![]() |
Luni, 1 iunie 2009 : Sfântul Iustin Martirul și Filozoful
Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 114 în Sichem ( Samaria ) . A trăit pe vremea împăraților Antonin Piul ( 138 - 161 ) și Marcus Aurelius ( 161 - 180 ) și a fost supranumit "Filozoful" pentru că, din copilărie, s-a dedicat studiului filozofiei. În jurul vârstei de 30 de ani, Iustin a primit botezul creștin și apoi a deschis o școală de filozofie creștină. În anul 155 a adresat împăratului Antonin o " Apologie " în care apăra credința creștină , iar în anul 161 a trimis împăratului Aurelius o a doua " Apologie " .
Din cauza intrigii filozofului Crescent, Sfântul Iustin a fost omorât. |
Filozoful pelerin
Citat:
"Înțelegerea lucrurilor netrupești mă încântă foarte mult, iar contemplarea ideilor dădea aripi judecății mele. De aceea, socoteam că nu avea să treacă prea multă vreme pănă să devin înțelept și, în neghiobia mea, nădăjduiam să văd pe Dumnezeu față către față ; căci acesta este scopul filozofiei lui Platon" ( Dialog cu iudeul Trifon ) . În pregătirile sale , Sfântul Iustin pleacă din orașul natal și se îndreaptă spre Antiohia. Locul convertirii sale nu se cunoaște cu siguranță, tot cea ce se știe cu siguranță, este că s-a petrecut într-o seară, malul mării. Sfântul Iustin era absorbit de cugetările filozofice, adânc pătruns într-o meditare asupra doctrinei platoniciene. Din întâmplare, a observat un bătrân care se plimba și el în zona respectivă. Au intrat în dialog și bătrânul i-a dovedit zădărnicia fiecărui sistem filozofic pe care Sfântul Iustin încercase să îl abordeze în trecut. Totodată, i-a vorbit de profeți și de Mântuitorul Hristos. După această discuție nu l-a mai întâlnit niciodată . " Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că aceasta este singura filozofie sigură și aducătoare de folos. În felul acesta și pentru aceasta sunt filozof " ( Dialog cu iudeul Trifon ) . Convertirea era încheiată. |
Marți, 2 iunie 2009 : + Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
Sfântul Ioan s-a născut în Trapezunt, în jurul anului 1300, și a fost negustor. Într-o călătorie spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. Ajunși la destinație, Reiz a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan vrea să treacă la religia tătarilor. Ioan a mărturisit că totul era o minciună și, după mai multe chinuri, a fost ucis. Mulțimea minunilor care se săvârșeau la moaștele Sfântului Ioan l-au determinat pe Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, să aducă moaștele Sfântului, în anul 1402 , și să le depună în Catedrala mitropolitană din Suceava, astăzi biserica Mirăuți.
"Când va înflori pe trupul meu mulțimea rănilor , atunci nădăjduiesc a mă învrednici cununilor celor minunate, zicea mucenicul către tiran. Nu zăbovi mai mult, o păgânule , că eu strig : Slavă puterii Tale Doamne ". |
Citat:
[ Dezlegare la pește ] |
În ziua de 2 iunie, istoria consemnează :
- 1945 : poetul Radu Gyr rostește memoriabilul "ultim cuvânt" în fața Tribunalului Poporului. În el artată, printre altele, și inconsistenta acuzațiilor de antisemitism aduse Mișcării Legionare, el însuși fiind fondatorul Teatrului Evreiesc de Stat.
|
Citat:
|
Miercuri 3 iunie : Sfântul Mucenic Luchilian și a celor împreună cu el patru prunci
Acest Sfânt Luchilian a trăit în zilele împăratului Aurelian, mai înainte preot idolesc fiind, bătrân de vârstă și cărunt, locuind aproape de cetatea Nicomidiei. Deci întorcându-se spre credința lui Hristos și fiind adus înaintea comitetului Silvan, pentru ca să se lepede de Hristos și să-și țină legea cea dintâi, a fost zdrobit la fălci și bătut cu toiege, și spânzurat cu capul în jos. După aceea a fost băgat în temniță, și a aflat acolo băgați trei tineri pentru credința cea în Hristos. Apoi iarăși a ieșit cu dânșii înaintea comitetului și stând nemișcat în credința lui Hristos, a fost băgat într-un cuptor și ars împreună cu tinerii aceia ; dar pogorându-se ploaie de sus, a stins focul și au ieșit sănătoși ; și primind hotărârea cea de pierzare împreună cu tinerii a fost adus în Bizanț din porunca comitetului. Deci tinerilor le-au tăiat capetele, iar pe Sfântul Luchilian l-au spânzurat pe o cruce și așa și-a dat sufletul la Dumnezeu, fiind acolo de față și Sfânta fecioară Paula , care pe cale avea grijă de rănile lui.
<<< Va continua >>> |
Citat:
Deci fiind și ea prinsă a fost adusă către comitetet și nevrând a jertfi idolilor, întâi au dezbrăcat-o și au bătut-o cu bice, după aceea cu toiege. Și topindu-se foarte la trup de nevoință și de durerea rănilor, prin arătare de înger s-a făcut sănătoasă, și luă îndrăzneală la mucenicie. Apoi iarăși aducându-se înaintea comitetului, a fost din noi mult chinuită în felurite chipuri și primind hotărârea cea de pierzare și sosind la Bizanț după porunca comitetului, si mergând la locul unde se săvârșiseră Sfântul Luchilian cu tinerii, i s-a tăiat capul, și așa a luat cununa muceniciei și se face praznicul lor în biserica preasfintei lor mucenicii, ce este aproape de Arhanghelul Mihail la Oxia. |
Citat:
|
În ziua de 3 iunie, istoria consemnează :
- 1267 : Prima mențiune docțmentară a orașului Mediaș .
- 1922 : Ion Vinea editează , la București, revista avangardistă << Contemporanul >> , care promova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:58:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.