”. Ajungi, intr-un fel, asa cum zicea Parintele Iustin Parvu int-un interviu ca primesti acea “inraurire demonica” prin acceptarea acestor carduri “cipate”. Si tind sa cred, din ce in ce mai mult ca avea dreptate, mai ales acuma ca am trecut prin atatea.
Informandu-ma despre aceste tehnologii RFID am inceput, incet,incet, sa inteleg ca lucrurile nu prea stau asa cum ar trebui. Din ce in ce mai multe voci si pareri ale Parintilor cu care m-am consultat m-au ajutat ca in final sa iau decizia corecta pt. linistea sufletului meu.
Totul a venit intr-o zi de august , cand am hotarat sa merg la ING si sa dezactivez cardul, cu tot cu cont. Nu prea mai aveam banuti pe el.
In fata ghiseului, o alta doamna prezentabila, m-a intampinat cu acelasi “zambet” comercial, iar la intrebarea “Ce va aduce pe aici, Dl.X..?”, i-am raspuns ca doresc sa desfiintez cardul de la ei. A ramas socata, inghetand cateva clipe.Probabil ca am reusit sa o derutez destul de mult. Apoi m-a intrebat care este motivul acestei decizii, am preferat sa-i spun ca mai am deja unul la BT si imi este de ajuns. Nu a mai zis nimic si a inceput procedura de inchidere a cardului si contului.Nu stiu daca am facut rau sau bine nespunandu-i adevaratul motiv, dar cred ca pt. una ca ea, care deja este in “sistem”, nu ar fi putut sa ma inteleaga.Imi vin totusi in minte cuvintele Mantuitorului “..nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi.” (Mt.VII, 6)
Cu cateva clipe inainte sa semnez desfiintarea cardului si contului, m-a cuprins pe nesimtite un fior rece,corpul luase o pozitie de zburlire, simtind totodata ca ceva ma “tranziteaza”, ca trece prin mine. Facand un “feedback” pot spune cu certitudine ca era aceeiasi senzatie pe care o avusesem cu cativa ani in urma, la Sf.Manastire Vatopedu, cand mergeam de la ascultarea de seara catre chilie.Raspunsul aveam sa-l aflu a doua zi de la Paintele Theologos (noi ii spuneam Teologu’), atragandu-ne atentia ca multe “hoarde” de vrajmasi se napusteau asupra noastra sa ne sperie,trecerea lor prin trupurile noastre producandu-ne acele stari de friguri si frica.
Stau acum si imi analizez ambele trairi de dinainte si de dupa scoaterea Cardului si imi dau seama ca ceva era in neregula. Undeva, vrajmasul produsese o “fisura” in sistemul meu duhovnicesc, o “fisura” subtila, transparenta ca un fir de unditza in apa.Reusise sa creeze o “punte nevazuta” intre mintea mea si vointa lui.
Astfel,vrajmasul ma facuse sa “gandesc altfel”, sa fiu mai “tolerant” cu cei care isi fac carduri “cipate”, poate ca as fi devenit tolerant si fata de “pecete”, pt. ca cel rau sadise in mine acea”inclinatie-inraurire” rea.
Iar ca sa vedeti ca de fapt aceasta “inraurire demonica” a prins roade, am devenit astfel peste “zi” un misionar al bancii, din proprie vointa, indemand si pe bunul meu prieten de “beneficiile” acestui sistem bancar(ceea ce a culminat cu obtinerea unui card ING si pt. el) .
Astfel,devenisem “misionarul” bancii, din “prostie”. Tare mult mi-as dori ca acest prieten sa renunte la el, nu vreau sa port in suflet si pacatul acesta al “inselarii fratilor”..Sper ca Bunul Dumnezeu sa ma ierte de ceea ce am facut..
Oricum, ma simt mult mai linistit acum, sper sa imi revina incet,incet, linistea pe care o aveam inainte de nesabuita mea “alegere”.
Intr-o vineri de vara, am renuntat si la cel de la BT, si chiar ma simt bine.Intr-un fel ma simt ca si cand as fi recapatat ceea ce pierdusem. Si cand ma gandesc totusi cat de agitat si “multumit” eram cand mi-am facut aceste 2 carduri (BT si ING). Am ignorat complet starile mele sufletesti inainte de ale face.
Repet, nu vreau sa generalizez trairile mele, eu am spus doar ceea ce am simtit si pt. mine a fost cel mai bun lucru sa-mi recapat linistea, prin desfiintarea lor.
Aceasta stare “de dinainte si dupa” am spus-o si duhovnicului meu. M-a ascultat linistit, fara sa scoata vreo vorba, a stat pe ganduri si mi-a dat ceea ce imi doream: “odihna sufleteasca”. Cert este ca nu voi mai face niciodata acest nesabuit de card cu pecete radio-electronica.
Ma simt mult mai bine dupa spovedanie, ca si cand mi s-a luat o piatra din suflet.(simt aceeasi stare dinainte de card – a omului care poate trai liber si fara sofisticariile lor tehnologice).
M-am hotarat sa imi pun trairile mele in legatura cu aceste “experiente” care mi-au tulburat profund linistea sufleteasca, liniste la care sper sa mi-o recapat incet, incet, cu ajutorul Bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului.
Celor care au simtamant duhovnicesc (acolo, si o picatura macar), ii indemn , ca unul care a trecut prin asa ceva, sa nu isi faca acel dureros CARD de la ING Bank sau nici unul care are CIP cu tehnologie RFID.
Doresc sa multumesc tuturor care m-au sustinut, in special Bunului Dumnezeu care mi-a dat puterea sa-mi revin, Maicii Domnului care stiu ca nu m-a parasit inca de cand am vizitat scumpa si frumoasa ei Gradina a Athosului, Parintilor care mi-au deschis ochii si m-au intarit in credinta, fratilor care m-au sustinut cu diferitele lor mesaje si tututor care se roaga pt. noi.
Sper ca mica mea experienta sa poata fi de folos fratilor, deoarece si datorita lor am luat cea mai buna decizie.

Mie mi-a fost de-ajuns..

MaryuS 08.09.2010 04:43:59

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 282455)
Sper ca mica mea experienta sa poata fi de folos fratilor, deoarece si datorita lor am luat cea mai buna decizie.

Corect.Avem parinti pe care vrem nu vrem trebuie sa ii ascultam.Deoarece ei cu adevarat stiu ce spun.Iar ei si-au pronuntat punctul de vedere in ceea ce priveste aceste CIP-uri.Nu trebuie sa fim "legati" de nimeni in afara de Dumnezeu ceL pe care trebuie sa-L slavim asa cum merita.
Nu cred ca simtirile pe care le-ai avut sunt anormale."Ceva" ti-a spus ca nu e bine.
Doamne ajuta!

Delirul 09.09.2010 23:16:10

Ia uitati ce s-a intamplat cand cei de la emisiunea Mythbusters au vrut sa faca mai multe teste asupra cipului RFID implantat http://www.youtube.com/watch?v=X034R3yzDhw

Cu alte cuvinte au fost intimidati sa nu mai faca, oare de ce ? Cei care se mint ca aceste cipuri vor fi mai sigure se mint singuri, orice hacker cunoaste si merge pe principiul ca tot ce s-a facut de mintea omului tot de mintea omului poate fi si desfacut. Cipurile RFID nu numai ca sunt o palma grea adusa libertatii noastre ca si crestini si ni se incalca chiar si anumite drepturi democratice cum ar fi cel al intimitatii dar nici aburerile de genul ca vor fi mai sigure si ca vor aduce nu stiu ce avantaje din pct de vedere tehnologic nu sunt justificate.

florinbrasov0 25.09.2010 10:58:29

http://www.razbointrucuvant.ro/recom...hatologice-cu/

AlinB 26.09.2010 20:46:54

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 287190)
Ia uitati ce s-a intamplat cand cei de la emisiunea Mythbusters au vrut sa faca mai multe teste asupra cipului RFID implantat http://www.youtube.com/watch?v=X034R3yzDhw

Cu alte cuvinte au fost intimidati sa nu mai faca, oare de ce ?

De ce?pentru ca este o afacere de sute de milioane de dolari si care cheltuieste pe reclama directa si indirecta sume corespunzatoare iar anti-reclama nu e buna pentru afaceri.

Citat:

mint ca aceste cipuri vor fi mai sigure se mint singuri, orice hacker cunoaste si merge pe principiul ca tot ce s-a facut de mintea omului tot de mintea omului poate fi si desfacut.
'mai sigure' nu inseamna infailibile.
Poate fi un progres insa asa cum e orice progres, mai binele poate fi dusmanul binelui..

Citat:

Cipurile RFID nu numai ca sunt o palma grea adusa libertatii noastre ca si crestini si ni se incalca chiar si anumite drepturi democratice cum ar fi cel al intimitatii dar nici aburerile de genul ca vor fi mai sigure si ca vor aduce nu stiu ce avantaje din pct de vedere tehnologic nu sunt justificate.
Nici un cip nu-ti poate ingradi libertatea spirituala "ca si crestin", in ceea ce priveste libertatea fizica, crestin sau nu, nu ti-o garanteaza nimeni, depinde de cum traiesti si sub ce vremuri traiesti.

AlinB 26.09.2010 20:56:45

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 282455)
..Ma numesc .X
Doresc in aceste cateva randuri sa va relatez o mica intamplare personala care a avut ecouri profunde la nivel sufletesc.
In primavara acestui an (2008) am hotarat sa imi fac un CARD de cumparaturi pe internet.

Cred ca este destul de limpede pentru orice crestin cu o doza de discernamant ca problema respectivului nu era cardul ci boala shoping -ului desi scopul in care e promovata este exact invers.

Dar ma rog, pentru fanii saccsiv&apologeticum nu poti sa ai astfel de pretentii sunt si raman masa de manevra.

sherlock_holmes 27.09.2010 03:05:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 292053)

Nici un cip nu-ti poate ingradi libertatea spirituala "ca si crestin", in ceea ce priveste libertatea fizica, crestin sau nu, nu ti-o garanteaza nimeni, depinde de cum traiesti si sub ce vremuri traiesti.

S-ar putea ca prin cip sa ti se ingradeasca si libertatea spirituala,ba cred ca acesta este si scopul lui ultim.

Anumite cuvinte gen:Iisus Hristos,Doamne,miluieste-ma,pe mine,pacatosul,Fiul Lui Dumnezeu,Maica Domnului,Fecioara,Marie,ortodox,cruce,bucura-te,etc. sau expresii de genul ...In numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh... ( cind noi ne facem cruce ) sa fie ca niste triggere ( declansatoare ) descarcarii in noi al unor unde de joasa frecventa,care sa ne provoace durere acuta,paralizii temporare,bruiaje,etc...pentru a ne impiedica sa mai facem semnul Sfintei Cruci,sa ne mai rugam sau sa mai gindim cele in duh crestin.

Cipul ar functiona in ambele sensuri, pe de o parte ar citi activitatea creierului`iar in clipa cind oscilatiile specifice ( forma,amplitudine...) se potrivesc cu cele corespunzatoare cuvintelor interzise ( stocate in memoria sa )...sa genereze undele de joasa frecventa perturbatoare.

Sau cu mult mai rau decit atit,dupa cum le inventeaza mintile lor diabolice.Evident ca aceste cipuri se pot upgrada cu software,dupa modelul computerelor noastre,in spatele nostru,fara ca noi sa stim ce se intimpla.

O parere...

PS.ma refer aici la cipul implantabil in corpul omului

Da-ti skip peste reclama de inceput sau asteptati pina se incarca pagina:

http://www.computerworlduk.com/news/...-control-chip/

sau video aici:

http://www.youtube.com/watch?v=qOXTnNPgAX0

Florin-Ionut 27.09.2010 11:10:03

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 292179)
ma refer aici la cipul implantabil in corpul omului

Am vazut clipuri pe youtube in care oamenilor le erau induse comenzi de a merge intr-o directie sau alta, prin intermediul unor casti purtate pe cap. Au testat mai multe persoane si toate se comportau ca niste somnambuli care merg fara sa-si dea seama de ce prefera o directie sau alta. Suna SF, dar tehnologia exista. Nu mai am linkul din pacate.

Am mai vazut mai demult cum o persoana paralizata total a acceptat sa faca un experiment de a controla un program de calculator printr-o interfata conectata la cap (senzorial, nu direct). Dupa multa rabdare, omul a reusit sa mute miste patratele pe ecran dintr-o parte in alta cu destul de multa precizie.

Acum problema se pune in ce fel pot sa miniaturizeze aceste aparate de control al mintii si cum sa faca aceste lucruri fara fire. Dar, vorba cuiva care a comentat articolul, noua nu ni se spune unde a ajuns cu adevarat tehnologia in momentul actual. Cred ca cei care vor accepta injectia cu implantul vor face o mare greseala, renuntand la libertatea proprie si la claritatea ratiunii lor fara sa-si dea seama.

PS: Ieri am fost la Belgrad, unde am stat o zi intreaga. De cum am ajuns acolo, pe nevasta-mea a inceput sa o doara capul, iar pe mine m-a apucat nu dupa mult timp o stare apasatoare de inconfort, de parca eram mahmur. Aceasta stare ne-a tinut toata ziua. Spunea un prieten ca americanii au testat acolo bombe radioactive, care si-au lasat evident amprenta asupra mediului pentru urmatorii ~ 50 de ani.

Doamne, ajuta-ne.

AlinB 27.09.2010 13:22:26

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 292215)
Am vazut clipuri pe youtube in care oamenilor le erau induse comenzi de a merge intr-o directie sau alta, prin intermediul unor casti purtate pe cap. Au testat mai multe persoane si toate se comportau ca niste somnambuli care merg fara sa-si dea seama de ce prefera o directie sau alta. Suna SF, dar tehnologia exista. Nu mai am linkul din pacate.

Este deschis un topic aici
Sa zicem totusi ca youtube nu e chiar ce mai de incredere sursa de informare.

Citat:

Am mai vazut mai demult cum o persoana paralizata total a acceptat sa faca un experiment de a controla un program de calculator printr-o interfata conectata la cap (senzorial, nu direct). Dupa multa rabdare, omul a reusit sa mute miste patratele pe ecran dintr-o parte in alta cu destul de multa precizie.
Da, in directia asta exista anumite progrese sa nu uitam de protezele actionate prin electrozii conectati la nervii ramasi ai organului amputat dar aici e vorba de om care controleaza masina si nu invers.

Citat:

Acum problema se pune in ce fel pot sa miniaturizeze aceste aparate de control al mintii si cum sa faca aceste lucruri fara fire. Dar, vorba cuiva care a comentat articolul, noua nu ni se spune unde a ajuns cu adevarat tehnologia in momentul actual. Cred ca cei care vor accepta injectia cu implantul vor face o mare greseala, renuntand la libertatea proprie si la claritatea ratiunii lor fara sa-si dea seama.
Ma intreb ce motivatie poate avea cineva ca sa se panicheze de exemplu privind 'progresul tehnologic' din Startrek si sa-si inchipuie ca ceea ce vede acolo ii va pune in pericol viata spirituala.

Oare pentru ca se crede infailibil si mai presus de orice greseala in prezent - diavolul saracu' a epuizat toate metodele spirituale prin care incearca sa-l deturneze de la drumul mantuirii si i-a ramas doar solutia 'implantului'?

Citat:

PS: Ieri am fost la Belgrad, unde am stat o zi intreaga. De cum am ajuns acolo, pe nevasta-mea a inceput sa o doara capul, iar pe mine m-a apucat nu dupa mult timp o stare apasatoare de inconfort, de parca eram mahmur. Aceasta stare ne-a tinut toata ziua. Spunea un prieten ca americanii au testat acolo bombe radioactive, care si-au lasat evident amprenta asupra mediului pentru urmatorii ~ 50 de ani.

Doamne, ajuta-ne.
Bombe atomice detonate la Belgrad? Pe ascuns, nu-i asa?
Cat de naiv poti sa fii sa crezi asta?

AlinB 27.09.2010 13:31:13

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 292179)
S-ar putea ca prin cip sa ti se ingradeasca si libertatea spirituala,ba cred ca acesta este si scopul lui ultim.

Anumite cuvinte gen:Iisus Hristos,Doamne,miluieste-ma,pe mine,pacatosul,Fiul Lui Dumnezeu,Maica Domnului,Fecioara,Marie,ortodox,cruce,bucura-te,etc. sau expresii de genul ...In numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh... ( cind noi ne facem cruce ) sa fie ca niste triggere ( declansatoare ) descarcarii in noi al unor unde de joasa frecventa,care sa ne provoace durere acuta,paralizii temporare,bruiaje,etc...pentru a ne impiedica sa mai facem semnul Sfintei Cruci,sa ne mai rugam sau sa mai gindim cele in duh crestin.

Haha, asta incepe sa semene cu obsesia adventista pentru 'vremea duminicala' cand, zic ei, se va da o lege care ii va impiedica sa tina Sabathul evreiesc.

Chiar te crezi atat de 'tare' spiritual incat diavolul sa nu aiba ce sa-ti faca decat o operatie pe creer ca sa-ti pierzi mantuirea?

Am totusi pretentia ca cineva care se pretinde ortodox sa stie mai multe despre bazele credintei lui.

Poate ar trebui sa stii ca batalia pentru sufletul omului se da in jurul libertatii lui de alegere.
Daca libertatea lui de a alege este suprimata, omul nu poate fi facut responsabil pentru faptele sale, diavolul nu ii poate cere sufletul.

Mai pune matale mana pe Catehism si lasa SF -urile 'ortodoxe' imprumuate de la fratiorii eretici ca nu-ti fac bine la sufletel ca sa nu mai vorbim ca duc in directii care iti pericliteaza mantuirea chiar fara metode 'high-tech'.

Si pune mana nitel si pe Apocalipsa ca sa vezi ca pecetluirea este precedata de inchinarea la Fiara, deci omul trebuie in libertate si cunostinta de cauza sa se lepede de Dumnezeu pentru a fi pecetluit.

Caz in care nu cred ca se mai pune problema sa-l impiedice cineva sa se roage cu cine stie ce tehnologie SF din moment ce el insusi a ales sa-si piarda sufletul.

Uite si despre acelasi lucru aici:
http://blog.pustniculdigital.info/articole/297/

Florin-Ionut 27.09.2010 15:23:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 292274)
Este deschis un topic aici
Sa zicem totusi ca youtube nu e chiar ce mai de incredere sursa de informare.

Mi-e greu sa cred ca acei japonezi au facut niste clipuri false ca sa... ce? Par oameni seriosi, dar la urma urmei se poate verifica validitatea informatiei.

Citat:

Da, in directia asta exista anumite progrese sa nu uitam de protezele actionate prin electrozii conectati la nervii ramasi ai organului amputat dar aici e vorba de om care controleaza masina si nu invers.

Am vrut sa subliniez evolutia stiintei in acest domeniu, al interactiunii dintre om si masina.

Citat:

Ma intreb ce motivatie poate avea cineva ca sa se panicheze de exemplu privind 'progresul tehnologic' din Startrek si sa-si inchipuie ca ceea ce vede acolo ii va pune in pericol viata spirituala.

Oare pentru ca se crede infailibil si mai presus de orice greseala in prezent - diavolul saracu' a epuizat toate metodele spirituale prin care incearca sa-l deturneze de la drumul mantuirii si i-a ramas doar solutia 'implantului'?

Oho, pai al' rau e mai josnic decat ne imaginam noi, insa nu-l lasa Dumnezeu sa faca chiar tot ce vrea. Niciodata nu va fi multumit cu cat rau face. Insa este un loc la Apocalipsa care spune ca in vremea lui Antihrist lanturile celor decazuti vor fi dezlegate si va fi atat de mult rau cum niciodata nu a mai fost, incat aproape ca nu va mai fi posibila nici macar credinta. Asa ca, nu subestima nici vremurile, nici spiritele.

Citat:

Bombe atomice detonate la Belgrad? Pe ascuns, nu-i asa?
Cat de naiv poti sa fii sa crezi asta?

Eu nu am zis de bombe atomice, ci de bombe radioactive, adica deseuri radioactive amestecate cu bombe clasice, care dupa explozie raman acolo pentru a polua mult timp viata din zona exploziei. Cum am mai zis, nu subestima rautatea celui rau. Mie mi-e si frica sa caut pe net detalii despre asa ceva.

Delirul 27.09.2010 23:35:21

Citat:

Stii stau si ma gandesc ca UE-ul s-a declarat solidara cu homosexualii in privinta oficierii casatoriilor intre cei cu acelasi sex. s-a declarat pro legalizarea prostitutiei dar nu poate fi solidara cu crestinii care nu doresc un buletin in care sa fie inclus 666, lucru pe care UE-ul nu-l neaga, rezolvare ce ar putea fi foarte simpla prin inlocuirea numarului 6 din barele de demarcatie cu un altul. Prin urmare prin faptul ca ni se vor impune niste buletine cu un astfel de numar este o ingradire a libertatii de a fi crestin.

Citat:

mai sigure' nu inseamna infailibile.
Poate fi un progres insa asa cum e orice progres, mai binele poate fi dusmanul binelui.

Foarte adevarat dar daca ar fi sa pui in balanta avantajele si dezavantajele introducerii unui astfel de buletin cu cip fata de buletinul cu inscriptii grafice cred ca dezavantajele sunt coplesitoare si nu justifica necesitatea unui buletin RFID. Si in privinta asta cred ca emisiunea Nasul unde s-a discutat despre aceste cipuri a fost foarte graitoare.

http://www.youtube.com/watch?v=0gOM5...eature=related

mihailt 28.09.2010 03:29:56

Se zice acolo (la emisiunea de pe nasul partea 4,minutul 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=c4RY6f401I4&NR=1;continuarea partii I a postate de fratele Delirul in postul anterior) ca s-a dat o lege sa nu se mai taie lemne pentru toate tarile lumii.
Unde e legea aia mai fratilor?
Eu nu vad ca s-ar fi dat inca acea lege,ca emisiunea e din 2009.

Eliana 28.09.2010 18:46:25

Pentru cei interesati, http://www.petitiononline.com/NU666/petition.html aici puteti semna IMPOTRIVA actelor biometrice.

Veti primi un e-mail pentru confirmarea petitiei. Nu trebuie sa dati date personale de identificare ci numai numele, adresa de E-mail si eventual un comentariu daca doriti.

Doamne ajuta!

Delirul 28.09.2010 18:54:57

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 292592)
Se zice acolo (la emisiunea de pe nasul partea 4,minutul 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=c4RY6f401I4&NR=1;continuarea partii I a postate de fratele Delirul in postul anterior) ca s-a dat o lege sa nu se mai taie lemne pentru toate tarile lumii.
Unde e legea aia mai fratilor?
Eu nu vad ca s-ar fi dat inca acea lege,ca emisiunea e din 2009.

Proiectul de legiferare a buletinelor cu cip are mai bine de 20 ani si este pe cale sa se implineasca. Maine poimaine de ce te mira faptul ca nu se va da si o astfel de lege ?

Raoul 28.09.2010 19:48:04

Citat:

În prealabil postat de Eliana (Post 292750)
Pentru cei interesati, http://www.petitiononline.com/NU666/petition.html aici puteti semna IMPOTRIVA actelor biometrice.

Veti primi un e-mail pentru confirmarea petitiei. Nu trebuie sa dati date personale de identificare ci numai numele, adresa de E-mail si eventual un comentariu daca doriti.

Doamne ajuta!

Frectie la piciorul de lemn! Ai vazut tu vreo petitie online sa aiba efect? Crezi ca acele "semnaturi" digitale il vor opri pe diavol? Trebuie sa ne exprimam refuzul in public,prin proteste si prin trezirea oamenilor la realitate! Insa BOR tace,ma intristez cand vad ca patriarhul,mitropolitii,staretii etc. acorda atat de putin interes acestui subiect... Cat curaj a avut parintele Amfilohie:

http://www.youtube.com/watch?v=6ad-s0YcNkY

Sunt patru parti. Daca ar fi toti preotii asa... Cata indrazneala a avut sfintenia sa! Ascultati totul cu atentie! Chiar a intrebat daca exista preoti si ierarhi masoni,asta de fata cu stareti si cu starete! Ascultati tot ce spune parintele,e foarte interesant si are extrem de mare dreptate. Pacat ca e singur...

Eliana 28.09.2010 20:50:05

Sunt de acord cu tine Raoul insa ce ne ramane de facut?
Daca ne uitam la oameni care au avut ceva reactii rezolvam tot la fel de multe ca si cu petitia.
Hai sa iesim in strada. eu sunt 100% PRO. dar cine mai e cu mine? cam asa sta treaba.
Chiar am vazut acum o saptamana un batran protesta in fata Teatrului National legat cu lanturi de statuie. era SINGUR. nu stiu ce a rezolvat.
Problema e ca toti ne plangem dar in mog sigur multumindu-ne doar cu discutiile de pe forum nu schimbam situatia.

cristiboss56 28.09.2010 20:56:45

Citat:

În prealabil postat de Eliana (Post 292788)
Sunt de acord cu tine Raoul insa ce ne ramane de facut?
Daca ne uitam la oameni care au avut ceva reactii rezolvam tot la fel de multe ca si cu petitia.
Hai sa iesim in strada. eu sunt 100% PRO. dar cine mai e cu mine? cam asa sta treaba.
Chiar am vazut acum o saptamana un batran protesta in fata Teatrului National legat cu lanturi de statuie. era SINGUR. nu stiu ce a rezolvat.
Problema e ca toti ne plangem dar in mog sigur multumindu-ne doar cu discutiile de pe forum nu schimbam situatia.

Multe s-ar rezolva si Dumnezeu ne-ar da mai mult ajutor de am iesi 100% la Sfanta Liturghie , de am intra 100% prin Biserici , la Sfintele slujbe din cursul saptamanii ! ! ! Protestele de strada , galagia , nu au nimic de a face cu Smerenia si Dreapta Socoteala ! Deci : 100% in BISERICI ( nu ocazional , la nevoie , cand "ne arde buza " , sau dupa bunul plac al leneviei noastre !

cristiboss56 28.09.2010 21:30:39

Multumim Dorina !

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 292790)
Multe s-ar rezolva si Dumnezeu ne-ar da mai mult ajutor de am iesi 100% la Sfanta Liturghie , de am intra 100% prin Biserici , la Sfintele slujbe din cursul saptamanii ! ! ! Protestele de strada , galagia , nu au nimic de a face cu Smerenia si Dreapta Socoteala ! Deci : 100% in BISERICI ( nu ocazional , la nevoie , cand "ne arde buza " , sau dupa bunul plac al leneviei noastre !

Intrati si cititi la resurse ortodoxe , ce fac unii crestini , in loc sa protesteze 100% in strada ! Doamne ajuta ! ( Topicul " Nou pe site " )

costis 28.09.2010 22:15:15

In prezent nu exista documente personale care sa te impiedice sa iti manifesti credinta. Cred ca atentia ar trebui sa se indrepte la ce te deviaza de la viata crestina.

mihailt 29.09.2010 02:22:49

Ca parere personala cred ca Rusia,UE,SUA decat sa plateasca atatia bani sa faca pasapoarte biometrice (in Romania un pasaport e pe la 200 de euro,vreo 65 ii da cetateanu si restu e de la bugetu de stat sponsorizat) mai bine cumparau si donau hrana la saracii din Africa (foarte multi saraci ar fi fost hraniti multa vreme cu banii acestia).Tot asa cu banii de s-au dat sa se faca carti de identitate cu cip.
Iar preabunul Dumnezeu Iisus Hristos i-ar fi pazit pentru aceasta milostenie de atentatele musulmane cu adevarat iar nu cum este cu aceste acte.
Care s-a vazut ca se pot falsifica usor.Si nu se stie cat vor proteja de atentate teroriste.
Vedeti aci in Africa in fiecare zi mor 3000 de copii datorita bolilor si foametei:
http://www.ziarullumina.ro/articole;...-Bucovina.html
http://www.unicef.org/mdg/poverty.html
600 de milioane de copii traiesc cu mai putin de 1$ pe zi, la fiecare 3.6 secunde un om moare de foame.
Nu in UE,SUA sau Rusia.

sherlock_holmes 30.09.2010 23:04:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 292278)

Chiar te crezi atat de 'tare' spiritual incat diavolul sa nu aiba ce sa-ti faca decat o operatie pe creer ca sa-ti pierzi mantuirea?

Am impresia,dupa cum scrii,ca tu chiar si cu operatia pe creier ( nu despre aceasta era vorba oricum ) crezi ca o sa te mintuiesti...apropo de " tarie " spirituala.

Citat:

Am totusi pretentia ca cineva care se pretinde ortodox sa stie mai multe despre bazele credintei lui.

Poate ar trebui sa stii ca batalia pentru sufletul omului se da in jurul libertatii lui de alegere.
Daca libertatea lui de a alege este suprimata, omul nu poate fi facut responsabil pentru faptele sale, diavolul nu ii poate cere sufletul.

Mai pune matale mana pe Catehism si lasa SF -urile 'ortodoxe' imprumuate de la fratiorii eretici ca nu-ti fac bine la sufletel ca sa nu mai vorbim ca duc in directii care iti pericliteaza mantuirea chiar fara metode 'high-tech'.

Uite ce batalii duce diavolul pentru inclinarea libertatii de alegere:

" Zeci de mii de preoti, calugari si maici, prigoniti de cekisti sa renunte la credinta in Cuvantul lui Dumnezeu, au fost torturati, impuscati in celule, trimisi in lagare, exilati in tundrele pustii ale nordului indepartat sau au fost scosi in strada la batranete, ca sa piara fara hrana si adapost. Toti acesti mucenici s-a dus la moarte fara sovaire, cazurile de apostaziere au fost putine si rare. " Alexandr Soljenitin

http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ii/#more-17204

Sau martirii si mucenicii de la Pitesti,Ajud,Gherla,Canal....mucenicii de la inceputurile crestinismului si mai mereu de atunci incoace.

Libertatea de alegere nu poate fi suprimata prin cip sau " operatie " pe creier,caci sediul libertatii omului si al sufletului si al mintii si al persoanei sale si a lui Dumnezeu,nu este in creier,ci in inima omului.Dar poate fi mult ingradita (lasata sa se manifeste ) prin chinurile si torturile la care vor fi supusi credinciosii. ( acel cip ti se va face si inchisoare,si tortura,si mustrare a constiintei,si neputinta de a mai face semnul sfintei cruci,si lipsa a rugaciunii,si lucrare a amagirii,etc)....parerea mea.

Uite ce spune Sfintul Efrem Sirul despre vremurile de pe urma:

"Luati aminte, fratii mei! Covarsirea fiarei si mestesugirea ei de la pantece incepe. Caci dupa ce va fi stramtorat cineva, de lipsa de bucate, sa fie silit a primi pecetea lui. Nu oricum, ci pe mana dreapta si pe frunte va fi pus semnul. Ca sa nu mai aiba stapanire omul a se pecetlui cu mana dreapta, cu semnul Sfintei Cruci , si nici pe frunte a se mai insemna cu Numele Sfant al Domului, nici cu preasfanta si slavita cruce a Domnului nostru Iisus Hristos. Ca stie ticalosul ca daca se va pecetlui cineva cu crucea Domnului, ii risipeste toata puterea lui. Pentru aceasta pecetluieste dreapta omului, ca aceasta este care pecetluieste toate madularele noastre. Asemenea si fruntea care este ca un sfesnic ce poarta faclia luminii.

Deci fratii mei, infricosata nevointa va fi tuturor oamenilor celor iubitori de Hristos, si pana in ceasul mortii sa nu se teama, nici sa stea cu molesire cand balaurul va incepe a pune pecetea sa, in locul crucii Mantuitorului. Si va face in asa fel incat sa nu se mai faca nici un fel de pomenire Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Si aceasta o va face, fiindca se teme si se cutremura de puterea Mantuitorului nostru. Ca de nu se va pecetlui cineva cu pecetea sa, nu va putea fi robit de nalucirile vicleanului, si nici Dumnezeu nu-i va parasi, ci ii va lumina si-i va atrage la Sine." Sfintul Efrem Sirul

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...cele-din-urma/

Citat:

Si pune mana nitel si pe Apocalipsa ca sa vezi ca pecetluirea este precedata de inchinarea la Fiara, deci omul trebuie in libertate si cunostinta de cauza sa se lepede de Dumnezeu pentru a fi pecetluit.

Caz in care nu cred ca se mai pune problema sa-l impiedice cineva sa se roage cu cine stie ce tehnologie SF din moment ce el insusi a ales sa-si piarda sufletul.

Uite si despre acelasi lucru aici:
http://blog.pustniculdigital.info/articole/297/

In articolul la care faci referire,lepadarea de Iisus Hristos este explicita,ca aici:

""Crezi în mine?". Iar el a zis: "Cred". Și diavolul i-a zis: "Te lepezi de Hristos al tău?". Iar ticălosul a zis: "Mă lepăd".

....

Daca sugerezi ca asa o sa fie si lepadarea de la sfirsitul vremurilor,eu nu stiu daca asa o sa fie,desi este posibil orice.

Dea lungul vremurilor,majoritatea covirsitoare a celor care nu s-au mintuit sau care nu se vor mintui,nu au facut un astfel de legamint ( lepadare explicita ).Nici Arie cu cei care l-au urmat,nici Nestorie cu cei care l-au urmat,nici Macedonie,nici Origen,nici papii dupa schisma,nici pastorii, nici evreii in credinta lor,nici ecumenistii,nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții,nici hotii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii...in toate aceste cazuri fiind vorba de lepadare ( ori prin erezie,ori prin pacate nepocaite ).

Inca o data cuvintele lui Dumnezeu,prin Sfintul Efrem Sirul:

" Ca de nu se va pecetlui cineva cu pecetea sa, nu va putea fi robit de nalucirile vicleanului, si nici Dumnezeu nu-i va parasi, ci ii va lumina si-i va atrage la Sine."

Pentru mine,lepadarea de care vorbesti,este ecumenismul ( caci ateii nu au de ce sa se lepede ) iar ca dovada extrema a necredintei ,raspindirea virulenta a homosexualitatii (" Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună și s-au închinat și au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!" http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=70&cap=1#26 ),cipul implantabil fiind ca o pecete a lor.

Dupa victoriile sau infringerile lor temporare ( ale ecumenismului si raspindirii homosexualitatii,in principal )...se scurteaza sau se mai amina sfirsitul raului pe acest pamint si plecarea noastra Acasa.

Daniel777 11.10.2010 23:02:47

Romanii ar putea opta intre Cartea de Identitate si actul biometric. Imaginea amprent

Romanii vor putea opta intre eliberarea unei carti de identitate sau a unei carti electronice de identitate, forma si continutul fiind stabilite prin hotarare de Guvern. Imaginile digitale ale amprentelor se vor sterge automat dupa personalizarea documentului biometric, conform unui proiect MAI, citat de Mediafax.

Optiunea este prevazuta intr-un nou proiect de act normativ supus dezbaterii publice prin care se aduc modificari de substanta OUG nr.97/2005, privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Astfel, prima carte de identitate (CI) sau carte electronica de identitate (CEI) se elibereaza la 14 ani, potrivit optiunii solicitantului, se arata in proiect.

De la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cartea de identitate va avea un format identic cu aceasta (fara a contine insa si date in format electronic), tip card, ambele documente fiind emise pentru o perioada de patru ani, pentru persoanele cu varsta intre 14 si 18 ani, respectiv 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 de ani.

In noul proiect de act normativ sunt prevazute explicit datele cu caracter personal care se introduc in formatul tiparit. Acestea sunt numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia titularului, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, fotografia titularului, C.N.P, domiciliul titularului. Aceleasi date se vor regasi si in formatul electronic si, in plus, va include prenumele parintilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Intrucat CI si CEI contin si alte date decat cele cu caracter personal, forma si continutul acestor acte de identitate se va stabili prin hotarare a Guvernului, cu avizul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, se arata in noul proiect de act normativ.

De asemenea, sunt prevazute reguli clare in privinta colectarii, utilizarii si stocarii datelor biometrice. Acestea se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului sau, in cazul minorilor si al incapabililor, numai cu acordul expres al unuia dintre parinti ori al reprezentantului legal, pentru a fi inscrise in CEI, in scopul verificarii autenticitatii acesteia si identitatii titularului.

Verificarea identitatii titularului CEI se va face prin compararea directa a datelor biometrice preluate de la acesta, cu ocazia verificarii, si a datelor inscrise in CEI.

Dupa personalizarea si transmiterea CEI la autoritatea competenta sa o elibereze, toate datele stocate in bazele de date de productie se sterg prin procedura automata. Imaginile impresiunilor papilare colectate cu ocazia depunerii cererii de eliberare a CEI se sterg prin procedura automata imediat dupa personalizarea documentului.

MAI a supus dezbaterii publice, pana in 20 august, proiectul de OUG ce reglementeaza folosirea cartii de identitate electronice si care prevede inclusiv definitia acestuia.

Ulterior a fost organizata o dezbatere in cadrul careia mai multi reprezentanti ai ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului au criticat legislatia privind introducerea cartii de identitate electronice, sustinand ca aceasta contravine prevederilor Constitutiei si incalca dreptul la viata privata.

Membrii APADOR-CH au aratat ca nu se justifica prelevarea obligatorie de amprente cetatenilor, motivand ca oamenii ar fi tratati ca niste infractori. In plus, membrii ONG-ului au precizat ca nu exista dreptul de optiune al cetatenilor privind cartea de identitate pe care o vor primi, subliniind ca oamenii au toate garantiile sa se indoiasca privind respectarea drepturilor sale.

Nu in ultimul rand, reprezentantii societatii civile au criticat faptul ca prea multe institutii ale statului au acces la o multitudine de date personale.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:31:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.