Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pilde din PATERIC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8346)

iustin10 19.05.2010 23:47:16

Eu unul cel putin,cred ca am nevoie de cuvinte putine ,simple si adevarate.Cuvintele multe ma obosesc. De aceea cred ca iubesc Patericul cel mai mult dupa Biblie.Pe cat e de simplu,pe atat e de adanc. Si nici macar erezia nu e combatuta,eventual doar pomenita .Ma obosesc luptele.Totul este lupta cu tine insuti,si implinirea poruncii lui Hristos.Cat de fericiti traiau acesti parinti !!!

annajanette 20.05.2010 04:06:37

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208298)
Odata au venit dracii la avva Arsenie in chilie, necajindu-l. Si venind cei ce slujeau lui si stand din afara de chilie, l-au auzit strigand catre Dumnezeu si zicand : Dumnezeule, nu ma parasi ! Nimic bun n-am facut inaintea Ta, dar da-mi dupa bunatatea Ta sa pun inceput.

iarta-mi naivitatea dar vreau doar sa inteleg de unde stie un parinte ca vin dracii la el, ca si eu am niste probleme dar eu nu stiu daca vin la mine sau nu , ei cum isi dau seama?

glykys 20.05.2010 13:59:06

Zis-a iarasi avva Pimen: nu locui in locul unde vezi ca au zavistie asupra ta. fiindca nu sporesti.

Pelerinul 20.05.2010 15:15:58

Citat:

În prealabil postat de annajanette (Post 250659)
iarta-mi naivitatea dar vreau doar sa inteleg de unde stie un parinte ca vin dracii la el, ca si eu am niste probleme dar eu nu stiu daca vin la mine sau nu , ei cum isi dau seama?

Pentru ca au harul Duhului Sfant si darul deosebirii duhurilor? Adica asceza extrema in care se nevoiau a fost rasplatita de Dumnezeu inca din lumea aceasta.

glykys 22.05.2010 19:13:01

Zicea de multe ori avva Pimen: nu avem trebuinta de nimic decat de minte treaza.

Zis-a iarasi: intai fugi o data, al doilea fugi, al treilea, fa-te sabie!

gabriela8 23.05.2010 18:23:57

Un batran adeseori patimea si se imbolnavea. Si s-a intamplat intr-un an sa nu se imbolnaveasca si s-a intristat cumplit si plangea, zicand: M-a parasit Dumnezeu si nu m-a cercetat.

Odata preotul Schitului a mers la arhiepiscopul Alexandriei pentru o trebuinta bisericeasca. Dupa ce s-a intors si a venit la Schit, il intrebau fratii zicand: Cum ai umblat, avvo? Ce ai vazut in oras? Raspuns-a lor: Eu fratilor, alta fata nu am vazut in cetate, decat pe arhiepiscopul. Iar ei, auzind aceasta, se minunau si, dupa acest cuvant al lui, au inceput toti fratii foarte tare a pazi acest obicei, adica a-si pazi ochii lor de vederile nefolositoare.

Danut7 23.05.2010 20:12:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 251706)
Zicea de multe ori avva Pimen: nu avem trebuinta de nimic decat de minte treaza.

Zis-a iarasi: intai fugi o data, al doilea fugi, al treilea, fa-te sabie!

Cine imi lamureste si mie cuvintele astea?

glykys 23.05.2010 21:24:30

Un chinoviarh avea mare slava de la oameni si era parinte peste doua sute de calugari. La chinovia acestora a venit Hristos in chipul unui batran sarac, cunoscut lui mai inainte si-l ruga pe portar sa spuna parintelui ca este cutare frate. Iar portarul abia induplecandu-se, a intrat sa-l vesteasca dar l-a aflat pe parintele vorbind cu oarecari straini si asteptand putin, i-a spus despre acel batran sarac. Chinoviarhul i-a raspuns cu manie, zicand : nu vezi ca vorbesc cu oamenii ? Lasa acum ! Si sfiindu-se portarul, s-a dat in laturi si intorcandu-se, a spus celui ce se parea ca este batran sarac cuvantul proestosului. Iar Domnul cel indelung rabdator a petrecut sezand la poarta. Si pe la al cincelea ceas a venit la chinovie un bogat, pe care degraba ascultandu-l portarul, i-a deschis si a vestit chinoviarhului despre el. Iar el iesind, cu osardie l-a intampinat la usa. Si vazandu-l pe el Cel bogat intru mila Dumnezeu, care venise in chip de batran sarac, il ruga, zicand : voiesc sa vorbesc cu tine, parinte ! Iar el, de nici un raspuns invrednicindu-l, a intrat impreuna cu bogatul, sarguindu-se sa-i gateasca masa. Dupa ce a pranzit bogatul, l-a petrecut parintele pana la usa si s-a intors inapoi, fiind robit de multele griji si a uitat rugaciunea batranului sarac si fara de rautate. Facandu-se seara, dupa ce nimeni nu l-a chemat pe acel blagoslovit sarac, apropiindu-se iarasi de portar i-a poruncit sa spuna acestea proestosului : de vreme ce voiesti slava oamenilor, Eu pentru osteneala ta cea de mai inainte si multele tale nevointe, iti voi trimite vizitatori din cele patru parti ale lumii. Dar din bunatatile Imparatiei Mele nu vei gusta. Si din acele cuvinte s-a cunoscut Saracul Cel Atotuitor.

costache marilena 23.05.2010 23:07:20

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 251987)
Cine imi lamureste si mie cuvintele astea?

O sa incerc eu o explicatie. Si de voi gresi, precis va interveni altcineva cu explicatii pertinente.
Avva Pimen indeamna la vigilenta. Ispititorul da tarcoale si ataca fara incetare din toate partile cu ispite de tot felul. Si fugi odata, mai fugi iara si iara dar, pana cand?... in final, ataci cu armele cele duhovnicesti.
...Parerea mea...

iustin10 23.05.2010 23:27:44

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 252046)
O sa incerc eu o explicatie. Si de voi gresi, precis va interveni altcineva cu explicatii pertinente.
Avva Pimen indeamna la vigilenta. Ispititorul da tarcoale si ataca fara incetare din toate partile cu ispite de tot felul. Si fugi odata, mai fugi iara si iara dar, pana cand?... in final, ataci cu armele cele duhovnicesti.
...Parerea mea...

:) mda ,nu ma gandisem la asta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:30:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.