În prealabil postat de Mihnea Dragomir
(Post 237123)
Să observăm câteva lucruri:
-instanțele omenești nu dau sentințe pentru veșnicie (și nici măcar "închisoare pe viață" nu ar trebui să dea, ci așa cum este logic mai corect în SUA, sentințe cu o durată în ani ce poate depăși cu mult durata medie de viață). Acest lucru e una din deosebirile justiției temporale de justiția divină.
-după moarte, sufletul "mort" adică sufletul care există "fizic" dar este rupt de principiul său care e Dumnezeu nu mai poate acumula merit. Noi nu putem acumula merit decât în timpul vieții. În starea sufletului în care ne găsește moartea, adică în starea în care el se desparte de trup, în aceea vom trăi veci de veci. Acest lucru se explică prin faptul că dincolo nu mai există timp sau cel puțin nu în felul în care pe pământ există timp (ca "axă" care are un trecut, un prezent și un viitor). Acesta este adevăratul motiv pentru care păcatul omului poate fi iertat atâta vreme cât trăiește în trup, pe când păcatul îngerului căzut nu poate fi iertat: alegerile noastre sunt "în timp", pe când alegerile aceluia sunt definitive. Noi păcătuim "acum" și pentru noi există un "mâine", dar acela păcătuiește în perspectiva veciei, căci acolo nu există nici "acum", nici "mâine".
Prin urmare, avem destul timp, și anume o viață întreagă (DAR NU MAI MULT), ca să ne împăcăm cu Dumnezeu. Când acest timp de probă care este viața în trup se va termina, nimic nu se va mai putea schimba în starea sufletului nostru. Acest timp, din persepectiva eternității, ni se va părea tot mai îndepărtat și mai mic, până ce va fi ca un punct. Așa cum șinele de cale ferată par să se apropie celui care le privește în perspectivă până la a se uni, așa vom vedea noi apropiate momentul nașterii și morții noastre. Cei drepți, ca și păcătoșii îndreptați asemenea tâlharului din dreapta, vor spune: "mare este Dumnezeu, dacă pentru atât de puțin efort și așa mică lucrare mi-a dăruit o asemenea fericire îndelungată !" Iar cei care vor muri în păcat, precum tâlharul impenitent, vor spune: "Cât de tâmpit am putut să fiu, ca să arunc o fericire veșnică pentru "binele" unui timp care mi se părea atunci îndelungat !"
|