![]() |
"Sa nu-ti faci idei cum ca-s crestin, ca nu-s".
Acum inteleg. |
Citat:
Sa-ti spun si tie ca am pierdut ani buni din viata urmand sfaturile unui astfel de preot. Si am facut-o cu seriozitate, nestiind pe ce drum merg. Crede-ma ca am dreptul ca macar sa spun prin ce am trecut, ca sa nu faca si altii aceeasi greseala. Deci, inca o data: nu toti preotii sunt crestini, multi nici nu stiu ce inseamna asta... Din pacate as putea spune ca preotii cei buni, traitori de credinta, sunt cei mai putini. Contrazi-ma daca poti s-o faci, fara sa cazi in pacatul minciunii. Din cauza unora ca cei cu burta mare, sclavi ai banilor si altor patimi, am ajuns o tara pagana, dar care se lauda ca este ortodoxa. Eu sunt in starea asta de apostazie sau cum s-o fi chemand si din cauza unui astfel de popa, iar situatia celor din jurul meu este asemanatoare cu a mea... Spune-mi tu cati oameni crestini cunosti personal? In experienta ta de viata, tu, care probabil ca stii ce inseamna sa-l urmezi pe Hristos fie si teoretic, cati ai vazut sa faca asa ceva? Spune-mi! |
Ionut, daca ai avut parte de un preot care nu era vrednic de aceasta slujire, nu trebuie sa deznadajduiesti. Stiu, daca mergi prin funingine, vei fi inegrit de ea. Dar tu stii ce faci acum? Te asemeni lui. Daca cineva ar sta langa tine o vreme, cum crezi ca ar pleca luand ca hrana gandurile si faptele tale? Ar pleca curat? Nu uita, si noi suntem cale pentru multi. Fie dar ca la capatul acestei cai, oricine a pasit pe ea sa gaseasca Viata si nu moartea.
|
Ionut,
Te asigur ca iti respect in totalitate dreptul de a-ti exprima absolut liber ideile si convingerile tale. In primul rand pentru ca asa este normal si, in al doilea rand, pentru ca nu am nici o autoritate de a stabili reguli pe acest forum. Eu, la randul meu, imi exprim opiniile in mod liber, sincer si neconditionat. Nu am pretentia ca ce spun eu este bine sau corect sau adevarat. Nu am pretentia sau impresia ca emit verdicte. Pur si simplu spun ceea ce simt eu in inima mea. In legatura cu afirmatia ta ca "preotii cei buni, traitori de credinta, sunt cei mai putini", nu pot nici sa te contrazic dar nici sa te aprob, pentru ca nu m-a preocupat niciodata evaluarea unui preot al Domnului nostru Hristos Iisus. Pentru mine preotul este slujitorul lui Dumnezeu, iar prin gura lui vorbeste Sfantul Duh, cel putin la Sfanta Liturghie. Poate ca nu mi s-a intamplat mie sa intalnesc ce ai intalnit tu. Este posibil. Oricum, nu am la dispozitie o statistica din care sa rezulte care ar fi majoritatea. Vezi tu, Ionut, in cetatea stapanului sunt slugi mai harnice si slugi mai lenese dar toate sunt in interiorul cetatii, nu in afara ei. In afara cetatii chiar si harnicia nu foloseste. Cat priveste numarul de crestini pe care ii cunosc personal, te asigur ca nu sunt putini. La ultima intrebare nu am cum sa-ti raspund pentru ca nu am cum sa stiu eu in ce masura il urmeaza ei pe Hristos. Acest lucru numai Dumnezeu il stie. Eu nu imi permit sa fac evaluari. Iti multumesc pentru buna apreciere din finalul interventiei tale, dar sa stii ca m-a cam cocosat. E cam grea pentru mine, chiar si la nivel teoretic. |
Scurte, dar, interesante si placute dialogurile dintre Ionut si Adrian si tot odata degaja o simplitate si o sinceritate ce rar mai intalnesti. Draga Ionut, ai avut tu nesansa sa gasesti un slujitor al Bisericii, mai putin vrednic si probabil or mai fi. Dar ,dragul meu, de aici pana a judeca la gramada, e cale lunga si periculoasa.Roagate Bunului Dumnezeu sa-ti gasesti un Dţhovnic potrivit sufletului tau. Si vroiam sa-ti mai spun ceva: tot citind despre Preoti mai putin "vrednici", chiar am cautat sa depistez asa ceva si credema nu am gasit, pur si simplu. Probabil ca 1 la 1000 or fi mai putin pregatiti ( am dat o cifra imaginara) si tu si poate si altii a_ti avut "norocul" sa ajungeti pe mana acelui Parinte dintr o mie. Nadejdie draga Ionut! Cat despre cocosarea ta, draga Adrian, trebui sa te linistesti, ca multi suntem in situati asta si tocmai de aceea trebui sa traim in fratie, pentru ca povara sa ne fie mult mai usoara. Oricum , post in pace si fapte si ganduri curate ! Amin
|
De observat ca sper sa gasesc ceea ce caut in ortodoxie. Nu am cautat alinare la catolici sau la protestanti, din cauza a ceea ce mi s-a intamplat. Cred ca asta ramne dreapta credinta, contrar a ceea ce vad prin biserici.
Din cate-mi amintesc, in Biblie scrie ca sa nu ne incredem in cei care ne invata gresit, fie ei si ingerii lui Dumnezeu. Iar, daca orb pe orb va invata, amandoi in groapa vor cadea. Si inca ceva... A fi un bun crestin nu inseamna a trece cu vederea faptele si invataturile cele rele ale unor preoti, nu! Inseamna a avea curajul smerit de a spune lucrurilor pe nume, in ideea ca poate se vor schimba sarmanii preoti sau "crestini"... "Nu judecati" nu cred ca inseamna inchideti ochii si treceti mai departe. Dimpotriva, ma gandesc ca este pacat sa treci cu vederea asa ceva. Eu nu stiu de unde sunteti voi, cei care marturisiti asa un procent optimist al traitorilor de credinta de la noi din tara... Eu m-am plimbat prin multe locuri si am ramas cu un gust amar in privinta asta. Deci, atentie la neatentie... :) |
Ionut, duhul lumii a patruns pana in oase. De ce spunem sa nu judecam? Dintr-un motiv simplu. Noi spunem despre cel de langa noi ca e orb, dar noi nu avem puterea sa-i redam vederea. Si atunci ma intreb: e sanatos sa fiu judecator? Eu stiu ca atunci cand casa vecinului arde, nu ma multumesc cu o constatare: arde casa vecinului, ci ma duc sa-i ofer ajutor, casa lui devine casa mea. Iata de ce spunem noi ca-i sade mai bine omului cu rugaciunea, decat cu judecata.
|
Ionut,
Daca intri in Sfanta Biserica cu sufletul la Dumnezeu, nu pentru a verifica daca preotul tine slujba corect, daca stii ca la Sfanta Spovedanie iti marturisesti pacatele in fata lui Dumnezeu iar preotul este doar martorul prin gura caruia Dumnezeu iti stabileste invatatura de indreptare, daca citesti Sfintele Scripturi cu inima si nu cu mintea pentru a cauta argumente rationale, cred ca faci primii pasi cu adevarat folositori in cautarile tale. Dumnezeu sa te ajute pentru ca, din cate vad eu, esti un om bun. |
Citat:
Deci fara cautari desarte , a fi crestin adevarat nu face deosebirea intre ortodox si catolic ...asta este pacatul mare ,,ca continuam si noi crestinii sa ne dezbinam ...oricum Dumnezeu ne pune la multe incercari ....si noi ne impotmolim inca de capii bisericilor in loc sa ne rugam pentru unire , ca daca El vrea va fi cu si fara voia noastra . |
Amin... :)
Am scris de doua ori un mesaj de reply si de doua ori s-a asezat porumbelul meu pe tastatura si nu stiu cum de a sters tot, de doua ori... N-o sa-l mai scriu a treia oara, probabil ca era o prostie mare si Providenta nu m-a lasat... :P Hai noroc. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:15:21. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.