Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Biserica si Psihologia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16752)

dobrin7m 15.09.2013 01:48:29

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 534079)
exact. este important cum ne raportam noi la o anumita situatie pe care o traim. Ori fara Dumnezeu raportarea va fi intotdeauna gresita.

revin doar sa mai adaug un lucru , cred eu foarte important.
in intelegerea cuvintelor de mai sus, sta de fapt reusita noastra in incercari si suferinte. Gandind tot timpul la Dumnezeu, vom reusi sa ne raportam asa cum trebuie fata de situatiile prin care trecem. Numai asa ajungi sa fii fericit in inchisoare, in boala, in suferinta, in pierderi, in dureri de tot felul. Raportandu-te corect, cu mintea si cu inima la situatia data. Si astfel vei reusi sa depasesti greutatile fara sa fii depresiv sau intristat ci cu rabdare si nadejde in Dumnezeu. Este si aceasta o parte din cunoasterea de sine.

laurastifter 16.09.2013 21:01:02

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 533931)
Frumoasă postare, Laura!
În stilul inegalabil, delicat, al liricii feminine...:)

Cât privește căutarea lui Dumnezeu din interes, aici mă cam scarpin în cap....
Fac nițel pe prostul, închipuindu-mi că n-aș fi deloc, și cuget cam așa:
Îmi vine să zic, apăsat, că așa și trebuie căutat Dumnezeu! Din interes. Așa și trebuie păstrat!
Din cel mai pur interes, cu a mai hotărâtă dintre intenții, din spirit pur de bussiness nalt, divino-uman.
Tocmai, că fără acest gând al afacerii cu Dumnezeu, al târguielii chiar, fără priceperea măiastră a afacerii cu Dumnezeu, riscăm să eșuăm în derizoriu, în chestii de timpul liber, în hobby, în turism, în mondenisme, în mode, în lipsă de responsabilitate pentru partea ce-o purtăm în afacere.
Și mai voim, atunci, prosperitate? Demnitate? Recunoaștere și putere? Urmași? Glorie?....

Dar care este interesul pur al omului în bussinessul cu Dumnezeu?
Și care e contractul? Obligațiile contractuale?
Voi spicui câteva repere din Scriptură în postarea următoare. Momment, please!...

Domnule profesor, vă mulțumesc mult pentru aprecieri!
În privința afirmației că unele persoane Îl caută pe Dumnezeu din interes, vă înțeleg punctul de vedere și-mi pare deosebit de interesant și frumos exprimat.
Personal am înțeles afirmația în sensul că Dumnezeu poate fi căutat și din interese pur lumești, telurice, de o importanță relativă.
Nu m-am referit la "interesul" de a rămâne în veșnicie cu El, fiindcă o astfel de "afacere" este, într-adevăr, scopul suprem al creștinului! :)
Când eram în anul I de facultate, am publicat, în ziarul Lumina, un foarte scurt articol pe această temă, a motivației noastre în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Sunt doar câteva gânduri... Voi posta link-ul într-un mesaj viitor. :)
Hristos în mijlocul nostru!

laurastifter 16.09.2013 21:49:45

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 533932)
Laura Hristos este persoana. Una dintre persoanele Sfintei Treimi. Dumnezeu nu se afla in creatia sa caci atunci aceasta ar fi panteism si nici in creatia oamenilor. Una este ca noi ajungand smerenia sa vedem pe fiecare om ca si cum ar fi Hristos si asa sa il ajutam si alta sa credem ca Dumnezeu se afla in toti si in toate. Pe Hristos daca Il gasesti El va intra in inima ta, si atunci arzi de iubire pentru semeni si pentru intreaga creatie a lui Dumnezeu.

Cum poti crede ca Hristos este in flori, in natura , sau in stiinte? aceasta nu este ortodoxia Laura. Citeste te rog mai pe indelete despre panteism. Hristos nu este impersonal, ci este Persoana.
Laura Biserica sunt credinciosii ei, madularele ei, nu intregul Univers, cu stele , sori, si planete si cu toate lucrurile materiale create. Mai este Biserica nevazuta pe langa cea vazuta iar capul Bisericii este Hristos.

Nu te supara pe mine insa nu pot accepta ideile panteiste sub nici o forma.

Doamne ajută!
Doamna Mihaela,
Din mila lui Hristos, am convingeri ortodoxe și, așa cum probabil că știți din alte postări ale mele, sunt absolventă de Teologie.
Desigur că Dumnezeu este Persoană (mai exact, Treime de Persoane veșnice, egale și consubstanțiale)!
În panteism, se promovează ideea unei Divinități impersonale, Care Se confundă ontologic cu creația Sa.
În credința noastră creștină, se mărturisește ubicuitatea lui Dumnezeu, dar și transcendența Sa. Dumnezeu nu poate fi confundat cu lumea creată și nici nu poate fi imaginat un loc în care atotprezența Sa și lucrarea Lui proniatoare să nu fie simțită, percepută de către cei ce trăiesc în neîncetată comuniune cu El.
Domnul profesor Cezar mi-a înțeles exact mesajul (ca de fiecare dată) și a exprimat într-un mod foarte frumos și clar ideile pe care am încercat să le transmit; îi mulțumesc mult pentru susținere.
Acum mă opresc aici cu mesajul (fiindcă, la cât sunt de obosită în seara asta, chiar c-aș începe să scriu erezii!...), propunându-vă să medităm împreună la câteva fragmente din minunatele texte liturgice ale Bisericii noastre:
"...Care pretutindenea ești și pe toate le-mplinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață...";
"...Deșteaptă-te, dar, ca să Se milostivească spre tine Hristos Dumnezeu, Cela Ce pretutindenea este și toate le plinește";
"În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost, Hristoase,, toate umplându-le, Cel Ce ești necuprins".

În afară de ideea ubicuității lui Dumnezeu, aș aminti și învățătura despre Revelația naturală, căci "cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria" (Psalm18, 1).
Doamne ajută!
P. S. 1. "Cum poti crede ca Hristos este in flori, in natura , sau in stiinte?"
Dar cum ar putea exista florile, natura, științele, fără harul lui Dumnezeu?
"...căci fără Mine nu puteți face nimic" - ne revelează Domnul (In15, 5). Ce performanțe științifice s-ar putea realiza, ce meditații filosofice s-ar putea naște în mințile și-n inimile celor mult însetați de adevăr, ce creații literare, muzicale sau artistice ar putea exista vreodată, dacă Acela Care ne-a adus de la neființă întru ființă nu ar fi pus în inimile noastre dorul de a crea, de a cunoaște, de a descoperi?
Și ce-ar fi neînsemnatele noastre creații omenești, fără asistența neîncetată a "Celui Ce toate le lucrează întru toți"?
De aceea, doamna Mihaela, mărturisesc cu bucurie, urmând exemplul Sfântului Justin Martirul și Filosoful, că noi, creștinii, "suntem copii ai inițiativei și ai științei", că "tot ceea ce a fost realizat sau spus frumos vreodată de către oameni se datorează părții de Logos aflătoare în ei" și că, tocmai de aceea, toate aceste realizări "sunt patrimoniul nostru, al creștinilor".
Să ne gândim: un pictor, poet ori filosof din Grecia antică nu a fost, oare, fără s-o fi știut, "un creștin înainte de vreme", prin ceea ce a realizat asistat în mod tainic de către Domnul?
Și dacă nu... atunci, de ce sunt pictați filosofii "păgâni" pe zidurile exterioare ale mănăstirilor moldovenești?
Ce "erezii" vor fi avut în gând acei zugravi medievali?...

P. S. 2. "Nu te supara pe mine insa nu pot accepta ideile panteiste sub nici o forma"
Nu mă supăr;
nici eu nu le pot accepta.
A fost doar un malentendu, datorat, poate, unei exprimări neclare din mesajul meu.
De câteva luni bune, mă cam bântuie, din când în când, ispita de a-ncerca să scriu poetic... Nu mă luați în seamă! :))
O seară minunată vă doresc!

laurastifter 16.09.2013 21:58:02

Superb text!

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 533934)
Mesajul tău este foarte frumos, cu totul ortodox, deoarece exprimă adevărul neclintit în Biserica Ortodoxă, că Domnul este pretutindeni. Cu sensul versetului rugăciunii "Care pretutindenea ești".
Mulți nu înțeleg proprietatea specifică a Dumnezeirii de a fi transcendent și ubicuu, lucrînd mundan și transmundan, de a via întreaga zidire și totodată de a fi tainică și de nepătruns, de a fi prezentă și experiențiabilă ca lucrare și ca Ipostas prin Fiul și totodată de a rămâne, în Ființă, incognoscibilă.
Apusenii au ajuns, câdva, să Îl conceapă pe Dumnezeu într-un turn de fildeș, părăsindu-și Creația, din orgoliu rănit. Doar extramundan, doar tainic, doar transcendent.
Panteiștii îl văd exclusiv respirînd în zidire, nemaidiferențiind Creatorul de creatură, Ziditorul de zidire.
Tu însă, Laura, ai vorbit ca un bun creștin ortodox, strecurîndu-te printre capcanele extremelor și afirmînd învățătura de credință dintotdeauna care, dincolo de teoriile teologice despre har se sprijină pe cuvântul Celui Credincios, rămas veșnic în împreună-lucrare cu omul. Și care poartă de grijă, Proniator permanent, și vrăbiilor și crinilor de pe câmp și ierbii și furtunii... Și Care plinește, viind și sfințind...

Haiku,
de pe Muntele Athos

"I-am spus migdalului: frate,
vorbește-mi despre Dumnezeu!
Și migdalul a înflorit..."

Domnule profesor,
Vă mulțumesc mult, din inimă, pentru susținere și pentru stilul minunat în care ați scris acest mesaj!!!
Doamne ajută!

Cu recunoștință și deosebită prețuire,
L S

DragosP 16.09.2013 22:00:08

Harul lui Dumnezeu e tot una cu Dumnezeu? :39:

laurastifter 16.09.2013 22:06:53

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 534232)
Harul lui Dumnezeu e tot una cu Dumnezeu? :39:

Ființa lui Dumnezeu, incognoscibilă, nu poate fi confundată cu energiile Sale. Harul este energia divină necreată, nu însăși Ființa lui Dumnezeu.
V-am răspuns așa, foarte concis, chiar laconic, doar pentru a vă risipi bănuiala că aș confunda Ființa cu harul lui Dumnezeu. Mai departe, putem discuta muult mai mult pe secțiunea de Dogmatică (sunt responsabilă pentru aceste discuții off topic...). :)
Doamne ajută!

laurastifter 16.09.2013 22:18:12

Articolașul din Lumina

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 534217)
Domnule profesor, vă mulțumesc mult pentru aprecieri!
În privința afirmației că unele persoane Îl caută pe Dumnezeu din interes, vă înțeleg punctul de vedere și-mi pare deosebit de interesant și frumos exprimat.
Personal am înțeles afirmația în sensul că Dumnezeu poate fi căutat și din interese pur lumești, telurice, de o importanță relativă.
Nu m-am referit la "interesul" de a rămâne în veșnicie cu El, fiindcă o astfel de "afacere" este, într-adevăr, scopul suprem al creștinului! :)
Când eram în anul I de facultate, am publicat, în ziarul Lumina, un foarte scurt articol pe această temă, a motivației noastre în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Sunt doar câteva gânduri... Voi posta link-ul într-un mesaj viitor. :)
Hristos în mijlocul nostru!

http://ziarullumina.ro/calendarul-zi...ii-lui-hristos

laurastifter 16.09.2013 22:47:08

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 533937)
Sigur, Laura, că Domnul e pretutindeni, cum spuneai, participînd la viața tuturor celor zidite de El.
El insuflă tot ce ființează. El face ca în lucruri să bată adierea Ființei.
El aduce tot ce e bun, frumos, adevărat în întreaga zidire și în orice colțișor al ei.

Altminteri, dacă ar fi vreun locșor, cât de mic, unde să nu fie Dumnezeu (Doamne, iartă-mă!), cum ar mai fi El Nelimitat, Necuprins, Atotțiitor și Atotcuprinzător?
Ar însemna că mintea care Îl cugetă așa pe Dumnezeu, absent din vreun lucru cât de mic, Îi aduce Domnului știrbire, făcîndu-L limitat. Parte, astfel, din zidire (care e limitată).

Dar Domnul, fiind Necuprins și Veșnic Viu și Milostiv foarte, are înțelegere și compasiune și pentru mințile mai puțin înțelegătoare. Le-ar lărgi și pe ele în cunoașterea Lui, dacă nu și-ar micșora singure inima, prin mândrie și suficiență de sine.

Smerită, așadar, îmi pare că a fost cugetarea ta, încât micșorîndu-te tu, prin harul Domnului iată L-ai văzut pretutindeni:
de la cele mai mici, mai firave și gingașe pulsații ale firii până la cele mai cutremurătoare și de necuprins cu mintea, tării...
Exceptînd păcatul - ai spus. Tipic ortodox!

Trăim în Dumnezeu, viem prin Duhul Lui, trup și suflet, poezie și știință, dinozaur și râmă, atom și Univers, trecut-prezent-viitor, carne-piatră-apă-foc și duh.
Domnul e pretutindeni! AMIN+

P.S. Psihologia zice că atunci când un om Îl cugetă pe Dumnezeu ca fiind limitat, persoana în cauză prezintă o curioasă hipertrofie a sinelui propriu, o inflație a Eului în detrimentul altor realități sufletești și, ca urmare, proiectează însușirile sale omenești limitate asupra Persoanelor Dumnezeirii. Simte nevoia să se extindă atât de mult, omul acesta dornic să cuprindă totul, fără limite și frâne, încât până și pe Bunul Dumnezeu Îl bagă-n buzunar. Cică! Îl face după chipul și asemănarea sa, a omului. După această logică proiectivă și inversată în raport cu realitatea (o logică răsturnată, așadar răzvrătită), Dumnezeu apare în mintea unora dintre oameni incapsulat într-un profil omenesc, așa încât de fapt nu mai vorbim despre Dumnezeu-Omul ci despre omul-dumnezeu. Analog, păstrînd aceeași logică, și porcușorii ar putea, nu-i așa, să spună că Dumnezeu e un fel de porcușor, elefănțeii că Dumnezeu e un fel de elefănțel, licuricii că Domnul e un licurici ceva mai special ș.a.m.d.
Sunt jocuri ale minții incapabile să își sesizeze cu adevărat limitele și mersul propriu. De aceea, noi psihologii, încercăm prin varii procedee să susținem o lucrare de oarecare importanță: antrenăm pe oameni să se decentreze de pe sine și să își perceapă, cât mai acurat și detaliat, propriile mișcări ale minții, sesizîndu-i erorile. Mintea se privește pe sine însăși, se cercetează critic, se amuză ori deplânge de ea însăși etc. E un mugure începător de pocăință, aici, în cercetarea psihologică de sine... Eu numesc asta "a avea mușchi analitic" și "oglindă".
Asta o spune psihologia; de Teologie nici nu mai amintesc, că o știm prea bine....:)

Foarte interesant!
Și mi-ați amintit de un cuvânt al Sfântului Siluan, un cuvânt pe cât de simplu în exprimare, pe atât de profund în conținut: "Dumnezeu nu e ca noi (...) Ce fericiți suntem noi, creștinii ortodocși! Ce Dumnezeu avem!".
Cu doar 2 clase primare, a reușit să exprime un adevăr atât de evident: Dumnezeu nu poate fi antropomorfizat, pentru că El "nu e ca noi". :)
Doamne ajută!
P. S. Compatibilitatea dintre credință și psihologie se observă atât de ușor în acest pasaj din mesajul dvs:
"Psihologia zice că atunci când un om Îl cugetă pe Dumnezeu ca fiind limitat, persoana în cauză prezintă o curioasă hipertrofie a sinelui propriu, o inflație a Eului în detrimentul altor realități sufletești și, ca urmare, proiectează însușirile sale omenești limitate asupra Persoanelor Dumnezeirii. Simte nevoia să se extindă atât de mult, omul acesta dornic să cuprindă totul, fără limite și frâne, încât până și pe Bunul Dumnezeu Îl bagă-n buzunar. Cică! Îl face după chipul și asemănarea sa, a omului. După această logică proiectivă și inversată în raport cu realitatea (o logică răsturnată, așadar răzvrătită), Dumnezeu apare în mintea unora dintre oameni incapsulat într-un profil omenesc, așa încât de fapt nu mai vorbim despre Dumnezeu-Omul ci despre omul-dumnezeu. Analog, păstrînd aceeași logică, și porcușorii ar putea, nu-i așa, să spună că Dumnezeu e un fel de porcușor, elefănțeii că Dumnezeu e un fel de elefănțel, licuricii că Domnul e un licurici ceva mai special ș.a.m.d.
Sunt jocuri ale minții incapabile să își sesizeze cu adevărat limitele și mersul propriu. De aceea, noi psihologii, încercăm prin varii procedee să susținem o lucrare de oarecare importanță: antrenăm pe oameni să se decentreze de pe sine și să își perceapă, cât mai acurat și detaliat, propriile mișcări ale minții, sesizîndu-i erorile. Mintea se privește pe sine însăși, se cercetează critic, se amuză ori deplânge de ea însăși etc. E un mugure începător de pocăință, aici, în cercetarea psihologică de sine..."
P. S. 2. A avea "mușchi analitic" și "oglindă", foarte simpatic și sugestiv. :)

DragosP 16.09.2013 23:18:31

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 534235)
Ființa lui Dumnezeu, incognoscibilă, nu poate fi confundată cu energiile Sale. Harul este energia divină necreată, nu însăși Ființa lui Dumnezeu.
V-am răspuns așa, foarte concis, chiar laconic, doar pentru a vă risipi bănuiala că aș confunda Ființa cu harul lui Dumnezeu. Mai departe, putem discuta muult mai mult pe secțiunea de Dogmatică (sunt responsabilă pentru aceste discuții off topic...). :)Doamne ajută!

Eu n-am bănuieli. "Dar cum ar putea exista florile, natura, științele, fără harul lui Dumnezeu?"
Ceva nu se leagă: ori eu nu înțeleg ce caută fraza aceea în expunerea ta, ori tu ești ușor confuză. Ori e prea târziu.:)

cezar_ioan 16.09.2013 23:24:23

Dacă te referi la enumerare, cumva, eu cred că Laura nu a voit să repete versul lui Blaga, acela cu buze, flori, morminte etc. Parcă așa era...
Probabil e o enumerare mai puțin riguroasă, mai puțin logicizată și mai degrabă preferențială, emoțional vorbind, referitor de pildă la criteriul frumosului, ori al palpitației vieții etc.

De fapt, ce te-a nedumerit?..:)

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:45:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.