Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Aceleasi realitati pot fi privite din perspective diferite - indemn la deschidere in (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16607)

laurastifter 19.07.2013 23:31:26

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 526423)
L-am adus in discutie pe Sfantul Nicolae, pentru ca ne e drag tuturor. Si in zilele noastre exista marturisitori care apara credinta strabuna de idei straine de duhul Ortodoxiei.

Daca Sfantul Nicolae ar trai in zilele noastre, oare cum ar reactiona la incercarile de a ni se impune ecumenismul? Si cum ne-am raporta la el? Te asigur ca ar muri de inima sau operat! Cu ,,dragoste'' exemplara! De ce sa ne ascundem dupa deget?

"Daca Sfantul Nicolae ar trai in zilele noastre, oare cum ar reactiona la incercarile de a ni se impune ecumenismul?"
Cred că Sfântul Nicolae ar reacționa într-un mod nefavorabil față de orice încercarede a ni se impune ceva, fiindcă Sfinții lui Dumnezeu sunt promotori ai libertății de conștiință.
Am, totuși, o nedumerire: cine anume încearcă să ne impună ecumenismul?
În zilele noastre, ne bucurăm de dreptul la exercitarea libertății de conștiință și cred că, cel puțin pe teritoriul țării noastre, nu există cazuri de persecuții religioase... în orice caz, nu în numele ecumenismului.
Până la urmă, mișcarea ecumenică are drept scop unirea tuturor creștinilor... Mă abțin să comentez mai mult pe această temă, fiindcă aș fi off topic. :) Ceea ce mă nedumerește, așa cum am mai menționat, este ideea că cineva ar încerca să ne impună o anumită concepție sau atitudine religioasă.
Chiar am cunoscut câțiva promotori ai mișcării ecumenice, chiar participanți la această mișcare, care sunt creștini ortodocși autentici, cu o credință profundă și care mărturisesc Ortodoxia în dialogurile ecumenice, fără a cădea în vreun fel în relativism. Aș putea da mărturie pentru ei oriunde, în orice situație aș avea curajul să garantez pe proprie răspundere pentru Ortodoxia lor, dacă ar fi necesar. Astfel de persoane niciodată NU ar fi capabile de a le impune celorlalți opiniile lor, ci își doresc doar să caute, împreună cu alți creștini, unitatea pierdută a Bisericii primare.
Doamne ajută!

laurastifter 20.07.2013 00:27:34

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 526407)
"Multe am a vă scrie, dar n-am voit să le scriu pe hârtie, cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să grăiesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină." (2 In 12)

"Drept aceea, privegheați, aducîndu-vă aminte că timp de trei ani n-am contenit, noaptea și ziua, să vă îndemn cu lacrimi pe fiecare dintre voi..." (FA 20, 31)

Ce duh anume e sugerat acolo? Ce stare de spirit? Ce componentă indispensabilă a dreptei credințe, a dreptei învățături?

Ce înțelegem, cu ajutorul acestor versete (și al altora din NT) despre învățătură, despre Evanghelie, despre dreapta credință, despre Tradiție, despre Duhul Bisericii?

În epistolele către frații de credință care alcătuiau primele comunități euharistice, Apostolul caută să țină flacăra credinței dincolo de rătăciri, date fiind numeroasele ispitiri sub care trăiau frații, vechile convingeri religioase care încă mai mișcau prin memoria lor, insuficienta clarificare a chestiunilor dogmatice fundamentale (dogmatica avea să se contureze treptat, mai ales sub aspectul terminologiei, cu prilejul primelor sinoade ecumenice, precum știm din istoria Bisericii) precum și alte variate piedici care țin, mai întâi, de condiția firii noastre rănite prin păcatul protopărinților.
Cum constatăm că procedează Pavel, îndeosebi, precum și Ioan - conform textelor citate? (aidoma celorlalți apostoli, ale căror epistole ne stau la dispoziție prin mijlocirea NT)
Dincolo de tot felul de artificii care țin de pregătirea oratorică și psihologică a retorului, ori poate tocmai în consens cu aceasta, Pavel și Ioan au mereu grijă să sporească, prin trimiteri cu impact emoțional, starea de spirit a destinatarilor.
Alegînd și îmbinînd cu măiestrie elemente care țin când de forța logicii când de zvâcul voinței, când de cel al unor simțăminte puternice, Apostolii înalță mereu o stare de spirit înspre care îi cheamă pe frații creștini. Miezul acestei stări de spirit este, evident, iubirea.
Cuvintele lor sunt părintești.
Trimiterile sunt necontenit la iubirea Domnului, jertfelnică.
Rugămintea e spre stăruința în bună înțelegere între frați, în supunere, în punerea pe loc secund a celor personale, cu sens de egoiste.
Îi numesc pe creștini când copii, când sfinți, pentru a-i ajuta să devină conștienți cât sunt de curați cu inima și cât pot, încă, deveni de curați, despătimindu-se de duhul cărnii, de duhul lumii acesteia. Încă și mai mult, mult mai mult, prin cuvioșie, prin toate darurile Duhului, pe care Pavel și Ioan nu încetează să le reamintească...
Le cer, de asemenea, să se străduiască pentru a rămâne și spori în curăție, nu doar să aștepte mângâierea peste ei.

De ce?
Pentru ca bucuria vieții creștine să își atingă rostul: să fie deplină. Întrucât scopul creștinului acesta și este, spune Domnul: să Îl cunoaștem pe Dumnezeu, să trăim fericirea deplină a întâlnirii cu El, în comuniune de duh și fapte.

Cea mai bună cale de a spori bucuria și fericirea întru Hristos, spun apostolii după cum cunoșteau deja din conviețuirea lor cu Domnul, este conviețuirea. Oralitatea învățăturii nu se datorează neapărat lipsei mijloacelor de scris și a altor piedici tehnice (aveau destule mijloace, iar Domnul ar fi putut să le sporească, de-ar fi fost important pentru mântuire) ci faptului că în comuniunea efectivă, trup și suflet, împărtășirea este deplină iar Duhul lui Hristos rodește din belșug, covîrșind pe oamenii înfrățiți întru El.

Ne atrage atenția textul, de câte ori citim Epistolele, că apostolii susțin neîncetat această trăsătură a învățăturii creștine, diferită de alte trăsături ale învățăturilor păgâne: a cunoaște înseamnă a conviețui în Duhul Iubirii.
Nu a scorni concepte și relații interconceptuale, precum știința slabă a lumii acesteia, care țese o pânză de păianjen din care nu mai poate ieși, precum musculița.
Ci smerind mintea, umilind duhul, eliberînd firul verde al iubirii inimii, frumos străjuit de reperele revelate ale dogmelor, lăsînd ca simțământul cel mai adînc ontologic al omului să prindă putere și să se întindă, precum focul, în inimile tuturor: bucuria deplină a împărtășirii cu Părintele Iubirii.

Toată dogmatica și discuțiile dogmatiștilor au ca scop drept ca acest amănunt care caracterizează învățătura creștină și dreapta credință să nu se piardă din sufletul nostru. Anume, că suntem chemați să devenim comuniune a iubirii jertfelnice, nimic altceva. Sau mai exact nimeni altcineva.

Pentru aceasta, Apostolul Pavel și Apostolul Ioan (conform textelor citate) se tânguiesc uneori, se tem, se lamentează, se înflăcărează, suferă (zice Pavel) iarăși durerile nașterii (din Duh), se bucură. ACESTA este miezul învățăturii creștine. O învățătură unică, diferită de toate celelalte, raționaliste și logiciste, astfel implicit limitate și false. O învățătură unică întrucât doar ea poate ajuta pe om să nădăjduiască Viața. O învățătură care, dincolo de frumusețile ei intelectuale certe, dincolo de antinomiile și paradoxurile ei, chiar, are o proprietate remarcabilă: fericește, învie, îndumnezeiește.
Nici o altă învățătură de sub soare nu poate recupera pe om la starea lui dintâi, paradisiacă, cuminte, aproape de deplinătate. Nici o învățătură omenească nu poate recupera pe om înaintea lui Dumnezeu. Nici o învățătură omenească nu poate transfigura ontologic ființa umană, așa cum doar învățătura creștină o poate face, pe drept cuvânt și dovedit.
Iar această învățătură se numește: cultura Duhului, învățătura bucuriei și-a lacrimilor căinței, graiul viu al omului către semen prin care vin și lucrează energiile dumnezeiești cele dintâi, necreate.
Și care, în momente de taină mare, e însoțită de gestul corpului, gest concret, pe care nici o altă învățătură nu îl poate oferi: punerea mâinilor, sfințitoarea și înveșnicita de Viață.
Așadar, de Iubirea în comuniune euharistică vorbim. Aceasta e cu adevărat credință și învățătură dreaptă, Cătăline!
De la ea nu putem face rabat, nici o clipă, întrucât ne agonisim moarte cu fiecare gest strâmb. Ne agonisim păcatul. Cumplitul păcat, girul morții.

Domnule profesor, știu că nu sunt eu în măsură să vă adresez dvs vreo sugestie sau recomandare. Totuși, citind acest mesaj (și multe alte texte excepționale postate de dvs într-un stil absolut fascinant), nu mă pot abține de la gândul de a vă întreba:
v-ați gândit vreodată să adunați toate aceste reflecții despre credință, toate aceste gânduri minunate și să publicați o carte?
Cred că sunteți nu doar psiholog, ci și teolog; ar fi minunat să înmulțiți acești talanți pe care-i aveți de la Dumnezeu. Dacă vă veți limita la a scrie aici, pe forum, atunci mesajul dvs va fi înțeles și asumat doar de câteva persoane. Alții vor rămâne în indiferență neînțelegând, iar alții, așa cum deja s-a întâmplat, se vor vor raporta la ceea ce scrieți cam așa cum spune Hristos în Mt7, 6... Știți dvs. În schimb, dacă veți aduna toate aceste eseuri teologice pe care deja le-ați publicat, sub formă de mesaje, pe forum și dacă veți mai adăuga și altele, veți putea realiza o carte prin care să-L mărturisiți pe Hristos în lumea asta, veți putea aprinde flacăra iubirii pentru Dumnezeu în inimile multor cititori (în orice caz, mult mai mulți decât cei de aici, de pe forum).
Puteți scrie despre relația dintre teologie și psihologie... sau nu știu, despre orice considerați dvs că ar fi potrivit și v-ar bucura să vă așterneți gândurile în scris.
Și dacă vă veți gândi că nu sunteți teolog în mod oficial, atunci cred că vă dați seama că tocmai prin aceasta mesajul dvs va fi receptat cu mai multă încredere de către cititorii sceptici sau căutători în viața spirituală.
Iertați-mi îndrăzneala. Am simțit nevoia să vă împărtășesc acest gând sincer pentru că-mi dau seama cât de multe aveți de spus și observ că aici, în spațiul virtual, sunteți prea puțin înțeles...
Hristos în mijlocul nostru!

Cu deosebită prețuire,
Laura Stifter

AlinB 20.07.2013 00:50:33

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 527019)
"Daca Sfantul Nicolae ar trai in zilele noastre, oare cum ar reactiona la incercarile de a ni se impune ecumenismul?"
Cred că Sfântul Nicolae ar reacționa într-un mod nefavorabil față de orice încercarede a ni se impune ceva, fiindcă Sfinții lui Dumnezeu sunt promotori ai libertății de conștiință.

Probabil ar reactiona nefavorabil si impotriva miscarilor religioase care ar incerca sa "impuna" modelul traditional de familie in dauna "revolutiei sexuale" si a falsului umanitarism, nu?

Citat:

Până la urmă, mișcarea ecumenică are drept scop unirea tuturor creștinilor...
Mă abțin să comentez mai mult pe această temă, fiindcă aș fi off topic. :)
Deja ti-a iesit un porumbel din gura.
Ai citat dintr-o definitie sau e convingerea ta personala?

Pentru ca daca stai nitel stramb, dar judeci drepti ai sa-ti dai seama si singura ca ecumenismul este opus misionarismului crestin, am putea spune ca este chiar forma hidoasa, devalorizata a celui din urma.

Citat:

Ceea ce mă nedumerește, așa cum am mai menționat, este ideea că cineva ar încerca să ne impună o anumită concepție sau atitudine religioasă.
De fapt si de drept, ecumenismul vine la pachet cu asa ceva si in ultima instanta asta incearca acolo unde se promoveaza.

Citat:

Chiar am cunoscut câțiva promotori ai mișcării ecumenice, chiar participanți la această mișcare, care sunt creștini ortodocși autentici, cu o credință profundă și care mărturisesc Ortodoxia în dialogurile ecumenice, fără a cădea în vreun fel în relativism.
Urma nu scapa turma..

Daca un om cinstit se duce la o intalnire de infractori pentru a le spune care e legea, nu inseamna ca respectivii sunt suflete de ingeri si pun la cale o mare sindrofie.

Citat:

Astfel de persoane niciodată NU ar fi capabile de a le impune celorlalți opiniile lor, ci își doresc doar să caute, împreună cu alți creștini, unitatea pierdută a Bisericii primare.
Doamne ajută!
Iar ai comis-o...
Daca respectivii "își doresc doar să caute, împreună cu alți creștini, unitatea pierdută a Bisericii primare" tot ce ai spus despre "ortodoxia" lor, pica.

Si acum sa te lamuresc de ce.
Biserica face misiune, nu ecumenism, adica incearca sa-i aduca sub aripa sa pe cei: pacatosi, rataciti, eretici, schismatici, etc.

Nu le aplauda ratacirea, nu-i numeste "crestini" desi se afla intr-o atitudine evidenta de ratacire si razvratire, nu sta sa se dumireasca daca or avea sau nu "Taine" valide, etc.

Biserica stie ca atat timp cat ei si-au ales alt potir (sau paharel sau altceva), sunt AFARA.

Desigur, nici nu le arde suturi in fund si da cu ei de pamant de la prima intalnire ci le deschide bratele, dar din postura de Tata care isi asteapta fiul ratacitor, nu din postura de tata care a gresit si el chipurile fata de fiu si incearca sa negocieze o impacare in stilul "mai las de la mine, lasa si tu de la tine".

cezar_ioan 20.07.2013 00:57:16

Dragă Laura, soră a mea mai mare în Hristos Domnul,
m-a surprins textul tău, m-a surprins mult și, recunosc, plăcut. Deoarece încercările mele de a înțelege, simți, trăi/făptui creștinește se lovesc nu doar de înclinațiile mele păcătoase dar și, trebuie s-o recunosc, de cunoștințele mele deosebit de slabe în materie de dogmatică, istoria Bisericii ș.a.m.d. Fac deseori greșeli, din grabă, neatenție, ignoranță...
Îți mulțumesc că nu mă repezi, cum fac alții care sunt tari în cunoștințe și, cred eu, chiar în virtute. Sunt și ei frații mei mai mari dar, vezi tu, deși sunt sigur că și ei mă iubesc în Hristos, se poartă cam ca fratele fiului risipitor... Pe când tu te-ai arătat suportivă și împăciuitoare, cam ca tatăl celor doi frați...:)

Ei bine, nu, nu m-am gândit nici o clipă că aș putea să culeg textele de pe forum într-un eseu. Mai întâi pentru că scriu pe forum din plăcere, după chef, cum am mai mărturisit deja. Apoi pentru că nu sunt deloc sigur de impactul real asupra semenilor. În fine, pentru că mă apasă păcătoșenia mea chinuitoare, de care sunt destul de conștient și în care mă zbat de-o vreme, fără vreun progres semnificativ. Mi-e și rușine când văd că tu găsești rezonabile postările mele... Darmite să mai vizez și publicarea... Văleu, am intrat deja în pământ, sau, mă rog, tastez de sub masă...:))

Voi încerca însă, pentru a rămâne pe firul sprijinului tău, să te bucur prin intensificarea studiului și a vieții mele de credință. Dacă harul Domnului va răsplăti eforturile mele, eu nu știu sigur... Nu pentru că Domnul nu e darnic în răsplată (ci este! neasemuit, de neexprimat! Slavă iubitului nostru Hristos și Tatălui și Sfântului Duh!), ci pentru că eu nu sunt sigur de faptele mele. Dar dacă va ieși ceva bun inclusiv pe forum din încercările mele, te rog să te bucuri și să te rogi și pentru mine, păcătosul și mult netrebnicul tău frate mai mic.

Cu recunoștință și cu multă afecțiune,
Dumnezeu să te ocrotească și să te lumineze!

P.S. Majoritatea celor de pe forum au sesizat că eu nu sunt un băiat serios. Sunt prea ludic, deseori rebel, neastâmpărat... Așa am fost de mic și nu reușesc să-mi depășesc adolescența. Te rog să mă ierți, de câte ori voi fi neserios și, vai, arțăgos...

cezar_ioan 20.07.2013 01:04:25

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 526930)

un vechi proverb libanez spune ca daca doi oameni nu mai au nimic sa-si spuna atunci pot sa faca doua lucruri:sa-si dea sarutarea pacii pana se vor reintalni si fiecare sa se duca in treaba lui sau pot sa bage cutitul unul in altul.

..........:)

Îți pot eu împrumuta câteva versete... "brici"!........:)))

laurastifter 20.07.2013 01:50:05

Pentru domnul Decebal

"...încă nu ai răspuns la întrebarea dacă "catolicii" sunt sau nu eretici, sunt sau nu în afara Bisericii lui Hristos"
Am evitat în mod intenționat răspunsul, într-adevăr, dar nicidecum din lipsă de considerație față de dvs, ci fiindcă am, la rândul meu, multe întrebări, nelămuriri... și nu îndrăznesc să mă pronunț într-un mod atât de radical cu privire la semenii mei. Mărturisesc că Hristos nu m-a ales ca asistentă la Judecata de apoi... Nu știu să vă răspund la o astfel de întrebare, într-un mod categoric, prin "da" sau "nu". Nu știu.
Pot spune că o idee teologică este ortodoxă sau eretică, știu să discern între ortodoxie și erezie în sens dogmatic și știu să aleg ceea ce au ales Părinții, renunțând la ceea ce ei nu au asumat.
În schimb, nu am dreptul să afirm, în mod categoric, despre persoane dacă sunt sau nu eretice. Nu-mi pot asuma o astfel de responsabilitate nici măcar măcar pentru a mă pronunța în cazul celor care susțin, în mod evident, erezii.
Pot spune că nebunia este irațională; totuși, dacă o persoană mi-ar spune o idee evident ilogică, nu m-aș grăbi să o consider drept nebună. Poate că persoana respectivă gândește logic și are discernământ, dar în momentul respectiv... a vrut să spună altceva, a fost amăgită, are o altă problemă pe care eu n-o intuiesc; sau poate că, dimpotrivă, problema ține de modul meu de înțelegere a mesajului celuilalt. La fel și în cazul ereziilor și al celor care le profesează: știu clar că o anumită idee este neconformă Revelației, a fost contestată și combătută la un anumit Sinod Ecumenic și știu că, urmând dogmelor ortodoxe revelate, am datoria de a evita orice ar fi acea idee neconformă adevărului creștin; în schimb, nu pot afirma, cu mândrie și fără discernământ duhovnicesc, faptul că toți susținătorii acelei idei sunt eretici și în afara Bisericii lui Dumnezeu.
Prin urmare, dacă mă veți întreba ceva în legătură cu dogmele catolice diferite de cele ortodoxe (fiindcă cele mai multe dintre dogmelor catolice sunt comune celor două Biserici despărțite în mod artificial și dramatic în anul 1054), atunci vă voi răspunde, fără ezitare, că îmi asum perspectiva ortodoxă, cred în dogmele ortodoxe, în adevărurile revelate ale Bisericii ortodoxe a lui Hristos din care El m-a învrednicit să fac parte încă din copilărie și, în consecință, nu cred în dogmele catolice diferite de cele ale Bisericii mele (cea mai importantă dintre acestea fiind dogma "Filioque").
În schimb, vorbind despre creștinii catolici ca persoane, ca iubiți și iubitori ai lui Hristos, nu, nu-i pot numi "eretici" și, în primul rând, NU pot generaliza în acest mod! Pot spune chiar că am cunoscut catolici orthodocși, așa cum am mai scris și mi-ar fi imposibil să-i privesc în ochi pe acești creștini și frați de credință, după ce i-aș fi numit, fie și doar în gând, "eretici" și "în afara Bisericii lui Hristos".
Aminteați de o enciclică a Patriarhiei Ecumenice care datează din secolul al XIX-lea.
Alte documente ale aceleiași instituții sunt relevă o atitudine total diferită, anume una ecumenică. Trăim "sub vremi", vorba cronicarului... Dumnezeu nu, dar noi da. De aceea, în analizarea documentelor, cunoașterea contextului istoric este atât de importantă.
Dvs preferați să asumați punctul de vedere exprimat de către Patriarhia Constantinopolului în a doua jumătate a secollui al XIX-lea; inima mea rezonează, dimpotrivă, la actul de ridicare a anatemelor din 1054 (7 decembrie 1965). Prin urmare, ajungem la tema centrală a topic-ului: gândim și simțim în modalități diferite. Și cred că putem avea un dialog constructiv cu toate că gândim atât de diferit sau tocmai pentru că gândim atât de diferit. :)
"În ce s-ar concretiza așa zisa perspectivă diferită? Poți să dai exemple, sau este vorba doar despre o lozincă?"
Am mai dat exemple, dar din respect pentru dvs, le voi repeta (aș putea găsi și altele, dar la ora aceasta... nu prea stau bine cu imaginația): difernețele de trăire dintre Sfinții Apostoli, observabile și în stilurile diferite în care și-au redactat scrierile, inspirați toți de Același Duh al lui Hristos.
Nu mă refer la perspectiva diferită a feluritelor erezii apărute de-a lungul istoriei, erezii care, deși sunt reafirmate, de la o epocă la alta, sub alte și alte măști, nu au putut și nu vor putea învinge niciodată Biserica lui Dumnezeu. Nu mă refer la "diferența" dintre minciună și adevăr, dintre întuneric și lumină, dintre bine și rău, așa cum i-am scris și domnului AlinB într-un alt mesaj (pagina16). Între acestea există nu diferențe, ci o totală opoziție și, fiindcă nu suntem dualiști, voi exprima cu mai multă grijă, corect dogmatic, faptul că răul nu există, fiind doar absența binelui și manifestându-se prin pervertirea acestuia. Ereziile sunt pervertiri ale adevărului revelat. Eu m-am referit, dimpotrivă, la diverse modalități de raportare la adevărul unic, în funcție de unicitatea personală a fiecăruia dintre noi.
Și pentru că nici un om, nici un suflet creat după chipul lui Dumnezeu nu-i în totalitate lipsit de adevăr, putem lua în considerare și perspectivele eterodocșilor, ba chiar și ale păgânilor și ateilor, dar strict în sensul în care recomandă Sfântul Vasile cel Mare în Omilia XXII către tineri (PSB17).
"Stai liniștită că de mult ne-am dat noi seama cam ce hram porți și că, deși te pretinzi obiectivă etc, ești de o părtinire și de un subiectivism cu mult dincolo de bunul simț pravoslavnic." - Care "noi"?
Refuz să răspund unor astfel de afirmații. Las concluziile la latitudinea celorlalți parteneri de dialog. Precizez doar faptul că am dreptul de a fi tratată exact așa cum mă comport cu ceilalți; nu din punct de vedere evanghelic (fiindcă din această perspectivă, unicul mod în care ni se cere să ne comportăm unii față de alții este iubirea jertfelnică), ci, dacă vreți, la nivelul legii talionului. Dacă mă adresez cu respect celorlalți, am dreptul de a fi, la rândul meu, respectată.
"îmi cer iertare că trebuie să fac o astfel de remarcă..."
V-am iertat.
"Hristos poate ne-o primi..."
Asta este esențial! În rest, "ce e val ca valul trece", inclusiv dogmele primatului și infailibilității papale, care observ că vă neliniștesc atât de mult.
"cine este așa zisul vicar al lui Hristos, Petru sau papa, și dintre papi care dintre ei?"
BC crede că orice Papă, în calitate de urmaș al lui Petru. Așa cum noi mărturisim că, în baza succesiunii apostolice, credința și harul dat ucenicilor lui Hristos se transmit tuturor episcopilor prin Taina Hirotoniei, astfel încât orice episcop e un urmaș/ succesor al Sfințlor Apostoli, la fel BC susține că orice episcop al Romei este urmaș al lui Petru, primul Papă. Rămâne, însă, întrebarea: Sfântul Apostol Petru a primit, într-adevăr, o vocație și o harismă specială din partea lui Hristos? Acea expresie "pe această piatră voi zidi Biserica Mea" se referă la persoana lui Petru, sau la credința acestuia, deci la Persoana lui Hristos, Cel pe Care Petru L-a mărturisit? A avut Petru, din partea Mântuitorului, dreptul de a-și exercita o autoritate universală, a fost desemnat de către Dumnezeu drept infailibil în materie de credință și morală, în sensul actual al acestei dogme catolice?
Dacă Hristos S-a referit nu la persoana lui Petru, ci la credința acestuia (concluzie la care ne conduce însăși explicarea lingvistică a textului biblic original), atunci textul din Matei16 este în perfectă concordanță cu alte versete nou-testamentare, în care se arată, fără putință de tăgadă, faptul că unica Temelie a credinței și a Bisericii este Însuși Iisus Hristos, "Fiul lui Dumnezeu Cel viu".
Spre deosebire de confrații catolici, Biserica noastră îi recunoaște episcopului Romei doar un primat onorific, o "președinție în iubire" (așa cum frumos se exprima Paul Evdokimov), nu unul jurisdicțional.
Hristos în mijlocul nostru!

DragosP 20.07.2013 08:15:06

Dar Papa... Papa e eretic, Laura?

Decebal 20.07.2013 09:14:03

Citat:

(...), fiindcă Sfinții lui Dumnezeu sunt promotori ai libertății de conștiință.

Unde și când au fost sfinții lui Dumnezeu promotori ai libertății de conștiință?

Și ai cărei libertăți de conștiință?

Citat:

Am, totuși, o nedumerire: cine anume încearcă să ne impună ecumenismul?

Păi nu se vede? sau .... ?

Citat:

(...) cred că, cel puțin pe teritoriul țării noastre, nu există cazuri de persecuții religioase... în orice caz, nu în numele ecumenismului.

Încă nu există, sau poate există (la o scară mai mică) și nu le vedem noi sau nu vrem să le vedem.

Citat:

Până la urmă, mișcarea ecumenică are drept scop unirea tuturor creștinilor... Mă abțin să comentez mai mult pe această temă, fiindcă aș fi off topic.

Așa spun și eu că este mai bine să te abții, nu de alta dar ești în mod vădit victima unei propagande mincinoase.

Citat:

Chiar am cunoscut câțiva promotori ai mișcării ecumenice, chiar participanți la această mișcare, care sunt creștini ortodocși autentici, cu o credință profundă și care mărturisesc Ortodoxia în dialogurile ecumenice, fără a cădea în vreun fel în relativism. Aș putea da mărturie pentru ei oriunde, în orice situație aș avea curajul să garantez pe proprie răspundere pentru Ortodoxia lor, dacă ar fi necesar.

Rugămu-te să ne scutești despre astfel de aprecieri despre "mărturia" Ortodoxiei la nivelul ecumeniștilor.

Citat:

Astfel de persoane niciodată NU ar fi capabile de a le impune celorlalți opiniile lor, ci își doresc doar să caute, împreună cu alți creștini, unitatea pierdută a Bisericii primare.

Ferească-ne Dumnezeu ca ecumeniștii (fie ei și "ortodocși") să vrea să ne impună opiniile lor, și este bine spus opinii, pentru că la altceva nu se reduce mascarada ecumenismului.

Însă în realitate lucrurile nu stau așa. Camapania de promovare și impunere a ecumenismului, sau mai bine spus a ereziilor ecumeniștilor, este în plină desfășurare și în plină agresivitate. Toată lumea vede acest lucru, lucrurile se desfășoară aproape pe față, aproape că nu mai sunt perdele, mai ales pentru cei care se mai și înformează cu discernământ.

Iar unitatea Bisericii primare nu s-a pierdut, sau nu încă. Ea încă există în Ortodoxie; și când spun ortodoxie nu mă refer la cei care au făcut din instituția bisericească și din harul lui Dumnezeu surse de lovele, de îmbogățire, de exploatare a adepților mai puțin luminați de Dumnezeu, mai influențabili și mai superstițioși. Însă pentru eretici, pentru cei care s-au separat de Biserica lui Hristos, de Ortodoxie, pentru a își face "bisericile" lor particulare, într-adevăr unitatea Bisericii s-a "pierdut"; mai precis ei sunt cei care s-au pierdut de la această unitate și vor acum, crezând că în teologie majoritatea vorbitorilor și pretendenților ar deține în mod necesar adevărul, să ne impună erezia și aberația lor drept adevăr.

Decebal 20.07.2013 09:37:13

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 527057)
Am evitat în mod intenționat răspunsul, într-adevăr, dar nicidecum din lipsă de considerație față de dvs, ci fiindcă am, la rândul meu, multe întrebări, nelămuriri... și nu îndrăznesc să mă pronunț într-un mod atât de radical cu privire la semenii mei. Mărturisesc că Hristos nu m-a ales ca asistentă la Judecata de apoi... Nu știu să vă răspund la o astfel de întrebare, într-un mod categoric, prin "da" sau "nu". Nu știu.

Mai era cineva cu astfel de idei, cum că nu o alesese Hristos pe ea asistentă la judecată. Se recomanda ca făcând parte din "Turma Bunului Păstor".

Dar eu aici vorbeam despre "catolici", nu luați la modul individual, ci la modul general, prin anumite formulări de credință care reprezintă comunitatea lor. Iar dacă punctul tău personal de vedere este cel de mai sus, de ezitare, nu este însă și al Ortodoxiei care s-a pronunțat de mai multe ori asupra chestiunii, chiar dacă nu la un nivel de sinod ecumenic, însă de-a lungul timpului atitudinea s-a păstrat cu consecvență și arată deci, chiar și fără o pronunțare dogmatică, că "catolicii" sunt văzuți drept eretici de Biserica lui Hristos, Biserica Ortodoxă Universală, una, sfântă, catolică (sobornică) și apostolică.

<< I. Orice suflet evlavios și dreptslăvitor, care are o râvnă sinceră pentru slava lui Dumnezeu, este profund mâhnit și covârșit de o mare durere văzându-l pe cel care urăște ceea ce este bun și este un ucigaș dintru început, îmboldit de invidia față de mântuirea omului, că nu încetează nicicând să semene neghine felurite în câmpul Domnului, pentru a cerne grâul.

<< Încă din timpurile cele mai de demult, din această sursă au izvorât într-adevăr în Biserica lui Dumnezeu neghine eretice, care au făcut prăpăd din multe puncte de vedere, și fac încă prăpăd în ce privește mântuirea neamului omenesc de către Hristos; care mai mult, ca semințe rele și mădulare stricate, sunt pe drept tăiate din trupul sănătos al Bisericii Ortodoxe Universale a lui Hristos.

<< Dar în aceste vremuri din urmă, vrăjmașul a smuls din Biserica Ortodoxă a lui Hristos chiar națiuni întregi din Apus, măgulindu-i pe episcopii Romei cu gânduri de trufie despotică, care au dat naștere la diverse inovații nelegiuite și anti-evanghelice. Și nu numai atât, ci și papii Romei, din când în când, urmărind întru totul și fără cercetare modurile de unire potrivit propriei imaginații, se străduiesc prin orice mijloace să aducă la erorile lor Biserica Universală a lui Hristos, care pășește pretutindeni în lume neclintită în ortodoxia credinței transmise ei de Sfinții Părinți.

<< Prin urmare, potrivit acestei sfinte năzuințe, Biserica noastră dreptslăvitoare a lui Hristos este oricând bucuroasă să primească orice propunere de unire, numai dacă episcopul Romei se va dezbăra o dată pentru totdeauna de întreaga serie de inovații anti-evanghelice, care au fost ,,introduse pe ascuns” în Biserica sa, și au provocat trista separare a Bisericilor de Răsărit și Apus, (...).

<< VII. Prin urmare, Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică a celor șapte Sinoade Ecumenice a crezut și a învățat potrivit cuvintelor Evangheliei că Sfântul Duh purcede de la Tatăl; dar în Apus, încă din secolul al IX-lea, Sfântul Crez, care a fost alcătuit și confirmat de Sinoadele Ecumenice, a început să fie contrafăcut, iar părerea că Sfântul Duh purcede ,,și de la Fiul” a fost proclamată în mod arbitrar. Și cu siguranță Papa Leon al XIII-lea știe că înaintașul său ortodox de un nume cu el, apărătorul Ortodoxiei, Leon al III-lea, a denunțat sinodal în anul 809 această adăugire anti-evanghelică și cu totul nelegiuită ,,și de la Fiul” (filioque); (...).

<< (...), însă actuala Biserică Romană este Biserica inovațiilor, a falsificării scrierilor Părinților Bisericii, și a interpretării greșite a Sfintei Scripturi și a hotărârilor Sfintelor Sinoade, motiv pentru care ea a fost în mod chibzuit și pe drept cuvânt renegată, și este încă renegată, atâta vreme cât ea rămâne în eroarea sa.

<< XXIII. Așa stând lucrurile și fiind adeverite fără tăgadă de istoria bisericească, noi, îngrijorați așa cum suntem datori să fim, ne adresăm popoarelor din Apus, care prin necunoașterea istoriei adevărate și nepărtinitoare a problemelor bisericești, fiind ispitiți în naivitatea lor, urmează inovațiile anti-evanghelice și cu totul nelegiuite ale papalității, separându-se și viețuind departe de Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică dreptslăvitoare a lui Hristos, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și întărire a adevărului (I Timotei 3, 15) în care înaintașii și strămoșii lor milostivi au strălucit prin evlavia și ortodoxia credinței lor, fiind credincioși și mădulare dragi ale ei vreme de nouă secole întregi, urmând cu smerenie și călcând potrivit hotărârilor Sinoadelor Ecumenice întrunite dumnezeiește.

<< Dar, așa cum s-a spus mai înainte, din secolul al X-lea încoace, Biserica Apuseană a introdus pe ascuns înlăuntrul ei, prin papalitate, dogme și inovații variate, străine și eretice, și astfel ea a fost smulsă și îndepărtată de Biserica cea adevărată și dreptslăvitoare a lui Hristos.

<< Ci feriți-vă de astfel de corupători ai adevărului evanghelic, că unii ca aceia Domnului nostru Iisus Hristos nu slujesc, ci pântecelui lor; și prin cuvinte bune și prin cuvântare de bine, înșală inimile celor proști (Romani 16, 18)

sursa: Epistola Patriarhului Constantinopolului de la 1895 - Un răspuns la Enciclica Papei Leon al XIII-lea, despre Unire
http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...stei/1433.html

Decebal 20.07.2013 10:11:17

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 527057)
În schimb, vorbind despre creștinii catolici ca persoane, ca iubiți și iubitori ai lui Hristos, nu, nu-i pot numi "eretici" și, în primul rând, NU pot generaliza în acest mod! Pot spune chiar că am cunoscut catolici orthodocși, așa cum am mai scris și mi-ar fi imposibil să-i privesc în ochi pe acești creștini și frați de credință, după ce i-aș fi numit, fie și doar în gând, "eretici" și "în afara Bisericii lui Hristos".

La lucrul ăsta ți-am mai răspuns odată și îl reiau aici
Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 525158)
Cunosc personal o creștină catolică atât de profundă în dragostea față de Hristos și de aproapele, cu un spirit de sacrificiu autentic și uimitor față de o persoană bolnavă care nici măcar nu-i este rudă și pe care o îngrijește zi și noapte, cu un devotament foarte, dar foarte aproape de sfințenie!
Pot crede că această CREȘTINĂ autentică este neortodoxă?
În sens confesional da, dar în fața lui Dumnezeu cred că este incomparabil mai ortodoxă decât voi putea fi eu vreodată în viața asta și-n viața de apoi!

Nu doar că poți să crezi acest lucru, poți să știi și să fii chiar sigură de acest lucru, sau mai bine spus ai putea, dacă ai fi cu adevărat ortodoxă. Dar până să devii tu însăți adevărat pravoslavnică mai ai de mâncat hrană tare. Nici în sens confesional și nici în alt sens acea individă nu este ortodoxă; aceasta este poziția Pravoslaviei, nu a cuiva sau altcuiva. În fața lui Dumnezeu s-ar putea să fie mai milostivă, mai cu milă decât unii ortodocși, dar asta nu înseamnă că ar fi și mai ortodoxă, pentru că nu este; aici este vorba doar despre niște distorsionări în materie de religie și spiritualitate care îți aparțin și de care poate vei reuși cândva să te vindeci și să înțelegi adevărul. Nu este vorba despre dispreț sau despre desconsiderarea persoanei respective, dar nu putem să nu fim obiectivi și să amestecăm lucrurile; dacă e așa de "ortodoxă", atunci de ce nu trece la Pravoslavie și să își facă aici lucrarea? Nu i se asigură un cadru adecvat sau nu i se asigură chiar nimic din partea preaputernicilor, nu găsește o comuniune adevărată? Păi cred că problema nu este a Pravoslaviei, ci a celor care, în "sfânta" lor tradiție, continuă să o falsifice, conservându-și puterea și dominația asupra celor mai slabi, mai ignoranți. Doar nu spunea Nietzche că în viață este vorba despre voința de putere? nu ne vorbea el despre morala stăpânilor și morala sclavilor? uite că astfel de distincții sunt valabile chiar și unde te-ai aștepta mai puțin!

Contradicțiile din discursul tău, pe care le-am mai arătat, văd că se manifestă și aici ca și în alte dăți. Deși te pronunți că ai accepta învățăturile ortodoxe dogmatice, totuși nu te sfiezi să îi numești pe cei din afara comuniunii pravoslavnice drept "confrați" sau chiar "frați" în credință, deși este evident că pravoslavnicii și papistașii (așa zișii "catolici") nu sunt confrați sau frați în credință. Treci din nou peste importanța dogmelor, dar nu doar a dogmelor, probabil pentru că în cazul tău mărturisirea dogmatică a Pravoslaviei contează doiar la un nivel formal sau formalist, declarativ, pentru a avea și tu o identitate declarată, însă nu înțelegi și nu asumi consecințele diferențelor dogmatice până la capăt. Dacă lucrurile ar sta așa cum presupui dumneata probabil și papistașii ar trebui să o lase mai ușor cu formulările lor dogmatice și cu catalogările la adresa Bisericii lui Hristos Pravoslavnice. Dar uite că ei nu o fac, deși tu te tot chinui să ne bagi nouă așa subtil în cap să o lăsăm mai moale cu dogmele. Subiectivismul dumitale și părtinirea se arată din nou văzând că acest gen de lobby ecumenist îl faci exclusiv pe lângă pravoslavnici, nu și pe lângă papistași. Să înțeleg cumva că iar ne crezi adormită vigilența pravoslavnică de vorbele tale mieroase unse cu toate dulcețurile?

Iar dacă dumitale ți-ar fi imposibil să îi privești în ochi etc, ei uite că lor nu le este imposibil să ne facă schismatici și eretici, în afara Bisericii celei adevărate întemeiate de Iisus Hristos pe sfântul Petru, nu le este imposibil și nu le-a fost să facă uniatismul, nu le-a fost imposibil să ne calce în picioare de nenumărate ori de-a lungul istoriei în numele "legitimității" lor divine, nu le este nici în ziua de azi imposibil să comită șiruri de nedreptăți, așa cum se întâmplă acum din nou în Transilvania referitor la așa zisele "proprietăți" ale "Bisericilor" maghiare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:54:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.