catalin2 |
19.11.2010 12:18:22 |
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
(Post 306282)
Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman?
Păi tocmai în aceasta rezidă puterea de reprezentare a simbolului; dacă modifici structura simbolului, el nu va mai sugera fidel realitatea către care atrage atenția. E binecunoscutul joc între tip și antitip. Cât privește valoare mântuitoare de care vorbești, o să-ți dau un exemplu exact din aceeași categorie pe care nu se poate să-l respingi:
"Eu sunt ușa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla" (Ioan 10,9)
Evident că ușa este un simbol, nu cred că ai aceeași pretenție absurdă că pentru a ne mântui trebuie să intrăm fizicește prin Hristos. Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!
|
Bun, ne-ai spus parerea urmasilor simpatizantilor lui Miller, care a spus el insusi ca s-a inselat si e un profet fals.
Ti-am dat exemplul cu mielul, care e tot un simbol de aducere aminte.
Tu acum analizezi pasajele acestea ca si cum nu ar avea legatura cu cel dinainte. Stim la ce se refera Iisus cand spune Trupul si Sangele, la painea si vinul din pasajul anterior, nu spune ceva la general.
Cand spune "usa'" sau poarta e tot perfect adevarat, pentru ca nimeni nu ajunge in Imparatie decat prin Iisus. Aici poti face chiar o legatura, cu ceea ce a spus, ca nimeni nu ajunge decat daca manaca Trupul si Sangele, ca asta ne-a spus.
Amebel pasaje sunt adevarate, nu simbolice. Nimeni nu intra decat prin Iisus in cel cu "usa" si nimeni nu intra decat daca manaca Trupul si Sangele (adic apainea si vinul transformate). Nu cred ca ai dat citatul care sa argumenteze.
In schimb ti-am dat exact situatia care se potriveste cu ce zici tu, mielul de Paste, un simbol de aducere aminte.
Nu-i asa ca e clar, dar tu o sa sustii doar ce iti zic americanii, chiar daca ar fi zis ca pamantul e patrat? Unde e liberul tau arbitru?
|