Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   casatorie viitor preot (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4122)

achimovjan 19.07.2008 07:15:30

Citat:

În prealabil postat de cozia
Stiam ca in zilele de absolvire a fac de Teologie se adunau fecioarele prin fata Institutulor si-si faceau de lucru pe acolo stiind ca fara sa fie casatoriti tinerii absolventi nu primesc parohie, si isi gaseau imediat pe cineva... acum cum o mai fi? o mai fi cineva pe strada in asteptare?

:DTu chiar stii sa spui glume frumoase.Intre timp insa,am intrat in sec 21;)

cozia 19.07.2008 07:25:28

Citat:

În prealabil postat de achimovjan
sec 21;)

pai acum banuiesc ca acum in mileniul asta nu astepti sa vina ele la tine ci te duci tu la fecioare sa le cauti..acolo unde este izvorul fecioarelor...pe undeva la tara pascind capritele si pastrindu-se pentru tinerii absolventi, nu?:dontgetit:

achimovjan 19.07.2008 07:29:43

Citat:

În prealabil postat de fllorina
Exista canoane care spun ca, pentru viitorul preot, si el si mireasa TREBUIE SA FIE VIRGINI INAINTE DE CASATORIE! AMBII! Cititi in Pidalion la capitolul pacatelor opritoare de la hirotonie!

Pidalionul, sau "Carma Bisericii Ortodoxe", il gasiti aici http://orthphoto.net/photo.php?id=31844&id_jezyk=8

Pai daca Mantuitorul s-ar fii luat dupa Pidalion,ar fii avut un singur Apostol,si nume pe Sf Ioan Teologul.La fel,la Cincizecime,Duhul Sfant s-a pogorat peste toti,desi numai unul era fecior,cel mentionat mai sus.Eu am mai spus intr-un loc,ca dupa sec 3,au aparut tot felul de filosofi crestini,influentati rau de tot de gnosticism,platonism,maniheism care au o viziune dualista asupra vietii,in genul materie=rea,spirit=puritatea.Atat de mare a fost si este influenta unei astfel de gandiri,ca au scos si canoane,cu amenintari si blesteme,si pana in prezent se plateste tribut acestuit fel de a vedea lucrurile.La fel,ideea de pune = intre placere si pacat,de a vedea in dragoste ceva abstract,imaterial.Oricum,o astfel de gandire,specifica elinilor(grecilor)ca de la ei vine,nu are nici o legatura cu Sf Scriptura.sa va dau un exemplu:In Noul Testament,Sf Ioan Teologul spune"si aceasat este viata vesnica,sa te cunoasca pe Tine singurul adevaratul Dumnezeu,si pe IIsus Hristos pe care l-ai trimis";verbul a cunoaste,in ebraica este acelasi cu cel folosit in Facere,de exemplu cand se zice,"Aceasta(Rebeca) era foarte frumoasa la chip,fecioara,pe care nu o cunoscuse inca un barbat..."Cat despre felul grecesc de a intelege cunoasterea,te doare capul.

Traditie 19.07.2008 11:20:11

Jan, Sf. Scriptura, cuvintele Mântuitorului sunt cele care au pus bazele ascetismului, ale luptei cu placerea si chiar cu odihna. Ca sa dobândim mântuirea trebuie sa ne pierdem viata de acum, sa renuntam la toate.

achimovjan 19.07.2008 11:55:11

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Jan, Sf. Scriptura, cuvintele Mântuitorului sunt cele care au pus bazele ascetismului, ale luptei cu placerea si chiar cu odihna. Ca sa dobândim mântuirea trebuie sa ne pierdem viata de acum, sa renuntam la toate.

Lupta cu placerea?Lupta cu odihna?Nu am gasit nicaieri in Sf Scriptura asa ceva.Mantuitorul a adormit in corabie,a mancat la masa cu vamesii si desfranatii,ba mai mult a zis"nu ce intra in gura spurca pe om,ci ce iese pe gura".In sfarsit,chestiile astea cu "sa mor de foame","sa mor de somn","sa ma izolez in varful muntelui",sunt practici izolate,si nu dogme.Calea de mijloc este cea mai buna,ca altfel fie te imbolnavesti de stomac sau ficat,fie o iei pe aratura(lipsa somnului),fie incepi sa debitezi erezii.

achimovjan 19.07.2008 11:57:25

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

sec 21;)

pai acum banuiesc ca acum in mileniul asta nu astepti sa vina ele la tine ci te duci tu la fecioare sa le cauti..acolo unde este izvorul fecioarelor...pe undeva la tara pascind capritele si pastrindu-se pentru tinerii absolventi, nu?:dontgetit:

:( ACU CAPRITELE AU CIP IN URECHE,si sunt pascute automat,cu conexiune GPS.Stai la birou ,si le vezi prin satelit.Glumesc.;)

petrurar 19.07.2008 13:54:26

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Traditie

Lupta cu placerea?Lupta cu odihna?Nu am gasit nicaieri in Sf Scriptura asa ceva.Mantuitorul a adormit in corabie,a mancat la masa cu vamesii si desfranatii,ba mai mult a zis"nu ce intra in gura spurca pe om,ci ce iese pe gura".In sfarsit,chestiile astea cu "sa mor de foame","sa mor de somn","sa ma izolez in varful muntelui",sunt practici izolate,si nu dogme.Calea de mijloc este cea mai buna,ca altfel fie te imbolnavesti de stomac sau ficat,fie o iei pe aratura(lipsa somnului),fie incepi sa debitezi erezii.

Biserica Ortodoxa se ghideaza dupa Sf. Scriptura si dupa Traditie. achimovjan, de ce anume rizi tu este tocmai ceea ce este placut in fata Lui Dumnezeu.
cel mai usor cazi cind crezi ca esti pe calea de mijloc.

livadarufelix 19.07.2008 14:00:01

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again
dar eu nu am spus asta felix.eu nu intelegeam cum se poate gandi el,ca viitor preot ca e mai bine sa-si ia o fata care nu mai este virgina.si am zis,fericirea si casnicia fericita nu tin de asta.Poate sa fie fericit si cu o fata virgina si cu una care si-a inceput viata sexuala inainte de casatorie.
dar,ca si viitor preot,daca are impresia ca fecioria unei fete nu este buna,nu e prea de bine.Sau ca e hotorat sa se insoare cu o fata care a avut mai multi barbati.El in functie de asta isi ia consoarta sau in functie de iubirea sa pentru acea fata si ceea ce este bun in ea?Daca acestea sunt criteriile lui de selectie,atunci ce invataturi va da tinerilor la spovedanie?Nu este o ofensa,dar te intreb..

ce invataturi va da tinerilor la spovedanie? Le va spune sa iubeasca mai mult o persoana care a cazut si s-a intors catre Dumnezeu. In Sfanta Scriptura sunt numeroase asemenea exemple.Tatal celor 2 fii din Evangelia fiului risipitor a taiat vitelul cel ingrasat nu pentru fiul cel bun ci pentru cel care a cazut si s-a intors. Spune ca pentru fiul care a ramas cu el nu a taiat nici macar un ied!! Apostolul neamurilor, Sfantul Pavel a fost un mare prigonitor al crestinilor si totusi daca s-a intors catre Dumnezeu a ajuns mare slujitor al domnului,ar mai fi talharul de pe cruce si multe alte exmple.
Nu as vrea sa ma intelegeti gresit, nu indemn pe nimeni sa faca lucrul acesta (sa-si piarda fecioria inainte de casatorie) dar vreau sa spun ca o persoana care a gresit in acest mod si se intoarce catre Dumnezeu este mai iubita decat una care nu a gresit sau ma rog are aceasta impresie.Am citit undeva ca se face mare bucurie in cer pentru intoarcerea unui pacatos catre Domnul.
El ca viitor preot nu are voie sa intretina relatii sexuale decat dupa casatorie si cum credeti ca v-a putea sa-si dea seama daca fata respectiva va putea sa se abtina luni de zile (sa traiasca in infranare) dupa ce isi va incepe viata sexuala? Pentru ca in postul Pastelui sunt cam 2 luni de zile in care nu ai voie sa simti atingeri trupesti. Desigur ca din anumite motive se poate ajunge si la 3 luni si daca esti plecat din tara poate chiar la mai mult.
Au fost persoane care nu au reusit sa reziste. Cum credeti ca va putea proba lucrul acesta mai ales ca daca doamne fereste se desparte de nevasta nu mai are voie sa mai fie cu altcineva.

petrurar 19.07.2008 14:07:40

Citat:

În prealabil postat de livadarufelix
Citat:

În prealabil postat de alexandra28again
dar eu nu am spus asta felix.eu nu intelegeam cum se poate gandi el,ca viitor preot ca e mai bine sa-si ia o fata care nu mai este virgina.si am zis,fericirea si casnicia fericita nu tin de asta.Poate sa fie fericit si cu o fata virgina si cu una care si-a inceput viata sexuala inainte de casatorie.
dar,ca si viitor preot,daca are impresia ca fecioria unei fete nu este buna,nu e prea de bine.Sau ca e hotorat sa se insoare cu o fata care a avut mai multi barbati.El in functie de asta isi ia consoarta sau in functie de iubirea sa pentru acea fata si ceea ce este bun in ea?Daca acestea sunt criteriile lui de selectie,atunci ce invataturi va da tinerilor la spovedanie?Nu este o ofensa,dar te intreb..

ce invataturi va da tinerilor la spovedanie? Le va spune sa iubeasca mai mult o persoana care a cazut si s-a intors catre Dumnezeu. In Sfanta Scriptura sunt numeroase asemenea exemple.Tatal celor 2 fii din Evangelia fiului risipitor a taiat vitelul cel ingrasat nu pentru fiul cel bun ci pentru cel care a cazut si s-a intors. Spune ca pentru fiul care a ramas cu el nu a taiat nici macar un ied!! Apostolul neamurilor, Sfantul Pavel a fost un mare prigonitor al crestinilor si totusi daca s-a intors catre Dumnezeu a ajuns mare slujitor al domnului,ar mai fi talharul de pe cruce si multe alte exmple.
Nu as vrea sa ma intelegeti gresit, nu indemn pe nimeni sa faca lucrul acesta (sa-si piarda fecioria inainte de casatorie) dar vreau sa spun ca o persoana care a gresit in acest mod si se intoarce catre Dumnezeu este mai iubita decat una care nu a gresit sau ma rog are aceasta impresie.Am citit undeva ca se face mare bucurie in cer pentru intoarcerea unui pacatos catre Domnul.
El ca viitor preot nu are voie sa intretina relatii sexuale decat dupa casatorie si cum credeti ca v-a putea sa-si dea seama daca fata respectiva va putea sa se abtina luni de zile (sa traiasca in infranare) dupa ce isi va incepe viata sexuala? Pentru ca in postul Pastelui sunt cam 2 luni de zile in care nu ai voie sa simti atingeri trupesti. Desigur ca din anumite motive se poate ajunge si la 3 luni si daca esti plecat din tara poate chiar la mai mult.
Au fost persoane care nu au reusit sa reziste. Cum credeti ca va putea proba lucrul acesta mai ales ca daca doamne fereste se desparte de nevasta nu mai are voie sa mai fie cu altcineva.

cu nadejde in Dumnezeu, orice se poate.
Toate aceste framintari interioare nu fac decit sa-l indeparteze de la lucrarea pentru Dumnezeu.

alexandra28again 19.07.2008 15:28:30

felix daca el isi va alege fata credincioasa cu siguranta ca aceea nu doar ca va astepta,ci va fi cot la cot cu el in cele duhovnicesti.dar eu nu stiu de ce mai are astfel de pretentii de la viitoarea lui sotie daca oricum doreste una care nu s-a abtinut nici pana la casatorie de la sex?adica logic e ca daca vrea o fata care sa-l astepte in timpul posturilor,atunci sa-si ia o fata cu credinta care dovedeste ca pentru ea aceasta abstinenta a impreunarii trupesti nu este un obstacol.iar proba cea mai buna pentru el,e ca fata sa se abtina pana la casatorie.asa cum o face pentru casatorie,asa o va face si in timpul posturilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:20:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.