Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

Adriana3 24.08.2011 12:44:23

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 393003)
Momentele cind altii care nu urmau pe ucenici dar care vindecau in numele lui Iisus se intimplau inainte de inviere sau dupa? inainte de rastignire sau dupa? Inainte de cincizecime sau dupa?

Faptul ca ulterior doar preotii puteau fi confesori inseamna ca dupa inchiederea harului doar ei au mai putut primi cu adevarat botezul (la hirotonire) iar mirenii nu.

Iar "cheile Imparatiei" si capaciatea de a face si desface orice nu cred ca se refera doar la iertarea sau tinerea pacatelor ci la mult mai multe lucrari si harisme. Fiindca Imparatia nu tine doar de iertare si de cele 7 taine.

Da, Iisus a spus lui Petru "i-ti voi da.." dar nu a precizat cind anume ii va da asa cum le-a spus ca unde merge El acolo vor veni si ei fara sa precizeze cind anume. Motivind desigur ca ei stiu drumul- chiar daca ei nu realizau pe moment ca este vorba despre o cale interioara -cea catre desavirsire. Deci putea sa se refere si la momentul intrarii in rai caci cum poti avea cheile de la ceva daca nu ai deplina autoritate harica ?
Caci nu este vorba de vreo cheie materiala /bagheta magica care sa poata fi eventual mostenita sau vre-un secret destinat doar unuia sau vreo autoritate de a decide cine sa intre si cine sa nu intre in imparatie in conditiile in care intrarea in Imparatie (care este una interioara) nu are nevoie de girul nimanui.

Nu toti sfintii au fost preoti si nu toti preotii au fost sfinti. Deci Botezul cu Duh Sfant a continuat sa se dea ca si la primii crestini: la cei care l-au ravnit. Nu degeaba spune Sfantul Serafim din Sarov ca cel mai important de cerut este Harul Duhului Sfant.

Adriana3 24.08.2011 12:46:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 393041)
Nu e nevoie să iei "traducerile neoprotestante", e suficient să verifici în textul original grecesc.

Asa este. Si in plus de asta, din toate Bibliile consultate de mine (si am consultat gramada in 7 limbi in privinta acestui subiect) doar in cea ortodoxa romaneasca este tradus preot. Inca nu stiu rusa ca sa vad cum este si la ei, dar va veni :)

Mihai36 24.08.2011 12:51:44

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 393085)
prietene osutafaraunu, intradevar Dumnezeu iarta pacatele, dar prin preot (Ioan 20: 22-23)

"Luati Duh Sfint." Deci asta inseamna ca ucenicii prezenti acolo au fost botezati cu duh inaintea celor care au fost botezati la cincizecime?

Ocazie cu care au fost hirotoniti si presupunem ca li s-a dat si o harisma destinata iertarii, harisma de care nu beneficiaza mirenii si nici calugarii..?

Harismele de vindecare in definitiv au aceeasi esenta -iertarea pacatelor.

Deci erau doua categorii de botezati unii hirotoniti iar altii nu insa cei care vindecau erau doar dintre cei hirotoniti sau si dintre cei care aveau doar botezul primit la cncizecime? Fiindca daca tin bine minte si mirenii au prmit diferite daruri: de proorocire , de vb in limbi, de vindecare, etc.
oricum ar fi primirea harismelor nu necesita hirotonire si nici succesiune apostolica. Iar hirotonirea in sine este doar botezul cu Duhul Sfint caci harismele sint date doar daca le poti purta chiar daca au loc si cu ocazia unei succesiuni.
De aceea unii preoti au mai mult har si altii mai putin -fiindca firile lor cuprind desavirsirea in diferite masuri.

osutafaraunu 24.08.2011 12:55:30

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 393085)
prietene osutafaraunu, intradevar Dumnezeu iarta pacatele, dar prin preot (Ioan 20: 22-23)

În textul ce mi l-ați postat (și nici în altele pe care eventual le-ați pregăti pentru postare) nu e vorba de preoți, ci de apostoli.

osutafaraunu 24.08.2011 12:56:48

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 393099)
Asa este. Si in plus de asta, din toate Bibliile consultate de mine (si am consultat gramada in 7 limbi in privinta acestui subiect) doar in cea ortodoxa romaneasca este tradus preot. Inca nu stiu rusa ca sa vad cum este si la ei, dar va veni :)

Nici în versiunea sinodală rusă nu apare preot, ci tot prezbiter ca în original:

"23Рукоположив же им пресвитеров к каждой церкви, они помолились с постом и предали их Господу, в Которого уверовали" (Fapte 14,23)

Adriana3 24.08.2011 13:06:53

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 393005)
Nici vorba ca nu fac misto. Eu sustin ca Domnul nostru Isus Cristos a ales 12 alostoli, dintre ei un conducator, iar conducatorului i-a dat puterea si responsabilitatea de a fi preot. Responsabilitate si putere care s-a transmis de-a lungul generatiilor, prin punerea miinilor, asa cum ne spun Faptele APostolilor si scrisorile apostolilor. Lucrul aesta ni-l spun si sfintii Parinti si traditia bisericii. Avind in vedere ca dumneavoastra considerati ca puteti si ar trebui sa fiti preot, mi se pare ca aveti aceiasi atitudine ca protestantii/neoprotestantii care arunca la gunoi tot ceea Dumnezeu a revelat bisericii de-a lungul secolelor si considerati ca viziunea dumneavoastra, proprie, e cea corecta si reala. De vreme ce considerati ca ORICINE poate fi preot inseamna ca Domnul, atunci s-a adresat tuturor, nu numai lui Petru. In consecinta si dumneavoastra, ca si cum ati fi fost de fata.

Este exact pe dos. In Biblie toti crestinii sunt numiti preoti, nu am inventat eu asta. Eu vreau sa descopar ceea ce a lasat cu Adevarat Domnul si sa descopar in care moment al crestinatatii s-a produs devierea spre ceea ce este astazi in Bisericile Traditionale pentru ca Biblia contrazice in parte practica de azi. Eu suspectez ca deviatia s-a produs in momentul in care politicul (Imparatul Constantin) s-a amestecat cu sacrul. A fost si momentul in care s-a pierdut idea de martiriu, ori in Apocalipsa sfintii sunt denumiti martiri, si cred ca multe sunt de descoperit pe aceasta tema, numai sa avem acces la documente. Faptul ca cel rau nu va reusi sa distruga Biserica in ciuda politicizarii sale este doar pentru faptul ca nazuitori vor fi tot timpul, si in ciuda apostaziei partiale a Bisericii de la ceea ce trebuia sa fie, ea va triumfa pentru ca Domnul nu a incetat sa fie prezent in Euharistie, ca atare Adevarul va invinge si Evanghelia va fi propovaduita la toti oamenii. Cei care evanghelizeaza la ora actuala sunt protestantii si catolicii mai ales cei harismatici, si ordinele primite au fost de a-l vesti doar pe Iisus, fara nici o referire la confesiune, iar daca vor fi din cei care vor incepe sa puna intrebari despre diferentele dintre catolici si protestanti, sa stim ca este inselaciune de la diavol care vrea sa deturneze misiunea de evanghelizare. O sa particip si eu maine, inca nu stiu pe ce pozitie pentru ca sunt incepatoare, este prima oara ca merg cu un grup de misionari, insa unul dintre ei, catolic, stii ce a zis? Ca Papa nu este in Biblie, din fericire. Presedintele de anul asta este un anglican, iar in grup era inclusiv un catolic care trecuse la anglicani dupa ce a descoperit aceasta Biserica in Anglia, spre nemultumirea mamei lui care nu numai ca este practicanta catolica convinsa, dar este responsabila cu catehizarea copiilor si responsabila cu femeile catolice imigrate din zona. Tu crezi ca totul este rigid si batut in cuie dupa formulele oficiale si comunicatele de presa partinitoare, realitatea insa este cu totul alta.

Adriana3 24.08.2011 13:07:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 393106)
Nici în versiunea sinodală rusă nu apare preot, ci tot prezbiter ca în original:

"23Рукоположив же им пресвитеров к каждой церкви, они помолились с постом и предали их Господу, в Которого уверовали" (Fapte 14,23)

:) Multumesc de informatie :)

Adriana3 24.08.2011 13:24:02

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 393057)
Citatul adus de Stefan nu a arunca la gunoi deloc textul sacru al Scripturii, "unul - altuia" nu exclude prezenta Episcopului/presbiterului(preot) din actul marturisirii, doar ca atunci era un act public, adica marturisirea era facuta in fata ekklesiei/Bisericii/comunitatii, iar iertarea era acordata de catre episcop/presbiter(preot) dar nu in sensul ca faceau aceasta cu de la sine putere ci in virtutea Harul primit prin punerea mainilor apostolilor si a Ioan 20,23, ca doar Sf. Pavel ii spunea lui Timotei "nu fii nepasator fata de Harul care se afla in tine".
Iertarea mai degraba este acceptul dat de catre autoritatea competenta, ca cel ce se marturiseste sa primeasca Trupul si Sangele Domnului, ca nu toti primeau acest accept sta dovada categoria penitentilor care exista in Biserica primelor veacuri.

Si cum explicati in cazul asta capitolul 11 din 1 Corinteni de la versetul 17 incolo? Iar in paragraful de la Ioan pe care il amintiti nu vorbeste despre cei 12 apostoli ci de discipoli care erau mai multi si erau inclusiv femeile. O vedem pe Maria Magdalena intrand dimineata in casa, iar Sf. Fecioara data in grija lui Ioan, era si ea acolo. Iar Harul nu a fost dat in acel moment ci la Cincizecime ca altfel nu ar fi stat toti in asteptare si in rugaciune continua de la Inaltare si pana la Cincizecime. Este clar ca inca nu aveau Harul ci Domnul doar i-a pregatit pentru ceea ce avea sa se intample. Iar cand Duhul Sfant a coborat sub forma de limbi de foc, el a coborat exact cum a zis Domnul, peste discipoli, barbati si femei.

DragosP 24.08.2011 13:25:44

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 393105)
În textul ce mi l-ați postat (și nici în altele pe care eventual le-ați pregăti pentru postare) nu e vorba de preoți, ci de apostoli.

Păi cine sunt în zilele noastre apostolii? :39:

Adriana3 24.08.2011 13:42:54

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 393067)
Draga mea, termenul elders nu insemna batran ci mai mare.Te-ai intrebat vreodata de ce Iacob nu recomanda medici pentru cei bolnavi ci rugaciunile prezbiterilor? Iar deaca te uiti in Dex ai sa gasesti ca prezbiter insemna sacerdot pe langa termenul preot, in primul secol crestin. Nu o spun eu ci DEX-ul.
Sa o luam in timpul nostru.Eu daca ma imbolnavesc chem primarul, viceprimarul si tot Consiliul Local (conducatori ai comunitatii, inclusiv si ai bisericii pentru ca si biserica apartine comunitatii) ca se roage pentru mine? Ti se pare normal una ca asta? De ce era nevoie sa se numesca prezbiteri, asa cum se spune in Fapte Apostolilor, daca toti suntem prezbiteri? Doamne ajuta!

Domnule Stefan,
In primul rand mai aveti de lucrat la engleza dvs. Elder desemneaza o persoana care este mai in varsta, iar cand termenul se refera la o comunitate sau la un trib, termenul ii desemneaza exact pe batrani, ca atare traducerea lui Elders in franceza sau italiana de exemplu, in acest context de comunitate/trib se face exact cu "les anciens" si "gli anziani", adica batranii in romaneste.

In ceea ce priveste bolnavii, iarasi faceti confuzii si comparatii nepotrivite pentru ca primii crestini erau convinsi ca cei care se imbolnavesc sunt cei care au continuat sa pacatuiasca si sa ia Euharistia cu nevrednicie (vezi acelasi cap. 11 din 1 Corinteni), ca atare abaterile erau considerate grave si deci necesita interventia batranilor si episcopilor, bolnavii trebuiau sa se spovedeasca si vindecarea se facea prin rugaciuni. Observati ca deja acestia nu mai au puterea Sf. Petru la care chiar si numai umbra care trecea peste bolnavi ii vindeca. Normal ca batranii si episcopii aveau puteri sacramentale pentru ca toata comunitatea le avea. Puterea insa era direct proportionala cu credinta, dupa cum o arata Ap. Pavel, ori modul in care se alegeau batranii era exact masura credintei si conduitei lor. De aceea, cum se considera ca era mai mare credinta lor, ca de asta au fost alesi, se considera deci ca si puterea lor de rugaciune era mai mare. Insa de aici si pana a ajunge sa se detina monopolul si inca de persoane care nu mai sunt alese pe baza credintei si conduitei lor, este cale lunga.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:00:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.