Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   ECUMENISMUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2702)

laurastifter 28.10.2011 22:44:50

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408417)
De cind citesc acest forum au fost mentionati ca mari duhovnici multi alti preoti sau calugari, iar citatele care le-au fost atribuite de coreligionarii dumneavoastra, adevarate sau nu, numai la iubire nu indemnau. Dintre cei enumerati de dumneavoastra l-am cunoscut numai pe parintele Galeriu. Despre el stiu ca a participat la o slujba catolica, pentru ca eram si eu de fata. Mai stiu ca a mincat intr-o parohie catolica, cu niste catolici la masa, printre care eram si eu. Asta se intimpla in Austria. La ora aceea eram prea interesata de mine insami ca sa-mi dau seama cine se afla in dreapta mea la masa, astfel ca nu mi-a trecut prin cap sa profit de acea prezenta de linga mine. Biata de mine: eu discutam cu sotia parintelui, preoteasa, despre cum se face supa de galusti... Dar stiu ca el, preotul Constantin Galeriu, nu m-a tratat nici pe mine si nici pe ceilalti ca pe niste "papisti"...etc (nu mai continui cu epitetele).

Deci, daca marii duhovnici pe care i-ati enumerat sint cel putin ca parintele Galeriu, eu ma bucur; iar citatele date pe acest forum or apartine unor calugari/preoti care nu reprezinta modele pentru ortodoxie, iar asta este iarasi un lucru bun, din punctul meu de vedere.

Doamne ajută!
"...iar citatele care le-au fost atribuite de coreligionarii dumneavoastra, adevarate sau nu, numai la iubire nu indemnau."
Bine ziceți: "le-au fost atribuite"!

catalin2 29.10.2011 20:20:08

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408417)
De cind citesc acest forum au fost mentionati ca mari duhovnici multi alti preoti sau calugari, iar citatele care le-au fost atribuite de coreligionarii dumneavoastra, adevarate sau nu, numai la iubire nu indemnau.

Eu nu am intalnit pana acum citate din sfinti sau mari duhovnici care sa nu indemne la iubire sau sa indemne cumva la ura. Dovada e ca BO nu a avut niciodata accente violente si nici inchizitie.
E posibil doar ca cel ce le citeste sa le priveasca prin prisma unor conceptii ecumensite, dar aceste conceptii ecumensite sunt de fapt un umanism ateu, si ce legatura sa aiba sfintii cu ateismul? Asadar daca spun ei ceva impotriva catolicismului, protestantismului, hinduismului, din dragoste de Dumnezeu, de adevar, de ortodocsi, de catolici si de alti oameni spun aceste lucruri. Numai ca trebuie sa iubeasca si adevarul cel ce le citeste.

catalin2 29.10.2011 20:23:51

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 408429)
Doamne ajută!
"...iar citatele care le-au fost atribuite de coreligionarii dumneavoastra, adevarate sau nu, numai la iubire nu indemnau."
Bine ziceți: "le-au fost atribuite"!

Ma indoiesc ca exista o conspiratie a unor ortodocsi care falsifica citatele sfintilor sau duhovnicilor. Pot fi doar luate din context sau neintelese de cel ce le citeste (care are alte conceptii privitoare la crestinism decat cele adevarate).

ovidiu b. 30.10.2011 08:13:53

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408210)
Iar aceasta smerenie si responsabilitate am vazut-o destul de des la sfintii catolici, care, si ei, au crezut ca doar catolicii poseda dreapta credinta. De fapt aceasta iubire mare pe care nu am vazut-o la duhovnicii ortodocsi (am vazut-o mai degraba la preotii obisnuiti de la tara) m-a facut intotdeauna sa cred ca ortodoxiei ii lipseste ceva, iar credinta catolica este completa.

Am mai repetat aceast[ idee, dar se pare că trebuie să o mai repet. Dacă credința catolică este completă vă întreb:
De ve vă macină lipsa Adevărului, unde vă este identitatea dacă sunteți în Adevăr?
Dacă credința catolică este completă, ce urmărește de fapt prin unirea bisericilor?
De nu-și vede de credința ei (BC), iar cine dorește să intre în ea să fie primit, fără a fi forțat?
Unde este iubirea când tu forțezi lucrurile?
De ce se dorește unirea bisericilor? Care este ideea ecumenismului?

ps: duhovnicii ortodocși reacționează la ideea de a nu-și pierde identitatea (Ortodoxia care este Adevărul)...toți marii duhovnici așa afirmă: pe viață și pe moarte...asta însemnă credință "pe vață și pe moarte"...nu tot felul de mesaje de "pace și iubire" dar în spate se fabrică tancuri și arme și legi împotriva legilor lui Dumnezeu.

ovidiu b. 30.10.2011 08:19:30

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408330)
Toti cei care au venit in numele Domnului au fost insotiti de harul Lui, sau mai bine zis de Duhul Lui. Toti au fost insotiti de semne si minuni si insusi Domnul ne-a spus ca asa ii recunoastem pe cei trimisi de el. Daca acea femeie ar fi facut vreo minune ar fi avut sanse sa fie credibila. Asa ca ramine, in cel mai bun caz, la stadiul de catolica trecuta la ortodoxie, daca nu la stadiul de legenda (este ciudat ca nu i se pomeneste numele, nu se spune regiunea in care a trait, crescut, care e familia careia i-a apartinut si asa mai departe). Aceasta intimplare poate fi cotata usor ca legenda luind in calcul toate necunoscutele enumerate.
Deci, mie mi se pare ca va incadrati chiar dumneavoastra in "vede si accepta doar ceea ce ii convine".

Iisus nu a făcut minuni? Iisus nu a avut nici un păcat și, cu toate acestea, ce puțini l-au ascultat! Ne-am obișnuit să credem astăzi numai în minuni...restul le-am lăsat deoparte.

ovidiu b. 30.10.2011 08:38:07

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 408346)
Si tot la sfintii ortodocsi, am gasit si cea mai adecvata forma de experienta crestina, fara spasme si tremuraturi, fara cresteri ale temperaturii si intrari in transa si alte experiente ciudate de acest gen care se intalnesc la catolici.
Cat despre parintele Arsenie Boca, eu personal am anumite indoieli.
Daca gresesc, sper ca Dumnezeu sa ma ierte.
Asa cum a spus insa si Catalin, exista mai multe fapte ciudate legate de parintele Arsenie Boca, si acest lucru pe mine ma face sa am anumite indoieli si sa fiu circumspect.

Este normal să ai îndoieli. A spus lucrurilor pe nume fără nici o barieră. Nu tuturor le este dat să îl înțeleagă (sau mai exact nu vor să accepte). Părintele a fost un dar de la Dumnezeu. El a mai avut multe de spus de spus, dar nu a fost lasat să le spună. Este inutil să-l ridic în slăvi. Faptele, trăirea lui în Adevăr (intensitatea trăirii credinței în Dumnezeu) și învățăturile lui vorbesc de la sine, pentru cine vrea și poate să le înțeleagă.

ps: a avea indoile față de un om a lui Dumnezeu este mare semn de întrebare pe care ar trebui să ți-l ridici față de tine și nu față de el!

lore86 30.10.2011 09:20:54

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408565)
ps: a avea indoile față de un om a lui Dumnezeu este mare semn de întrebare pe care ar trebui să ți-l ridici față de tine și nu față de el!

Exista o vorba care spune: hotul ii vede pe toti hoti, desfranatul pe toti desfrantati etc.
In mintea stramba si lucrul drept se stramba!

nutucutu 30.10.2011 10:40:38

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408563)
Am mai repetat aceast[ idee, dar se pare că trebuie să o mai repet. Dacă credința catolică este completă vă întreb:
1.De ve vă macină lipsa Adevărului, unde vă este identitatea dacă sunteți în Adevăr?
Dacă credința catolică este completă, ce urmărește de fapt prin unirea bisericilor?
De nu-și vede de credința ei (BC), iar cine dorește să intre în ea să fie primit, fără a fi forțat?
2.Unde este iubirea când tu forțezi lucrurile?
3.De ce se dorește unirea bisericilor? Care este ideea ecumenismului?

4.ps: duhovnicii ortodocși reacționează la ideea de a nu-și pierde identitatea (Ortodoxia care este Adevărul)...toți marii duhovnici așa afirmă: pe viață și pe moarte...asta însemnă credință "pe vață și pe moarte"...nu tot felul de mesaje de "pace și iubire" dar în spate se fabrică tancuri și arme și legi împotriva legilor lui Dumnezeu.

1. De unde ati dedus ca ne macina lipsa adevarului? Nu ma macina cautarea Adevarului pentru ca acesta se afla in Biserica Catolica, deci l-am gasit. Cred ca i-am face o imensa bucurie Domnului nostru Isus Cristos daca am fi capabili, intr-un fel oarecare, sa strigam cu totii intr-un glas:"Laudat sa fie Domnul nostru Isus Cristos", pentru ca atit noi cit si dumneavoastra avem acelasi Domn.
2. Deocamdata cei care doresc unirea confesiunilor crestine sint la stadiul de rugaciune pentru atingerea acestui obiectiv. Nu prea vad fortare aici.
3. Probabil pentru ca Domnul nostru Isus Cristos s-a rugat "pentru ca toti sa fie una...", iar noi ne straduim sa facem voia Domnului nostru.
4. Eu stiu ca traiesc printre ortodocsi si nu mi-am pierdut identitatea de catolica; sint nenumarati ortodocsi care traiesc in Italia, Spania, Irlanda si nu si-au pierdut identitatea de ortodocsi. Raminem ai Domnului, oriunde am trai, numai daca apelam la ajutorul Lui.

Mihnea Dragomir 31.10.2011 08:19:50

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408563)
De ve vă macină lipsa Adevărului, unde vă este identitatea dacă sunteți în Adevăr?

Nu sunt sigur că înțeleg întrebarea dv. Lipsa Adevărului nu am auzit să macine pe niciun catolic. Iar identitatea catolică este dată de cele trei elemente care fac ca Biserica să fie Una: o singură credință, o singură adunare sub același cap văzut și unitatea sacramentală.

Citat:

Cei care ajung să descopere adevărul, mai ales dacă acest lucru se întâmplă după o lungă căutare proprie, simt nevoia intrinsecă, dată de impulsul inimii lor, de a-l împărtăși și altora. Cu mii de ani în urmă, un savant grec, în timp ce făcea baie, a realizat că greutatea trupului său este mai mică în imersie. Gol, fără să pregete, a ieșit pe străzi strigând oricui era dispus să îl asculte: "Am descoperit ! Am descoperit!" Ce urmărea, oare, acel savant ?

Citat:

Ultima oară când am verificat, BC își vedea de credința ei. Dimpotrivă, alte Biserici și alcătuiri ecleziale sunt permanent ocupate să arate cât de mult greșește BC în credința ei. Iar de primit cu forța, eu nu am auzit pe nimeni să ajungă a fi catolic cu forța. Eu, în mod sigur nu am fost forțat să trec Tibrul.

Citat:

Unde este iubirea când tu forțezi lucrurile?
Cristos, iubindu-i pe oameni, așteaptă totuși ca ei să Îl aleagă în mod liber. Acesta este motivul pentru care Biserica, maica noastră, nu forțează pe nimeni să se înroleze sub steagul ei, dar îi sfătuiește pe toți.

Citat:

De ce se dorește unirea bisericilor? Care este ideea ecumenismului?
Din poruncă dumnezeiască. Indiferent că ne place sau nu ecumenismul, indiferent că ne sună bine sau nu, atâta timp cât vrem să facem voia lui Cristos, trebuie să ne rugăm și să lucrăm spre unirea tuturor celor care își spun creștini, pentru a fi o singură turmă și un singur păstor. Nu avem de ales: nu voia noastră trebuie să o țintim, ci voia Lui.

DragosP 31.10.2011 08:53:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 408618)
...Gol, fără să pregete, a ieșit pe străzi strigând oricui era dispus să îl asculte: "Am descoperit ! Am descoperit!" Ce urmărea, oare, acel savant ?

Să ne facă nouă viața amară la fizică, peste ani!:25:

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:42:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.