Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim saptamanal (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9961)

cristiboss56 15.11.2010 19:20:10

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 305497)
Ei, mie nu mi se intampla.

Rabdare , rabdare , rabdare ! Esti inca tanara , eu si acum la 53 de ani mai am astfel de probleme ! Nadejde !:1:

daniil96 15.11.2010 21:24:37

eu nu am intalnit aceasta dare la o parte a caderilor ... pe motiv ca sunt nepremeditate

nu cumva introducem vrerea nostra/judecata noastra in loc de ce a duhovnicului? hotaram noi care sunt pacate ... care nu sunt pacate, sunt "doar greseli" ... deci nu trebuie marturisite

ceea ce spui tu este ca daca am cazut din netentie, din lipsa trezviei ... ne putem impartasi fara spovedanie, suntem curati?

mie mi se pare un taram foarte alunecos

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305467)
Cu premeditare = pacat, infractiune;
Fara premeditare = greseala.

Zilnim gresim, involuntar. Nu am nici un dubiu. Insa e diferenta enorma in a planifica sa te trufesti, sa desfranezi (de exemplu cu gandul, cu privirea), sa superi pe cineva cu vorba samd si a face lucrurile astea pe neasteptate, neprevazut, involuntar, adica gresind.

Trebuie sa ne recunoastem neputintele si inclinatia spre pacat. Da, suntem pacatosi cu totii. Dar exista pacate mai mici si mai mari, vezi ce ne zice Apostolul Ioan.

Dar, daca in ultimele sapte zile te-ai tinut curat de pacate de moarte, atunci te apropii de Sfantul Potir. Nu pentru vreo vrednicie, nu pentru premiu sau ca ni se cuvine ceva, ci pentru ajutor in continuare.

Florin-Ionut 15.11.2010 22:54:21

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 305540)
eu nu am intalnit aceasta dare la o parte a caderilor ... pe motiv ca sunt nepremeditate

nu cumva introducem vrerea nostra/judecata noastra in loc de ce a duhovnicului? hotaram noi care sunt pacate ... care nu sunt pacate, sunt "doar greseli" ... deci nu trebuie marturisite

ceea ce spui tu este ca daca am cazut din netentie, din lipsa trezviei ... ne putem impartasi fara spovedanie, suntem curati?

Daniil,

Exista rugaciunile zilnice in urma carora Dumnezeu te iarta pentru greseli si mici pacate. La fel si rugaciunile liturgice, ale Sfantului Maslu, rugaciunea Lui Iisus samd. Pentru pacatele de moarte, strigatoare la cer si impotriva Duhului Sfant, da, avem neaparata nevoie de spovedanie.

E clar ca noi discernem ce spunem si ce nu. Cand mergem la spovedit ne facem un proces de constiinta inainte, o introspectie serioasa, ne cantarim problemele. Intocmim o lista si i-o prezentam duhovnicului, care o va comenta impreuna cu noi. Doar n-o sa-i povestesti toata perioada de la ultima spovedanie in detaliu, nu?

Parintele Teofil Paraian sustinea ca putem trai fara sa pacatuim, cum scrie si in Noul Testament. A, nu putem trai o zi fara sa gresim? Asa este, tot in Biblie scrie si asta.

Este o grava inselare ca ne rezumam aproape numai la Taina Spovedaniei. Si eu faceam la fel nu demult, uneori ii ziceam parintelui dupa dezlegare ca eu nu ma impartasesc, ca nu sunt vrednic... Ne e teama sa ne apropiem de Hristos, teama de acea osanda despre care ni se zice, de parca nu am fi crestini si am face-o in batjocura. Este Mantuitorul nostru un Dumnezeu al maniei, al urgiei, al flacarilor care ne ard? Eu stiam ca este Domnul iertarii, al impacarii, al IUBIRII! Iar iertarea, sanatatea si viata vesnica le primim prin Sfanta Taina a Impartasaniei, nu? Ne-a dus cel viclean de nas pana acolo ca refuzam Trupul si Sangele Lui Hristos asemanandu-ne neoprotestantilor, care refuza si ei Painea Vietii cea spre fiinta. E foarte trist, Duminica am fost singurul adult care s-a impartasit intr-o biserica arhiplina. Pentru ce au stat doua ore la Liturghie oamenii aia? Si preotii, vreo cinci la numar, ce ii invata pe credinciosii care le frecventeaza locasul de cult? E vai de noi, fratilor, vai de nestiinta si de ignoranta noastra...

cristiboss56 15.11.2010 23:17:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305564)
Daniil,

Exista rugaciunile zilnice in urma carora Dumnezeu te iarta pentru greseli si mici pacate. La fel si rugaciunile liturgice, ale Sfantului Maslu, rugaciunea Lui Iisus samd. Pentru pacatele de moarte, strigatoare la cer si impotriva Duhului Sfant, da, avem neaparata nevoie de spovedanie.

E clar ca noi discernem ce spunem si ce nu. Cand mergem la spovedit ne facem un proces de constiinta inainte, o introspectie serioasa, ne cantarim problemele. Intocmim o lista si i-o prezentam duhovnicului, care o va comenta impreuna cu noi. Doar n-o sa-i povestesti toata perioada de la ultima spovedanie in detaliu, nu?

Parintele Teofil Paraian sustinea ca putem trai fara sa pacatuim, cum scrie si in Noul Testament. A, nu putem trai o zi fara sa gresim? Asa este, tot in Biblie scrie si asta.

Este o grava inselare ca ne rezumam aproape numai la Taina Spovedaniei. Si eu faceam la fel nu demult, uneori ii ziceam parintelui dupa dezlegare ca eu nu ma impartasesc, ca nu sunt vrednic... Ne e teama sa ne apropiem de Hristos, teama de acea osanda despre care ni se zice, de parca nu am fi crestini si am face-o in batjocura. Este Mantuitorul nostru un Dumnezeu al maniei, al urgiei, al flacarilor care ne ard? Eu stiam ca este Domnul iertarii, al impacarii, al IUBIRII! Iar iertarea, sanatatea si viata vesnica le primim prin Sfanta Taina a Impartasaniei, nu? Ne-a dus cel viclean de nas pana acolo ca refuzam Trupul si Sangele Lui Hristos asemanandu-ne neoprotestantilor, care refuza si ei Painea Vietii cea spre fiinta. E foarte trist, Duminica am fost singurul adult care s-a impartasit intr-o biserica arhiplina. Pentru ce au stat doua ore la Liturghie oamenii aia? Si preotii, vreo cinci la numar, ce ii invata pe credinciosii care le frecventeaza locasul de cult? E vai de noi, fratilor, vai de nestiinta si de ignoranta noastra...

Și tu ai impresia că toți ceilalți sunt niște netrebdnici, ignoranți sau rătăciți ( mă refer la ceilalți neâmpărtășiți ) ? Tu oare să fi fost în acea clipă cel mai luminat ? Banalizezi mult această Sfântă Taină , tinzând spre Biserica vecină unde Sfânta Împărtășanie se face pe bandă , devenind un simplu act dintr o piesă de teatru , și nimic mai mult . Multă Slavă Deșartă în ultimile tale postări ! Atenție MARE LA REPERCUSIUNI ! . . .

anna21 16.11.2010 00:33:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305564)
Ne-a dus cel viclean de nas pana acolo ca refuzam Trupul si Sangele Lui Hristos asemanandu-ne neoprotestantilor, care refuza si ei Painea Vietii cea spre fiinta. E foarte trist, Duminica am fost singurul adult care s-a impartasit intr-o biserica arhiplina. Pentru ce au stat doua ore la Liturghie oamenii aia? Si preotii, vreo cinci la numar, ce ii invata pe credinciosii care le frecventeaza locasul de cult? E vai de noi, fratilor, vai de nestiinta si de ignoranta noastra...

Poate ca oamenii prefera sa se impartaseasca in pima sapt de post ca sa nu posteasca o sapt in plus (ca in mod normal exista post si abstinenta inainte de impartasanie).

Fani71 16.11.2010 09:42:21

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 305540)

Este adevarat ca pacatul nu este numai cel intentionat.
Totusi, Daniil, daca ar fi sa nu ne impartasim decat daca ne-am marturisit de fiecare data toate pacatele de toate felurile la duhovnic, apoi ar trebui sa ne spovedim o secunda inainte de a ne impartasi.
Pacatul nu este o lista de lucruri rele, este o stare, ca o boala. In masura in care suntem pe calea de a ne indrepta, si urmam, deci, un tratament pentru aceasta boala care este pacatul, putem fi in comuniune cu Hristos. Cred ca asa ar putea fi rezumate lucrurile de care vorbeste Florin Ionut.
Daca avem recidive - adica daca facem pacate mai mari - atunci sigur ca ar trebui mai intai sa ne spovedim inainte de a reintra in comuniune cui Hristos.
Iar spovedania este ca o terapie la care participam. Nu ca un dus la care ne spalam din cand in cand.

Florin-Ionut 16.11.2010 09:53:02

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 305571)
Și tu ai impresia că toți ceilalți sunt niște netrebdnici, ignoranți sau rătăciți ( mă refer la ceilalți neâmpărtășiți ) ? Tu oare să fi fost în acea clipă cel mai luminat ? Banalizezi mult această Sfântă Taină , tinzând spre Biserica vecină unde Sfânta Împărtășanie se face pe bandă , devenind un simplu act dintr o piesă de teatru , și nimic mai mult . Multă Slavă Deșartă în ultimile tale postări ! Atenție MARE LA REPERCUSIUNI ! . . .

Cum sa o banalizez, Cristi, de unde-ti veni asta?

Da, imi pare rau ca oamenii ignora invataturile sanatoase ale Bisericii date in Sfanta Traditie prin Sfintii Parinti. Ma refer la cei care au aflat de Canonul 9 apostolic si de ceea ce Sfantul Ioan Gura de Aur si ceilalti Sfinti ne invata.

Da, va critic cu glas tare si o sa va critic in continuare pana o sa se inchida topicul. Subiectul asta este singurul motiv pentru care am ramas pe forum.

Intr-adevar, grecii se impartasesc mai des si bine fac! Felicitari lor si preotilor care ii invata asa. Dar asta nu e neaparat un act automat si inconstient pentru toti, de ce sa fie asa, pentru ca presupui tu, care traiesti intr-o tara unde suntm instruiti sa ne impartasim de 4 ori pe an?

Nu ai decat sa vezi slave desarte si mandrii si pareri de sine in ceea ce scriu, putin imi pasa. Eu tot postez aici, pentru ca altfel m-ar mustra constiinta daca n-as face-o. Ma doare sufletul cand vad duminica o biserica intreaga care refuza apropierea de Painea Vietii oferita in dar numai noua, ortodocsilor. Multi o fac din nestiinta, dar vai celor care stiu indemnurile Sfintilor Parinti si nu le urmeaza. Nu vreau sa fiu tras la raspundere ca am aflat aceste invataturi fundamentale, de o importanta extrema pentru noi, si le-am ascuns sub obroc. Poate ca voi aparea ca un nebun, dar voi fi un nebun pentru mai buna inviere a celor care au urechi de auzit.

La noi se joaca piesa de teatru, Cristi, pentru ca noi stam ca spectatori la un ritual ce se desfasoara inainte-ne. Ne rugam impreuna, foarte bine, dar, vorba Sfantului Ioan Gura de Aur: "Vai de nepriceperea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășițiAcestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor –n.n.] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei..."

cristiboss56 16.11.2010 10:08:44

Da, dar . . .

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305629)

Da, imi pare rau ca oamenii ignora invataturile sanatoase ale Bisericii date in Sfanta Traditie prin Sfintii Parinti. Ma refer la cei care au aflat de Canonul 9 apostolic si de ceea ce Sfantul Ioan Gura de Aur si ceilalti Sfinti ne invata.

Da, va critic cu glas tare si o sa va critic in continuare pana o sa se inchida topicul. Subiectul asta este singurul motiv pentru care am ramas pe forum.

Intr-adevar, grecii se impartasesc mai des si bine fac! Felicitari lor si preotilor care ii invata asa. Dar asta nu e neaparat un act automat si inconstient pentru toti, de ce sa fie asa, pentru ca presupui tu, care traiesti intr-o tara unde suntm instruiti sa ne impartasim de 4 ori pe an?

Nu ai decat sa vezi slave desarte si mandrii si pareri de sine in ceea ce scriu, putin imi pasa. Eu tot postez aici, pentru ca altfel m-ar mustra constiinta daca n-as face-o. Ma doare sufletul cand vad duminica o biserica intreaga care refuza apropierea de Painea Vietii oferita in dar numai noua, ortodocsilor. Multi o fac din nestiinta, dar vai celor care stiu indemnurile Sfintilor Parinti si nu le urmeaza. Nu vreau sa fiu tras la raspundere ca am aflat aceste invataturi fundamentale, de o importanta extrema pentru noi, si le-am ascuns sub obroc. Poate ca voi aparea ca un nebun, dar voi fi un nebun pentru mai buna inviere a celor care au urechi de auzit.

La noi se joaca piesa de teatru, Cristi, pentru ca noi stam ca spectatoti la un ritual ce se desfasoara inainte-ne. Ne rugam impreuna, foarte bine, dar, vorba Sfantului Ioan Gura de Aur: "Vai de nepriceperea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășițiAcestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor –n.n.] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei..."

Știu , și sunt sigur că ești bine intenționat , iar cuvintele mele nu au fost critice la adresa ta , ci la modul cum abordezi problema , căci poți da naștere la confuzii în rândul celor ce sunt opriți de la Împărtășanie , sau în rândul celor cărora li se impun anumite reguli stabilite de duhovnicii lor. Unii duhovnici impun trei zile de post înainte de Sfânta Împărtășanie . E ceva mai greu a se realiza săptămânal Sf. Împărtășanie în astfel de condiții, nu pentru toți, dar pentru unii cu siguranță. Fuga asta de la un duhovnic la altul , schimbarea lui , este neavenită și neproductivă până la urmă !

anita 16.11.2010 10:47:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305629)

La noi se joaca piesa de teatru, Cristi, pentru ca noi stam ca spectatori la un ritual ce se desfasoara inainte-ne. Ne rugam impreuna, foarte bine, dar, vorba Sfantului Ioan Gura de Aur: "Vai de nepriceperea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășițiAcestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor –n.n.] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei..."

Sa nu comparam ceea ce se intampla pe vremea sfantului Ioan Gura de Aur cu vremurile de acum cand oamenii sunt ispititi la tot pasul de tot felul de mizerii.
Cum se imbracau femeile atunci ,cate prostituate vedeai pe strazi ,nu erau reclame cu femei goale la toate colturile de strada.
Asa si despre tine pot spune ca te duci la sf.Liturghie doar pentru impartasanie.
Pentru cei mai avansati participarea la sf.Liturghie este o prefigurare a raiului.
De acolo pleci transformat ,eliberat de tot raul si te incarci sufleteste pentru toata saptamina ce va urma.
Daca te consideri fara de pacat si ai binecuvantare n-ai decat sa te spovedesti si zilnic ,eu am primit de la par.Duhovnic binecuvantare pentru spovedanie la 40 de zile.
Eu stiu ca dupa sf.Impartasanie si chiar pina atunci ,in acel interval de vineri pina duminica mai am parte de ispite la care nu reactionez mereu corect.Asa ca nu ma consider fara de pacate.
Ferice de tine ca ai ajuns la stadiul la care te consideri curat pentru a primi trupul si sangele Domnului saptaminal.

Florin-Ionut 16.11.2010 10:48:16

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 305634)
Știu , și sunt sigur că ești bine intenționat , iar cuvintele mele nu au fost critice la adresa ta , ci la modul cum abordezi problema , căci poți da naștere la confuzii în rândul celor ce sunt opriți de la Împărtășanie , sau în rândul celor cărora li se impun anumite reguli stabilite de duhovnicii lor. Unii duhovnici impun trei zile de post înainte de Sfânta Împărtășanie . E ceva mai greu a se realiza săptămânal Sf. Împărtășanie în astfel de condiții, nu pentru toți, dar pentru unii cu siguranță. Fuga asta de la un duhovnic la altul , schimbarea lui , este neavenită și neproductivă până la urmă !

Aici ai dreptate. Fiecare are duhovnicul sau si acesta il povatuieste pe calea mantuirii. Dar nu ne opreste nimeni, dupa cum am mai zis, sa discutam cu el problema respectarii canoanelor apostolice si a invataturilor Sfintei Traditii cu care atata ne laudam.

E greu intr-adevar pentru oricine in zilele noastre agitate sa reusim impartasania de fiecare data. Dar macar sa ne-o propunem! Macar sa incercam si tot vom reusi cel putin o data la 2-3 saptamani. Dumnezeu stie bine ca vrei si, daca nu se poate, atunci nu gresesti neimpartasindu-te in fiecare duminica. Insa romanii in general sunt la polul opus, ei stiu ca numai in posturile mari ar trebui sa ne impartasim si atat - or asta este o mare inselare a tatalui minciunii cel viclean.

PS: Eu mi-am schimbat duhovnicul din cauza ca precedentul era foarte ocupat, greu accesibil, spovedania trebuia sa fie mereu in fuga din cauza ca foarte multi asteptau la rand, samd. Si totusi am schimbat un preot mirean cu unul calugar care, desi este si el extrem de ocupat, isi face timp sa se intalneasca cu mine cand am nevoie de o spovedanie, de o sfestanie, de o explicatie...

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:21:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.