Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   ECUMENISMUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2702)

DragosP 28.10.2011 10:59:02

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408330)
Toti cei care au venit in numele Domnului au fost insotiti de harul Lui, sau mai bine zis de Duhul Lui. Toti au fost insotiti de semne si minuni si insusi Domnul ne-a spus ca asa ii recunoastem pe cei trimisi de el.

Nu cred că în "semne și minuni" trebuie să ne încredem cum nu cred că a spus cineva așa ceva vreodată.
Din câte-mi aduc eu minte e vorba de valoarea ziditoare a "semnelor și minunilor" respective.

bogdan81 28.10.2011 11:04:32

Si tot la sfintii ortodocsi, am gasit si cea mai adecvata forma de experienta crestina, fara spasme si tremuraturi, fara cresteri ale temperaturii si intrari in transa si alte experiente ciudate de acest gen care se intalnesc la catolici.
Cat despre parintele Arsenie Boca, eu personal am anumite indoieli.
Daca gresesc, sper ca Dumnezeu sa ma ierte.
Asa cum a spus insa si Catalin, exista mai multe fapte ciudate legate de parintele Arsenie Boca, si acest lucru pe mine ma face sa am anumite indoieli si sa fiu circumspect.

nutucutu 28.10.2011 11:20:14

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 408343)
Nutucutu,

Faceti o gresala cand afirmati ca nu ati gasit iubire la ortodocsi.
Eu tocmai dimpotriva, cea mai mare iubire am gasit-o la sfintii ortodocsi.
Ati citit vreodata pe Sfantul Siluan Athonitul?
Daca nu, va recomand sa cititi insemnarile lui.

Nu am spus ca nu am gasit iubire la ortodocsi. Am spus cei pe care ii considerati dumneavoastra mari duhovnici (ale caror citate se gasesc pe forum) nu sint plini de compasiune si de parere de rau pentru cei pe care ii considera rataciti. Iar la sfintii catolici am intilnit o imensa compasiune si durere pentru cei rataciti. Asta a fost si motivul pentru care unii au strabatut lumea pentru a-L predica pe Cristos, iar altii au stat toata viata in minastire rugindu-se pentru raspindirea Imparatiei Lui Cristos pe pamint.

Cum sa spun ca nu exista iubire in ortodxie? Iubirea e sadita in fiecare om in parte, iar eu, ca si catolica, am simtit acest lucru atunci cind m-am intilnit cu ortodocsii obisnuiti.

bogdan81 28.10.2011 11:25:40

Nutucutu,

Uitati un lucru. Aceia care s-au dus de multe ori sa-L predice pe Hristos pe tot pamantul, adica catolicii, caci la ei va referiti, l-au "predicat" de multe ori cu sabia.
Sa nu uitam asta. Sa nu uitam nici de inchizitie si de cruciade si de astfel de lucruri.
Dvs. numiti asta iubire de aproape?

catalin2 28.10.2011 11:26:42

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408210)
Oricum, chiar daca nu a pictat si nu a slujit in acea biserica, cind vad mesajele pline de ura ale unor ortodocsi cotati ca mari duhovnici, nu pot sa nu ma intreb: cum se manifesta iubirea in ortodoxie? Dreapta credinta pe considerati ca o aveti ar trebui sa va dea o smerenie o responsabilitate foarte mare, pentru ca ortodocsii nu au nici un merit ca s-au nascut ortodocsi; asta e vointa totala a Domnului. Iar aceasta smerenie si responsabilitate am vazut-o destul de des la sfintii catolici, care, si ei, au crezut ca doar catolicii poseda dreapta credinta. De fapt aceasta iubire mare pe care nu am vazut-o la duhovnicii ortodocsi (am vazut-o mai degraba la preotii obisnuiti de la tara) m-a facut intotdeauna sa cred ca ortodoxiei ii lipseste ceva, iar credinta catolica este completa.

De fapt este exact invers, dar unii catolici nu cunosc istoria BC sau o cunosc dar o interpreteaza invers.
E culmea, BC a avut inchizitia si unii sfinti chiar au fost promotori ai ei (spunand de exemplu ca ereticii trebuie omorati). Iar unii spun cat de frumos s-au purtat sfintii catolici si BC cu cei ce ii considerau eretici.
Se pare ca unii catolici cunosc despre BC doar de la conciliul Vatican II, cand Bc a adoptat cateva idei ecumeniste. Pare ca in 1054 a aparut o alta BC, iar la conciliul Vatican II o alta BC. Aceleasi blesteme le aveau si BC, degeaba incearca unii catolici sa ne denigreze.

Ce insemna de fapt: Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
"Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza... Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]"
De fapt blestemul e anatema, dar cei care au putine cunostinte teologice sau instruire (e nevoie doar de o simpla cautare pe net) nu inteleg ce inseamna blestem din punct de vedere teologic. Iar BO avea aceste anateme date la un sinod pan-ortodox, le-am dat chiar eu: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Dar numai ortodocsii aveau aceste anateme? Trebuie sa vedeti ce au spus conciliile catolice de dupa 1054. La fiecare noua dogma (purgatoriu, Filioque, primat, infailibilitate, etc.) se spune ca cinea nu crede in acea dogma nu se poate mantui. In plus, sunt date si anateme, la fel ca la orice dogma.
Deci e acelasi lucru, doar ca se evidentiaza ceva ortodox din necunoastere.
Sa reamintesc ca la conciliul Ferrara-Florenta la prima sesiune de la Basel, in declaratia de incepere a conciliului ortodocsii erau numiti eretici, acestia au protestat si s-a modificat documentul.

bogdan81 28.10.2011 11:32:23

Sf. Dominic, sfant catolic, a fost un inchizitor crud, iar Toma de Aquino spunea ca ereticii trebuie scosi din aceasta viata. Astea sunt declaratii de iubire?
Nici macar in America Latina nu s-au dus catolicii ca sa predice pe Hristos, ci mai degraba ca sa fure. Setea de bogatii i-a dus pe multi acolo si nu atat dorinta de a predica crestinismul.

bogdan81 28.10.2011 11:51:28

Cer iertare daca cineva dintre catolici s-a simtit jignit de vreunul din comentariile mele care par mai dure, dar nu e drept ca cineva sa afirme despre toti duhovnicii ortodocsi, generalizand, ca ar fi lipsiti de iubire, cata vreme exista mult mai multe astfel de declaratii si comportamente lipsite de iubire in catolicism.

bogdan81 28.10.2011 12:03:35

Nutucutu,

Si inca ceva: mari duhovnici ortodocsi romani sunt si: parintele Galeriu, parintele Sofian Boghiu, parintele Staniloae, parintele Rafail Noica.
Aratati-mi dvs. o declaratie de ura a acestor duhovnici.
Dvs. traiti in Romania care este o tara majoritar ortodoxa si atunci e normal sa va sara in ochi anumite fapte pe care le considerati gresite ale ortodocsilor.
Daca ati fi trait intr-o tara catolica ati fi vazut fapte si declaratii lipsite de mila ale preotilor catolici. Nu vreau sa mai dau exemple, ca sunt binecunoscute.
Dar nu trebuie sa generalizam.

nutucutu 28.10.2011 19:51:51

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 408354)
Sf. Dominic, sfant catolic, a fost un inchizitor crud, iar Toma de Aquino spunea ca ereticii trebuie scosi din aceasta viata. Astea sunt declaratii de iubire?
Nici macar in America Latina nu s-au dus catolicii ca sa predice pe Hristos, ci mai degraba ca sa fure. Setea de bogatii i-a dus pe multi acolo si nu atat dorinta de a predica crestinismul.

Sfintul Dominic a fost unul dintre cei mai blinzi oameni de pe pamint, iar din cite stiu eu a murit inainte de a fi intemeiata Inchizitia. V-as ruga sa va documentati.

Viata sfintului Toma de Aquino n-am citit-o si nu stiu ce a spus sau a facut.

Iar referitor la America de Sud: dumneavoastra considerati ca era mai bine pe vremea incasilor si maiasilor, cind acestia practicau ritualuri cu sacrificii umane si se inchinau zeului soare, sau acum, cind multi dintre sud americani dau slava Domnului si sfintei Fecioare?

nutucutu 28.10.2011 20:08:27

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 408362)
Nutucutu,

Si inca ceva: mari duhovnici ortodocsi romani sunt si: parintele Galeriu, parintele Sofian Boghiu, parintele Staniloae, parintele Rafail Noica.
Aratati-mi dvs. o declaratie de ura a acestor duhovnici.
Dvs. traiti in Romania care este o tara majoritar ortodoxa si atunci e normal sa va sara in ochi anumite fapte pe care le considerati gresite ale ortodocsilor.
Daca ati fi trait intr-o tara catolica ati fi vazut fapte si declaratii lipsite de mila ale preotilor catolici. Nu vreau sa mai dau exemple, ca sunt binecunoscute.
Dar nu trebuie sa generalizam.

De cind citesc acest forum au fost mentionati ca mari duhovnici multi alti preoti sau calugari, iar citatele care le-au fost atribuite de coreligionarii dumneavoastra, adevarate sau nu, numai la iubire nu indemnau. Dintre cei enumerati de dumneavoastra l-am cunoscut numai pe parintele Galeriu. Despre el stiu ca a participat la o slujba catolica, pentru ca eram si eu de fata. Mai stiu ca a mincat intr-o parohie catolica, cu niste catolici la masa, printre care eram si eu. Asta se intimpla in Austria. La ora aceea eram prea interesata de mine insami ca sa-mi dau seama cine se afla in dreapta mea la masa, astfel ca nu mi-a trecut prin cap sa profit de acea prezenta de linga mine. Biata de mine: eu discutam cu sotia parintelui, preoteasa, despre cum se face supa de galusti... Dar stiu ca el, preotul Constantin Galeriu, nu m-a tratat nici pe mine si nici pe ceilalti ca pe niste "papisti"...etc (nu mai continui cu epitetele).

Deci, daca marii duhovnici pe care i-ati enumerat sint cel putin ca parintele Galeriu, eu ma bucur; iar citatele date pe acest forum or apartine unor calugari/preoti care nu reprezinta modele pentru ortodoxie, iar asta este iarasi un lucru bun, din punctul meu de vedere.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:15:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.