![]() |
Citat:
Iar numele Domnului se scrie cu literă mare. Am văzut și eu comersanți ce vindeau cărțulii de rugăciune ( gen Talismanul etc.) în stradă. Nu cumpărați aceste lucruri. |
In prima epistola catre Timotei, cap 4 scrie de unii care vor opri de la casatorie (operirea casatoriei la preotii catolici, zic unii) si unii care vor oprii de la unele bucate, contrar invataturilor lui Dumnezeu. Nu intra adventistii in aceasta categorie ?
Am vazut ca unii neo(protestanti) nu au nimic cu ce srie in Crezul ortodox dar nu o considera pe Fecioara Maria nascatoare de Dumnezeu. Ce calitati ale unei "nascatoare" nu le indeplineste Fecioara Maria din punctul vostru de vedere ? |
asta nu e un pacat?..de ce trebuie criticate alte culte? cu ce ne ajuta pe noi in ce cred sau nu cred ceilalti? ne mantuim mai repede sufletul denigrandu-i pe altii? a nu se intelege ca fac parte din alte culte..sunt ortodox..insa tare bine ar fi sa-si vada fiecare om lungul nasului si sa se concentreze asupra propriilor teme care le are de efectuat
fiecare cu drumul si crucea lui 'iubeste-ti aproapele' parca ,nu? :) |
Citat:
El este Om adevarat si Dumnezeu adevarat. Titulatura "nascatoare de Dumnezeu" nu este gresita dar este incompleta. La fel cum incomplet ar fi temenul "nascatoare de Om". Fecioara Maria nu este doar nascatoare de om si nici doar nascatoare de Dumnezeu. Din punctul meu de vedere termenul corect este "nascatoare de Dumnezeu-Om". |
Interdictia casatoriei si a mincarii unor alimente facuta arbitrar si rezultata din influenta rea a avut loc in scolile de subofiteri nazisti in timpul razboiului.
Dealtfel si purtarea semnului 666 pe banderole pe brat din pareta majoritatii popolatei Renaniei ocupata de nemti si a stemei Reichului la cascheta nemteasca tot atunci a avut loc fiind legata de pacatul prigonirii celorlallte popoare si mai cu seama ca tiganilor si evreilor-chipurile pentru propsirea rasei ariene/albe. |
Si apoi ca sa iei la intrebari adventistii sau orice alt cult protestant ca "de ce nu are aceesi dogma cu cea ortodoxa" este in definitiv o inechitate.
Mai cu seama ca devotiunea in cultul Mariei nu se bazeaza (doar) pe Biblie ci si pe traditie, revelatii, taine secrete si alte apocrife. Pe cind ramurile desprinse din catolicism cind au protestat impotriva nedreptatilor si opresiunii au plecat doar cu Biblia in mina fara alte teologii avansate sau documente -mai mult sau mai putin revelatoare. Iar pentru faptul ca unele apocrife nu sint incluse in Biblie iar nu ei sint de vina ci sinodul de la Niceea- ocazie cu care multe carti si evanghelii fiind considerate "eretice" au fost arse in mod organizat si astfel unele dintre ele pierdute pentru totdeauna. Sa nu uitam ca lungi perioade in istorie era interzisa detinerea exemplarelor Bibliei de catre mireni inclusiv interpretarea ei. |
Citat:
il cautam pe codul de bare,il cautam pe telefoane,pe computere,peste tot' il gasim'...dar de ce nimeni nu-l cauta in mintea proprie si in fapta proprie? ca doar este zis ca vor fi insemnati in frunte si pe mana dreapta...nu pe etichetele produselor.. |
Da, era purtat doar de cei care coalizasera cu nemtii ca sa fie deosebiti iar celorlalti nu li se permitea sa cumpere sau sa vinda minic. In fiecare pravalie si in piete erau fie soldati fie voluntari care pazeau,
Urmasii acelora povestesc de la parinti cum se turnau uni pe altii fiindca multi purtau doar casa poata cumpara. Apoi nemtii si-au dat seama -ca in acest fel ii forteaza sa emigreze de foame in zone de unde puteau contribui mai nestingheriti la miscarea de rezistenta- si au renuntat la banderole. Fiindca din pacate nu avem o interpretare istorica si revelata a Apocalipsei si a altor versete din Daniel tindem sa asteptam ceea ce a trecut deci ne va fi greu sa deosebim trimbita evenimentelor viitoare incit riscam sa luam de rau si ceea ce se va dovedi de bine. Mai cu seama ca nu stim la ce se refera cele 42 de luni de "calcare in picioare" a curtii exterioare a Cortului lui Dumnezeu venit sa locuiasca pe pamint cu oamenii si in care se afla inclusiv Tronul. |
Apoi mai sint si alte indicii care trebuie luate in considerare -tot din VT- in legatura atit cu succesiunea evenimentelor si perioadelor cit si cu posibilele intrupari divine.
Aratarea slavei li Dumnezeu in ochii popoarelor amintita de cel putin doua ori si efortul lui Dumnezeu de a se face cunoscut ar putea sa insemne o prezenta intrupata (Savaot rege, Tronul, Duhul Sfint). De ex in Isaia 52 o posibila aparitie sau intrupare este numita la fel ca si Iisus cu apelativul "Sluga Mea" : 14. Precum mulți s-au spăimântat de El - așa de schimonosită li era înfățișarea Lui, și chipul Lui atât de fără asemănare cu oamenii, - 15. Tot așa va fi pricină de uimire pentru multe popoare; înaintea Lui regii vor închide gura, că acum văd ceea ce nu li s-a spus, și înțeleg ceea ce n-au auzit. Iar in cap 41 printre alte amanunte este descrisa o confruntare polemica intre Dumnezeu si niste posibili contestatari care isi aroga calitatea de profeti in detrimentul lui Dumnezeu- pe care se pare ca il contesta odata cu eventualele sale noi profetii: 21. Veniți și vă apărați pricina voastră, zice Domnul; apropiați-vă cu dovezile voastre, zice regele lui Iacov. 22. Să se apropie și să ne spună mai dinainte ceea ce va fi! Vremea cea străveche, așa cum ne-au dat de știre, cu de-amănuntul o vom cerceta și viitorul pe care-l proorocesc vom vedea ce este. 23. Vestiți cele ce vor fi în vremile mai de pe urmă, ca să știm că sunteți dumnezei! Haidem! Bine sau rău, faceți ceva ca să ne putem încerca puterea! 24. Dar iată că lucrarea voastră este nimic și nimic sânteti și voi, urâciune este a vă alege! 25. De la miazănoapte l-am chemat ca să vină, de la răsărit l-am chemat pe nume. El a călcat în picioare pe satrapi ca pe noroi, cum calcă olarul lutul. 26. Cine l-a descoperit odinioară ca să-l știm și cu mult înainte ca să zicem: "Este adevărat?" Dar nimeni n-a descoperit nimic, nimeni n-a vestit nimic și nimeni n-a auzit cuvintele voastre. 27. Eu Cel dintâi am zis Sionului: "Iată-i, iată-i!" și Ierusalimului am adus veste nouă. 28. Privesc și nu este nimeni; printre ei nu se află nici un profet. Eu îi întreb: "De unde vine el?" Dar ei nu răspund nimic! 29. Drept aceea, toți sunt nimic, lucrările lor deșertăciune, idolii lor sunt vânare de vânt! |
Capitolul 42
1. Iată Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, întru Care binevoiește sufletul Meu. Pus-am peste El Duhul Meu și El va propovădui popoarelor legea Mea. 2. Nu va striga, nici nu va grăi tare, și în piețe nu se va auzi glasul Lui. 3. Trestia frântă nu o va zdrobi și feștila ce fumegă nu o va stinge. El va propovădui legea Mea cu credincioșie; 4. El nu va fi nici obosit, nici sleit de puteri, până ce nu va fi așezat legea pe pământ; căci învățătura Lui toate ținuturile o așteaptă. |
Citat:
2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor. 3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul" (1 Tim.4) Adventiștii nu au cum intra în această categorie, deoarece ei nu opresc căsătoria și nici folosirea alimentelor "pe care Dumnezeu le-a făcut spre gustare cu mulțumire". Apostolul Pavel avertizează aici împotriva concepțiilor fanatice care au fost introduse pentru prima dată în creștinism de către gnostici și au fost apoi perpetuate de sistemul monastic. Gnosticii credeau că întreaga materie este rea și că trupului uman trebuie să i se reprime și să i nege pasiunile. Potrivit acestei teorii, căsătoria este o cedare la poftele cărnii și deci este păcătoasă. Pavel lămurește faptul că ea este o instituție dată de Dumnezeu și că a o interzice înseamnă un atac la înțelepciunea nemărginită și la scopurile bune ale lui Dumnezeu (vezi și 1 Corinteni 7:1–4; Evrei 13:4). Profeția sf. ap. Pavel s-a și adeverit, astăzi întâlnim oprirea de la căsătorie, a preoților catolici (cum ai specificat) și a călugărilor catolici și ortodocși, precum și oprirea de la alimentele permise de Dumnezeu, în timpul anumitor sărbători religioase (mai exact în postul premergător acestora) la aceleași confesiuni. Aceste restricții artificiale sunt văzute de Inspirația Divină ca "depărtare de la credință" și "învățătură demonică". Citat:
|
E vreo problema cu postul inainte de sarbatori (ce e drept ca e destul de lung)? Nu imi aduc aminte sa fi desfiintat Iisus postul, dar nici nu am gasit in Biblie o definitie clara a postului.
Sugestii pentru nickuri: banatus_maximus si Inlaturatus_maximus |
Citat:
Cat despre casatorie, Ap. Pavel insusi nu a fost casatorit si a recomandat celor care pot, sa ramana ca si el, necasatoriti. Decizia luata de catolici de a interzice casatoria la preoti se bazeaza in zilele noastre pe cuvintele Ap. Pavel care a aratat ca cel casatorit este divizat intre datoria fata de familie si cea fata de Dumnezeu in timp ce unul necasatorit se dedica in totalitate lui Dumnezeu. Nu este nicidecum o decizie bazata pe ideea ca ar fi rea casatoria. |
Buna Adriana esti pe drumul cel bun. Cate despre adventisti bine ai observat ca ei opresc anumite mancaruri dar chiar si bauturi! De exemplu acum cati-va ani ei considerau alcoolul ca fiind interzis! Acum au dat-o la intors (temelia lor e pe nisip)! dar de baut vin tot nu il beau. doar il comercializeaza...
Cat despre interzicera casatoriei ei interzic casatoria! Totusi daca adventista trece de 30 de ani(parca asta era varsta) fata poate sa se casatoreasca si cu un catolic si cu un ortodox! Adventistul ori e un prefacut ori e un inselat. Nimeni nu te obliga sa devi calugar! dar biblia spune:Fiindca sunt fameni, care s-au nascut asa din pantecele maicii lor; sunt fameni, care au fost facuti fameni de oameni; si sunt fameni, care singuri s-au facut fameni pentru Imparatia cerurilor. Cine poate sa primeasca lucrul acesta, sa-l primeasca." (Mat.19:12) |
Faptul ca nu beau alcool nici nu-i asa de rau la cat alcoolism exista in lume din cauza exagerarii oamenilor. Domnul Iisus a baut vin si Ap. Pavel chiar recomanda vinul ca remediu terapeutic. Pentru cei ce pot sa bea cu masura, este bine, insa pentru cei care cam intrec masura, nu-i rau sa nu mai bea deloc in cazul asta.
|
Desigur ca ai dreptate. Dar adventii nu cred ca au fost toti alcoolici! sa nu-i discreditam prea tare! :) Important este ca ei au interzis categoric consumul de alcool de alimente sau nu au lasat pe unii din ei sa se casatoreasca !
|
Citat:
|
Eu nu am auzit sa existe vreo lege sau regulament intern prin care un adventist poate interzice altui adventist casatoria sau sa se abtina de la alimente.
Recomandari sint si in crestinism si in alte religii dar ele se iau cu liber consimtamint nu obligatorii. |
Domnule este penibil sa condamni pe ortodocsi si catolici ca tinand post ei sunt obligati sa nu manance alimente si sa-i arati astfel cu degetul mai ales ca stim ca multi din Vt si Nt au postit. Cat despre informatiile tale banuiesc ca sunt slabe. Nu interzic adventii carnea de porc ba chiar zic ca e mai bine sa nu mananci carne decat cel mult cea de peste? Penibilitatea este ca ei interzic si casatoria cu ortodocsii si probabil si cu cei catolici dar culmea doar pana la o anumita varsta! Probabil ca de la o anumita varsta mai precis din cate stiu eu cea de 30 de ani poti pacatui (pardon casatorii). De ce nu ar da si biblia astfel de legi?Nu Ai voi sa ai amante decat de la 70 de ani in sus daca ii mai apuci...Adventii find o biserica iudaica (adica care se bazeaza pe legea veche) Nt in acel pasaj se refera strict la ei! la fel si cu amagirea :nimeni sa nu va amageasca cu privire la Ziua Domnului ca si cum ar fi venit!
|
Nu e vb de interzis ci de recomandare avind in vedere ca sint destui tineri insa s permit si casatoriile libere adica sa iti alegi pe cine vrei chiar daca alesul nu are nici o religie.
daca este sa cauti si in alte religii o sa vezi astfel de recomandari si la altii , fie ei musulmani sau alte rituri. Ti-am spus ca interzicerea a avut loc atit de casatorie cit de mincare in mod arbitrar (cu rea vointa) in vremea razboiului in scolile militare germane. A fost facut chiar si un film dupa o biografie a unui subofiter german care a dorit sa nu se uite astfel de lucruri. Adventistii tin ziua de odihna cu o zi mai devreme atita tot in rest au aceesi biblie ca toate confesiunile. Si chiar daca ar fi iudaica care e problema? pina la urma si iudeii vor fi salvati , putnu ala viermisor dar va fi salvat si li se vor despietri inimile si vor crede atunci cind revelatiile Vt li se vor implini in acele promisiuni positive \. "Toate neamurile asteapta mintuirea Domnului" "Eu le voi judeca cu nepartinire." |
Nimeni nu e impotriva unui neam iar deosebirile dintre adventi si alti crestini sunt mari. Pe aceasi frecventa de unda transmit la noi doua sau cel putin doua posturi de radio. Unul e evanghelist altul e adventist! Deci vad o colaborare intre ei. dar radio adventist spunea ca satana i-a indrumat pe anumiti crestini sa creada in viata dupa moarte inainte de judecata! Si radio evanghelist dupa acea a vorbit despre viata dupa moarte inainte de judecata! Oricum deosebirile sunt mari. Si mai zic ceva. Daca acum 10-20 de ani puneam mana in foc ca adventistii la suprafata nu fura nu mint nu inseala etc etc acum observ din ce in ce mai mult ca aveti probleme serioase! pai e si normal o biserica noua sa aiba adepti mai putini si mai curati la prima vedere. dar in timp mai ales cu atat cat numarul creste mai mult vine si dezordinea. ce se intampla in AZS? Azi? pai iti spun eu. Biserica a vazut ca nu mai are pe tine sa converteasca. De aceea da si o anumita libertate membrilor ei. le recomanda sa citeasca si carti. Oricum nu poti compara biserica adventista cu biserica penticostala sau evanghelista. membrii sunt mult superiori si invatatura e mai buna mai stabila!
P.s Penticostalii sunt cu un pas gresit in fata voastra. De aceea la ei libertatea este mult mai mare. Pai cum sa atraga oamenii si mai alesi pe cei tineri dornici de distractii? Apoi traim intr-o lume izolata si ei ofera distractii crestine pe ritmuri de muzica usoara chiar si manele dar si o comuniune! chiar daca vor sa plece din biserica lor anumiti oameni nu pot pleca ca s-ar simti singuri! Ei sunt o biserica formata din oameni care il iubesc pe Iisus dar se leapada de cruce! |
Din cate am inteles eu, din adventisti au aparut mai tarziu Martorii lui Iehova, dar nu bag mana in foc ca imi aduc aminte bine. In orice caz, si martorii lui Iehova sustin ca dupa moarte omul nu mai exista in nici un fel ci doar in memoria lui Dumnezeu si ca din aceasta memorie va fi refacut omul. Iar parerea lor se bazeaza pe un citat din Vechiul Testament care spune ca dupa moarte omul nu va mai gandi, etc, ceea ce in Ortodoxie nu inseamna ca sufletul nu va mai exista ci inseamna faptul ca dupa moarte nu va mai putea lucra pentru mantuirea sa. Ca atare, pasajul cu saracul Lazar din NT sustine varianta ortodoxa, insa acesti martori ai lui Iehova interpreteaza pasajul nu ca si cum ar vorbi de ceea ce se intampla cu sufletul dupa moarte ci in mod alegoric, la modul la care saracul Lazar ii reprezinta pe cei convertiti la crestinism iar bogatul ii reprezinta pe fariseii care refuza convertirea in aceasta viata. Ei insa nu vad ca interpretarea lor scartaie pentru ca in parabola cu saracul Lazar, bogatului i se spune ca nu se poate trece de la locul unde este el la cel in care se afla saracul, in timp ce in aceasta viata, trecerea de la conditia de fariseu la cea de credincios crestin se poate face prin mila Domnului pentru toti cei care se caiesc de greseala lor si cer sa devina crestini. Deci parabola saracului si bogatului nu poate reflecta viata de aici ci reflecta exact ceea ce a zis Domnul, soarta sufletului dupa moarte cand nu se va mai putea lucra la mantuirea sufletului pentru a trece de la chin la bucurie si nici cei aflati inca in viata nu se pot avertiza pentru ca cei care nu ii asculta pe proorocii lui Dumnezeu nu ii vor asculta nici pe cei care ar invia din morti.
Ca atare, moartea nu este disparitia sufletului ci este existenta in suferinta departe de Dumnezeu, iar viata este existenta plina de bucurie alaturi de Dumnezeu, de aceea se spune despre sfinti ca vor trece de la moarte la viata fara a mai trece prin judecata, in timp ce toti ceillati vor astepta judecata dupa invierea in trup pentru a putea intra si ei in Imparatia lui Dumnezeu care va cobora impreuna cu sfintii din Cer pentru a fi instaurata pe pamantul transformat in acele zile, sau dimpotriva, pentru a ramane pentru eternitate in afara Imparatiei lui Dumnezeu, acolo unde este scrasnirea dintilor si durerea in focul cel vesnic, numita in Apocalipsa moartea a doua. |
Citat:
Adventistii sunt singurii care pazesc cele 10 Porunci Dumnezeiesti, in totalitate si nemodificate si sunt singurii care cred in fagaduintele Mantuitotrului (ca se va intoarce, va invia pe cei in credinta si va lua cu EL pe ai Sai). "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus" (Apocalipsa 14:12). Si balaurul, miniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu, si tin mãrturia lui Isus Hristos.(Apocalipsa 12:17) Domnul Iisus a marturisit ca se va intoarce sa-i invie pe cei in credinta si sa-i ia cu EL pe ai Sai. Cati crestini mai cred acest lucru? Sau, cati crestini cred ca se duc singuri la Domnul? Aici este o mare deosebire. Cati crestini mai pazesc poruncile lui Dumnezeu? Sau, cati crestini le ignora, intelegand gresit ceea ce inseamna harul? P.S. In postarile anterioare ati spus o sumedenie de minciuni despre adventisti. Nu le discut acum. Va recomand doar, pentru informare, o sursa de documentare corecta. Dati un search la cuvantul "adventist" si veti gasi site-uri adventiste (sunt multe). Eu daca vreau sa aflu ceva despre o confesiune caut site-ri sau publicatii ale acelei confesiuni. |
Citat:
Nu este vorba despre Biserica Adventista de Ziua Saptea. Exista multe si mari diferente intre adventistii de ziua a saptea si martorii lui Iehova. Nu pot fi bagati in aceasi oala. Cunosc foarte bine aceste aspecte (am umblat pe la martorii lui Iehova vreo 6 sau 7 ani - fara sa ma botez, doar pentru a cunoaste). Citat:
In Luca 16, Domnul Iisus Hristos a utilizat unul din mijloacele culturale ale vremii (povestioara cu "sanul lui Avram") pentru a trimite un mesaj clar (il gasiti la sfarsitul parabolei, in versetul 31). Luati aminte asupra mesajului. P.S. Daca va spun fabula cu vulpea si corbul, dvs. ce intelegeti? Morala sau ca vulpea si corbul vorbesc? |
Citat:
Ce anume va da convingerea ca adventistii sunt singurii care mai fac ceea ce ati spus dvs.? |
Citat:
Dar nu cunosc o alta grupare religioasa care sa aiba ca doctrina, credinta in fagaduintele Mantuitorului si pazirea poruncilor lui Dumnezeu. As fi bucuros sa ma insel. Inca un aspect :avand in vedere faptul ca majoritatea crestinilor cred in doctrina sufletului nemuritor (pe timpul mortii) care merge la Domnul, doctrina care nu se impaca deloc cu fagaduintele Mantuitorului, tind sa cred ca adventistii sunt singurii care cred in marturia lui Hristos. Ei nu cred in "fantome de morti". Cred in revenirea Domnului, invierea celor morti in credinta si mostenirea vietii vesnice. |
Citat:
Cat despre diferente intre Adventistii de ziua a saptea si Martorii lui Iehova, nici nu ma indoiesc ca exista, ca altfel nu ar fi doua grupari ci una singura. Pasajul cu bogatu si saracul Lazar, din capitolul 16 dupa Luca, suna asa: "20. Iar un sarac, anume Lazar, zacea inaintea portii lui, plin de bube, 21. Poftind sa se sature din cele ce cadeau de la masa bogatului; dar si cainii venind, lingeau bubele lui. 22. Si a murit saracul si a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si a fost inmormantat. 23. Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui. 24. Si el, strigand, a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta , si Lazar, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. 26. Si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, parinte, sa-l trimiti in casa tatalui meu, 28. Caci am cinci frati, sa le spuna lor acestea, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin. 29. Si i-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, parinte Avraam, ci, daca cineva dintre morti se va duce la ei, se vor pocai. 31. Si i-a zis Avraam: Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva dintre morti." Parabola este cat se poate de clara. Au murit, au fost ingropati, unul a ajuns in Iad si unul in sanul lui Avraam, unul la chin si altul la bucurie, dintr-o parte in alta nu se mai poate trece, iar invierea din morti pentru a-i avertiza pe cei vii nu serveste la nimic pentru ca necredinciosul ramane in continuare necredincios chiar si un mort de i-ar spune ce il asteapta pe lumea cealalta. Nu este pomenit nici cuvantul suflet dar nici trup. Nu cred insa ca exista om care sa nu stie ca trupul ramane in groapa si se descompune, deci mai departe, in iad sau in sanul lui Avraam trebuie sa se fi dus partea invizibila (invizibila pentru ochiul trupesc) a omului pe care o numim suflet, dar puteti sa o numiti cum doriti. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Va rog sa-mi spuneti: dupa ce au murit, in ce forma erau saracul si bogatul? Erau asa zise "suflete"? Atunci de ce aveau parti trupesti (degete, limba) si suferinte trupesti? Citat:
Citat:
In Sfanta Scriptura, cuvantul "suflet" are mai multe semnificatii (omul ca fiinta vie, viata omului, simtaminte, etc.). Pot veni cu exemple concrete din Sfana Scriptura, in acest sens. Dar, nicaieri in Sfanta Scriptura nu veti gasi expresia "suflet nemuritor". Incercati sa ma contraziceti cu doar un singur verset. |
Citat:
In parabola, nu este pomenit nici cuvantul suflet si nici trup. Dumneavoastra spuneti ca se pomeneste despre parti trupesti pentru ca nu stiti cum arata sufletul. Domnul Iisus insa, fiind Dumnezeu, stia foarte bine cum arata partea duhovniceasca a omului si stia unde se va duce aceasta parte dupa moarte, si de asta a spus parabola, ca sa ne invete si pe noi. A spus clar ca bogatul a fost inmormantat si stim clar ca trupul ramane in mormant si se descompune, deci bogatul vedea totul cu ochiii partii duhovnicesti, vorbea cu gura partii duhovnicesti, simtea durerea cu simturile partii duhovnicesti. In viata de pe pamant, cu cat oamenii se sfintesc mai mult, cu atat pot, inca din viata asta, sa constientizeze si sa isi foloseasca mai bine simturile sufletesti, insa cu cat sunt mai ancorati in materie, cu atat vor putea percepe mai mult partea trupeasca materiala din ei, adica lutul din care au fost facuti, si mai putin partea duhovniceasca. Si acum inteleg mai bine de ce un mort, chiar si de ar invia, nu ar convinge un necredincios, pai necredinciosul i-ar replica ca de fapt el nu este mort din moment ce nu este ca un abur/fantoma si ca atare bate campii. Prin sanul lui Avraam inteleg un loc lipsit de suferinta, unde se afla si Avraam, loc care inca nu era in bucuria deplina care exista in Imparatia Cerurilor din cauza ca Domnul Iisus inca nu spalase pacatul prin sangele Sau si ca atare oamenii nu puteau inca intra in Imparatie. Si era sa uit de sufletul nemuritor, ati dorit un verset: "Fericiti cei ce spala vesmintele lor ca sa aiba stapanire peste pomul vietii si prin porti sa intre in cetate! Afara cainii si vrajitorii si desfranatii si ucigasii si inchinatorii de idoli si toti cei ce lucreaza si iubesc minciuna!" Aceste versete intaresc ceea ce spusese Domnul: "Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor. Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor." Si ca sa nu va indoiti ca cei care plang si scrasnesc din dinti sunt morti pentru o eternitate, iata pasajul care confirma moartea acestora: "Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale. Si moartea si iadul au fost aruncate in raul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc. Iar cine n-a fost aflat scris in cartea vietii, a fost aruncat in iezerul de foc." |
In Vt se aminteste ca parti componentei ale omului :spiritul, sufletul, duhul si trupul.
Insa nu exista o intotdeauna o teoretizare a ceea ce inseamna fiecare, partile imateriale sint confundate intre ele. Cind spui nemuritor nu inseamna musai ca este vesnic ci ca in general dupa moarte nu se stinge totul ci mai ramine cava. duh inseamna tot spirit adica ceva imaterial iar in acest caz duhul care trebuie intarit se refera la duhul sfint iar spiritul din inima este identificarea noastra cea mai curata insa nu se poate manifesta deplin decit daca sufletul devine si el desavirsit in procesul evolutiei spirituale catre deplinatatea hristica (sau macar pe aproape-caci altfel am fi Iisusi). Sufletul cuprinde acele calitati nedesavirsite dar si defectele, orgoliul atasamentele, partinirile ,etc iar el sufletul devine curat si desavirsit in urma purificarii si cizelarii calitatilor pina acolo incit sa numai existe defecte si deplintatea spirituala sa se manifeste in toata puterea ei prin caracterul nostru, prin traire. Desavirsirea are loc aici pe pamint prin incercari, lectii ale vietii si binecuvintari, daca atunci cind mori ai atins deja desasirsirea deplina atunci nu mai arerost sa faci popas in starea numita locuinta mortilor ci avind toate harismele si abilitatile depline esti deja inger. Daca nu ai atins desavirsirea inca dar esti nazuitor atunci pentru a putea aunge la desavisrire asimilind lectii si deprinderi este necesara invierea prin trairea altei vieti pina cind deplinatatea este realizata. Iisus spunea ca intre ei este "cineva care nu va gusta din moarte chiar daca va veni Judecata." -in alte traduceri este "pina nu va veni"-ceea ce ar insemna ca traieste si in prezent, lucru care ar fi fost cunoscut deja. faptul ca nu va gusta din moarte insemna ca nu va trece prin starea locuinta mortilor ci fiind deplin desavirsit intra direct in rindul ingerilor prin ceea ce se mai numeste "ridicarea la cer". Dogmele ar trebui sa puna mai mult accentul pe cele doua nasteri din fecioara si pe cele doua ridicari la cer -prin canonizarea si a altor apocrife legate de subiect. In momentul Judecatii sufletele omenesti -care nu au atins deplinatatea -impartite in 3 categorii vor primi o noua traiectorie: -cei care merg inspre rau isi vor pierde sufletul omenesc -cei care vor avea o anumita maturitate spirtuala si vor putea purta mai mult vor mosteni pamintul, calauzirea si binecuvintarile si vor ramine in viata sau vor invia daca sint dintre morti fiind si ei indreptatiti-merituosi pentru asta. Inaltimea spirituala a acestor selectionati si binecuvintarile primite le vor permite sa invete doar din trairi elevate si trairi pozitive. -cei care nu au maturitatea spirituala necesara si nu pot purta mai mult fiind in viata "nedesavirsiti care mor in Domnul"(nazuitori) impreuna cu restul mortilor care nu inviaza (scapati de pierderea sufletului) vor veni si ei dar abia peste miile de ani -timp in care pe pamint se vor derula vremurile frumoase promise si imparatia (guvernarea) sfintilor in care nimic rau nu va mai fi deci nici incercari grele si nici suferinte. |
Citat:
Cat priveste intelegerea a ceea ce inseamna "suflet": eu inteleg foarte bine ce inseamna sufletul in acceptiunea biblica. Am studiat destul de mult acest subiect. P.S. Dvs. faceti confuzie intre suflet si ceea ce se intoarce la Dumnezeu cand omul moare (adica suflarea de viata, duhul de viata - "ruach", in ebraica VT sau "peuma", in greaca VT). Citat:
Pana la urma ce trebuie sa inteleg? Ca "sufletul mortului" are simtaminte trupesti? Simte arsuri care pot fi lecuite prin stropirea cu apa de catre un alt "suflet de mort"? Citat:
Adventistii cred in INVIEREA celor morti (asa cum a fagaduit Mantuitorul). Nu cred in nemurirea mortului. Citat:
Citat:
P.S. In plus, versetele postate de dvs. se refera la judecata finala. Discutam si despre asta, daca vreti, dar sa nu amestecam subiectele. Sa ramanem la fagaduintele Mantuitorului (ca se va intoarce sa invie pe cei morti in credinta si sa-i ia cu EL pe ai Sai) sau la ceea ce combate aceste fagaduinte (doctrina "sufletului nemuritor al mortului" care merge la Domnul Iisus, din proprie initiativa, in mod constient si plin de simtiri). |
Citat:
"Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede în El sa aiba viata vesnica si Eu il voi invia în ziua cea de apoi.(Ioan 6:40) Moartea celui credincios necesita INVIEREA si viata vesnica daruita de Domnul Iisus. Nemurirea celui credincios face inutile fagaduintele Mantuitorului. |
Mihai,
In Biblie nu scrie ca invierea va fi spre a continua desavarsirea, ci este spre judecata. Capitolul 20 din Apocalipsa descrie foarte bine cele doua invieri si cele doua morti si nu este cum spuneti dvs, ci este exact asa cum apare in doctrina ortodoxa. |
Citat:
INVIERILE: - prima inviere: INVIEREA celor morti in credinta, la revenirea Domnului Hristos - a doua inviere (la o mie de ani sau mii de ani, dupa prima inviere - Apocalipsa 20:5): invierea celor necredinciosi pentru a li se arata judecata si primirasplata. Mortile: - prima moarte: consecinta (nu pedeapsa) vietii noastre pacatoase, in care totul se degradeaza si piere. Dar, aceasta moarte (descrisa de Sfanta Scriptura ca un somn, fara constienta) este urmata de INVIERE. - a doua moarte: este moartea (nimicirea) pentru totdeauna (fara posibilitatea invierii) a diavolului si a celor necredinciosi. Va rog sa ma corectati cu Scriptura, daca am gresit sau puteti sa-mi cereti sa argumentez cu Scriptura ce am afirmat. |
Citat:
Sufletul care simte arsura durerii a crezut ca celalalt suflet aflat in bucurie ar putea sa ii stinga durerea cu putina apa insa se insela, zicea asta din necunoasterea celor de dupa moarte, de aceea i s-a raspuns ca este imposibil sa se dea curs cererii lui, ca atare trebuia sa indure suferinta. Este si motivul pentru care a dorit sa isi avertizeze fratii, care cu siguranta nu stiau ce ii asteapta asa cum nu a stiut nici el. Se vede bine ca cei din VT nu prea stiau ce ii asteapta dupa moarte, noi insa stim acum, asa ca nu vad de ce sa raman in nestiinta ca si bogatul nemilostiv. Daca un mort ar invia si v-ar spune ca este ca si in parabola cu siguranta nu l-ati crede din moment ce nici pe Domnul Iisus nu il credeti. Tocmai ca daca mortul ar invia ca sa va spuna cum sta treaba, ar invia cu trup iar dvs, vazandu-l in trup, nu ati crede ca intr-adevar a murit si a vazut tot ceea ce spune, deci veti crede despre el ca bate campiii sau ca a fost in vreo moarte clinica si totul a fost doar imaginatie sau vis. Cat despre faptul daca Avraam statea sau nu in sanul lui Avraam, el statea in acel loc fara suferinta care a luat numele de sanul lui Avraam pentru ca Avraam era considerat tatal tuturor. Este ca si cum ati spune casa lui Avraam, daca asa va cade mai bine formularea. Daca versetele nu v-au convins, atunci ascultati cuvantul Domnului care spune urmatoarele idei: - pentru a avea viata vesnica, trebuie sa mancam Trupul Sau (painea vietii) si sa bem sangele Sau - pentru a intra in Imparatie trebuie sa avem viata (deci sa facem cele de mai sus) si sa facem voia Tatalui Ceresc, caz in care vom trece de la moarte direct la viata fara a mai trece prin judecata - iar Imparatia nu trebuie cautata in afara ci in inimile noastre Deci, daca facem toate cele de mai sus, inviem (duhovniceste) in Domnul pentru ca trupeste suntem vii, intram in Imparatie inca din aceasta viata, iar in momentul in care trupul moare, ceea ce ramane merge direct la viata fara a mai trece prin judecata. Logic, din moment ce deja am primit viata (duhovniceasca) cand inca mai eram in viata trupeasca. Cei care insa nu cred, sunt deja judecati dupa cum zice Domnul, adica ei neavand viata duhovniceasca in ei, atunci dupa moartea trupului vor ramane si duhovniceste morti. Iar aceasta moarte duhovniceasca este exact suferinta pe care o simtea bogatul in iad. Si toate sunt explicate si mai bine si confirmate de capitolul 20 al Apocalipsei unde veti vedea ca sunt doua invieri si doua morti. Prima inviere este cea a sfintilor care nu vor cunoaste judecata ci vor trece de la moartea (trupului) la viata (duhovniceasca), in timp ce ceilalti vor cunoaste moartea atat trupeasca ca si orice om, dar si duhovniceasca, este moartea dintai. Dupa care, dupa mii de ani, timp in care acesti sfinti imparatesc alaturi de Iisus, toti oamenii vor fi inviati in trup si aceasta este invierea a doua pe care o vor cunoaste toti. Sfintii vor fi inviati in trup fara sa fie judecati ci dimpotriva, ei ii vor judeca pe ceilalti dupa faptele lor. Iar dupa aceasta judecata, ceilalti vor fi impartiti in doua tabere, cei "buni", oile, vor veni si ei la viata duhovniceasca, vor intra si ei in Imparatie, in timp ce cei "rai", caprele, vor fi trimise in focul in care va fi ingropata moartea, aceasta fiind moartea cea de a doua pe care sfintii nu o vor cunoaste. Normal din moment ce ei sunt vii duhovniceste inca din viata lor trupeasca. Si ce se va intampla in acest foc cu sufletul celor care mor a doua oara? Va disparea sau va ramane nemuritor? Dupa cum arata mai departe in Apocalipsa, si dupa cum o aratase si Iisus, acestia vor ramane intr-o suferinta eterna, in intunericul din afara cetatii, unde este durerea si scrasnirea dintilor. Deci omul este nemuritor. Trupul este cel care dispare pentru o perioada, partea netrupeasca insa nu dispare niciodata, iar viata si moartea in ceea ce priveste aceasta parte a omului nu inseamna existenta (viata) si inexistenta (moarte) asa cum se intampla cu partea trupeasca, ci pentru partea duhovniceasca in ambele cazuri inseamna existenta, insa intr-un caz inseamna existenta in bucurie in Imparatia lui Dumnezeu (viata) iar in altul existenta in durere in afara Imparatiei lui Dumnezeu (moarte). De aceea si este scris ca cei care traiesc in pacat sunt morti, morti duhovniceste, pentru ca trupeste sunt vii. Iar moartea lor duhovniceasca in pacat nu inseamna altceva decat o existenta in suferinta in afara Imparatiei lui Dumnezeu in care nu pot intra in aceasta viata plina de pacat pentru faptul ca pacatul nu poate intra in Imparatie. Si aici vorbim de oameni care inca sunt vii trupeste. Deci viata si moartea trupului este una si nu se suprapune peste viata si moartea partii ne-trupesti, nemateriale, care este cu totul altceva. Si puteti numi aceasta parte netrupeasca cum doriti, dar ea tot nemuritoare va ramane in sensul ca va exista intotdeauna, insa va exista ca si parte vie, in bucurie, sau ca si parte moarta, in suferinta. Nu va intra insa niciodata in nefiinta, in inexistenta, deci in acest sens este nemuritoare. |
Citat:
Cele ce spuneti sunt redate in capitolul 20 al Apocalipsei si am explicat mai sus, in postarea anterioara, asa ca aici o sa dau capitolul: "1. Si am vazut un inger, pogorandu-se din cer, avand cheia adancului si un lant mare in mana lui. 2. Si a prins pe balaur, sarpele cel vechi, care este diavolul si satana, si l-a legat pe mii de ani, 3. Si l-a aruncat in adanc si l-a inchis si a pecetluit deasupra lui, ca sa nu mai amageasca neamurile, pana ce se vor sfarsi miile de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie dezlegat catava vreme. 4. Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata. Si am vazut sufletele celor taiati pentru marturia lui Iisus si pentru cuvantul lui Dumnezeu, care nu s-au inchinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mana lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani. 5. Iar ceilalti morti nu inviaza pana ce nu se vor sfarsi miile de ani. Aceasta este invierea cea dintai. 6. Fericit si sfant este cel ce are parte de invierea cea dintai. Peste acestia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El mii de ani. 7. Si catre sfarsitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din inchisoarea lui, 8. Si va iesi sa amageasca neamurile, care sunt in cele patru unghiuri ale pamantului, pe Gog si pe Magog, si sa le adune la razboi; iar numarul lor este ca nisipul marii. 9. Si s-au suit pe fata pamantului, si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea cea iubita. Dar s-a pogorat foc din cer si i-a mistuit. 10. Si diavolul, care-i amagise, a fost aruncat in iezerul de foc si de pucioasa, unde este si fiara si proorocul mincinos, si vor fi chinuiti acolo, zi si noapte, in vecii vecilor. 11. Si am vazut, iar, un tron mare alb si pe Cel ce sedea pe el, iar dinaintea fetei Lui pamantul si cerul au fugit si loc nu s-a mai gasit pentru ele. 12. Si am vazut pe morti, pe cei mari si pe cei mici, stand inaintea tronului si cartile au fost deschise; si o alta carte a fost deschisa, care este cartea vietii; si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor. 13. Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale. 14. Si moartea si iadul au fost aruncate in raul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc. 15. Iar cine n-a fost aflat scris in cartea vietii, a fost aruncat in iezerul de foc." |
Se pune intrebarea ce se intampla cu cei care au mancat painea vietii, dar nu au facut in totul voia lui Dumnezeu Tatal, deci nu pot trece de la moarte direct la viata fara judecata. Aici apare controversa dintre ortodocsi si catolici cu privire la existenta sau nu a purgatoriului. Nu o sa imi dau eu cu parerea asupra acestei dogme, ci as putea spune cazul strabunicii mele care, la un moment dat a avut un vis in care cineva o ducea pe un drum lung fara ca ea sa se poata nici impotrivi, nici sa isi dea acordul. La un moment dat a aparut un barbat care a zis: "Ia-o de aici si du-o inapoi ca nu este pregatita pentru drumul acesta". Dupa care s-a trezit paralizata, si dupa 10 ani de suferinta, a murit. Deci purgatoriul ei a fost in aceasta viata. Ceea ce mi se pare normal din moment ce in viata de dupa moarte nu mai poate nimeni lucra pentru mantuirea lui dupa cum se arata atat in VT cat si in NT.
|
Nu scrie insa este logica caci fara desavirsirea obtinuta aici pe pamint nu poti deveni inger asa peste noapte si nici o antecamera pentru rai nu este unde sa inveti deprinderile si harismele, daca este atunci este aici pe pamint in vremurile frumoase promise -precum in cer asa si pe pamint -cum noi nu putem merge in rai vine imparatia pe pamint (Duhul sfint Dumnezeu) sa locuiasca cu oamenii ca sa ne calauzeasca in tot adevarul promis -marturisind totodata pe Iisus si aducindu-ne aminte de tot ce a spus El, vestind si lucrurile viitoare..implinind toata lista de lucrari promise.
Desigur este si invierea spre judecata insa aceasta este inainte de Judecata ca sa te mai puna odata la incercare si nu cea in urma Judecatii, sint doua aspecte care ar fi trebuit luate in calcul in mod distingt. In Isaia scrie ca cei care implinesc legea si care sint pecetluiti de catre Dumnezeu ei bine in zilele din urma li se promite ca vor fi dintre cei alesi sa faca parte din Imparatia sfintilor, vor fi sfintii lui Dumnezeu pe pamint si vor pastori neamurile, apoi la sfirsitul unui capitol spune ca "Cei pecetluiti se vor intoarce". pai daca nu se reintrupeaza cumva inainte nu au cum sa se intoarca ,nu au cum sa fie aici acum intre cei 144000 sa fie rapiti si apoi sa faca parte din imparatia sfintilor pe pamint. Logic inseamna ca invierea spre judecare este cea care deja se deruleaza de cind a inceput sa creasca vertiginos populatia in urma cu vreo 100 de ani. Judecata are o durata mai lunga (veacul judecatii) si incepe cu "veacul celui rau" dupa care urmeaza zilele din urma ale Judecatii adica de la sfirsitul Judecatii. Se pare ca veacul celui rau a inceput in jurul anului 1910 cind -din surse bisericesti neoficiale am aflat ca- a avut loc profetia cu cei doi trimisi ai lui Dumnezeu care umbla in saci, omoriti si inviati- eveniment care s-a petrecut in orasul Iraklyon din insula Creta. Dupa un studiu istoriografic in Apocalipsa prin cele 7 biserici sint simbolizate anumite etape in istoria diferitelor ramuri crestine istorie care se incheie in anul 1909. |
Una din dilemele de interpretare este cea legata de miile de ani legate de dezlegarea celui rau in unele versiuni dupa 1000 de ani/ in altele dupa miile de ani , ambele variante sint corecte in felul lor insa in original scria 1000 ceea ce inseamna ca este o perioada diferita de miile de ani dupa Judecata
Exista si o versiune anterioara versiunii Cornilescu in care Iisus va imparati cu sfintii 1000 de ani iar cel rau este dezlegat dupa miile de ani. Si cred ca mai sint si alte variante. Este posibil ca perioada domniei sfintilor sa nu fie suprapusa cu perioada dupa care va fi dezlegat ci inainte. De aceea apare in unele versiuni corctat - mia de ani facuta mii- iar in alte versiuni mile facute mie - pentru ca traducatorii au mers probabil pe premisa ca intii vine Iisus apoi trece o perioada milenara si abia apoi este dezlegat cel rau. Cheia rezolvarii este legata de semnele venirii a doua oara a lui Iisus cu noul nume. Semnele sint in nr de 3 : semnul crucii pe cer, intunecarea Soarelui si a Lunii facuta rosie si Isusii mincinosi. Iisusii mincinosi deja au venit ceea ce inseamna ca intunecarea si crucea umeaza peste putina vreme si nu peste mii de ani . Insa intunecarea are loc cu ocazia celor 3 zile de intuneric ale urgiei justitiare divine despre care scrie si in VT si unde se dau mai multe amanunte nu doar intunecarea - iar inainte de urgie si pina la urgie se va derula razboiul cu Gog si restul. Deci cum razboiul este acum inseamna ca mia- miile de ani de pina la dezlegare deja au trecut. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:33:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.