Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Ganduri despre dogmatica in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15436)

catalin2 11.09.2012 18:16:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 470264)
Nu mă deranjează că tu combați ecumenismul, nici eu nu sunt de acord cu el. Vei fi surprins că sunt preoți călugări care au evlavie la un sfânt catolic, dar că acești călugări nu sunt de acord cu ecumenismul și neorânduileile din BO și chiar le combat. Cel mai probabil că nu vei vei înțelege, ești prea orbit de dogmenele tale antiecumenism. Apropo, a avea evlavie la un sfânt catolic nu este egal cu ecumenist. De aici reiese că nici măcar nu stăpânești aceste dogme cu care vrei să combați ecumenismul sau că nivelul tău de înțelegere este unul slab.

Ovidiu, sunt mii de articole ortodoxe despre ecumenism pe net, nu trebuie sa spun eu nimic de la mine. Dar am observat ca nimeni nu stie ca are si conceptii preluate prin ecumenism pentru ca nu stie prea multe despre acesta. Sau intelege doar ce vrea sa inteleaga si ce se potriveste cu conceptiile sale. Sunt persoane care cred ca toate cultele sunt la fel, dar spun ca nu sunt de acord cu ecumenismul. Sau spun ca doar catolicii sunt la fel ca ortodocsii, fiecare cat a inteles sau cat a vrut sa inteleaga.
Eu ma indoiesc ca ar fi preoti calugari cu evlavie la un sfant catolic, cand sunt mii de sfinti ortodocsi. Dar nu e o noutate ca de ecumensim au fost afectati si din cler si din preoti. IPS Corneanu era mitropolit, nu un credincios oarecare. Mai cunosc preoti care mai afirma cate ceva ce tine de filocatolicism, dar sa aiba evlavie si la un sfant catolic nu am auzit, nu mai sunt doar conceptii ecumeniste.
Uita-te la topicele create de mine, acolo sunt destule date, nu de la mine. Sinodul BO a Georgiei a analizat conceptiile ecumensite si a si adoptat hotarari, e ca un Sinod local: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Catolicii au multe invataturi dogmatice gresite fata de ortodoxie, la fel si alte culte. Din concluzia ta reiese ca si credinciosi din alte culte sunt sfinti, si e credeau in Iisus (sau ce credeau ei ca este), nu erau in BO si aveau si ei unele erori dogmatice (nu putem sa ne apucam sa le masuram). Asadar se pot inchina unii ortodocsi la Luther, la Ellen White, dar de ce nu si la Nestorie, Pelagius si altii, ca doar ei aveau cate o mica erezie.
Acum cel putin e evident ca avem conceptii diferite.

catalin2 11.09.2012 18:25:51

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 470309)
Poti sa mai dai si alte fragmente despre acest subiect si sa le discutam.
Imi place stilul transant si logic al sfantului despre nemantuirea paganilor .Pe el il cred, pe tine nu. Si vreau sa vad de ce fac in mintea mea aceste diferente .Caci teoretic si tu esti la fel de corect in ce spui,caci reproduci corect aceste idei .Si aceste dogme ale mantuirii in BO si numai in ea ,le cred de fapt.

Iustin, asa e bine, sa ii crezi pe sfinti, nu pe mine sau pe altii. Si e firesc sa fii mai receptiv la un sfant, acela era sfant, vorbea sub influenta harului, eu sunt pacatos, pot doar reproduce ce spune un sfant, nu am si viata sfanta.
Tot raspunsul la scrisoare l-am postat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14349
Sfantul ii raspundea unei femei care spunea si ea ca se mantuiesc si pagani si eretici.
Dau si primul pasaj, ca sa se observe ca e vorba de mantuirea paganilor si ereticilor.
"In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!... Nu!... Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!"

ovidiu b. 25.09.2012 23:58:04

Dialog cu Pr Arsenie Papacioc

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 469499)
Nu am stiut ca doar mie mi-ai spus acea parere, nu mi-ai mentionat acest lucru. Ai spus de doi sfinti, Anton si Francisc, dar e un lucru bun ca nu esti convins de acest lucru.

Hai să te văd cum mai comentezi și ceea ce ce spune Pr Arsenie Papacioc? Și el este ecumenist?

– În Biserica Catolică, am înțeles că nu mai există epicleza. În azima și în vinul lor mai există Hristos?
– Dacă îmi îngăduiți, dacă ar fi posibil să întreb pe Hristos lucrul acesta, v-aș spune.
Catolicii sunt foarte vinovați, pentru că 1054 de ani am fost împreună. S-au făcut Sinoadele Ecume-nice și ultimul a fost la anul 787. S-au făcut șapte Si-noade Ecumenice care au stabilit dogmele despre Mântuitorul, despre Duhul Sfânt, despre Maica Dom-nului, despre firile și puterile Mântuitorului. S-au stabilit toate aceste lucruri împreună cu ei. De ce s-au despărțit la anul 1054? Și au început cu interpretări proprii. Au schimbat Crezul. Nu sunt eretici pentru noi, pentru că au șapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice – dar le au.
Dacă n-ar avea aceste șapte Taine ar fi eretici. Este numai o greșeală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă.
Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dog-matică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extra-ordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare.

catalin2 26.09.2012 15:33:31

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 472461)
Hai să te văd cum mai comentezi și ceea ce ce spune Pr Arsenie Papacioc? Și el este ecumenist?

– În Biserica Catolică, am înțeles că nu mai există epicleza. În azima și în vinul lor mai există Hristos?
– Dacă îmi îngăduiți, dacă ar fi posibil să întreb pe Hristos lucrul acesta, v-aș spune.
Catolicii sunt foarte vinovați, pentru că 1054 de ani am fost împreună. S-au făcut Sinoadele Ecume-nice și ultimul a fost la anul 787. S-au făcut șapte Si-noade Ecumenice care au stabilit dogmele despre Mântuitorul, despre Duhul Sfânt, despre Maica Dom-nului, despre firile și puterile Mântuitorului. S-au stabilit toate aceste lucruri împreună cu ei. De ce s-au despărțit la anul 1054? Și au început cu interpretări proprii. Au schimbat Crezul. Nu sunt eretici pentru noi, pentru că au șapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice – dar le au.
Dacă n-ar avea aceste șapte Taine ar fi eretici. Este numai o greșeală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă.
Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dog-matică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extra-ordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare.

Eu am dat ce spunea Parintele Arsenie Papacioc in legatura cu ecumenismul si cu catolicismul. Gasesti de exemplu in cartea "Singur ortodoxia", e si pe net: http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/
In acest citat era interesant pasajul chiar de dinainte: "Nu! Mantuire este doar in Biserica Ortodoxa, in Hristos. Si se pune problema chiar a Bisericii Catolice."
Apoi spune ca si catolicii au Taine, dar simbolice (asta inseamna ca sunt fara fond). Apoi mai spune ca au erori dogmatice. Erorile dogmatice sunt de fapt erezii. Unii ierarhi si chiar duhovnici folosesc cuvinte mai putin dure, ca sa nu apara conflicte. Dar unii spun si lucrurilor pe nume si chiar ei sunt canonizati (de exemplu sf. Iustin Popovici).
In cartea data de mine parintele Arsenie aproba ce spune sf. Iustin, la care s-au raporta multi din duhovnicii nostri (par. Cleopa chiar s-a dus la el sa il sfatuiasca daca sa se duca in Muntele Athos).
Mai e un aspect, cu trecerea timpului unii inteleg mai bine unele probleme si isi mai nuanteaza parerile. De exemplu par. Staniloae spunea ceva despre ecumenism cand era putin mai tanar si am vazut ce spunea cand era batran. Inainte de revolutie oamenii nu aveau acces la informare ca astazi.
Uite ce spune Parintele in acea carte, care e mai recenta (e un interviu):
E intrebat daca e Biserica Ortodoxa si BC, sau mai multe si spune: " Este și inutil să mai discutăm chestia asta, că nu putea să fie împărțită Biserica, pentru că Hristos a spus: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața", adică: nu e Cale nu e mergere, nu e Adevăr nu-i cunoștere, și dacă nu-i Viață nu-i viețuire; și nu poate să fie alt Adevăr decît numai Hristos, nu poate să fie împărțit acest Adevăr."
" Deci s-a stabilit lucrul acesta: Biserica nu poate să fie împărțită; acesta ar putea să fie răspunsul la întrebare: niciodată nu poate să fie împărțită Biserica, dar există erezii."
Adevărul este Hristos, Biserica Ortodoxă. Cuvîntul ortodox asta înseamnă.

Biserica și-a pierdut unitatea ținînd cont de numărul de credincioși, dar nu unitatea în funcție de Adevăr; Adevărul nu poate să fie împărțit; că s-au rupt de Adevăr este altceva.
Nu există tîrg în materie de Adevăr! Ca să putem face o împăcare, o unitate, trebuie să negustorim: lasă tu, las și eu. Ce să lăsăm noi? Nu se poate pune problema - "o iota, o cirtă cine lasă din tot ce spun Eu",acesta își pierde mîntuirea; este neapărat problema asta care se pune. Nu avem ce discuta decît dacă veniți înapoi!

Nu-i asa ca e mult mai transant acum, cand se apropia de ajungerea in Rai?
Uite ca am gasit si pasajul cu Vaticanul, ca nu mai stiam cine l-a spus:
"I-am spus unui băiat care făcuse Teologia sau o termina, pasionat de lucruri mai "exotice" - acesta mi-a zis: "mă duc la Roma cu gîndul să combat catolicismul" - și i-am spus: ascultă, numai clădirile cînd le-oi vedea te catolicizezi, cum ai intrat în Roma. Ei s-au organizat acolo, se motivează, dar se motivează fals. "

Despre ecumenism: "Nu este o creație a masoneriei, este o creație a dracului."
Despre Sfantul Iustin: "A fost un om de mare valoare bisericească acest Iustin Popovici; am toată admirația. Dumnezeu l-a scos pe Iustin Popovici care a fost o figură și continuă să fie. Și să știți că unul din meritele lui este că a fost erou și a spus Adevărul fără teamă; nu a fost un molîu să pună problema numai științific. A fost un trăitor și a susținut Adevărul cu curaj. "
Despre Papa: "Mai întîi de toate aș fi cu inima ortodoxă, cu prezență ortodoxă și am mai spus: "am fi foarte bucuroși dacă ați veni la Ortodoxie, înapoi"; fără condiții. Am spus: nu există tîrg în materie de Adevăr. "
Despe dialog: "A venit chiar El, ca să nu se mai pună în dubiu, pentru că Dumnezeirea a știut că vor fi dezbateri și vor fi schimbări, dar a precizat: "cerul și pămîntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece"[25]; și cuvintele acestea sunt: "o iota sau o cirtă de veți schimba din ce am hotarăt Eu, mic se va chema"[26] - adică nu se va mîntui; zice și Sfîntul Ioan Gură de Aur[27]. "Și înger din cer de va veni și vă va învăța altceva decît vă învăț eu: anatema."[28] (spune Apostolul Pavel).

" Ce înseamnă erezie?
arhimandrit Arsenie: Despărțire de dogmele creștine, chiar și de o singură dogmă."
Mai departe spune ca catolicismul este o erezie.

Iustin Popovici mi-a plăcut foarte mult dar, mai mult decît atît, pune problema și ca un erou, nu ca un milog; nu face discuție în materie de Adevăr.

Iustin a avut foarte mare dreptate în tot ce a făcut; și a prezentat ca un revoluționar creștin, n-a prezentat ca un profesor de la catedră: "treaba voastră dacă nu credeți", el impunea; seamănă nițel cu Ioan Gură de Aur ca metodă, la măsura fiecăruia.

În afara Bisericii, a trupului lui Hristos, mai sunt taine?
arhimandrit Arsenie: Nu; în afară de Biserică, adică de harul preoției, nu se poate face.

Pentru că, dacă se mîntuiesc, la ce mai discutăm greșelile lor și rămîn așa cum sunt ei; și atunci ce ne mai certăm?
Dar greșelile lor trebuie să mă pună în situația de a gîndi, pentru că spune Mîntuitorul: "cine va schimba unele dintre acestea prea mici mic se va chema"[12], nu se va mîntui. Și ei au schimbat aceste lucruri, deci mă îndoiesc de mîntuirea lor.

Sfinția voastră, este un cuvînt, spune Mîntuitorul: "în Casa Tatălui, Meu multe lăcașuri sunt"
arhimandrit Arsenie: Aceste locașuri sunt consi-derate după gradul de trăire, de împlinire privind Adevărul; asta este, nu altceva pentru că, dacă sunt mai multe locașuri, își fac loc și adventiștii, de ce nu? Dar își fac loc, dacă vrei așa, chiar și turcii și își fac loc toate religiile pentru că sunt locașuri multe acolo; nu?

Am fost una și am rămas cu Hristos; n-am schimbat nimic din ce ne-a vorbit El, deci El este ortodox.

Se poate spune despre Bisericile Ortodoxă și Catolică că sunt Biserici surori? Referitor la termeni.
arhimandrit Arsenie: Ascultă, e inutil; repetăm mereu lucrurile astea. Suntem frați, dar nu în Adevăr. "Drag mi-e Platon, dar mai drag mi-e Adevărul". Numai în Adevăr e unitate; dacă nu e Adevăr nu e unitate.
Și pe urmă, ca să se apere, trebuie să mă facă pe mine habotnic, nepoliticos, necivilizat, neoccidentalizat; ei, știi, ia uite!

Se cade automat dacă nu susții Adevărul. Dacă ești în erezie intri de la sine în blestem, nu mai este nevoie să te anatemizeze cineva.

A apăra Adevărul este un erou al Adevărului, pentru că altfel ar însemna să ne tremure mîna pe sabie, pe sabia Adevărului; nici o biruință nu va fi cu mîna tremurînd.

catalin2 26.09.2012 15:34:55

Aasadar sa nu fim nici noi molai, cum ne indeamna parintele, luandu-l si el si noi ca exemplu pe sfantul Iustin Popovici.

ovidiu b. 13.10.2012 00:57:45

Cătălin, ai răspuns total pe lângă subiectul deschis de mine. Te rog fă un mic efort și concetrează-te pe acest mic fragment: "Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extra-ordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare". - Pr Arsenie Papcioc.

Deci revin cu o întrebare simplă. Ce părere ai despre poziția Părintelui Arsenie Papacioc față de Sfântul Francisc de Assisi, un sfânt catolic, pe care noi l-am avut și în alte discuții, mai exact în cele legate de pictura Părintelui Arsenie Boca?

Despre părintele Arsenie Boca ai afirmat că preferi să rămâi rezervat, dar că Părintele Arsenie Papacioc a fost un apărător al dreptei credințe. Eu sunt de acord cu tine și îți respect poziția. Dar te întreb totuși cum comentezi afirmația părintelui de mai sus? Este ea diferită de cea a Părintelui Arsenie Boca? Dacă da, care este această diferență?

ps: am rugămintea să fii pe subiect, să răspunzi dacă se poate scurt și să nu-mi amintești de ce ai vorbit sau ce ai postat, ci să raspunzi exact la întrebări.

ioan cezar 13.10.2012 01:13:50

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 476217)
Cătălin, ai răspuns total pe lângă subiectul deschis de mine. Te rog fă un mic efort și concetrează-te pe acest mic fragment: "Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extra-ordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare". - Pr Arsenie Papcioc.

Deci revin cu o întrebare simplă. Ce părere ai despre poziția Părintelui Arsenie Papacioc față de Sfântul Francisc de Assisi, un sfânt catolic, pe care noi l-am avut și în alte discuții, mai exact în cele legate de pictura Părintelui Arsenie Boca?

Despre părintele Arsenie Boca ai afirmat că preferi să rămâi rezervat, dar că Părintele Arsenie Papacioc a fost un apărător al dreptei credințe. Eu sunt de ascord cu tine și îți respect poziția. Dar te întreb totuși cum comentezi afirmația părintelui de mai sus? Este ea diferită de cea a Părintelui Arsenie Boca? Dacă da, care este această diferență?

ps: am rugămintea să fii pe subiect, să răspunzi dacă se poate scurt și să nu-mi amintești de ce ai vorbit sau ce ai postat, ci să raspunzi exact la întrebări.

Astept si eu cu rabdare si cu real interes raspunsul.

cristiboss56 13.10.2012 10:03:34

Pana raspunde Catalin , cred ca Dumnezeu este singurul care hotaraste , valideaza Sfintenia cuiva de pe pamantul asta . Are cu siguranta acest drept si nu ne putem noi situa deasupra Lui !
Daca Sfântul Francisc de Assisi a fost bine placut Lui , inainte de hotararea noastra , El hotaraste sfintenia lui !

catalin2 13.10.2012 14:53:52

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 476217)

Despre părintele Arsenie Boca ai afirmat că preferi să rămâi rezervat, dar că Părintele Arsenie Papacioc a fost un apărător al dreptei credințe. Eu sunt de ascord cu tine și îți respect poziția. Dar te întreb totuși cum comentezi afirmația părintelui de mai sus? Este ea diferită de cea a Părintelui Arsenie Boca? Dacă da, care este această diferență?

Eu am vrut sa completez, dar am vazut ca nu ai mai raspuns. De aceea am scris ce spunea parintele Arsenie despre sfantul Iustin si ca e de acord cu el, pentru ca acesta are o pozitie foarte transanta in privinta ecumenismului si catolicismului.
In citatul dat de tine observi ca parintele nu stie sigur daca tainele catolicilor mai sunt Taine. Pentru ca daca nu sunt Taine nu ar fi nici Botez sau Impartasanie. De aceea si spune parintele ca sunt erori dogmatice, dar reiese ca se gandeste ca poate are Sfintele Taine Francisc de Assisi.
Din cauza ca nu se rebotezau catolicii se credea ca poate au Sfinte Taine, doar cei care studiau mai in amanunt invatatura citeau ca e vorba de iconomie, nu de validitatea Botezului la eterodocsi. Odata cu aparitia interneului accesul la invatatura ortodoxa a devenit de mii de ori mai facil, poti afla in cateva minute ce puteai afla doar daca citeai cateva carti inainte. Nici asa nu era sigur ca aflai exact ce te interesa. Si un Sinod recent a reafirmat ca nu exista Taine in afara ortodoxiei, nu aveam cum sa aflam asta daca nu era internetul.
E o diferenta daca un sfant nu cunostea un lucru si cineva caruia i s-a spus dar s-a opus. De exemplu sf. Grigorie de Nyssa a afirmat apocatastaza lui Origen, dar nu a stiut ca greseste si nu i-a atras cineva atentia. Am citit de curand ca un sfant sau parinte l-a intrebat pe sf. Grigorie cum de a spus aceasta (a avut sfantul o aparitie, nu cand traia), iar acesta a spus ca nu s-a rugat inainte.
In cazul parintelui Arsenie nu stiu de cand e acel pasaj si daca aceasta parere o avea inainte si apoi a inteles mai clar. Pasajele date de mine sunt din ultimii ani, parca in 2004 era cartea.

ovidiu b. 18.10.2012 15:33:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476285)
Eu am vrut sa completez, dar am vazut ca nu ai mai raspuns. De aceea am scris ce spunea parintele Arsenie despre sfantul Iustin si ca e de acord cu el, pentru ca acesta are o pozitie foarte transanta in privinta ecumenismului si catolicismului.

... :13:...Poți te rog să-mi traduci? Dar mai bine nu, las-o așa. Un singur lucru e cert că iarăși ești pe lângă subiect. Ți-am cerut să îmi răspunzi la o întrebare simplă fără să o dai cotită prin dogmatică și alte presupuneri.

Uite am să rezum tot textul inițial la cuvintele cheie poate așa vei reuși să înțelegi: "Referitor la sfinții catolici....Ei rămân de valoare". - Pr Arsenie Papcioc.

ps: dacă crezi că nu poți să vezi ceea ce e subliniat... îți propun să renunțăm la discuție căci se pare că vorbim limbi diferite.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:40:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.