Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   A filosofa sau a crede? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15759)

Seraphim7 26.11.2012 18:29:15

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 483610)
Un raspuns a dat Sfantul Grigorie Palama, pe vremea disputei isihaste.
Din topicul deschis de Pelerin la sectiunea Patrologie, am selectat pasajul de mai jos.

Parintele Staniloae sintetizeaza asa:

Pentru Palama, Dumnezeu se manifesta in lume prin lucrarile Sale.
Fiinta ramane dincolo de orice relatie, de orice impartasire, ascunsa in transcendenta absoluta, pana la care nu ne putem ridica pe nici o cale.
Toate numirile ce le dam lui Dumnezeu NU se refera la fiinta Lui, care e mai presus de intelesul oricarui nume
ci la lucrarile Lui care vin in lume: numirile viata, lumina, intelepciune, Dumnezeu, fiinta dumnezeiasca - nu exprima ascunsul nearatat in lume si neimpartasit
ci puterile si lucrarile de viata nascatoare, de fiinta facatoare, de intelepciune datatoare, indumnezeitoare,
care coboara la noi.
Numai prin derivatie de la lucrari numim ascunsul necunoscut fiinta si Dumnezeu. Nu in sens propriu, ci prin derivatie.
Sfantul Vasile cel Mare zice: "Lucrarile Lui coboara la noi, fiinta Lui insa ramane inaccesibila." Ea e propriu-zis mai presus de ceea ce numim fiinta dumnezeiasca si mai presus de principiu si de dumnezeire.

E pura speculatie,preluata de la platonicieni,insa nu o contrazic...Si nu prea inteleg cum poate cobori la tine si in acelasi timp sa ramana inacesibil....Atunci pentru ce mai coboara?De ce sa ne incurcam in teorii pe care nici macar nu le intelegem,le acceptam pentru ca ni se par *profunde* insa nu ne lamuresc prea mult...

Seraphim7 26.11.2012 18:32:55

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 483673)
Iustin, am mai discutat si data trecuta despre asta, afirmatia e valabila doar in sens figurat, altfel tine de panteismul oriental (preluat de new-age), unde toate lucrurile au in ele si divinitatea. Dar daca te referi la insusiri sadite in noi la creatie e adevarat, in sens figurat. In rest primesc pe Hristos cei credinciosi doar cand se impartasesc, prin Botez, Mirungere si celelalte Sfinte Taine primesc numai harul.

De ce trebuie sa ne ”jucam” atat cu sensurile?Eu cred in Dumnezeu insa doar in sens figurat...Ce intelegi din asta?Pai ori e in tine Dumnezeu ori nu e deloc...

Seraphim7 26.11.2012 18:46:23

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 483690)
Prefer sa cred intr-un Dumnezeu care Si-a dat viata pentru mine, decat sa ma las prada unor cautari. A merge nu inseamna a ajunge tot timpul la destinatie. A merge implica si ratacirea. La fel stau lucrurile si cu cautarile.

Preferi sa crezi...As vrea si eu sa cred insa eu prefer sa caut.Nu trebuie sa existe o destinatie prestabilita,mergand poti afla oricand destinatia,poti gasi oriunde,ratacindu-te poti gasi chiar ceace cauti..

catalin2 26.11.2012 19:02:02

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 484303)
De ce trebuie sa ne ”jucam” atat cu sensurile?Eu cred in Dumnezeu insa doar in sens figurat...Ce intelegi din asta?Pai ori e in tine Dumnezeu ori nu e deloc...

A fost o forma mai diplomata de a-i scrie lui Iustin. In crestinism Dumnezeu e in afara materiei create, in panteism (hinduism, etc.) divinitatea lor e in toate lucrurile.

Seraphim7 26.11.2012 19:23:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 484315)
A fost o forma mai diplomata de a-i scrie lui Iustin. In crestinism Dumnezeu e in afara materiei create, in panteism (hinduism, etc.) divinitatea lor e in toate lucrurile.

Si tu ai convingerea ca divinitatea exista in forma in care umanul o catalogheaza?

catalin2 26.11.2012 20:00:13

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 484323)
Si tu ai convingerea ca divinitatea exista in forma in care umanul o catalogheaza?

Numai in forma in care ni s-a revelat. Din cauza ca oamenii s-au departat de Dumnezeu din cauza pacatelor acestia nu mai puteau sa gaseasca singuri adevarul, asa ca au devenit idolatrii, inchinandu-se la zei. Domnul a revelat adevarul, mai intai lui Moise, apoi pana la Iisus si dupa aceea.

Seraphim7 26.11.2012 20:45:02

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 484335)
Numai in forma in care ni s-a revelat. Din cauza ca oamenii s-au departat de Dumnezeu din cauza pacatelor acestia nu mai puteau sa gaseasca singuri adevarul, asa ca au devenit idolatrii, inchinandu-se la zei. Domnul a revelat adevarul, mai intai lui Moise, apoi pana la Iisus si dupa aceea.

In primul rand Iahve a fost a fost zeul poporului evreu si bineinteles singurul adevarat pentru acesta.Asa cum a fost Zamolxis pentru poporul dac,Zeus pentru antici si Brahman pentru hindusi,vorbesc aici despre zei supremi.Daca ai citi in istoria religiilor nu cred ca ai mai numi ”idol”nici o alta ”zeitate” si ai vedea cum fiecare religie, ca o piesa de puzzle formeaza o imagine voalata si extrem de ”colorata” a viziunii umanului asupra sacrului.

vasiu_c 26.11.2012 21:13:08

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 484312)
Preferi sa crezi...As vrea si eu sa cred insa eu prefer sa caut.Nu trebuie sa existe o destinatie prestabilita,mergand poti afla oricand destinatia,poti gasi oriunde,ratacindu-te poti gasi chiar ceace cauti..

Crede si nu cerceta. Cercetand poti afla. Ratacirile nu sunt egale cu cautarea. Nu gasesti ceva la intamplare decat intr-o forma abstracta. Concret e greu sa spui ca ai gasit la intamplare si mai ales ca ai gasit ce cautai.

cezar_ioan 27.11.2012 02:11:29

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 484302)
Si nu prea inteleg cum poate cobori la tine si in acelasi timp sa ramana inacesibil....Atunci pentru ce mai coboara?De ce sa ne incurcam in teorii pe care nici macar nu le intelegem,le acceptam pentru ca ni se par *profunde* insa nu ne lamuresc prea mult...

Atunci cand intalnim Tainele, avem nevoie de un cu totul alt mod de asezare sufleteascsa decat cea rationalista. Ne-o insufla Duhul. Sau n-o avem deloc.
Prin gandire rupta de inima, intr-adevar, nu pricepem nimic si riscam sa punem ghilimele acolo unde, de fapt, aflam ca, dimpotriva: cugetarea noastra lumeasca e cu ghilimele.

Lucrurile duhovnicesti se cugeta duhovniceste, Seraphim...
Domnul fie cu noi!

Seraphim7 27.11.2012 11:58:46

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 484424)
Atunci cand intalnim Tainele, avem nevoie de un cu totul alt mod de asezare sufleteascsa decat cea rationalista. Ne-o insufla Duhul. Sau n-o avem deloc.
Prin gandire rupta de inima, intr-adevar, nu pricepem nimic si riscam sa punem ghilimele acolo unde, de fapt, aflam ca, dimpotriva: cugetarea noastra lumeasca e cu ghilimele.

Lucrurile duhovnicesti se cugeta duhovniceste, Seraphim...
Domnul fie cu noi!

Cu totii suntem fascinati de mister,crezi ca eu nu am trait experiente asa-zise mistice si am incercat sa le inteleg ,dar misterele sunt intelese de fiecare in mod diferit si nu pot fi catalogate intr-un mod obiectiv.Eu aici vorbesc despre o cunoastere apolinica,care sa poata fi concretizata,cunoaterea bazata pe revelatii e mult mai fragila fiindca nu are un suport concret si izvorul ei este invaluit intr-un misticism greu penetrabil.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:05:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.