Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Cine a zis... (recunoasteti citatul)? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15561)

Mihailc 08.11.2012 17:50:17

Când intră cineva în viața noastră, începem să tremurăm. Deși dorim, deși așteptăm cu nerăbdare zi și noapte să se apropie cineva, să ne vorbească cineva, să ne iubească cineva, să ne umple singurătatea, să se unească cu noi, cu toate acestea, cum se apropie cineva de noi, și numaidecât suntem gata să-l alungăm, să-l refuzăm, să-l criticăm, să-i facem observație, să-i dăm sfaturi, să-i spunem nu, să-i arătăm că prezența lui ne deranjează, fiindcă ești așa, vrei așa, faci așa. Găsim o mie de moduri ca să-i arătăm că "te invit să pleci, să mă lași în liniștea singurătății mele".
Și într-adevăr, luați aminte ca să vedeți, de fiecare dată când aveți nevoie de un om, cât de greu vă este atunci când cineva se apropie de voi. Te supără și ochiul lui, cum privește, și sprânceana lui, findcă e ridicată sau joasă, și nasul lui, fiindcă e drept sau coroiat, și gesturile lui, findcă face așa, și fiindcă se uită la tine așa și-ți vorbește așa; toate te deranjează. Și vrei să plece. Acesta este adevărul cumplit despre care vorbim. E iadul pentru cei osândiți. De ce au intrat în iad? Fiindcă n-au vrut raiul comuniunii.
Dar când să dorim aceasta, atunci inima noastră se poate deschide și numaidecât are loc o mare schimbare. Este o deschidere pentru focul duhovnicesc, e o deschidere pentru Duhul Sfânt, e o deschidere pentru Hristos, e o deschidere pentru Dumnezeu. Problema e dacă-L vom primi pe Dumnezeu sau dacă vom rămâne iubindu-ne și cocoloșindu-ne sinea noastră. Din clipa în care am devenit conștienți de nevoia de a înceta să mai fim singuri și vom începe să crăpăm ușile ca să intre lumina și să vină musafirii, atunci descoperim că, în timp ce-L căutăm pe Dumnezeu, îi descoperim în jurul nostru pe oameni.
E prima decepție pe care o încercăm. L-am căutat pe Hristos și, deschizând ochii, în timp ce în visul nostru vedeam că era Hristos, îi vedem pe oameni. Și numaidecât spunem: "Nu pe tine te căutam. Eu Îl vreau pe Hristos". Și uit că străinul, săracul, întemnițatul, adică fiecare om, cel mai umil și mai cu seamă omul păcătos și mai cu seamă dușmanul meu și mai cu seamă cel care caută să-mi taie capul, tocmai acesta e pentru mine Hristos.
E, prin urmare, prima decepție, e prima ciocnire cu eul nostru. De ce-L căutăm și-l alungăm pe om? Fiindcă pe Hristos Îl vedem că ne respectă, Îl vedem că ne e supus. Omul însă are o gaură, o judecată, are o părere, are o voință, are patimi, are neputințe, are cereri și ne temem că ne vom pierde demnitatea regală a sinelui nostru. Închidem, așadar, poarta care duce la sinea noastră. Suntem înspăimântați, suferim, suntem tulburați și ne împletim existența cu o atitudine negativă. Rezultatul e că pierdem numaidecât legătura noastră cu Hristos.
Când depășim acest stadiu și începem să-l primim pe celălalt așa cum este el, când îl iubim, când trăim pentru el, când ne jertfim pentru el, când ne gândim la el, când ne uităm la ce vrea, și dintr-o privire sesizăm instinctul său cel mai profund și dorința sa cea mai adâncă și i-o luăm înainte, ca să realizăm ceea ce vrea acela, atunci începem să simțim prezența lui Hristos, prezența lui Dumnezeu. El este încă departe de noi, dar începem să auzim pașii Lui, înțelegem că Dumnezeu se apropie. Sunt primele legături care ne unesc cu Hristos, primele legături doar. Dar înțelegeți ce lupte avem de purtat ca să biruim acest eu luptător care vrea să nimicească pe oricare altul, ca să rămână singur centrul universului?

Fragmentul de mai sus aparține unui părinte athonit, egumen și povățuitor de mare anvergură duhovnicească.

DragosP 08.11.2012 17:54:13

Cam micuț citatul.:33:

Mihailc 08.11.2012 18:00:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 480518)
Cam micuț citatul.:33:

De data asta a trebuit să mă limitez puțin. Cu următoarea ocazie promit o ghicitoare mai consistentă.:1:

tabitha 08.11.2012 18:13:08

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 480519)
De data asta a trebuit să mă limitez puțin. Cu următoarea ocazie promit o ghicitoare mai consistentă.:1:

:25: Citatul ales este cumva al Arhim. Emilianos Simonopetritul?

DragosP 08.11.2012 19:21:45

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 480519)

M-am prins eu că ești un om pe care putem pune bază!

Mihailc 08.11.2012 22:04:27

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 480521)
:25: Citatul ales este cumva al Arhim. Emilianos Simonopetritul?

Foarte corect... Și nu l-am luat de pe net, ci din volumul "Viața în Duh".

tabitha 08.11.2012 23:46:50

Okay, să continuăm cu un citat mai puțin obișnuit :)

“Nu înceta niciodată să zâmbești, nici chiar atunci când ești trist, pentru că nu se știe cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău.”

Notă: să mai spun doar că astăzi autorul ar fi sărbătorit ziua onomastică - luându-și unul din nume de la Arhanghelul Gabriel.

Mihailc 08.11.2012 23:49:21

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 480569)
Okay, să continuăm cu un citat mai puțin obișnuit :)

“Nu înceta niciodată să zâmbești, nici chiar atunci când ești trist, pentru că nu se știe cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău.”

Gabriel Garcia Marquez

tabitha 09.11.2012 00:24:52

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 480570)
Gabriel Garcia Marquez

Si, es el ! Ai onoarea, la următorul citat. :)

tabitha 10.11.2012 04:08:51

Am să mai pun eu un citat, până una, alta:

"Credința din suflet este asemenea unui prunc care se alipește de mama sa și care vrea să se afle mereu în prezența ei, întinzându-și pentru orice trebuință mânuțele spre ea".

Edit : Sf. Tihon de Zadonsk a zis aceasta... citatul era preluat de pe pagina principală a site-ului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:45:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.