Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Aceleasi realitati pot fi privite din perspective diferite - indemn la deschidere in (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16607)

cezar_ioan 20.07.2013 13:01:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 527089)
O fi postarea domnișoarei cum spui tu frate drag dar prin punctele esențiale ii cam trebuie nitica smerenie. Părerea mea, hac.

Frate Dragoș, tinerețea se smerește: pur și simplu urmîndu-și rostul...:)
Să nu cerem unei domnișoare smerenia unei femei care a îmbătrânit în lumea asta înrăită. Că o forțăm să devină prefăcută, vicleană, fățarnică. În definitiv, cam cum se întâlnește, vai, atât de des.

Smerenia e una, dar se manifestă în chipuri variate, până la forme care par contrarii. Așa cred, nu vă fie cu supărare, frate bun.
Doamne ajută!

P.S. Firea găzduită în ipostasuri diferite, la noi oamenii, rodește diferit. Uneori perspectivele diferite nu se datorează firii comune, esenței de creștin, ci doar însușirilor personale.
Firea și ipostasul nu zac alăturea în om, ci se contopesc. Iar noi, zărind de fapt însușirile persoanei, ne facem impresia că i-am întrezărit esența. Că i-am surprins adevărata natură. Fals! Vedem doar conduite și manifestări, însă cum anume le interpretăm și ce-or însemna ele de fapt, asta ne cam depășește. Ți-o spun ca psiholog, care nu dau doi bani pe teste psi și pe impresiile culese în urma câtorva întâlniri. Cred mai mult în vorba românească, aia cu mâncatul sării și cu-o viață întreagă...:)

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 13:08:38

Dragul meu prieten poet Ioan,tu ai un frumos dar sa vezi lucrurile din partea lor cald-luminoasa.Am cutreierat toate tarile majoritar catolice ale Europei si sunt oameni ca si restul,cu bune si rele,cu realizari sau dezamagiri,din acest punct de vedere nu am simtit nici o diferenta fata de ei.Cu multi m-am inteles chiar foarte bine,dpdv religios fiecare ne-am vazut de treaba noastra.Am vizitat si eu lacasurile de cult catolice,am citit carti despre catolici sau scrise de catolici,am trait si muncit alaturi de ei.Este o lume cu lumini si umbre,ca peste tot,pe anumite aspecte stau mai bine ca altii pe altele stau mai prost.Cum ii judeca Dumnezeu nu este treaba mea.Mai ii ironizez si eu din cand in cand,amical,ca sa nu-si iasa din mana si sa faca diabet de la atata dragoste ce pare a pluti feeric in aer :) Cand timp imi respecta optiunile si eu procedez la fel,este loc pt toti sub soare,cum va fi dincolo vom vedea la timpul potrivit.PS:am colindat toata Italia,toata,de la nord la sud si invers,de trei ori.Nu le-am demolat statui cu sfinti si nu m-au ars pe rug :) La Vatican mi-am facut poze inclusiv cu garzile elvetiene,a fost foarte tare,mi-am pus kilt si ei cu echipamentul lor unic :)

Ar trebui sa fiu mai rau nu-i asa,sa musc din ei cu sete fino alla morte si eventual dincolo de ea :) Pitbull-ul calvin musca din papalitatea decazuta,aux armes citoyens,hihi :)

Decebal 20.07.2013 13:53:17

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527093)
Mergeți în Valencia, să adunați portocale nu pe plantație, ci din curtea mânăstirii, la plimbarea de seară... Ca turiști, se înțelege, spre luare aminte.

Tot ca turiști le recomand și eu spaniolilor "catolici" să meargă pe la Jasenovac precum și prin Croația poate mai văd urmele celor câteva sute de mii (unii istorici croați spun doar câteva zeci de mii) de sârbi ortodocși tăiați pe capete până la moarte de către fasciști și de către unii papistași doar pentru faptul că erau sârbi și ortodocși. Asta, evident, ca să le dau spaniolilor de Valencia doar o sugestie de destinație turistică pentru a vedea și ei roade ale "credinței catolice", altele decât alea care le sunt livrate de propaganda oficială, și tot așa spre luare aminte.

Theodore_of_Mopsuestia 20.07.2013 13:56:37

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 527097)
Dragul meu prieten poet Ioan,tu ai un frumos dar sa vezi lucrurile din partea lor cald-luminoasa.Am cutreierat toate tarile majoritar catolice ale Europei si sunt oameni ca si restul,cu bune si rele,cu realizari sau dezamagiri,din acest punct de vedere nu am simtit nici o diferenta fata de ei.Cu multi m-am inteles chiar foarte bine,dpdv religios fiecare ne-am vazut de treaba noastra.Am vizitat si eu lacasurile de cult catolice,am citit carti despre catolici sau scrise de catolici,am trait si muncit alaturi de ei.Este o lume cu lumini si umbre,ca peste tot,pe anumite aspecte stau mai bine ca altii pe altele stau mai prost.Cum ii judeca Dumnezeu nu este treaba mea.Mai ii ironizez si eu din cand in cand,amical,ca sa nu-si iasa din mana si sa faca diabet de la atata dragoste ce pare a pluti feeric in aer :) Cand timp imi respecta optiunile si eu procedez la fel,este loc pt toti sub soare,cum va fi dincolo vom vedea la timpul potrivit.PS:am colindat toata Italia,toata,de la nord la sud si invers,de trei ori.Nu le-am demolat statui cu sfinti si nu m-au ars pe rug :) La Vatican mi-am facut poze inclusiv cu garzile elvetiene,a fost foarte tare,mi-am pus kilt si ei cu echipamentul lor unic :)

Ar trebui sa fiu mai rau nu-i asa,sa musc din ei cu sete fino alla morte si eventual dincolo de ea :) Pitbull-ul calvin musca din papalitatea decazuta,aux armes citoyens,hihi :)

Esti nemaipomenit, frate calvin intru umanitate. Eu prefer metal dur-simfonic nordic, muzica tibetana de meditatie si muzica ortodoxa psaltica, atit bizantina cit si copta. Ma indoiesc ca la Vatican sunt agreate aceste genuri. :)

DragosP 20.07.2013 14:03:22

Poate gemuri.

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 14:03:53

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 527113)
Esti nemaipomenit, frate calvin intru umanitate. Eu prefer metal dur-simfonic nordic, muzica tibetana de meditatie si muzica ortodoxa psaltica, atit bizantina cit si copta. Ma indoiesc ca la Vatican sunt agreate aceste genuri. :)

Crezi ca daca sunt un fan al modului cum canta Tarja Turunen am mai mari sanse ca tine? :) Hai sa nu arunc totul in offtopic,ne vom reintalni amandoi in Walhalla,mare sala din Asgard,eu vin impreuna cu Egill Skallagrimsson :) .Discutii placute,nu fiti incruntati :)

Theodore_of_Mopsuestia 20.07.2013 15:36:12

A propos de farmecul intilnirii umanului din "celalalt", "bau-bau-ul", "ereticul"...

Pentru d-l prof. Ioan Cezar:
Domnule profesor, am trait si eu un astfel de moment, pecum cel evocat de dvs., alaturi de si datorita unor "eretici".
In Ianuarie 2007, am asistat la o slujba copta, in biserica Sf. Mare Mucenic Mina din Bucuresti. Desi atunci ma straduiam sa ma autoconving de justetea istoriei bisericesti, bla-bla-bla, cum ei au picat examenul la Calcedon si bizantinii nu, etc., cunoasteti miturile tipic grecesti cu moaste care vorbesc si tin suluri in mina.
In fine, passons. Deci, am asistat la slujba tinuta de un parinte dintr-o manastire copta, venit special la Buc, si niciodata nu m-am simtit la o slujba, ortodoxa/stilista sau catolica, asa. Daca cineva mi-ar fi zis ca in acele clipe gravitatia luase concediu, as fi crezut ca si asta s-a intimplat. Lingvistic, nu intelegeam nimic, in afara de "amin", "Isus Cristos", "aleluia".
Alta data, tot in aceeasi comunitate, am vazut cum erau facute paini pentru batrinii nevoiasi, cei de care ii doare pe subumanii nostri "alesi" in al saselea picior. Oricum, toata viata am pus mentalul deasupra credintei, asa ca banuiala ca istoria narcisista a cultului X sau Y este exact asta: luare de vint si sarutatul oglinzii, s-a ivit in mintea mea, incepind sa creasca precum u fruct proaspat odraslit din floare. De atunci, cartile si informatiile apologetice au coborit pentru mine la nivelul de "povesti nemuritoare". Nemuritoare, dar povesti.
Scuze tuturor pentru off-topic, continuati va rog.

AlinB 20.07.2013 15:42:55

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527087)
P.S. Am cunoscut cândva un om pe care tinerii îl considerau mare teolog. Avea și carieră frumoasă, academică, prin alte țări, "civilizate". Preda o disciplină căreia doar când îi pronunț numele mă apucă frica. Întrucât era prea dificilă pentru biata mea minte, deși disciplina respectivă este esențială în câmpul teologiei.
Ei bine, omul acela era mai degrabă un experiment umano-porcin. O splendidă manifestare a nesimțirii, aroganței, disprețului.
Nu am avut nici un conflict cu biata creatură, nici măcar n-a trebuit să suport sila de a-l saluta. Cu toate astea, doar când privea în sală, peste capetele noastre, simțeam că se așterne frigul în amfiteatru. Sunt sigur că un astfel de exemplar ar fi rămas celebru în istoria lumii, alături de unii dintre cei mai iluștri torționari, alături de marii capi ai Inchiziției, de pildă. Alături, chiar, de unii cimpanzei.
Și toată această teribilă nebunie în învățământul teologic ortodox, chipurile. Închipuiți-vă că omulețul acela cu priviri de lup hămesit, cu gât înțepenit și mers de urs, ne făcea sinteza rodniciei unor oameni ca Ignantie Teoforul sau Clement Romanul. Vorbea despre Iubire și Adevăr...
Și ne mirăm de ce studenții nu iubesc învățătura... Ce lucru mai bun pot face tinerii decât să fugă din fața unor astfel de creaturi care s-au lățit peste catedre, studii și destine precum ciuperca bombei atomice peste sat?

Am inteles. Nu erati compatibili fizic.
O mare tragedie in ziua de azi, daca stai bine sa te gandesti.

Ca sa nu mai vorbim ca o fiinta atat de dizgratioasa avea totusi o catedra de teolog iar o persoana stralucita intelectual si spritual (fizic nu mai vorbim), risca in fiecare zi sa treabuiasca sa treaca prin sila de a-l saluta din postura unui amarat de student.

Apropo, stii ce l-a ucis pe Iuda?
Dispretul.
Mai intai fata de cei din jur (nu asa scoliti ca el, nu asa destepti sa-si dea seama de teatrul care il juca ca pretins ucenic, ca-i fura la punga comuna), apoi fata de Fiul lui Dumnezeu care a considerat ca face exact 40 de arginti si in cele din urma, indelung exersat o viata, dispretul i-a depasit arogana si s-a intors impotriva lui, oprindui-se pana la urma in gat, in aceasta treaba funia avand un rol cu totul si cu totul secundar.

eliza-georgiana 20.07.2013 16:12:35

Ce ar face Sfantul Ilie astăzi, in mijlocul idolatrilor secolului XX, al puzderiilor de secte, al „taumaturgilor” răsăriți din noaptea comunismului ateu, al pretinșilor „guru”, ai abaterii quasi-generale de la normele moralei creștine?

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...manilor-astazi

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 16:28:34

Citat:

În prealabil postat de eliza-georgiana (Post 527126)
Ce ar face Sfantul Ilie astăzi, in mijlocul idolatrilor secolului XX, al puzderiilor de secte, al „taumaturgilor” răsăriți din noaptea comunismului ateu, al pretinșilor „guru”, ai abaterii quasi-generale de la normele moralei creștine?

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...manilor-astazi

Foarte interesant dar nu vi-se pare putin fortata mutarea,fie si metaforica,unui prooroc din lumea iudaica a VT,via istoria medievala romaneasca,in prezent?Pana la urma,pe acest rationament,cei ce l-ar auzi ar trebui sa reactioneze precum evreii de atunci,ca sa fim corecti istoric pana la capat.Mie mi-se pare ca se arunca o umbra nationalista usor anacronica peste o figura biblica mai ales ca dialogul imaginar se potriveste si nu prea cu pasajul biblic in cauza,Ilie nu prea era genul sa stea la demonstratii teologice,el a avut o demonstratie de forta,de sorginte divina,terminata cu eliminarea fizica a adversarilor,incuviintata de profet.In dialogul imaginar profetul pare imblanzit cumva istoric,mustra dar nu mai elimina pe nimeni fizic,actioneaza precum un parinte al Bisericii si asta nu prea are treaba cu scena din VT.PS:stiu cine este parintele Gordon,am tot respectul posibil,nu este o critica ci doar nu inteleg poate comparatia.Mie imi pare artificiala si fortat transmutata istoric dar intrucat parintele este un patriot cred ca a dorit,chiar cu pretul sacrificarii realismului,sa zugraveasca in oglinda un mesaj.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:23:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.