Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7739)

tricesimusseptimus 06.12.2009 01:53:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 188466)
Si deci inainte de anul 321 ce zi crezi tu ca era sarbatorita de catre crestini, Sabatul sau Duminica...tot nu vrei sa raspunzi? :65:

În primul secol doar sabatul, apoi sabatul și duminica în paralel.

Danut7 06.12.2009 12:23:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188468)
În primul secol doar sabatul, apoi sabatul și duminica în paralel.

Fals, iara minti lumea?

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.Poate ca la inceput s-au tinut impreuna si sambata si duminica , prin prisma influentei iudaice.Aceiasi influenta care zicea ca trebuie sa ne si taiem imprejur si sa facem alte chestii(vezi Faptele Apostolilor).Oricum nu exista o dovada clara in Scriptura care sa ateste praznuirea sambetei in Noul Testament, mai ales dupa Invierea lui Hristos.In schimb apostolul Ioan spune ca era in Duh in Ziua Domnului.Aceasta este Duminica , "Dies Domini" de unde vine si numele de "Duminica".Inca de la primii parinti bisericesti,parintii apostolici ne este atestata praznuirea duminicii de catre Biserica si crestini.

Ioana-Andreea 06.12.2009 13:18:22

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188459)
Sâmbăta a fost dată pentru oameni, nu doar pentru evrei (Marcu 2,27).

Deocamdată, singura lege duminicală este cea a lui Constantin cel Mare la 321.

Cine a "insistat"?. Pomenirea de câteva ori în Scriptură a primei zile a săptămânii (neînsoțită de vreo poruncă sau măcar vreun sfat pentru păzirea ei) o numești tu "insistență"?

sambata pt oameni,nu oamenii pt sambata.
dc,atunci,nu scrie nicaieri si "in a 2a,3a,4,a zi"?

tricesimusseptimus 06.12.2009 14:16:06

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 188481)
Fals, iara minti lumea?

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.

Prezintă o singură dovadă. Sau poate nu știi ce înseamnă secolul I...

Citat:

In schimb apostolul Ioan spune ca era in Duh in Ziua Domnului.Aceasta este Duminica , "Dies Domini" de unde vine si numele de "Duminica"

Iarăși nu știi ce vorbești. Prima zi a săptămânii a primit numele de "Dies Domini" câteva secole mai târziu. În secolul IV încă i se spunea "Dies Solis". Încearcă altă șmecherie.

tricesimusseptimus 06.12.2009 14:17:10

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188483)
sambata pt oameni,nu oamenii pt sambata.
dc,atunci,nu scrie nicaieri si "in a 2a,3a,4,a zi"?

Creștinii se raportau doar la Sabat, era cea mai importantă zi a săptămânii. Ziua de dinainte o numeau "ziua pregătirii", pentru că se pregăteau pentru sabat. Ziua de după (și ești pe cale să mai afli o noutate bine ascunsă de cei care vor să te țină în întuneric), era numită "prima de după sabat".

daaniell 06.12.2009 14:53:32

Vor fi multe, chiar foarte multe cuvinte..dar oare toate vor fi izvorate din lumina? Ajuta-ne Dumnezeule si tamaduieste ranile noastre, caci in intuneric fiind..vom putea noi oare vedea Lumina..indura-Te de noi si ajuta-ne.
De vom vinde o paine..ar fi inaltator, sa o putem darui..De vom vinde o mama..nu stim a iubi..De vom vinde sufletul..nu stim a ne smeri.
Intunericul nu va accepta un Cuvant al Luminii..aceasta fiind chiar lupta de veacuri, de ani si ani, de zi cu zi, o lupta ce se duce in fiecare clipa..el intunericul, inselatorul impotriva Celui ce ne este Tamaduitor, Mantuitor sufletelor noastre. Vicleanul nu poate sa accepte Cuvantul, caci in Cuvant e puterea, dar el vicleanul crede..se intreaba.si se cutremura.
Dragii mei frati, cei care ati parasit Biserica Ortodoxa, Cuvantul nu il puteti accepta..dar de intreba va puteti intreba si voi dragii mei..In tara mea este o Biserica Ortodoxa, in satul meu este o Biserica Ortodoxa..si au trecut mai bine de cateva sute de ani sa apara..asa cum a fost prescris, erezia. Intrebarea e aceasta dragii mei, pana sa apara toate aceste culte, care sunt mai mult decat lumina lumii pentru voi, oare nu a fost mantuire?
Oare nu ma consider mai presus decat Dumnezeu, oare nu ma fac eu pe mine dumnezeu, oare nu sunt tare egoist, sa cred una ca aceasta..cand cuvantul penticostal, baptist, adeventist..etc nici macar nu aparuse..exista atunci Biserica luptatoare, Biserica Ortodoxa, existau Sfintii, exista Maicuta noastra cea draga, Maica Domnului..caci Tu Doamne I-ai ales
spre mantuirea noastra, a pacatosilor..si bucuria noastra cea mare este aceasta..caci Ei toti Cei ai Luminii sunt vi si astazi, si precum a fost mantuire de cand e lumea e si azi aceeasi mantuire.
Si dragi mei, mantuire este numai si numai prin Cruce..aceea pe care voi nu o cinstiti..Caci Cel ce s-a jertfit pe Cruce aduce mantuirea..si nu faptele noastre..sau mandria noastra de a fi cineva..caci si de vom face ceva, sa ne consideram netrebinici si pacatosi..aceasta este smerenia, atat de straina ereticilor. Aceasta este inselatoria..mai intai au rupt Cuvantul, ca mai intai sa-si vanda ce au mai de pret. Caci dragii mei frati, desi stiti ca bilblia acesta pe care o tot purtati voi, a fost pangarita de mandria aceasta de om, dati cu pietre in ceea ce este Sfant. Oare cine are dreptul sa scoata macar un cuvant din Biblie, dar sa scoata Carti intregi? Oare cine poate sa rupa Cuvantul?
Dumnezeu in mijlocul nostru..Ajuta-ne Doamne, fie-ti mila de noi, iarta-ne si ne lumineaza..

Danut7 06.12.2009 16:58:14

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188486)
Prezintă o singură dovadă. Sau poate nu știi ce înseamnă secolul I...

Iarăși nu știi ce vorbești. Prima zi a săptămânii a primit numele de "Dies Domini" câteva secole mai târziu. În secolul IV încă i se spunea "Dies Solis". Încearcă altă șmecherie.

-Sf Ignatie, ucenic al Sf Ap. Ioan Evanghelistul, martirizat la 107 spune:,, Cei ce traiau in lucrurile cele vechi au ajuns la o noua credinta, nemaitinanad sambata, ci traind dupa ziua Domnului, in care a rasarit si viata noastra prin moartea si invierea lui Iisus Hristos.,,
-Sf Varnava-96: ,,Serbam ziua Domnului cu bucurie fiindca acesta e ziua in care a inviat Iisus din morti."
-Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
-Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
-Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

tricesimusseptimus 06.12.2009 17:35:38

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 188507)
-Sf Ignatie, ucenic al Sf Ap. Ioan Evanghelistul, martirizat la 107 spune:,, Cei ce traiau in lucrurile cele vechi au ajuns la o noua credinta, nemaitinanad sambata, ci traind dupa ziua Domnului, in care a rasarit si viata noastra prin moartea si invierea lui Iisus Hristos.,,
-Sf Varnava-96: ,,Serbam ziua Domnului cu bucurie fiindca acesta e ziua in care a inviat Iisus din morti."
-Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
-Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
-Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

Ți-am cerut o singură dovadă la minciuna asta:

Citat:

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.

Mi-ai adus 6, demonstrând totodată că nu știi ce înseamnă secolul I.
Bun. Să ne oprim doar la "dovezile" din secolul I. Dp-mi te rog lucrarea, autorul și pagina de unde ai luat primele două citate, apoi mai discutăm...
Următoarele citate demonstrează exact ce am spus: prima zi a săptămânii încă era cu numele ei păgân de "ziua soarelui".

Ioana-Andreea 06.12.2009 20:10:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188487)
Creștinii se raportau doar la Sabat, era cea mai importantă zi a săptămânii. Ziua de dinainte o numeau "ziua pregătirii", pentru că se pregăteau pentru sabat. Ziua de după (și ești pe cale să mai afli o noutate bine ascunsă de cei care vor să te țină în întuneric), era numită "prima de după sabat".

N-am vazut sa scrie "ziua de dinainte",ci doar "in prima zi a saptamanii".Prima de dupa Sabat,da,dar dc crezi ca apostolii frangeau painea duminica?pt ca era ziua de dupa Sabat?daca respectau atat Sabatul,s-ar fi intalnit sambata

Ioana-Andreea 06.12.2009 20:13:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188514)
Ți-am cerut o singură dovadă la minciuna asta:

Mi-ai adus 6, demonstrând totodată că nu știi ce înseamnă secolul I.
Bun. Să ne oprim doar la "dovezile" din secolul I. Dp-mi te rog lucrarea, autorul și pagina de unde ai luat primele două citate, apoi mai discutăm...
Următoarele citate demonstrează exact ce am spus: prima zi a săptămânii încă era cu numele ei păgân de "ziua soarelui".

In primul rand,oamenii nu sarbatoreau soarele,ci pe Hristos,deci nu mai exista paganism in asta,ci au eliminat adorarea soarelui pt a-L adora pe Hristos.In al doilea rand,Dumnezeu a ales ziua Invierii cu mult inainte sa apara cei care adorau soarele.Deci,idolatrii soarelui au aparut dupa,chiar daca,luandu-ne dupa ani,primii.Pt ca Iisus S-a nascut mai inainte de toti vecii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:11:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.