Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intamplari adevarate (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5035)
-   -   Miracolul aghesmei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13569)

costel 25.08.2011 16:34:13

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 393497)
Ipotetic vorbind, stiinta nu poate, cel putin in acest moment, sa studieze supranaturalul. Si mai ales sa il explice.
Dar problema nu este a stiintei.
Cine ar trebui sa explice supranaturalul? Religiile, liderii religiosi.
Si au facut-o. Doar ca le-a iesit vreo cateva zeci de mi de variante.
Nici nu mai pomenesc de celelalte religii. Chiar in ortodoxie exista diferente intre explicatiile diferitilor autori.

Dumitru, acolo unde sunt numai diferente, e clar ca e numai ratiune. Iar daca ai intalnit persoane care se declarau ortodoxe si se contraziceau, crede-ma, erau straine de Hristos, Cel care doar uneste, nu dezbina.

Dumitru73 25.08.2011 16:40:39

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 393500)
Dumitru, acolo unde sunt numai diferente, e clar ca e numai ratiune. Iar daca ai intalnit persoane care se declarau ortodoxe si se contraziceau, crede-ma, erau straine de Hristos, Cel care doar uneste, nu dezbina.

Tu te referi la modul ideal. Iar ca orice ideal nu il gasesti decat in carti, sub forma de concept.

Lavrentiu 25.08.2011 17:20:48

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 393503)
Tu te referi la modul ideal. Iar ca orice ideal nu il gasesti decat in carti, sub forma de concept.

Din contra, Costel vorbeste de cel mai real fenomen: ca doi oameni nu pot sa creada ambii in Hristos si sa se certe, pentru ca in momentul ala ei de fapt nu mai cred in Hristos, nemaifiind in duhul Lui.

Lavrentiu 25.08.2011 17:21:20

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 393488)
Si care sunt alea?

Pai uite de exemplu evolutionismul, care nu este demonstrabil empiric de niciun fel, dar poarta denumirea de "stiinta".

Dumitru73 25.08.2011 17:49:07

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 393517)
Din contra, Costel vorbeste de cel mai real fenomen: ca doi oameni nu pot sa creada ambii in Hristos si sa se certe, pentru ca in momentul ala ei de fapt nu mai cred in Hristos, nemaifiind in duhul Lui.

si tu vorbesti "din carti".
vorbesti de parca toata ortodoxia ar fi intr-un consens total.

Dumitru73 25.08.2011 17:50:29

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 393518)
Pai uite de exemplu evolutionismul, care nu este demonstrabil empiric de niciun fel, dar poarta denumirea de "stiinta".

de ce nu crezi ca poate fi demonstrat empiric?

AlinB 25.08.2011 18:42:52

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 393497)
Ipotetic vorbind, stiinta nu poate, cel putin in acest moment, sa studieze supranaturalul. Si mai ales sa il explice.
Dar problema nu este a stiintei.
Cine ar trebui sa explice supranaturalul? Religiile, liderii religiosi.
Si au facut-o. Doar ca le-a iesit vreo cateva zeci de mi de variante.
Nici nu mai pomenesc de celelalte religii. Chiar in ortodoxie exista diferente intre explicatiile diferitilor autori.

Faptul ca exista zeci/sute de teorii stiintifice divergente inseamna ca nici una nu e adevarata sau ca trebuie sa renuntam la stiinta?

Dumitru73 25.08.2011 18:58:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 393544)
Faptul ca exista zeci/sute de teorii stiintifice divergente inseamna ca nici una nu e adevarata sau ca trebuie sa renuntam la stiinta?

nu zic ca trebuie sa renuntam la vreuna.
exista multe puncte divergente in stiinta.
de exemplu, cea mai devivergent fata de opinia mea este ideea universurilor paralele.
dar acestea sunt mai mult idei, nu teoreme.
avantajul stiintei este ca lasa libertate cercetatorilor.

AlinB 25.08.2011 19:05:58

Si in religie fiecare e liber sa vina cu fantezia lui.
Dar Adevarul tot unul ramane.

Dumitru73 25.08.2011 19:12:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 393556)
Si in religie fiecare e liber sa vina cu fantezia lui.
Dar Adevarul tot unul ramane.

nu prea cred. istoria arsta ca orice "fantezie" a fost declarata ca fiind eretica.
nu prea seamana a libertate.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:48:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.