![]() |
Pai dar nu-i ok nici raspunsul lui. Ma rog...bine ca au fost romanii la toate sinoadele. :)
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Cât despre prezența troparul Ceasului al III-lea în epicleză, Părintele Pruteanu explică destul de clar: http://www.teologie.net/data/carte/P...nterpolare.pdf
|
Citat:
Bine, eu vorbesc colorat, ca de obicei, dar tot ca de obicei sint realist. Nu e mai putin adevarat ca pr. Necula nu imi inspira incredere: imi evoca, prin tot ce spune si ce face, acei clerici catolici din generatia soixanthuitarda de care vorbea Mihnea mai demult, si nu prea apreciativ (si pe buna dreptate), si care sint niste entuziasti inselati ai ecumenismului pina la flirtarea primejdioasa cu sincretismul, de dragul dubioasei paci interconfesionale. Vorbind serios acum, in afara figurilor mele de stil picaresti, parintele Constantin Necula e prea modernist si aggiornat pentru gustul meu. E genul care nu ar avea qualms la o eventuala decizie, mai mult sau mai putin panortodoxa, de scoatere, sa zicem, a obligativitatii reverendei. |
Citat:
|
Un parinte pe gustul meu (si al multor altora) este parintele Pruteanu insusi, sau alti parinti ce activeaza pe forumul sfintiei sale.
Deasemenea, parintele Dragos Bahrim, sau pr. Ica Jr. Astia sint sacerdoti pe bune, adica nu se dau in stamba, la modul politic ca Necula sau schismatoid ca Vulcanescu. |
Citat:
|
Citat:
Acesti oameni isi iubesc alesul/aleasa inimii si pe copiii roditi de aceele casnicii. Trebuie gasita o formula, in care casatoria mixta sa fie un fel de misionariat pentru ortodoxul in cauza. |
Citat:
Citat:
Uite aici textul si putem vedea toti ca este schizofrenic : Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini, s-a hotărât: i. Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext). ii. Posibilitatea aplicării iconomiei bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericești, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului. iii. Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice. |
Citat:
|
Adica ce rost mai are punctul 2 daca e interzisa ? De fapt ni se spune ca e interzisa dar fiecare Biserica hotaraste in ce situatii e permisa. :)
|
Citat:
Drama este ca s-au intilnit autismul politic al ierarhilor cu fanatismul anti-doct al unor calugari si mireni, si iata ce a iesit! Unii trebuiau sa vorbeasca cu poporul, air ceilalti sa asculte de Biseica, care e o ierarhie, nu o invalmasela sau devalamasela ca la un party studentesc cu droguri usoare (cind vezi comentariile si zicerile multor nepomenitori mai inflacarati, te gindesti la: prostie, alcool, si altele; pe bune). |
Citat:
|
Citat:
E din București. :) |
Citat:
|
Citat:
|
Iuliu, nu e schizo! Acrivia nu inseamna o credinta mai tare, si ikonomia una mai slaba, ci pur si simplu doua intensitati, nuantate in mod inspirit de Sus, potrivit cu situatia. Acrivia zice una, dar prin ikonomie, se poate face altceva.
imi retrag remarca: e in regula paragraful acela. |
Citat:
|
Intelege ca nu poti sa spui ca nu ai schimbat nimic cand de fapt ai schimbat. Daca vrei sa schimbi, ai curajul si anunta ca schimbi pentru ca trebuie schimbat. Dar sa spui ca-i interzis dar ca fiecare Biserica poate permite e o smecherie. De fapt schimbi lucrurile. :p
|
Citat:
|
Pai fratilor, acrivia si ikonomia PAR, in multe chestiuni bisericesti, solutii contradictorii, a propos de schizo. Dar nu e asa. Intrebati-va duhovnicii: acrivia si ikonomia sint solutii la fel de legitime, sau una este o tinere aproape a canoanelor, iar celaalta un fel de dezertare? Eu cred ca ambele sint legitime, si pot fi applicate relative la aceeasi problema, fara impresia ca "ierarhii sint schizo, tradatori, sau mai stiu eu ce". Da, recunosc, Sinodul din Creta, asa-zis "mare si sfint", pare un fel de caricaturizare a CVII, neavind nici macar organziarea exemplara a CVII.
|
tocmai am vazut la "romanii au talent" un popa catolic cantand din postura de elvis presley "suspicious minds". admirabil. ma uit la popii nostri in fustanele, unii dintre ei cu barbi jegoase, predicand numai despre negreala si diavoli, despre boli si patimi, cearta si uratenie. nu asta e rostul Bisericii lui Hristos, nu are cum sa fie asta. rostul este lumina, curatenia, dragostea, apropierea dintre oameni, nu separarea, nu un apartheid religios.
tara asta se schimba, vom scapa de saracie si de incultura, ce vor face atunci? masa de manevra de astazi tinde sa dispara, ce veti face cand nu veti mai avea credinciosi? cei mai saraci europeni sunt ortodocsi. cei mai inculti sunt ortodocsi. cea mai mica urbanizare e la ortodocsi, credeti ca nu are legatura cu Biserica? preotii nostri se lauda cu faptul ca Biserica noastra nu "a mers in pas cu lumea"... pai d'aia suntem asa, vai mama noastra. |
Mno, nu fi supărat, ei sunt rodul nostru, a norodului. Dă tu un preot mai bun decât cei pe care-i avem, să avem cu ce ne mândri. :)
Eu cred că Biserica ne vrea în Rai și nu pe Lună. |
Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini, s-a hotărât:
i. Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext). ii. Posibilitatea aplicării iconomiei bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericești, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului. iii. Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice. eu nu cred ca e schizo, dar nu incerc sa explic pasajele ca iar bat campii, cred ca, de fapt, se spune clar ca sotul care nu este ortodox trebuie sa se boteze ortodox. |
Citat:
|
Eu zic așa: să ne bucurăm! și să mulțumim Domnului pentru ceea ce suntem. :)
|
Citat:
Da, avem grija sa nu mirosim urat, ca sa fim pe placul lumii. Dar ce s-ar întâmpla dacă si sufletul ar mirosi în functie de starea lui duhovniceasca? |
sigur, fato, care face mai multe matanii ala e mai credincios, ce sa zic, uraaaa! crezi ca un om jegos si imputit ii e pe plac cuiva? doar aluia pe care l-ai pomenit in al doilea cuvant din mesajul tau.
|
Citat:
Daca te duceai acum 900 de ani, acest monolog isi schimba actorii, cu musulmanii si ortodocsii in frunte, si vesticii in tranzitie post-perioada migratiilor. Acum se bat in piept tarile protestante si/sau atee, in timp ce catolicii tipa si ei, "stai, bre, ca avem si noi Bavaria, care e super smechera". In anii 80, in America toti incercau sa afle care e secretul de sunt niponii asa productivi si de le creste standardul de viata asa mult, si existau frici ca sunt ei destinati sa conduca lumea(d-aia sunt atatea chestii japoneze in toate filmele si cartile clasice din domeniul cyberpunk). Pana le-a picat piata, si nu si-au mai revenit de atunci, desi mai sunt pomeniti din cand in cand ca "sunt super civilizati, nici nu le trebuie femeie de serviciu, ca copiii is instruiti sa faca curat dupa ore". Si putem continua. Da, desigur, trebuie reformate niste chestii la noi, si poate aplecarea despre isihasm trebuie complementata cu mai multa slujire a aproapelui, dar niciodata nu am picat in fund de invidie civilizationala. |
De aia au inventat japonezii karaoke, sunt invidiosi pe preotii catolici care canta melodiile lui Elvis. :)
|
|
Citat:
Si aici se vede ca monahismul rasaritean a devenit, cu timpul, o tumoare sociala. In Apus, monahismul a contribuit la stiinta si viata cotidiana, enorm (si spalindu-se intre timp). In Orientul Apropiat si Mijlociu, monahii miafiziti si nestorieni sint luptatori si martiri. Insa in Rominia, Grecia, si Rusia, sint, cu putine exceptii, "a stinky army" de trancanitori fanatici, care produce tot felul de probleme. |
Antonia, tu esti tipa de la sinodultalharesc.tk? Ca prea seamana stilurile.
|
Miron Cristea l-ar fi expulzat pe Savva ăla în doi timpi și trei mișcări.
|
Citat:
eu sunt un pescar sportiv pasionat, cu ani in urma participam la o discutie pe un forum de specialitate despre nadirea cu barcuta cu motor. eu insistam ca daca ma deranjeaza chestia asta vecinul meu cu barcuta trebuie sa se mute. mi-au sarit in cap cam toti partenerii de discutie. ca sa ma edific am intrat pe un forum englezesc si am pus intrebarea. am avut 50 de raspunsuri intr-o ora, nici macar unul nu a spus altceva, parca erau intelesi domne, "se poate folosi numai daca ceilalti de pe balta nu sunt deranjati". intrebarea mea fiind neutra, cand se poate folosi la nadit barcuta cu motor? asta este diferenta. exact ca atunci cand mergi undeva, faci mizerie si nu strangi dupa tine pentru ca nici ala dinainte n-a facut-o. |
Citat:
|
Superiori-lor.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:53:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.