Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Alternativa la cardurile de sanatate cu cip (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15953)

antoniap 10.01.2013 11:38:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 494532)
Mă feresc să-ți dau un răspuns, nu am ajuns la o concluzie. Putem totuși asculta ce spune Pr Arsenie Papacioc. De exemplu pr Gavriil din muntele Athos (ucenic de al pr Paisie Aghioritul) spune că nu știe dacă acceptarea actelor este sau nu lepădare.

Acceptarea documentelor cu cip este o etapa premergatoare lepadarii. Despre asta a spus clar parintele Paisie Aghioritul care ne-a sfatuit sa evitam raul cel mic pentru ca mai apoi sa-l putem evita si pe cel mare. Deja dupa ce acceptam toate documentele cu cip, ne obisnuim cu inlesnirile pe care ni le aduc si nu mai suntem in stare sa ne opunem pecetluirii pentru care vom gasi numeroase scuze si autoindreptatiri.

ovidiu b. 10.01.2013 11:45:39

Pr Gavriil spune că "nu sție", adică e posibil ca cei care acceptă actele să nu mai poată să se opună pecetluirii. Dar spune clar: "NU ȘTIU", apoi continuă cu "E POSIBIL", adică s-ar putea să...

AlinB 10.01.2013 12:47:06

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 494444)

Haha..tare, dar nu cred ca au nivelul necesar sa prinda gluma.

ioanna 10.01.2013 13:42:39

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 494503)
Asta am spus și eu și încă nimeni (din cealaltă tabără) nu mi-a dat un răspuns concret la acest subiect.

Ce raspuns doresti? Parintele a spus ca el nu primeste. Cred ca a fost clar, nu vad ce ar fi de comentat, este alegerea sa. In moralitatea si caracterul sau sta puterea exemplului sau pentru noi, nu in imitatia oricarui gest, pentru ca fiecare are viata sa ce se desfasoara intr-un anumit context, are unele trebuinte, pe care altii nu le au s.a.m.d. De ce sa primeasca dansul ceva ce nu-i foloseste? Unii folosesc cardul bancar (ce mai nou are microcip incorporat), insa in manastire la ce-ti trebuie card? De ce sa primeasca altul cardul daca pe el il tulbura? Unii n-au nicio grija, nu-si pierd linistea interioara de la acel card, insa altii da. Cei care au duhovnic isi vor impartasi gandurile si vor lua o hotarare impreuna, ceilalti vor asculta glasul constiintei, dupa ce au luat la cunostinta ce au spus parinti ai bisericii, insa alegerea le apartine.

p.s ca sa fiu carcotasa as avea o observatie,daca tot ai dat acel dialog. Parintele n-a spus ca el personal nu primeste, nu s-a referit la persoana dansului, ci daca citesti dialogul vezi ca i-a oferit sfatul unui alt preot, (ce-i ceruse parerea), ce sa le spuna enoriasilor atunci cand acestia vin la el tematori, panicati de cip. Parintele Papacioc i-a sugerat parintelui mai tanar ca pe astfel de oameni tot n-ai cum sa-i linistesti, sa le dai explicatii, deci n-are sens sa se piarda in tot felul de povesti ci sa le spuna simplu :"eu nu primesc". Sfatul unui duhovnic trebuie sa-l linisteasca pe om, nu sa-l tulbure si mai tare, deci daca omul e deja panicat de cip, duhovnicul il ajuta sa nu o ia razna, sa nu devina si mai agresiv, ci-i va spune: eu nu primesc, atat trebuie sa-i spuna.

Parintele Mihail: Si eu am incercat sa-i temperez pe multi care se inspaimanta si care devin la un moment dat foarte agresivi…
- Parintele Arsenie: Parinte draga, n-ai sa reusesti. Trebuie raspuns: eu nu primesc asa ceva. Atat.

antoniap 10.01.2013 13:53:53

http://binevestitorul.wordpress.com/...l-recunoastem/

AlinB 10.01.2013 14:30:10

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 494535)
Acceptarea documentelor cu cip este o etapa premergatoare lepadarii.

Ce Biserica Ortodoxa a validat o astfel de teorie?

Citat:

Despre asta a spus clar parintele Paisie Aghioritul care ne-a sfatuit sa evitam raul cel mic pentru ca mai apoi sa-l putem evita si pe cel mare.
Aiurea, nu exista nici o garantie ca daca eviti un rau mic, il poti evita si pe unul mai mare.
Invers poate ca da.

Citat:

Deja dupa ce acceptam toate documentele cu cip, ne obisnuim cu inlesnirile pe care ni le aduc si nu mai suntem in stare sa ne opunem pecetluirii pentru care vom gasi numeroase scuze si autoindreptatiri.
Deja te-ai obisnuit: o slujba calduta (daca nu cumva de fapt esti intretinuta de parinti) mancarea in frigider sau pe raft la supermarket, caldurica, calculator, Internet, etc.

Mai rau de atata "obisnuinta" ce poate fi?

Mai mult chiar, cei ca tine vor accepta orice compromis atat timp cat nu implica un act cu cip.

Miha-anca 10.01.2013 14:31:35

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 494453)

Pecetea Duhului Sfânt se primește la Mirungere, nu la Botez.

Se pare ca sunt mai multi catolici deghizati in ortodocsi decat ne imaginam!

AlinB 10.01.2013 14:38:47

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 494531)
Oricum când vom ajunge să nu mai putem cumpăra sau vinde numai cu cipul (așa cum presupune că va fi), eu zic că Dumnezeu ne va da și soluția. Eu am nădejdea că Dumnezeu nu ne lasă.

Dar fara bani poti vinde si cumpara?
Sunt banii o problema spirituala in sensul "pecetii apocaliptice?

Este posibil sa se ajunga si la plata exclusiva cu card si Apocalipsa tot sa nu vina.

Solutiile sunt sub nas dar nu oricine are ochi se pare..
Este plata cu card o forma de lepadare?

Lucrurile sunt atat de simple si contrar asteptarilor, se pare ca tocmai mintile simple le fac complicate si ajung la asa mari probleme "duhovnicesti"..

ioanna 10.01.2013 14:40:34

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 494582)
Se pare ca sunt mai multi catolici deghizati in ortodocsi decat ne imaginam!

Ceea ce a spus Mihai este invatatura Bisericii Ortodoxe.

Taina Mirungerii

Aceasta Taina este atât de strâns legata de Taina Botezului, încât s-ar putea spune ca formează împreună cu aceea un singur tot cu două părti distincte.Ea e ca un fel de continuare a Botezului. De aceea nu începe în slujba Bisericii cu o intro-ducere deosebită, ca celelalte Taine, ci dupa botezarea si îmbracarea celui ce a primit Botezul, preotul citeste în continuare o rugăciune prin care cere lui Dumnezeu să i se dăruiască celui nou luminat prin apă si prin Duh, si pecetea daru-lui Sfântului si întru tot puternicului Duh. Apoi îi unge cu Sfântul Mir părtile principale ale trupului, zicând: Pecetea darului Sfântului Duh. Legarea strânsă a acestei Taine de Botez se arata si în faptul ca, dupa ungerea cu Sfântul Mir, preotul înconjoară de trei ori analogul, cu cel botezat si miruit, cântând: Câti în Hristos v-ati botezat, în Hristos v-ati si îmbrăcat. Aliluia. (Dogmatica ortodoxa, vol3. pag.43, pr.D Staniloae)

Caehismul Ortodox: Sfanta Taina a Ungerii cu Sfantul Mir
http://www.credo.ro/catehism2.php?q=63

In vorbirea noastra comuna, suntem obisnuiti sa spunem "botez" la intreaga slujba, cu toate ca in cadrul slujbei se savarsesc doua taine.

Miha-anca 10.01.2013 14:44:01

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 494511)
Sau să ne urcăm fără permis la volan după unele sfaturi. :71:

Asa ceva nu se poate! Fara permis nu se conduce masina! Dar asa cum s-a gasit o solutie la pasaportul cu cip, si s-a dat unul temporar fara cip, la fel se poate solicita si un permis de conducere fara cip.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:00:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.