Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Dar despre filmul lui Mell Gibson? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1482)

dmb 14.03.2007 10:43:25

Exista 5 camasi a lui Iisus in lume (desigur cel putin 4 sint false).Eu am vazut doar pe cea din Germania. Impreuna cu inca un milion de oameni care impinzisera orasul. Nu spun ca cea din Germania e cea adevarata (personal nu cred ca s-a pastrat cea adevarata) dar Iisus a fost atunci prezent in multime pentru ca cu toata aglomeraratia, totul s-a desfasurat ca intr-o familie adevarata desi erau toate rasele prezente si cred ca toate confesiunile crestine, si poate multi de alte religii si f. multi atei.
La fel cu giulgiu din Torino care functie de cercetatori ori e prea vechi , ori prea nou ca sa fie cel adevarat (ba chiar ca sa existe...fiind mult prea vechi) nu asta-i important.Cine cauta dovezi pentru existenta lui Dumnezeu nu o sa le gaseasca...pentru ca sint deja mult prea multe. Uitati-va in jurul vostru oameni buni!

odin 14.03.2007 11:45:01

DMB. nimeni de aici nu se indoieste de existenta lui Dumnezeu... nu are leagatura una cu alta... Aici se discuta despre isoricitatea anumitor aspecte din viata Mantuitorului (in cazul de fata daca patimile lui Hristos din filmul cu acelasi nume sunt obiective dpdv istoric sau nu... Au fost atat de violente sau nu?). Bun...
Acum este important sa se clarifice anumite aspecte legate de astfel de astfel de relicve... De ce? Fiindca exista vreo 3 maini de-a Sf. Nicolae, exista vreo 2 capete a lui Grigorie Decapolitul, aproape o padure de aschii din Sf. Cruce etc... Crestinismul are obligatia de a clarifica aceste aspecte, tocmai pt. a nu sminti pe cei mai slabi in credinta... Pai daca aude cineva care nu stie f. mullte despre crestinsim ca cinstim niste `facaturi` ce parere crezi ca o sa aiba.. Sunt de acord cu prezenta lui Dumnezeu in cadurl relatiilor ce se cladesc in jurul unor astfel de relicve... Insa Hristos a existat istoric vorbind... Camasa aia a existat... nu este doar un simbol. Trebuie sa ne ridicam problema daca este autentica sau nu... Pt. ca crestinismul trebuie sa ramana ancorat in istorie, sau mai bine zis sa dovedeasca faptul ca istoria ii este datoare... Pt. ca altfel, pt. lumea capitalista in care traim, valorile noastre nu ar insemna nimic... Si ar fi pacat, fiindca ele chiar au acoperire istorica...

dmb 14.03.2007 14:11:13

Exact aici e problema! Cind toata tara se rascoleste ca au venit moastele nu stiu cui la noi! Respectivul Sfint sau Sfinta sint totdeauna cu/la noi. Cu sau fara vederea/atingerea moastelor ne poate ajuta sau nu. Sa nu se inteleaga ca sint pentru excludera moastelor din cult.Nu-i asa. Dar ca si cu icoanele uitam adesea persoana din spatele icoanei si ajungem nestiut la un fel de idoliatrie.Iar Dumnezeu a avut grije sa ne arate ca Duhul lui poate merge si vindeca si fara El (fizic)
Crestinismul v-a dainuii pururea dar de dovezi nu are nevoie. Si nu are nevoie pentru ca nu-i matematica ci credinta. O ai sau nu. O cistigi /inmultesti sau nu.
Oricum cu toate dovezile cine nu vrea sa creada nu crede. Toata natura este o dovada, spatiul, oriunde sint dovezi ...trebuie doar sa vrei sa le accepti.Sa sari peste umbra ta. Sa nu inghiti tot ce ti se spune ca adevar....
Si draga odin iti vorbeste unul care pina de mult era ateu si inca nu a avut o dovada materiala a existentei mintuitorului si nici nu are nevoie de ea!

odin 14.03.2007 14:48:38

Citat:

În prealabil postat de dmb
Exact aici e problema! Cind toata tara se rascoleste ca au venit moastele nu stiu cui la noi! Respectivul Sfint sau Sfinta sint totdeauna cu/la noi. Cu sau fara vederea/atingerea moastelor ne poate ajuta sau nu. Sa nu se inteleaga ca sint pentru excludera moastelor din cult.Nu-i asa. Dar ca si cu icoanele uitam adesea persoana din spatele icoanei si ajungem nestiut la un fel de idoliatrie.Iar Dumnezeu a avut grije sa ne arate ca Duhul lui poate merge si vindeca si fara El (fizic)
Crestinismul v-a dainuii pururea dar de dovezi nu are nevoie. Si nu are nevoie pentru ca nu-i matematica ci credinta. O ai sau nu. O cistigi /inmultesti sau nu.
Oricum cu toate dovezile cine nu vrea sa creada nu crede. Toata natura este o dovada, spatiul, oriunde sint dovezi ...trebuie doar sa vrei sa le accepti.Sa sari peste umbra ta. Sa nu inghiti tot ce ti se spune ca adevar....
Si draga odin iti vorbeste unul care pina de mult era ateu si inca nu a avut o dovada materiala a existentei mintuitorului si nici nu are nevoie de ea!

Inteleg... insa lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. Nu trebuie sa ne hazardam in astfel de afirmatii... `nu avem nevoie de dovezi materiale`. Tocmai am iesit dintr-o epoca in care sloganul `Crede si nu cerceta` a fost pus atat de crud pe seama Bisericii... Aceste dovezi materiale nu ar fi suficiente pt. a face un om sa creada, insa lipsa lor ar fi suficienta pt. cineva cu o anumita formatie sa nu se mai arate interesant... Din cauza asta exista discipline `auxiliare` teologiei precum Arheologie Biblica, Studiul Noului Testament, Istorie Bisericeasca, din cauza asta se studiaza ebraica sau greaca etc.
Cat despre `Iar Dumnezeu a avut grije sa ne arate ca Duhul lui poate merge si vindeca si fara El (fizic)`... Duhul lui Dumnezeu nu a vindecat niciodata fara El (fizic)... vezi Euharistia si invocarea Sf. Duh pt. transformarea reala a painii si vinului in Sf. Trup si Sange..;.

dmb 14.03.2007 15:26:34

Cum este cu sluga sutasiului? "....ii sun unuia sa se duca si se duce....Si s-a vindecat sluga lui in ceasul acela."?:)
Exista pericolul f. mare ca o dovada sa se arate in cele din urma falsa si sa smiteasca o mare de oameni. Credinta fara dovada materiala este de neclintit..zic eu.
Si repet: totul trebuie trecut prin minte si suflet fie ca-i spus de biserica fie de dusmanii ei (cind nu o iau razna de tot). Inghititul cum vine e periculos!
Cred ca in loc de arheologie bibiblica mai bine s-ar studia cum sa fiu om, sa am mila, sa iubesc , sa scap de patimi. ....

odin 14.03.2007 16:07:26

Dmb, da-mi voie sa te intreb, fara nici o urma de rautate sau ironie - serios, cati ani ai? Nu cred ca ai inteles f. bine ce am scris eu mai sus... Insa poate din vina mea... Pai tocmai pt. ca f. multi oameni s-ar putea sminti de astfel de dovezi false, trebuie sa fim siguri... Tu nu ai nevoie de dovezi, insa majoritatea oamenilor `necredinciosi` au... ce argument o sa le dai? Sau o sa le zici: `Trebuie sa credeti daca nu la naiba cu voi... orice altceva as zice tot degeaba`? Gandeste-te la Toma... Hristos ii face pe plac si ii arata semnele cuielor.
Pavel in Areopag incepe sa le vb. grecilor plecand de la statuia zeului necunoscut... `Pe acesta vi-l vestesc eu voua` - discursul lui se intemeiaza pe o realitate istorica - pietatea grecilor fata de orice zeu. Ce rost crezi ca au minunile lui Hristos... asta este principalul lor scop - sunt dovezi... sa ii convinga ca El este Fiul lui Dumnezeu, daca tu te crezi mai bun de atat... bravos.

dmb 14.03.2007 19:43:30

Aproape 50. Acum sa continuam sint probabil eu prea prost sa inteleg ce vrei sau tu prea destept sa mai inteleaga unul de nivelul meu?:)

odin 15.03.2007 09:01:37

Citat:

În prealabil postat de dmb
Aproape 50. Acum sa continuam sint probabil eu prea prost sa inteleg ce vrei sau tu prea destept sa mai inteleaga unul de nivelul meu?:)

In nici un caz nu mi-as permite sa zic asa ceva... Insa cred ca te eschivezi... `Cred ca in loc de arheologie bibiblica mai bine s-ar studia cum sa fiu om, sa am mila, sa iubesc , sa scap de patimi.` ... Corect, daca vorbim despre scopul nostru in viata... Dar... DISCUTIA NOASTRA PE ACEST TOPIC ERA DESPRE REALITATEA ISTORICA EXPUSA INTR-UN FILM... Asadar, daca discutia este despre asa ceva, arheologia biblica capata brusc o anumita importanta, nu? Daca as discuta aici despre virutile crestine sau despre calea mantuirii comentarii ca cel citat mai sus ar fi probabil f. bine venit... Insa aici vorbim despre altceva... sau `sunt eu prea prost sa inteleg ce vrei sau tu prea destept sa mai inteleaga unul de nivelul meu`?

dmb 15.03.2007 09:44:47

:D Tousche!

cozia 18.03.2007 19:19:26

...In schimb "Povestea Nasteri" , The Nativity Story a fost foarte bine facut. Noroc ca nu a fost regizat de Mel Gibson ca altfel banuiesc ca toata povestea s-ar fi axat pe uciderea pruncilor ,...cu detaliile de rigoare...:(

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:38:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.