Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Plecarea in strainatate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15126)

rasofor 23.06.2012 10:00:41

Omul sfinteste locul...dar si locul conteaza !

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 454142)
Ne multumim cu tara: e buna pentru un loc de nastere, dar nu neaparat pentru a ramane. Si plecam uneori pentru ca am obosit sa fim furati si tratati nedemn. Iar asta este o cauza foarte spirituala. Caci daca spiritualitatea ar fi atat de accentuata in tara noastra, hotia si celelalte pacate ar fi mai rare. Insa toate cate se intampla acum in Romania vin in primul rand dintr-o spiritualitate prea mult trambitata si prea putin traita.

Privind simplist, cineva ar ajunge la concluziile dumitale. Privind mai în adâncime și nu cocoțat pe o turlă gotică sau holbându-te la niște pereti goi si țâpurind "în limbi" , ai să constati că spiritualitatea ortodoxă nu are nimic de a face cu materialul mai mult decât este îngăduit de Dumnezeu în Treime și nici mai mult decât este necesar. Spuneau alti useri pe aici că nu este bine sa lasi copiii sau familia si să pleci ca să te rezolvi material, și le dau dreptate. Sunt atâtea cazuri nefericite de familii destrămate și suflete curate ucise înainte de a putea să-și poarte singure de grijă.
Însă "spiritualitatea" de fapt la românul ortodox se cheamă dreapta credință și se manifestă de cele mai multe ori în tăcere și prin acceptarea condițiilor materiale precare oferite de conducerile laice trecătoare ale acestui popor ortodox, dar fără a cădea în erezie.
În concluzie, strict la topic, unii se mulțumesc cu mămăliga fie că pot pleca fie că nu pot pleca (pentru că se vede cum migrează românii acum din Italia și din Spania în nordul Europei, și nu se știe dacă toți s-au "realizat" material; și dacă s-au realizat de ce nu revin in România? - răspuns : ce să faci în România, frate ?), alții vor "barbecue" (fără nici o aluzie) .
Nu vreau să polemizez cu nimeni.

Doriana 23.06.2012 10:58:21

Citat:

În prealabil postat de rasofor (Post 454197)
Însă "spiritualitatea" de fapt la românul ortodox se cheamă dreapta credință și se manifestă de cele mai multe ori în tăcere și prin acceptarea condițiilor materiale precare oferite de conducerile laice trecătoare ale acestui popor ortodox

Spiritualitatea manifestata in tacere e o inventie a crestinului modern, care vrea sa spuna de fapt ca e crestin desi nu dovedeste asta. Omul spiritual (in sensul de duhovnicesc) va trai credinta la modul practic. Va invata sa munceasca si sa nu mai fure, sa nu-si mai insele nevasta, sa nu mai barfeasca, sa isi respecte semenii si sa nu mai le faca rau, etc. O tara care merge prost e o tara in care credinta este traita prea putin.

"Conducerile laice ale acestui popor ortodox"? Dar suntem condusi de americani sau de japonezi? Nu sunt in conducere tot romanasii nostri, alesi de noi, cei care ne consideram drept credinciosi, de orice religie am fi? Avem conducerea pe care o meritam si care ne seamana foarte bine: vorbe multe si fapte putine.

P.S. Sunt de acord ca nu trebuie sa-ti lasi familia si sa pleci, cel putin nu mai mult de cateva luni. Mai bine ramai si rabdati impreuna decat sa lasi familia fara protectie, spirituala in primul rand. Insa daca se poate pleca cu familia, e ok.

laurastifter 24.06.2012 01:20:03

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 454141)
Să mai zică cineva că n-are ce învăța de la tineri !

Da. :) :)
Îi cunosc pe mulți dintre tinerii care scriu pe acel site și sunt persoane profund credincioase, cu dragoste de Hristos.

laurastifter 24.06.2012 14:16:34

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 454153)
De ce să rânduiască Dumnezeu de două ori același lucru? Acolo unde se naște omul are tot ce-i trebuie pentru măntuirea lui.

30. La locul unde ai fost făcut, în țara unde te-ai născut, te voi judeca; (Iezechiel21,30b)

"De ce să rânduiască Dumnezeu de două ori același lucru? Acolo unde se naște omul are tot ce-i trebuie pentru măntuirea lui."
Cred că depinde de situație... Dacă ar fi fost chiar așa, Dumnezeu i-ar fi oprit pe monahi să lase totul și să se retragă în pustiu, nu le-ar fi îngăduit nici misionarilor să plece din țările lor în locuri străine pentru a propovădui credința...
Îmi veți spune că acestea sunt cazuri excepționale, pentru că toți aceștia au plecat din țările de origine în Numele lui Dumnezeu, din dragoste față de El.
Așa este, dar cred că și în cazul celor care pleacă dintr-un loc în altul din motive pământești, dacă nu-și abandonează familiile, pot fi încadrați în descrierea creștinilor din Epistola către Diognet: "Orice țară străină le e patrie și orice patrie le e țară străină".
În privința citatului din Iez21, 30, rețin că acele cuvinte profetice au fost rostite în contextul prezicerii despre cucerirea Ierusalimului de către babilonieni. Cred că, în sens istoric, textul se referă la faptul că fiii lui Israel vor suferi consecințele negative ale păcatelor comise chiar în Ierusalim, atunci când cetatea lor va fi cucerită și distrusă de către armata lui Nabucodonosor. Care ar fi sensul duhovnicesc al textului? Ar trebui să comparăm mai multe traduceri ale textului, să căutăm și interpretări ale Sfinților Părinți etc. etc.
În orice caz, tind să cred că, în sens duhovnicesc, textul se referă la faptul că fiecare persoană va fi judecată ținându-se seama de contextul în care a trăit, de persoanele pe care le-a cunoscut, de mentalitatea vremii sale etc. Mă îndoiesc că textul ne-ar revela locul în care se va desfășura Judecata de apoi pentru fiecare dintre noi, în sensul că eu voi fi judecată în România, alții în America... :)
De ce oare Dumnezeu i-a cerut lui Avraam să părăsească cetatea sa și să plece în Canaan, o țară străină pe atunci pentru el? Îmi veți răspunde că Avraam a avut o vocație specială, unică în istorie: aceea de a deveni părintele poporului ales și, în sens spiritual, al celor ce-i urmează credința în Dumnezeul unic în Ființă și întreit în Persoane. Așa este... și acest fapt dovedește că rămânerea în țara de baștină nu este obligatorie pentru mântuire. Dacă voia lui Dumnezeu ar fi aceea ca fiecare persoană să trăiască în țara sa natală indiferent de împrejurări, l-ar fi creat pe Avraam direct în Canaan. :)
Aceasta este opinia mea, este posibil să am dreptate... și este la fel de posibil să mă înșel. :)

Tomita 24.06.2012 16:26:16

Nu consider ca ramanerea in tara este obligatorie pentru mantuire.
Important este daca locul sau conditiile unde ajungi te indeparteaza sau nu de Dumnezeu.

Unii pleaca din motive financiare, altii pentru un job care te face mai competitiv, pentru conditii mai transparente (inclusiv concursuri corecte) sau fara evaziune fiscala la locul de munca, etc.
Eu am plecat in Olanda cu bursa. Am stat un an in loc de doi pentru ca mi se parea ca acolo nu exista Dumnezeu..bisericile (vreo 3 parca otodoxe) erau departe si limba olandeza nu o stiam asa ca nici in bisericile catolice nu intelegeam nimic...Imi era dor de modul de viata pe care il stiam si care in timp constat ca se modifica.

laurastifter 24.06.2012 17:56:18

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 454153)
De ce să rânduiască Dumnezeu de două ori același lucru? Acolo unde se naște omul are tot ce-i trebuie pentru măntuirea lui.

30. La locul unde ai fost făcut, în țara unde te-ai născut, te voi judeca; (Iezechiel21,30b)

Evrei11, 8-16:
8.Prin credință, Avraam, când a fost chemat, a ascultat și a ieșit la locul pe care era să-l ia spre moștenire și a ieșit neștiind încotro merge.9.Prin credință, a locuit vremelnic în pământul făgăduinței, ca într-un pământ străin, locuind în corturi cu Isaac și cu Iacov, cei dimpreună moștenitori ai aceleiași făgăduințe;10.Căci aștepta cetatea cu temelii puternice, al cărei meșter și lucrător este Dumnezeu.11.Prin credință, și Sara însăși a primit putere să zămislească fiu, deși trecuse de vârsta cuvenită, pentru că ea L-a socotit credincios pe Cel ce făgăduise.12.Pentru aceea, dintr-un singur om, și acela ca și mort, s-au născut atâția urmași - mulți "ca stelele cerului și ca nisipul cel fără de număr de pe țărmul mării".13.Toți aceștia au murit întru credință, fără să primească făgăduințele, ci văzându-le de departe și iubindu-le cu dor și mărturisind că pe pământ ei sunt străini și călători.14.Iar cei ce grăiesc unele ca acestea dovedesc că ei își caută lor patrie.15.Într-adevăr, dacă ar fi avut în minte pe aceea din care ieșiseră, aveau vreme să se întoarcă.16.Dar acum ei doresc una mai bună, adică pe cea cerească. Pentru aceea Dumnezeu nu Se rușinează de ei ca să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a gătit lor cetate.

laurastifter 24.06.2012 18:02:17

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 454352)
Nu consider ca ramanerea in tara este obligatorie pentru mantuire.
Important este daca locul sau conditiile unde ajungi te indeparteaza sau nu de Dumnezeu.

Unii pleaca din motive financiare, altii pentru un job care te face mai competitiv, pentru conditii mai transparente (inclusiv concursuri corecte) sau fara evaziune fiscala la locul de munca, etc.
Eu am plecat in Olanda cu bursa. Am stat un an in loc de doi pentru ca mi se parea ca acolo nu exista Dumnezeu..bisericile (vreo 3 parca otodoxe) erau departe si limba olandeza nu o stiam asa ca nici in bisericile catolice nu intelegeam nimic...Imi era dor de modul de viata pe care il stiam si care in timp constat ca se modifica.

"Nu consider ca ramanerea in tara este obligatorie pentru mantuire."
Da, sunt de acord cu dvs.
"Eu am plecat in Olanda cu bursa. Am stat un an in loc de doi pentru ca mi se parea ca acolo nu exista Dumnezeu..bisericile (vreo 3 parca otodoxe) erau departe si limba olandeza nu o stiam asa ca nici in bisericile catolice nu intelegeam nimic..."
V-ați întors în țară din motive duhovnicești, renunțând la un an de studii. Foarte frumos, impresionant!

Doamne ajută!

Demetrius 24.06.2012 18:38:39

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 454203)
Ne multumim cu tara: e buna pentru un loc de nastere, dar nu neaparat pentru a ramane. Si plecam uneori pentru ca am obosit sa fim furati si tratati nedemn.

Adică ai obosit să-L urmezi smerită pe Hristos?
El a fost nedemn?
Oare prin plecarea în străinătate îmi afirm eu demnitatea de... român, de... creștin, de..., de ce?

Citat:

În prealabil postat de laurastifter;
Cred că depinde de situație...
În privința citatului din Iez21, 30, rețin că acele cuvinte profetice au fost rostite în contextul prezicerii despre cucerirea Ierusalimului de către babilonieni. Cred că, în sens istoric, textul se referă la faptul că fiii lui Israel vor suferi consecințele negative ale păcatelor comise chiar în Ierusalim, atunci când cetatea lor va fi cucerită și distrusă de către armata lui Nabucodonosor. Care ar fi sensul duhovnicesc al textului?

Ai exprimat o părere personală și ți-o respect, deși apoi(ca să fii corectă politic) mai spui că s-ar putea să greșești, fără să fii convinsă de eventualitatea asta.

Ar trebui să citești foarte mult din VT ca să înțelegi că robia este un păcat al lui Israel, adică în ”robie”(parabolă) au fost duși cei mai bogați iudei, iar cei săraci au rămas acasă. De ce? Pentru că de robia afacerilor erau vrednici doar cei bogați; ”armata” lui Nabucodonosor era formată din contabili, negociatori, profitori șamd, iar ”cetatea” Ierusalumului este credința în Dumnezeul propovăduit de Moise, iar zidurile acesteia n-au rezistat ”ofertei” lui Nabucodonosor și s-au ”spart”.
Citește Iezechiel cap.17.

La fel ca plecarea în strănătate, topicul de față, unde se pleacă doar pentru lipsuri materiale, nu pentru Cuvântul lui Dumnezeu.

eodor nastasa 24.06.2012 18:44:32

Bre, bagati bine in capu' lu' voi, si nu mai cracniti in front. Cat ii ziulica di lunga, numa' cu gandu' la ban, numa' maruntele din buzi, ca io vreu aia, vreu ailalta, ala di'ci are si io nu, uiti bre la fritzii istia cum traiesc, vreu si io...s'uite asa trece timpu' pi langa noi bre, fara nici un folos in sufletu' lu' noi.
Bre, mai bine alergi daca pantecu'i usor si nu plin di osanza, basca ca dai si mai ghini la public...:4:

Doriana 24.06.2012 19:22:56

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 454393)
Adică ai obosit să-L urmezi smerită pe Hristos?
El a fost nedemn?
Oare prin plecarea în străinătate îmi afirm eu demnitatea de... român, de... creștin, de..., de ce?

Ce ar trebui sa inteleg de aici? Ca Hristos a fost roman si nu ar fi parasit in veci Romania? Caci apostolii au tot umblat prin tari straine. Si Avraam, si Moise, si Iosif cu fecioara Maria si pruncul, si alti sfinti...
Sau ca Romania este formata din oameni demni, crestini exemplu, etc? :23:

De fapt plecatul din tara sau ramasul in tara nu au nicio legatura cu cat suntem de crestini, ci cu planul lui Dumnezeu pentru fiecare personal. Pe unii Dumnezeu ii cheama in strainatate, pe altiii ii vrea in tara. Iar Dumnezeu are dreptul sa isi diversifice planurile, chiar daca noi nu putem gandi decat intr-o singura directie. Iar cei care ne acuza ca am plecat dupa bani (desi oamenii pot pleca si din alte motive) as vrea sa ii vad cum ar reactiona ei in fata unei oferte de munca in strainatate, cinstita si platita dupa merit.
Am aflat de la un parinte bun ca patriotismul este o calitate, insa nationalismul este un pacat.

Pana la urma de unde invatatura asta cu "Nu plecam din tara ca Dumnezeu e roman!"?

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:22:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.