Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Taina Sfintei Impartasanii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2739)

nutucutu 19.11.2010 10:05:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306298)
Nu uita că și eu cred la fel cuvintele lui Iisus, doar că le înțeleg în alt mod. Împărtășirea cu trupul și sângele Domnului (desigur nu la modul carnal și sângeros) cred că îmi dă viață. Pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale actului euharistic, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința participantului la comuniune.

Deci atita durere, atita jertfa, atita sacrificiu facut de Domnul nostru Isus Cristos prin patima si moartea Sa, doar pentru ca noi sa indeplinim un act formal? Eu cred ca la Jertfa Sfintei Liturghii cerurile se deschid si ca insusi Isus coboara pe altar, iar noi, prin sf Impartasanie, ajungem incet, incet, sa-L cunoastem si sa-L iubim din ce in ce mai mult, astfel incit, cu ajutorul Domnului, "sa devenim una". Prin aceasta Sfinta Impartasanie noi Il invitam pe Isus sa locuiasca in inima noastra, iar EL vine. Aceast jertfa a Dumnezeului nostru, cea mai nepatrunsa taina dintre taine, Dumnezeu sa coboare si sa moara pentru mine, nu a fost facuta ca noi sa mincam o simpla piine, asa cum spune atit Isus, cit si sf Apostol Pavel, cum este mentionat si in Faptele Apostolilor.

doctor_faustus 19.11.2010 10:37:24

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306282)
Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman? [...] Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

De fapt ceea ce vrea să spună acest sectant eretic adventist este că trupul lui Iisus Hristos este un simplu trup omenesc la fel ca al fiecăruia dintre oameni. Ori problema este că trupurile oamenilor sunt niște trupuri muritoare și omenești prin natură, pe când trupul lui Iisus Hristos este un trup viu și nemuritor așa cum mărturisește sfântul Paul în epistola sa către romani: Hristos, înviat din morți, nu mai moare. Moartea nu mai are stăpânire asupra Lui. (Romani 6:9) Prin urmare trupul înviat al lui Iisus Hristos este un trup care s-a sustras prin învierea Mântuitorului de la orice putere pe care moartea ar mai fi avut-o asupra lui. Prin urmare trupul înviat al lui Iisus Hristos nu este un simplu trup omenesc așa cum susține ereticul înșelat de diavolii ereziei pentru că dacă ar fi un trup omenesc ca oricare altul atunci înseamnă că presupune că Hristos are încă un trup muritor, asupra căruia moartea încă ar mai avea putere, fapt care contrazice flagrant Revelația Dumnezeiască. Prin urmare susținerea acestui eretic înșelat de propria ignoranță, de propria răutate și de Satana, cum că Euharistia Bisericii lui Hristos ar fi împărtășire de trup și sânge omenesc ca ale oricărui om este o inepție fără margini, hulitoare.

Grabriella 19.11.2010 11:05:01

"Priceperea duhovniceasca fara curatirea inimii este teologia diavolilor".
Sfantul Maxim Marturisitorul

tricesimusquintus 19.11.2010 11:49:18

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306306)
Deci atita durere, atita jertfa, atita sacrificiu facut de Domnul nostru Isus Cristos prin patima si moartea Sa, doar pentru ca noi sa indeplinim un act formal?

Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri. Dacă Cina Domnului este precedată de actul umilinței, în care dragostea și considerația față de fratele meu este exprimată prin cea mai umilă servire; dacă pregătirea pentru comuniune constă într-o serioasă cercetare de sine, mărturisirea păcatelor și aplanarea oricăror diferende cu semenii; dacă semnele simbolic-vizibile exprimă cât mai perfect realitatea invizibilă reprezentată de ele, pâinea folosită în acest scop fiind nedospită, iar vinul nefermentat; atunci pot spune că este mai mult decât un "act formal".

doctor_faustus 19.11.2010 11:53:49

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306326)
Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri.

Această concepție este o erezie.

catalin2 19.11.2010 11:54:44

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 306261)
Asa si Par Paisie stie acest lucru de unde??? ca toti acesti oameni nu au iubire in ei si nu sunt uniti cu Dumnezeu?

Parca numai Dumnezeu citeste in inima oamenilor. De cind unii oameni sunt asa de dotati cu supraputeri sa stie ce se va intimpla cu alti semeni de-ai lui si ce-i in inima lor.

Si catolicii au auzit de Cuv. Paisie Aghioritul, mare facator de minuni. Intrebarea ultima denota faptul ca tu nu ai citit niciodata despre un sfant.

catalin2 19.11.2010 12:02:05

Citat:

Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri.

Si de ce ar trebui neoprotestantii sa-si reaminteasca tot timpul, pentru ca nu au existat atatea secole? Nu puteti sa cititi cele cateva pasaje din Biblie si astfel sa va amintiti in fiecare sambata?
Iar daca nu are decat o semnificatie simbolica, te-am mai intrebat de ce spune Mantuitorul ca cine nu mananca Trupul si bea Sangele nu va avea viata vesnica? E ca si cum ai spune ca daca nu mananci miel de Paste nu ai viata vesnica, mielul fiind aducerea aminte a unui eveniment.
Vezi dar ca esti in inselare, te-au pacalit cativa americani. Daca vin niste chinezi cu alte idei ne luam dupa ei?

doctor_faustus 19.11.2010 12:05:39

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306334)
Vezi dar ca esti in inselare, te-au pacalit cativa americani. Daca vin niste chinezi cu alte idei ne luam dupa ei?

Depinde de cât ofertează http://yoursmiles.org/bsmile/fun/b0211.gif

doctor_faustus 19.11.2010 12:17:35

Ciuntirea Revelației după moda sectantă eretică

Citat:

De fapt Sfânta Euharistie nu se reduce la aceste semnificații !! Acesta este genul de interpretare al Revelației în mod tipic sectant, adică prin ciuntirea deplinei și adevăratei înțelegeri a unui aspect al Revelației Dumnezeiești. Prin această selecție din viziune proprie neconformă în esență cu adevărata învățătură a Revelației, practic se construiește o teorie falsă, care ciuntește în mod subiectiv, voit, și cu consecințe fatale anumite aspecte ale Revelației, în acest caz adevărul referitor la Euharistia Bisericii lui Hristos. Euharistia nu se reduce deci la aceste semnificații, pentru că Euharistia este mai mult, și anume împărtășirea de Hristos prin împărtășirea de trupul și sângele Lui. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. (Ioan 6:53-57)

catalin2 19.11.2010 12:18:22

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306282)
Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman?

Păi tocmai în aceasta rezidă puterea de reprezentare a simbolului; dacă modifici structura simbolului, el nu va mai sugera fidel realitatea către care atrage atenția. E binecunoscutul joc între tip și antitip. Cât privește valoare mântuitoare de care vorbești, o să-ți dau un exemplu exact din aceeași categorie pe care nu se poate să-l respingi:

"Eu sunt ușa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla" (Ioan 10,9)

Evident că ușa este un simbol, nu cred că ai aceeași pretenție absurdă că pentru a ne mântui trebuie să intrăm fizicește prin Hristos. Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

Bun, ne-ai spus parerea urmasilor simpatizantilor lui Miller, care a spus el insusi ca s-a inselat si e un profet fals.
Ti-am dat exemplul cu mielul, care e tot un simbol de aducere aminte.
Tu acum analizezi pasajele acestea ca si cum nu ar avea legatura cu cel dinainte. Stim la ce se refera Iisus cand spune Trupul si Sangele, la painea si vinul din pasajul anterior, nu spune ceva la general.
Cand spune "usa'" sau poarta e tot perfect adevarat, pentru ca nimeni nu ajunge in Imparatie decat prin Iisus. Aici poti face chiar o legatura, cu ceea ce a spus, ca nimeni nu ajunge decat daca manaca Trupul si Sangele, ca asta ne-a spus.
Amebel pasaje sunt adevarate, nu simbolice. Nimeni nu intra decat prin Iisus in cel cu "usa" si nimeni nu intra decat daca manaca Trupul si Sangele (adic apainea si vinul transformate). Nu cred ca ai dat citatul care sa argumenteze.
In schimb ti-am dat exact situatia care se potriveste cu ce zici tu, mielul de Paste, un simbol de aducere aminte.
Nu-i asa ca e clar, dar tu o sa sustii doar ce iti zic americanii, chiar daca ar fi zis ca pamantul e patrat? Unde e liberul tau arbitru?

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:35:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.