Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pilde din PATERIC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8346)

glykys 07.06.2010 09:59:27

Zis-a iarasi: de vei tacea, vei avea odihna in tot locul unde vei locui.
Zis-a iarasi despre avva Pior, ca in fiecare zi punea inceput.
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: de va cadea omul in vreo greseala si se va intoarce, este iertat de Dumnezeu? A zis batranul: dar Dumnezeu, Cel ce a poruncit oamenilor sa faca aceasta, nu mai vartos va face? Caci a poruncit lui Petru, zicand: Iarta de saptezeci de ori cate sapte fratelui tau!
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: bine este a ne ruga? I-a zis batranul ca a zis avva Antonie: glasul acesta vine de la fata Domnului, zicand: mangaiati pe norodul Meu, mangaiati! (Isaia, 40,1)

Rodica50 07.06.2010 14:54:33

Adevar graieste Sfantul Antonie cel Mare!

glykys 11.06.2010 19:45:05

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: de voi cadea in vreo ispita, ma roade cugetul si ma invinuieste: pentru ce am cazut? I-a zis lui batranul: in orice ceas va cadea omul in greseala si va zice: AM GRESIT, indata a incetat.

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: Cum de nu ma lasa sa vorbesc slobod cu parintii despre gandurile mele? I-a zis lui batranul ca a zis avva Colov: de nimic nu se bucura asa tare vrajmasul ca de cei ce-si arata gandurile lor.

LapetiteMoc 12.06.2010 20:25:27

cules de pe blog-ul Florinei Drossu

A zis iarăși (Avva Moise): de nu va avea omul în inima sa cum că este păcătos, Dumnezeu nu-l ascultă pe el. Și a zis fratele : ce este aceasta, a avea în inimă că este păcătos. Și i-a zis lui bătrânul : cel ce-și poartă păcatele sale, nu le vede pe ale aproapelui său. (Patericul egiptean)

glykys 12.06.2010 21:14:03

Zis-a iarasi: de nevoie este castigarea cartilor crestinesti la cei ce pot sa le dobandeasca. Ca si singura vederea cartilor mai pregetatori catre pacat ne face pe noi si catre dreptate ne indeamna sa ne ridicam.

Zis-a iarasi: mare intarire spre a nu pacatui este cinstirea Sf.Scripturi.
Zis-a iarasi:mare vanzarea a mantuirii este a nu sti nici una din dumnezeiestile legi.

P.S. Pentru cei care vor sa citeasca mai multe pilde, aveti http://www.pateric.ro/. Eu le copiez din cartea primita de la Veilur, ca asa mi-este mai usor sa le selectez.

glykys 19.06.2010 21:55:13

Zicea avva Matoi: voiesc lucrare usoara si statornica, decat cea care este ostenicioasa din inceput si degraba se curma.
Zicea iarasi: pe cat se apropie omul de Dumnezeu, pe atat se vede pe sine pacatos, caci prorocul Isaia, vazand pe Dumnezeu, se facea ticalos si necurat pe sine.
Zis-a iarasi: nu stie satana de ce fel de patimi se biruieste sufletul. Seamana adevar, dar nu stie de va secera unele ganduri, adica pentru curvie, iar altele pentru grairea de rau si, de asemnea, alte patimi. Si la ce fel de patima va vedea sufletul ca se pleaca, pe aceea i-o da lui.

glykys 03.07.2010 11:53:43

Zis-a a avva Xanthie: talharul pe Cruce era si dintr-un cuvant s-a indreptat. Si Iuda cu Apostolii era impreuna numarat si intr-o noapte a prapadit toata osteneala si s-a pogorat din ceruri in iad. Drept aceea, nimeni, facand bine, sa nu se faleasca, caci toti cei care s-au nadajduit in sine, au cazut.

glykys 01.08.2010 22:26:44

raspuns!

Citat:
În prealabil postat de glykys http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
8. Intrebat-a avva Pamvo pe avva Antonie : ce voi face ?
Zis-a lui batranul : sa nu fii nadajduindu-te spre dreptatea ta, nici sa te caiesti pentru lucrul trecut; si stapaneste-ti limba si pantecele.

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 221522)
Nu inteleg cum sa nu te caiesti pt lucrul trecut?

Intamplator am gasit un raspuns si mi-am adus aminte ca nu am clarificat candva acest aspect. Iata ce spune parintele Teofiul Paraian:

"Este un cuvant care-mi place mie, un cuvant pe care, de fapr, nu l-am auzit la nimeni, dar eu il spun mereu: pocainta se face cu fata spre viitor, nu cu fata spre trecut! Fiecare dintre noi am realizat un trecut al nostru. Pana in clipa de fata avem un trecut si un prezent. Prezentul este timpul nostru adevarat, toate le realizam in prezent si le realizam in prezent pentru trecut si pentru viitor. Chiar si in vesnicie, viitorul il vom trai ca prezent....
Noi nu suntem niste tanguitori, cu fata spre trecut, ci suntem niste activi, cu fata spre viitor, vrand sa realizam in viitor ceea ce n-am realizat in trecut. Pentru ca pacatele, odata facute, nu mai pot fi compensate, nu poti face altceva pentru pacatele pe care le-ai facut, dar poti sa te pregatesti ca faci virtuti care sa te opreasca pentru viitor sa nu mai pacatuiesti. Asta inseamna sa faci pocainta cu fata spre viitor, adica sa nu te tanguiesti pentru cele irecuperabile, ci sa te silesti pentru cele de care esti capabil. Eu le spun oamenilor mereu sa astupe trecutul negativ cu un trecut pozitiv, sa-l astupe cu o viata care sa-l recomande de acum incolo. Asta-i pocainta cu fata la viitor!" (Din ospatul credintei, ed. II).

Tare bland si linistitor acest parinte, iar vorbele sale aduc atata pace si bucurie...

mirelat 13.09.2010 00:57:56

Despre avva Silvan

Avva Silvan a zis: "Eu sunt un rob si stapanul mi-a zis: <<Tu munceste pentru mine si eu te hranesc. Nu cauta sa stii de unde: daca am, daca fur sau daca imprumut. Nu cauta! Munceste, atat, iar eu te hranesc>>. Asadar, daca muncesc, mananc din plata mea. Daca nu muncesc, mananc din milostenie".

Un frate s-a dus la avva Silvan, pe muntele Sinai si, vazandu-i pe fratii de acolo lucrand, i-a zis batranului: "Nu lucrati pentru hrana pieritoare, caci Maria si-a ales partea buna". Batranul ii zice ucenicului sau: "Zaharia, da fratelui o carte si pune-l in chilie fara nimic altceva". Pe la ceasul al noualea, fratele a inceput sa traga cu ochiul spre usa, daca nu trimit pe cineva sa-l cheme la masa. Dar cum nimeni nu l-a chemat, s-a sculat si a venit sa-l intrebe pe batran: "Avva, fratii n-au mancat astazi?". Batranul ii zice: "Ba da". Fratele: "Si de ce nu m-ati chemat si pe mine?". Batranul: "Fiindca tu esti un induhovnicit, nu ai nevoie de mancarea asta [pieritoare]. Noi, oameni trupesti fiind, vrem sa mancam si de aceea lucram. Tu ti-ai ales partea buna, citind toata ziua si nepoftind hrana trupeasca". Cand a auzit aceasta fratele s-a inchinat si a zis: "Iarta-ma, avva". Batranul ii zice: "Maria are neaparat nevoie de Marta, caci datorita Martei este laudata si Maria".

glykys 16.10.2010 15:23:09

de pe site

Un batran a venit la avva Achilas si l-a vazut scuipand sange. L-a intrebat: "Ce-i asta, parinte?". Batranul i-a spus: "E cuvantul unui frate care m-a suparat, iar eu m-am luptat sa nu i-l intorc si m-am rugat lui Dumnezeu sa-l indeparteze de la mine. Cuvantul s-a facut ca sangele in gura mea; l-am scuipat, m-am linistit si am uitat supararea".

Sa nu lasam topicul sa moara....

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:02:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.