OmuBun |
31.01.2011 16:06:21 |
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
(Post 322417)
Spune-mi te rog in care carte ai citi sau la ce personalitate bisericeasca ai auzit ca in cultura ortodoxa, in invataturile ortodoxe exista notiunea de ,, DEMNITATE" , cultivata si ingrijita asa cum incerci dumneata sa o pretinzi userilor. Daca nu ai stiut pina acum DEMNITATEA= MINDRIE ! Ortodoxul isi cultiva smerenia, duhul umilit si inima infrinta si nici decum demnitatea , nu asa ne invata David in al sau psalm 50, in psalmul de pocainta , de umilinta ?
|
Topicul acesta mi-a amintit de un mesaj mai vechi al fratelui Zaharia, al carui punct de vedere l-am citat mai sus. Intr-un fel sau altul, aproape fiecare dintre noi avem niste pareri fixe la care nu renuntam sub nici o forma. Pana la urma poate ca nu acesta este pacatul cel mai mare, ci incercarea de intimidare, de defaimare, de umilire a celui care are o alta parere decat a noastra.
Parerea mea este ca demnitatea nu se confunda cu acea mandrie perfida si aroganta, ci cu intelepciunea omului retinut, de a nu ceda in fata aparentelor inselatoare. Cati dintre sfintii martiri n-au murit cu demnitate? Sau cati dintre cei inchisi prin inchisorile comuniste n-au cedat torturilor si nu si-au incalcat demnitatea de OM, divulgandu-si fratii de suferinta, preotii si neamul... Demnitatea de OM, nu poate fi confundata cu mandria si e pacat ca cineva poate aduce argumente psaltice in apararea acestei teorii. Umilinta de multe ori are forma de linguseala, fie ea religioasa sau nu. Ascultati-va sufletul, fara ura si fara partinire si amintiti-va ca in viata, cele mai periculoase persoane le-ati descoperit pe acelea care par umile si cu vorba mieroasa.
|