Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Corelatia "coeficient de inteligenta - religiozitate" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10456)

cocacoc 23.08.2010 07:47:43

Probabil ca ai tu asemenea dileme, eu n-am folosit cuvantul prost sau destept .

Mihnea Dragomir 23.08.2010 08:11:04

Să ne amintim că Evanghelia a pătruns mai întâi în inimile celor mai puțin instruiți. Șapte dintre cei 12 apostoli au fost pescari. Ei abia știau să-și scrie numele pe nisip. Petru, pentru a-și scrie Epistolele sale, se slujește de mâna cuiva care știa să scrie. Primii convertiți erau oameni simpli, iar Isus a a avut cel mai mult a se lupta cu arhiereii și cărturarii, cu cei care "știau Legea pe de rost", deși asta le folosea prea puțin și au sfârșit prin a-L omorî cu Cartea în mână.

Pe urmă, trebuie să facem distincție între inteligență și înțelepciune. Mai întâi, inteligența nu este strict corelată cu anii de studiu sistematic. Vedem adesea oameni cu diplome grele care suferă de o inexplicabilă prostie, încât ne întrebăm cum de a fost cu putință să obțină acele diplome. Pe urmă, chiar dacă cineva este în același timp un spirit inteligent și un om cu școală multă, nu înseamnă că este și un înțelept. Cel mai inteligent rege pe care l-a avut România a fost și cel mai neînțelept. La nimic nu i-a folosit mintea lui scăpărătoare, nici lui și nici țării pe care a guvernat-o.

Este, desigur, foarte posibil ca cineva să fie atât inteligent, cât și instruit și foarte credincios. Primul exemplu cunoscut este Sf Pavel. Dar nu e deloc lucru ușor. Numai înțeleptul poate asta, fiindcă, la urma urmei, a fi înțelept aceasta este: să îți dai seama că de nimica nu ești în stare fără Dumnezeu și că fără El nici înțelept nu te poți numi.

Amintindu-ne de Vechiul Testament, să ne amintim și de cel mai înțelept dintre regii pământului, cel care a înălțat Domnului Templul și de la care ne-au rămas frumoase scrieri, așa cum este și Cântarea Cântărilor. Pentru credincioșia lui, Dumnezeu l-a întrebat ce fel de dar ar vrea să-i dea, iar el a cerut darul înțelepciunii. Și l-a primit în mod supraabundent. Dar, mai bine ar fi cerut darul tăriei în credință, căci să ne amintim că, mai spre sfârșitul vieții lui, darul înțelepciunii slăbind, i-a slăbit și credința. Jertfind la idoli, s-a nenorocit și pe el, și statul pe care îl conducea.

cocacoc 23.08.2010 08:37:25

Am vazut pe topicul asta cateva definitii, sau se vor a fi definitii la anumite cuvinte...probabil vreti sa redefiniti dex-ul caci n-am vazut sa scrie acolo ceea ce s-a zis pe topicul asta .

Scotianul 23.08.2010 08:55:25

Ref la ,,Corelatia "coeficient de inteligenta - religiozitate"

,,Ce înseamnă credința? Încrederea în Domnul deși lumea e rea, în ciuda nedreptății, în pofida josniciei, cu toate că de pretutindeni nu vin decât semnale negative."(N.Steinhardt-Jurnalul fericirii) versus ,,Inteligența este aroganță educată."(Aristotel).

costache marilena 23.08.2010 10:43:53

De-as ajunge cea mai mare slava pamanteasca
In zadar daca voi pierde slava mea cereasca
Ce folos, ce folos slava fara de Hristos
De-as avea toti banii lumii sa-mi stea-n mana argintii
In zadar daca-mi lipseste aurul credintii
Ce folos, ce folos aur fara de Hristos
DE-AS STI TOATA-NTELEPCIUNEA CATA E SUB SOARE
IN ZADAR DAC-O VOI PIERDE PE CEA MANTUITOARE
CE FOLOS, CE FOLOS MINTE FARA DE HRISTOS...
De-as fi omul cel mai mare de pe lumea toata
In zadar daca ma-nfrange pofta desfranata
Ce folos, ce folos tanar fara de Hristos
De-as cuprinde lumea-ntreaga totu-al meu sa fie
In zadar daca voi pierde viata-n vesnicie
Ce folos, ce folos viata fara de Hristos
Ce folos, ce folos viata fara de Hristos

bmd 23.08.2010 12:32:11

Inteligent nu-i cel care rezolva probleme mai repede decit computerul sau vorbeste 15 limbi ci cel care renunta la 80 de ani de viata terestra pentru o vesnicie!
Nu conteaza ca esti analfabet daca te mintuiesti si nu-ti ajuta cu nimic un coeficient de inteligenta enorm daca nu te mintuiesti.
Cit de inteligent esti se socoteste )ca orice socoteala) abia la sfirsit!

Eu unul nu prea-s inteligent!:2:

ai2 23.08.2010 13:58:18

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 280728)
Inteligent nu-i cel care rezolva probleme mai repede decit computerul sau vorbeste 15 limbi ci cel care renunta la 80 de ani de viata terestra pentru o vesnicie!
Nu conteaza ca esti analfabet daca te mintuiesti si nu-ti ajuta cu nimic un coeficient de inteligenta enorm daca nu te mintuiesti.
Cit de inteligent esti se socoteste )ca orice socoteala) abia la sfirsit!

Eu unul nu prea-s inteligent!:2:

Hai sa schimbam definitia inteligentei sa parem noi destepti!

bmd 23.08.2010 14:05:14

Hai nu mai face pe interesanta

"Micul Paris medieval" :24:

Marius22 23.08.2010 18:00:14

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 280160)
Intr-o comunitate cu media IQ mare, v-ati astepta sa fie mare sau mic procentul de credinciosi ?

Sincer, nu stiu cate referiri exista in Sfanta Scriptura la inteligenta (personal nu am retinut sa existe o referire directa), in schimb exista nenumarate pagini inchinate intelepciunii.

Intre intelepciune si credinta exista insa un raport mentionat in Sfanta Scriptura. Sfantul Apostol Pavel distinge intre "inteleptii acestui veac", "cei ai lumii acesteia" si "intelepciunea dumnezeiasca" manifestata in cele "slabe si nebune ale lumii". Primii sunt exponenti ai necredintei, iar cei de-ai doilea sunt exponenti ai "puterii lui Dumnezeu".

Tot Sfantul Apostol Pavel ne spune ca raspanirea invataturii crestine la neamuri nu s-a facut prin silogisme, ci prin adeverirea puterii lui Dumnezeu, prin harul sau lucrator. Harul Sfantului Duh este cel care a facut din pescari Apostoli.

I.Calin 23.08.2010 18:12:42

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 280865)
Sincer, nu stiu cate referiri exista in Sfanta Scriptura la inteligenta (personal nu am retinut sa existe o referire directa), in schimb exista nenumarate pagini inchinate intelepciunii.

Intre intelepciune si credinta exista insa un raport mentionat in Sfanta Scriptura. Sfantul Apostol Pavel distinge intre "inteleptii acestui veac", "cei ai lumii acesteia" si "intelepciunea dumnezeiasca" manifestata in cele "slabe si nebune ale lumii". Primii sunt exponenti ai necredintei, iar cei de-ai doilea sunt exponenti ai "puterii lui Dumnezeu".

Tot Sfantul Apostol Pavel ne spune ca raspanirea invataturii crestine la neamuri nu s-a facut prin silogisme, ci prin adeverirea puterii lui Dumnezeu, prin harul sau lucrator. Harul Sfantului Duh este cel care a facut din pescari Apostoli.

E adevărat ce spui. Înțelepciunea ține de maturitatea spiritului, iar inteligența de aptitudini.
Un analfabet (unul care nu știe să scrie și să citească), poate să fie mult mai înțelept decât un filosof (iubitorul de înțelepciune).
Inteligența se referă până la urmă la acumularea de date și informații și utilizarea lor în contexte diferite, precum și adaptarea la situații noi, inedite.
Poți fi mai inteligent la 20 de ani decât unul de 50 de ani, dar niciodată mai înțelept, aceasta vine odată cu maturitatea biologică și psihică a individului la care se adaugă și experiența de viață.
E adevărat că, odată cu trecerea vârstei, poate să apară nu numai înțelepciune ci și senilitatea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:41:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.