Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

Theodor_de_Mopsuestia 05.09.2011 09:51:03

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 396787)
Magistral? Pai cum de ramaneti catolic in cazul asta si nu va lepadati de "minciuna" pentru a trece la Ortodoxie? :))

Stimata doamna, va sigur ca nu e si nu va fi cazul. Eu nu sunt transconfesional, sunt doar obiectiv-cu-orice-pret. Mai cititi, va rog, cu atentie ce a scris fratele Mihail, si veti intelege ca nu e vorba de convertirea nimanui. Eu in BC voi trai si voi muri. Domnia sa descria niste mecanisme sufletesti cu o acurate perfecta, de mentat. Dvs. imi pareti oarecum non- sau extra-confesionala, imi iertati curiozitatea. Totdeauna m-a intrigat faptul ca va definiti ca si "crestin din turma Bunului Pastor", dar nu am avut prilejul sa o spun.
Ma iertati, numai bine!

Adriana3 05.09.2011 10:28:02

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 396803)
Stimata doamna, va sigur ca nu e si nu va fi cazul. Eu nu sunt transconfesional, sunt doar obiectiv-cu-orice-pret. Mai cititi, va rog, cu atentie ce a scris fratele Mihail, si veti intelege ca nu e vorba de convertirea nimanui. Eu in BC voi trai si voi muri. Domnia sa descria niste mecanisme sufletesti cu o acurate perfecta, de mentat. Dvs. imi pareti oarecum non- sau extra-confesionala, imi iertati curiozitatea. Totdeauna m-a intrigat faptul ca va definiti ca si "crestin din turma Bunului Pastor", dar nu am avut prilejul sa o spun.
Ma iertati, numai bine!

Bine-nteles ca ramaneti catolic asa cum si adventistii raman adventisti iar ortodocsii raman ortodocsi, musulmanii raman musulmani, evreii raman evrei si asa mai departe. Deci mecanismele mentionate se aplica tuturor celor care nu pot vedea dincolo de propria-i confesiune. Daca sunteti obiectiv asa cum afirmati va pun o intrebare: Domnul Iisus a dorit crearea confesiunilor sau a dorit pur si simplu ca oamenii sa creada in El ca Fiu al lui Dumnezeu si sa faca voia Tatalui ceresc sintetizata atat de frumos in iubirea aproapelui?
Numai bine si dvs. :)

ioanna 05.09.2011 10:47:37

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 396807)
. Deci mecanismele mentionate se aplica tuturor celor care nu pot vedea dincolo de propria-i confesiune.

Eu cred ca dl.Theodor vede dincolo de propria confesiune, fara a fi nevoit sa faca slalom efectiv printre celelalte, are aceasta capacitate superioara.Omul e definit ca o fiinta sociala, el va resimti mereu nevoia de apartenenta la un grup, la o comunitate spirituala si acceptarea lui ca persoana unica. Iisus a dorit mereu comuniunea intre oameni, nu o traire individuala, izolata.

Scotland The Brave 05.09.2011 10:56:53

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 396807)
Deci mecanismele mentionate se aplica tuturor celor care nu pot vedea dincolo de propria-i confesiune.

La semnatura are un citat din Spurgeon.Tipul era hyper calvinist.Am sentimentul ca deja a depasit cu generozitate limitele doctrinei confesiunii sale.In alta ordine de idei mie,din preaplinul inimii lui,mi-a trimis un material despre martirii Convenant-ului.Mi-a facut o mare bucurie.Aici nu numai ca si-a depasit limitele confesionale dar deja se incadreaza la exceptii.Si m-a si incurajat cand ganduri negre ma napadeau.Puteam sa stam fiecare in ,,patratica"lui confesionala,in mizerabila traditie existenta in acest sens,
si sa ne scuipam peste gard.Dar a ales sa intinda mana si sa dam jos gardul acela nenorocit.Pentru omul aceasta,este prima data cand spun asa ceva pe acest forum in mod public,ma duc si depun marturie si in fata Celui de Sus pt ca mie mi-a demonstrat prin fapta vorba.Are si el pacatele lui,ca orice om, dar are si o mare calitate,din punctul meu de vedere:ii lipseste cu desavirsire aceea incrancenare confesionala pe sistem ,,litera ucide".Puteti sa-i reprosati altceva,nu asta.

Adriana3 05.09.2011 11:12:47

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 396812)
La semnatura are un citat din Spurgeon.Tipul era hyper calvinist.Am sentimentul ca deja a depasit cu generozitate limitele doctrinei confesiunii sale.In alta ordine de idei mie,din preaplinul inimii lui,mi-a trimis un material despre martirii Convenant-ului.Mi-a facut o mare bucurie.Aici nu numai ca si-a depasit limitele confesionale dar deja se incadreaza la exceptii.Si m-a si incurajat cand ganduri negre ma napadeau.Puteam sa stam fiecare in ,,patratica"lui confesionala,in mizerabila traditie existenta in acest sens,
si sa ne scuipam peste gard.Dar a ales sa intinda mana si sa dam jos gardul acela nenorocit.Pentru omul aceasta,este prima data cand spun asa ceva pe acest forum in mod public,ma duc si depun marturie si in fata Celui de Sus pt ca mie mi-a demonstrat prin fapta vorba.Are si el pacatele lui,ca orice om, dar are si o mare calitate,din punctul meu de vedere:ii lipseste cu desavirsire aceea incrancenare confesionala pe sistem ,,litera ucide".Puteti sa-i reprosati altceva,nu asta.

Ok, accept aceasta marturie :) dar nu ignor cele scrise de el insusi ca raspuns la postarea cu pricina in care se vede ca nu aceeasi mana o intinde tuturor, si in plus de asta sunt convinsa ca autorul postarii la care a raspuns nu crede (cel putin deocamdata) ca Biserica Catolica este la fel de buna ca si cea Ortodoxa. Chiar mi-ar placea sa stiu cati dintre ortodocsii care scriu aici nu considera ca fiind erezii anumite dogme catolice, si cati dintre ei cred ca ar exista mantuire si in afara BO. In miscarea ecumenica se vede foarte bine ca mecanismele descrise functioneaza mai ales pentru ortodocsi. Eu cunosc foarte multi catolici care nu neaga mantuirea in celelalte confesiuni, ei insisi ramanand catolici, cunosc si cativa (neo) protestanti si niciunul din ei nu neaga mantuirea in alte confesiuni crestine, ei insisi ramanand in confesiunea lor, insa nu acelasi lucru il pot spune despre ortodocsii care scriu mult pe acest site si care vad mantuirea in afara BO doar ca o mare exceptie sau deloc. M-as bucura sa descopar astazi ca ma insel. Ma insel?

catalin2 05.09.2011 11:27:06

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 396747)
Nu Catalin,
Eu nu am zis ca Domnul Iisus si ucenicii au mancat paine la Cina cea de Taina ci am zis ca au mancat Pastile dupa cum ceruse Domnul. Domnul a cerut pregatirea Pastilor iar ucenicii exact asta au pregatit in avans fata de ceilalti evrei.

Spalatul picioarelor a fost inainte sau dupa Cina?

Si ca fapt divers, ghidul evreu avut anul trecut in Israel ne-a zis ca reprezentarea Cinei cele de Taina la masa nu are baze reale pentru ca Cina Pascala se lua intinsi in pat si ne-a aratat o casa scoasa de sub ruine unde se pastra modul de alcatuire al podelei si alaturi era un rendering computerizat pentru a arata cum erau dispuse paturile in incapere.

Asadar tot acolo am ajuns, tu spui ca Sfanta Scriptura se inseala cand spune ca au mancat paine? La fel si catolici s-au inselat cand la Roma au folosit paine aproape 1000 de ani?
Daca stai sa asculti si ce spune ghidul evreu despre crestinism e evident ca nu exisat nicio baza, de fapt pentru tine Biblie e un fel de indrumar, nu e revelatie, ceea ce scrie acolo sunt simbolice.

Theodor_de_Mopsuestia 05.09.2011 11:33:43

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 396815)
Ok, accept aceasta marturie :) dar nu ignor cele scrise de el insusi ca raspuns la postarea cu pricina in care se vede ca nu aceeasi mana o intinde tuturor, si in plus de asta sunt convinsa ca autorul postarii la care a raspuns nu crede (cel putin deocamdata) ca Biserica Catolica este la fel de buna ca si cea Ortodoxa.

Stimata doamna, in fata Celui de Sus, toate caile abordate cu sinceritate sunt placute. Chiar, o tema de meditatie: oare de ce in Revelatia Ap. Ioan se pune accent pe condamnarea celor ce traiesc in minciuna? V-ati intrebat? Aveti un simt acut al intrebarii, ma indoiesc ca v-a scapat asta. :) Este clar ca toti cei care sunt sinceri in actul identificarii propriului fior mistic cu "oferta din afara" au deschisa calea mantuirii. Adica? Cand te-ai regasit intr-o credinta, sa fii sincer, cu aceeasi sinceritate cu care (trebuie sa) iti privesti fiinta iubita in ochi. Iarasi, din Scriptura: cine este condamnat cand Noul Babilon, adica Ierusalimul terestru unde domneste Anti, este scufundat? Nu cumva "negustorii pamantului" care vand (atentie!) inclusiv suflete? si ce inseamna vinderea unui suflet, in termeni confesionali, decat actul suprem de mintire si violentare de sine. Adica, de exemplu, unii care se pot face sambatari doar de dragul unor ajutoare materiale (s-a intamplat dupa 1990).
Cred in sinceritate. Cu tarie. De exemplu, eu, da, am fost stilist. M-a ajutat Dumnezeu sa vad marasmul eclesiologic din acele biserici-sereleuri, dincolo dar si alaturi de bunatatea si credinta multor oameni exceptionali de acolo, si am gasit pacea in Biserica Romei. Si am facut-o pentru suflet, nu pentru vreun folos material.
Si mai cred in felurime (ortodocsii profunzi de pe forum inteleg la ce se refera aceste termen din superba romana arhaica), in care Dumnezeu Insusi a creat Universul, locul de odihna al picioarelor Sale. Cand veti putea intelege, explica, si mai ales simti frumusetea diversitatii Universului, atunci veti intelege de ce oameni ca mine, si multi altii mai tari ca mine, privim fara ura in directia "mosiilor vecine", id est, cum a zis fratele Scotland, caruie ii multumesc petru sprijinul sau cald, si aprecierile pentru un pacatos ca mine, peste gardul confesional. Singurele exceptii (deh, om sunt, nu?) sunt cei care efectiv macelaresc Scriptura...si introduc sarbatori si idei antiscriptura...stiu ei cine sunt...:P

catalin2 05.09.2011 11:40:36

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 396812)

Nu am inteles exact ce ai vrut sa spui, erai ortodox si acela te-a ajutat sa devii apoi calvin, sau erai calvin in cumpana si acela te-a ajutat sa treci epste cumpana? Nu e vorba de Spurgeon pentru ca vad ca a trait in sec. XIX.
Spui ca a trecut de limitele confesionale, dar daca e vorba de primul caz nu e de fapt prozelitism, nu depasirea limitelor confesionale? Daca un martor umbla si converteste ortodocsi inseamna ca acela a trecut de limtele sale confesionale sau ca face prozelitism?

Scotland The Brave 05.09.2011 11:44:35

Pentru Adriana:va multumesc.O sa va spun o scurta poveste,ma pricep teribil de bine sa plictisesc lumea.In timpul Primului Razboi Mondial,undeva in Franta,pe sangerosul Front de Vest,soldatii germanii si englezi in Ajunul Craciunului din 1914,au refuzat sa mai lupte intr-un sector al frontului si au decis in schimb sa petreaca Craciunul impreuna,fara stirea superiorilor,in ciuda razboiului si a ordinelor militare.Brusc au descoperit ca de fapt ei nu era dusmani,erau oameni simpli dusi sa poarte o lupta care nu era a lor.Era a altora,care nu lupta niciodata dar care ii trimit pe altii la moarte.Ulterior,cand s-a aflat superiorii s-au razbunat crancen pe ei dar atunci,in aceea seara,impotriva tuturor,in Ajunul Nasterii Domnului,ei toti s-au nascut din nou,din dusmani in oameni.A fost gestul lor de sfidare la adresa unui macel fara sens.

Asa si eu cu el,in ciuda interdictiilor fixate de ,,superior" in trecut noi avem Ajunul nostru de Craciun.Altii se bat in continuare dar pentru noi este pace si mai mult cantam,precum acei soldati,un colind impreuna.Fiecare in felul lui,precum catolicul german si protestantul britanic,care,acolo in transeele plina de apa si sange,nu au ma fost nici soldati si nici confesional diferiti.Au fost oameni impreuna in Ajunul de Craciun.Stiti,este incredibil sentimentul pe care il ai cand descoperi ca asa-zisul dusman este de fapt un prieten in cautarea ta.Rar vei gasi o rivalitate mai mare decat intre calvinistii puritani si romano-catolici.Stiti ceva?Pe mine si pe el,am descoperit asta,nu ne intereseaza rivalitatea asta sau luptele dogmatice fara de sfarsit intre cei din care facem parte.Sa-si poarte razboiul lor stupid,pentru noi doi este pace,este Seara de Ajun.

PS:Cataline nu ai inteles nimic.Again.Ramai la razboiul tau.Bye.

Adriana3 05.09.2011 12:06:31

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 396822)
Asadar tot acolo am ajuns, tu spui ca Sfanta Scriptura se inseala cand spune ca au mancat paine? La fel si catolici s-au inselat cand la Roma au folosit paine aproape 1000 de ani?
Daca stai sa asculti si ce spune ghidul evreu despre crestinism e evident ca nu exisat nicio baza, de fapt pentru tine Biblie e un fel de indrumar, nu e revelatie, ceea ce scrie acolo sunt simbolice.

Catalin,
Eu spun ceea ce spune Biblia: au mancat Pastile. Si tu spui ca in Biblie ca au mancat Pastile sau nu?

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:12:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.