![]() |
asceza casatoriei
Citat:
Traditie, si mesajul tau m-a distrat. Eu cred ca activitatea asta lumeasca a statului pe calculator si a datului din degete pe clape in cuvinte acide ne intuneca mintea la amandoi, pana la urma. De unde stii tu cum ma straduiesc eu in viata mea sa traiesc? De unde stii tu cat mananc si cat .. puncte, puncte. Sa stii ca sunt pacate care ne spurca si ne intuneca mintea mai tare decat ce numiti voi pacate - ciclul, actul trupesc in cadrul casatoriei daca se petrece mai des decat asa, cam odtaa pe luna, si altle asemenea. Si ia aminte, nu vorbesc de tine, ci in general, pentru ca nu te cunosc si pana la proba contrarie, banuiesc ca esti un om bun: Mandria, rautatea, barfa, cruzimea, dorinta de dominare (vezi rugaciunea sfantului Efrem), ura. Ori ce fac oamenii casatoriti? Nu degeaba va tot spune ory sa nu vorbiti dspre ce nu stiti, si voi intelegeti ca se refare la sex. Voi chiar credeti ca oamenii casatoriti numai la asta se gandesc si asta fac? Cum a mai zis cineva pe aici, Cristiboss cred, sexul capata cu totul alta dimensiune la oamenii casatoriti, si nu este lucrul cel mai important pentru ei, in general. Casatoria este o asceza la fel de mare chiar daca nu si mai decat calugaria. Este lepadarea de vointa proprie pentru a altuia, din dragoste, zilnic, ceas de ceas, in maruntisurile vieii zilnice. Este suportarea celuilalt cand este obosit si nervos, in micile lui defecte. Este toata munca legata de ingrijirea celuilalt si a copiilor (degeaba razi tu cand spui de scutece). Este partasirea nu numai la bucurii, ci si la necazuri, la suferinte, care uneori pot fi mari, mari de tot. Este invingerea egoismului si acceptarea revelarii celor mai mici pacate si greseli ale tale, celor mai meschine slabiciuni, in fata celuilalt, a fiintei dragi, care este un fel de oglinda sau revelator fotografic pentru ele. Bineinteles, spre curatarea lor, daca lucrurile se petrec bine si este dragoste adevarata. Toate astea nu din resemnare sau datorie, ci din si cu dragoste. Dar o dragoste jertfelnica, nu o dragoste de indragostiti din filme. In toate astea, sexul joaca si el un rol, ca un element de comuniune si de exprimare a dragostei. Dar nu este ce va inchipuiti voi, asta incercam noi sa va spunem. Nu e vorba aici de pofte si pasiune in acelasi fel cu atunci cand nu esti casatorit si ai dorinti fizice. De altfel, in afara de asceza de care se tot vorbeste de a te infrana in posturi, pentru a nu avea copii etc, exista si asceza dragostei, de care nu se zice in canoane - a respecta oboseala, boala, lipsa de dorinta a celuilalt, de a cauta bucuria lui si nu pe a ta. Asta e casatoria. Nu intunecarea mintii prin sex si mancare... Daca toate astea pe care incercam noi oamenii casatoriti crestini sa le traim ti se par ca sunt intunecatoare de minte, apoi nu stiu de ce mai discutam noi pe aici. Sa auzim numai de bine! |
" Ce spune Emanuel aici este origenism! Este ca si cum omul despatimit trebuie sa fie ca un inger si sa i se atrofieze glandele si organele sexuale.
Nu e asa la parintii pe care-i tot citeaza. Este vorba de folosirea energiei sexuale la altceva, nu de disparitia ei. paintii spun despre patimi ca sunt energii prost orientate, nu energii rele care ne incurca la mantuire. Asta se poate vedea in orice tratat ascetic. Se vede ca unii calugari care au dus o viata de infranare si rugaciune mai pot sa cada in pacat la 80 de ani, prin Pateric, asta arata ca mai aveau tot ce le trebuia pentru aceasta activitate. :-) " nu am zis ca trebuie sa se atrofieze nimic ; am zis exact ca si sfintii : energia trupului este folosita in rugaciune nu mai este folosita in sex ; insa nu energia sexuala este folosita in rugaciune ci energia trupului , este o diferenta ; asta ca energia sexuala este folosita de calugari in rugaciune ai scos-o de la tine ... insa , calugarul care se roaga si cu trupul ca are harul ajuns si in trup , acela nu mai are vise si scurgeri si cicluri ... iti dau un exemplu : eu nu mai am scurgeri de cand mi-a dat Dumnezeu darul acesta , insa , nu mi s-a atrofiat nici o glanda nici un organ ; ci doar nu mai folosesc energia trupului la ganduri desfranate ; mare scofala ... si de atunci nu mai am nici vise spurcate , nici scurgeri , si uite ca am 30 de ani si nu sunt nici bolnav , ca inainte cu ceva timp aveam si io scurgeri de alea nenorocite ... insa m-a izbavit Dumnezeu de mizeria aia ... si ma simt mult mai bine si trupeste si sufleteste ... trupeste ma simt mai bine deoarece am putere de post mai mult , fara sa ma mai afecteze deloc postul ; inainte daca as fi postit asa as fi avut ameteli mereu si multa lipsa de calciu ; acuma postesc mai tare , si nu mai am lipsa de calciu absolut deloc , m-am verificat , si totusi nu mananc deloc mult ... insa nu am atrofiat nimic , nu am taiat nimic , doar am reorientat energia trupeasca de la organele de jos inapoi spre inima , locul unde sta Dumnezeu ; am orientata atentia mintii permanent spre inima si nu o mai las sa alunece spre organele generatoare de patimi ... asa era si la Mantuitorul si la sfinti , Dumnezeu mi-a dat sa inteleg asta ... calugarii aia care mai cadeau si la 80 de ani cadeau deoarece nu aveau trezvie ... |
eu nu asta te-am intrebat ; da ma rog ...
te-am intrebat daca ai sa poti cere cu constiinta impacata de la Hristos binecuvantarea sau dezlegarea , zii cum vrei , pentru anticonceptionalele pe care le-ai folosit tu sau le-au folosit altii , la care le-ai dat tu sfat sa le foloseacsa ; poti face asta ? ca daca spui ca poti , atunci problema ma depaseste total pe mine ; nu iti mai aduc nici un argumente de la sfinti ca nu mai are rost ; o sa fie problema intre tine si Hristos la judecata ... |
[quote=emanuel2007;134737
asta ca energia sexuala este folosita de calugari in rugaciune ai scos-o de la tine ... ...[/QUOTE] Asta imi suna a budism. Calugarii budisti fac copii cu femei din vestul Europei si din alte parti, si apoi cand acestia ajung la o varsta isi iau copiii de langa mamele lor... |
Fani,in esenta am inteles cum sta treaba cu Indumnezeurea,stiu si eu acest aspect al credintei,insa Emanuel si Traditie au un stil exagerat de-a asemana aceasta indumnezeire cu Dumnezeu insasi,prea exprima o perfectiune imposibil de dobandit,apoi una este sa ne indumnezeim,sa tindem spre tainele Lui Dumnezeu,si cu totul altceva sa devenim noi Dumnezeu.Ei o exprima cu extrem de multa precizie spre a fi fara de pacat...ceea ce este imposibil,oricate si orice am incerca,este absolut imposibil pentru natura noastra.De aceia doresc sa cred ca ne putem Indumnezei incercand sa ne curatim pe cat posibil,urmand Lui Dumnezeu,dar de aici pana la a deveni fara de pacat...este totusi un traseu "abstract".
|
Citat:
O sa va citez niste parinti care vorbesc despre asta. Dar ca de obicei, promit sa caut si dupa aia iar folosesc timpul raspunzand la alte chestii. |
Citat:
Oricum, ne cere si dreapta socoteala si sa nu ne socotim lmai sfinti decat suntem. Sa o luam incetisor. |
Intr-adevar nu spune nimeni ca e usor sa cresti un copil sau mai multi..dar cand ii vezi pentru prima data, cand ii pui la san, cand auzi prima data cuvantul ,,mama", cand fac primii pasi, prima poezie...sunt clipe unice, de neuitat, cand ii privesti seara cum dorm...e ceva care nu poate fi explicat in cuvinte, trebuie trait...nu judec femeile care fac avorturi sau folosesc contraceptia pentru ca ele vor da raspuns pentru pacatele lor, nu eu...insa pentru mine personal nu e nimic mai frumos in viata de cuplu decat sa fii mama...de cati copii da Dumnezeu...
ma uitam pe net si am vazut ca multi din parintii de seama ai BOR, ierarhi sau simpli monahi care apoi au devenit sfinti proveneau din familii cu multi copii... |
Citat:
Insa pot spune ca am facut si fac multe alte pacate de toate felurile care ma ingrijoreaza mai mult si pentru care cer iertare de la Dumnezeu si sper in mila lui. As vrea sa-ti mai spun ca siguranta absoulta in propria curatie chiar intr-un singur domeniu nu mi se pare ca miroase prea a bine. Cat despre tine, Dumnezeu sa te ajute si intr-adevar sa fie asa cum crezi tu cu energiile tale. Nu pot eu sa imi dau cu parerea despre starea ta. Fii insa atent - pericol mare de mandrie si de interpretari gresite. Cu chestiile astea nu e de joaca. Sper ca te lasi sfatuit de un duhovnic, sau sunt toti dati fiarei apocaliptice ecumeniste si nu ai incredere in ei? |
Citat:
Eu nu am zis in nici un moment ca e bine ca un cuplu sa nu aiba copii si ca trebuie sa faci avort. Sunt si eu mama si imi mai doresc copii. Daca ati sti voi care judecati in ce conditii cred ca nu ati mai vorbi cum vorbiti. Dar nu vreau sa vorbesc despre mine aici. Eu am vorbit, pe la pagina 4 sau 3, despre unele situatii critice in care folosuirea anticonceptionalelor neabortive nu ar fi rea, ci dimpotriva o solutie buna. Cazul tip: daca sotul face chelioterapie si e mare pericol sa se conceapa copii handicapati (NU daca au fost deja conceputi, NU sunt pentru avort). Alt caz tip: cand ai deja foarte multi (unii oameni sunt mai fertili ca altii) si nu mai poti fizic si moral sa-ti asumi responsabilitatea de a avea altii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:38:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.